Hidrofor Genleşme Tankı Ön Gaz Basıncı Miktarı Neye Göre Belirlenir? Nasıl Basılır?
HTML-код
- Опубликовано: 15 ноя 2024
- Hidrofor genleşme tankına ön gaz basıncı nasıl basılır? Göz önünde bulundurulması gereken faktörler nelerdir? Ön gaz basıncı ne kadar olmalı? Ön gaz basıncı neye göre ayarlanır? Bina yüksekliği ile ön gaz basıncı nasıl bir ilişki içindedir? Hidroforun çalışmaya başlama basıncı ne olmalı? Difaransiyel nedir? Difaransiyel ne kadar olmalıdır? Hidrofor pompasının durma basıncı kaç olmalıdır? Hidrofor tankının uzun ömürlü olması için ne yapılmalı? Membranın uzun ömürlü olması için ne yapılmalı? Ön gaz basıncı ile şebeke basıncı ilişkisi nasıl olmalı? Ön gaz havası basılmadan önce yapılması gerekenler nelerdir? Bu içerikte bu soruların cevaplarını bulabileceksiniz.
👍😊❤🤲👏
🌹 Çok teşekkürler ederim.
🌹 ALLAH, sizden razı olsun, inşâALLAH.
🌹 Çok, faydalandım.
Eminim ki, yurt içi, yurt dışı, milyonlarca insan faydalanacaktır.
🌹 Çok değerli bilgiler veriyorsunuz.
🌹 Anlatım tarzınız, da çok iyi, mükemmel, açık, anlaşılır, detayları verişiniz ve genel anlatımınız da mükemmel.
🌹 Hiç bilmeyene çok şey öğretiyor, az birşeyler bilen ustalara da daha çok bilgi veriyorsunuz, adeta meslek veriyorsunuz.
🌹 Teknik işlerle ilgilenen, gerçek teknik kişiler ve gerçek ustalar sizin kıymetinizi bilirler ve tadkir ederler.
Herkes, size dualar eder.
🌹 Beyefendi sizi tebrik ediyorum,
🌹 Çalışmalarınızı takip ediyorum.
Devamını bekliyorum.
🌹 Tekrar , çok teşekkürler ederim.
ALLAH, sizden razı olsun, inşâALLAH.
🌹 Selâm ve Saygılarımla,
Ustam maşallah çok faydalı oldun çok teşekkür ederim
Hocam çok güzel anlatıyorsunuz. Teşekkürler.
Ustat selamlar. Dublex mustakil evde depo ve hidrofor catida duruyor. Lakin hidrofor cok sık devreye giriyor. Önce hava basacagim hava basmadan depodan hodrofara gelen suyu kapatıp evdeki çeşmeyi açsam hidrofor fisi cekik vaziyette hidroforun icideki su bosalırmıı ??? Cevap evet ise yeniden hava basmak icin çeşmeler kapalimi olmasi lazim yoksa acikmmi
1 hplik wilo hidrofor kac bar hava basmaliyim. Basinc samterinde alt ve ust değer ne olmalı. Uzun oldu kusura bakmayın.. cevap verirsenjz cok se inirn Iyi günler diliyorum
Ustam meraba baymak jet 151 model hidroforumuz var 50 litre tankli bu mebrana kac bar hava basilmasi lazim
Örneğin 2-4bar arası çalışacak ise 1.9 bar önerilir. Yani çalışma alt basıncının bir tık altı olacak. Kolay gelsin...
@@isimizcok121 calisma araligi ilk kuruldugunda 3 barla 5 bar aradiydi servis 2.5 bar onerdi bize
Pedrollo jswm 10hx 1 hp jet motor ve 24 LT hava tanklı hidroforumuz var, 7 metrelik kuyudan su çekiyoruz.
2 kademeli otomatik çim sulaması sistemimiz var, hidroforun dibindeki çim alanı iyi ama ikinci çim alanı arkada kalıyor hidrofora.
burayı sularken motor biraz zorlanıyor gibi basınç düşüyor biraz, uzaktaki fıskiyelerin debisi düşüyor.
1 beygirlik motor az mıdır? yoksa bar ayarları mı sorunlu? sadece bahçe sulamada kullanıyoruz.
Ustam merhaba, biz çatı katında oturuyoruz ve üstümüzde müstakil sıcak su tankımız var. Tank ile kat arası çok yakın olduğundan sıcak su yeterli basınç alamıyor ve eve zayıf bir şekilde geliyor. Soğuk su ile aynı muslukta açılınca soğuk su sıcak suyu bastırıp depoya geri itiyor. Bu durumda buradaki hidrofor sistemi kullanılabilir mi ya da ne yapmak lazım?
Vaktiniz için teşekkürler
Ustam merhaba..biz hidraforu taş ocaginda toz indirgeme sisteminde kullaniyoruz..bizim yukari basmanin aksine 3-4 metre aşşagı seviyeye basiyor..yani suyu biraksan kendi kendine kurşun gibi gidiyor zaten..bunu göz onünde bulundurarak kac bar hava basmamiz gerekiyor tanka ? Tankimiz 300 litre bu arada..
Şimdi sizin basınçlı yani tazyikli suya ihtiyacınız var mı? yok mu?
Şayet varsa ne kadar basınçlı suya ihtiyacınız bar.
3-4 metre dediğ,iniz bir şey değildir.
0,3-0,4 bara karılık gelir.
Hidraforlar ise en az 2-4 bar arasında çalışırlar.
Sizin sorunuza cevap verebilmem için bana sizin kaç bar basınçlı suya ihtiyacınız olduğunu bildirmeniz gerekir. Bende size genleşme tankının ön gaz basıncının ne kadar olması gerektiğini söyleyebileyim.
Üstadım merhaba
İnşaatta kullanılmak üzere 140 metreye su çıkartmamız lazım. Genleşme tankı ön gaz basıncı ne kadar olmalı. Birde bu tanklarda max.işletme basıncı 10bar ise aşırı basınç yüklediğimizde durum tehlikeli oluyor
Meseleyi tam anlayamadım. Şöyle düşümdüm. Bir yerde inşaat yapıyorsunuz ama şebeke yok ve en yakın su kaynağı ise 140 metre aşağıda. eğer durum buysa burada hidrofor sistemi kurmaya gerek olacağını sanmıyorum. İnşaat sahasına öncelikle bir su deposu koyacaksınız. İlk olarak suyu bu depoya basacaksınız. 140 metre yükseklik oldukça fazla ama bu işi görecek pompalar mutlaka vardır. Olmazsa 50 metre aralıklarla 3 pompa koyarsınız örneğin. Bunlar seri bağlı olarak çalışırlar ve 140 metre yukarıdaki depoyu doldururlar. Hidrofor sistemini de ayrı olarak depo çıkışına kurabilirsiniz.
ustam mebran hava basıncı ile hidrofor alt basıncımı yoksa ust basıncımı esit olmalı ? 60lt mebran 2.4 bar ise hidroforda max 4 bar mı basmalıdır?
Alt basınç eşit olacak. Daha doğrusu ise örneğin basınç şalteri 2 bar ise ön gaz basıncı 1.9 bar olacak. Yani bir tık altında. Çünkü tam eşit olursa suyun hava yapma ihtimali oluyor.
tesekkur ederim@@isimizcok121
Abim selamlar, eline, emeğine sağlık, hava bastığın kompresörün markası modeli nedir, öğrenebilir miyim?
kanalımda o kompresörün tanıtım videosu var. İnceleyebilirsiniz.
Merhaba ustam. Bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim. 3 katlı villa için ön basınç kaç bar olmalı. Genleşme tankı 12 litre maks 6 bar diyor. Üçüncü katta sadece çamaşır makinasi var. ikinci katta sadece banyo. Şalter ayarını 3 ile 5 bar arası tutuyorum bilmem doğrumu? 2 ile 4 arasında su basıncı düşük oluyor yoksa yukarıya. Şimdide havası bitmiş galiba kısa kısa atiyor şartel su kullaninca. Genleşme tankını boşaltıp hava basmak istiyorum ama ön basınç kaç olmalı sizce? Teşekkür ederim ustam. Allaha emanet olun❤
İlk olarak genleşme tankınız çok küçük. Kısa aralıklarla çalışmasının sebebi bu da olabilir. Mebran patlamış ve ya ön gaz basıncı düşmüş te olabilir. 3-5 bar aralığı güzel aslında. Hidrofor pompanız 5 bar kadar basabiliyorsa iyi. 3-4.5 bar da olabilir. 1 bar 10.2 metreye su çıkarır. 3. Kat 9 mt yüksekte olur. 2 bar basınç 3. Katta 1.1 bara düşmüş olur. Musluklardan yeterli miktarda su akması için en az 1.5 ile 2 bar arasında bir su basıncı olması gerekir. Bu nedenle sizin alt basınç değeriniz en az 2.4 - 2.9 bar arasında olmalıdır. Yanlış yaptığınız bir şey yok. Kolay gelsin...
Kolay gelsin, Bizim sitede merkezi doğalgaz için konulmuş genleşme tankı var.. peteklere hava olmaması için suyu tahliye etmeden tankın havasını nasıl kontrol edebilirim.. (normalde 3 bar basınçla çalışıyor kalorifer.. fakat son zamanlarda 2,5 bara kadar düştü..su ilave etmeme rağmen)
Hidrofor genleşme takı ile ısıtma sistemlerinde bulunan genleşme tanklarının işlevleri aynı değildir. Bilindiği gibi ısınan su genleşir ve bundan dolayı kapalı hacimlerde basınç artar. Genleşme tankı ise bu artan su basıncının bir miktarını üzerine alarak sıcak soğuk geçişlerinde meydana gelen basınç dalgalanmasını azaltmaya çalışır. Bu genel bilgi ve çalışma prensibi dışında başka bir bilgi ve tecrübem yoktur. Konuya bu yönüyle yaklaşarak uygun bir çözüm bulabileceğinizi umarım.
Ustam iyi akşamlar bana ön pilasik kapak lazım nerden temin ede bilirim bu konuda yardımcı olursanız şimdiden teşekür ederim.
Bunu bilemiyeceğim ama internetten bakılabilir. Aslında çok önemli birşey de değil.
S.a einhell ge-ww 1246 paket model hidroforum var 20 litre hava tankı var siboba iğne sokunca hiç hava vermiyor kaç bar basabilirim ev 3 katlı giriş dahil
2.9 bar uygun olur. Basınç şalterini 3 ile 4 bar aralığında ayarlarsınız.
Kolay gelsin 500-750 litre tanka ne kadar ön basıç olmalı? Binamız 13 kat
Tannk hacminin basın ile bir alakası yoktur. Basın miktarı suyun ne kadar yükseğe basılacağı ile ilgilidir. Sizin binanız 13 kat olduğuna göre 13x3=39 mt yükseklik. 1 bar 1.2 mt yükseğe su basabildiğine göre 39÷10,2=3,8 bar çıkar. Buna en üst kattaki suyun kullanım için yeterli şiddette akması için luzumlu basınç ihtiyacını da eklersek 3.8+2=5,8 bar bulunur. Yani sizin tankınızın ön gaz basıncı 5.8 bar olmalıdır. Dfaransiyel dediğimiz basınç şalteri çalışma aralığını da 5.7 bar ile 6.7 bar aralığında kullana bilirsiniz. Burda dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. 6 bar üstü basınçlar daire kullanımı için pek uygun düşmez. Bu neden zemin ve bir üstü kat dairelerinin girişlerinde basınç düşürücü kullanılması gereke bilir.
Genleşme tankı ön gaz basıncının ne kadar olacağı hacmiyle değil suyun basılacağı yükseklikle alakalıdır. Binanız 13 kat ve hidroforunuz bodrumda ise 14 kat kabul etmek lazım. 14x3= 42 mt. su basılacak azami yükseklik olur. Kat yüksekliği genelde 3 mt kabul edilir.
1 bar su basıncı 10,2 mt çıkar ama akmaz. Sadece çıkar. 42/10,2=4,2 bar. Yani en üst seviyeye suyun çıkması için yaklaşık 4,2 bar su basıncı olması gerekir. Yine tekrarlayalım bu basınç ile su sadece o en üst daireye kadar çıkar ama akmaz. Akması için ise bir miktar daha basınca gerek vardır. O en üst dairedeki su ihtiyacının normal bir şekilde karşılanması için 2 bar su basıncına ihtiyaç vardır. Dolayısıyla 4,2+2=6,2 bar eder. Yani 6,2 bar su basıncı üst kat dairede suyun 2 bar şiddetinde olmasını ve akmasını sağlar. Tabii tesisat kayıpları yoksa ve ya ihmal edilirse. Bu durumda sizin genleşme tankı ön gaz basıncınız 6,1 bar olması gerekir. Basınç şalterinizin ise 6,2 ile 8,2 bar arasında çalışması gerekir. Ama bu şekilde bir ayar sonucu mesele üst kattaki çamaşır makinesi çalışmıyor ve ya duştan akan su yetersiz kalıyor ise tesisatınızda bir miktar basınç kaybı oluyor demektir. Ön gaz basıncınızı ve basınç şalteri çalışma aralığını 1 bar arttırır ve yerterli olup olmadığına bakarsınız. Bir diğer yandan üst katlarda basınç düşüklüğü yaşanırken alt katlarda da basınç yüksekliği sorunu yaşana bilir. Normalde bir dairenin su basıncının 6 barı geçmemesi gerekir. Eğer sorun oluyorsa 1,2 ve 3. katlardaki dairelerin su girişlerine basınç düşürücü takmak gerekebilir. Kolay gelsin...
@@isimizcok121 Çak teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim
En az 30mt de 5.4m3/saat debiye sahip dalgıç pompam bulunuyor ve üretici 30 metre altı için basma değeri belirtmemiş. (Maks. 110 MT)
Bunu biz 8mtlik kuyuda kullanıyoruz. Kuyu çıkışın da 300 litrelik genleşme tankı 3-5 bar arası çalışıyor. Buraya kadar sorun yok.
Benim 50 MT hafif eğimli aşağıda artezyen deposu var. Genleşme tankını yağmurdan etkilenmesin diye bu depoya almak istedim ama su koçuna sebep oldu. Su da git geller oluşuyor. Bunu bir türlü çözemedim. Kuyudan çıkan su eğimle iyice şiddetlenip tankın ön gaz basıncı mı düşük geliyor acaba?
Pompanın en verimli olduğu derinlik 44 ile 64 metre imiş. Skalada bu derinlik için basma basıncı 4.4 bar ve 6.4 bar verilmiş. O halde hidraforu 4.4 bar gaz basıncına getirirsem pompa 44 metrede olduğunu algılayacak ve ona göre pompa kademelerini calistieacak. Umarım sistem düşündugim gibidir.
Dolayısıyla her bir bar 10 meyreye tekabül ediyor. Yani 8 metreden suyu basmak için pompa 0.8 debi uyguluyor, su yukarı çıktıktan sonra eğimle hizlaninca motor debiyi biraz daha düşürünce tankta ki ön gaz basıncı 3 bar a dalgalı debi çarpmış oluyor. Aksi taktirde 100 metrede 10 bar basıncı motor nasıl uygulasın? Taşıma hattına yük bindikce otomatik kademeler devreye giriyor yük azaldıkça kademeler düşüyor.
Motorun çektiği ampere bakınca da bu anlaşılıyor. Tank basıncını 5 bar yapınca 5 6 amper civarı çekiyor. İzin versem 8 amper 10 bara kadar pompa çalışıyor.
Merhaba ustam. 2 katlı müstakil evim var 50 litre genleşme tankım ve 1.5 hp su motorum var bu sistemi ilk kurdurduğumda basınç 4.2 bara geldiğinde su açık olsa bile motor duruyordu. Ama geçenlerde havası azalmış dediler hava bastılar şuan 4.2 bara geldiğinde su açıkken motor durmuyor suyu kapatana kadar çalışmaya devam ediyor neden olabilir bu sorun
Ön gaz basıncı ile alakalı olamaz. Belki basınç şalteri ayarını değiştirmiş olabilirler. Olmazsa siz basınç şalterini mesela 4 bara düşürün. 4 bar 40.8 metreye su çıkartır. Size yeterli gelebilir. 2.5 ile 3.5 aralığıda size kafi gelecektir. Birde motor gücüne bakın. H harfi ile üzerindeki etikette kaç metreye su basabileceği yazar. 1 bar 10.2 metre demektir. Örneğin üzerinde h=60 yazıyorsa 5.9 bara kadar su basabilir. Tabii yeni pompalar için geçerlidir. Zamanla su pompası kanatları kireçlenir ve performansı düşer.
@@isimizcok121 ustam 2 katlı evin 1. Katı su kullanırken 2. Kata basın çok azalıyordu. Basıncı düşürürsem yine aynı sorunu yaşarım diye hiç oynamadım
Pompa 4 bar basınçlı su basabiliyor ve genleşme tankı içindeki mebranınız sağlamsa bir sorun olmamalı. Eğer sorun varsa bana sanki pompa verimsiz çalışıyormuş gibi geldi. Yani bastığı su yetersiz.
@@isimizcok121 ustam Vortex Vkp 5-04 M-T- 6,5 Mt. Emişli Çok Kademeli Santrifüj Pompa su motorum var.
h.max ın karşısında 45 yazıyor. 50 litre genleşme tankım var bu tankın içinde kaç bar hava olmalı ? birde hidrafor kaç barda çalışmalı kaç barda durmalı bu bilgilere göre bi yorumlayabilirmisiniz
45 yazıyorsa en fazla 4.4 bar su basıncı sağlağlar. Sınırları zorlamamak adına en fazla 4 bar da durmalı. 2.5 ile 4 bar arası çalışması bence ideal olur. Ön gaz basıncı bu durumda 2.4 bar olur.
Selamlar
7’şer katlı 3 blokta toplam 40 daireye su basan Baymak marka bir hidroforumuz mevcut. 2 adet büyük pompası var ve 200lt basınç tankı takılı. Pompalarda 8-10 bar, 7400-4000 lt/h yazıyor. Basınç tankında alt basınç 6 bar ve test basıncı 15 bar yazıyor. Gelen servisten huylanıyoruz çünkü 2-3 ayda bir suyu boşaltıp elinde el pompası 10dk’da tamam diyor. O kadar basıncı bu pompa ile basması imkansız ve sık devreye giriyor hidrofor. Her geldiği para 😡 Sorum şu… Bu 200lt basınç tankında kaç bar hava olmalı acaba ?
Genleşme tankı ön gaz basıncı 4 bar olabilit. Basınç şalterinin alt seviyesi 4 ve üst seviyesi 6 bar ayarlanabilir. Genleşme takında muhtemelen 100-150 lt basınçlı su hazır olarak bekler. Bu su tükenince motor tekrar çalışır. Hidrofor motorunun çok sık devreye girdiğini düşünüyorsanız daha yüksek hacimli bir genleşme tankı kullananilirsiniz. Ama banakalırsa büyüklüğü yeterli.
@@isimizcok121 yanıt için teşekkür ederim 🙏 bu 40 daire 3 ayrı blok ve 6-7’şer katlı. 200 litrelik bu denge tankının anladığım kadarıyla tamamı 200 litre olarak dolmuyor ? 100-150 litre dolu duruyor. Üzerinde alt basınç 6 bar ancak bana 4 yeterli doğru anladım değil mi ? Bir de tek bir basınç şalteri yok 2 tane takılı hidrofor motorları önünde duruyor. Hatta geçende bir tanesi patladı fırladı yerinden o değişti.
@@mrtekcan 1 bar su basıncı 10.2 mt ye su çıkartır. Ama akmaz. Sadece çıkartabilir. Sizin bloklar 7 katlı olduğuna göre 3x7=21 mt ye su çıkması gerekir. Bu yüksekliğe su çıkması için gerekli basınç hesaplanınca 2.05 bar bulunur. Ancak bu nasınç 21 mt ye suyu ancak çıkartır. Su akmaz. Suyun yeterli seviyede akması için asgari 2 bar basınç gerekir. Bu durumda 2.05+2=4.05 bar bulunur. Yani en üst katta suyun ihtiyacı karşılayacak sevidede akması için gerekli su basıncı 4.05 bardır. Bu sebeple sizin hidroforunuz su basıncı 4.05 bara düştüğünde çalışarak basıncı tekrar arttırmalıdır. Bundan dolayı basınç anahtarı 4-6 bar aralığında çalışırsa yeterli olacaktır. Ön gaz basıncı miktarı ise hidroforun çalışmaya başlayacağı alt seviye basıncından bir tık aşağıda olur. Örneğin 3.9 bar. Aynı olursa yani 4 bar olursada çalışır ama hava yapabilir. Ancak bir de tesisattan kaynaklanan basınç kayıpları olabilir. Eğer 4-6 bar çalışma aralığında üst kattakiler suyun zayıf olduğundan şikayet ederlerse 5-7 o da olmazsa 6-8 bar çalışma aralığına ayarlanması gerekebilir. Tabii sdece basınç şalteri değil onumşa beraber ön gaz basıncının da ayarlanması gerekecektir. Örneğin basınç şalteri 6 çalışma ve 8 durma basıncı olarak ayarlandıysa ön gaz basıncıda 5.9 bar olmalıdır. Burada dikkat etmeniz gereken bir konuda mesela sizin hidroforunuza bağlı su pompası motorunun 8 bar basınca kadar su basıp basamayacağıdır. Bu motorların üzerindeki etiket bilgilerine bakarsanız bunu tespit edersini. Genellikle max"H" ile belirtilöiştir. Örneğin "maxH=60mt" yazıyorsa maksimum basınçta kabaca en çok 6 bar olabilir. Bu hususlara dikkat ederseniz ve kanalımda bulunan 5-6 ad konuyla ilgili video anlatimlarını dikkatlice izlerseniz ihtiyacınızın ne olduğunu tespit edebilirsiniz. Kolay gelsin...
@@isimizcok121 dün yazdığınız şekilde kontrol edip suyu verdim. En üste su gayet iyi çıkıyor şu anda. Basınç tankında hava da var. Ama tankta su yok hala :( Tıkanma vs yok kontrol ettim ama tank basıncı mı yüksel kaldı acaba alamıyor suyu diye geldi aklıma. Şu an 4.5 bar basınç var tankta ve hidrofor 6’da duruyor ve 4’te çalışıyor.
@@mrtekcan basınç şalterini ayarlamalısınız. 4.6 barda çalışmaya başlamalı. 6 bar durma noktası normal. Ön gaz basıncı 4.5 bar ise ve hidrofor 6 bara kadar su basıyorsa genleşme tankının içindei mebrana mutlaka su doluyor demektir. Su basıncı 4.5 barı geçmeye başladıktan itibaren genleşme tankı su ile dolmaya başlar. Şu an yanlış olan tek bir şey var oda basınç şalteri ayarı. Daha öncede dediğim gibi ön gaz basıncından bir tık yukarıda olmalı. Yani madem öngaz basıncı 4.5 bar bunun bir tık yukarısı 4.6 bar olmalı.
Abim selamünaleyküm,1Hp 0,75 kW jet motorlu hidrofor aldım,ilk denediğimde 2 bar'ın üstüne hiç çıkmadı 0 'gelmeyincede çalışmadı,motoru geri gönderdim yenisini verdiler bu seferde şalter arızalı olabilir dediler, şalteri de değiştirdim ama basınç yine aynı 2 bar'ın üstüne hiç çıkmıyor,ayar vidalarını sıkıp gevşetiyorum ama hiç oynamıyor,ne yapacağımı bilemiyorum,acaba motor içindeki havadan yaparmı,çünkü motorun havasını hiç almadım.
Bir kaç sebebi olabilir.
Öncelikle tankın içindeki suyu tamamen boşalttıktan sonra hidroforun kaç barda çalışmasını istiyorsanız o kadar ön gaz basıncı olacak şekilde hava basmalısınız.
1- Pompanın havasını almalısınız. Bunun için pompaların üst kısmında hava alma tapası olacak. Pompa çalışmaz iken bu tapayı sökün ve buradan su çıktığını görün. Tabii buradan su çıkması için su deponuz pompa seviyesiden daha yukarıda olmalıdır.
2- Su pompası motorlarının üzerinde kaç metreye kadar su basabileceği belirtilmiştir. 1 bar 10,2 mt tekabül eder. Buna göre su basınçının nereye kadar çıkması gerektiğini hesaplaya bilirsiniz.
3- Çıkış vanasını kapatın ve hidroforu çaliştırın. Hidrofor çalıştığı halde basınç yukarı çıkmıyorsa bir sorun var demektir.
4- Bu aşamada ilk olarak basınç şalterinden şüphelenmeye gerek yok. Bu malzeme adı üzerinde bir şalterdir. Yani bidiğimiz aç kapa anahtarı gibi bir işlevi vardır. Ayarlarını düzgün şekilde yaptığımızda su basıncı bizim istediğimiz seviyeye düştüğünde şalteri açar ve pompayı çalıştırır. Yine bizim tercih ettiğimiz ve ona göre ayarladığımız seviyeye gelince de şalteri kapatır ve pompanın enerjisi kesildiği için pompa durmuş olur. Ama beni anladığım pompa çalışıyor durumda olmasına rağmen su basıncı 2 barın üstüne çıkmıyor.
5- Bu durumda çekvalfin geri su kaçırdığı da düşünülebilir. Ama bu biraz zayıf bir ihtimal. Bahsettiğiniz pompa aynen benim videoda görünen büyüklükte ve özellikte bir pompa. Bu durumda en az 4 bar a kadar su basıncı verebilmeli. Pompanın girişine filtre koymuş olmalısınız. Değilse gelen yosun ve kum tanecikleri pompa su kanatlarının arasına girerek verimin düşmesine neden olabiliyor. Daha önce böyle bir problem yaşamıştım. Pompanın su iten kanatları içine kum tanecikleri dolmuş ve verimi düşürmüştü. Güzel bir temizlik yaptıktan sonra basıncı artmıştı. Böyle bir sorunda yoksa pompanızın kalitesi düşük ve görevini yapamıyor ve ya kusurlu bir ürün demektir.
Verdiğiniz bilgilere göre bir değerlendirme yapmaya çalıştım. Daha iyisi öncelikle sistemin nasıl çalıştığını ve prensibinin ne olduğunu anlamaktır. Bunun içinde kanalımda bulunan diğer hidrofor ile ilgili videoları da dikkatlice izlemenizi öneriyorum. Buradan edineceğiniz bilgi ile her sorunu teşhis edebilirsiniz......
@@isimizcok121 abicim ALLAH RAZI OLSUN İLGİNİZ İÇİN, bugün bar ölçer aldım motor tankın içine 4,5 bar'a kadar basmış, fakat saatte göstermiyor bunu,motorun havasını aldım anlattığınız şekilde,tankın içinde ki havada motor çalışmaya başladığında 4,5 bar'a kadar basmış,daha da basmaya devam ediyor du arıza verir diyerek fişi çektim,ama saat yine aynı 2 bar'ın üstüne çıkmıyor
@@isimizcok121 bu arada abi motorun markası MRS MAX belki bilirsiniz,önceki İTALY JET yazıyor du üstünde,
@@harunaltnbas5026 Bilmiyorum. pek bilindik bir marka değil. Ama etiketinde hmax diye bilgi vardır. 45mt kadar bir yüksekliğe basar herhalde. Minimum 4 bar yapması gerekir.
@@isimizcok121 evet abi aynen öyle, üzerinde Hmax 45 MT yazıyor,anlattıklarınızı yapacağım, ALLAH razı olsun
Selam abim apartmana yeni sistem hidrofor taktırdık markası asil pomp apartman bodrum dahil 10 kat bar aralığı kaç olması lazım tankimiz 300 lt membran birde pompa üzerinde H (SS) 50-70 yazıyor Q(M3/h) 3.5- 4.5 yazıyor
Şimdi sizin apartmanın basınç şalteri normalde 6-7,5 bar aralığında çalışması lazım. Ancak sizin mevcut pompanız 70mt su basabiliyor ve bu da 70/10,2=6,86 bar eder. Bunu yaklaşık 6,8 dersek 6,8-1,5=5,3bar hidrofor alt basıncı olacak. Bu durumda siz basınç şalterini 5,3-6,8 bar aralığında çalıştırmalısınız. Yalnız şuna dikkat edin. 6,8 bar pompanın en üst sınırına yakın olduğu için basıncı bu seviyeye çıkartmakta zorlanabilir beklide hiç çıkartamaz. Eğer böyle bir durum olursa basınç şalteri durma üst seviyesini biraz düşürün. Yani mesela 6,5 bar olabilir. Sizin esasen ihtiyacınız 45mss dir. Yani 45metre su sütunu. 1bar 10,2 mss ye eşittir. 5,3 bar olan hidrofor alt çalışma sınırı 5,3x10,2= 54 metreye su çıkartır ama akmaz. Yani debisi sıfırdır. Bir dairedeki alıcıların (örneğin çamaşır mak.) normal çalışması için asgari 15mss ye denk bir basınca yani yaklaşık 1,5 bar basınca ihtiyaç vardır. Bu durumda sorun yokmuş gibi görüne bilir ama tesisatta %20-30 basınç kayıpları oluşabilir. Bunun dışında örneğin su saati yaklaşık 1 bar kayba neden olabilir. İşte bu kayıpla nedeniyle en üst kat ve onun bir altında basınç düşüklüğünden kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşanabilir. 80mss lik bir pompa almış olsaydınız daha iyi olurdu. Dikkat etdilmesi gereken bir diğer nokta da aşırı basınçtır. Konutlarda 5 bar basıncın üstüne çıkılması tavsiye edilmez. Çamaşır, bulaşık mak., kombi vb. malzemeler zarar görebilir. İhtiyaç durumunda alt kattaki dairelere basınç düşürücü takılması gerekebilir.
Diğer bir konu ise genleşme tankı ön gaz basıncı ne kadar olacak. Bunu da hidroforun çalışmaya başladığı alt basınç değerine göre belirleyeceksiniz. Bu değer alt basınç değeri ile bunun %10 eksiği arasında olmalıdır. Örneğin alt çalışma basınç değeri 5,3 bar ise 4,8-5,3 bar arasında olabilir.
Umarım tesisat kayıplarınız azdır ve sisteminiz işinizi görür. İyi günler dilerim…
arkadaşım duruk şalteri ayarlamadan videoyu bitirdin . birde abone olmamızı istiyorsun güdük videoya abone mi olunur.
Basınç şalteri ayarı kanalımda başka bir video içreği olarak bulunmaktadır
Videolar uzun olamasın diye konu bütünlüğünü bozmadan parçalara ayırdım. Ben içeriği beğenen ve faydalı bulanlar için abone olma hatırlatmasında bulunuyorum. Aksi düşüncede olanlar için değil....
videonun akışında şalterin defransiyel ayarlaması gösterilecek gibi bir konuşma geçince ve ayar kısmı olmayınca öyle yazdım . tamam diğer videolarınıda izleyeceğim. işte senin gibi akıllı olgun insanların anlatımları yer almalı medya maymunlarının değil.teşekkür ederim.