Sunt de 10 ani pe IT si am fost si angajat si am avut si firma. Problema la noi sunt proiectele si mentalitatea romanilor care cred ca nu trebuie sa dea bani multi pe un proiect software sau de web, iar acest lucru duce la moartea firmelor pe IT si plafonarea salarilor care la noi sunt execrabile (1000 - 2000 euro pe luna nu sunt bani multi, avand in vedere ca nu oricine poate face aceasta munca........... iti trebuie un intelect superior) O alta problema este concurenta neloiala realizata de firme a caror patroni habar nu au de tehnic si fac aplicatii ieftine si de multe ori si mai scumpe, dar proaste ................ pe care clientul habar nu are ca poate fi hackerit proiectul lui si de un copil . Concluzie .................. si eu sunt din cei care vor sa plece din acest jeg de tara.
Cel mai urât lucru dintre toate în industria IT din România e faptul că toată lumea caută bun din prima și cu gura cât mai mare. Dacă dai din gură bine la interviu de HR ai o șansă la tehnic, chiar dacă altul nu trece HR-ul și ar fi șters cu tehnicul pe jos. Parcă firmele își caută iubiți/iubite, nu oameni să muncească în fața calculatorului opt ore pe zi.
Pot să confirm că e adevărat, la liceu faci nada, te învață acolo pe scurt cu pseudocodul după instant te pune să scrii la tablă în C++ și se așteaptă profesorul să cunoști materia limpede, ceea ce nu se poate mai ales când celelalte materii cer ca să fii bun și la ele. Acum la facultate am trecut la C, ne-a învățat și ei cât au reușit de data asta mai bine ca la liceu dar tot fără rezultate mari. Învățământul e varză murată dacă cineva se așteaptă că vor învăța ceva din manualele acelea școlare și de la profesori se înșală amarnic, cel mai bine e să studieze individual.
Johnny John Salut.. La facultate incepi programarea de la un nivel de incepator? Eu sunt la profil de stiinte ale naturii (cls 12) dar as vrea sa invat programare..
Da, Adrian Soare, deși profesorii se așteaptă că se știe totul, după observă că aproape nimeni nu știe nimic și se ia de la zero dar cu un tempou mai mare ca la școală. Am și eu colegi care sunt de la științe aplicate dar au învățat pe parcursul anului și totul e în ordine acum. Edit: Dacă vrei să înveți programare începe cât mai devreme căci după va fi stresant, sfatul meu e să te gândești și la universitățile din afară, eu îs la UPB și nu e atât de prestigioasă la cum îmi imaginam.
Multumesc pentru raspuns.. Sincer ma gandeam sa aplic in Bucuresti / Cluj / Brasov. Cu materia stau cat de cat ok.. Nu am reusit sa invat inca tot la informatica ( la momentul de fata as fi in stare sa iau un 6-7 la nivel de mate info..doar pentru ca nu am materia predata.. si 9.5-10 la nivel de stiinte ale naturii.. pot da bacul la info si de acest profil :P ) Pana la bac cred ca as putea invata toata materia la info.. La matematica insa nu am probleme..
Reportajul este cat se poate de concludent. Daca vrem sa avem un cuvant de spus in directia tehnologiei trebuie intai sa corectam educatia, sa experimentam, sa incercam, sa ne asumam greselile, sa ne revenim repede dupa ele si sa reincercam. Am un exemplu cat se poate de concret despre cat de rigid este sistemul educational intr-un clip pe adevarul filmat de domnul profesor de informatica mai sus prezentat. Acel clip din punctul meu de vedere merita sa fie refilmat sau macar explicat.
Ce constat eu de la fata locului e ca din Franta IT-istii vor sa plece chiar si în Romania pentru ca sunt prost platiti raportat la costul vietii si la salariul mediu din tara lor (si la fel se întâmpla si în Italia, Spania, Portugalia). Ideea e ca iarba pare întotdeauna mai verde la altii decât la tine acasa dar realitatea e ca peste tot gasesti avantaje si invonveniente.
Confirm. Salariile sunt foarte competitive in RO. Salarii la care poti aspira putin mai bune sunt in US ( 100,000 - 200,000 $/an ) dar la care nu prea ai access. Treaba cu visele H1B s-a terminat. Mai ai optiunea de visa de studii parca F se cheama dupa care poti sa te angajezi dar iarasi sunt 4 ani pierduti.
Daca crezi ca nu esti platit bine pe un job din romania (iti garantez ca nu) atunci iti faci PFA/SRL domnule si faci contract remote la o firma din afara. O sa ai salariu bun cu cativa ani de experienta (10000+ euro/luna lejer). Abia platesti taxe in tara asta pentru ca suntem scutiti de impozit (speram ca asa o sa ramana) si la CAS/CASS poti opta pentru un plafon mai mic. Nu mai spun ca lucrezi remote, nu trebuie sa te plimbi la birou si inapoi.
Cat adevar e aici .E adevarat ca suntem si o natie de egoisti ,oameni falsi care vor sa para ce nu sunt .Zicala din Romania 'ma descurc!!!' arata cat de egoisti suntem .E trist sa stiu ca nu ne vom schimba niciodata ,cei ce se vor scimba raman deja inafara .😕
Knee Grow din pacate avem impregnat prea adanc efectele comunisnului.Sistemul invatamantului e varza,mentalitatea e inapoiata .Ce putem face ?fiecare in dreptul nostru :sa ii invatam pe alti ce stim noi,sa corectam atitudinile gresite ,sa incercam sa fim mai realisti ,la noi aparent toata lumea are si stie tot ,dar de fapt e contrariul.Din pacate ....
in UK un programator de agentie (fara contract permanent) castiga in jur de 500 de pounds la zi, angajat direct intre 100-300 pounds la zi si asta este unul din motivele principalele pentru care nu se merita sa stai programator in Romania. Am cunoscut din intamplare un programator roman in afara, cu facultatea facuta in Romania si avea un stil de a coda atat de tampit si incalcit ca mai toate ehipele din compania unde lucra "fugeau" de el. In acelasi timp, cei care se pricep prefera sa lucreze online unde plata este in euro sau dolari. Daca s-ar investi in IT mai mult in tara noastra si mai putin in "industrile" de : biserici, cluburi si silicoane, cred ca nu am fi numai foarte bine financiar , dar si mai respectati ca natie.
OK dar cât te costa o locuinta acolo, într-o zona dezvoltata cum ar fi Londra ? Si cât dai pe o masa la restaurant, pe gradinita sau pe 1 h de baby sitting ? Cred ca în România cumpararea unei locuinte chiar si în capitala e mult mai accesibila decât la Londra sau la Paris pentru un IT-ist, si astea sunt lucrurile cele mai importante în viata.
In tarile dezvoltate din Europa, transportul in comun nu este perfect dar este foarte bun si cu autostrazi excelente. Daca locuiesti in afara capitalei platesti chiria aproape la jumatate si poti folosi transportul in comun sau masina pentru a ajunge la servici in maxim 1 ora. Noi preferam transportul in comun pentru ca este foarte scumpa parcarea sa o platesti la ora in capitala. Polonia are un avans atat de mare in fata Romaniei pentru ca s-a investit enorm in infrastructura nu? Dupa taxe, dintr-un salar de 4.000euro , 2 oameni pot trai lejer din jumatate si economisesc restul, si asta in conditiile in care este doar un salar si nu doua. Nu zic ca este imposibil sa strangi 2.000 euro la luna si in Romania, dar cred ca este mult mai usor in afara si mai accesibil.
+James Waynes da ce, numa in londra poti sa traiesti, unde e cel mai scump totul? Credema ca nu e asa de scump cum crezi tu. Maxim dublu cat platesti aici iar salariul e de 10-20 de ori mai mare.
Un programator roman castiga doar minimul pe economie in anglia doar ingineri britanici originali castiga foarte bine nu imigranti in anglia doctoratul in inginerie dureaza 12 ani romanii cu automatica la bucuresti sunt doar niste muncitori semicalificati deci terminati cu minciunile
Proful de informatică e un idiot, asta crede el că face un tester. Pun pariu că nu a lucrat mai mult de 1 an în vreo companie de IT și își permite să își dea cu părerea de la catedra de liceu 🤦♂️🤦♂️
Eu sunt inginer automatist si iau 4200 lei brut, nici macar 1000 de euro brut nu se poate castiga din pacate. Asta pe langa faptul ca pe banii astia cuprind frustrari, ore suplimentare ca sa adaugi o performanta si cand aduci vorba de tine ca vrei macar o evaluare nu esti bagat in seama. Am facut o facultate grea, si in prezent un master, pe care totusi simt ca le am degeaba, nu inveti nimic in facultate, experienta si cunostintele astea ti le imbogatesti singur.
Un tester castiga 1000 euro?....Profesorul de informatica cam informeaza prost in acest reportaj, eu pot sa va zic, angajata fiind ca inginer automatist, castig 4200 lei brut si mai am multi colegi care castiga la fel si sunt responsabili de toata plantatia, esti luat in ras, nu ti se recunoaste munca, daca ai pareri nu esti bagat in seama ba chiar ti se atrage atentia ca esti tupeist. Ca sa castig 1000 euro, mi-ar trebui 2 job-uri si sa muncesc 20h/zi si cu asta am zis tot.
Nu esti la compania care trebuie daca primesti atat. Vorbim de software testing, nu de game testing unde stim cu totii ca sunt salarii mici. Si nu suntem luati in ras wtf, testerii au ultimul cuvant de spus daca ceva e ok pentru productie sau nu, care e foarte important. Nu stiu ce experienta in domeniu ai, dar cred ca faci ceva gresit
Dar a uitat sa zica ca la noi in tara ca sa te angajezi la o firma de IT iti va cere minim 3 ani experienta daca nu ai pe cineva la firma respectiva ca sa intri mai usor !! si cum sa faca romanu experienta asta daca nimeni nu il angajeaza..plus ca la foarte multe firme nu iti face training !!
Nu mai luati interviu acelui profesor pentru ca abereaza, nu stiu daca a lucrat vreodata intr-o companie asa ca sa nu-si dea cu parerea. Vreau sa cunosc si eu un tester care ia 1000-2000 de euro doar "apasand niste butoane". Nu vorbim despre testare automata care acolo presupune mai mult de atat si da, se poate lua un salariu de 2000 de euro. Sa ne trimita si noua un link la acel job descris de el.
Pt dom profesor : "Ce sa invat eu despre tranzistoare" . Ii transmit ca pe lumea asta mai exista si cei care fac HW design. Cei face testeaza, masoara, lipesc componente.Cei care de altfel castiga mai putin decat un IT-ist. Mi se pare incredibil ca un profesor de informatica (mai ales) sa faca o gafa ca asta.
Am dat bacul acum 2 ani la Informatica în România pe hârtie. Atât am de zis, și aici nu-ți trebuie cunoștințe de informatica ca sa înțelegi cât de stupid e lucrul acesta.
Nu inteleg unde i stupiditatea...daca te ar lasa sa folosesti un compilator examenul ar fi mult mai usor..Fara compilator si cu acces la un calculator ar fi ok dar n avem infrastructura pentru asa ceva!!
@@marisgheorghe3886 Scuza-ma Marius, tu măcar ești în domeniul informaticii? nu-mi vine sa cred ca ai zis ca dacă folosesc un compilator examenul ar fi mai ușor și nu e prea "corect". Noi ne pregatim sa fim compilatoare sau programatori? Ceea ce ai zis tu e exact ca și cum ai zice asta: "de ce iei trebuie un hârleț când poți sa sapi și cu mana?"
@@mirelvtl8830 Confuzi informatica cu programarea ..Daca inca crezi ca sunt acelasi lucru poti verifica pe google (desi google e instrumentul mediocrilor)..Se testeaza bazele informaticii nu cat de bine te pricepi la nu stiu ce tehnologie..totusi nu inteleg ..tu ai vreo problema cu structura examenului sau cu faptul ca nu este permisa sustinerea examenului pe calculator ?Ca daca in loc de matematici de astea "invechite" vrei ca copilul sa invete sa faca lucruri cu tehnologia s ar putea sa fi idiot ...informatica e o stiinta,adica matematica aplicata!!Eu sper ca dificultatea va creste si intrebarile idioate de genul :ce face functia x din nu stiu ce librarie sa dispara cat mai curand,ba din contra ar trebui sa se puna accent mai mult pe pseudocod ..specializarea in tehnologii inca din liceu inseamna spalare pe creier!!
@@mirelvtl8830 programarea nu e o stiinta,e o munca calificata..de ce ar trebui sa l invatam pe copil inca din liceu sa presteze o munca calificata?asa cum il putem invata programare putem sa l invatam sa fie instalator/electrician/strungar etc...chestiile astea se fac la scoli profesionale nu la liceu si nici la facultate!!!
@@marisgheorghe3886 👍 am înțeles. Mă opresc la aceste cuvinte. E greu sa vorbești în scris când ai avea mai multe de spus. Dar oricum, desi nu vrea sa te jignesc, cred ca vorbești în necunostinta de cauza.
copii din scolile din China , mai exact shenzhen sunt indrumati spre creativitate , creeare de programe , roboti ,rezolvarea problemeor (nu celor de matematica) iar eu la 16 ani trebuie sa invat Baltagul si despre romantism comedie etc in loc sa imi pot urma pasiunea (Robotica, programarea) nu e ca si cum ai face multe in Ro cu ceea ce imi place , nu as avea nici un viitor aici
Daca nu știi sa rezolvi mai întâi problemele de matematica iti garantez ca nu vei sti sa modelezi nici pe alea din viata reala. Cat despre copii din China la sfârșitul liceului au de dat cel mai greu examen in masa din lume Gaokao pt care învață 12 ore pe zi la 5 materii si e o concurenta de 10 milioane pe an iar din astia intra la facultăți cam 3% acum poți calcula tu probabilitatea sa reușești într-o astfel de societate. Lasa scuzele si Nu te mai victimiza.
Recomand sa citesti "Springer Handbook of Robotics" de Bruno Siciliano, Oussama Khatib.Dupa ce iti vor fi iesit pe nas matricile de transformare sa mai ai curajul numai sa spui ca nu-ti trebuie matematica.
@@tabreafabian7335 Eu lucrez ca HW engineer , iar asta presupune matematica, simulari si teste. In firma in care sunt eu angajat de obicei sunt cei care stiu matematica, si stiu sa faca worst-caseuri, dar nu au treaba cu realitatea si cu testele. Apoi sunt cei care is mai praf la matematica, dar stiu sa faca simulari si sa testeze. Din experienta iti spun ca a doua categorie reuseste sa faca circuitele sa functioneze mai bine si mai rapid decat cei care stiu mate pe paine. De ce? Fiindca in realitate lucrurile nu stau ca in lumea ideala a matematicii, exista tolerante, temperaturi, etc si etc. Foarte rar sunt cei care le stiu pe toate 3 . Asa ca iti spun ca poti face un circuit de amplificator audio si fara sa stii matematica avansata. Algebra de baza e de ajuns
exact asa vad si eu in romania sunt de 12 ani plecat din tara si lucrez in IT (Programmer) de 10 ani 9 ore pe zi am renuntat la facultate in romania (in general) si am fugit in afara sunt un mare fan al invatamantului dar nu Romanesc desi cred ca am un background IT puternic in Romania ma intreaba de facultate hhahahahahaha poi deaia nu vine nici dreak sau nu sta sa numai vorbim despre cum este invatamantul IT ....
Asa e maaa sistemul nostru de invatamant e aberant, imi spunea lumea ca ce o sa fac cu copii in Anglia ca daca ii aduc inapoi, no sa se descurce la scoala , am 12 clase = 0. Un necalificat cara a piedut timpul , mai sunt si care a terminat o facultate si sunt colegi aici cu mine iar seful are 8 clase. Plecati din Romania si mergeti oriunde in europa si va continuati studiile , ce faceti in Romania nu va ajuta( ma refer doar la cei care vor doar liceul)
Hai sa-mi dau si eu cu parerea. Daca esti programator, jobul tau la urma urmei e sa gasesti solutii. Acuma... daca vezi ca invatamanul e "varza" (si intr-adevar este) cauta o solutie in sensul asta. Deci nu e nimeni in stare sa te invete cum trebuie, atunci e datoria ta (ca programator) sa pui mana sa iei o carte de pe net, sa citesti niste tutoriale, sa te implici in forum-uri. I-ati un IDE sau un compilator si incepi si scrie cod de capul tau. Merge ? Bine. Nu? Iar bine, ca tu ii faci debug. Si inveti nenica. Nu mai asteptati sa va curga in gura ca si asta e mentalitate romana pe langa cele enumerate in clipul de mai sus. Succes !!!
Nu se refera la toate leprele care merg la Ubisoft sau EA sa "testeze". Testarea, in anumite domenii, gen automotive software, are o pondere imensa, rezultand salarii medii incadrate in sumele mentionate..
nici eu nu ma refeream la ei, oh well, vad ca am gresit, se plateste si asta destul de bine. Poate si codu de testare o fi mai greu pentru anumite domenii, plus ca trebuie sa intelegi care e functionarea corecta.
Din categoria "sa moara capra vecinului"! :)) Contibutiile lunare aferente salariului meu sunt de aprox 7000 ron la bugetul cas, cass, etc. Pana acum nu am plecat pentru ca nu-mi lipsesc chestii materiale in Romania. Insa am sa plec si eu si altii a mine si pensiile a 7 romani, o sa fie acoperite din alta parte. Si am sa plec din aceleasi motive enumerate in video: lipsa sistem sanatate, lipsa sistem invatatamt, lipsa infrastructura.
ok, incearca sa ma urmaresti si sa incerci sa intelegi. sectorul it in romania e o industrie de varf. in romania avem foarte putine industrii de varf. toate mai scumpe ca it ul. sectorul it creste in romania anual cu numere formate din 2 cifre. constant. ceea ce din cate stiu eu nu se mai intampla in plan intern. it ul e ieftin. e nevoie de un om, un pc. formarea unu it ist e la fel de ieftina ca oricare alta. cel mai important aspect e ca sectorul it produce mai mult decat sectorul agricol in romania, in curand (foarte curand) mai mult decat sectorul imobiliar. adica toti agricultorii cu tot terenul, toti constuctorii, agentii imobiliari, potentialii cumparatori - toti astia produc, aduc un aport mai mic la pib, aduc mai putina bunastare ca it istii. acum, ca un agricultor sa nu plece din romania nu e greu, nu se poate teleporta cu utilaje si pamant (foarte scumpe), nici constructorii cu blocurile (din nou, productia aici e foarte scumpa, termenele-s relativ la industria it lungi) in timp ce un it ist pleaca maine in germania si nu se mai intoarce. si ceea ce poate e cel mai important, cel putin din punctul meu de vedere, e una dintre, din nou, putinele sectoare unde poti lucra intr-un mediu civilizat si poti sa castigi bani la nivel vestic fara compromisuri, fara sa furi, fara pile, prin capacitatea ta. economic -eu ca economist- aleg intotdeauna sa scutesc de o suma de impozite un om care produce atata bunastare, atat de rapid si ieftin decat sa-i percep impozitu ala. nu e ca si cum el nu plateste deloc taxe, nu poate sa fie scutit de alea indirecte (si bag aici tva, el avand bani consuma mult deci contribuie mult la buget), plateste tot restul de impozite&taxe pe care le platesc toti. e o sinucidere sa gonesti oamenii care aduc poate cel mai mare aport in crestere pentru un impozit.
Impozitele sustin o societate. Fara impozite nu pot exista investitii, fara investii nu putem avea spitale, scoli, securitate etc. Dobitocii care considera impozitele un defavor ar trebui goniti in padure, sa traiasca fara impozite. (impozite, nu taxe; taxele sunt platite in schimbul unui produs/serviciu, impozitele sunt platite de oricine fara a astepta un produs/serviciu din partea statului) Vad aici vreo 4 dobitoci in comentarii care ar merita goniti in padure sa traiasca fara impozite. IT-istii sunt ceva clasa defavorizata, de asta sunt scutiti. Foarte defavorizati... P.S. Statele cu cele mai mari impozite din lume sunt si statele cu cel mai ridicat nivel de trai. Un IT-ist in Norvegia ar plati la impozite de s-ar "usca" comparativ cu ce ar plati in Romania. Noi avem un nivel de impozitare destul de scazut...
+ Mărută FAR CRY Culmea e ca, noi avem impozite relativ mari in comparatie cu alte tari care o duc mult mai bine ca noi si au impozite mai mici. Ce plm ziceai ca impozitele sustin o societate? Cand o sa se duca toti de aici si o sa ramana numa aia care primesc bani de la stat, o sa vedem cine o sa mai sustina societatea.
O lectie de jurnalism adevarat, reportaj foarte bun, bravo!
Domnul profesor de IT le spune lucrurilor pe nume perfect.
Foarte bun articolul. Total adevarat.
Sunt de 10 ani pe IT si am fost si angajat si am avut si firma. Problema la noi sunt proiectele si mentalitatea romanilor care cred ca nu trebuie sa dea bani multi pe un proiect software sau de web, iar acest lucru duce la moartea firmelor pe IT si plafonarea salarilor care la noi sunt execrabile (1000 - 2000 euro pe luna nu sunt bani multi, avand in vedere ca nu oricine poate face aceasta munca........... iti trebuie un intelect superior) O alta problema este concurenta neloiala realizata de firme a caror patroni habar nu au de tehnic si fac aplicatii ieftine si de multe ori si mai scumpe, dar proaste ................ pe care clientul habar nu are ca poate fi hackerit proiectul lui si de un copil . Concluzie .................. si eu sunt din cei care vor sa plece din acest jeg de tara.
Un absolvent care stie tranzistoare castiga la fel de bine ca un programator.
Ma bucur ca mai exista astfel de jurnaliști implicati ca si cei de la recoder!!! 😍♥♥♥
Cel mai urât lucru dintre toate în industria IT din România e faptul că toată lumea caută bun din prima și cu gura cât mai mare. Dacă dai din gură bine la interviu de HR ai o șansă la tehnic, chiar dacă altul nu trece HR-ul și ar fi șters cu tehnicul pe jos. Parcă firmele își caută iubiți/iubite, nu oameni să muncească în fața calculatorului opt ore pe zi.
Este superb cum prezentati realitatea noastra! Multumesc!
Pot să confirm că e adevărat, la liceu faci nada, te învață acolo pe scurt cu pseudocodul după instant te pune să scrii la tablă în C++ și se așteaptă profesorul să cunoști materia limpede, ceea ce nu se poate mai ales când celelalte materii cer ca să fii bun și la ele.
Acum la facultate am trecut la C, ne-a învățat și ei cât au reușit de data asta mai bine ca la liceu dar tot fără rezultate mari. Învățământul e varză murată dacă cineva se așteaptă că vor învăța ceva din manualele acelea școlare și de la profesori se înșală amarnic, cel mai bine e să studieze individual.
Johnny John Salut.. La facultate incepi programarea de la un nivel de incepator? Eu sunt la profil de stiinte ale naturii (cls 12) dar as vrea sa invat programare..
Da, Adrian Soare, deși profesorii se așteaptă că se știe totul, după observă că aproape nimeni nu știe nimic și se ia de la zero dar cu un tempou mai mare ca la școală. Am și eu colegi care sunt de la științe aplicate dar au învățat pe parcursul anului și totul e în ordine acum.
Edit: Dacă vrei să înveți programare începe cât mai devreme căci după va fi stresant, sfatul meu e să te gândești și la universitățile din afară, eu îs la UPB și nu e atât de prestigioasă la cum îmi imaginam.
Multumesc pentru raspuns.. Sincer ma gandeam sa aplic in Bucuresti / Cluj / Brasov. Cu materia stau cat de cat ok.. Nu am reusit sa invat inca tot la informatica ( la momentul de fata as fi in stare sa iau un 6-7 la nivel de mate info..doar pentru ca nu am materia predata.. si 9.5-10 la nivel de stiinte ale naturii.. pot da bacul la info si de acest profil :P ) Pana la bac cred ca as putea invata toata materia la info.. La matematica insa nu am probleme..
Îți urez baftă și sper să îți atingi scopul.
Adrian Soare nu poti invata materia singur si sa iei 6,7 la profil de mate info.
SUNTETI CEI MAI BUNI ! FELICITARI PENTRU REPORTAJE ! BRAVO !
Ador canalul asta.
cursul despre tranzistoare e bun :))) ... sunt uni care mai fac is HW design / test
sunt foarte bune aceste materiale video pe care le faceti!
Foarte adevarat ce se vorbeste aici
Felicitari pentru acest reportaj !
Reportajul este cat se poate de concludent. Daca vrem sa avem un cuvant de spus in directia tehnologiei trebuie intai sa corectam educatia, sa experimentam, sa incercam, sa ne asumam greselile, sa ne revenim repede dupa ele si sa reincercam. Am un exemplu cat se poate de concret despre cat de rigid este sistemul educational intr-un clip pe adevarul filmat de domnul profesor de informatica mai sus prezentat. Acel clip din punctul meu de vedere merita sa fie refilmat sau macar explicat.
what?
huh?
Vlad Cioaba bă tu ai scăpat de la Bălăceanca ...
Du-te si invata sa programezi cu Bahoi, ai sanse mai mari sa inveti ce trebuie.
Vlad Cioaba adevărat, ești dus
Super videoclipuri, BIG like!
Noi suntem un fel de India in europa de est
Ce constat eu de la fata locului e ca din Franta IT-istii vor sa plece chiar si în Romania pentru ca sunt prost platiti raportat la costul vietii si la salariul mediu din tara lor (si la fel se întâmpla si în Italia, Spania, Portugalia). Ideea e ca iarba pare întotdeauna mai verde la altii decât la tine acasa dar realitatea e ca peste tot gasesti avantaje si invonveniente.
You are delusional.
Nu stiu de unde ai auzit tu asa ceva ? Wtf??
Confirm. Salariile sunt foarte competitive in RO. Salarii la care poti aspira putin mai bune sunt in US ( 100,000 - 200,000 $/an ) dar la care nu prea ai access. Treaba cu visele H1B s-a terminat. Mai ai optiunea de visa de studii parca F se cheama dupa care poti sa te angajezi dar iarasi sunt 4 ani pierduti.
Sunt programator in FR, nimic mai fals. Ori esti slab ori lucrezi pt o companie de consultanta de 2 lei si nu-ti stii valoarea.
Eu nu știu cum suntem Silicon Valley, dar Romania are cele mai proaste aplicații din Europa.
Compari mere cu pere. Vorbim de domeniul privat, nu de rudele politicienilor din stat.
Daca crezi ca nu esti platit bine pe un job din romania (iti garantez ca nu) atunci iti faci PFA/SRL domnule si faci contract remote la o firma din afara. O sa ai salariu bun cu cativa ani de experienta (10000+ euro/luna lejer). Abia platesti taxe in tara asta pentru ca suntem scutiti de impozit (speram ca asa o sa ramana) si la CAS/CASS poti opta pentru un plafon mai mic. Nu mai spun ca lucrezi remote, nu trebuie sa te plimbi la birou si inapoi.
Cat adevar e aici .E adevarat ca suntem si o natie de egoisti ,oameni falsi care vor sa para ce nu sunt .Zicala din Romania 'ma descurc!!!' arata cat de egoisti suntem .E trist sa stiu ca nu ne vom schimba niciodata ,cei ce se vor scimba raman deja inafara .😕
Knee Grow din pacate avem impregnat prea adanc efectele comunisnului.Sistemul invatamantului e varza,mentalitatea e inapoiata .Ce putem face ?fiecare in dreptul nostru :sa ii invatam pe alti ce stim noi,sa corectam atitudinile gresite ,sa incercam sa fim mai realisti ,la noi aparent toata lumea are si stie tot ,dar de fapt e contrariul.Din pacate ....
Knee Grow, e o vorba, "Fii schimbarea pe care vrei sa o vezi!"
Bani sunt, know-how este, chiar erau niste băieți care faceau pro-bono pn anu trecut pt guvern dar au plecat cu venirea PSD. LOGIC.
in UK un programator de agentie (fara contract permanent) castiga in jur de 500 de pounds la zi, angajat direct intre 100-300 pounds la zi si asta este unul din motivele principalele pentru care nu se merita sa stai programator in Romania. Am cunoscut din intamplare un programator roman in afara, cu facultatea facuta in Romania si avea un stil de a coda atat de tampit si incalcit ca mai toate ehipele din compania unde lucra "fugeau" de el. In acelasi timp, cei care se pricep prefera sa lucreze online unde plata este in euro sau dolari. Daca s-ar investi in IT mai mult in tara noastra si mai putin in "industrile" de : biserici, cluburi si silicoane, cred ca nu am fi numai foarte bine financiar , dar si mai respectati ca natie.
OK dar cât te costa o locuinta acolo, într-o zona dezvoltata cum ar fi Londra ? Si cât dai pe o masa la restaurant, pe gradinita sau pe 1 h de baby sitting ? Cred ca în România cumpararea unei locuinte chiar si în capitala e mult mai accesibila decât la Londra sau la Paris pentru un IT-ist, si astea sunt lucrurile cele mai importante în viata.
James Waynes, ok, dar daca scazi cheltuielile tot ramai cu mult mai multi bani.
In tarile dezvoltate din Europa, transportul in comun nu este perfect dar este foarte bun si cu autostrazi excelente. Daca locuiesti in afara capitalei platesti chiria aproape la jumatate si poti folosi transportul in comun sau masina pentru a ajunge la servici in maxim 1 ora. Noi preferam transportul in comun pentru ca este foarte scumpa parcarea sa o platesti la ora in capitala. Polonia are un avans atat de mare in fata Romaniei pentru ca s-a investit enorm in infrastructura nu? Dupa taxe, dintr-un salar de 4.000euro , 2 oameni pot trai lejer din jumatate si economisesc restul, si asta in conditiile in care este doar un salar si nu doua. Nu zic ca este imposibil sa strangi 2.000 euro la luna si in Romania, dar cred ca este mult mai usor in afara si mai accesibil.
+James Waynes da ce, numa in londra poti sa traiesti, unde e cel mai scump totul?
Credema ca nu e asa de scump cum crezi tu. Maxim dublu cat platesti aici iar salariul e de 10-20 de ori mai mare.
Un programator roman castiga doar minimul pe economie in anglia doar ingineri britanici originali castiga foarte bine nu imigranti in anglia doctoratul in inginerie dureaza 12 ani romanii cu automatica la bucuresti sunt doar niste muncitori semicalificati deci terminati cu minciunile
CE TESTER IN ROMANIA IA 2000 EURO "apasand niste botoane"???
In teorie, pe testare software cu automation sau embeded poti ajunge sa iei 2000 de euro. dar da, asta a fost si reactia mea initiala :)
Automation, nu e intocmai "apasand niste botoane" e programare.... more or less....
Proful de informatică e un idiot, asta crede el că face un tester. Pun pariu că nu a lucrat mai mult de 1 an în vreo companie de IT și își permite să își dea cu părerea de la catedra de liceu 🤦♂️🤦♂️
Eu sunt inginer automatist si iau 4200 lei brut, nici macar 1000 de euro brut nu se poate castiga din pacate. Asta pe langa faptul ca pe banii astia cuprind frustrari, ore suplimentare ca sa adaugi o performanta si cand aduci vorba de tine ca vrei macar o evaluare nu esti bagat in seama. Am facut o facultate grea, si in prezent un master, pe care totusi simt ca le am degeaba, nu inveti nimic in facultate, experienta si cunostintele astea ti le imbogatesti singur.
Un tester castiga 1000 euro?....Profesorul de informatica cam informeaza prost in acest reportaj, eu pot sa va zic, angajata fiind ca inginer automatist, castig 4200 lei brut si mai am multi colegi care castiga la fel si sunt responsabili de toata plantatia, esti luat in ras, nu ti se recunoaste munca, daca ai pareri nu esti bagat in seama ba chiar ti se atrage atentia ca esti tupeist. Ca sa castig 1000 euro, mi-ar trebui 2 job-uri si sa muncesc 20h/zi si cu asta am zis tot.
Nu esti la compania care trebuie daca primesti atat. Vorbim de software testing, nu de game testing unde stim cu totii ca sunt salarii mici. Si nu suntem luati in ras wtf, testerii au ultimul cuvant de spus daca ceva e ok pentru productie sau nu, care e foarte important. Nu stiu ce experienta in domeniu ai, dar cred ca faci ceva gresit
Dar a uitat sa zica ca la noi in tara ca sa te angajezi la o firma de IT iti va cere minim 3 ani experienta daca nu ai pe cineva la firma respectiva ca sa intri mai usor !! si cum sa faca romanu experienta asta daca nimeni nu il angajeaza..plus ca la foarte multe firme nu iti face training !!
Faci un internship si sper sa te descurci bine sa ramai.
Nu mai luati interviu acelui profesor pentru ca abereaza, nu stiu daca a lucrat vreodata intr-o companie asa ca sa nu-si dea cu parerea. Vreau sa cunosc si eu un tester care ia 1000-2000 de euro doar "apasand niste butoane". Nu vorbim despre testare automata care acolo presupune mai mult de atat si da, se poate lua un salariu de 2000 de euro. Sa ne trimita si noua un link la acel job descris de el.
Esti nebun frate. la 3:29 l-a prins pe ala pe facebook.
Pt dom profesor : "Ce sa invat eu despre tranzistoare" . Ii transmit ca pe lumea asta mai exista si cei care fac HW design. Cei face testeaza, masoara, lipesc componente.Cei care de altfel castiga mai putin decat un IT-ist. Mi se pare incredibil ca un profesor de informatica (mai ales) sa faca o gafa ca asta.
Am dat bacul acum 2 ani la Informatica în România pe hârtie. Atât am de zis, și aici nu-ți trebuie cunoștințe de informatica ca sa înțelegi cât de stupid e lucrul acesta.
Nu inteleg unde i stupiditatea...daca te ar lasa sa folosesti un compilator examenul ar fi mult mai usor..Fara compilator si cu acces la un calculator ar fi ok dar n avem infrastructura pentru asa ceva!!
@@marisgheorghe3886 Scuza-ma Marius, tu măcar ești în domeniul informaticii? nu-mi vine sa cred ca ai zis ca dacă folosesc un compilator examenul ar fi mai ușor și nu e prea "corect". Noi ne pregatim sa fim compilatoare sau programatori? Ceea ce ai zis tu e exact ca și cum ai zice asta: "de ce iei trebuie un hârleț când poți sa sapi și cu mana?"
@@mirelvtl8830 Confuzi informatica cu programarea ..Daca inca crezi ca sunt acelasi lucru poti verifica pe google (desi google e instrumentul mediocrilor)..Se testeaza bazele informaticii nu cat de bine te pricepi la nu stiu ce tehnologie..totusi nu inteleg ..tu ai vreo problema cu structura examenului sau cu faptul ca nu este permisa sustinerea examenului pe calculator ?Ca daca in loc de matematici de astea "invechite" vrei ca copilul sa invete sa faca lucruri cu tehnologia s ar putea sa fi idiot ...informatica e o stiinta,adica matematica aplicata!!Eu sper ca dificultatea va creste si intrebarile idioate de genul :ce face functia x din nu stiu ce librarie sa dispara cat mai curand,ba din contra ar trebui sa se puna accent mai mult pe pseudocod ..specializarea in tehnologii inca din liceu inseamna spalare pe creier!!
@@mirelvtl8830 programarea nu e o stiinta,e o munca calificata..de ce ar trebui sa l invatam pe copil inca din liceu sa presteze o munca calificata?asa cum il putem invata programare putem sa l invatam sa fie instalator/electrician/strungar etc...chestiile astea se fac la scoli profesionale nu la liceu si nici la facultate!!!
@@marisgheorghe3886 👍 am înțeles. Mă opresc la aceste cuvinte. E greu sa vorbești în scris când ai avea mai multe de spus. Dar oricum, desi nu vrea sa te jignesc, cred ca vorbești în necunostinta de cauza.
copii din scolile din China , mai exact shenzhen sunt indrumati spre creativitate , creeare de programe , roboti ,rezolvarea problemeor (nu celor de matematica) iar eu la 16 ani trebuie sa invat Baltagul si despre romantism comedie etc in loc sa imi pot urma pasiunea (Robotica, programarea) nu e ca si cum ai face multe in Ro cu ceea ce imi place , nu as avea nici un viitor aici
Daca nu știi sa rezolvi mai întâi problemele de matematica iti garantez ca nu vei sti sa modelezi nici pe alea din viata reala. Cat despre copii din China la sfârșitul liceului au de dat cel mai greu examen in masa din lume Gaokao pt care învață 12 ore pe zi la 5 materii si e o concurenta de 10 milioane pe an iar din astia intra la facultăți cam 3% acum poți calcula tu probabilitatea sa reușești într-o astfel de societate. Lasa scuzele si Nu te mai victimiza.
Recomand sa citesti "Springer Handbook of Robotics" de Bruno Siciliano, Oussama Khatib.Dupa ce iti vor fi iesit pe nas matricile de transformare sa mai ai curajul numai sa spui ca nu-ti trebuie matematica.
@@tabreafabian7335 Eu lucrez ca HW engineer , iar asta presupune matematica, simulari si teste. In firma in care sunt eu angajat de obicei sunt cei care stiu matematica, si stiu sa faca worst-caseuri, dar nu au treaba cu realitatea si cu testele. Apoi sunt cei care is mai praf la matematica, dar stiu sa faca simulari si sa testeze. Din experienta iti spun ca a doua categorie reuseste sa faca circuitele sa functioneze mai bine si mai rapid decat cei care stiu mate pe paine. De ce? Fiindca in realitate lucrurile nu stau ca in lumea ideala a matematicii, exista tolerante, temperaturi, etc si etc. Foarte rar sunt cei care le stiu pe toate 3 . Asa ca iti spun ca poti face un circuit de amplificator audio si fara sa stii matematica avansata. Algebra de baza e de ajuns
exact asa vad si eu in romania sunt de 12 ani plecat din tara si lucrez in IT (Programmer) de 10 ani 9 ore pe zi am renuntat la facultate in romania (in general) si am fugit in afara sunt un mare fan al invatamantului dar nu Romanesc desi cred ca am un background IT puternic in Romania ma intreaba de facultate hhahahahahaha poi deaia nu vine nici dreak sau nu sta sa numai vorbim despre cum este invatamantul IT ....
Bro, sa iti fie de bine dar mai pune si tu o virgula ceva
Asa e maaa sistemul nostru de invatamant e aberant, imi spunea lumea ca ce o sa fac cu copii in Anglia ca daca ii aduc inapoi, no sa se descurce la scoala , am 12 clase = 0. Un necalificat cara a piedut timpul , mai sunt si care a terminat o facultate si sunt colegi aici cu mine iar seful are 8 clase. Plecati din Romania si mergeti oriunde in europa si va continuati studiile , ce faceti in Romania nu va ajuta( ma refer doar la cei care vor doar liceul)
Hai sa-mi dau si eu cu parerea. Daca esti programator, jobul tau la urma urmei e sa gasesti solutii. Acuma... daca vezi ca invatamanul e "varza" (si intr-adevar este) cauta o solutie in sensul asta. Deci nu e nimeni in stare sa te invete cum trebuie, atunci e datoria ta (ca programator) sa pui mana sa iei o carte de pe net, sa citesti niste tutoriale, sa te implici in forum-uri. I-ati un IDE sau un compilator si incepi si scrie cod de capul tau. Merge ? Bine. Nu? Iar bine, ca tu ii faci debug. Si inveti nenica. Nu mai asteptati sa va curga in gura ca si asta e mentalitate romana pe langa cele enumerate in clipul de mai sus. Succes !!!
cine plateste 1000 euro pe tester? nu cred ca scoti mai mult de 2000 lei nici cu 5 ani experienta
Se plateste bine.Stiu pe cineva care are 6000 lei si are 4 ani experienta.Vorbesc de software tester nu game tester.
Nu se refera la toate leprele care merg la Ubisoft sau EA sa "testeze". Testarea, in anumite domenii, gen automotive software, are o pondere imensa, rezultand salarii medii incadrate in sumele mentionate..
nici eu nu ma refeream la ei, oh well, vad ca am gresit, se plateste si asta destul de bine. Poate si codu de testare o fi mai greu pentru anumite domenii, plus ca trebuie sa intelegi care e functionarea corecta.
oricum si leprele alea sunt tot oameni, btw. :(
4500 2 ani exp in Cluj, iti dau recomandare de maine.
in afara de profesorul de liceu care a vorbit numai prostii, restul materialului a fost bun
IT... IT... IT peste tot... sa va vad eu cum faceti voi programare fara curent electric...
Cata frustrare 😂
O intrebare nu o gasim aici... de ce toti platim taxe si sectorul it nu?
Din categoria "sa moara capra vecinului"! :))
Contibutiile lunare aferente salariului meu sunt de aprox 7000 ron la bugetul cas, cass, etc. Pana acum nu am plecat pentru ca nu-mi lipsesc chestii materiale in Romania. Insa am sa plec si eu si altii a mine si pensiile a 7 romani, o sa fie acoperite din alta parte.
Si am sa plec din aceleasi motive enumerate in video: lipsa sistem sanatate, lipsa sistem invatatamt, lipsa infrastructura.
ok, incearca sa ma urmaresti si sa incerci sa intelegi.
sectorul it in romania e o industrie de varf. in romania avem foarte putine industrii de varf. toate mai scumpe ca it ul. sectorul it creste in romania anual cu numere formate din 2 cifre. constant. ceea ce din cate stiu eu nu se mai intampla in plan intern. it ul e ieftin. e nevoie de un om, un pc. formarea unu it ist e la fel de ieftina ca oricare alta.
cel mai important aspect e ca sectorul it produce mai mult decat sectorul agricol in romania, in curand (foarte curand) mai mult decat sectorul imobiliar. adica toti agricultorii cu tot terenul, toti constuctorii, agentii imobiliari, potentialii cumparatori - toti astia produc, aduc un aport mai mic la pib, aduc mai putina bunastare ca it istii.
acum, ca un agricultor sa nu plece din romania nu e greu, nu se poate teleporta cu utilaje si pamant (foarte scumpe), nici constructorii cu blocurile (din nou, productia aici e foarte scumpa, termenele-s relativ la industria it lungi) in timp ce un it ist pleaca maine in germania si nu se mai intoarce. si ceea ce poate e cel mai important, cel putin din punctul meu de vedere, e una dintre, din nou, putinele sectoare unde poti lucra intr-un mediu civilizat si poti sa castigi bani la nivel vestic fara compromisuri, fara sa furi, fara pile, prin capacitatea ta.
economic -eu ca economist- aleg intotdeauna sa scutesc de o suma de impozite un om care produce atata bunastare, atat de rapid si ieftin decat sa-i percep impozitu ala. nu e ca si cum el nu plateste deloc taxe, nu poate sa fie scutit de alea indirecte (si bag aici tva, el avand bani consuma mult deci contribuie mult la buget), plateste tot restul de impozite&taxe pe care le platesc toti.
e o sinucidere sa gonesti oamenii care aduc poate cel mai mare aport in crestere pentru un impozit.
Pentru ca e cel mai simplu si ieftin mod al statului de a sustine una din putinele ramuri ale industriei care produce perfomanta si plus valoare
Impozitele sustin o societate. Fara impozite nu pot exista investitii, fara investii nu putem avea spitale, scoli, securitate etc. Dobitocii care considera impozitele un defavor ar trebui goniti in padure, sa traiasca fara impozite. (impozite, nu taxe; taxele sunt platite in schimbul unui produs/serviciu, impozitele sunt platite de oricine fara a astepta un produs/serviciu din partea statului)
Vad aici vreo 4 dobitoci in comentarii care ar merita goniti in padure sa traiasca fara impozite. IT-istii sunt ceva clasa defavorizata, de asta sunt scutiti. Foarte defavorizati...
P.S. Statele cu cele mai mari impozite din lume sunt si statele cu cel mai ridicat nivel de trai. Un IT-ist in Norvegia ar plati la impozite de s-ar "usca" comparativ cu ce ar plati in Romania. Noi avem un nivel de impozitare destul de scazut...
+
Mărută FAR CRY
Culmea e ca, noi avem impozite relativ mari in comparatie cu alte tari care o duc mult mai bine ca noi si au impozite mai mici.
Ce plm ziceai ca impozitele sustin o societate?
Cand o sa se duca toti de aici si o sa ramana numa aia care primesc bani de la stat, o sa vedem cine o sa mai sustina societatea.