Orgel Festival - Prinsentuin - Leeuwarden - 27 mei 2007 - Brook Report .

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 дек 2010
  • Wegens gebrek aan tekst op internet een verslag van het draaiorgelfestival een jaar daarvoor.
    DRAAIORGELFESTIVAL -- PRINSENTUIN -- LEEUWARDEN
    Op Eerste Pinksterdag, dit jaar op 4 juni, zijn er negen draaiorgels in de Prinsentuin. Vanaf 13.00 uur zullen deze instrumenten met cultuur-historische waarde te beluisteren zijn.
    Er is gezorgd voor een afwisselende collectie orgels; het eigen stadsorgel De Fruitschalen van R.J. Tolsma is uiteraard één van de deelnemers.
    Er komt zelfs een orgel uit Duitsland; het betreft een antiek cilinderorgel. De meeste orgels spelen tegenwoordig via kartonnen boeken (hierin is het muziekpatroon geponst; commandeert in feite het orgel), maar meer dan 100 jaar geleden speelden de orgels via een cilinder. Het principe lijkt op dat van een speeldoos of een klokkenspel. In een houten rol staan pennen; deze vormen het muziekpatroon.. U kunt hier zien hoe het lang geleden was met orgels. Deze deelnemer komt uit Barnstorf (tussen Bremen en Osnabrück).
    Afgelopen jaar werd een belangwekkende restauratie aan een orgel afgerond. De heer J. de Boer te Jirnsum had eerder het orgel verworven dat ooit in de draaimolen van Koopal heeft gestaan. Het orgel zelf is nagenoeg origineel, maar het front is nieuw. Het is ontworpen en gemaakt door de eigenaar.
    Het grootste orgel hier is De Leeuw; het werd in 1904 gebouwd door Gavioli. Ook dit instrument deed dienst op de kermis en -net als vele andere orgels dreigde het stil te komen staan. De Lion's Club uit Tiel heeft het orgel in 1962 gekocht en het in een stichting ondergebracht. Het treedt geregeld in binnen- en buitenland op.
    G. Perlee Draaiorgels (Amsterdam) presenteert het orgel De Witte.
    Uit Groesbeek komt de Wrede (genoemd naar de bouwer, Wrede, destijds te Hannover); ooit was dit orgel bezit van het Leger des Heils. Er zijn nog een paar boeken uit die periode behouden gebleven. Later speelde het op de kermis op een luchtschommel.
    Ook een kermisorgel is de Gebrüder Bruder uit Zelhem. Het instrument kent vele lotgevallen; zo is het een keer van de luchtschommel gevallen. Rond 1982 werd het door een vroegere eigenaar samengesteld tot zoals het nu is. Uitgegaan is van de oorspronkelijke situatie, behalve dan dat het via boeken speelt. Ten tijde van de bouw was het cilinderorgel.
    Vooral ouderen zullen zich de draaimolen van Walon herinneren. Het orgel wat daar in stond is een deelnemers aan dit festival. Het is in feite de middenkast van een dansorgel; het stond in Zaal Walon te Oosterlittens.
    Het festival wordt georganiseerd door de Kring van Draaiorgelvrienden, samen met enkele draaiorgelliefhebbers uit de regio Leeuwarden. Uiteraard is het festival vrij toegankelijk.

    Gefilmd en gemonteerd door Tjalling Brookman, Leeuwarden.
  • РазвлеченияРазвлечения

Комментарии •