Raisin Review - Let op deze punten!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 дек 2024

Комментарии • 199

  • @langzaamrijker
    @langzaamrijker  10 месяцев назад

    Ook meer rente op je spaargeld? Bekijk het aanbod hier: langzaamrijker.nl/go/raisin

    • @jantjedewaal
      @jantjedewaal 2 месяца назад

      Leuke video. Ik zit nu bij ing. maar 1.29 % rente. heb aardig wat vermogen. Als ik een klein deel . bijvoorbeeld maar 60.000 euro op een bank zet aangesloten bij raisin. is dit echt veilig? het komt dan echt gewoon vast te staan op een spaarrekening die ik daar open. bijvoorbeeld de nordax bank in zweden. ik blijft toch een beetje argwanig. voldoet gewoon aan het nederlandse bankstelsel? ik wil dan gewoon met variabele rente doen. zodat ik het elke maand in principe kan opnemen. ik hoor het graag

  • @MAT-iq4ce
    @MAT-iq4ce 10 месяцев назад +9

    Thanks. Ik gebruik ook Raisin. Alle door jou genoemde belangrijke punten om op te letten heb ik reeds afgevinkt bij de keuze om voor dit platform te gaan (geen nieuwe informatie dus maar wel fijn om bevestiging te krijgen dat ik niks heb gemist). Ik heb een bedrag gereserveerd voor sparen op basis van mijn mijn geschatte jaaruitgave en opgesplitst in vier gelijke delen de rest beleg ik via core satellite strategie. De vier gedeelten zijn gelijk verdeeld over: thuisbank, Raisin spaarrekening, en twee Raisin termijn deposito’s van een jaar met een tussenliggende afsluitperiode van een half jaar.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +4

      Ik wou ook nog wat vertellen over deposito ladders, maar dan werd de video te lang haha. Mooi om te horen dat je het heel bewust hebt opgesplitst, dat geeft rust 😀

  • @bettinek7593
    @bettinek7593 10 месяцев назад +5

    De video komt op het juiste moment. Begin januari wou ik over op Raisin maar had toch idee dat ik ergens een addertje onder het gras miste. Jouw video bevestigd dat ik eigenlijk alles al wel wist en is ook nu doorslaggevend in het openen van een account en mijn spaargeld te verplaatsen naar het buitenland. Ik zal zeker via jouw link het account openen, dat heb je verdiend door al jouw informatieve filmpjes! :)

  • @nielsvelthuis8259
    @nielsvelthuis8259 10 месяцев назад +7

    Duidelijke video.
    Toevoeging:
    De krediet beoordeling van een land (Zweden) zegt niet direct iets over de betrouwbaarheid van een bank. Mocht de betreffende bank omvallen dient er eerst te worden uitbetaald door de nationale bank (DNB dus in Nederland), deze organiseert immers het nationale depositogarantiestelsel. Krijgt laatstgenoemde het niet voor elkaar zal een aanspraak gedaan worden op de overheid, in dit geval is de kredietwaardigheid van een land natuurlijk wel van belang.
    De kredietwaardigheid van het land zegt weldegelijk iets over zekerheid of je jouw geld terugkrijgt bij een faillissement van een bank die daar gevestigd is. Echter is het veel te kort om te denken: AAA-rating van een land: dan zit het wel goed. Een bank in Italië kan financiëel gezonder zijn dan een bank in Zweden.
    Als laatste risicofactor zou je naar de ligging van een land kunnen kijken en geopolitieke spanningen. Een mooi voorbeeld hiervan is Finland. Dit land heeft een hoge rating, maar grenst aan Rusland en een aantal weken geleden is er veel gedoe geweest aan de grens.

  • @nr1w0r1d
    @nr1w0r1d 8 месяцев назад +1

    Samen met de video over depositoladder echt topcontent. Bedankt.

  • @RonaldKlaassen
    @RonaldKlaassen 10 месяцев назад +8

    Mooie video. Goed om te weten dat internationale spaarders achteraan staan bij het uitkeren van het deposito garantie stelsel. Daardoor is de krediet score van een land in mijn ogen nog wat belangrijker.

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад +3

      Internationale spaarders staan achteraan? Heb je daar een link van?

  • @mntmnt00__
    @mntmnt00__ 9 месяцев назад +2

    Erg goede duidelijke video. Heel waardevol, bedankt!

  • @ItsWami
    @ItsWami 10 месяцев назад +3

    Ontzettend informatieve en duidelijke video! Top man.

  • @shortwin115
    @shortwin115 10 месяцев назад +14

    Ik heb inmiddels een half jaar een account bij Raisin. De informatie in jouw video is naar mijn waarneming correct. De enige toevoeging is dat Raisin zelf geen rente vergoedt op de rekening bij hun bank. Je moet die Duitse rekening echt zien als een tussenrekening, dus zorg ervoor dat het daarop gestorte geld zo snel mogelijk weer een rentedragende of anderszins opbrengst genererende bestemming krijgt.

    • @jantjedewaal
      @jantjedewaal 2 месяца назад

      hoezo zo snel mogelijk? als ik daar bijvoorbeeld 60.000 euro op stort. blijft het geld toch gewoon staan? ze kunnen het niet stelen toch? ik zou dan voor variabele rente kiezen, omdat ik het dan elk moment kan opnemen. als het dan ietsje weer omlaag gaat, kan het in die maand erop weer hoger zijn. in iedergeval pak je meer rente dan bij die criminelen nederlandse banken

    • @shortwin115
      @shortwin115 2 месяца назад

      @@jantjedewaal De Duitse tussenrekening is veilig, maar die geeft geen rente. Vandaar mijn opmerking dat je het geld op die rekening z.s.m naar een bij Raisin aangesloten bank moet overmaken. Je kunt dan kiezen tussen een spaardeposito of een gewone spaarrekening,

    • @jantjedewaal
      @jantjedewaal 2 месяца назад

      @@shortwin115 distingo is de rente 3.16 bij een franse bank aangesloten bij raisin. Ik zou dan gewoon kieze voor variabele rente en geen deposito. Zet het geld dan sowieso op die spaarrekening daar. Dus snap niet zo wat je bedoeld

    • @jantjedewaal
      @jantjedewaal 2 месяца назад

      @@shortwin115 vind het toch wel link om 50000 euro te storten of meer. Op de bij raisin aangesloten bank. Zeker als zo'n bank omval. Ze kunnen wel zeggen dat je de wettelijke bankgarantie hebt. Maar wetten veranderen ze nogal eens. Net als toen met die avondklok met corona. Schande overigens. Hoeveel duizend heb jij erop staan en welke aangesloten bank bij raisin?

    • @shortwin115
      @shortwin115 2 месяца назад

      @@jantjedewaal Even terug naar mijn eerste bericht. Ik schreef daarin over de tussenrenrekening, dus die van Raisin zelf. Op die rekening krijg je geen rente, zodat het niet verstandig is om daar lang geld op te laten staan. Als je geld van je Nederlandse priverekening naar Raisin overboekt komt dat altijd eerst op de tussenrekening. Vervolgens kun je dat geld overboeken naar bijv. een gewone spaarrekening bij Distingo. Terugstorten gaat via dezelfde route, dus eerst naar de tussenrekening, waarna je het geld naar je NL tegenrekening kunt overmaken.

  • @RoadRunner1980
    @RoadRunner1980 10 месяцев назад +2

    Bedankt Tim, ziet er interessant uit. Bizar dat de grootbanken monsterwinsten boeken en het vertikken de klanten mee te laten profiteren. Pure diefstal. Ik spaar ook bij ING maar overweer nu wel mijn potje voor de lange termijn naar Raisin door te zetten.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      Bij de negatieve rentes hebben ze een deel opgevangen door niet alles door te berekenen. Dus wat dat betreft mogen ze best wat winst maken. Maar de verschillen zijn enorm en de winsten voor de grootbanken rijzen de pan uit, dus voor mij inderdaad reden genoeg om verder te kijken.

  • @arno4236
    @arno4236 10 месяцев назад +1

    Erg mooie video weer en zoals gebruikelijk zeer duidelijk, niks chillen of je eigen mening ventileren paar zeer informatief.

  • @tomsmit373
    @tomsmit373 10 месяцев назад +1

    Bedankt. Ga zo door met het delen van zulke info💪🏼👍🏼

  • @mr.v465
    @mr.v465 10 месяцев назад +10

    Ik gebruik Raisin inmiddels al een jaar, helaas dalen de rentes daar al een tijdje en bied Trade Republic op dit moment nog een hogere rente (4% vrijopneembaar tot 50k) en is dat op dit moment het meest interessant. Als m'n laatste depositos aflopen gaat dat ook naar TR over. Afhankelijk van hoe lang TR de rente op 4% houdt ga ik wellicht weer terug naar Raisin als die weer de hoogste rente aanbied.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +18

      Ze willen heel graag dat ik ze promoot, maar ik doe het bewust niet. Het blijft een broker en ze proberen je over te halen om het spaargeld te gaan beleggen. Ze hebben zelf geen bankvergunning maar stallen het geld bij een Amerikaanse bank, via een Ierse vergunning, op naam van het Duitse Traderepublic. Ook moet je de verhoogde rente zelf activeren. Als het werkt prima, maar mij te omslachtig en te grote kans dat kijkers met spaargeld gaan beleggen. Daar wil ik niet verantwoordelijk voor zijn 😬

    • @Grena567
      @Grena567 10 месяцев назад +1

      Trading212 4,2%

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +9

      Een CFD broker buiten Europa, met alle bijkomende risico's. Dat is geen veilige spaarrekening.

    • @droppienl
      @droppienl 10 месяцев назад

      Ik lees behoorlijk veel slechte recensies online over TradeRepublic

    • @Maurits-bi6mu
      @Maurits-bi6mu 10 месяцев назад +3

      Is het niet zo dat ze onlangs een eigen bankvergunning hebben gekregen van de ECB? Ik heb het ook niet helemaal duidelijk.@@langzaamrijker

  • @RalphP3846
    @RalphP3846 10 месяцев назад +1

    Wordt een gefaseerde overgang naar Raisin. Zit nu bij Bunq. Daar heb ik 8 spaarrekening en mag er 2 per maand leegtrekken (gaat dus 4 maanden duren). Soort anti bank-run feature...Account close kan niet omdat je eerst zelf moet hebben leeggestort.

  • @pingopol
    @pingopol 10 месяцев назад +3

    Wederom een zeer informatief,nuttige uitleg. Heb alleen een opmerking over brokers die rente geven. Geld die je spaart is niet gezien als belegging en dus niet onderhevig aan hogere tarief. Je krijgt netjes een jaar afschrift met 2 rekeningen toegestuurd. Gesplits dus.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      Het is een algemene opmerking, bij sommige producten wordt het wel degelijk als belegging gezien. Voorbeeld is het rentefonds bij Meesman. Maar er zijn gelukkig ook genoeg brokers waar het geld als spaargeld gezien wordt inderdaad. Per situatie dus even uitzoeken.

    • @Teccae
      @Teccae 10 месяцев назад

      Dat is afhankelijk van bij welke broker je spaart. Bij Trade Republic wordt het inderdaad gezien als spaargeld omdat zij het geld via de partnerbanken als kortlopende deposito wegzetten bij de ECB, maar bij brokers als Trading212 en eToro wordt het namens jou belegd in een geldmarktfonds om de hoge rente te kunnen realiseren. Daarbij wordt het dus wel degelijk gezien als belegging.

  • @SkullCrusherrrrr
    @SkullCrusherrrrr 4 месяца назад

    Super video! Erg bedankt. Helaas heb ik al een rekening geopend, maar anders had ik graag jouw referral link gebruikt.

  • @omega_profile1
    @omega_profile1 2 месяца назад

    Dankjewel topper!
    Dit gaat mij zeker helpen.

  • @NiekVink
    @NiekVink 10 месяцев назад +7

    Gebruik zelf Trade Republic, 4% rente en het blijft liquide ;-)

    • @ocintataable
      @ocintataable 10 месяцев назад

      Tot €50.000

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад

      Blijft een voor mij groot risico ivm de omnibusrekeningen en de DGS

    • @NiekVink
      @NiekVink 10 месяцев назад

      @@wimvanderlande4454 Dag Wim, Dank voor je reactie. De rekening bij Trade Republic valt toch onder het Europese deposito garant stelsel tot 100.000 euro? Of zie ik bepaalde risico's over het hoofd?

    • @NiekVink
      @NiekVink 10 месяцев назад

      @@ocintataable Dat klopt inderdaad.

  • @robvos5772
    @robvos5772 Месяц назад

    Prima Tim Bedank voor de Info

  • @keesr4151
    @keesr4151 10 месяцев назад +3

    Dank voor de video. Raisin verloopt prima. Jammer alleen dat je, los van de uitbetaling per kwartaal, niet ziet hoeveel rente je opbouwt. Bij andere banken (Leaseplan) zie je dagelijks hoeveel er bij is gekomen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Dat is inderdaad wel een fijne feature, dat zou ik ook graag zien. Overigens geldt dit ook voor banken zoals Knab, ING of Rabobank. Bij Bunq zie ik het wel, erg fijn!

    • @bioguin
      @bioguin 10 месяцев назад +3

      ​@@langzaamrijker Je kan het bij de Rabobank ook zien! Het zit wel verstopt. Bij je spaarrekening ga je naar 'Meer' > 'Rekeningdetails/wijzigen'. Je moet dan nog wat naar beneden scrollen voor de opgebouwde rente

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      Ik ga het doorgeven, thanks! Zelf geen Rabobank maar familielid klaagde hier laatst over.

    • @Nick-ir6zk
      @Nick-ir6zk 10 месяцев назад +1

      ​@@langzaamrijkerHoi Tim, nav de video over bunq begonnen met sparen voa Bunq. Vanwaar dat je naar Raisin dan ook nog blijft sparen via bunq? Ik heb de neiging om alles van bunq weer over te boeken naar raisin want ik ben zeer overtuigd van de video maar ik eil niet steeds switchen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Ik heb Raisin met die reden ook uitgesteld (niet te veel switchen). Al heb ik mijn Bunq rekening wel al zo'n 2,5 jaar. Mogelijk maak ik alles vanuit Bunq over, maar het voordeel is dat je meteen bij het geld kan en het bij Raisin toch tot 2 werkdagen kan duren. Als ik Bunq opzeg, zet ik weer een deel bij ING ivm de flexibiliteit.

  • @19pom
    @19pom 10 месяцев назад +1

    prima video, alle punten zijn behandeld!!

  • @woutermetselaar171
    @woutermetselaar171 9 месяцев назад +1

    Goede video man💪🏻

  • @ml5554
    @ml5554 10 месяцев назад +2

    Persoonlijk stop ik onbelegd geld dat liquide moet blijven in geldmarkt fondsen tegen de Euribor rente (nu 3.6 - 3.9%). Zo passeer je de banken en heb je de interbancaire rente tegen een relatief laag risico. Maar uiteraard geldt hier niet de deposito garantie tot 100k. Maar Raisin lijkt zeker een verstandige optie.

    • @cvdnl23
      @cvdnl23 10 месяцев назад

      Wordt dit niet door de belastingdienst gezien als beleggen? oftewel hogere belasting tov de sparen, mogelijk netto alsnog duurder uit? Los daarvan, welke fondsen 'koop' je en via welke broker? Heb hier ook wel eens naar zitten kijken maar kon ze niet vinden.

    • @ml5554
      @ml5554 10 месяцев назад

      @@cvdnl23 Inderdaad valt onder belegging helaas. Voordeel is wel dat het binnen hetzelfde platvorm kan blijven en als gewenst alsnog makkelijk te investeren. Bij DeGiro bv DBXT of IS3M. Maar met mijn multi-valuta rekening heb ook dezelfde geldmarkt rente, terwijl dit niet altijd een belegging hoeft te zijn. (mede afhankelijk valuta).

    • @Gjalto
      @Gjalto 10 месяцев назад

      IE00BGSF1X88 is tegen Amerikaanse rente. Er is ook een Europese variant. Wordt inderdaad wel gezien als beleggen.

    • @rowansfliks
      @rowansfliks 9 месяцев назад

      CSH2

  • @rowansfliks
    @rowansfliks 10 месяцев назад +1

    Thanks for great info. What is your opinion of CSH2? 0.07% TER p/a. Currently looks very good to me with the euro short-term rate at 3.9%. Taxed as savings not investment if I am not mistaken. To me it seems like the lowest risk option out there and also paying good rate at the moment.

  • @miesdeventer108
    @miesdeventer108 10 месяцев назад +1

    Super duidelijke video

  • @basman2368
    @basman2368 9 месяцев назад

    Als beleggers, wellicht interessant om in de cijfers van deze banken te duiken 🙂. Als ik bijvoorbeeld naar ING en ABN kijk, dan zit daar een groot deel van 'ons' spaargeld in hypotheken. Het duurt natuurlijk wel even voordat een rentestijging terug te geven is aan de spaarders. In het laatste kwartaalverslag van Klarna (waar ze zich drukker maken over AI dan bankieren), zit het overgrote deel in "Retail leningen", waardoor (gezien de kortere duur) sneller hogere spaarrentes uitgedeeld kunnen worden. Los van eventuele morele bezwaren op het leveren van flitsleningen/kopen-op-krediet, snap ik zo wel hoe/waarom die 'gierige' Nederlandse grootbanken niet gelijk met de ECB de spaarrentes mee kunnen laten stijgen, en dat voor een Klarna wel kan (al draaien die nog steeds met een negatief operationeel resultaat).

  • @paultenthije8454
    @paultenthije8454 Месяц назад

    Hallo
    Hoe zit het eigenlijk met erfbelasting bij raisin en bij de partnerbanken van raisin daar is best veel onduidelijkheid over
    Gr.paul

  • @cryptofoodie76
    @cryptofoodie76 10 месяцев назад

    Wat vindt je van Revolut? Daar krijg je een rente van 3.11% bij een standaard rekening. Je kunt zelfs nog upgraden en meer spaarrente ontvangen. Ook heb je daarbij nog dat je gratis valuta kunt omwisselen en nog veel meer.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Het is een spaarrekening maar een geldgonds. Dat wordt door de belastingdienst als belegging gezien en daar betaal je dus ruim 2% belasting over (mits je boven de vrijstelling zit).

  • @pietervanmidden414
    @pietervanmidden414 3 месяца назад +1

    Onder meer naar aanleiding van deze video, besloot ik ook me in te willen schrijven bij Raisin. Maar voor mij bleken de ervaringen met de inschrijfprocedure uiteindelijk zo dubieus en in ieder geval zodanig onpersoonlijk dat ik er uiteindelijk liever voor kies bij mijn grootbank te blijven!
    Zoals je zelf wel al aangeeft is het inschrijven een verhaal apart, maar mijn ervaring is dat Raisin dit niet goed heeft geregeld. In ieder geval niet door Klarna te betrekken voor een deel van de zelfregistratie. Klarna zou mijn betaalrekening moeten verifiëren, maar op het moment dat ik daarvoor akkoord gaf stopte het proces. Wel is 10 cent overgemaakt naar Klarna als proefoverboeking, zonder dat Klarna dat heeft teruggestuurd. Nadat telefonisch contact met Raisin lukte, werd mij alleen gezegd dat ik met Klarna contact diende op te nemen. Uiteraard heb ik dat daarna diverse malen geprobeerd, maar Klarna heeft wel een telefoonnummer, maar is daarmee nooit te bereiken. Tenslotte is me dan wel gelukt me weer bij Raisin uit te schrijven, maar opnieuw voelt Raisin zich niet verantwoordelijk voor de samenwerking met het erg dubieuze Klarna en/of mijn zeer onplezierige ervaringen.

  • @dutchcoiner
    @dutchcoiner 10 месяцев назад

    Ik ben onlangs overgestapt van Raisin naar het Meesman Rentefonds. Dat is een fonds dat de beleidsrente van de ECB volgt. Voordelen: 3,9%, superveilig, geen depositoperiode dus altijd opneembaar. Nadeel: het is nog onduidelijk of het als belegging of als spaargeld wordt belast op 1 januari, dus even in je agenda noteren om in december eventueel actie te ondernemen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      Mooi product inderdaad, maar zeker even box 3 in het achterhoofd houden. We gaan zien wat de Belastingdienst ervan vindt, ik denk dat de kans groot is dat het als belegging gezien wordt en je dus ruim 2% belasting betaalt (mits je boven het heffingsvrij vermogen uit komt). Afwachten dus, wel interessant om te volgen!
      Hou er trouwens wel rekening mee dat het tot 2 weken kan duren voordat je je geld hebt bij een verkoop. Prima als grote buffer, maar je wilt wel altijd nog wat op een spaarrekening hebben voor onvoorziene omstandigheden.

  • @samanthav4761
    @samanthav4761 10 месяцев назад

    Dank voor de video, weer erg duidelijk. Nog een vraagje bij 23.38 laat je zien hoe je een bank/spaarrekening kan toevoegen bij je belastingaangifte. Vul je in dit geval de gegevens van Raisin in of de gegevens van de specifieke bank waar je spaart?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      De gegevens van de bank waar je spaart, maar Raisin maakt een handig jaaroverzicht waar je de informatie precies van over kan nemen. Overigens kan het ook zo zijn dat je daar gegevens van Raisin in moet vullen, als je op 1 januari van het aangiftejaar toevallig een bedrag op je Raisin rekening had staan wat je bijvoorbeeld ging storten of opnemen van een partnerbank.

  • @joostvanluijk5454
    @joostvanluijk5454 10 месяцев назад

    Dank tim, goede info weer! Stop jij nu met sparen bij bunq omdat je bij raising hogere rente krijgt? Ik hoor graag je overweging Hierin.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +2

      Ik heb een deel van mijn Bunq spaargeld over gezet naar Raisin. Bij Bunq kan ik het iets sneller opnemen. Maar ik overweeg wel om nog meer over te zetten naar Raisin.

  • @r.ismail3851
    @r.ismail3851 8 месяцев назад

    Mitra Slijterij 😂 droge humor ❤

  • @mr.t3321
    @mr.t3321 3 месяца назад

    Hoi Tim dank voor je uitgebreide uitleg! Vraagje: waarom heb je bij Klarna een spaarrekening? Er zijn andere Zweedse banken die meer rente geven en hebben ook een AAA rating?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      De rentes wijzigen continu, toen ik de rekening opende was Klarna het hoogst óf in ieder geval het hoogste met een geschiedenis. Ik kies zelf niet voor banken die nog relatief jong zijn, maar dat is een persoonlijke afweging.

    • @mr.t3321
      @mr.t3321 3 месяца назад

      @@langzaamrijker maar je kan dus weer wisselen van bank binnen het platform van Raisin? Afhankelijk van de afweging die jij maakt, dat een bank een bepaalde geschiedenis heeft, dan laat jij het gewoon staan?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  3 месяца назад +1

      Je kan je geld van de een naar de ander schuiven inderdaad, en dat heb ik ook al eens gedaan. Wel van Bank X > Raisin > Bank Y dus duurt wel een paar dagen waarop je mogelijk wat rente misloopt.

    • @mr.t3321
      @mr.t3321 3 месяца назад

      @@langzaamrijker aah oké, dus de rentes in de gaten houden. Maar zal vast niet zo volatiel zijn als crypto? Haha

  • @Alex-zn5lb
    @Alex-zn5lb 10 месяцев назад

    Hi Tim, mooie video. Vraagje: Waarom kijk je alleen naar de credit rating van een land (die snap ik ivm depositogarantie), en niet naar de credit rating van de desbetreffende bank? Ik zou toch ook iets willen weten over de degelijkheid van de bank zelf. Alvast bedankt voor je reactie.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Goed punt. De banken zelf hebben niet altijd een credit rating, maar er is wel informatie te vinden over de geschiedenis en de aangehouden tegoeden etc. Probleem is dat het dan wat subjectief wordt, wanneer is de achtergrond van een bank 'goed'. Maar was goed geweest om dit in de video te benoemen inderdaad. Overigens geeft Raisin zelf ook in de details van het aanbod een omschrijving van de bank.

    • @marccoppejans1046
      @marccoppejans1046 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker Banken hebben wel een credit rating. ING bank heeft bijvoorbeeld A- bij S&P.

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker Veel banken hebben een credit rating, maar er zijn ook enkele zonder.

  • @SannePetersx
    @SannePetersx 6 месяцев назад

    Je hebt het over dat je ook nog gewoon je betaal rekening hebt en nog een spaar rekening waar je het snel van over kan boeken? Bij welke bank heb je die? Ik gok dat een van de 2 dan bunq is? Zou je als betaal rekening bijvoorbeeld ook helemaal op bunq over kunnen stappen om die maandelijkse kosten van een normale betaal rekening weg te krijgen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  6 месяцев назад

      Ik heb inderdaad nog een Bunq rekening, al staat daar nauwelijks nog wat op. Ook heb ik nog een ING spaarrekening met een paar honderd euro aan spaargeld. Bijvoorbeeld voor het boeken van mijn vakantie of het onderhoud van de auto.

  • @jorgboogaard2166
    @jorgboogaard2166 4 месяца назад

    Als je een deposito of spaarrekening hebt gehad maar deze is opgezegd voor 1 januari. Moet je deze rekening(en) (zonder bronbelasting) dan nog steeds opgeven bij je belastingaangifte? Aangezien deze rekeningen op dat moment niet meer actief zijn en het geld elders onder is gebracht?
    Bedankt voor de duidelijke video!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  4 месяца назад

      Nee, je geeft je situatie van 1 Jan op. In dat geval dus de nieuwe locatie van het geld.

    • @jorgboogaard2166
      @jorgboogaard2166 4 месяца назад

      @@langzaamrijker Duidelijk, bedankt voor je terugkoppeling!

  • @yourixl
    @yourixl 10 месяцев назад

    Hoe zit met met de bronbelasting bij Revolut? Bank uit Litouwen, maar wel een Nederlandse IBAN

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Ik heb er geen ervaring mee. Wel lees ik op verschillende fora dat Revolut het geld weg zou zetten in een money market fund, dus daarvoor geldt ook dat het mogelijk als belegging gezien wordt en je hier ruim 2% belasting op moet betalen (mits je boven het heffingsvrije vermogen uit komt). Of dat daadwerkelijk zo is weet ik niet, maar ben hier wel scherp op.
      Helaas haalt Revolut z'n handen er vanaf en geven ze op hun website het volgende aan; "Het is jouw verantwoordelijkheid om te weten te komen of je belasting moet betalen over de rente die je verdient op je flexibele rekening. We kunnen geen belastingadvies geven."

    • @Teccae
      @Teccae 10 месяцев назад

      Revolut adverteert een beleggingsproduct als “sparen”. Volgens de voorwaarden van Revolut wordt het geld via Revolut Securities Europe UAB geïnvesteerd in een geldmarktfonds om deze rente te kunnen realiseren. Hierdoor valt het dus ook niet onder het depositogarantiestelsel zoals bij banken en deposito’s wel het geval is, en moet je het bij de belastingdienst ook opgeven als belegging i.p.v. spaargeld waardoor het hoger wordt belast. Hetzelfde geldt voor de “spaar”producten bij services als eToro, Trading212 en Wise.

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад

      Is een fonds dus geen spaargeld, maar belegging.

  • @WinstonSmith1984
    @WinstonSmith1984 10 месяцев назад

    Wordt sparen bij Trade Republic gezien als een belegging of als sparen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Ik denk bij TR als sparen, maar weet dat niet zeker.

    • @marccoppejans1046
      @marccoppejans1046 10 месяцев назад

      Sparen. Het valt ook onder het depositogarantiestelsel.

  • @Ruben-pc1gh
    @Ruben-pc1gh 5 месяцев назад

    Wat is de krediet rating van CKV bank? Ik kan dit nergens vinden. Belgie kan dan wel AA rating hebben, maar als de CKV bank BBB heeft, is het als nog niet aantrekkelijk.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  5 месяцев назад +1

      Niet iedere bank heeft een credit rating, en ook niet alle credit ratings worden door dezelfde partij uitgegeven. Dat is dus vrij lastig te vergelijken.

    • @rubenhaver4257
      @rubenhaver4257 5 месяцев назад

      Geld dit niet voor de credit ratings van de landen?

  • @only_james
    @only_james 6 месяцев назад

    Stel ik heb mijn geld bij Klarna in Zweden via Raisin, wat gebeurt er dan als Raisin omvalt? Raisin fungeert als tussenpersoon, is er dan iets aan de hand of gaat mijn relatie met de Klarna bank dan gewoon verder enkel zonder tussenpersoon?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  6 месяцев назад

      Het zal ongetwijfeld vervelend zijn en werk opleveren. Maar je geld staat bij Klarna dus valt niet onder Raisin. Klarna biedt alleen niet rechtstreeks spaarrekeningen in NL aan dus ik denk dat ze 'm dan zouden sluiten. Maar dat blijft een aanname.

    • @only_james
      @only_james 6 месяцев назад

      @@langzaamrijker Precies, dus dan zal ik via Klarnabank rechtstreeks mijn geld terug moeten krijgen naar NL. Spaar je zelf nog steeds bij Klarna?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  6 месяцев назад

      Ik gebruik oa nog steeds Klarna ja

  • @leonvanderlinden1929
    @leonvanderlinden1929 10 месяцев назад

    Dit is nieuw voor mij dat niet belegt geld bij broker (vrije ruimte) de belasting dit ziet als beleggingen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Vrije ruimte (bij degiro) wordt gewoon als spaargeld gezien, zo ook bij vele andere brokers en banken. Maar er zijn ook brokers die het geld weg zetten in een fonds, wat wel gezien kan worden als belegging door de fiscus.
      Ik zeg dus niet dat het altijd zo is, maar dat het zo gezien KAN worden afhankelijk van de broker die je gebruikt. Er zijn te veel aanbieders om ze allemaal na te gaan, en er wijzigt ook vanalles tussendoor. Maar deze verhalen hoor je bijvoorbeeld mbt het spaarproduct van Revolut, rentefonds bij Meesman en cash posities bij Trading212. Ga vooral zelf na hoe het bij jouw aanbieder geregeld is.

    • @leonvanderlinden1929
      @leonvanderlinden1929 10 месяцев назад

      Bedankt Tim schrok er even van 👍

  • @jordy2661
    @jordy2661 10 месяцев назад

    Kleine nuance:
    - De box 3 belasting op spaarvermogen wordt eind van het jaar bepaald. 0,37% was 2023, niet 2024.
    - Belasting verrekenen in box 3 is alleen mogelijk als er verdragen zijn tussen het desbetreffende land en Nederland
    - Er wordt in de video geen rekening gehouden met erfbelasting, welke in sommige landen hoger is dan in Nederland. Oftewel, ook als er verdragen zijn omtrent erfbelasting kan het niet verrekend worden. Ook moet je bij overlijden met de bank in het buitenland documenten overdragen om het geld terug te krijgen in het land van herkomst van de bank. Let op, gaat om herkomst waar de bankvergunning is geregistreerd.
    - Deposito is leuk. Maar als je in een land als Italië spaart en Italië gaat failliet, dan vallen alle banken in Italië om, omdat met name Italiaanse banken staatsobligaties uit Italië hebben. Oftewel weg depositogarantiestelsel.
    Leuke reclame video maar zitten meer onderdelen waar op gelet moet worden dan in de video wordt opgesomd.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      De 0,37% is gebaseerd op het verwachte rendementspercentsge van 1,03% wat vervolgens tegen 36% belast wordt.
      Erfbelasting is een goede toevoeging, zelf niet bij stil gestaan en ook niet bekend bij mij. Neem ik in het vervolg mee!
      Wat bronbelasting betreft klopt het helemaal wat je zegt. Alleen zie je in het overzicht dat alle bronbelasting bij de aangeboden banken te verrekenen is. Als er bronbelasting is, heeft Nederland dus een verdrag met het land dat bij Raisin wordt aangeboden. Wellicht dat dat in de toekomst anders zit, maar ik vermoed dat Raisin de partnerbanken daarop uitkiest.
      Wat betreft DGS vanuit een land (zoals Italie); dat is precies de reden waarom ik ook naar de credietwaardigheid van een land kijk. Persoonlijk zou ik niet voor Italië kiezen maar minimaal A score willen zien.

  • @nemesis417
    @nemesis417 9 месяцев назад

    Waarom kom Santander niet voor op de lijst ? Of kijk ik erover heen? Deze bank in Spanje heeft een rente van 3,6% op dit moment

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  9 месяцев назад +1

      Santander zal geen samenwerking met Raisin hebben. Ze hebben een Belgisch bijkantoor en via dat bijkantoor kan je zelf een rekening bij ze openen. Echter zie ik wel dat de flexibele rente hoger is dan de depositorente, dus Santander sorteert ook al voor op een renteverlaging.
      Ik denk (op eerste oog) een prima aanbod. Alleen het nadeel is dat je dan iedere paar maanden weer over zou moeten stappen omdat er steeds andere aanbieders zijn met betere rentes.
      Hou overigens wel even de Spaanse bronbelasting in het oog, ik weet niet of je die gemakkelijk naar 0% kan wijzigigen via Santander.

    • @maximeentrop-thelen3518
      @maximeentrop-thelen3518 3 месяца назад

      @@langzaamrijker Betaal je ook bronbelasting onder je heffingsvrijvermogen?

  • @MegaChriz
    @MegaChriz 6 месяцев назад

    Wat als je als rekeninghouder komt te overlijden. Hoeveel moeite kost het dan voor nabestaanden om bij het geld te komen? Ik heb begrepen dat je de rekening bij Raisin koppelt aan een betaalrekening uit Nederland en dat transacties alleen tussen die twee rekeningen mag lopen.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  6 месяцев назад +1

      Je koppelt hem inderdaad met een tegenrekening. Maar bij overlijden gaat sowieso het erfrecht spelen, je kan niet zomaar als erfgenaam de bankrekening van de overledene leeghalen.
      Op deze pagina vind je meer informatie: www.raisin.nl/sparen/spaarrekening-bij-overlijden/

    • @MegaChriz
      @MegaChriz 6 месяцев назад

      @@langzaamrijker Bedankt voor je antwoord en de link! Het klinkt alsof het allemaal wel meevalt en dat het voor nabestaanden niet al te moeilijk zal zijn om het geld terug te vorderen. Dus het beleid in het geval van overlijden lijkt mij daarom geen reden om Raisin niet te proberen.
      De reden dat ik het vroeg was omdat bij iemand in mijn kennissenkring er behoorlijk wat gedoe was geweest om bij het geld van diens overleden vader te komen. Maar goed, daar waren nog wel wat meer dingen aan de hand. (En dat geld stond niet bij Raisin.)

  • @waltermijnders1104
    @waltermijnders1104 10 месяцев назад

    Is Rasin alleen voor particulieren?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Ik moest het ook even opzoeken, maar lijkt erop dat ze geen zakelijke rekeningen aanbieden. www.raisin.nl/sparen/welke-spaarrekening/

  • @robbiedej
    @robbiedej 10 месяцев назад +2

    YapiKredi mooie spaar en deposito rente met nederlandse bankvergunning, te weinig genoemd.

    • @soeheil
      @soeheil 10 месяцев назад +1

      Heeft Yapikredi een tegenrekening ?

    • @robbiedej
      @robbiedej 10 месяцев назад

      @@soeheil ja vast tegenrekening nodig. Dat maakt het ook veilig. Je krijgt bij YapiKredi ook een NL bankrekeningnummet.

    • @margrietlaan8020
      @margrietlaan8020 10 месяцев назад +1

      Yapikredi is volgens mij een Turkse bank. Turkije heeft een credit rating die varieert van B (S&P) en BBB (Moody's). Ik ga toch liever voor n bank met een AA of AAA rating...

  • @tieskortleever1866
    @tieskortleever1866 10 месяцев назад

    Mag je ook onder de 18 een buitenlandse rekening openen?

    • @samr042
      @samr042 10 месяцев назад

      Volgens de Raisin FAQ:
      "Is er een minimumleeftijd om klant te worden bij Raisin?"
      > De minimumleeftijd om klant te worden bij Raisin is 18 jaar. Raisin biedt (vooralsnog) geen kinderspaarrekeningen aan. Overige vereisten om klant te worden bij Raisin zijn:
      (...)
      Overigens staat op een andere pagina het volgende:
      "Raisin biedt geen rekeningen aan die je op naam van je kind kunt openen. Maar we hebben wel depositorekeningen (rentes tot 3,90% per jaar) en vrij opneembare spaarrekeningen (tot 3,50% per jaar) - een stuk hoger dan de rentes die je in Nederland krijgt.(...)"
      Als je Googled op "raisin minimumleeftijd" kan je meer info vinden

    • @tieskortleever1866
      @tieskortleever1866 10 месяцев назад

      @@samr042oké bedankt

  • @avatar123456789s
    @avatar123456789s 10 месяцев назад

    Vraagje, vermogensbelasting he
    Als ik m'n geld op een broker zet en beleg waardoor ik onder het grens bedrag van de vermogensbelasting zit.
    Kan ik zo box 3 omzeilen?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Nee, box 3 is al je vermogen minus je schulden. Enkel je primaire woning valt daar niet onder. Spaargeld, cash, aandelen, crypto, etc valt allemaal in box 3.

    • @g.4588
      @g.4588 10 месяцев назад

      Ja bij sommige buitenlandse brokers kan dit, maar dat is belastingontduiking en dat mag niet:)

  • @UnknownChannelTV
    @UnknownChannelTV 5 месяцев назад

    "Uw geld op een spaarrekening in Zweden blijft in euro's en wordt niet omgewisseld in kronen. Bij een bankfaillissement compenseert het depositogarantiestelsel nu in euro's, waardoor er geen valutarisico meer is. Dit is sinds 2024 van kracht, zolang het gespaarde bedrag onder de tegenwaarde van 1.050.000 SEK blijft."*

  • @Efex1996
    @Efex1996 10 месяцев назад

    Spaar je nu niet meer bij bunq? En zo niet, waarom niet?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Ik spaar ook nog bij Bunq, maar ga dit mogelijk wel ook nog overzetten naar Raisin. Beetje afhankelijk van wat de rentes doen. Op zich gewoon nog tevreden met Bunq hoor, alleen scheelt het me meer dan 0,70% rente. Omdat ik als ZZPer een flinke buffer aanhoud, scheelt dat op jaarbasis toch een flink bedrag.

  • @John-dz3jb
    @John-dz3jb 6 месяцев назад

    werkt niet voor zakelijke rekening

  • @willemjanssen8189
    @willemjanssen8189 5 месяцев назад +2

    Toch is het heel erg triest dat je als Nederlandse spaarder naar het buitenland moet gaan om nog wat rente op je spaargeld te krijgen Europa een Europa? Hoezo een Europa?

  • @Joel-se2yw
    @Joel-se2yw 4 месяца назад

    Beste Langzaamrijker. Wat is jouw advies als het gaat om wat te doen met vermogen. Zou je ooit eens een vergelijk willen maken tussen actief beleggen, passief beleggen, vastgoed investeren, sparen. Met name met de nieuwe belasting zie ik niet meer wat nu op lange termijn het meest verstandig is. In mijn ogen is een eigen woning en dat verduurzamer het handigst. Dat is voor mij -vanwege werk - geen optie. Wat is dan het handigst om met je vermogen te doen? Dank voor je mooie video's tot nu toe!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  4 месяца назад

      Daar valt niet een universeel antwoord op te geven, dat ligt aan je situatie en doelstellingen.

  • @rolandlucas9266
    @rolandlucas9266 9 месяцев назад

    Wat als Raisin failliet gaat? Kan ik dan nog bij mijn geld?

    • @Videos_van_memes
      @Videos_van_memes 7 месяцев назад

      Ik weet het ook niet, maar het lijkt mij dat er niks aan de hand is, je geld heb je namelijk gespaard bij bijvoorbeeld een italiaanse bank, en niet bij Raisin want dat is gewoon een tussenpartij. Verder zal raisin niet snel failliet gaan lijkt me omdat ze amper kosten maken, en wel geld vangen door commissies van banken(omdat ze spaargeld aantrekken)

    • @Videos_van_memes
      @Videos_van_memes 7 месяцев назад

      Als je het echt wilt weten dan zal dat vast ergens in de voorwaarden van Raisin staan(of heeft iemand op google, reddit er al iets over gezegd/gevraagd)

  • @RichardAgain
    @RichardAgain 9 месяцев назад

    Over "Spaarrekening vs rente bij broker". Ik zit zelf bij zo'n broker puur voor de rente. Maar ik ben van plan om dit gewoon op te geven als spaargeld bij mijn inkomsten belasting. Ik heb via die rekening immers nooit een aandeel aangekocht. Begrijp ik uit jouw verhaal dat dit niet kan? Wordt dit automatisch als investering gezien?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  9 месяцев назад

      Het verschilt. Veel partijen bieden het pas net aan en het is nog maar de vraag wat de Belastingdienst ervan vindt. Sommige "spaargelden" zitten in money market funds en kunnen zomaar eens als belegging gezien worden. Maar ook goede kans dat het wel echt als spaargeld gestald staat hoor. Als je een eigen IBAN hebt waar het geld op komt te staan weet je in ieder geval waar je aan toe bent.

  • @nielshk5132
    @nielshk5132 10 месяцев назад

    Ik heb recent een rekening geopend via Raisin bij een bank tegen 3,29%: vrij opneembaar, geen bronbelasting, wel valutarisico maar een AAA credit score.
    Overschrijven duurt wat langer dan binnen NL inderdaad, maar op werkdagen staat het er vaak dezelfde dag op als je het 's ochtends overmaakt.
    Bij bunq krijg je ook een redelijke rente (2,46%) maar ben je beperkt tot 2 opnames/ maand; overal voor- en nadelen dus.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Hier precies dezelfde ervaring. Klarna toevallig? Al heb ik het geld steeds in de middag overgemaakt, dan stond het er de volgende ochtend op.

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад +1

      De credit score is van het land waar de partnerbank is gevestigd. Het land is echter niet verplicht om bij een uitbetaling van DGS bij te springen. Van enkele partnerbanken is er ook wel een credit score bekend, maar van enkele ook niet.

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад +2

      @@langzaamrijkerEven een correctie bij Zweden. Het Zweedse DGS betaalt niet in SEK uit, maar in Euro's. Vroeger was het zelfs per cheque. Spaarders hebben van het Zweedse DGS bevestigd gekregen dat men het ingelegde bedrag gewoon in Euro terugkrijgt.

  • @Johanneslol11
    @Johanneslol11 10 месяцев назад

    Ik ga toch maar even kijken naar raisin. Wel eventjes een andere vraag, weet iemand in de comments toevallig hoe ik automatisch geld kan overmaken naar de giro ?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Je kan een automatische overschrijving bij je bank instellen naar je IBAN van degiro. Duurt wel iets langer omdat het een DE rekening betreft, ideal is dus sneller. Maar als je het periodiek wilt overmaken is dat de oplossing.

    • @Johanneslol11
      @Johanneslol11 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker thanks! 🙌 Waar kan ik die Duitse Iban vinden? Ik zie niks zo snel in de app

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Geld in- en uitboeken > handmatig overmaken

    • @Johanneslol11
      @Johanneslol11 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker wow 🙌🙌I owe you. Thank man! Ik ga het direct instellen

  • @cyberclowns
    @cyberclowns 6 месяцев назад

    Met bunq gaat het niet zo relax 😅

  • @MrDrinksprite
    @MrDrinksprite 10 месяцев назад

    De verwachting is dat de centrale banken dit jaar met een reeks van renteverlagingen komen. Daar lopen de banken op vooruit. Ook de buitenlandse banken zullen daarin meegaan waarbij de rente op hetzelfde niveau komt als de Nederlandse banken. Het is gewoon niet de moeite waard.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      De Nederlandse banken hebben nog niets verlaagd en zijn dus nooit hoog geweest. De ACM doet ook niet zomaar een onderzoek, dan is er wel degelijk iets aan de hand. Wat dat betreft ook benieuwd wat het resultaat zal zijn, het wordt begin van de zomer verwacht.
      Banken spelen inderdaad in op de verwachte verlagingen, maar de afgelopen 2 jaar heb ik toch honderden euro's meer rente ontvangen dan wanneer ik alles bij ING had laten staan. Dat vind ik zeker de moeite waard. Nu de dalingen zijn ingezet komen we op een punt waar het vastzetten van de rente (deposito) voor sommige mensen erg aantrekkelijk wordt.

    • @MrDrinksprite
      @MrDrinksprite 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker Er zijn genoeg aanbieders met een NL vergunning met hogere rentes dan de grootbanken. De rentes zijn lang niet zo hoog als enkele buitenlandse aanbieders maar het verschil wordt dan aanzienlijk kleiner. Ik ben geen voorstander van dit soort adviezen dat blijkt. Wil je toch een hoge rente? Dan zijn deposito's een goed alternatief. Je hebt ze al vanaf 6 maanden. Overigens verwacht ik niet heel veel van het ACM onderzoek.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Ja dat klopt inderdaad, er zijn een aantal NL banken die meer rente bieden dan de grote namen. Bunq zit op 2,46% en Leaseplanbank op 2,20%. Nog altijd een stuk lager dan Europees, maar in ieder geval weer een stuk meer dan de grootbanken. Heb je zelf nog een NL bank die je interessant vindt?
      En uiteraard is het sparen in Europa niet voor iedereen. Als je het het niet waard vindt, of te veel gedoe vindt, of het niet vertrouwd moet je het zeker niet doen. Daar is iedereen vrij in. Thanks voor je comment in ieder geval!

    • @MrDrinksprite
      @MrDrinksprite 10 месяцев назад

      @@langzaamrijker Geen specifieke bank maar groen belegging/spaartegoed geniet naast de verhoogde vrijstelling in box 3 ook nog eens extra heffingkorting. Het overwegen waard voor een deel van je spaargeld.

    • @paulthiel5145
      @paulthiel5145 10 месяцев назад

      Ben zelf anders uiterst tevreden met mijn bij Raisin afgesloten jaardeposito bij een Zweedse bank voor 3.77%. Daar komt met met een spaarproduct bij een Nederlandse instelling gewoon niet bij in de buurt. Heb dezelde overwegingen als Tim op mijn beslissing losgelaten en vooraf goed onderzoek gedaan, maar ik ben zeer tevreden over hoe het tot nu toe gaat en het daadwerkelijk wel aanbevelen. Je geld perse in eigen land houden maakt het echt niet veiliger dan in een kredietwaardig ander EU land.

  • @kngkrmson2179
    @kngkrmson2179 10 месяцев назад

    De grootbanken zijn gewoon graaiers, ondanks de argumenten waar ze eerder al mee zijn gekomen. Maar uiteindelijk is het aan jezelf of je daar genoegen mee neemt of om je heen kijkt voor andere opties. Persoonlijk denk ik ook dat veel mensen zich er niet voor interesseren omdat financiën/economie ze in het algemeen niet boeit, of omdat ze amper spaargeld hebben. Als je bijvoorbeeld 1000€ aan spaargeld hebt, dan loont het schuiven daarmee gewoon niet. En dan is er ook nog een groep mensen die erg rijk is (vaak ouderen), maar al jaren trouwe klant is bij één vd grootbanken en daarom maar blijft zitten. Maar goed, stel je bent in de 20, 30, 40 en je hebt een paar leuke centen op je rekening staan, dan kan het behoorlijk uitmaken of je nou 1,25% bij een grootbank krijgt of 3,30% via Raisin. En bij een deposito van 3,75% zit je zelfs op het driedubbele. Laten we zeggen dat het verschil op een normale spaarrekening 2% is? Op 100k is dat dus €2000 per jaar wat je misloopt door het bij ING, Rabo etc te laten staan. En zelfs bij 25k spaargeld is dat verschil nog aanzienlijk, namelijk €500. 😮

  • @keeskip4589
    @keeskip4589 9 месяцев назад

    Ben ik de enige die alleen kan deposito sparen in de Raisin app? Ik zie een vrij opneembare spaarrekening alleen op de computer.

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  9 месяцев назад

      Boven in het menu op "spaarrekening" klikken?

  • @jeroenvandelden9232
    @jeroenvandelden9232 10 месяцев назад

    Let op bij Zweden: het garantiefonds daar betaalt uit in SEK maar per cheque en niet giraal. In Nederland kan bij geen enkele bank een cheque worden geïnd, dus feitelijk heb je niets aan de Zweedse garantie !

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Op de website van Riksgalden kan ik er niets over terug vinden. Lijkt me onwaarschijnlijk, maar toch goed om uit te zoeken. Heb je een bron?
      www.riksgalden.se/en/our-operations/deposit-insurance/how-the-deposit-insurance-works/

    • @jeroenvandelden9232
      @jeroenvandelden9232 10 месяцев назад

      Onderstaande tekst van Raisin deed mij besluiten de rekening niet in gebruik te nemen: "insättningsgaranti). Het
      bedrag wordt uitbetaald in SEK. De waarde
      van deze terugbetaling in EUR is afhankelijk
      van de toepasselijke SEK/EUR wisselkoers
      ten tijde van de terugbetaling en is dus
      onderhevig aan valutaschommelingen. De
      vergoeding wordt binnen zeven (7)
      werkdagen gerekend vanaf de dag van
      inwerkingtreding van de garantie uitbetaald
      door de Zweedse Generale Thesaurie
      (Riksgälden), op voorwaarde dat er niets
      anders is gestipuleerd in Artikel 9, lid a, en
      Artikel 9, lid b, van de Zweedse wet inzake
      het depositogarantiestelsel. Uitbetaling vindt
      plaats door middel van een cheque of een
      andere methode zoals in de toekomst door de
      Riksgälden kan worden bepaald. Nederlandse
      banken betalen niet langer cheques uit. Als
      gevolg hiervan kan een klant belemmeringen
      ervaren bij het inwisselen van de ontvangen
      cheque en genoodzaakt zijn een bankrekening
      te openen bij een buitenlandse bank om
      uitbetaling van de cheque mogelijk te maken.
      Voor meer informatie in het Engels wordt de
      klant verwezen naar de website
      www.insattningsgarantin.se."@@langzaamrijker

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Dank voor het delen, dat was mij niet opgevallen. Ik ga er nog wat verder in duiken!

    • @wimvanderlande4454
      @wimvanderlande4454 10 месяцев назад

      Riksgalden heeft spaarders laten weten dat je volledige inleg in Euro's wordt uitbetaalt en gewoon op rekening.

    • @annebrouwer9107
      @annebrouwer9107 10 месяцев назад

      Riskgalden heeft me persoonlijk bevestigd dat de inleg naar een opgegeven rekening wordt overgeboekt. Riskgalden is op de hoogte dat cheques in Nederland niet kunnen worden geïnd.

  • @cryptowillie3340
    @cryptowillie3340 10 месяцев назад +1

    Sparen levert niets op. Bitcoin is de enige asset waarmee je de inflatie de baas bent. Ik heb dan ook geen spaarrekening bij een bank, maar al mijn vermogen in Bitcoin zitten. Riskant? Misschien. Maar ik voel me er zeer comfortabel bij.

    • @luukok3313
      @luukok3313 10 месяцев назад +3

      Crypto wappie haha

    • @VirtueelGamingNL
      @VirtueelGamingNL 10 месяцев назад +3

      Haha en morgen wordt je wakker en dan is het 20k gezakt? Grapje natuurlijk maar bitcoin is een ontzettend volatiele asset ik zou daar dan ook nooit mijn geld neerzette.

  • @queen84sasha
    @queen84sasha 10 месяцев назад

    Wat vinden jullie van FREEDOM24?

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Gereguleerd in Cyprus, ik zou er lekker weg blijven.

  • @ekevanderzee9538
    @ekevanderzee9538 10 месяцев назад

    Credit score of niet, heb je wel eens de Belgische bureaucratie meegemaakt? 😂

  • @kostovk0017
    @kostovk0017 10 месяцев назад +1

    Thanks voor weer een fijne en zeer verrijkende content voor mij. Een tip! Je komt vrij uit de hoogte over als je 1200€ een zeer klein bedrag noemt. Als je wat sympathieker wilt overkomen zou je daar wel op kunnen letten 😉

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад

      Thanks, fijn dat je er wat aan gehad hebt!
      Waar heb ik het over die 1200 euro? Dan luister ik het even terug, kan me bijna niet voorstellen dat ik dat 'een zeer klein bedrag' noem maar ik neem het zeker mee!

    • @N666able
      @N666able 10 месяцев назад +1

      Je hebt het rond 11:40 over "een klein bedrag". Ik vond het overigens niet uit de hoogte klinken hoor....
      Bedankt voor de content! Ik ben zelf vorig jaar naar Bunq gegaan, bevat erg goed. Voor mij is het verschil in rente nog niet groot genoeg om naar een bank te gaan die niet onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt, maar ik snap zeker de aantrekkingskracht!

    • @langzaamrijker
      @langzaamrijker  10 месяцев назад +1

      Ah check! €1200 is natuurlijk een heel bedrag, maar maar een "klein potje" vergeleken met mijn totale buffer. Dat komt puur doordat ik als ZZPer voor mijn eigen vangnet moet zorgen. Als je geen inkomsten hebt is €1.200 binnen een week of twee op.

    • @dennisberendsen5623
      @dennisberendsen5623 10 месяцев назад +3

      1200 is ook een klein bedrag. Als dat al uit de hoogte overkomen is. 😂