Ois hyvä alottaa sillä että mikä lämmitysmuoto on käytössä, ja voiko sitä parantaa. Älytermostaateista päätellen vesipatterit, termostaattit voit jättää kauppaan suosiolla ja säästää heti niiden hankintahinnan verran. Tutustu ennemmin siihen lämmityksen säätökäyrään jolla pystyt ohjaamaan veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Mikäli asunnossa on varaava takka, koneellinen ilmanvaihto, poistoilmalämpöpumppu olisi varmasti järkevä ratkasu 👍 etenkin jos sattuu olemaan vesikiertoinen lattialämmitys.
Olisitte käynyt asiaa vähän tarkemmin läpi, mitä tekniikkaa talossa on joka aiheuttaa noin suuret kulut. Eikös teillä ole talossa jo maalämpö? Onko se mitoitettu oikein? 10kpl paneeleita ei kyllä riitä 3000kwh vuosituottoon.
Mikä lämmitys järjestelmä talossa on? Niin vesi-ilmalämpöpumppu taikka sitte maalämpö. Paneelit katolle ei niistä nyt ainakaan haittaa ole. Varmaan käyttämättömän huoneen minimi 16, silloin pysyy kuivana ja jos vieraita tulee ni saa nopsaa huoneen lämpöiseksi. Ja välikeleille ilpit on hyviä. Ja varsinkin kesällä paneeleiden kanssa ilmasta viilentää taloa...
@@aapeee maakaasun ilmastokustannukset ovat käytännössä samat kuin esim. dieselauton. Biokaasu on toki toinen juttu, sitä pystytään tuottamaan paljon ja ilmastokustannukset n. 85% pienemmät kuin bensalla. Sähköauto kuitenkin pitkässä juoksussa kaikista ympäristöystävällisin, jos autoa ajaa paljon. Akkuteollisuus on kehittynyt ja tulee kehittymään myös jatkuvasti niin isoin harppauksin eteenpäin että se tulee olemaan tulevaisuudessa se kaikista järkevin vaihtoehto.
Suunnitelma aivan ensin tehdä. Lämmitys voisi olla maalämpö . Veden lämmitys ilmalämpöpumppu ja sähkö.. Aurinkoåaneelit pitäämitoittaa kulutukseen . Oleellinen asia on mitä siellä on nyt. Valaitus kellojen peröön ja led valaistus. Rakennuksen alaosa lämpöeristetänn - Välipohja eristetään- Mitataan vuotokohdat. Otetaan yhteyttä Aaltoyliopston energia yksikköön.
Moni nyt ne aurinkopaneelit katolle ja sit tesla pihaan sit jos oot seurannut niin teslalla on niitä akkuja mitkä kerää sähköä varalle! Itsellä ei ole kokemusta mutta yritä kysellä:) sit sullahan on talo täynnä philips hue valoja niin laita joka huoneeseen liiketunnistin niin sammuu kun lähet pois:)
Pilvisenä päivänä aurinkopaneelin tuotto laskee merkittävästi, tuotto vain noin 34% normaalista. Todella synkkinä sadepäivinä saa paneelien nimellistehosta vain 14% hyödynnettyä. Tämän perusteella itse suosin, että paneeleita on katolla jopa enemmän kuin lataussäätimet päästävät läpi. Lataussäädin ei kärähdä liian isosta paneelimäärästä, mutta ylimääräinen kapasiteetti ei vaan tule hyödynnettyä kirkkaimpana päivänä. Lataussäätimen kanssa huomioitava vain, ettei paneelien sarjaankytkettäessä jännite nouse lataussäätimelle liian suureksi. Esimerkiksi tilanne, jossa paneelitehoa on katolla 6000W, mutta muutoin laitteisto on vain 5000W. Tällöin latausta saa huomattavasti enemmän myös pilvisinä päivinä, joita suomessa suurin osa on. Toki ne muutama hellepäivä jolloin aurinko paistaa aamusta iltaan, jää vähän kapasiteettia käyttämättä kun paneeleiden kaikkea hyötyä ei hyödynnetä jos on pihistellyt muutaman tonnin akusta ja lataussäätimestä. Mutta pointtini kuitenkin, että suosittelen hieman ylimitoittamaan paneelien määrän katolla kaikkeen muuhun laitteistoon nähden. Joku 130% paneelimäärä muuhun laitteistoon nähden on ihan ok. Omassa paketissa on 1200w paneelit 880w säätimellä. Pilvisenä päivänäkin puskee 400-500w läpi, aurinkoisena päivänä tosiaan vaan sen max 790-880w. Toki tähän voisi ostaa myös uuden isomman lataussäätimen, mutta tällä hetkellä kyseinen wattimäärä riittää. Ja tottakai aina kannattaa ostaa niin isot säätimet kuin budjetti kestää, mutta joskus yhtä kokoa isommalla laadukkaan lataussäätimen hinnalla saa pari paneelia lisää katolle huonoja kelejä varten. Laadukkaaseen mppt-säätimeen kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä säästää ennenkaikkea akkuja.
100w aurinkopaneeli tuottaa vuodessa n. 100kwh.100w tuuligeneraattori tuottaa n.360kwh. Tuuligeneraattori vaatii vain sopivan maaston. ilmalämpöpumppu tuottaa 1 Kwh noin 3,6Kwh. Ilmalämpö keräin myös aika hyvä. Tietysti jos sulla on monta takkaa niin yksi hyvä olisi että otat variksilta piipusta lämmön pois. Ja siirrät sen vesivaraajaan. Jos sulla on vesivaraaja uusinta eessä niin tuplaa koko jos laitat yhtäkään vesi lämpö tekniikkaan liittyvää ratkaisua. Jos tilaa niin kannataa 4 kertaistaa vesivaraaja koska hyötysuhde kasvaa kun ei pyritä lämmittämään varaajaa yli 57 asteeseen. Mutta säästää paljon rahaa. kun vesi varaajaan sitoutuu paljon energiaa mutta sieltä sen siirtäminen on halpaa.
Mites ilmanvaihto? Minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on käytössä? Sopivalla ilmanvaihdolla ja toimivalla lämmön talteenotolla saadaan sekä hyvä sisäilman laatu että parempi energiataloudellisuus.
Kannattaa uusia talon lämmitys, maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu on järkevin. Nykypäivänä lämmitystavat ovat kehittyneet energiatehokkaammiksi esim lämmöntalteenotto (lto). Putkien eristäminen vähentää hukkalämpöä,
Eikös siinä oo järvi vieressä, maalämpöputket sinne, jos talossa on vesikiertoinen lämmitys nyt, niin helppo yhistää siihen. Aurinkolämpökeräimet ei oo kovin hyödyllisiä, jos lämmintä käyttövettä kuluu vähän. Se on lähinnä jos on uima-allas tms, ni sillo tosi hyödyllinen. Paneelit kannattaa.
en tiiä minkälainen lämmitysmuoto teillä on mut suosittelen et käytätte maalämpöä sekä jos paljon saunotte ni rakennatte sinne saunan kattoon jonkullaisen ulosotto reiän missä se lämminilma siirretään lämmitykseen sieltä saunasta. onnea ympäristön parantamiseen :D
Aurikopaneeleita on monia erilaisia riippuu aivan millä talo lämpenee kannattaako ne kytkeä lämmöntuotantoon vain ihan sähköntuotantoon jos sähkönkulutus on suuri
Eikö tuo teidän talo oo kalliolla? Maalämpö tai kalliolämpö, aurinkopaneelit kestää aivan älyttömän kauan maksaa ittensä takas ja on todella herkkiä vikaantumaan, maalämpö tai kalliolämpö on kaikista tehokkainta
Miten aurinkopaneelit on herkkiä vikaantumaan? Ennemmin sitä luulisi maalämpöpumpun hajoavan. Akku on tietysti heikko kohta paneelijärjestelmässä, mutta sitähän ei tarvi, kun on verkossa.
Kannattaa ensin miettiä kuinka energiatehokas kiineistö on, ennen kuin alat miettimään mistä energia on peräisin. Lämmitys hoituu energiatehokkaasti lämpöpumpuilla. Jos maalämpöpumpun poraaminen ei onnistu, niin kannattaa tutustua ilmavesilämpöpumppuihin, joilla voidaan lämmittää myös kiinteistön käyttövedet.
Melko pienellä olet ton kokoisessa päässyt. Älytermostaateille plussa. Ovat nykyään todella käteviä. Kustannus aika iso, mutta tuo takaisin ajan kansssa. Itsellä ILPit puhelimen perässä ja niistäkin saa jo hyvin leikattua, kun käytän Priima sähköä.
Jos paneelit laittaa, niin sen rinnalle ohmpilot jonka avulla saadaa vesi lämmitettyä. En ole varma saako kyseisellä laitteella ylimäärä sähköä jaettua muuhun, kannattaa kysyä asiantuntijalta. Miten akut ? kaikki ylimäärä sähkön ohjais akuille, joista voisi sitten ladata esim autot illalla / yöllä tai sitten illalla käyttää kodin sähköön akkujen sähkön.
Katolla saat paneeleilla paremman tuoton 38-39 asteen kulmassa paneeleilla kuin seinässä 90 asteen kulmassa. Suosittelisin seinäasennusta vasta kun katto jo täynnä. Eli eteläpuolen katolle vaan paneelit kulmaan tai halvin vaihtoehto asentaa katon kulman mukaisesti.
En ole nyt perehtynyt viimeiseen kymmeneen vuoteen niin en tiedä hintakehitystä. Mutta muutaman opintopisteen verran tuli aurinkosähköä opiskeltua, niin silloin oli 15-20 vuotta kuoletusaika laitteistolle. Ilman laiterikkoja siis. Onkohan muuttunut mihinkään niistä ajoista?
@@WizardFIN Jotakuinkin tuota luokkaa takaisinmaksuajat vieläkin, jos omakäyttöaste matala. Ei mikään itsestäänselvä sijoitus, vaatii kulutuksen optimointia.
Huoneen lämpö kannattee olla noin +15. paneelit katolle. Ja maalämpö kannattee olla. Sammutella valoja muutenkin talosta jos ei oo sillä hetkellä siellä huoneessa
Teillähä o mafialla se yhteistyö ollut sen sähkölafkan kanssa, ne kai myi paneeleitakin. Eikös ne osaa kertoa vinkit näihin hommiin? Maalämpö ja siihen kylkeen joku 7kW aurinkopaneelijärjestelmä nii alkaa tippuu tonneja pois sähkölaskusta? 👍🏼
No jos et ilmaseks saa niitä paneleita ni ei taida käytyöiällä saada kuoletettua hintaa. Ja kannattaa vetää lämmöt kymppiin jos tahot et paikat homehtuu. 16 minimi missä kannattaa lämpö pitää
Rakennusteknisesti en tiedä, mutta oman järjen mukaan asia ei olis ihan noin. Ilmankosteus jää kylmässä huoneessa pienemmäksi, varsinkin jos huone tuulettuu normaalisti. Homeet ja sienieliöt ylipäätään viihtyvät pääsääntöisesti lämpimässä ja kosteassa. Joten uskoisin kylmemmän ilmastoidun huoneen olevan epäedullisempi kasvuympäristö homeitiöille.
Samaa mieltä,jos jonkukerran vuodessa sattuu pouta olemaan kun lataa Sähköautoa niin ei sillä paljo kuoleteta laitteistoa,tuo sähköyhtiöiden maksama ostohinta sähkölle on kyllä olematon,toisaalta kuulin kerran että on olemassa semmonen pankkisysteemi johon tavallaan jemmataan sähköä jota voi myöhemmin käyttää,tässä olisi joku kuukausimaksu?nestepaneelit seinällä kuulostaa mielenkiintoiselta.
@@tarmomajava5960 Itse taas vähän toista mieltä. Tosin se, missä ja minkä verran aurinkopaneeleja on vaikuttaa paljon. Meillä kotona hankittiin muutama vuosi sitten katolle 40kpl 10kW paneelia. Laskettiin, että itse asennettuina maksavat itsensä takaisin viimeistään vajaan 10 vuoden päästä. Sähköä tulee yllättävän iso aika vuodesta. Parhaiten keväällä, kun aurinko paistaa ja kelit pitävät paneelit viileinä. Kaupungissa// pienellä katolla ovat tosin aika hyödyttömiä, varsinkin jos ei saa tarpeeksi sähköstä itse käytettyä. Yli puolet vuodesta paneelit kattavat reilusti sähkön kulutuksen ja osa menee vielä myyntiin.
@@vainoseppala6725 ei kai nyt sentään 40 kpl 10 kW paneeleita. Siis 400 kW huipputuotto ja hinta asennuksineen jossakin 200 000 - 300 000€? Omakotitalon tavallinen 3x25A liittymä on noin 17 kW max.
Olis ollut kiva nähdä vähän tarkemmin analysoiva video. Tietää enemmän lämmitystavasta sen kulutuksesta. Onko taloa eristetty jne. Laiskasti toteutettu video.
Ois hyvä alottaa sillä että mikä lämmitysmuoto on käytössä, ja voiko sitä parantaa. Älytermostaateista päätellen vesipatterit, termostaattit voit jättää kauppaan suosiolla ja säästää heti niiden hankintahinnan verran. Tutustu ennemmin siihen lämmityksen säätökäyrään jolla pystyt ohjaamaan veden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaan. Mikäli asunnossa on varaava takka, koneellinen ilmanvaihto, poistoilmalämpöpumppu olisi varmasti järkevä ratkasu 👍 etenkin jos sattuu olemaan vesikiertoinen lattialämmitys.
Olisitte käynyt asiaa vähän tarkemmin läpi, mitä tekniikkaa talossa on joka aiheuttaa noin suuret kulut. Eikös teillä ole talossa jo maalämpö? Onko se mitoitettu oikein? 10kpl paneeleita ei kyllä riitä 3000kwh vuosituottoon.
Mikä lämmitys järjestelmä talossa on? Niin vesi-ilmalämpöpumppu taikka sitte maalämpö. Paneelit katolle ei niistä nyt ainakaan haittaa ole.
Varmaan käyttämättömän huoneen minimi 16, silloin pysyy kuivana ja jos vieraita tulee ni saa nopsaa huoneen lämpöiseksi. Ja välikeleille ilpit on hyviä. Ja varsinkin kesällä paneeleiden kanssa ilmasta viilentää taloa...
Maalämpö ehdottomasti ku saa putket järveen
Jos haluatte ympäristöä ajatellen olla edelläkävijöitä niin kannattaa ehdottomasti harkita kaasuautoja eikä sähköautoja.
Se ei ilmastoo muuta mikskää jos pari ton firman autoo menee sähköö
@@Terpsaa Ei muuta ei. Mutta jos ideana on ajatella ympäristöä niin kaasuauton valinta tukee sitä ajatusta ihan erilailla kuin sähköauton valinta.
@@aapeee maakaasun ilmastokustannukset ovat käytännössä samat kuin esim. dieselauton. Biokaasu on toki toinen juttu, sitä pystytään tuottamaan paljon ja ilmastokustannukset n. 85% pienemmät kuin bensalla. Sähköauto kuitenkin pitkässä juoksussa kaikista ympäristöystävällisin, jos autoa ajaa paljon. Akkuteollisuus on kehittynyt ja tulee kehittymään myös jatkuvasti niin isoin harppauksin eteenpäin että se tulee olemaan tulevaisuudessa se kaikista järkevin vaihtoehto.
Sen ylimäär sähkönhän voi myydä yhtiölle.mites maalampö?
Suunnitelma aivan ensin tehdä. Lämmitys voisi olla maalämpö . Veden lämmitys ilmalämpöpumppu ja sähkö.. Aurinkoåaneelit pitäämitoittaa kulutukseen . Oleellinen asia on mitä siellä on nyt. Valaitus kellojen peröön ja led valaistus. Rakennuksen alaosa lämpöeristetänn - Välipohja eristetään- Mitataan vuotokohdat. Otetaan yhteyttä Aaltoyliopston energia yksikköön.
Miks ei maalämmöllä lämmittäs käyttövettäkin?
Moni nyt ne aurinkopaneelit katolle ja sit tesla pihaan sit jos oot seurannut niin teslalla on niitä akkuja mitkä kerää sähköä varalle! Itsellä ei ole kokemusta mutta yritä kysellä:) sit sullahan on talo täynnä philips hue valoja niin laita joka huoneeseen liiketunnistin niin sammuu kun lähet pois:)
Pilvisenä päivänä aurinkopaneelin tuotto laskee merkittävästi, tuotto vain noin 34% normaalista. Todella synkkinä sadepäivinä saa paneelien nimellistehosta vain 14% hyödynnettyä. Tämän perusteella itse suosin, että paneeleita on katolla jopa enemmän kuin lataussäätimet päästävät läpi. Lataussäädin ei kärähdä liian isosta paneelimäärästä, mutta ylimääräinen kapasiteetti ei vaan tule hyödynnettyä kirkkaimpana päivänä. Lataussäätimen kanssa huomioitava vain, ettei paneelien sarjaankytkettäessä jännite nouse lataussäätimelle liian suureksi.
Esimerkiksi tilanne, jossa paneelitehoa on katolla 6000W, mutta muutoin laitteisto on vain 5000W. Tällöin latausta saa huomattavasti enemmän myös pilvisinä päivinä, joita suomessa suurin osa on. Toki ne muutama hellepäivä jolloin aurinko paistaa aamusta iltaan, jää vähän kapasiteettia käyttämättä kun paneeleiden kaikkea hyötyä ei hyödynnetä jos on pihistellyt muutaman tonnin akusta ja lataussäätimestä. Mutta pointtini kuitenkin, että suosittelen hieman ylimitoittamaan paneelien määrän katolla kaikkeen muuhun laitteistoon nähden. Joku 130% paneelimäärä muuhun laitteistoon nähden on ihan ok.
Omassa paketissa on 1200w paneelit 880w säätimellä. Pilvisenä päivänäkin puskee 400-500w läpi, aurinkoisena päivänä tosiaan vaan sen max 790-880w. Toki tähän voisi ostaa myös uuden isomman lataussäätimen, mutta tällä hetkellä kyseinen wattimäärä riittää.
Ja tottakai aina kannattaa ostaa niin isot säätimet kuin budjetti kestää, mutta joskus yhtä kokoa isommalla laadukkaan lataussäätimen hinnalla saa pari paneelia lisää katolle huonoja kelejä varten. Laadukkaaseen mppt-säätimeen kannattaa ehdottomasti panostaa, sillä säästää ennenkaikkea akkuja.
100w aurinkopaneeli tuottaa vuodessa n. 100kwh.100w tuuligeneraattori tuottaa n.360kwh. Tuuligeneraattori vaatii vain sopivan maaston. ilmalämpöpumppu tuottaa 1 Kwh noin 3,6Kwh. Ilmalämpö keräin myös aika hyvä. Tietysti jos sulla on monta takkaa niin yksi hyvä olisi että otat variksilta piipusta lämmön pois. Ja siirrät sen vesivaraajaan. Jos sulla on vesivaraaja uusinta eessä niin tuplaa koko jos laitat yhtäkään vesi lämpö tekniikkaan liittyvää ratkaisua. Jos tilaa niin kannataa 4 kertaistaa vesivaraaja koska hyötysuhde kasvaa kun ei pyritä lämmittämään varaajaa yli 57 asteeseen. Mutta säästää paljon rahaa. kun vesi varaajaan sitoutuu paljon energiaa mutta sieltä sen siirtäminen on halpaa.
Lämmitökseen ehdottomasti ilmalämpöpumppu
Mites ilmanvaihto? Minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä talossa on käytössä? Sopivalla ilmanvaihdolla ja toimivalla lämmön talteenotolla saadaan sekä hyvä sisäilman laatu että parempi energiataloudellisuus.
Kannattaa uusia talon lämmitys, maalämpöpumppu tai ilma-vesilämpöpumppu on järkevin. Nykypäivänä lämmitystavat ovat kehittyneet energiatehokkaammiksi esim lämmöntalteenotto (lto). Putkien eristäminen vähentää hukkalämpöä,
Eikös siinä oo järvi vieressä, maalämpöputket sinne, jos talossa on vesikiertoinen lämmitys nyt, niin helppo yhistää siihen. Aurinkolämpökeräimet ei oo kovin hyödyllisiä, jos lämmintä käyttövettä kuluu vähän. Se on lähinnä jos on uima-allas tms, ni sillo tosi hyödyllinen. Paneelit kannattaa.
en tiiä minkälainen lämmitysmuoto teillä on mut suosittelen et käytätte maalämpöä sekä jos paljon saunotte ni rakennatte sinne saunan kattoon jonkullaisen ulosotto reiän missä se lämminilma siirretään lämmitykseen sieltä saunasta. onnea ympäristön parantamiseen :D
Aurikopaneeleita on monia erilaisia riippuu aivan millä talo lämpenee kannattaako ne kytkeä lämmöntuotantoon vain ihan sähköntuotantoon jos sähkönkulutus on suuri
Perusta oma sähköyhtiö. BiisoniEnergia ja myyt niillä paneeleilla kaiken ylimääräisen naapureille 😉
Eikö tuo teidän talo oo kalliolla? Maalämpö tai kalliolämpö, aurinkopaneelit kestää aivan älyttömän kauan maksaa ittensä takas ja on todella herkkiä vikaantumaan, maalämpö tai kalliolämpö on kaikista tehokkainta
Miten aurinkopaneelit on herkkiä vikaantumaan? Ennemmin sitä luulisi maalämpöpumpun hajoavan. Akku on tietysti heikko kohta paneelijärjestelmässä, mutta sitähän ei tarvi, kun on verkossa.
Mikä lämpöallas tuo on
Kannattaa ensin miettiä kuinka energiatehokas kiineistö on, ennen kuin alat miettimään mistä energia on peräisin.
Lämmitys hoituu energiatehokkaasti lämpöpumpuilla. Jos maalämpöpumpun poraaminen ei onnistu, niin kannattaa tutustua ilmavesilämpöpumppuihin, joilla voidaan lämmittää myös kiinteistön käyttövedet.
Melko pienellä olet ton kokoisessa päässyt.
Älytermostaateille plussa. Ovat nykyään todella käteviä. Kustannus aika iso, mutta tuo takaisin ajan kansssa. Itsellä ILPit puhelimen perässä ja niistäkin saa jo hyvin leikattua, kun käytän Priima sähköä.
Ebecolta EB-Therm 500 wifi termostaateissa on just energiansäästö ohjelma ja tietty wifi mahdollisuus että voi käyttää etänä
Jos paneelit laittaa, niin sen rinnalle ohmpilot jonka avulla saadaa vesi lämmitettyä. En ole varma saako kyseisellä laitteella ylimäärä sähköä jaettua muuhun, kannattaa kysyä asiantuntijalta. Miten akut ? kaikki ylimäärä sähkön ohjais akuille, joista voisi sitten ladata esim autot illalla / yöllä tai sitten illalla käyttää kodin sähköön akkujen sähkön.
Katolla saat paneeleilla paremman tuoton 38-39 asteen kulmassa paneeleilla kuin seinässä 90 asteen kulmassa. Suosittelisin seinäasennusta vasta kun katto jo täynnä. Eli eteläpuolen katolle vaan paneelit kulmaan tai halvin vaihtoehto asentaa katon kulman mukaisesti.
Teillä kannattaisi ehdottomasti hankkia maa lämpö niin ei tarvitsi käyttää lämmitykseen niin paljoa sähköä
Eipä näytä aurinko paistavan eli 6kk vuodessa tuottamattomia
Onnittelut oven listoituksesta Janne !
Käyttämättömien huoneiden ylläpitolämpötila 14 asteeseen ni on aika optimaalinen erityisesti rakenteiden kannalta.
kumenen on ok
Niin paljon se nyt maksaa, missä laskut? Missä luvut, tekniset tiedot? Tarvitaan perusteellisempi video. Eihän tästä ollu mitään hyötyä katsojille!
jos on rahaa sit kanataa homaa aurinko laatoja
Maalämpö on paras tapa säästää rahaa. Se maksaa aluksi paljon mutta maksaa vuosien varrella ittensä takas
ja putket saimaaseen...
Kannattaa unohtaa ne sähköautot
Miks?
Kannattaa laittaa aurinko paneelit ja sit niihin jotkut kiskot katolle nii voi siirtåå vuoden ajasta riippumatta
En ole nyt perehtynyt viimeiseen kymmeneen vuoteen niin en tiedä hintakehitystä. Mutta muutaman opintopisteen verran tuli aurinkosähköä opiskeltua, niin silloin oli 15-20 vuotta kuoletusaika laitteistolle. Ilman laiterikkoja siis. Onkohan muuttunut mihinkään niistä ajoista?
@@WizardFIN Jotakuinkin tuota luokkaa takaisinmaksuajat vieläkin, jos omakäyttöaste matala. Ei mikään itsestäänselvä sijoitus, vaatii kulutuksen optimointia.
Aurinkopaneeleilta virta valoille vois olla hyvä.
Huoneen lämpö kannattee olla noin +15. paneelit katolle. Ja maalämpö kannattee olla. Sammutella valoja muutenkin talosta jos ei oo sillä hetkellä siellä huoneessa
Teillähä o mafialla se yhteistyö ollut sen sähkölafkan kanssa, ne kai myi paneeleitakin. Eikös ne osaa kertoa vinkit näihin hommiin?
Maalämpö ja siihen kylkeen joku 7kW aurinkopaneelijärjestelmä nii alkaa tippuu tonneja pois sähkölaskusta? 👍🏼
No jos et ilmaseks saa niitä paneleita ni ei taida käytyöiällä saada kuoletettua hintaa. Ja kannattaa vetää lämmöt kymppiin jos tahot et paikat homehtuu. 16 minimi missä kannattaa lämpö pitää
Rakennusteknisesti en tiedä, mutta oman järjen mukaan asia ei olis ihan noin. Ilmankosteus jää kylmässä huoneessa pienemmäksi, varsinkin jos huone tuulettuu normaalisti. Homeet ja sienieliöt ylipäätään viihtyvät pääsääntöisesti lämpimässä ja kosteassa. Joten uskoisin kylmemmän ilmastoidun huoneen olevan epäedullisempi kasvuympäristö homeitiöille.
Samaa mieltä,jos jonkukerran vuodessa sattuu pouta olemaan kun lataa Sähköautoa niin ei sillä paljo kuoleteta laitteistoa,tuo sähköyhtiöiden maksama ostohinta sähkölle on kyllä olematon,toisaalta kuulin kerran että on olemassa semmonen pankkisysteemi johon tavallaan jemmataan sähköä jota voi myöhemmin käyttää,tässä olisi joku kuukausimaksu?nestepaneelit seinällä kuulostaa mielenkiintoiselta.
@@tarmomajava5960 Itse taas vähän toista mieltä. Tosin se, missä ja minkä verran aurinkopaneeleja on vaikuttaa paljon. Meillä kotona hankittiin muutama vuosi sitten katolle 40kpl 10kW paneelia. Laskettiin, että itse asennettuina maksavat itsensä takaisin viimeistään vajaan 10 vuoden päästä. Sähköä tulee yllättävän iso aika vuodesta. Parhaiten keväällä, kun aurinko paistaa ja kelit pitävät paneelit viileinä. Kaupungissa// pienellä katolla ovat tosin aika hyödyttömiä, varsinkin jos ei saa tarpeeksi sähköstä itse käytettyä. Yli puolet vuodesta paneelit kattavat reilusti sähkön kulutuksen ja osa menee vielä myyntiin.
@@vainoseppala6725 ei kai nyt sentään 40 kpl 10 kW paneeleita. Siis 400 kW huipputuotto ja hinta asennuksineen jossakin 200 000 - 300 000€? Omakotitalon tavallinen 3x25A liittymä on noin 17 kW max.
@@AncientAudiophile sori, siis koko systeemistä tulee 10kW.
Jos teillä on 19 astetta normaalisti nii kannattaa olla vähintään 15 astetta ettei kosteus tuu pilaan
Aurinjopaneleita katoille
Sama
Hankkikaa aurinko paneelit
Olis ollut kiva nähdä vähän tarkemmin analysoiva video. Tietää enemmän lämmitystavasta sen kulutuksesta. Onko taloa eristetty jne. Laiskasti toteutettu video.
rakentakaas pyörivät aurinko paneelit
varaava takka talveks ja ilmalämpö pumppu nii sillä säästää jo paljon
10 tuulimyllyy takapihalle ja katto täyteen aurinko paneeleja
Maalämpö kannattaa laittaa
Miksi rakennit omakotitalon kun se on kallis vähän tyhmä
Talo rakennettu vuosikymmeniä sitten. Silloin asiat toisin.
Katsoin ekan minuutin ja petyin jo :D
mihin siinä petyit
Hommaat isot akut kellariin mihin se virta menee, esim trukin akut
Vai meinas ne alkaa sähköllä autoilemaan. Empä ois uskonu.. 🤮
Onks se nyt nii paha, osa siitä sähköstäkin tehää dinosauruksista
Eka