نشست اسلام ایرانی ، دیدگاه هانری کربن

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 янв 2020
  • نشست بررسی کتاب “اسلام ایرانی” اثر هانری کربن فیلسوف و شیعه شناس فرانسوی با حضور دکتر انشاءالله رحمتی ، دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر کریم مجتهدی و دکتر داریوش شایگان در شهر کتاب برگزار شد. این نشست در ۲۴ بهمن ۱۳۹۱ به بهانه ترجمه جلد نخست کتاب “اسلام ایرانی” هانری کربن برگزار شد که جلد اول این مجموعه ۴ جلدی توسط دکتر انشاءالله رحمتی ترجمه و به همت انتشارات صوفیا منتشر شده است.
    دکتر انشاءالله رحمتی به علت غایی کار “کربن” در تدوین کتاب “اسلام ایرانی” پرداخت و گفت: یکی از غایات کربن این بوده که با عرفی شدن و سکولاریسم که بر بشر امروز غلبه پیدا کرده است، مقابله کند. کربن در صدد نجات بشر از این وضعیت است و انسانهای شرقی و غربی را گرفتار این مسئله می داند. برخی کربن را سنت گرا و منتقد دنیای مدرن می دانند اما به نظرم او متفکر مدرنی است که در عین حال خلائهای دنیای مدرن را تشخیص داده و سعی می کند خلاء معنویت را پر کند.
    در جهان امروز صحبت از معنویت بسیار می شود اما این معنویت بیشتر در ساحت ذهنی است و هانری کربن بدنبال معنویتی است که ما به ازایی در عالم داشته باشد. صحبت هایی که کربن در مورد فرشته شناسی و امام شناسی دارد به معنی این است که معنویت اصیل را در جهان شناسایی کند و به همین دلیل در پی اسلام ایرانی می آید.
    وی تاکید کرد: کربن در عین اینکه الهیات سلبی را قبول دارد اما بر این باور است که واسطه ها و وجودهایی در عالم هستند که ما می توانیم با آنها مرتبط شویم. کربن با کسی مثل حلاج موافق نیست و ان الحق را سردرگمی حلاج می داند. او معتقد است نسبت ما با وجودهای معنوی به مانند نسبت ما با خورشید است.
    وی تأکید کرد: کربن بر معنویت اسلام ایرانی که هم شیعی و هم اشراقی است تاکید دارد و تفاوتی بین این دو نمی بیند بلکه این دو را تعبیری از یک حقیقت واحد می داند.
    وی با بیان اینکه هانری کربن در پی لنگرهای معنوی برای بشر امروز است تاکید کرد: کربن برای اینکه معنویت اصیلی داشته باشد معتقد است که حکمت معنوی اسلام می تواند این نیاز را تامین کند.
    دکتر کریم مجتهدی استاد فلسفه دانشگاه تهران از جمله کسانی است که با هانری کربن گفتگوهای مختلفی داشته است و در این نشست با بیان ویژگی های علمی و شخصیتی این اندیشمند فرانسوی پرداخت و گفت: من بعد از اینکه در پاریس تحصیلات فلسفه ام را تمام کردم با کربن آشنا شدم. کربن در کلاس های رسمی سوربن درس نمی داد بلکه در قسمت دیگری به تدریس مشغول بود و من برای نوشتن رساله ام نیاز به مشورت او پیدا کردم.
    وی افزود: اولین جلسات ما نتیجه مطلوبی نداشت چرا که من تعلیمات رسمی سوربن را خوانده بودم و کربن مخالف این تعلیمات بود و تعجب می کرد که چرا یک ایرانی باید به جای فراگیری فلسفه خود متخصص کانت، دکارت و … شود.
    مجتهدی افزود: من از طریق کربن با حکایات تمثیل ابن سینا آشنا شدم که برایم خیلی قابل توجه بود و در واقع از طریق این کتاب گفتگوهایی بین من و او ایجاد شد تا وقوع انقلاب اسلامی که دیگر او به ایران بازنگشت.
    وی تاکید کرد: ارزش کربن چه از نظر فلسفه های اسلامی و چه از نظر فلسفه های غربی بالاست. او فقط مستشرق به معنای مصطلح نبود بلکه عمیق تر از آن غرب شناس و محصول فرهنگ زیربنای غرب و وارث فرهنگ غرب بود.
    وی با اشاره به گفتگوهای هانری کربن با علامه طباطبایی و مرحوم آشتیانی بر همدلی و تفاهم بین این متفکران تاکید کرد و گفت: کربن معتقد بود لازم نیست افکار عمیق در تاریخ به عینه و ظاهری تکرار شوند بلکه حکمای بزرگ ما مثل ابن سینا، سهروردی و ملاصدرا آهنگ خود را زده اند و الان انعکاس اصوات آنها به ما منتقل شده است.
    دکتر داریوش شایگان از دوستان نزدیک کربن نیز طی سخنانی گفت: من حدود ۱۸ سال با کربن دوست بودم و مرتب او را در ایران می دیدم. من نه ایران شناس و نه اسلام شناس بودم بلکه هندشناسی می خواندم. کربن چهره ای چند وجهی است که همزمان چند مکتب و دین را مورد بررسی قرار می داد.
    وی افزود: کربن قبل از هر چیزی یک فرانسوی و اروپایی بود و به شدت به فرهنگ اروپایی علاقه مند بود او اولین مترجم هایدگر به فرانسه است. او در واقع یک آلمان شناس بود.
    شایگان تاکید کرد: وقتی کربن متوجه شد که من به هند علاقه مند هستم و به زبان سانسکریت مسلط هستم مرا تشویق کرد و گفت حالا که به ایران و اسلام و هند علاقه مندی ترجمه متون سانسکریت به فارسی را در دوره گورکانیان در هند را انجام بده.
    این پژوهشگر ادیان یادآور شد: کربن نه فقط به ایران علاقه مند بود بلکه تفکری که در دنیا و در جهان اسلام ناشناخته بود را به دنیا معرفی کرد و در واقع از طریق کربن سهروردی وارد دنیای غرب شد.
    وی با اشاره به خاطرات خود از نشست هانری کربن و علامه طباطبایی تصریح کرد: علامه طباطبایی هر ۱۵ روز یکبار از قم می آمدند و پنجشنبه و جمعه در تهران می ماندند و دکتر نصر مترجم جلسه بود و گاهی مرحوم عیسی سپهبدی، هوشنگ بشارت و فروزانفر هم در جلسات ما شرکت می کردند. جلسات ما در ادامه به جایی رسید که مرحوم علامه گفتند حالا که شما با ادیان و مکاتب دیگر آشنا هستید امکانی فراهم شود که ما با افکار بودایی، چینی و هندو آشنا شویم و از اینجا بود که اوپانیشادها و کتب چینی در این جلسات خوانده شد. این زمانی است که دیگر کربن نبود اما بانی این جلسات در واقع کربن به شمار می رفت.
    وی در ادامه افزود: آخرین کسی که کربن قبل از مرگش دید من بودم و زمانی بود که اتفاقات انقلاب در ایران پررنگ شده بود و او از حوادث ایران اظهارنگرانی کرد اما کربن متوجه نبود که آن وجه تشیع هم می تواند انقلاب باشد.
    سخنران آخر این نشست دکتر غلامرضا اعوانی چهره ماندگار فلسفه و رئیس سابق موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران بود که طی سخنانی به شخصیت علمی و اخلاقی هانری کربن اشاره کرد و گفت: کربن یک شخصیت استثنایی داشت و یک فرهنگ استثنایی و ناشناخته ای مثل فرهنگ و تفکر ایرانی را معرفی کرد.
    هانری کوربن ، هانری کوربین ، هانری کربن
    Henry Corbin

Комментарии • 25

  • @user-le4qh2xi8v
    @user-le4qh2xi8v 3 месяца назад

    🌹🌸🌹🍀🍁🍂🍀🌸🌹🌺🌷

  • @matinghadimi6052
    @matinghadimi6052 3 года назад

    متشکرم. بسیار استفاده کردیم. 🌹

  • @shayestehshariatmadari6616
    @shayestehshariatmadari6616 4 года назад +2

    🌸🌸🌸🌸

  • @mehrannovember9688
    @mehrannovember9688 4 года назад +2

    ❤ 💜

  • @minoozadesafari8417
    @minoozadesafari8417 3 года назад +1

    این که همش خاطره گویی بود جناب

    • @abbasaslani3725
      @abbasaslani3725 9 месяцев назад

      هرکس به اندازه فهم خود بهره می برد
      هرکسی ازذن خود شد یارمن
      کس درون من نجوست اسرارمن
      اگر بیشتر میخواهی بدانی خوب کتابهایش را بخر ویا ازکتاب خانه قرض بگیر وبخوان

  • @hamneshinebahar
    @hamneshinebahar 3 месяца назад

    همنشین بهار: فَکت و افسانه و هنر در تاریخ بیهقی
    ruclips.net/video/_pBlwc8EZbM/видео.html
    با سلام و احترام

  • @blackpersica
    @blackpersica 3 года назад +1

    خانه صاحب نظران می‌بری
    پرده پرهیزکنان می‌دری
    گر تو پری چهره نپوشی نقاب
    توبه صوفی به زیان آوری
    این چه وجود است نمی‌دانمت
    آدمیی یا ملکی یا پری
    گر همه سرمایه زیان می‌کند
    سود بود دیدن آن مشتری
    نسخه این روی به نقاش بر
    تا بکند توبه ز صورتگری
    با تترت حاجت شمشیر نیست
    حمله همی‌آری و دل می‌بری
    گر تو در آیینه تأمل کنی
    صورت خود باز به ما ننگری
    خسرو اگر عهد تو دریافتی
    دل به تو دادی که تو شیرین‌تری
    گر دری از خلق ببندم به روی
    بر تو نبندم که به خاطر دری
    سعدی اگر کشته شود در فراق
    زنده شود چون به سرش بگذری
    این ابیات را بخوانم و بیخودی خارج بزنم؟!
    دیوونه ام مگه

    • @NiMz849
      @NiMz849 Год назад

      لذت بردم از این کامنت شما. در حجب و ابهام گفتید آنچه باید گفته میشد. 🌷

  • @RK-hbg
    @RK-hbg 3 года назад

    این نویسنده گمنام فقط در ایران مورد عنایت فرهیخته گان قرار گرفته

    • @NiMz849
      @NiMz849 Год назад

      مگه ایرانی پست تر از دیگریه که نقطه توجهش بی اهمیت باشه؟

  • @saeedmir7999
    @saeedmir7999 4 года назад +6

    دکتر انشالله رحمتی شناختش از فلسفه نیچه انقدر پیش پا افتاده است که صرفا فکر میکنه نیچه فقط گفته بیایید همه جمع شیم خدا رو بکشیم! کسی که چند صفحه از آثار نیچه بخونه بیشتر از این درک می کنه. یونگ و هایدگر به شدت تحت تاثیر اندیشه ی نیچه بودن. این درک بسیار پیش پا افتاده از این به اصطلاح استاد خیلی جای تعجب داره. البته زیاد هم جای تعجب نداره. همه هم فقط خاطره میگن یا صرفا پز میدن که ما کربن رو میشناختیم.. بسیار بزرگنمایی میکنن در آثار کربن بخاطر علاقه به ایران که فقط زاییده ی یک غرور ملی و اسلامی هست. نه از سر اندیشه. فقط این غرور رو تزریق میکنن ولی به درک مخاطب ذره ای اضافه نمیشه... فقط آقای اغوانی یه اطلاعاتی مفیدی در مورد تاریخ و مبانی حکمت میده. نهایتا همون حرف همیشگی آخوندی که "بیایید غرب زده نباشیم.. چرا که غربی ها در کف اندیشه ی اسلامی هستن. لازم نیست در فلسفه و حتی فرهنگ ایقدر شرق و غرب رو در برابر هم به عنوان دو دشمن نشون بدیم و به همه بگیم که باید یک جبهه رو انتخاب کنید. گوته به حافظ درود میفرسته. اما اگر یک ایرانی عاشق گوته باشه غرب زده است. این وازه غرب زدگی و این اندیشه احمقانه آل احمدی تا از فرهنگ معاصر ایرانی پاک نشه به هیچ کجا نخواهیم رسید.. فرزانگی رو شرقی غربی نکنید استادان.

    • @saeedmir7999
      @saeedmir7999 4 года назад

      @Hassan Taqizadeh بی تربیتی و و وقاحت در اینه که زمانی که یک اندیشمند خارج از این مرز به فرهنگ ما درود میفرسته ما اینطور بگوییم که اینان خود فرهنگ ندارند و یا فرهنگشان رو به زوال است و از این رو جذب فرهنگ ما شدند... به واسطه ی اینکه بگیم عمل چچنین به اصطلاح اساتیدی وقیحانه وزننده است از نظر بنده به هیچ عنوان بی تربیتی نیست. بی تربیتی چنین رفتار زننده و خائنانه نسبت به افرادیست که به بزرگان ما و به فرهنگ ما درود میفرستند. در این نشست ها بسیار بی تربیتی به چندین فرهنگ از جمله فرهنگی که خود کربن از آن برخواسته میشود.. اما چون به مزاقتان خوش میاد هیچ اعتراضی ندارید. جای تربیت بنده به ظرفیت خود بیافزایید. کلمه ای بهتر از وقاحت برای چنین رفتاری پیدا نمیشود .. شما کلمه ای پیشنهاد کنید دوست باتربیت...

    • @saeedmir7999
      @saeedmir7999 4 года назад

      @Hassan Taqizadeh پیشنهاد میکنم بار دیگه نوشته رو بخونید.. شاید بهتر بفهمید چه گفتم. شاید هم نه! شاید هم نخواهید که بفهمید یا بخوانید که این از همه محتملتر است. شما را با تربیتان تنها میزارم.

    • @saeedmir7999
      @saeedmir7999 4 года назад +1

      @Hassan Taqizadeh.. منو با اطلاعات تنها میگذارید؟؟ :D
      داستان فرار عیسی مسیح بر فراز کوه از دست احمقان:
      ز احمقان بگریز چون عیسی گریخت / صحبت احمق بسی خونها بریخت
      مثنوی معنوی- خطابه ای از مولوی بی تربیت
      من به نصیحت مولوی بزرگ از صحبت شما میگریزم. بدرود.

    • @soulrebel9105
      @soulrebel9105 4 года назад

      To ahmag hasti

    • @mohammadhossein1283
      @mohammadhossein1283 3 года назад

      @@saeedmir7999 چه ادبی دعوا میکنید