SINAXAR | SF. FOTIE cel Mare (6 FEBRUARIE) | LUMINA CREDINȚEI | Radio România Actualități
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- 6 februarie- pomenirea Sfântului Ierarh Fotie cel Mare
Sfântul Fotie s-a născut la începutul secolului 9 în Constantinopol într-o familie de vază înrudită atât cu familia imperială cât și cu sfântul patriarh Tarasie. Fiind cinstitori ai icoanelor, părinții Sfântului Fotie au avut de suferit mult în timpul împăratului iconoclast Teofil, fiind trimiși în exil unde au și murit.
Nu știm precis cum a dobândit Sfântul Fotie o educație atât de aleasă, însă, încă din tinerețe, înțelepciunea și profunzimea cunoștințelor sale erau prețuite chiar și de dușmanii lui. Deși iubea liniștea și curăția și, așa cum chiar el mărturisea, tânjea după viața monahală, nu a făcut acest pas, ci s-a dedicat studiului.
După o nedreaptă exilare a patriarhului Ignatie, Sfântul Fotie, pe atunci mirean, dar având deja reputația celui mare mare învățat al vremii, a fost ales patriarh al Constaninopolului, hirotonit și instalat, în ciuda opoziției sale. În numai 6 zile a trecut prin toate treptele bisericești. Pe 20 decembrie 857 a devenit monah, a doua zi citeț, apoi ipodiacon și diacon, apoi preot, iar la praznicul Nașterii Domnului a fost hirotonit episcop al Constaninopolului și, deci, patriarh.
Așa ceva nu ar mai fi posibil în zilele noastre când alegerea unui patriarh este, în multe cazuri, suprareglementată prin proceduri profund raționale, stricte și statutare care parcă vor să disciplineze și... Duhul care suflă unde voiește...
Sfântului Fotie îi datorăm că i-a trimis pe Sfinții Chiril și Metodie să propovăduiască Evanghelia în ținuturile slave în limba slavonă. Și tot Sfântului Fotie îi datorăm apărarea adevărului de credință privind purcederea Duhului Sfânt de la Tatăl și condamnarea ereziei „filioque” care vatamă încă pe mulți apuseni până astăzi.
Impactul pe care Sfântul Patriarh Fotie cel Mare l-a avut asupra Bisericii și istoriei este uriaș. Așa se întâmplă când Duhul este lăsat să sufle unde voiește...