אפרכסת | אמיר אורן מארח את תמיר פרדו - חלק ב'

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 сен 2024
  • כשהגיע בתחילת 2011 לראשות המוסד, לאחר שנה וחצי כגימלאי שלו, נקלע תמיר פרדו - שבעשור הקודם היה למעלה מחמש שנים כאחד מסגניו של מאיר דגן - לשיאה של המחלוקת בצמרת הממשלתית והבטחונית בסוגיית ההתייחסות הישראלית לגרעין האיראני.
    בנימין נתניהו ניכס לעצמו - עד ל-7 באוקטובר - את בכורת המאבק בחתירתה של איראן לנשק גרעיני, אבל פרדו היה שם בתחילת הדרך ומעמיד את הדברים על דיוקם: חלוץ ההחלטות היה רבין והפעולות הראשונות לסיכול הסכנה בוצעו כשראש המוסד היה שבתי שביט. גם בהמשך היו ראשי ממשלה ומוסד שלא המתינו לשובו של נתניהו.
    לדעת פרדו, לא היה כורח בתקיפת התשתית הגרעינית באיראן ותקיפה כזו לא היתה תכליתית, אילו התבצעה. היא גם לא היתה אפשרית בלי הסכמה אמריקאית למעבר במרחב האווירי של עירק. אילו, למרות השיקולים השוללים, היתה ממשלת נתניהו מחליטה לתקוף, איראן היתה משקמת את מה שנהרס ומצטיידת בהכשר להתחמש בגרעין כדי להרתיע מפני תקיפה חוזרת.
    בשיחתו השנייה עם אמיר אורן ב״אפרכסת״ מדגיש פרדו כי אילו התקבלה, באורח חוקי למהדרין, החלטה כזו למרות הסתייגותו, היה נרתם לביצועה במלוא כושרו של המוסד; ואולם אינו מאמין שנתניהו אכן היה מורה - בהשיגו רוב בקבינט - לצאת למבצע. תכונתו הבולטת של נתניהו כמחליט היא שאינו מחליט. איפיון נדיב של תכונה זו הוא זהירות. בוטה ומציאותי יותר - פחדנות. לעולם ישהה וידחה את ההחלטה, עד שלא יהיה מנוס ממנה, או שתתמסמס מאליה.
    לכן גם נסער פרדו כל כך בביקורתו על נתניהו, שלא התפטר ב-7 באוקטובר ולא הביא בו-בשבוע, בו-בחודש, לשחרור כל החטופים; והמשיך בכך עוד כשנה. שלטון נתניהו הוא בעיניו רצף החלטות רעות ובריחה מהכרעות יסודיות, המצטבר לכדי אסון חברתי, מדיני ובטחוני. מי ששולט כיום בנתניהו ובאמצעותו בישראל הוא הגילגול המקומי של ״הקו-קלקס-קלאן״ הגזעני והאלים, שפעולתו מתאפשרת רק לנוכח חולשת המימשל.
    פרדו הוא בנה של ניצולת שואה. מוראות עזה, עינויי החטופים, הם בעיניו כשואת יהודי הנגב, יהודי ישראל. מי שנחשף פומבית רק במשורה כשהתמנה לרמס״ד הולך ומגביר את קולו מאז שהוסר מכתפיו נטל האחריות הממלכתית והומר בעול האחריות האזרחית. ״הייתי בן 14 במלחמת ששת הימים״, הוא מציין. ״היום נכדתי בת 14, ואין תזוזה לכיוון הפתרון המתבקש ליחסינו עם הפלסטינים, להיפרדות מדינית״. הוא מוכן לסייע ככל יכולתו לפוליטיקאים שיפעלו בכיוון זה, אך לא להיות לאחד מהם - לפחות נכון לאמצע ספטמבר 2024.
    הפיק: איתמר אורן
    אולפן: אורי אנוליק, קמילה פאס פסבנר
    נוצר באולפני ProCast/אור אליעז, שביל המרץ 4, תל אביב

Комментарии • 12

  • @יעקבכהן-כ8י
    @יעקבכהן-כ8י 8 дней назад +2

    חכם לאחר מעשה , חייבים להפסיק מצד אחד לשחרר מחבלים ומצד שני לא להיכנע לשבייה אלא להילחם כמו בזמן העתיק להרוג ולהשמיד

  • @aviranjulio8623
    @aviranjulio8623 7 дней назад +2

    דקה 42, לא נכון, סינוואר לא אמר כמה חטופים יש לו.
    ושוב פעם זה חוזר המשפט ״אחרי שהיו מחזירים את החטופים היינו תוקפים״
    זה לא נכון הרי היינו חותמים שאנו לא נוכל לתקוף.

    • @or3325
      @or3325 4 дня назад

      אם זה היה לנו ממש חשוב לגמרי יכולנו לתקוף, אם לא מיד לאחר זמן מסוים. מה שבטוח שקבוצה של אזרחים תמימים לא צריכה לשלם את המחיר במקום המדינה שהפקירה אותם ב7 לאוקטובר

  • @louyehibenari4916
    @louyehibenari4916 8 дней назад +1

    דקה 34, שאחרי שקט מותח הוא עונה לו " קו קלאקס קלאן". חזק

  • @YoavAdar-z3q
    @YoavAdar-z3q Час назад

    אמיר שלום, הסכתים מצויינים, לא כולם, רובם. אם אפשר, תזמין את ארנון סופר מאוניברסיטת חיפה. הוא כבר די מבוגר, אבל אולי אפשר. עוד שם מעניין זה איני עבאדי, מדגניה א.

  • @dr.flywheel5493
    @dr.flywheel5493 8 дней назад +1

    תמיר - טוב לראות אותך 50 שנה לאחר שזרקנו את הכומתות באוויר. אני מקווה שהפסקת לעשן למען העתיד.

  • @yardenofakim123
    @yardenofakim123 8 дней назад +1

    תודה רבה ראיון מרתק