Σπήλαιο Διρού Βλυχάδα. Όλη η διαδρομή, με τη βάρκα και η χερσαία.

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 апр 2024
  • Το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα Διρού (ή Δηρού όπως γράφεται λανθασμένα κάποιες φορές) βρίσκεται στα Ανατολικά της Λακωνικής Μάνης κοντά στην Αρεόπολη, στον όρμο του Διρού. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες, αστραφτεροί κρύσταλλοι και πολύχρωμοι σχηματισμοί στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα. Η πλωτή διαδρομή με τις βάρκες είναι μία μοναδική εμπειρία που οφείλει κανείς να βιώσει!
    Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή στους ντόπιους λίγο πριν το 1900. Το 1949 οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα αλλά δεν είναι όλο προσβάσιμο χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό γιατί βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού. Η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση έγινε το 1970.
    Το νερό που υπάρχει μέσα μέσα είναι υφάλμυρο, έχει μεγάλη σκληρότητα, και δεν ευνοεί την ύπαρξη ζωής εκτός από ένα είδος χελιού. Σε ένα σημείο του σπηλαίου που βρίσκεται εκτός της τουριστικής διαδρομής το βάθος του νερού φτάνει περίπου τα 80 μέτρα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14°C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C. Οι θερμοκρασίες αυτές παραμένουν σταθερές όλο τον χρόνο.
    Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν πολύ χαμηλότερα από το σημερινό της επίπεδο. Έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.
    Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπηλαίο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.
    Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και η μεγαλύτερη συγκέντρωση οστών ιπποπόταμων στην Ευρώπη. Κοντά στην φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία από παλιά.

Комментарии •