Это видео недоступно.
Сожалеем об этом.

Bilinmeyen Ani Efsanesi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 май 2020
  • Uzun zamandır çıkamadığımız evlerimizden yavaş yavaş çıkmaya başladığımız şu günlerde sizler için yeni rotalar planlamaktayız. Geçirdiğimiz zor günlerin bize en iyi öğrettiği şey pandemiden önce gezip görme fırsatı elde ettiğimiz yerlerin aslında ne kadarda değerli olduğuydu..
    Bu hafta bizim için çok değerleri yerler arasında bulunan Kars'ın tarihi hazinesi Ani Şehri'ni sizlere anlatmak istedik...
    Yeni Hikayelerde buluşmak üzere..

Комментарии • 20

  • @lucypeckmez9846
    @lucypeckmez9846 11 месяцев назад +4

    Ani is not simply an Armenian city, but it used to be the capital of the Armenian Kingdom during the X-XI centuries. Ani was the capital of the Armenian Kingdom during the X-XI centuries. The churches, castle forts, and citadels were built by Armenian kings and architects. Some churches were later turned into mosques by the Turks. The Zoroastrian Temple belonged to pre-Christian Armenians.

  • @vakia
    @vakia 3 года назад +4

    Teşekkürler

  • @nairahovhannisyan8742
    @nairahovhannisyan8742 Год назад +5

    Շնորհակալություն ձեզ

  • @burakklckap8233
    @burakklckap8233 4 года назад +4

    Gitmiş kadar olduk çok iyi 👌🏽💫💫💫

  • @mendzhayq7147
    @mendzhayq7147 Год назад

    allah sonunda intikam alaçak

  • @teymurmirzeyev4975
    @teymurmirzeyev4975 Год назад

    Men azerbaycanli birisi olarak merak ediyorum, lutfen yazarmisiniz Aninin haylarla bir elaqesi varmi..? Yani demek istediyim bu ki, sehrin temelini kimler qoymus, Moskovada ermeni(haylar Aninin) bir hay sehri olduqunu israr edirler, onceden tesekkur edirem.

    • @Andri-sl1sd
      @Andri-sl1sd 3 месяца назад

      🤦

    • @sametsultaniyldrm5008
      @sametsultaniyldrm5008 14 дней назад

      Tarihi
      Kars’ın bilinen ilk sâkinleri Hurrilerdir. Daha sonra Hititlerin hâkimiyetine girmişlerdir. Hurriler bölgeye “yüksek ülke” veya “yukarı eller” demişlerdir. Bölge, daha sonra Urartuların işgâline uğradı. M.Ö. 8. asırda Kimmerler buradan geçtiler. Asurlar ve Babiller buraya hâkim olamadılar. İskitler M.Ö. 7. asırda bu bölgeye hâkim oldular. M.Ö. 6. asırda Perslerin istilâsına uğradı. Dârâ, Kafkasya Seferini buradan geçerek yaptı. M.Ö. 4. asırda Makedonya Kralıİskender, Persleri yenerek burasını ele geçirdi. Partlar ve bunlara bağlı Ermeni derebeylikleri zaman zaman bölgeye hâkim oldular. M.Ö. 1. asırda Pontos Krallığını yıkan Romalılar bu bölgeye yaklaştı.
      M.S. 2. asırda Romalıların eline geçti. Daha sonra Partlar ve onların yerine geçen Sâsânîler ile Romalılar arasında el değiştirdi. M.S. 395’te Roma ikiye bölününce bu bölge, bütün Anadolu gibi Doğu Roma (Bizans)nın payına düştü. Bu bölge, Bizans ile Sâsânîler arasında sık sık el değiştirdi ve buradaki derebeyleri bâzan İran bâzan da Bizans’a tâbi oldular.
      M.S. 7. asırda İslâm orduları bu bölgeyi fethedince Ermeni derebeyleri, Abbâsî halifelerine tâbi oldular. Bölge ahâlisi, kütleler hâlinde İslâmiyetle şereflenerek, İslâmiyet, Kars ve civarında hızla yayıldı. Türk Sâcoğulları ve onların yerine geçen Şeddâdiler bu bölgeye hâkim oldular ve Ermenilerle mücâdele ettiler. Onuncu asrın ortasında Kars’a 50 km mesâfede Ani şehrini başşehir yapan Ermeni derebeyleri 1044’te Bizanslılar tarafından bölgeden kovuldular. Yirmi senelik Bizans hâkimiyetinden sonra büyük Türk Hakanı Selçuklu Sultanı Alparslan 1064’te Ani’yi fethederek Bizanslıları buradan attı. Kars, Anadolu’nun Türkler tarafından fethedilen ilk parçası oldu. Bu fetih 1071 Malazgirt Zaferinden yedi sene önce olmuştur.
      Türkiye Selçukluları Devletini kuran Kutalmışoğlu Süleyman Şahın babası Kutalmış Bey, 1049 ve 1053 Anadolu akınlarına giderken Kars’tan geçti. 1058 akınında Selçuklu şehzâdelerinden Yakuti Kars’ın dış mahallelerini fethetti. Sultan Alparslan, 1068’de Ardahan’ı fethetti. Alp Arslan’ın oğlu SultanMelikşah, Kars’ı geri almak isteyen Bizanslıları 1080’de yenerek bu bölgeyi Erzurum’u merkez yapan Saltukoğullarına verdi. 1124’te Gürcüler, Ani ve Kars’ı ele geçirince, Saltukoğulları 1153’te Kars’ı geri aldı.
      1226’da Celâleddin Harezmşah, Ani’yi kuşatmış fakat alamamıştır. Tiflis’i fethetmiştir. 1239’da Moğollar Kars ve Ani’yi alarak, Gürcüleri buradan uzaklaştırmışlardır. Sırasıyla İlhanlılar, Celâyirliler, Tîmûrlular, Karakoyunlular ve Akkoyunlular bölgeye hâkim oldular. Tîmûr Han, 1394, 1400 ve 1403’te Kars’tan geçti. Safevîler, Akkoyunlu İmparatorluğunu yıkınca, mîrasına konarak Kars’a hâkim oldular. Bu sırada Osmanlı Devletinin sınırları da Kars’a dayanmıştı. Yavuz Sultan Selim Han, Çaldıran Seferinden dönerken Kars Kalesi yakınında konakladı. Kars ve çevresi, 1534’te Kânûnî Sultan Süleyman Hanın ilk yıllarında Safevîlerden Osmanlılara geçti.
      Osmanlı Devleti ile Safevî Devleti arasındaki stratejik çarpışmalar, Kars bölgesinde cereyan etti. 1548’de Sultan Süleyman Han, Kars Kalesini tahkim ettirdi. Safevîler, zaman zaman Kars’a saldırdılar. Sultan ÜçüncüMurâd Han, 1579’da birkaç hafta içinde Kars şehrini yeni baştan inşâ ettirip, kale, sur, câmi ve her türlü tesisleri yeniden yaptırdı, böylece 16. asırda Türk ordusunun istihkâm sınıfı burada parlak bir imtihan verdi. Kars, Osmanlıların askerî bir üssü ve serhat şehri oldu. 1604’te Safevîler, âni bir hücumla Kars’ı işgal ettilerse de tekrar çıkarıldılar. 1616’da Kars Kalesi yeniden geniş ölçüde tahkim edildi. Sultan Dördüncü Murâd Han, Revan Seferinde buradan geçti ve Kars’ı yeniden îmâr etti. On yedinci asırda Kars ve Çıldır, iki ayrı beylerbeyliğin merkezleri oldular. 29 Mayıs 1664’te başlayan ve bir hafta devam eden zelzele büyük zarar verdi. 1734’te Nâdir Şah Avşar, Kars’ı iki defa, 1744’te üçüncü defa kuşattı ise de alamadı. 1807’de Ruslar, Kars’a kadar yaklaştı fakat Osmanlı ordusu, Rusları yenerek, Tiflis’e geri çekilmek mecburiyetinde bıraktı. 1821-1823 arasında İranlılar, Kars topraklarına akınlar yaparak Osmanlıları yıprattılar. Sonra da Ruslar, saldırarak 15 Temmuz 1828’de Kars’ı işgal ettiler. 8 ay sonra Edirne Muâhedesi ile Kars’ı terk ettilerse de Kars’ın üçte ikisini ve târihi bütün eserlerini, câmi ve türbeleri imhâ ettiler. 1853-1856 Kırım Harbinde bu bölgede büyük savaşlar oldu. Rusların 29 Eylül 1855 taarruzu Kars halkının (genç, yaşlı, erkek, kadın ve hatta çocukların) desteği ile Müşir Mehmed Vâsıf Paşa emrindeki Türk ordusu tarafından geri püskürtüldü. Bu zaferin hatırası olarak altın, gümüş ve bronz“Kars 1272” madalyaları bastırıldı ve Kars şehrine “Gâzi” ünvanı verildi. Halk üç sene vergi ve askerlikten muaf tutuldu. Ruslar, 1856’da Paris Antlaşması ile bu bölgede 5 ay kaldıktan sonra geri çekildiler. Kars çevresinin ikinci Rus işgali böylece sona erdi.
      Doksanüç Harbi denen 1877-1878 Türk-Rus Harbinde Kars çevresinde dünyâ çapında önem taşıyan muhârebeler olmuştur. Bu târihte Kars 20 bin nüfuslu ve 25 câmili bi

    • @sametsultaniyldrm5008
      @sametsultaniyldrm5008 14 дней назад

      ​@@Andri-sl1sdani ilk kuranlar Ermenilerin şehiri

  • @jacksonfamily_0
    @jacksonfamily_0 Год назад

    Türk kilsəsi😊

  • @furkankaratas6119
    @furkankaratas6119 Год назад

    Ani 'yi gezmek için ne kadar süre ayırmalıyız

    • @aygulileuzaklar7756
      @aygulileuzaklar7756  Год назад

      Yarım gün gezi gidiş geliş bir tam gün gibi düşünün

    • @furkankaratas6119
      @furkankaratas6119 Год назад

      @@aygulileuzaklar7756 Çok teşekkürler video için de emeklerinize sağlık gitmemiz için teşvik oldu

    • @aygulileuzaklar7756
      @aygulileuzaklar7756  Год назад

      @@furkankaratas6119 sevindim beğendiğinize

  • @sores6762
    @sores6762 Год назад +1

    😂😂Bu sadece bir klise, kral falan yok 😂😂 heni sehir 😂😂 bir tas bile yok 😂bu dini bir bina sadece 😎👍😂

  • @ardabayraktar7346
    @ardabayraktar7346 2 года назад +1

    Gerçekten de Ani zamanında birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tam bir şaheser konumundadır şehir gez gez bitmez her köşesinde ayrı bir uygarlık vardır her köşesinde aurı bir yaşanmışlık yatmaktadır bunun için Ani vazgeçilmez konumdadır

  • @sebihayldrm3537
    @sebihayldrm3537 2 года назад +1

    Ağzına sagllk tadilat yapllsaydl keşke çok önemli önemli olmasl osmanll topragl de lr türlerin ilk camisi çok önemli