Pedagogische film over Bouwknopen - luchtdichtheid en EPB

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 дек 2017
  • Een instructiefilm over bouwknopen, gemaakt onder de leiding van het WTCB en met de hulp van VDAB en Constructiv, die helpt bij het voorbereiden van interne bedrijfstrainingen. Stap voor stap, krijgt u een voorstelling van de belangrijkste technische problemen om aan de nieuwe eisen inzake luchtdichtheid en EPB te voldoen.
    Door de toenemende thermische prestatie-eisen die opgelegd worden aan gebouwen, past men alsmaar grotere isolatiediktes toe in de vloeren en spouwmuren. Hierdoor ontstaan er echter hoogteverschillen die de toegankelijkheid in het gedrang kunnen brengen. Om hieraan te verhelpen, streeft men vaak een zo klein mogelijk hoogteverschil na tussen de binnen- en de buitenverharding. Dit kan op zijn beurt aanleiding geven tot vochtproblemen. In deze film wordt toegelicht hoe men waterinfiltraties kan voorkomen, zonder in te boeten aan toegankelijkheid.
    Het toenemende aantal prestatie-eisen dat aan gebouwen wordt opgelegd, zorgt vooral ter hoogte van de gevelvoet van traditionele spouwmuren wel eens voor extra moeilijkheden om de continuïteit van de prestaties mbt stabiliteit, thermische isolatie, water- en luchtdichtheid, akoestische isolatie en toegankelijkheid te waarborgen. Bovendien neemt niet enkel het aantal, maar ook het niveau van de eisen steeds toe.
    De opvatting en uitvoering van deze bouwknoop vormt dan ook niet alleen een nieuwe uitdaging voor de ruwbouwaannemer zelf, maar ook voor de algemene aannemer die zorgt voor de coördinatie tussen de verschillende vaklieden die de bouwknoop mee tot stand brengen.

Комментарии • 13

  • @joostvw3692
    @joostvw3692 2 года назад +3

    De betonvloer is op deze wijze een forse koude brug (ook wel thermische brug). En juist doordat de overige constructie zeer goed geisoleerd is en zeer luchtdicht is er een aannemelijke kans dat er vocht/condens zal optreden tegen de overgang van vloer naar opgaand.
    Het is daarom beter een fundering te maken die minimaal 600 mm onder het maaiveld zit. Dan de isolatie naar beneden tot aan die fundering. Maar vanwege optrekkend vocht 40 mm vrijhouden van de onderzijde.
    En uiteraard een geisoleerde vloer.

  • @tomasviane3844
    @tomasviane3844 2 года назад +1

    Amaai!

  • @jeroenseijen8589
    @jeroenseijen8589 Год назад +2

    Ik begrijp nooit waarom men praat over watervaste isolatie, plaats je isolatie dat zich onder het maaiveld bevindt, achter je waterkering. Nu probeer je zoveel op te lossen met een DIBA en een watervaste plaat. (waar ik overigens serieuze bedenkingen bij heb uit eigen ervaring.)
    Ook nog een serieuze bedenking voor luchtdicht in de binnenzijde.
    Je plaatst deze op dezelfde plaats als je waterkering. Hoe komt het dat op dit niveau de bouw niet luchtdicht is? (PLS blokken?) Je hebt op net hetzelfde niveau een waterdichte folie geplaatst.
    Nu je zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde een folie hebt geplaatst. Hoe ga je het bouwvocht uit de woning krijgen? Vergeet niet dat je ook een woning moet kunnen laten luchten. Dat doe je met een mechanische verluchting en openingen aan de binnenzijde van de structuur. Het vocht dat in een ruwbouw zit heeft gemiddeld 2 jaar nodig om volledig te verdampen, maar als het niet weg kan, zorgt dit net voor andere mankementen.
    Hoe pakken jullie het capillair vocht aan? Uit meerdere woningen die ik heb gebouwd is het meermaals voorgevallen dat er vocht optrekt in de beton en zich capillair achter de waterkering optrekt. Bij verlijming is dit extremer dan bij een bitumen maar het is al meermaals voorgevallen. Beton is pas waterdicht na enkele cm, het water komt in de beton en condenseert tegen het vochtscherm. Bijgevolg stijgt het vocht verder omhoog in de beton en het proces herhaalt zich.

  • @9622borra
    @9622borra 3 месяца назад +1

    Alle gebruikte producten staan haaks op de meest basale principes van duurzaam bouwen. Hoe kan je in godsnaam ooit nog een dergelijk gebouw milieutechnisch verantwoord ontmantelen? En welke materialen zijn dan nog bruikbaar? Ik gruwel werkelijk van dit soort oplossingen waarbij alleen de petrochemische industrie nog staat te juichen.

  • @GP-jx3ex
    @GP-jx3ex 2 года назад +4

    Meerprijs van al deze issolatie weegt niet op tegen de besparing op de energie factuur , de klimaatwaanzin

    • @SuperZoaker
      @SuperZoaker 2 года назад +2

      Als ik hier zo naar kijk heb je überhaupt geen energiefactuur meer, hooguit vastrecht voor elektra

  • @idb4678
    @idb4678 2 года назад +1

    Beetje 🤏 overdreven gecompliceerd 🥴

  • @Mister_Michael
    @Mister_Michael Год назад +2

    En dan geforceerd ventileren omdat je anders stikt in je luchtdichte woning, ik heb niet lang genoeg gestudeerd om dit te begrijpen denk ik.

  • @sanderjoosten3254
    @sanderjoosten3254 Год назад

    Fundament van een huis is isolatie/plastic? Ik dacht beton...