Mișcarea uniform accelerată

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 дек 2024

Комментарии • 4

  • @TheoTime-bk9fk
    @TheoTime-bk9fk 10 месяцев назад

    Multumesc!

  • @elenaapple1365
    @elenaapple1365 4 года назад

    Îmi puteți explica cum se reprezintă grafic aceste valori t(s):0,2,3,3,1,3 și x(m):0,3,5,4,6,10. Vă rog îmi puteți explica cum pot proceda să reprezint grafic aceste valori.

    • @fizichim
      @fizichim  4 года назад

      Buna Elena. Ca sa poti reprezenta grafic aceste valori trebuie prima data sa iti alegi un etalon atat pentru axa timpului (care in general se ia pe axa Ox adica pe orizontala) si un etalon pe axa distantei (care se ia pe axa Oy adica axa vertical). Etalonul iti sugerezi sa il iei 1 cm pe hartie = 1 s iar pentru distanta 1 cm pe hartie = 1 m. Apoi trasezi cele doua axe Ox si Oy pe un caiet de matematica, pui originea sau punctul 0 (cel care este corespunzator la 0 secunde respectiv 0 metri) si apoi incepi sa etalonezi axele adica din 2 in 2 patratele (adica la etalonul de 1 cm) sa marchezi cu niste liniute mici aceste axe. La prima liniuta de pe axa Ox pui cifra 1 (adica 1 sec) , la a doua liniuta pui 2 si tot asa pana la valoarea maxima de axa Ox adica maximul dintre valorile 0,2,3,3,1,3 adica pana la 3. Apoi mergi pe axa Oy si pui din 2 in 2 patratele cate o liniuta mica si la prima liniuta pui 1 (adica 1 m), la a doua pui 2 si tot asa pana la maximul dintre valorile 0,3,5,4,6,10 adica 10.
      In etapa 3 vei marca punctele aferente unui anumit timp respectiv distanta. Primul punct este cel care corespunde la 0 s respectiv 0m adica chiar Originea. Acolo faci un punct mai gros. Apoi iei a doua valoare de la t(s) si anume 2 si a doua valoare de la distanta x(m) si anume 3. Deci va trebui sa marchezi pe graficul punctul A care are t(s) = 2 si distanta x(m) = 3.
      Pentru asta te duci pe axa Ox la a doua liniuta (cea sub care scrie 2) si de acolo duci cu rigla o linie paralela cu axa Oy.
      Apoi mergi pe axa Oy la a treia liniuta (marcata cu cifra 3). Din punctul unde se fac 3 cm duci o linia paralela de data asta cu axa Ox pana cand intalnesti cealalta linie care pleca de la liniuta 2 de pe axa Ox. Unde se intalnesc aceste linii marchezi punctul si ii spui A.
      Apoi treci la punctul B ce are t(s)=3 (a treia valoare de la timp) si x(m)=5 (a treia valoarea de la distanta). Duci cele 2 linii ca la punctul A dar numai ca vei pleca de la a treia liniuta de pa axa Ox si de la a cincea liniuta de pa axa Oy. La intersectia celor 2 linii marchezi punctul B.
      Repeti si pentru punctul C cu t(s)=3 (a patra valoarea de la timp) si cu x(m)=4 (a patra valooarea de la distanta) si pentru ultimele 3 puncte ale graficului D E si F.
      La final unesti O cu A, A cu B , B cu C si tot asa.
      Sper ca ai inteles cum se face.

    • @elenaapple1365
      @elenaapple1365 4 года назад

      @@fizichim Îmi puteți spune și ce mișcării are pe fiecare porțiune a graficului?