Wat vervelend om te horen dat je je zo eenzaam hebt gevoeld. Ik hoop dat je daar nu voor jezelf een weg in hebt gevonden. We doen ook onderzoek naar het effect van het ontmoeten van andere vrouwen met PCOS op somberheidsklachten, dus misschien is dat iets voor je!
Zo fijn en belangrijk deze video! Ik kreeg op mijn 17e te horen bij de gynaecoloog dat ik PCOS heb. Online staat zoveel informatie en tegen beter weten in hoop je toch dat sommige supplementen zouden kunnen helpen… Ondanks dat er nu veel discussie online is over het stoppen met de pil omdat niet alle vrouwen hormonen meer willen slikken (heel begrijpelijk, kan een goede keuze voor jou zijn), wees als iemand met PCOS niet bang voor de pil! Het is geen oplossing. Maar het heeft mijn klachten juist aanzienlijk verminderd en ik heb er veel baat bij!
Ik kan me goed voorstellen waarom het fijn zou zijn als supplementen de oplossing zijn. Voor veel vrouwen met PCOS zijn de klachten zo heftig dat je alles doet om je beter te voelen. Fijn dat je mensen een hart onder de riem steekt over de pil! Voor veel PCOS klachten kan de pil een goede oplossing zijn.
@@vivianjasmijn Dankjewel! Ik vraag mij af of de pil op lange termijn ook beter is voor de algehele gezondheid? Want met een beetje hulp van de pil kunnen klachten verminderen. Doet vast ook iets met het blije stofje in je brein? Wat ervaar jij? ik zit eraan te denken om weer te beginnen met de pil. Ik ben veel afgevallen maar heb wel PCOS. Krachttraining en gezond eten. Doe ik al een tijdje. Schildklier schommelt ook heen en weer. Dankbaar voor deze informatie en comments!! 🙏🏼🤍 ik ren nu niet naar de vitaminestore
@@nienketimmerman1801 calorieeën zijn bepalen hoe zwaar jij bent! Niks anders!! Eet je minder calorieeën dan je dagelijks nodig bent dan val je af! Eet je meer dan nodig dan kom je aan. Gezond of ongezond voedsel bestaat niet! Te veel calorieeën of te weinig binnen krijgen wel......!
@@nienketimmerman1801 De stemmingswisselingen, of dat blije stofje, vind ik een lastige. Zelf heb ik nooit depressieve klachten door de pil ervaren. Wel heb ik vriendinnen (zonder PCOS dan toevallig) die dit wel hebben ervaren en daarom met de pil gestopt zijn. Wat heel begrijpelijk is. Ik snap dat het een lastige overweging is om eventueel weer aan de pil te beginnen, vooral omdat het zo te lezen erg goed gaat op dit moment zonder! Voor mij persoonlijk is het feit dat ik op dit moment nog geen kinderen wil (ik ben nu 23) en dat het mijn hevige hormonale acne heeft ‘weggenomen’ voldoende reden om op dit moment de pil te blijven slikken. Maar ik ben me er ook heel bewust van dat leefstijl het belangrijkste is uiteindelijk. Voor wanneer ik in de toekomst wel met de pil wil stoppen. Succes bij je overweging! :) Misschien kan de dokter/gynaecoloog je ook nog inzichten meegeven voor bij je keuze.
Sterke video! Ik heb hem doorgestuurd om bekendheid te verspreiden. Er zou veel meer algemene bekendheid moeten zijn over de vrouw, haar hormoonhuishouding, cyclus en mogelijke afwijkingen.
Wat een super fijne video. Duidelijke uitleg ook! Het is zo belangrijk dat er meer aandacht komt naar dit soort aandoeningen, al helemaal omdat zo veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ook goed dat er aandacht wordt besteed aan die onzinfluencers die voor hun eigen verdiensten troep verkopen!
Dank @universiteit! Zo fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. ❤ Zeker vanwege de risico’s zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Gelukkig is er best wel een hoop aan te doen met je levensstijl. Niet zaligmakend, maar je kunt er gelukkig wel een hoop aan doen.
@@Kevin-ok8dj Dit is nog onvoldoende bewezen. Meer informatie over spironolcatone kan je vinden in de international pcos guideline 2023: www.monash.edu/__data/assets/pdf_file/0003/3379521/Evidence-Based-Guidelines-2023.pdf
Op mijn 19e is er ook bij mij PCOS geconstateerd. De gynaecoloog vertelde me dat ik niet of heel erg moeilijk zwanger zou kunnen worden. Ik kreeg de pil voorgeschreven en moest terugkomen als ik zwanger wilde worden. Dat heeft een grote impact gemaakt. Ik maakte mezelf wijs dat ik toch geen kinderen wilde dus dat het niet erg was dat ik niet zwanger kon worden. Diep van binnen stak dat echter anders in mekaar. Ik heb een koolhydraatarm dieet gevolgd en ben ongeveer 5 kilo kwijtgeraakt. Mijn cyclus werd toen regelmatiger. Toen ik 7 jaar later zwanger wilde worden wilde mijn huisarts checken hoe het met mijn PCOS stond. Na onderzoek bleek ik geen enkel blaasje meer te hebben. Er was niks meer van mijn PCOS te zien en ik werd genezen verklaard. Ik ben 18 december bevallen van mijn tweede dochter en heb bij beiden zwangerschappen geen moeite gehad met zwanger worden. Voor mij is het echt een wonder en ik hoop dat mijn verhaal anderen ook het geloof geeft dat het goed kan komen ❤
Wat fijn om te horen dat je met leefstijl aanpassingen minder klachten hebt en geen kenmerken meer van PCOS kan zien. Helaas is dat bij veel vrouwen niet zo maar voor jou ben ik erg blij dat het leven zo is gelopen! Heel knap gedaan!
Meer dan 30% van de vrouwen heeft PCOS, endometriose of PMDD. Het feit dat dit nogsteeds niet serieus genomen wordt door artsen blijft echt een raadsel
Je begint met 30% en hebt t vervolgens over 3 aandoeningen, als in een 'of constructie '. Dat is misleidend, omdat het percentage per aandoening verschilt. Ik hoorde bijvoorbeeld in dit filmpje 5 miljoen vrouwen hebben pcos, dat is ca. 14%. Is nog veel, maar geen 30.
Voeding.... Beweging en slaap. En vooral geen suikers of koolhydraten . Dus geen koekjes snoep brood pasta cake of ander door gemaakte voeding...Niets moeilijks aan
Wil je meer video's over gezondheid van vrouwen? We maakten eerder deze video's: ► Een aflevering over endometriose: ruclips.net/video/1r2VIkUoBo0/видео.html ► Een aflevering over zwangerschapsvergiftiging: ruclips.net/video/psU_Ns-T4dI/видео.htmlsi=_UtrhX1ccilR5Thi ► Kun je depressief worden van de pil? ruclips.net/video/86JqqKXduFQ/видео.html ► Is de pil slecht voor je? Bijwerkingen van de pil: ruclips.net/video/yPHMM7_e0Vg/видео.html Ook hebben we een podcastserie Bloody science waar we nog uitgebreider ingaan op de invloed van de menstruatiecyclus en hoe deze de cyclus onze emoties en stemming stuurt: ► Aflevering 1: Hoe de cyclus je hersenen continu verandert: ruclips.net/video/2U8iUhBigAY/видео.htmlsi=V2kDQcJc8zqFkfpW ► Aflevering 2: Hoe bevinloedt de pil je (vriendin's) emoties?: ruclips.net/video/ZyEhxLlO_iI/видео.htmlsi=_-FkfQlavptZ0ZEe Ook meer leren over mannengezondheid? ► Waarom hebben mannen steeds slechter zaad? ruclips.net/video/7dlgRMhXU0k/видео.htmlsi=qqbSZ9oZ7mgK9tSD ► De mannenpil: wanneer komt hij eindelijk? ruclips.net/video/hQu_alzayd8/видео.htmlsi=FK_BK1Lm1eNiQXfl
Wat een goede video! Dit is een belangrijk onderwerp waar nog veel te weinig onderzoek naar gedaan is. Zelf heb ik ook pcos maar met hele andere klachten dan vaak wordt besproken, dus heb ik veel online research gedaan. Het is bizar hoe weinig (van betrouwbare bronnen) hierover te vinden is, niet alleen in Nederland.
Wat goed dat je zelf research doet! Op die manier heb je toegang tot veel informatie. Er wordt veel onderzoek gedaan maar helaas nog te weinig begrijpelijke terugkoppeling naar mensen met PCOS.
Enorm bedankt voor deze video! Een duidelijkere en betere uitleg dan ik van mijn gynaecoloog kreeg. Duurde trouwens bijna 1 jaar om mijn diagnose te stellen na blijven aandringen. Heel frustrerend dat er soms zo snel over wordt gegaan
Wat vervelend om te horen dat je toen deze uitleg nodig had en niet kreeg! Ik hoop dat je inmiddels meer betrouwbaar info hebt gevonden over PCOS en je lichaam iets beter begrijpt!
Wat fijn dat hier een video over is gemaakt. Zelf ben er pas op mijn 22ste achter gekomen na een echo bij de huisarts. Alles viel toen pas op zijn plaats hoe ik ongeregeld ongesteld ben. Soms 3 keer in een maand en de andere keer na een half jaar pas. Mijn cyclus is dus non existing en is het ook vaak de vraag wanneer ik ongesteld ga worden. Ik heb ook door de PCOS donkerder haar en voelde ik mij hierdoor ook minder een vrouw. Hoor steeds meer vrouwen die hier ook mee strugglen.
Wat vervelend om te horen dat je zoveel klachten hebt. Ik hoop dat je een fijne gynaecoloog en dermatoloog hebt gevonden die je kunnen helpen bij je klachten.
Als fysio-manueel therapeut vind ik dit soort video's ook erg interessant! De organen in de buik kunnen ook uitstralend pijn geven naar de rug toe, (wel zeer zeldzaam) net zoals een hart aanval pijn in de arm kan geven. En PCOS kan dus ook een rol spelen in iemands chronische of recidiverende rugklachten. Puur doordat hormonen pijnstillend zijn en ontstekingsreacties elders in het lichaam ook pijn klachten ergens anders kan veroorzaken. Het bestaan van PCOS wist ik al, maar dat dus insuline en de alvleesklier een grote rol spelen in de klachten, dat wist ik nog niet, zeer leerzaam!
Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik heb zelf PCOS en door leefstijlaanpassingen heb ik dit goed onder controle. Ik ben nu zwanger en heb hier geen hulp bij gehad. Wel jammer dat ik zelf alles uit heb moeten zoeken, omdat mijn gynacoloog alleen maar zei 'hier is niks aan te doen, behalve de pil'. En inderdaad 'kom maar terug als je zwanger wilt worden'. Het is inderdaad moeilijk om goede informatie te onderscheiden van reclame en mensen die geld willen verdienen aan je leed.
@processuscoracoideus zeker! Gewisseld van hardlopen naar krachttraining (6x per week), suikervrij eten (behalve fruit), slapen prioriteren, zo veel mogelijk stress vermijden, meer eiwit en vet eten en hierdoor automatisch minder koolhydraten, al met al ben ik meer gaan eten om spiergroei te ondersteunen, supplementen omega 3 en myo-inositol. Succes met jouw herstel😊
@@tessaaaa1996 Interessant om te lezen! Omdat ik niet werd geloofd door mijn huisarts dat mijn PCOS voor mentale klachten en erge vermoeidheid zorgde, ben ik ook zelf uit gaan zoeken wat mij helpt mij beter te voelen en ik ben op dezelfde interventies als jij uitgekomen. Ook ik doe krachttraining, eet suikervrij, zorg voor een regelmatig slaapritme en eet meer eiwitten en vetten. Zit eindelijk weer goed in mijn vel.
@anoukvb7748 heel herkenbaar! Ik was ook somber en extreem moe en bij mij werd er ook gezegd 'dat zijn geen symptomen van PCOS'. Fijn dat je ook beter in je vel zit!
Bedankt voor deze video. Toen ik 15 was ben ik met mijn menstruatieproblemen bij een gynaecoloog geweest. Ik kreeg te horen dat ik nu aan de pil kon en zolang ik niet zwanger wilde worden er verder niks aan de hand was. Op mijn 23e nog eens bij een gynaecoloog geweest. Deze vertelde mij tussen neus en lippen door dat mijn klachten allemaal aan mijn PCOS te wijten waren. "Aan mijn wat?" In mijn dossier stond dat ik PCOS heb, dat waren ze alleen 8 jaar geleden even vergeten te vermelden. ...
Wat vervelend om te horen dat je nu pas weet hoe het heet en het daardoor beter kan begrijpen. Het kan ook zijn dat je op je 15e nog niet volledig voldeed aan alle diagnose criteria omdat je cyclus dan meestal nog onregelmatig is door je jonge leeftijd.
@dr.gerannejiskoot Daar zal ik nooit meer achterkomen. Maar ik vond de manier waarop het werd verteld wel heel kwalijk. Als iemand z'n been gebroken is zegt de dokter ook niet; Ja dat je niet kunt lopen komt gewoon omdat dat been gebroken is. Kom maar terug als je rolstoel niet meer genoeg is. Terwijl je zelf nog niet eens wist dat je been gebroken was en eigenlijk ook helemaal niet weet wat dit betekent. Dan geven ze uitleg, laten ze de foto's zien en vertellen ze een plan van aanpak...
@ ik hoop dat je een officiële klacht hebt ingediend bij het ziekenhuis zodat zij op de hoogte zijn en dit kunnen veranderen. Ik snap dat jij er misschien niks meer aan hebt maar wel degene die nog na jou komen!
Wat een interessante aflevering en zo duidelijk uitgelegd welke desinformatie hierover verspreid wordt. Mooi voorbeeld voor alle schoolgaande meisjes om op zoek te gaan naar betrouwbare wetenschappelijke informatie bij menstruatieproblemen! Is er iets bekends over genetische factoren bij PCOS? Ik had zelf endometriose voor de overgang en mijn dochter heeft PCOS. (Beiden geen last van overbeharing en ook geen overgewicht)
We doen in het Erasmus MC erg veel onderzoek naar genetische factoren samen met een aantal onnderzoeksgroepen van over de hele wereld. Een groot gedeelte van PCOS is daardoor te verklaren maar niet alles. Hopelijk hebben we in de toekomst daar een beter antwoord op.
Ik heb meegewerkt aan deze studie van het Erasmus, ook omdat ik het belangrijk vond dat er eindelijk eens onderzoek gedaan werd. Ik ben geboren in 1970 en pas in 2001 op 31 jarige leeftijd gediagnosticeerd. Gelukkig heb ik nooit een kinderwens gehad maar ben wel altijd aan het worstelen geweest met mijn gewicht. Waar ik vooral benieuwd naar ben hoe ik nu met de overgang er voor kan zorgen dat ik gezond blijf en geen diabetes 2 ontwikkel. Zijn daar al uitkomsten over?
Dit is voor veel vrouwen (ook zonder PCOS) een uitdaging. Op deze leeftijd zijn en blijven een gezonde leefstijl erg belangrijk. Door de overgang kan het een uitdaging zijn om genoeg te blijven bewegen en daardoor je botten stevig te houden. Doordat je vetverdeling van je lichaam iets veranderd en soms je stofwisseling ietsje trager worstelt is op gewicht blijven vaak een uitdaging. Door slaapgebrek kan je bijv ook sneller trek krijgen in lekkere dingen en wat minder goed in je vel zitten. Dus in deze fase kan je soms wat hulp gebruiken om je leefstijl te optimaliseren.
@dr.gerannejiskoot Dankjewel voor je reactie! Het is vooral een uitdaging om niet toe te geven aan de cravings. Maar al het andere doe ik braaf. Krachttraining, gezond eten, geen alcohol en veeeeeeel wandelen. Slaapgebrek blijft een ding maar ik hou me er aan vast dat de kwaliteit wel ok is. Ik laat mijn bloed ook regelmatig testen. Gelukkig heb ik een dokter die geïnteresseerd is en snapt dat geneeskunde tbv vrouwen achterloopt. Succes overigens met alle onderzoeken! Ik vond het zeer waardevol om aan het onderzoek mee te werken. 🤗
Heel erg fijn dat er aandacht is hiervoor! Ik heb 3 jaar geleden de diagnose PCOS gekregen met de mededeling, kom maar terug wanneer je kinderen wil. Waar ik vaak tegenaan loop is dat ik niet gehoord wordt door de huisarts of gynaecoloog. Ik zit namelijk nog met veel vragen en onduidelijkheden die gewoon nooit goed beantwoord zijn. Als ik contact opneem hierover krijg ik terug dat ik alleen terug kan komen als er bijvoorbeeld sprake is van verergering van de klachten. Zijn er meer mensen die dit hebben en hoe gaan jullie hiermee om / hoe komen jullie wel met een specialist in contact die vragen wil beantwoorden?
Helaas ook PCOS, maar echt heel tevreden met de hulp van Lifestyle and hormones. Gedegen en wetenschapelijk ondebouwde kennis, waardoor mijn cyclus echt een stuk beter is. Verder ben ik twee keer zonder medische tussenkomst zwanger geraakt, maar helaas ook twee keer een vroege miskraam. In mijn eigen Nederlandse ziekenhuis bagataliseren ze mijn herhaalde miskramen en willen ze alleen een simpel bloedonderzoek doen bij mij en niks bij mijn verloofde. Ze gooien het hier immers op domme pech. Wij zijn het hier niet mee eens en zijn daarom gaan kijken naar onderzoeken in Belgie (Gent) en Duitsland (Cuypers en Cuypers), waar ze ons beide wel verder willen onderzoeken n.a.v. de herhaalde miskramen. Ik hoop dat ik met dit bericht andere stellen kan helpen die zich niet gehoord voelen rondom de onzekerheid van herhaalde miskramen ❤
Jammer dat de pil altijd als oplossing wordt aangeboden, terwijl het veranderen van leefstijl zoveel mooier is en op meerdere vlakken patiënten gezonder maakt.
Ik zou willen dat iedereen stopt met te denken dat je met leefstijl alles kan fixen. Een grote groep vrouwen met PCOS kan gezond eten maar heeft de pil nodig voor endometrium protectie om baarmoederslijmvlies kanker te voorkomen.
Heel goed en duidelijk verwoord. Ik zelf heb lean-pcos. Ik sport 5x in de week en eet gezond. Heb echter wel hinder van de mannelijke hormonen. Wat kan ik nog doen om de klachten en lichamelijke schade te beperken Ook ik kan cardiovasculair schade krijgen
Zorgen dat je gewicht redelijk stabiel blijft de komende jaren in combinatie met gezonde voeding. Laat af en toe je bloeddruk en glucose/insuline en cholesterol checken. Dan doe je het heel goed voor de toekomst!
Wat zijn hormonen? Een alomvattende en principiële definitie Leidende moleculen in het lichaam. Het hormonale systeem is een van de twee systemen die het lichaam en zijn organen controleren. Het tweede controlesysteem is het zenuwstelsel. jameel qudsi balancecure
Volgensmij weten we allemaal wel dat dit soort aandoeningen komen door te veel blootstelling aan troep/medicatie/hormonen in voedsel, water, lucht, medicatie en overgewicht.
@@mekol3627 In mijn geval is het erfelijk en voor zover ik nog kan nagaan, gaat het terug tot mijn betovergrootmoeder. Dus je stelling is mijns inzien te kort door de bocht. Het is wel zo dat overgewicht de symptomen versterken maar de erfelijkheid maakt dat het moeilijk is de cravings te beheersen. Het zijn constante gevechten.
Als dat zo was, dan had ik dat gezegd in de video en was dit allang wetenschappelijk bewezen. PCOS is een complexe aandoening waarvan we veel nog niet weten qua oorzaak, maar zo simpel is het dus niet.
@@mekol3627dat zeg ik ook niet. Ik zei dat door PCOS het moeilijker is de cravings te beheersen. Jij beseft je niet hoe hormonen en erfelijke factoren ons leven bepalen, ook het jouwe. Maar jij hebt je mening al gevormd dus een discussie heeft weinig zin. 😉
Nee! Dat zijn 2 compleet andere problemen en hebben niks met elkaar te maken. PCOS en vervroegde overgang zijn bijna het tegenovergestelde, maar doordat er bij beide iets met de hormonen aan de hand is, worden ze wel eens door elkaar gehaald.
Ik ben 33 jaar oud, ik heb PCOS, ik neem OC's sinds mijn 20e, zoals voorgeschreven door mijn arts. Mijn probleem is ook endometriumhyperplasie, ik ben geopereerd en daarom heb ik voorgeschreven gekregen om OC's zo lang mogelijk te nemen tot de menopauze. Geen kinderen in de planning. Hoe kan ik goed begrijpen en bepalen op welke leeftijd de menopauze optreedt, als ik OC's voorgeschreven kreeg tot aan de menopauze? Als ik het goed begrijp moet ik dan stoppen met OC's en FSH nemen om te controleren of ik in de menopauze ben gekomen of niet? Zoveel onduidelijk, zou een antwoord op prijs stellen, bedankt.
Ik zou zeker bij je gynaecoloog dit goed navragen hoe het in jouw persoonlijke situatie zit. De meeste vrouwen komen gemiddeld rond hun 51e in de overgang. Ik hoop dat jouw gynaecoloog of huisarts je kan helpen of je dus tot 51 door gaat of het voor jou anders is.
Ik mis darmproblemen. Graag daarover informatie toevoegen. Ik ken geen vrouw met pcos zonder darmproblemen. Ook niet als ze slank zijn en eten volgens de schijf van vijf.
Daar wordt nog veel onderzoek naar gedaan met name naar het microbioom. Darmproblemen zijn geen officiele klacht die alleen voorkomt bij PCOS maar geeft bij veel vrouwen in het algemeen problemen.
@@tessaaaa1996 Dat klopt! PCOS kan zeer diverse klachten geven en geen enkele vrouw met PCOS is hetzelfde. Fijn om te horen dat jij geen darm problemen ervaart!
Vinkje, Vinkje, Vinkje.... Ben je 52 jaar, kom je er achter dat je PCOS hebt/ had... Ergste is nog dat de kinderbescherming mij als een soort moordenaar neerzet, vanwege de vele miskramen die ik heb gehad, waardoor ik dus niet voor mijn kinderen mag/ mocht zorgen...
Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om nu pas je klachten te herkennen en dat veel past bij PCOS. Maar ik hoop ook dat het je meer duidelijkheid geeft!
Zeker doen als je deze klachten herkent! De huisarts kan dan andere dingen uitsluiten want sommige klachten kunnen ook bij andere ziektes/aandoeningen passen.
Wel grappig dat er ''classico'' olijfolie in beeld komt wat vaak geen olijfolie is (zie keuringsdienst van waren). Verder hele goede video om mensen bewust te maken hiervan, want er is nog te weinig kennis over het vrouwelijk lichaam.
Met je eens, maar in dit geval gaat om het gegeven dat vrouwen met PCOS gezonde vetten nodig hebben, vandaar dat je de klassieke fles olijfolie in beeld ziet!
Pcos genezen... met supplementen, vitamine d en slow workouts. Mijn humeur?! 1000000x verbeterd en hoef vrijwel nooit meer te huilen, iig nooit meer zonder reden. 😅 hormonen doen zoveel voor je humeur
Ik wil niet de zuurpruim uithangen, maar helaas kan je van PCOS niet genezen. Je kan je klachten verminderen waardoor je phenotype minder erg wordt. De gezondheidsrisico’s blijf je ook houden voor de toekomst. Maar wat ontzettend knap dat je je leefstijl hebt omgegooid! Ga zo door!
Jammer dat jullie in het filmpje niet verduidelijken dat het specifiek gaat om type 2 waar jullie het hebben over de verhoogde kans op diabetes.. Ik ben ook benieuwd naar de combinatie van diabetes type 1 en PCOS?
Hoe zit het met PCOS en diabetes type 1? Dan is het hele stuk over insulinehuishouding niet toepasbaar. Hoe weet een type 1 patiënt of ze wel/geen PCOS heeft? Ben benieuwd!
Onregelmatige cyclus of een lange tijd tussen de menstruaties, acne, overbeharing op het gezicht en lichaam, haaruitval op het hoofd. De diagnose zal uiteindelijk gesteld worden door een gyneacoloog, waar ze ook een inwendige echo zullen doen om te kijken of je cystes hebt.
@dr.gerannejiskoot De materie was mij (helaas) al bekend aangezien ik in 2022 zelf de diagnose PCOS heb gekregen. Heel goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt!
Hij had iets hoger en meer naar het midden gekund, klopt. Maar het verhaal staat als een huis. Dus als je je er overheen kan zetten, heb je er wat aan.
Hebben deze mensen vaak een onregelmatig ritme? Een goed circadium ritme kan wellicht helpen om je hersenen te helpen anticiperen hoe het de processen moet balanceren.
Heel jammer dat jullie supplementen niet serieus nemen. De ovabalance producten helpen wel degelijk. Maar ja jullie dokters maken bonussen op het voorschrijven van de pil, hormonen of ivf.
Ik was pas na de diagnose van pcos aan de pil begonnen. De gynaecoloog had de pil voorgeschreven om hopelijk de symptomen te verhelpen. Uiteindelijk wel kinderen gekregen maar pas na 8 jaar stoppen met de pil.
@@michellezevenaarHielp het slikken van de pil voor jou? En zo ja, welke pil slikte je? Ik heb de pil geslikt en werd er extra angstig en mega somber van..
@AnoukSpiegelenberg nee eigenlijk was het alleen dat ik wist waneer ik ongesteld zou worden. De hormoon factor boek voor vrouwen had wel veel goed info die wel hielp!
Ben je achterlijk? Als er geen eicel ontwikkeld om vrij te komen, dan is het nutteloos. Of er een goede zaadcel aanwezig is of niet. Want anders zouden de dames in het filmpje al een gezin hebben. Ga terug naar school.
Grappig dat jij er niet bij vermeldt dat deze zaadcel van een mens moet zijn. Mijn buurvrouw heeft de afgelopen drie maanden geprobeerd zwanger te geraken van haar alpaca, echter heeft haar huisarts haar vrijdag verteld dat dit om biotechnische reden niet mogelijk is.
@WichalRangai, een goede zaadcel is zeker heel belangrijk. Eerder maakten wij een aflevering over waarom mannen steeds slechter zaad hebben én hoe jouw eigen gedrag invloed kan hebben op je zaadkwaliteit. Wellicht vind je dat interessant: ruclips.net/video/7dlgRMhXU0k/видео.html
Het zou fijn zijn als bij de uitleg de hormonen bij naam benoemd worden in plaats van een gender eraan te plakken, dit invalideert de ervaring van mensen met PCOS die zich niet als vrouw identificeren.
heel heel heel erg bedankt voor deze video en geweldig deze lieve mooie vrouw. BEDANKT VOOR DE AANDACHT VOOR PCOS
Wat vervelend om te horen dat je je zo eenzaam hebt gevoeld. Ik hoop dat je daar nu voor jezelf een weg in hebt gevonden. We doen ook onderzoek naar het effect van het ontmoeten van andere vrouwen met PCOS op somberheidsklachten, dus misschien is dat iets voor je!
Zo fijn en belangrijk deze video! Ik kreeg op mijn 17e te horen bij de gynaecoloog dat ik PCOS heb. Online staat zoveel informatie en tegen beter weten in hoop je toch dat sommige supplementen zouden kunnen helpen… Ondanks dat er nu veel discussie online is over het stoppen met de pil omdat niet alle vrouwen hormonen meer willen slikken (heel begrijpelijk, kan een goede keuze voor jou zijn), wees als iemand met PCOS niet bang voor de pil! Het is geen oplossing. Maar het heeft mijn klachten juist aanzienlijk verminderd en ik heb er veel baat bij!
Ik kan me goed voorstellen waarom het fijn zou zijn als supplementen de oplossing zijn. Voor veel vrouwen met PCOS zijn de klachten zo heftig dat je alles doet om je beter te voelen. Fijn dat je mensen een hart onder de riem steekt over de pil! Voor veel PCOS klachten kan de pil een goede oplossing zijn.
@@vivianjasmijn Dankjewel! Ik vraag mij af of de pil op lange termijn ook beter is voor de algehele gezondheid? Want met een beetje hulp van de pil kunnen klachten verminderen. Doet vast ook iets met het blije stofje in je brein? Wat ervaar jij? ik zit eraan te denken om weer te beginnen met de pil. Ik ben veel afgevallen maar heb wel PCOS. Krachttraining en gezond eten. Doe ik al een tijdje. Schildklier schommelt ook heen en weer. Dankbaar voor deze informatie en comments!! 🙏🏼🤍 ik ren nu niet naar de vitaminestore
@@nienketimmerman1801 calorieeën zijn bepalen hoe zwaar jij bent! Niks anders!! Eet je minder calorieeën dan je dagelijks nodig bent dan val je af! Eet je meer dan nodig dan kom je aan.
Gezond of ongezond voedsel bestaat niet!
Te veel calorieeën of te weinig binnen krijgen wel......!
@@vivianjasmijn hoi welke pil gebruik je?
@@nienketimmerman1801 De stemmingswisselingen, of dat blije stofje, vind ik een lastige. Zelf heb ik nooit depressieve klachten door de pil ervaren. Wel heb ik vriendinnen (zonder PCOS dan toevallig) die dit wel hebben ervaren en daarom met de pil gestopt zijn. Wat heel begrijpelijk is. Ik snap dat het een lastige overweging is om eventueel weer aan de pil te beginnen, vooral omdat het zo te lezen erg goed gaat op dit moment zonder! Voor mij persoonlijk is het feit dat ik op dit moment nog geen kinderen wil (ik ben nu 23) en dat het mijn hevige hormonale acne heeft ‘weggenomen’ voldoende reden om op dit moment de pil te blijven slikken. Maar ik ben me er ook heel bewust van dat leefstijl het belangrijkste is uiteindelijk. Voor wanneer ik in de toekomst wel met de pil wil stoppen. Succes bij je overweging! :) Misschien kan de dokter/gynaecoloog je ook nog inzichten meegeven voor bij je keuze.
Sterke video! Ik heb hem doorgestuurd om bekendheid te verspreiden. Er zou veel meer algemene bekendheid moeten zijn over de vrouw, haar hormoonhuishouding, cyclus en mogelijke afwijkingen.
Fijn dat je de video hebt gedeeld! Op die manier hoop ik dat er steeds meer mensen op de hoogte zijn!
Wat een super fijne video. Duidelijke uitleg ook! Het is zo belangrijk dat er meer aandacht komt naar dit soort aandoeningen, al helemaal omdat zo veel vrouwen hiermee te maken krijgen. Ook goed dat er aandacht wordt besteed aan die onzinfluencers die voor hun eigen verdiensten troep verkopen!
Dankjewel voor je reactie! We doen hard ons best om er bekendheid aan te geven zodat meer mensen er rekening mee kunnen houden!
Dank @universiteit!
Zo fijn dat jullie hier aandacht aan besteden. ❤
Zeker vanwege de risico’s zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden.
Gelukkig is er best wel een hoop aan te doen met je levensstijl. Niet zaligmakend, maar je kunt er gelukkig wel een hoop aan doen.
@@lifestyleandhormones het medicijn spironolactone kan toch ook off label worden gebruikt om de androgene hormonen te verminderen?
@@Kevin-ok8dj Dit is nog onvoldoende bewezen. Meer informatie over spironolcatone kan je vinden in de international pcos guideline 2023: www.monash.edu/__data/assets/pdf_file/0003/3379521/Evidence-Based-Guidelines-2023.pdf
@@Kevin-ok8djje kunt het niet over de counter krijgen.
Wat een fijne en leerzame video! Wat vertelt ze leuk en wat wordt het duidelijk uitgelegd! Love it 🎉
Op mijn 19e is er ook bij mij PCOS geconstateerd. De gynaecoloog vertelde me dat ik niet of heel erg moeilijk zwanger zou kunnen worden. Ik kreeg de pil voorgeschreven en moest terugkomen als ik zwanger wilde worden. Dat heeft een grote impact gemaakt. Ik maakte mezelf wijs dat ik toch geen kinderen wilde dus dat het niet erg was dat ik niet zwanger kon worden. Diep van binnen stak dat echter anders in mekaar.
Ik heb een koolhydraatarm dieet gevolgd en ben ongeveer 5 kilo kwijtgeraakt. Mijn cyclus werd toen regelmatiger.
Toen ik 7 jaar later zwanger wilde worden wilde mijn huisarts checken hoe het met mijn PCOS stond. Na onderzoek bleek ik geen enkel blaasje meer te hebben. Er was niks meer van mijn PCOS te zien en ik werd genezen verklaard. Ik ben 18 december bevallen van mijn tweede dochter en heb bij beiden zwangerschappen geen moeite gehad met zwanger worden.
Voor mij is het echt een wonder en ik hoop dat mijn verhaal anderen ook het geloof geeft dat het goed kan komen ❤
Wat fijn om te horen dat je met leefstijl aanpassingen minder klachten hebt en geen kenmerken meer van PCOS kan zien. Helaas is dat bij veel vrouwen niet zo maar voor jou ben ik erg blij dat het leven zo is gelopen! Heel knap gedaan!
Meer dan 30% van de vrouwen heeft PCOS, endometriose of PMDD. Het feit dat dit nogsteeds niet serieus genomen wordt door artsen blijft echt een raadsel
Je begint met 30% en hebt t vervolgens over 3 aandoeningen, als in een 'of constructie '. Dat is misleidend, omdat het percentage per aandoening verschilt. Ik hoorde bijvoorbeeld in dit filmpje 5 miljoen vrouwen hebben pcos, dat is ca. 14%. Is nog veel, maar geen 30.
100% van de mannen krijgt prostaatkanker. Het is alleen de vraag wat je daar aan kunt doen.
Je dat snappen wij ook niet 😢
Voeding.... Beweging en slaap. En vooral geen suikers of koolhydraten . Dus geen koekjes snoep brood pasta cake of ander door gemaakte voeding...Niets moeilijks aan
@@DJKnol1977 Dat kan wel kloppen hoor. Als je endometriose hebt (teveel aan oestrogeen) kun je dus automatisch geen PCOS hebben (teveel testosteron).
Echt super uitgelegd! Fijn om te begrijpen hoe de processen binnen je lichaam werken met PCOS, erg verhelderend.
Wil je meer video's over gezondheid van vrouwen? We maakten eerder deze video's:
► Een aflevering over endometriose: ruclips.net/video/1r2VIkUoBo0/видео.html
► Een aflevering over zwangerschapsvergiftiging: ruclips.net/video/psU_Ns-T4dI/видео.htmlsi=_UtrhX1ccilR5Thi
► Kun je depressief worden van de pil? ruclips.net/video/86JqqKXduFQ/видео.html
► Is de pil slecht voor je? Bijwerkingen van de pil: ruclips.net/video/yPHMM7_e0Vg/видео.html
Ook hebben we een podcastserie Bloody science waar we nog uitgebreider ingaan op de invloed van de menstruatiecyclus en hoe deze de cyclus onze emoties en stemming stuurt:
► Aflevering 1: Hoe de cyclus je hersenen continu verandert: ruclips.net/video/2U8iUhBigAY/видео.htmlsi=V2kDQcJc8zqFkfpW
► Aflevering 2: Hoe bevinloedt de pil je (vriendin's) emoties?: ruclips.net/video/ZyEhxLlO_iI/видео.htmlsi=_-FkfQlavptZ0ZEe
Ook meer leren over mannengezondheid?
► Waarom hebben mannen steeds slechter zaad? ruclips.net/video/7dlgRMhXU0k/видео.htmlsi=qqbSZ9oZ7mgK9tSD
► De mannenpil: wanneer komt hij eindelijk? ruclips.net/video/hQu_alzayd8/видео.htmlsi=FK_BK1Lm1eNiQXfl
Wat een goede video! Dit is een belangrijk onderwerp waar nog veel te weinig onderzoek naar gedaan is. Zelf heb ik ook pcos maar met hele andere klachten dan vaak wordt besproken, dus heb ik veel online research gedaan. Het is bizar hoe weinig (van betrouwbare bronnen) hierover te vinden is, niet alleen in Nederland.
Wat goed dat je zelf research doet! Op die manier heb je toegang tot veel informatie. Er wordt veel onderzoek gedaan maar helaas nog te weinig begrijpelijke terugkoppeling naar mensen met PCOS.
Enorm bedankt voor deze video! Een duidelijkere en betere uitleg dan ik van mijn gynaecoloog kreeg. Duurde trouwens bijna 1 jaar om mijn diagnose te stellen na blijven aandringen. Heel frustrerend dat er soms zo snel over wordt gegaan
Wat vervelend om te horen dat je toen deze uitleg nodig had en niet kreeg! Ik hoop dat je inmiddels meer betrouwbaar info hebt gevonden over PCOS en je lichaam iets beter begrijpt!
Wat fijn dat hier een video over is gemaakt. Zelf ben er pas op mijn 22ste achter gekomen na een echo bij de huisarts. Alles viel toen pas op zijn plaats hoe ik ongeregeld ongesteld ben. Soms 3 keer in een maand en de andere keer na een half jaar pas. Mijn cyclus is dus non existing en is het ook vaak de vraag wanneer ik ongesteld ga worden. Ik heb ook door de PCOS donkerder haar en voelde ik mij hierdoor ook minder een vrouw. Hoor steeds meer vrouwen die hier ook mee strugglen.
Wat vervelend om te horen dat je zoveel klachten hebt. Ik hoop dat je een fijne gynaecoloog en dermatoloog hebt gevonden die je kunnen helpen bij je klachten.
Als fysio-manueel therapeut vind ik dit soort video's ook erg interessant! De organen in de buik kunnen ook uitstralend pijn geven naar de rug toe, (wel zeer zeldzaam) net zoals een hart aanval pijn in de arm kan geven. En PCOS kan dus ook een rol spelen in iemands chronische of recidiverende rugklachten. Puur doordat hormonen pijnstillend zijn en ontstekingsreacties elders in het lichaam ook pijn klachten ergens anders kan veroorzaken. Het bestaan van PCOS wist ik al, maar dat dus insuline en de alvleesklier een grote rol spelen in de klachten, dat wist ik nog niet, zeer leerzaam!
Fijn dat hier aandacht aan wordt besteed. Ik heb zelf PCOS en door leefstijlaanpassingen heb ik dit goed onder controle. Ik ben nu zwanger en heb hier geen hulp bij gehad.
Wel jammer dat ik zelf alles uit heb moeten zoeken, omdat mijn gynacoloog alleen maar zei 'hier is niks aan te doen, behalve de pil'. En inderdaad 'kom maar terug als je zwanger wilt worden'. Het is inderdaad moeilijk om goede informatie te onderscheiden van reclame en mensen die geld willen verdienen aan je leed.
Mag ik vragen welke leefstijlaanpassingen?
@processuscoracoideus zeker! Gewisseld van hardlopen naar krachttraining (6x per week), suikervrij eten (behalve fruit), slapen prioriteren, zo veel mogelijk stress vermijden, meer eiwit en vet eten en hierdoor automatisch minder koolhydraten, al met al ben ik meer gaan eten om spiergroei te ondersteunen, supplementen omega 3 en myo-inositol.
Succes met jouw herstel😊
@@tessaaaa1996 Interessant om te lezen!
Omdat ik niet werd geloofd door mijn huisarts dat mijn PCOS voor mentale klachten en erge vermoeidheid zorgde, ben ik ook zelf uit gaan zoeken wat mij helpt mij beter te voelen en ik ben op dezelfde interventies als jij uitgekomen. Ook ik doe krachttraining, eet suikervrij, zorg voor een regelmatig slaapritme en eet meer eiwitten en vetten. Zit eindelijk weer goed in mijn vel.
@anoukvb7748 heel herkenbaar! Ik was ook somber en extreem moe en bij mij werd er ook gezegd 'dat zijn geen symptomen van PCOS'. Fijn dat je ook beter in je vel zit!
Hi! Superfijn dat je je ervaring met ons deelt! Hoe werd je zwanger met PCOS? Hoe lang duurde het? En heb je iets extra gedaan om zwanger te worden?
Bedankt voor deze video.
Toen ik 15 was ben ik met mijn menstruatieproblemen bij een gynaecoloog geweest. Ik kreeg te horen dat ik nu aan de pil kon en zolang ik niet zwanger wilde worden er verder niks aan de hand was.
Op mijn 23e nog eens bij een gynaecoloog geweest. Deze vertelde mij tussen neus en lippen door dat mijn klachten allemaal aan mijn PCOS te wijten waren. "Aan mijn wat?"
In mijn dossier stond dat ik PCOS heb, dat waren ze alleen 8 jaar geleden even vergeten te vermelden. ...
Wat vervelend om te horen dat je nu pas weet hoe het heet en het daardoor beter kan begrijpen. Het kan ook zijn dat je op je 15e nog niet volledig voldeed aan alle diagnose criteria omdat je cyclus dan meestal nog onregelmatig is door je jonge leeftijd.
@dr.gerannejiskoot Daar zal ik nooit meer achterkomen. Maar ik vond de manier waarop het werd verteld wel heel kwalijk.
Als iemand z'n been gebroken is zegt de dokter ook niet; Ja dat je niet kunt lopen komt gewoon omdat dat been gebroken is. Kom maar terug als je rolstoel niet meer genoeg is.
Terwijl je zelf nog niet eens wist dat je been gebroken was en eigenlijk ook helemaal niet weet wat dit betekent.
Dan geven ze uitleg, laten ze de foto's zien en vertellen ze een plan van aanpak...
@ ik hoop dat je een officiële klacht hebt ingediend bij het ziekenhuis zodat zij op de hoogte zijn en dit kunnen veranderen. Ik snap dat jij er misschien niks meer aan hebt maar wel degene die nog na jou komen!
Wat een interessante aflevering en zo duidelijk uitgelegd welke desinformatie hierover verspreid wordt. Mooi voorbeeld voor alle schoolgaande meisjes om op zoek te gaan naar betrouwbare wetenschappelijke informatie bij menstruatieproblemen!
Is er iets bekends over genetische factoren bij PCOS? Ik had zelf endometriose voor de overgang en mijn dochter heeft PCOS. (Beiden geen last van overbeharing en ook geen overgewicht)
We doen in het Erasmus MC erg veel onderzoek naar genetische factoren samen met een aantal onnderzoeksgroepen van over de hele wereld. Een groot gedeelte van PCOS is daardoor te verklaren maar niet alles. Hopelijk hebben we in de toekomst daar een beter antwoord op.
Ik heb meegewerkt aan deze studie van het Erasmus, ook omdat ik het belangrijk vond dat er eindelijk eens onderzoek gedaan werd. Ik ben geboren in 1970 en pas in 2001 op 31 jarige leeftijd gediagnosticeerd. Gelukkig heb ik nooit een kinderwens gehad maar ben wel altijd aan het worstelen geweest met mijn gewicht. Waar ik vooral benieuwd naar ben hoe ik nu met de overgang er voor kan zorgen dat ik gezond blijf en geen diabetes 2 ontwikkel. Zijn daar al uitkomsten over?
Dit is voor veel vrouwen (ook zonder PCOS) een uitdaging. Op deze leeftijd zijn en blijven een gezonde leefstijl erg belangrijk. Door de overgang kan het een uitdaging zijn om genoeg te blijven bewegen en daardoor je botten stevig te houden. Doordat je vetverdeling van je lichaam iets veranderd en soms je stofwisseling ietsje trager worstelt is op gewicht blijven vaak een uitdaging. Door slaapgebrek kan je bijv ook sneller trek krijgen in lekkere dingen en wat minder goed in je vel zitten. Dus in deze fase kan je soms wat hulp gebruiken om je leefstijl te optimaliseren.
@dr.gerannejiskoot Dankjewel voor je reactie! Het is vooral een uitdaging om niet toe te geven aan de cravings. Maar al het andere doe ik braaf. Krachttraining, gezond eten, geen alcohol en veeeeeeel wandelen. Slaapgebrek blijft een ding maar ik hou me er aan vast dat de kwaliteit wel ok is. Ik laat mijn bloed ook regelmatig testen. Gelukkig heb ik een dokter die geïnteresseerd is en snapt dat geneeskunde tbv vrouwen achterloopt. Succes overigens met alle onderzoeken! Ik vond het zeer waardevol om aan het onderzoek mee te werken. 🤗
Heel erg fijn dat er aandacht is hiervoor! Ik heb 3 jaar geleden de diagnose PCOS gekregen met de mededeling, kom maar terug wanneer je kinderen wil.
Waar ik vaak tegenaan loop is dat ik niet gehoord wordt door de huisarts of gynaecoloog. Ik zit namelijk nog met veel vragen en onduidelijkheden die gewoon nooit goed beantwoord zijn. Als ik contact opneem hierover krijg ik terug dat ik alleen terug kan komen als er bijvoorbeeld sprake is van verergering van de klachten. Zijn er meer mensen die dit hebben en hoe gaan jullie hiermee om / hoe komen jullie wel met een specialist in contact die vragen wil beantwoorden?
Goede informatieve video. Ik mis alleen waar PCOS voor staat.
Gelukkig heeft Google het me inmiddels verteld 🙂.
Helaas ook PCOS, maar echt heel tevreden met de hulp van Lifestyle and hormones. Gedegen en wetenschapelijk ondebouwde kennis, waardoor mijn cyclus echt een stuk beter is. Verder ben ik twee keer zonder medische tussenkomst zwanger geraakt, maar helaas ook twee keer een vroege miskraam. In mijn eigen Nederlandse ziekenhuis bagataliseren ze mijn herhaalde miskramen en willen ze alleen een simpel bloedonderzoek doen bij mij en niks bij mijn verloofde. Ze gooien het hier immers op domme pech. Wij zijn het hier niet mee eens en zijn daarom gaan kijken naar onderzoeken in Belgie (Gent) en Duitsland (Cuypers en Cuypers), waar ze ons beide wel verder willen onderzoeken n.a.v. de herhaalde miskramen. Ik hoop dat ik met dit bericht andere stellen kan helpen die zich niet gehoord voelen rondom de onzekerheid van herhaalde miskramen ❤
Fijn om te horen dat je daar goed geholpen bent!
Jammer dat de pil altijd als oplossing wordt aangeboden, terwijl het veranderen van leefstijl zoveel mooier is en op meerdere vlakken patiënten gezonder maakt.
Ik zou willen dat iedereen stopt met te denken dat je met leefstijl alles kan fixen. Een grote groep vrouwen met PCOS kan gezond eten maar heeft de pil nodig voor endometrium protectie om baarmoederslijmvlies kanker te voorkomen.
Heel goed en duidelijk verwoord. Ik zelf heb lean-pcos. Ik sport 5x in de week en eet gezond. Heb echter wel hinder van de mannelijke hormonen. Wat kan ik nog doen om de klachten en lichamelijke schade te beperken
Ook ik kan cardiovasculair schade krijgen
Zorgen dat je gewicht redelijk stabiel blijft de komende jaren in combinatie met gezonde voeding. Laat af en toe je bloeddruk en glucose/insuline en cholesterol checken. Dan doe je het heel goed voor de toekomst!
Wat zijn hormonen?
Een alomvattende en principiële definitie
Leidende moleculen in het lichaam.
Het hormonale systeem is een van de twee systemen die het lichaam en zijn organen controleren.
Het tweede controlesysteem is het zenuwstelsel.
jameel qudsi
balancecure
Ik ben benieuwd naar wat semaglutide voor mensen met pcos kan doen… wordt hier onderzoek naar gedaan?
Volgensmij weten we allemaal wel dat dit soort aandoeningen komen door te veel blootstelling aan troep/medicatie/hormonen in voedsel, water, lucht, medicatie en overgewicht.
@@mekol3627 In mijn geval is het erfelijk en voor zover ik nog kan nagaan, gaat het terug tot mijn betovergrootmoeder. Dus je stelling is mijns inzien te kort door de bocht. Het is wel zo dat overgewicht de symptomen versterken maar de erfelijkheid maakt dat het moeilijk is de cravings te beheersen. Het zijn constante gevechten.
Als dat zo was, dan had ik dat gezegd in de video en was dit allang wetenschappelijk bewezen. PCOS is een complexe aandoening waarvan we veel nog niet weten qua oorzaak, maar zo simpel is het dus niet.
@@dr.gerannejiskoot Zoiets gaat ook nooit wetenschappelijk bewezen worden.
@@judithbouwman3663 cravings beheersen lijkt me niet echt erfelijk bepaald :O
@@mekol3627dat zeg ik ook niet. Ik zei dat door PCOS het moeilijker is de cravings te beheersen. Jij beseft je niet hoe hormonen en erfelijke factoren ons leven bepalen, ook het jouwe. Maar jij hebt je mening al gevormd dus een discussie heeft weinig zin. 😉
Als het niet per se bewezen is betekent het niet dat het niet werkt. Placebo doet ook een hoop.
Veroorzaakt pcos ook een vroegtijdige overgang? Of wordt het wel eens verward met elkaar?
Nee! Dat zijn 2 compleet andere problemen en hebben niks met elkaar te maken. PCOS en vervroegde overgang zijn bijna het tegenovergestelde, maar doordat er bij beide iets met de hormonen aan de hand is, worden ze wel eens door elkaar gehaald.
Ik ben 33 jaar oud, ik heb PCOS, ik neem OC's sinds mijn 20e, zoals voorgeschreven door mijn arts. Mijn probleem is ook endometriumhyperplasie, ik ben geopereerd en daarom heb ik voorgeschreven gekregen om OC's zo lang mogelijk te nemen tot de menopauze. Geen kinderen in de planning. Hoe kan ik goed begrijpen en bepalen op welke leeftijd de menopauze optreedt, als ik OC's voorgeschreven kreeg tot aan de menopauze? Als ik het goed begrijp moet ik dan stoppen met OC's en FSH nemen om te controleren of ik in de menopauze ben gekomen of niet? Zoveel onduidelijk, zou een antwoord op prijs stellen, bedankt.
Ik zou zeker bij je gynaecoloog dit goed navragen hoe het in jouw persoonlijke situatie zit. De meeste vrouwen komen gemiddeld rond hun 51e in de overgang. Ik hoop dat jouw gynaecoloog of huisarts je kan helpen of je dus tot 51 door gaat of het voor jou anders is.
@@dr.gerannejiskoot Hartelijk dank voor uw antwoord!
Ik mis darmproblemen. Graag daarover informatie toevoegen. Ik ken geen vrouw met pcos zonder darmproblemen. Ook niet als ze slank zijn en eten volgens de schijf van vijf.
@@mevrouwagniet3675 ik heb pcos en geen darmproblemen, volgens mij is dat echt niet altijd een klacht..
Daar wordt nog veel onderzoek naar gedaan met name naar het microbioom. Darmproblemen zijn geen officiele klacht die alleen voorkomt bij PCOS maar geeft bij veel vrouwen in het algemeen problemen.
@@tessaaaa1996 Dat klopt! PCOS kan zeer diverse klachten geven en geen enkele vrouw met PCOS is hetzelfde. Fijn om te horen dat jij geen darm problemen ervaart!
Vinkje, Vinkje, Vinkje.... Ben je 52 jaar, kom je er achter dat je PCOS hebt/ had... Ergste is nog dat de kinderbescherming mij als een soort moordenaar neerzet, vanwege de vele miskramen die ik heb gehad, waardoor ik dus niet voor mijn kinderen mag/ mocht zorgen...
Ik kan me goed voorstellen dat het lastig is om nu pas je klachten te herkennen en dat veel past bij PCOS. Maar ik hoop ook dat het je meer duidelijkheid geeft!
Ondertussen zitten we overvol met microplastic, pesticiden, schadelijk chemie etc.
Deze video gaat over PCOS niet over microplastic! 😉
@@dr.gerannejiskoot duh, dat snap ik ook wel maar ondertussen zitten we vol schadelijke stoffen en dat kan PCOS triggeren of verergeren.
❤❤❤
Hmm herkenbare klachten. Misschien toch maar even langs de huisarts.
Zeker doen als je deze klachten herkent! De huisarts kan dan andere dingen uitsluiten want sommige klachten kunnen ook bij andere ziektes/aandoeningen passen.
Misschien eens een aflevering maken hoe de spike proteïne de menstruatie en vruchtbaarheid bij mensen met baarmoeder heeft beïnvloed.
Daar heb ik geen onderzoek naar gedaan dus kan ik je geen antwoord op geven.
Sorry, maar vond het toch wat lastig om iemand die een pancreas daar positioneert vervolgens nog heel serieus te nemen.
Dan neem je de rest niet serieus! Helemaal prima.
Wel grappig dat er ''classico'' olijfolie in beeld komt wat vaak geen olijfolie is (zie keuringsdienst van waren). Verder hele goede video om mensen bewust te maken hiervan, want er is nog te weinig kennis over het vrouwelijk lichaam.
Met je eens, maar in dit geval gaat om het gegeven dat vrouwen met PCOS gezonde vetten nodig hebben, vandaar dat je de klassieke fles olijfolie in beeld ziet!
Pcos genezen... met supplementen, vitamine d en slow workouts. Mijn humeur?! 1000000x verbeterd en hoef vrijwel nooit meer te huilen, iig nooit meer zonder reden. 😅 hormonen doen zoveel voor je humeur
Ik wil niet de zuurpruim uithangen, maar helaas kan je van PCOS niet genezen. Je kan je klachten verminderen waardoor je phenotype minder erg wordt. De gezondheidsrisico’s blijf je ook houden voor de toekomst. Maar wat ontzettend knap dat je je leefstijl hebt omgegooid! Ga zo door!
Jammer dat jullie in het filmpje niet verduidelijken dat het specifiek gaat om type 2 waar jullie het hebben over de verhoogde kans op diabetes..
Ik ben ook benieuwd naar de combinatie van diabetes type 1 en PCOS?
Onderzoek toont aan dat vrouwen met diabetes type 1 vaker pcos kunnen ervaren. Maar hier moet echt nog veel meer onderzoek naar gedaan worden. 😢
Hoe zit het met PCOS en diabetes type 1? Dan is het hele stuk over insulinehuishouding niet toepasbaar. Hoe weet een type 1 patiënt of ze wel/geen PCOS heeft? Ben benieuwd!
Dat kan met een echo en andere rotterdam criteria worden uitgesloten of worden vastgesteld 😊
Onregelmatige cyclus of een lange tijd tussen de menstruaties, acne, overbeharing op het gezicht en lichaam, haaruitval op het hoofd. De diagnose zal uiteindelijk gesteld worden door een gyneacoloog, waar ze ook een inwendige echo zullen doen om te kijken of je cystes hebt.
Misschien eens onderzoeken wat voor hormoon verstorende chemicaliën er allemaal in bv tampons enz zitten.
Als dat zo is, dan staat dat los van PCOS.
P(CO)S: de alvleesklier zit aan de andere kant 🤓
@@Naoompje-lw2xf dat klopt! Ik hoop dat je ondanks dat toch iets hebt gehad aan de video!
@dr.gerannejiskoot De materie was mij (helaas) al bekend aangezien ik in 2022 zelf de diagnose PCOS heb gekregen. Heel goed dat dit onder de aandacht gebracht wordt!
@@Naoompje-lw2xf Wat vervelend om te horen! Ik hoop dat je inmiddels een beetje je weg hebt gevonden met je PCOS klachten.
De alvleesklier zit onder de maag? Dus aan de andere kant? Deze onzorgvuldigheid maakt de rest van het verhaal minder betrouwbaar… jammer.
Hij had iets hoger en meer naar het midden gekund, klopt. Maar het verhaal staat als een huis. Dus als je je er overheen kan zetten, heb je er wat aan.
De alvleesklier zit in de linkerbovenbuik tot in het midden, inderdaad. Niet ad rechterkant. Tenzij je organen andersom zitten. (Situs inversus)
Hebben deze mensen vaak een onregelmatig ritme? Een goed circadium ritme kan wellicht helpen om je hersenen te helpen anticiperen hoe het de processen moet balanceren.
Ligt helaas iets genuanceerder
Zo werkt dat dus niet
@@raybig4058 als het zo eenvoudig was. Het is helaas complexer.
Heel jammer dat jullie supplementen niet serieus nemen. De ovabalance producten helpen wel degelijk. Maar ja jullie dokters maken bonussen op het voorschrijven van de pil, hormonen of ivf.
Deze reactie mag weg, volgens de guidelines mag je geen onzin verkondigen “dokters maken bonussen op het voorschrijven van de pil etc” 😊
Als wetenschapper heb ik geen enkele belangen. Als er een supplement zou wetenschappelijk bewezen zou zijn, dan had ik dat gezegd.
Is PCOS mischien het gevolg van het slikken van de pil? En kunnen mannen ook PCOS krijgen?
Nee want ben pas begonnen met het slikken van de pil nadat ik de de diagnose van pcos kreeg
Nee dat komt niet door de pil.
Nee mannen hebben geen eierstokken, dus die kunnen geen pcos krijgen.
Ik was pas na de diagnose van pcos aan de pil begonnen. De gynaecoloog had de pil voorgeschreven om hopelijk de symptomen te verhelpen. Uiteindelijk wel kinderen gekregen maar pas na 8 jaar stoppen met de pil.
@@michellezevenaarHielp het slikken van de pil voor jou? En zo ja, welke pil slikte je? Ik heb de pil geslikt en werd er extra angstig en mega somber van..
@AnoukSpiegelenberg nee eigenlijk was het alleen dat ik wist waneer ik ongesteld zou worden. De hormoon factor boek voor vrouwen had wel veel goed info die wel hielp!
Ok, afvallen? 😂van pasta en brood en koekjes en aardappelen naar wortels 😮het werkt 😊
Rara hoe zou dit komen… misschien eens wat dieper in duiken.
Daar wordt enorm veel onderzoek naar gedaan, maar mocht je het antwoord al weten dan hoor ik het graag!
@ er zijn al diverse malen verbanden gelegd met weekmakers en bestrijdingsmiddelen die werkelijk geen overal in zitten.
grappig dat er niet verteld wordt dat er nog een goede zaadcel bij moet komen om zwanger te raken
@@WichalRangai kerel je kijkt naar een video over een aandoening. Als je iets over een zaadcel wil horen kan je beter naar een andere video
@@VandebuurtJMC8261 je mist mijn punt, maar goed, fijne dag
Ben je achterlijk? Als er geen eicel ontwikkeld om vrij te komen, dan is het nutteloos. Of er een goede zaadcel aanwezig is of niet. Want anders zouden de dames in het filmpje al een gezin hebben. Ga terug naar school.
Grappig dat jij er niet bij vermeldt dat deze zaadcel van een mens moet zijn. Mijn buurvrouw heeft de afgelopen drie maanden geprobeerd zwanger te geraken van haar alpaca, echter heeft haar huisarts haar vrijdag verteld dat dit om biotechnische reden niet mogelijk is.
@WichalRangai, een goede zaadcel is zeker heel belangrijk. Eerder maakten wij een aflevering over waarom mannen steeds slechter zaad hebben én hoe jouw eigen gedrag invloed kan hebben op je zaadkwaliteit. Wellicht vind je dat interessant: ruclips.net/video/7dlgRMhXU0k/видео.html
"struggelen"... alsjeblieft zeg
Fijn dat je dit uit de aflevering haalt. :-) wat vond je er verder van?
@@UniversiteitvanNLsterk😂
Meer dan 60% van de vrouwen met PCOS ervaart ernstige (psychologische) klachten, dus struggelen is zelfs nog te voorzichtig uitgedrukt!
Het zou fijn zijn als bij de uitleg de hormonen bij naam benoemd worden in plaats van een gender eraan te plakken, dit invalideert de ervaring van mensen met PCOS die zich niet als vrouw identificeren.
Die mensen weten toch of ze biologisch vrouw of man zijn?
@@Lenszel alsjeblieft zeg hou even op, eicellen zijn en blijven vrouwelijk.
Beter om het (biologische) vrouwzijn niet uit te wissen. Medisch gezien ook beter. Medische zorg voor vrouwen is altijd al onderbelicht geweest.