Ek olarak... Toprak harca konan saman vb. malzemelerin, betonun içindeki demirden daha fazla işlevi vardır. Harçtaki organik lifler fiziksel bir bağın yanında kimyasal bir bağ oluşturur ki bu kimyasal bağ, şu an, sonucunu merakla beklediğimiz bir araştırma konusu. Toprak harcı bekletme-demlendirme bu kimyasal bağın oluşma sürecidir aslında.
Toprak killi toprak başka bir şey eklenmedi. Zaten dayanıklılık testi için yapmıştık. Toprak tuğla veya sıva için ek malzemeler kullanıyoruz. Ayrıca Alker yapı denememiz de olacak. Konu ile ilgili detaylı bilgi isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
Bu sıkıştırma yönteminin bir denemesiydi. Bu yöntem, uygun özellikteki toprağı, şekil alacak bir nemde kalıp içinde sıkıştırarak duvar yapımında uygulanır. Kalıptan çıktıktan sonra yük taşıma özelliği vardır, kuruması beklenmez. İyi bir uygulamada sıva gerektirmez. Toprağı eledikten sonra biraz nemlendirdik hepsi bu kadar. Bu nem seviyesinde toprağı yoğurmak pek olanaklı değil bu sebeple nemli haliyle dinlendirilirse çok daha sıkı bir blok elde edilir. Az nem toprağın bütünlük kazanmasını engeller. Fazla nem sıkıştırmanın önüne geçer. Bu yöntemin aslında net bir formülü yok. Biraz deneyimle belirliyorsunuz miktarı. Avucunuzda iyice sıktığınızda kolayca şekil almamalı. Katıksız toprak kullanmanın bir avantajı da bu aslında. Nem az gelirse ıslatır, çok gelirse dinlendirir nem kaybını beklersiniz. Yaptığınız bir uygulamada bir sorun görürseniz aynı malzemeyle yeniden yapma olanağınız var.
@@TheNarDugan%10 alçı ve kireç eklemesi yapıyorlar.Siz buna gerek kalmadan da olabilir diyorsunuz yani.Afgan ve pakistanlılarda bu şekilde yapıyor ama ev değil bahçe duvarlarını bu yöntemle yapıyorlar.Teşekkürler bilgi için
Saman yada benzeri kuru doğranmış lifli sağlam bitki konur aradaki mukavameti arttırır..betonun içerisine konan demir ile aynı mantık.
Evet öyle denememiz de var Kerpiç videomuzu izleyebilirsiniz
keci kili kullanmak en saglami
Ek olarak...
Toprak harca konan saman vb. malzemelerin, betonun içindeki demirden daha fazla işlevi vardır.
Harçtaki organik lifler fiziksel bir bağın yanında kimyasal bir bağ oluşturur ki bu kimyasal bağ, şu an, sonucunu merakla beklediğimiz bir araştırma konusu.
Toprak harcı bekletme-demlendirme bu kimyasal bağın oluşma sürecidir aslında.
Toprağıa hiçbir şey katmadan mı böyle mukavemet kazandı? Fırın için tuğla gibi kullanılabilir eğer öyleyse...
Evet kullanılabilir. Bu da planlarımız arasında.
Toprak killi toprak başka bir şey eklenmedi. Zaten dayanıklılık testi için yapmıştık. Toprak tuğla veya sıva için ek malzemeler kullanıyoruz. Ayrıca Alker yapı denememiz de olacak. Konu ile ilgili detaylı bilgi isterseniz bize ulaşabilirsiniz.
İsteriz nasıl ne şekilde detaylı videoları olsa izleriz nasıl neyden ne katıyorsununuz sadece kilden mi oluyor
Selamün aleyküm ustam yardımcı malzemeler nelerdir detaylı cekip atarmisiniz birde ölçüleri ile birlikte ne zaman çekimlp atarsınız
Merhaba, videodaki blokta yardımcı malzeme yok. Toprağın durumunu görmek için yalnızca toprak kullandık.
Blok hazırlarken, toprağa eklenecek malzemeler, kullanılacak yere ve toprağın yapısına göre değişir.
Tek bir reçete yoktur aslında.
Keçi kılı vb seyler kullanirsaniz kolay kırılmaz
Duvarlarımızın sıvasında keçi kılı da var kendi saçlarımız da.
@@evdoksia.ekolojik harikasıniz, kolaylıklar dilerim,işiniz rast gitsin.
Teşekkür ederiz sizlerin de
Keci. Kilini. Kisami. Olarak. Koyuyorsunuz. Ne. Kadar. Koyuluyo. Keci. Kili.
Ne. Kadar. Koyuyorsunuz. Keci. Kiki. Kısa. Olarak. Mi. Uzun. Olacakmi. Koyuyorsunuz. Keci. Kılını.
Toprağa başka şey kattınız mı? Ne oranda ıslattınız
Bu sıkıştırma yönteminin bir denemesiydi.
Bu yöntem, uygun özellikteki toprağı, şekil alacak bir nemde kalıp içinde sıkıştırarak duvar yapımında uygulanır. Kalıptan çıktıktan sonra yük taşıma özelliği vardır, kuruması beklenmez. İyi bir uygulamada sıva gerektirmez.
Toprağı eledikten sonra biraz nemlendirdik hepsi bu kadar. Bu nem seviyesinde toprağı yoğurmak pek olanaklı değil bu sebeple nemli haliyle dinlendirilirse çok daha sıkı bir blok elde edilir.
Az nem toprağın bütünlük kazanmasını engeller.
Fazla nem sıkıştırmanın önüne geçer.
Bu yöntemin aslında net bir formülü yok. Biraz deneyimle belirliyorsunuz miktarı.
Avucunuzda iyice sıktığınızda kolayca şekil almamalı.
Katıksız toprak kullanmanın bir avantajı da bu aslında. Nem az gelirse ıslatır, çok gelirse dinlendirir nem kaybını beklersiniz.
Yaptığınız bir uygulamada bir sorun görürseniz aynı malzemeyle yeniden yapma olanağınız var.
Uygulayan ustamız cevap vermiş :) umarım yardımcı olabilmişizdir.
@@TheNarDugan%10 alçı ve kireç eklemesi yapıyorlar.Siz buna gerek kalmadan da olabilir diyorsunuz yani.Afgan ve pakistanlılarda bu şekilde yapıyor ama ev değil bahçe duvarlarını bu yöntemle yapıyorlar.Teşekkürler bilgi için
Uygulama ve malzemeniz doğru değil. Doğru malzeme ile daha iyi sonuç alabilirsiniz.
Kime göre doğru? Önerinizi de yazsaydınız ona göre cevap verirdik. doğal yapı malzemelerini zaten kullanıyoruz sıva videomuza bakabilirsiniz