Acest material n-ar fi fost posibil fără contribuția donatorilor. Ne puteți susține munca aici: bit.ly/4ccVnf2 sau prin achiziționarea unui produs din Recorder shop: bit.ly/3VXwLRR Vă mulțumim tuturor și vă asigurăm că încrederea voastră reprezintă cel mai important capital al acestui proiect!
Ar fi bine sa faceti si despre programul inuman, un medic are garda 24 de ore iar apoi ramane la program normal si ziua urmatoare, deci 32+ de ore continuu, in medie de 4 ori pe luna. Nu mai mentionez ca garzile rezidentilor sunt neplatite iar la medicii specialisti, primari nu se iau in considerare la vechime si pensie, e ca si cum ai stat acasa, in medie aduni peste 10 ani de munca doar din garzi nerecunoscuta.
@@MihaiPopa-pr1qc *Din punct de vedere legislativ undeva este o anomalie mare în ceea ce scrieți* *Vă susțin, singura persoană care poate să facă lumină se numește Diana Șoșoacă & Recorder*
Sunt Irina Sporiș,medic rezident anul 5 pe obstetrica ginecologie si vă scriu acest mesaj in lacrimi, efectiv. Nu există moment din acest scurt reportaj in care sa nu ma identific 100%!!!!Si va scriu plângând mesajul ăsta ptr ca da, ies la suprafață niște frustrări enorme pe care le am încă din anul 2 sau 3 de rezidențiat. Și frustrările astea duc la muuuulta suferință ptr ca nu așa mi am imaginat ca va fi viitorul meu ca medic. Sunt de prisos si prea putine cuvintele pe care eu aș putea sa le scriu aici in comparație cu câtă furie si frustrare am adunat in mine in 6 ani de facultate si 5 de rezidențiat. Il felicit pe colegul meu ptr curajul de care a dat dovadă, îi urez mult succes in noua etapă in care sper din suflet sa nu mai dea de jigodiile din sistemul nostru. Mi e scârbă si mi e silă efectiv de absolut tot ce se întâmplă aici. Am renunțat demult la gândul de a mai opera ceva. Imediat urmează sa dau examenul de specialitate, o sa mi iau diploma si m am resemnat ca voi face doar consultații . Daca o sa am unde, desigur…In 5 ani de rezidențiat am făcut 11 cezariene cu mâna mea, 0 histerectomii, 0 sarcini extrauterine,2 laparoscopii. Ce știu sa fac foarte bine este chiuretajul si asta ptr ca acesta e categorisit ca fiind munca mai de jos și bineînțeles ca se pretează perfect ptr un sclav de rezident. In urma celor enumerate mai sus presupun ca și dvs vă puteți da seama ca da, mi e frică sa “învăț pe parafa mea “. Consider ca măcar atâta rațiune sa mai am încât sa mi dau seama ca nu stăpânesc mai nimic din punct de vedere chirurgical si sa aleg sa nu țin în mâinile mele viața nimănui ptr ca spre deosebire de alții, nu sufăr de “god like syndrome”. Vă mulțumesc ca scoate încă o dată la lumină așa ceva, deși ptr mine e un subiect ptr care merg la terapie de vreo 2 ani. Consider ca lucrurile astea trebuie spuse de cat mai mulți dintre noi. Poate așa mai avem o șansă… sau poate nu. Cu multă considerație, un alt “sclav”!
Doamne Irina! Mi se rupe sufletul sa citesc asa ceva. Că nu sunt lăsați medici ca tine sa exerseze ca să poată salva pacienți mai târziu. De ce încă mai exista gândurile astea comuniste gen " nu îl invăț/ nu îl las sa exerseze pt ca îmi va fura locul/pacienții"? E loc pentru toata lumea, mai ales intr-o țară in care e lipsă cronică de medici, iar pacienții sunt din ce in ce mai multi si mai bolnavi. Și eu sunt medic în străinătate și speram că într-o zi o sa mă întorc acasă, dar se pare că sistemul e atât de bolnav încât slabe șanse sa mai fie salvat. Îți urez succes pe mai departe în viața de medic specialist! 🤗
@@luiza2021 așa să vă gândiți ca intr unul din spitalele în care am lucrat în ăștia 5 ani( ptr ca da, am fost in vreo 3 tocmai ptr ca am pornit de la premisa ca n are cum sa fie peste tot la fel și am vrut sa mi găsesc locul, ca sa zic așa…) in momentul cand la singurul ecograf mai performant de pe secție venea un caz cu o patologie mai rară, iar medicul pacientei respective o examina se anunța mereu pe grupul de whatsapp al rezidenților ca a ajuns pacienta la ecograf. Am fost martoră la o scenă absolut mizerabilă: când am intrat în sală ca să asistăm și noi la ecografia respectivă, medicul a închis ecograful și i a dat pacientei șervețele sa se șteargă ptr ca “terminase” consultația brusc ce apuruseram noi. Si asta e o întâmplare de acum vreo 4 5 ani și mi o aduc aminte cu aceeași scârbă cu care s ar fi întâmplat ieri. E rau… chiar e rau. Nu stiu de ce imi vărs frustrările aici, dar simt ca bubui și reportajul acesta a apărut cum nu se putea mai bine.
Ăsta-i sistemul din România, sechelele din comunism sunt printre noi chiar și astăzi din păcate. N-are cum o țară, guvernată de nișe hoți , terminați... puși prin nepotisme, domnul Premier mecanic Marcel Ciolacu . Despre ce vb băă. Trist
daca am putea toti sa venim sa te sustinem crede-ne ca toti am face-o dar stim ca este mult peste puterea noastra de oameni simplii sa schimbam sistemul. Sistemul in sine e delasator si nu ofera niciun training la oamenii care pur si simplu nu vor sa ajute urmatoarea generatie, pentru ca deh..."poate is mai buni ca noi". Capul sus fata, pana la urma o sa vina si zile bune
Pentru că tot timpul alegem lichele/ trădători sa ne conducă!!! Noi plătim școlarizarea medicilor și... EXPORTĂM INTELIGENTA GRATUITA Occidentului !!! Sistemul de sănătate are HEMORAGIE și....NIMĂNUI NU-I PASA !!! Daca NICI ACUM nu VOTAȚI CORECT ....veți avea , DIN NOU , conducătorii pe care ii meritați !!!😭🙏🙏🙏
Am zis-o demult! În țară rămân doar inapții (ăia care au absolvit Medicina cu medii mici) şi lingăii şpăgari! Ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti şi să fii nevoit să apelezi la ei!
Sunt un medic rezident neurolog care isi desfasoara activitatea in Germania, din pacate ma regasesc si eu in acest reportaj si empatizez pe deplin cu situatia colegului. Multumim clasei politice pentru ca ne-au adus in aceasta situatie, insa si noi suntem vinovati pentru ca toleram si inchidem ochii la tot ceea ce se intampla.
EXACT !!! Punctul pe I !!!Și....dați bir cu fugiții, fara sa vă mustre conștiința că lăsați contribuabilul care v-am platit școlarizarea cu..."ochii -n soare", sau ..in sicriu !!! Eu NU înțeleg DE CE nu studiați medicina in tarile unde ați ales sa profesați ??? !!! Că...sunt prostii / fraierii care v-au PLATIT din sudoarea frunții lor studiile !!! Și...NU AVETI nici 0,0001% sentimentul că DATORAȚI CEVA oamenilor simpli care v-au platit studiile !!!😢
@@juperrrMajoritatea populației pe care tot clasa politică a adus-o în starea asta: săracă și needucată. Iar, având în vedere că nu se schimbă nimic în educație, populația va fi din ce în ce mai săracă și mai needucată…
Sunt medic rezident,chirurgie pulmonara...Din pacate nu o sa profesez niciodata pt ca a trebuit sa ma intretin cumva in facultate.Sunt si antreprenor am un busines care creste zi de zi...La mine in firma eu gestionez bine situatia,in spital vad lacunele de care imi este scarba...mai ales ca iau parte la ele fara sa pot comenta prea mult.Sunt oaia neagra a spitatlului pentru ca am comentat la o situatie in care era implicata o viata si nu am acceptat sa fiu partas la omor,am intervenit,am operat fara stirea medicului-am salvat.De atunci ma scuipa si asistentele!.In afara nu plec...in spital nu raman...Am si o a doua facultate de management(as putea deveni orcand director de spital)dar din fericire nu o sa raman parte al unui sistem corupt si plin de cancer.Am colegi rezidenti(parintii medici in spitalul unde activez momentan)care nu stiu ce este un bisturiu sau sonde dopplere😂😂😂.Trist nu?Nu regret ca de 14 ani sunt in facultate am ajuns la o varsta totusi innaintata-33 ani...Scopul meu a fost sa imi dau seama de ce a murit tatal meu-facand infarct..Poate suntem cazuri izolate...desi mai stiu cazuri de genu..sunt multe de povestit dar vreau sa inchei capitolul cel mai nasol al vietii mele...De plecat nu plec in afara desi as avea post-maine,in sistem nu raman.
Sunt proaspăt medic specialist, lucrez în provincie si fac naveta de la București zilnic. Am plecat în provincie cu mari așteptări, venind dintr-un mare centru universitar unde pe singurul post scos, cum a menționat și colegul Bobu, a rămas pt o pila, cu post de asistent universitar... Drama este ca și în provincie oamenii sunt numiți politic și te mint efectiv ca vor sa schimbe sistemul și sa facă minuni... Acolo munca este de 3 ori mai solicitanta, pacienții sunt de 3 ori mai mulți decât în spitalele universitare, unde ce sa vezi, mai ai câțiva rezidenți care sa îți facă dacă nu toată munca, mare parte din ea... Tragedia este ca deși dorești să schimbi ceva în sistemul asta corupt, nu ai efectiv cum... Este inuman de multa oboseala, gărzile sunt foarte solicitante, se rămâne încă 8 ore după garzi la spital, în contextul în care în Germania, spre exemplu, este interzis din motive evidente de oboseala, pt ca nu ai cum sa scrii o medicație corecta după 30 de ore de nesomn... În privat, la fel, sunt plătite doar consultațiile și ca să trăiești decent ar trebui să lucrezi măcar în doua locuri... Nimeni nu spune de echipamentele pe care trebuie sa ți le procuri, de cărți, de cotizația lunara catre colegiul medicilor, care trebuiesc acoperite din buzunarul propriu... Trăiesc cu anxietate generalizata, înainte de fiecare garda încă îmi citesc și îmi repet de frica sa nu greșesc din neatenție /oboseala... Per total, am 31 de ani și părinții mei s-au saturat sa ma vadă plângând din cauza jobului... Menționez ca în rezidențiat am avut parte de o tiranie la rang de cinste, iar ca medic specialist de zero ajutor din partea colectivului "cu experienta".... Din păcate nu se dorește nicio schimbare și oricât am încerca să ne facem vocea auzita undeva, cumva nu se reușește... Am colegi care au dat rezi din nou ca să nu rămână șomeri, deși au promovat specialități grele... Și atunci, dragi cititori, cum sa nu îți vina sa iei ruta occidentului?! Ps poate Recorder ar trebui sa adune toate comentariile (doleanțele) colegilor tineri și sa facă o serie cu acestea (având în vedere ca multora ne e teama sa ne dezvăluim identitatea...)
Tu te-ai nascut in Bucuresti, sau esti din cei care au plecat din provincie, si acum doar Bucuresti mai exista pentru tine? In alta tara o sa lucrezi in capitala sau te vei multumi cu orice orasel unde gasesti de lucru? De ce nu te muti si in Romania intr-un oras din provincie? Acolo nu este necesar sa fie medici? Nu minti, nici in Romania, dupa o grada NU ESTI OBLIGAT sa ramai la un program de 8 ore (apropo, medicii nu lucreaza 8h in Romania, deci daca scrii prostia asta ma indoiesc ca esti medic)... Cunosc multi medici care dupa garda grea pleaca acasa...Mai sunt si garzi linistite, cand prinzi destule ore de somn sa iti permita sa mai lucrezi cateva ore dupa garda... La spitalul la care lucrezi, cate posturi de medici sunt libere? Si probabil este un spital apropiat de Bucuresti. Sa vezi cate posturi de medici sunt libere la spitale din alte orase, indepartate de Bucuresti... Supraincarcarea medicilor din provincie provine din lipsa medicilor, medici care NU VOR sa lucreze in provincie. Schimbarea trebuie sa provina de la medici in primul rand, sa nu mai viseze toti la capitala... Orice medic care a facut facultatea cu gandul de a lucra doar in cateva centre universitare, mai bine nu facea medicina. A irosit resursele tarii...
Ca medic rezident nu dispui de niciun fel de sindicat, din păcate... Eventual de ceva asociație a medicilor rezidenți și de (preamaritul) colegiu al medicilor...
@@loveinfernal1105 Ah, asta explică multe atunci, în principiu de ce au “măreții” profesori impresia că vi se pot kk în cap fără repercusiuni. Puteți să vă faceți sindicatul medicilor rezidenți atunci, dacă nu există în prezent un sindicat care să vă ia în seamă. Tot ce aveți nevoie e un avocat sa va consulte și să vă dea indicații de început și 15 membri fondatori. Și multe c**ie, evident. Baftă!
Doctore, felicitari pentru specialitate si decizia de a pleca! Sunt chirurg de 15 ani, jumatate petrecuti in tara, jumatate un pic mai la vest de unde mergi tu. Am 3-4 demisii sau neprelungiri de contract in 3 tari diferite, 2 intoarceri si plecari in si din Ro, peste 10 spitale diferite in care am profesat si examenul de primariat european in specialitatea mea. Nu are de ce sa iti para rau ca pleci. Dimpotriva. Ceea ce ai trait in stagiile alea scurte chiar merita trait cativa ani de zile. Si vei afla in 3-4 ani si daca vrei sa ramai acolo definitiv. Daca totusi vei vrea sa te intorci vreodata, va fi foarte usor sa o faci. Vei primi post oriunde cu experienta adunata in Franta. Insa, retine ca toti colegii tai din Ro vor fi doar ceea ce au fost invatati sa fie: sclavi sau conducatori de sclavi. Sugestia mea: daca te vei intoarce, fa-o direct in privat si negociaza-ti venitul in acel post inainte de a demisiona din Franta sau unde te vei afla in acel moment. Mai important insa: - “bucura-te” de fiecare an, in urmatorii 5. Vei invata mult. - da-ti toate examenele locale si europene in max 5 ani - fa un fellowship de 1 an in afara Frantei inainte sau dupa examenul de primariat - plateste-ti permanent cotizatiile la colegiul medicilor in 2 tari diferite Vei deveni 100% independent in 5 ani. Si tot timpul pregatit de o demisie (daca e cazul), avand aliniata alta oportunitate inainte de a demisiona. Nu accepta BS de la nimeni pentru ca meseria asta e si asa destul de complicata (psihologic) incat sa te mai incarce si vreun coleg, sef sau administratie de spital. Si nu uita: scopul tau in viata nu este sa mori pe baricada, cu un IMA intr-o garda! Spor la munca si distractie placuta in concedii!
Sunt medic rezident, insa nu pe chirurgie, dar tot voi lua si eu mesajul asta cu mine unde merg pentru ca e, pur si simplu, mult prea bun si constructiv, mult prea direct si sincer ca sa pot trece mai departe in comentarii fara sa il salvez. Cinste si multumim pentru impartasirea experientei!!
Draga Diana, imi permit sa va felicit ca ati pus la suflet si veti lua cu d-voastra sfaturile de mai sus. Socrii mei au fost medici. Tata anestezist, mama oftalmolog. Se râdea mult la noi in casa, tata zicea: Eu sunt medic, mama e doar oftalmolog😂 El lucra in spital si facea si gărzi, ea, "doar" la policlinici(a dus casa, copilul si l-a sustinut pe tata in toate etapele si cand si-a dat doctoratul). El a murit de cancer la 59 de ani. Ea a trait pana la 85 de ani. Mentionez ca mama a adorat medicina si a practicat pana la 81 de ani, toti au regretat cand n-a mai profesat. Dumnezeu sa-i ierte!❤
Sunt medic si am ramas in România să profesez in privat pentru că specialitatea ( gastroenterologie)mi-a permis acest lucru. Am ales privat după două experiențe deplorabile în spitale de stat. Cea mai mare minciună este expresia “ omul sfinteste locul”. Fals! Mai mulți oameni buni pot transforma un loc. Medicina românească este un sistem fanariot. 90% din profesorii de astazi au fost sclavii cuiva in comunism si vor la randul lor sa aiba sclavi. Indiferent daca ai un post la un spital te vei lovi de lipsuri atata timp cat conducerea spitalului e numita politic si prefectul va avea robinetul de fonduri. Ministerul sanatatii este o infectie. De fiecare data cand cineva a incercat sa schimbe a fost inlaturat de sistem. Hexi a fost doar un iceberg al încrengăturii servicii - politica - dinozauri ai spitalelor. Performanta nu s-a mai facut in Romania din anii 60-70 in medicina, inovatie zero, nu facem cercetare ci doar slugarim profesori. Dovada acestui lucru este ca România nu a mai facut ceva in medicina de la Emil Palade. Marii profesori români la congresele din afara sunt vai mama lor, invitati din jenă nu ca ar avea ceva de spus. Cei mai multi vorbesc rusgleză. Sunt si excepții din fericire, există si mentori dar intr-o mare masura sistemul trebuie ars din temelii.
Cercetator, nu medic. M-am lovit de aceeasi situatie ca acest domn. In institutele de cercetare din romania nu poti izbandii decat dacă accepti sa fi sclavul unui domn' profesor comunist (sau pila cuiva). Problema asta cuprinde tot ceea ce este sistem de stat. Au fost multe lucruri amare dar ce va ramane cu mine pentru totdeauna vor fi cuvintele unui fost profesor atunci cand cautam un post cu jumatate de norma la o catedra din upb: noi nu avem nevoie de mercenari! Asta eram eu in ochii fostilor mei profesori, un mercenar... Am plecat, acum sunt profesor universitar in SUA.
Cu respect, caut de mult sa discut cu cineva despre cercetarea din România, în special din domeniul fizica mă interesează. Am putea discuta puțin, va rog ?
Scuzați-mă că întreb, dar diplomele de la facultățile din România sunt recunoscute în SUA? Nu sunt student la medicină, sunt la politehnică, dar mă întreb dacă cumva este posibil să profesez acolo cu diplomă obținută de la politehnică. Numai bine.
Buna ziua oameni frumosi!! Sunt medic rezident pe Medicina de Familie, anul 4 (ultimul), la toamna ma pregatesc sa dau examenul de medic specialist. Am ales aceasta specialitate cu inima, dar si pt pasiunea mea de a locui la tara (rural). Tot auzim peste tot aproape frenetic, nu sunt medici, nu avem medici, mai nou “nu sunt medici in mediul rural”. Ei oameni dragi, caut ca un nebun descreierat sa imi achzitionez un praxis, insa ce sa vezi? Nu ai loc nici la tara de pile, nepotisme, copii de doctori, bani, etc. Prea putine cabinete se vand, de catre cei care ar fi trebuit deja sa plece demult in pensie, cele care se vand, se cer bani grei, mult peste puterile mele de rezident amarat cu nici 5000 de roni salar, dupa aproape 22 de ani de scoala. Efectiv sunt disperat, locuiesc cu fetita si sotia mea la parintii mei, nu am o casuta a mea, am rate la banca si ma pregatesc incet ca de la 1 Ianuarie sa fiu somer. Nu se intrevede nicio licarire de speranta, pentru noi astia, din afara sistemului fanariot, prunci de “non-doctori”. Nu avem viitor!!! Dumnezeule mare, nu ne lasa…
Sunt medic specialist si am decis sa plec in Franta imediat dupa terminarea rezidentiatului. Am plans pe toata durata videoclipului. Am plans pentru toate neputințele, pentru toate jignirile, pentru toate bătăile de joc, am plâns. Îți urez și vă urez tuturor mult succes în drumul vostru, dar vă încurajez pe cat mai mulți să plecați! Plecați și veți fi respectați, apreciați, iubiți!
Pleacă medici tineri ( care nu întind mâna după 100 de lei de la băbuță venită pentru un consult ), pleacă ingineri, oameni tineri care au un har în ceea ce fac! Ăștia suntem, atâta putem. Nici un post nu se mai ocupă la stat fără o ‘ pilă ‘, fără să cunoști pe cineva… Mult succes tinere, urmează-ți visul.
@@nastasepuscariasnu compara UK, USA cu Romania, salari... conditile de lucru, sistemul, si daca tot dai un ban in plus ,esti respectat , ai conditi...si poti lucra nu bine ci foarte bine
@@vladmihai66 Mediul colegial vi-l puteti face chiar voi, da, incepeti voi si se vor misca lucrurile in ac. sens ! Oricum ,vor veni altii care vor gasi o tara buna de locuit si un mediu in care te poti dezvolta !
@@nastasepuscarias In UK cel puțin te "imprumuti" la stat, dar platesti relativ putin lunar (se ia direct din salariu, proportional cu cat castigi). Dacă nu ai reușit sa platesti după ~20 de ani, datoria este stearsa complet. De ce vrei sa faci situația sa para mai rea decat este cu adevărat?
Salut Vlad ,bine ai venit in Franta (Orange/Avignon) .Kinetoterapeut,in Franta de 4 ani jumate . Nu ai sa regreti deloc decizia luata,si cand zic asta nu ma refer deloc la partea financiară.Este altceva ,complet altceva . Ps:de fiecare data cand ma intorc in Romania pentru cateva zile ;nu vreau sa fiu ipocrit spunand ca abia astept da revin in Franta ,dar de fiecare data imi confirm mie ,ca am facut cea mai buna alegere plecand .
Exact asa simt si eu. Dupa cateva zile in tara ma trezesc ca imi spun "vreau acasa". De venit vin doar pentru ca parintii mei traiesc acolo. Si nu, nu uit nici o clipa de unde am plecat. Asta ma incarca si imi da putere sa merg mai departe.
isi vad de pensiile lor batranii, nu voteaza pentru copii sau viitor, cunosc cazuri cand te pensionezi la 45-50 de ani, votezi doar pe aia care maresc pensiile artificial din PIX, dar nu realizeaza ca nu asa functioneaza macro si micro economia si ca maririle din PIX nu sunt defapt mariri, se maresc si preturile odata cu acele "mariri"
Sunt si eu rezidentă pe medicina interna in Romania si il apreciez enorm pe colegul care a vorbit pe șleau despre ce se întâmplă in sistem. Nimic nou din ce nu stiam, noi cei care lucram in domeniul sanitar. Fiind rezidenta pe ramura clinica te tot plimbi prin diferite spitale cu diverse stagii si pot spune ca la noi este exista doar extreme. Ai sanse ori sa lucrezi cu cineva ok ori cu cineva de iti vine sa ti iei campii. Multi doctori pusi pe pile, ba ca parintii lor au fost "cineva", ba ca au avut legaturi amoroase cu persoane potrivite de la conducere etc. Iar atitudinea fata de rezident in cazurile in care dai de un doctor care are complexul de zeu, lasa enorm de mult de dorit. Nu de putine ori s a urlat la mine si la colegele mele sau am fost jignite fara sa meritam. Doctorii mari ar trebui sa se comporte mai frumos cu rezidentii si sa inteleaga ca fara noi ei nu ar fi in stare sa faca nici 80% din treaba din spital. Pt ca din pacate aceasta nu presupune doar consultul pacientul, investigatiile clinice si paraclinice, ci si enorm de multa hartogarie. Sunt foarte multi doctori care nu sunt in stare sa si scrie singuri un bilet de externare. Singura mea speranta este in generatia de tineri specialisti care au decis sa ramana in tara, pentru ca am vazut ca o buna parte nu sunt ca cei langa care au crescut, ci ca încearcă sa fie mai buni atat ca oameni, cat si ca profesionisti. Semnat "inca un sclav al sistemului"
M-am regasit 100% in aceasta poveste...cat despre sclavagia rezidentiatului-azi inteleg ca mi-a prins bine si ca e necesara, asa ca o calire... Am inceput cu 200 euro salariu si garzi neplatite in conditiile in care plateam pe chirie 100 de euro iar cheltuielile la bloc ajungeau la peste 100 de euro pe luna, iar parintii ma sustineau cu bani de mancare si haine si ati prins ideea...mai am o sora, care incepuse si ea facultatea... Am plecat in anul 3 de rezidentiat in Germania si acolo am invatat limba in timp ce dimineata eram la spital si seara la scoala...si am reusit sa-mi ajut familia si multi colegi care au urmat. Dupa vreo 4 ani de munca eram asa de multi in Germania in NRW incat intre spitale vb limba romana cand sunam sa transferam pacienti...indiferent de specialitati...pt ca eram si f buni...(greaua) scoala romaneasca! Nu s-a pus niciodata problema sa existe vreun post in tara in orasele mari, eventual prin UMF cu jumatate de norma...asta e(ra) standardul si sunt deacord cu asta...In medicina trebuie sa faci cercetare si sa te jertfesti pe tine si familia ta pt un astfel de loc...nu e pt oricine... In periferie se gasesc posturi si azi, dar nu e f atractiva, cu toate ca a fi doctor e o munca 24/24 si nu prea ai timp de altceva... Azi sunt sef de sectie in Elvetia...si inca mai ajut si colegi romani zi de zi...
Nu se găsesc posturi, nu pe ramuri chirurgicale. M-am inscris la un post la 400 km de casa, iar data, ora si locatia concursului au fost afisate la o ora si jumatate dupa ce a inceput.
@@nastasepuscarias Spaga o iau tot aia veniti prin nepotism sau care au dat la randul lor spaga sa intre pe postul ala. Se cheama coruptie, dupa cum a zis si omul mai sus, dar trebuie sa te duca un pic mintea ca sa faci legatura dintre cele 2...
@@nastasepuscarias Cunosti medici rezidenti/studenti la medicina? Eu ma numar in una din categoriile astea si iti spun doar sa te uiti mai atent la ce spune baiatul din video si sa il crezi pentru ca este tristul adevar.
Vlad, bine ai venit printre cei care nu am plecat din Romania de foame, ci pentru ca ne-am dorit sa fim tratati ca adevarati profesionisti si sa ne putem exercita profesiile intr-un mediu care sa nu fie dominat de nepotisme, ci meritocratie. In cel mai scurt timp, vei intelege ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine.
@@tabitaro1 mars ma la cotet si intinde mana pentru litrul de ulei. ce scolarizare platita? ca trebuie parintele sa aduca materiale la scoala din clasa I? cica invatamant gratuit, dar trebuie sa aduci inclusiv hartie igienica. tara de lumea a 5a
@@tabitaro1 , da, le datorez ceva parintilor mei, pentru ca daca eram doar la mana sistemului de educatie, nu aveam nicio sansa. Asa numitul sistem de educatie GRATUIT din Romania, in care toate costa bani si in care daca nu pompezi bani in copiii tai, merg mai mult degeaba la scoala. Evident ca plec cu scarba, dintr-un sistem care nu ma apreciaza, nu imi ofera oportunitati si daca poate, imi mai pune si piedici, ca sa reuseasca altii mai slabi decat mine sa ocupe pozitii mai bune. Evident ca mi-e scarba de sistemul care ma impinge sa stau departe de parinti. Pentru ce sa fiu recunoscator? Spuneti-mi un singur lucru pentru care sa fiu recunoscator acestui sistem, ca eu incerc de 10 ani, de cand am plecat, sa gasesc un singur lucru bun si nu reusesc.
@@tabitaro1ce scolarizare sa platesc? Am fost 6 ani la facultatea de medicina si un an bursier ca am invatat!! 70 de locuri bugetate si 200 la taxa. Pe munca mea eu am fost la buget ! N am dat nici un plic la vreun “profesor”. Nu am nici o pila
Salut, sunt medic rezident geriatru, am terminat facultatea la UMF in Ro și am dat rezidențiatul din prima in Franța. Spre deosebire de Ro, rezidentul din primul semestru gestionează pacienți de la A la Z, ca sa nu mai vorbim de gesturi precum puncții lombare, articulare,ascita etc. In timpul rezidențiatului am avut ocazia sa fac un DIU in oncogeriatrie. Dragi cititori, să știti că facem uneori imunoterapie, chimioterapie sau altele la pacienți de 90-100 de ani. Oamenii au încredere în mine și deși au boli deosebit de grave, își pun viața în mâinile mele. Uneori îmi imaginez cum ar fi sa tratez un compatriot .. sa pot sa îl fac bine .. Din nefericire, Romania nu mă vrea, nu mă pot dezvolta profesional, nu se investește în mine. Îmi pare enorm de rău că mi-am lăsat familia, rămân cu acest gol in suflet. Va urez sănătate dragi romani..
Bună! Aș aprecia enorm dacă mi-ai răspunde la câteva întrebări scurte. Cum te-ai descurcat cu limba franceză? Știai la perfecție de la bun început? A trebuit să dai vreun examen de limba pt a fi acceptat la rezidențiat în Franța? Mult succes în continuare!
In 2022 când am dat eu ECN-ul ( deci forma veche de examinare fara probe orale ), examenul a fost scris in totalitate și nu a necesitat examen de limba. Am venit cu un nivel de limba A1-A2 și am recuperat pe parcurs.
Absolventa a facultății de fizică la Universitatea București. Am aplicat la un institut de cercetare pentru un post. Am fost prima persoana sub cel admis. Ulterior am aflat că postul s-a dat cu bani. Alții au aplicat la alte institute și când au mers să își depună dosarul au fost întrebați din partea cui vin. Trăiesc de 8 ani in Londra. Am făcut aici Contabilitate afacerilor timp in care am făcut și 2 copii. Cu diploma obținută pot oricând găsi un job in domeniu. Nu-mi lipsește România nici măcar o secundă, îmi lipsesc părinții... Corupția infiltrată in toate sistemele, inclusiv în institutele de cercetare m-a determinat să plec. Toți cei cu studii au plecat din cauza corupției...
Avem ce am vrut, asta s-a votat. Si nu au castigat cu 50 de voturi, ci cu majoritate covârșitoare. Saracii vor deveni si mai saraci, oamenii inteligenti vor pleca.
De 3 ani sunt plecat din Romania - datorita lipsei de locuri / spaga ceruta/ aceleasi motiv asemanator cu al colegului nostru. Felicitari pentru reportaj. Imi pare rau....
Daca ai plecat de 3 ani, măcar plateste-ti DATORIA ( școlarizarea de aici , care te-a propulsat în cariera)!!!!Donează ceva, un aparat unui spital din RO , ptr.FRAIERII care au c-trubuit financiar la "afacerea" ta printre străini !!! "!!!
@@tabitaro1 ce zic eu...si ce raspunzi tu. Imi pare rau ca te simti " pacalita " dar ar trebui sa ridici capul din pamant ca n ai inteles nimic nici din reportaj si nici din raspunsul meu.
@@charkaouiadham Inteleg frustrarea medicilor ce pleaca din tara si este pe buna dreptate intr-un sistem atat de corupt..insa ce a spus acel domn/doamna despre platirea scolarizarii mi se pare normal( atat timp cat facultatea a fost facuta la stat nu cu plata) .Inclusiv politistii daca fac academia sau scoala de subofiteri si nu vor sa mai profeseze in romania datorita conditiilor etc...sunt obligati sa isi plateasca integral scolarizarea. Cel ca a dat comment-ul cu scolarizarea a avut o abodare mai drastica insa dpdv financiar corecta.
@@tabitaro1 Bre tataie, a plecat din tara pt ca n-are unde sa lucreze in Romania. N-are post bre, ai inteles acum? Degeaba zici ca ai investit matale in pregatirea lui, daca aia de-i votezi matale mereu nu ii si foloseste. Daca moare de foame in tara iti recuperezi investitia?
E o mafie mare de tot in spitalele din Romania. Daca nu ai bani si nu iti permite specializarea sa iti deschizi un cabinet privat, ai cam belit-o. Fara o mita grasa si poate si cateva relatii, nu ai nici o sansa.
@@ForgottenKnight1 Ai "belit-o" daca ai fumuri de orase mari. Sunt mii de posturi libere in orasel mai mici, dar orasele mici nu sunt de nasul tinerilor medici, care odata cu titlul de medic specialist, au primit si titlul de vedeta...
@@stefistefan403 exista pe specializari clinice (adica cele in care nu se fac operatii). pt chirurgie nu e la fel. in spitalele mici nu e aparatura necesara operatiilor, pacientii fiind trimisi tot in orase mari pt a fi operati. Si chiar si pe specializarile clinice nu sunt medicamente in spitale, oameni buni! Daca mergi ca medic (inclusiv in bucuresti, nu mai zic de provincie) nu ai cu ce trata pacientul. Nu ai niste antibiotice de baza, nu ai insulina, nu ai anticoagulant. Ce faci? Cum poti sa trataezi asa pacientul ca moare omul pe parafa ta daca nu are bani sa isi cumpere medicamene.. Eu sunt medic rezident si efectiv imi e groaza sa nu se imbolnaveasca cineva din familie sau chiar eu pt ca e mareee jale in spitale.. Multe multe lipsuri
Sunt Radu, medic specializat in medicina paliativa in SUA. Am plecat din Romania la 8 ani cu familia si mereu am avut o dorinta sa ma intorc. Am petrecut multe veri in tara cu bunicii, cu rude, cu prieteni, etc. Am terminat rezidentiatul in medicina de familie cu supra-specializare (fellowship) in medicina paliativa si hospice. Este un domeniu mai nou care este in crestere si in cautare in toata lumea, inclusiv mai nou si in Romania. Am avut oferte de pozitii la spital imediat in SUA, unde de altfel si lucrez. Am fost in concediu in tara anul trecut si am mers la CNRED sa incerc sa imi echivalez studiile cu speranta ca as putea sa ma intorc in tara sa practic. Mi s-a spus direct "nu". Am venit cu toate documentele, am depus dosarul si mi s-a spus ca nu se recunosc studiile din SUA ca trebuie sa fac facultatea (6 ani) din nou in Romania daca as vrea sa practic medicina acolo. Sunt sigur ca nu sunt singurul in aceasta situatie si sunt multi tineri romani care ar vrea sa revina in tara si sunt efectiv blocati. Dar in acelasi timp citesc o gramada de articole care se plang de lipsa de medici, ca pleaca medicii din tara in strainatate, etc. In schimb daca vreau sa ma intorc nu sunt lasat, si asa o sa aduca medici din Turica, China, Palestina,etc pt ca diploma lor cumva este recunoscuta. Salariul si nivelul de trai sunt evident mai bune in strainatate, dar suntem multi care traim cu dorinta sa ne intoarcem sa facem ceva pt tara. Doar sa ne primeasca.
Echipa Recorder Ați putea face un material despre condițiile(vestiare, profesorii,șpaga) UMF mai ales prima pe lista dupa ultima clasificare Va putem ajuta noi! studenții UMF!
Exact asta a fost și calea mea. Exact medic ortoped sunt și eu!!! Exact aceleași frustrări!!! Soluția este: dacă tot am fost în Franța să învățăm medicina adevărată, tot așa ar trebui să împrumutăm Greva medicilor rezidenți în România … nu vă lăsați înjosiți de acești dinozauri ai sistemului… aveți un pic de demnitate stimați colegi rezidenți și nu numai !!!
Respect oamenilor care au curajul sa vorbeasca de aceste lucruri care reflecta realitatea romanilor de rand nu a politcienilor! Felicitari lui Vlad ca a ales sa nu se conduca dupa 'capul plecat sabia nu-l taie'. Din pacate sunt putini care au un astfel de curaj! Si mai pacat si mai trist este ca societatea este pasiva chiar daca oamenii de genul ies in fata si vorbesc deschis. Suntem pasivi la aproape tot ce se intampla in jurul nostru dar cand avem cate o nevoie stim sa ne plangem de sistem fie el medical, educational etc.
Oamenii au curajul să iasă doar când nu mai depind de sistem. Am auzit afirmații de genul “dacă nu faci așa, mă asigur ca nu vei avea nicio șansă în țară” și multe alte exemple. Vorbesc doar cei care știu ca nu vor avea de suferit, din păcate.
Sunt plecată din 2011 in Germania și nu regret deloc. Am terminat administrație publica și pentru un post în România trebuie șpagă și nu ști cât timp poti ocupa acel post.In Germania împreună cu soțul avem un restaurant care de 10 ani jumate il conducem si nu a trebuit sa dau șpagă nimănui și toți nemții ne respectă munca care o facem și calitatea. Atât vreau sa spun mulțumesc România ca nu mi-ai dat șansă pentru ca aici o duc de cel puțin 10 ori mai bine ca un patron din România. Respect tuturor celor plecați afară și pun România pe harta lumii prin ceea ce fac . Multă sănătate tuturor
Cei care sunt plecati din tara inteleg foarte bine aceasta situatie. Si nu e doar despre medici..... Din pacate singurul lucru de care ti se poate face dor referindu-te la Ro este doar familia! RO este locul in care cea mai mare realizare este sa pleci din ea. Mult success si putere tuturor celor in astfel de situatii, sa decida ce e cel mai bine pentru ei!
Ma regasesc in cuvintele tale.Sunt in aceasi situatie.Iubesc Romania ,dar de peste 20 de ani prin strainatate de fiecare data cand ma intorc deabia astept sa plec innapoi,in afara de familie nu mai gasesc nimic la locul lui.......Trist dar adevarat!!!Oare va fi vreodata altfel???Oare vom putea noi toti cei plecati sa ne intoarcem in Romania adică acasa......
Ultima oara cand am fost la medic, in cabinet era o rezidenta. Dupa ecografie, medicul ii spunea rezidentei ce sa scrie in calculator, insa dupa parerea mea foarte repezit si mormait, nici eu nu prea intelegeam ce zicea. Cand mi-a scos fisa, doua valori erau trecute gresit. Medicul a inceput sa tipe la ea si sa injure ("Da-o dracului de treaba") de fata cu mine, pacienta. Mi s-a facut atat de rusine si sunt atat de suparata ca m-a socat si nu i-am reprosat nimic doctorului respectiv pe moment. Trecand peste faptul ca pana sa ii spuna sa treaca valorile respective el nici nu o bagase in seama, nu vreau sa imi imaginez ce este in sufletul fetei respective in fiecare zi pt ca trebuie sa treaca prin astfel de umilinte.
S-a tipat si la mine studenta fiind, de fata cu pacientul. Va dati seama ce este la rezidenti care au o responsabilitate mai mare. Sau la fel, medic care lua la un misto foarte urat o rezidenta cand asistam in sala de operatie. Adica nici macar bunul simt ca mai sunt alti oameni de fata, sa faca observatii in particular
subscriu, sunt de acord cu ce spune Vlad, sunt IT-ist si lucrez in Spania, in Romania as putea castiga la fel in Bucuresti/Cluj, dar nu banii sunt problema ci sistemul, societatea, infrastructura etc... am incercat si nu ma pot adapta in Romania tara hotilor
Da, destul de greu de urmarit si scriu si eu aceste randuri cu lacrimi in ochi. Sunt medic specialist psihiatru si o sa plec in strainatate definitiv. Nu planuiesc sa ma mai intorc vreodata fiindca nu imi pot imagina cum se poate schimba vreodata acest sistem. M-am regasit 100% in acest video si sunt atat de multe lucruri care m-au ranit si distrus pe interior in acesti 5 ani de rezidentiat petrecuti aici in tara, dar si in cei 6 ani de facultate. Nimic nu a fost asa cum am sperat si au avut un efectiv atat de nociv pentru pasiunea, dorinta arzatoare cu care am pornit pe acest drum greu ca medic, stingand orice interes si lasand in urma doar confuzie si intrebari legate de moralitate, sentimente de deznadejde, tristete. Dupa rezidentiat a trebuit sa merg la terapie doar sa pot ramane stabila mental pentru a putea profesa si fi puternica pentru viitorii mei pacienti. Din anul 3 de rezidentiat a inceput plafonarea si am realizat cat de fara speranta e totul si ca singura solutie este plecarea. Alta nu exista si chiar daca maresc salarii, chiar daca schimba mediul de lucru, spitale noi, oamenii sunt tot aceiasi. Imi pare rau de pacientii care trebuie sa treaca prin acest sistem medical fiindca poate fi uneori o experienta destul de traumatizanta daca nu ai bani, nu ai relatii; si de parintii mei fiindca sunt singurul lor copil. Stiu ca mama e trista ca plec, dar nu e alta cale.
Acum 5 ani, am venit în România din Republica Moldova. Credeam ca aici e mai bine, ca e Uniunea Europeana. Acum îmi vine sa plec inapoi. Lacrand in IT si platind toate taxele, am ajuns sa am nevoie de o interventie de rutina, pentru ca sufar e de o afectiune cronica. La spital mi s-a spus ca lista de asteptare e de 5 luni si ca trebuie sa astept, sau sa "caut alta solutie". Am mers sa ma operez la Chișinău, mi-a luat doar cateva zile. Statul e bun doar să-mi bage mana in buzunar, iar când am avut si eu nevoie de ajutor, m-a trimis sa caut alta solutie. Chiar ma gândesc sa ma intorc in Republica Moldova.
Man,te cred,si eu am PFA,am platit taxe/impozite/CAS/CASS de cateva mii de euro in acest an,si statul roman doar asta face,iti ia banii din buzunar,si-ti da un sut in fund.
Cu tristețe îți spun că și în Republica Moldova o să se întâmple aproape la fel, doar ceva mai încolo. M-ar bucura să te întorci și să-ți urmezi visul acasă, succes.
Felicitări domnul Doctor! ❤❤❤❤ Doamne ajuta ti ! ❤❤❤❤Da asa se întâmpla întâmpla si in domeniul sanitar asistenta ,eu am terminat asisitenta med.generala si am lucrat pe SMURD ca si voluntar am lucrat si voluntar in timp ce face am scoala de asistenta ! Si am ajuns in cele din urma sa lucrez la Cofetărie in si in vanzare la case !😂😢😢😢 imi pare rau ca am depus atat efort si nimeni nu ma crede ! 😢😢😢😢
Ar fi interesantă și opinia câtorva profesori (cerută de Recorder) legată de aceste probleme care persistă în rezidențiat de mult timp și dacă se găsesc printre ei oameni care pot propune soluții de schimbare a sistemului de rezidențiat . De exemplu în Fr rezidenții fac rotații de stagiu la 6 luni 1 an și în spitalele periferice iar dacă un serviciu nu e bine văzut riscă sa rămână fără rezidenți astfel încât medicii cu care lucrează au și ei interesul să se comporte civilizat și să-i ajute pe rezidenți să se formeze.
Felicitări cher confrère ! Te aștept la o bere în Toulon ! Ai luat cea mai bună decizie posibilă. Eu sunt proaspăt specialist psihiatru și am plecat în ziua în care mi s-a încheiat contractul de rezidențiat. Tot ce ai zis este super adevărat și încă ar mai fi multe de zis. Într-adevăr diferența de la cer la pământ între cele două țări. Și felicitări Recorder pentru încă un reportaj de nota 10 ! Cat despre românica, eu nu mai am speranțe. Am tot sperat și eu ca și tine și mulți alții ani de zile și lucrurile în loc să meargă spre bine se înrăutățesc pe zi ce trece. Trist.
Și uite așa ajung românii cei mai buni medici în Europa și nu numai dar nu la ei in țară, alți văd ce valoare aduc și se bucură că vin la ei in țară, noi îi alungăm, mai românesc de atât nu se poate
Si eu sunt medic specialist de 3 ani jumatate, pe o specialitate chirurgicala, am facut rezidentiatul in 2 centre mari universitare, Iasi si Bucuresti, am participat la peste 40 de cursuri si supraspecializari, am facut voluntariat ca medic specialist intr-o sectie din Bucuresti facand naveta in fiecare weekend Iasi-Bucuresti pe banii mei, momentan lucrez in privat si fac garzi la peste 100 km distanta de casa (acolo mai reusesc sa operez), ma chinui de 3 ani sa ma angajez undeva la stat sa pot opera, toti medicii cu care am lucrat mi-au zis ca am mana, ca e pacat sa nu operez, am fost la mai multe spitale din tara sa ma angajez dar peste tot mi-au zis ca nu sunt locuri si ma trezeam peste o perioada ca se angaja altcineva pe postul respectiv. Problema mai mare e ca se angajeaza persoane care tin postul ocupat, fara sa opereze si toate cazurile le trimit in centrul universitar de care apartin. Nu am plecat pana acum pentru ca am familie, parinti, frati care ma tin aici si am trait cu speranta ca poate imi voi gasi un post intr-o buna zi, dar cel mai probabil pentru sanatatea mea psihica voi pleca din tara!!
Sa stii ca traiesc oameni si in alte orase in afara de Iasi si Bucuresti... In orase mai mici, care au specialitatea ta ai incercat, sau si tu visezi doar orasele mari si clinicile?
@@stefistefan403 Nici macar nu mi-am permis sa intreb la Iasi sau Bucuresti, dupa cum zicea si colegul meu in reportaj angajarile se fac prin umf/domni profesori. Vorbesc de orase mici unde esti dependent de o sectie/compartiment, aparatura, sala de operatii, anestezie (vorbim de o specializare chirurgicala).
@@mondenul Sunt orase mici care au aparatura necesara, au unul sau 2 medici, care sunt depasiti de numarul pacientilor, dar nici un medic nu vrea sa vina, ca toti vor sa traiasca intr-un oras mare, cu teatru si opera (desi nu merg in realitate niciodata la opera)...
@@stefistefan403 nu știu pe ce lume și în ce tara trăiești tu mai exact. Toată lumea știe în ce hal fără de hal arata spitalele din orașele mai mici, unde umbla gândacii și dorm în pat cu tine. Ce operație poți tu sa faci într un asemenea spital? Vine pacientul cu o apendicita și moare cu zile din cauza ca e ghena de gunoi spitalul acela. Nu contest faptul ca exista și excepții. Dar din păcate sunt extrem de puține și absolvenții sunt foarte multi, iar majoritatea locurilor oricum sunt promise la nepoți și copii și membrii ai partidelor.
@@AnonimSRL Sigur tu nu ai de-a face cu medicina, vorbesti de ceea ce nu stii. La cate posturi de medici sunt libere in orasele mici, nu exista nepotism - nu este nevoie deoarece sunt mai multe posturi libere decat medici care sa le doreasca. Da, sunt si spitale mizerabile, dar la un spital mizerabil sunt 10-20 curate si decente. In Bucuresti nu sunt spitale mizerabile? Tu stii ca unele din aceste posturi din orasele mici sunt ocupate de medici din Republica Moldova sau din tot felul de tari arabe, din lipsa medicilor romani, care abia se nasc si deja se considera vedete?
Sunt medic specialist cardiolog cu competenta in electrofiziologie cardiaca. Am fost plecata in Olanda si Ungaria pentru supraspecializare si m-am intors cu speranta ca voi putea lucra electrofiziologie la intoarcerea in Romania. Spre dezamagirea mea, cand m-am intors in tara am descoperit ca spitalele de stat nu scot astfel de posturi desi exista liste de asteptare lungi pentru pacientii care necesita astfel de interventii si desi posturile de acest fel sunt ocupate de medici cu varsta de pensionare care nu mai tin pasul cu noutatile din ghidurile de practica medicala actuala, dar nici nu doresc sa plece la pensie. Am fost la Ministerul Sanatatii in audienta sa intreb ce solutii ar fi pentru un medic tanar ca mine care isi doreste sa faca ceva in Romania intr-un domeniu foarte putin dezvoltat si mi s-au propus 3 variante: 1. Sa urmaresc cand se scot posturi daca apare ceva, dar putin probabil dat fiind ca e un domeniu mai putin dezvoltat 2. Sa merg in privat 3. Sa plec in afara tarii. Am incercat sa merg pe prima varianta. Dupa o perioada destul de lunga de asteptare a aparut un post intr-un spital de stat cu specific electrofiziologie. Am aplicat pentru el si m-am angajat. Cand am ajuns acolo mi s-a spus ca spitalul respectiv nu are dotarea necesara pentru asa ceva, iar managerul de spital nu e dispus sa investeasca, ci a scos postul pentru ca nu mai erau suficienti oameni care sa faca garzile si au primit indicatie de la Ministerul Sanatatii sa scoata toate posturile indiferent ca au sau nu au dotarea necesara acestora, si ca trebuia sa ma interesez de asta inainte sa aplic pe un post de electrofiziolog si sa ma informez in avans ca nu voi putea face electrofiziologie in acel spital. Am ajuns sa practic intr-un spital de stat pe un post de electrofiziologie fara a avea macar stimulatoare cardiace disponibile pentru urgentele care se internau aproape in fiecare garda, dintre care pe unii am reusit sa ii transferam prin alte spitale de stat sa beneficieze de un tratament de electrofiziologie corespunzator, iar pe altii i-am pierdut dintre noi in asteptarea unui stimulator cardiac. Am solicitat mai multe fonduri de la Casa de Asigurari, subliniind ca e vorba de urgente care pun viata pacientilor in pericol si nu am primit niciun raspuns. In aceste conditii, cred ca intelegeti de ce am inceput sa imi pregatesc deja actele necesare plecarii in Franta. Am vrut sa fac un bine pacientilor din Romania, sa folosesc ceea ce stiu pentru a ajuta miile de pacienti aflati pe lista de asteptare, dar sistemul nu permite acest lucru, iar eu, ca medic nu pot sa ma complac intr-un astfel de sistem in care pacientii ar putea beneficia de serviciile mele, dar mor sub ochii mei pentru ca nu am dispozitivele necesare pentru a-i ajuta, desi Casa de Asigurari se lauda ca exista programe nationale pentru astfel de boli, dar finantarea acestor programe este egala cu 0 de cele mai multe ori. Deplorabil si regretabil pentru pacienti si pentru colegii care se complac in asta!
Despre Casa de Asigurari nu vorbeste nimeni mai nimic. La CNAS era presedinte prin ianuarie un general SRI, iar dupa ce a declarat ca medicii sunt infractori a fost dat afara (a se citi: este vice-presedinte). Adevarul este ca sistemul este putred din temelii, dar nimeni nu vrea sa faca nimic serios, decat sa dea vina pe doctori. Asa este si lumea linistita, ca "s-a gasit un vinovat". Iar media este complice, pentru ca aruncatul cu noroi in doctori face inca rating. Pana nu va mai ramane nimeni pe aici in care sa se arunce.
Am un mare, mare respect pentru cei care se încumetă să facă medicina în această țară. Un om care nu are o chemare spre a salva vieți nu se supune la chinul ăsta voluntar. Îmi pare rău pentru tot ce nu reușește societatea noastră să le ofere acestor oameni. Au mai rămas și medici comuniști în sistem, dar noile generații vor să schimbe ceva și se vede asta. Dacă am pune toți umărul să îi susținem și nu am mai huli atât, dacă ne-am pune în locul lor unde practic trebuie să facă din rahat bici, dacă ne-am gândi cum se duc cu speranțe și entuziasm și se lovesc de un sistem corupt și scârbos, dacă nu am mai asculta gunoaiele de mercenari de presă care nu pierd nici o ocazie să îi decrebilizeze probabil că altfel ar sta lucrurile... Sunt oameni de care avem nevoie, care vor să schimbe ceva și pe care sistemul corupt îi forțează să plece...trist😟
Drum bun, drag coleg ! Dupa 15 ani de Franta, stiu si eu ca am facut alegerea pe care trebuia sa o fac la vremea respectiva (am plecat in 2010 dupa terminarea rezidentiatului in alergologie, acum sunt medic primar si conferentiar la Facultatea de Medicina din Montpellier). Sa nu va pierdeti pe drum, profesional veti reusi (practic toti sau majoritatea care venim ne realizam foarte bine si sus in plan profesional, cred). Va doresc sa va pastrati si omenia. Un gand bun pentru parintii si cei dragi pe care ii lasam in urma (cele 2 ore uneori se fac luni sau ani intregi, din pacate). Cu drag si stima, Anca
Eu sunt plecat de aproape 8 ani în Anglia. Eu sunt asistent medical. Îmi amintesc ca pe vremea aia m-am chinuit 6-7 luni sa îmi găsesc un post în România și nu mi-am găsit, se știa ca la spital județean te puteai angaja cu "plic" și fiecare ramura avea tarife diferite în funcție de șpaga pe care o puteai lua. Spre exemplu pe vremea aia un asistent la ortopedie lua 1300 de lei salariu pe luna, dar făceai 300-400 de lei de caciula ca mai venea sa își ia scutire medicala de la munca și își "rupeau" mai toți mana stânga ca să mai poată sa și conducă. Ăștia de voiau scutire de la munca marcau 400 de lei și aia era. Ai mei mi-au plătit scoala de asistent medical și nu aveau bani și de șpaga sa îmi iau post. În fine pentru anglia mi-a luat 3 luni sa îmi găsesc post. Am avut examen de limba, mi-am luat dreptul sa lucrez în Anglia ca și asistent și aia a fost.
Great! M-am întors în 2019 in țara ultimii 7 in spitalele din UK unde am făcut și level 6. Stupoare: my bachelor degree in nursing cu specializare nu exista in Ro însă am o hîrtie recunoscută de minister! Long story short la COVID am intrat pe bune după ce îmi făcusem bagajul pentru US si ma pregăteam pentru Enclex. A fost o portiță in care nu s-au mai ocupat de plicuri și din fericire a fost un aflux de asistenți bine pregătiți care au intrat în sistem. Printre noi și alții mai discutabili. Din fericire moda pliculețului este pe cale de dispariție cel puțin la examenele noastre! Îmi place să mă ocup de bobocii( nursing students)noi, care sunt ignorati și slab pregătiți practic din păcate, exact la scara mica ce se întâmplă cu medicii. Se vad schimbări clare în Ro in bine mai ales în atitudine because we are stubborn! Străinătatea și-a pus amprenta pe noi forever! We just need to be light wherever we are and it is contagious!
În cazul în care există vreodată o mișcare de protest pe această temă, venim eu și toți prietenii mei să vă susținem. Este timpul pentru o schimbare și putem realiza acest lucru doar dacă suntem uniți.
Sistemul politic viciat PSD + PNL, s-a infiltrat masiv in toate strucurile statale. Orice protest, de câteva sute sau mii de oameni, nu zguduie structura mafiota, atât timp cât "populimea" votează tot călăii !!! Suntem pe drumul spre pierzanie definitivă.
@@ileana9889respectul intercolegial. Aici rezidentul este vazut de catre medicii seniori ca un sclav dispensabil ce pleaca la finele rezidentiatului. In germania de exemplu esti vazut ca o veriga foarte importanta in buna desfasurare a activitatii spitalicesti. Nu e vorba de respectul pacientilor. Nu m am facut medic ca sa plece cineva capul cand eu vorbesc
Nimeni nu pleacā pentru bani frate! Câtā verticalitate! Câtā eticā profesionalā ! Cât caracter! Jos pālāria! ( Dacā v-ar plāti juma' din cât e cursul valutar, ati mai ramâne sā profesati " dincolo" ? De ce sunteti ipocriti copii mosului? )
aha, am plans si eu =)) auzi aia 4000 de lei fara sa va prezentati la spital se mai dau ? tot respect se numeste? iei 4000 si nu faci nici 1h de garda, mai stampilati si cu parafaa de Doctori.
Am aplicat dupa 30 ani de experienta in America de Nord ca inginer in infrastructura sa lucrez voluntar in domeniul de protectia munci sau administratie in contracte pentru primari in RO si am fost refuzat , numai am nici o speranta sa indreptam ceva in tara noastra natala.
@@HahaialaDin cauza celor ca tine care nu cred că mai suntem și oameni care vor ceva schimbat pt viitorul țării și nu pt buzunarul lor , sunt oameni competenți care au o situație financiară stabilă și poate își permit sacrificiul ăsta pt binele altora , educați-vă sau tăceți din gură conspiraționiștilor ,nu toți vor palate
@@Hahaiala nu ma trimes nimeni am vazut multe nereguli in domeniul constructiilor si lucrarilor de infrastructure legate de safety pentru public si muncitori am o pensive bunicica pentru a supravetui comod in Ro .
Deci ca să înțeleg. Există o grămadă de oameni care nu pot fi operați pentru că lista de așteptare e prea mare și totuși nu se deschid posturi pentru doctori. Absolut genial 👏👏
Super reportajul recorder! Si eu sunt psihiatru, plecat din tara imediat dupa facultate din 2010 in Germania si nu regret nimic! Din contra, consider ca datorita experientei acumulate aici, experientei ca medic dar si ca om care fac parte din societatea de aici, am devenit un om si un doctor mai bun si mai complex. In Germania oricine este respectat iar pacientul este tratat corect si investigat amanuntit. Asta lucru se datoreaza sistemului de sanatate, care impreuna cu cel social eu consider ca sunt in top in lume.
Aceeasi mentalitate de comunism din partea unor fosile care ar fi trebuit de mult sa paraseasca sistemul. Mult noroc si spor celor ce pleaca sau au plecat din tara.
@user-gm1gm3tt3j mon cher ești puțin dobitoc, pardon...statul, prin definiție suntem NOI, marea de dobitoace plătitoare de taxe și impozite stabilite de interlopii "propuși și votați de noi"=ei sunt angajații noștri, nu viceversa! Conducătorii noștri sunt oglinda societăți noastre...avem datoria să ne educăm pe noi și copiii noștri ca să nu picăm în capcana de a alege "cel mai mic rău"! Schimbarea societății vine cu schimbarea mentalității și mai ales cu o educație solidă, valori morale ș.a m.d...
Sunt inginer programator, fost asistent universitar. Acum 3 ani lucram in IT la o firma privata si cate 4-6h part-time la politehnica. M-am lovit fix de aceleasi probleme si in domeniul "ingineriei". Mi-am dat silinta cat am putut, studentii ma respectau si erau foarte calmi/relaxati ca pot sa vorbeasca cu mine la pertu, consider ca mi-am facut treaba foarte bine, mai ales ca ofeream sprijin si sfaturi celor de anul 3-4 despre firme/tehnologii/avantaje in anumite ramuri de IT etc. Banii, din fericire, nu erau o problema deoarece faceam asta din placere si aveam salariul de baza de la companie. Dupa primul an deja m-am lovit de aceleasi probleme: "faci ca mine, cu mine dai bunaziua cu capul sus, respectam laboratorul si programa deoarece a fost facut acum 20 de ani si a fost facut bine" etc. Erai acel "sclav" perfect, ba chiar mi-am vazut colegii care alergau pe holuri cu cafele si covrigi in speranta ca moare ala de la catedra si ii lasa lui locul. Dupa 3 ani am renuntat, a fost greu, am avut 3 generatii de studentii chiar OK, am simtit ca ei au avut parte la laboratorul meu de intelegere si discutii libere ce sigur nu s-ar simti confortabili sa le tina cu altii
Dragul meu confrate, iti mulțumesc ca ai spus, in cuvintele tale, povestea noastra, a tuturor celor plecati din aceleași motive. Cu tristețe in suflet si lacrimi in ochi am validat fiecare element pe care l-ai descris. Sa iti ajute Dumnezeu sa fii mare oriunde te duci! Cu multa stimă si empatie, O fosta sclavă românească, astazi chirurg cardiovascular in Franța.
Foarte bine ai facut. Ai grija de tine si de familia ta si in rest, doamne ajuta. Nu are rost sa tii cu un stat care isi uraste cetatenii, ca popor nu ia considerat niciodata. Degeaba bun si de treaba, statul nu-si doreste asa ceva, iar daca nu vrei sa fi "calit" atunci nu iti ramane decat sa pleci.
Marea problema este efectiv lipsa de umanitate, la nivel uman mulți nici nu exista, exista funcția, statutul și dorința de a calcă pe orice pentru a rămâne sus iar asta se întâmplă în toate funcțiile importante din România, efectiv tot ce este vital este afectat de corupție, interese personale, nepotisme iar asta ne va distruge ca națiune.
stimabile domn dr. Bobu ....nu mai spera sa vii inapoi. Aici nu va bine niciodata. Daca poti, du-ti si familia de aici .... Felicitari ptr decizia luata!
Am un prieten chirurg si fix ce s-a spus in acest interviu mi-a spus si el. Mi-a dat un exemplu, daca pacientul vrea o programare , atata timp cat e cu el acolo si si a primit o atentie se rezolva in 10 minute, daca el pleaca, pacientul poate sa astepte si 4 ore. Cunostinetele se bazeaza pe relatii cu alti doctori, se suna unii pe altii pentru orice, si de fiecare data can un pacient vine de undeva doctorul il intraba de unde vine ca sa stie de unde vine promovarea.
Bravo Vlad pentru curajul tău, de a vorbi despre sistemul bolnav din sănătate! Felicitări Recorder pentru reportaj. Acesta este tristul adevăr, din păcate......
Am văzut cu lacrimi în ochi acest reportaj. Sunt medic, plecată din România din 2002 pentru exact aceleași motive. De aici de departe, de la capătul lumii, am sperat ca lucrurile s-au schimbat. Mă doare cind vad ca nici cei tineri nu au nici o șansă bazat pe valoare și calitatea muncii. Vechile metehne ale celor care au fost sclavi și acum doresc să aibă sclavi, nu se vor schimba pentru generații. Mă felicit ca nu am rămas acolo ca să aștept toată viața ca ceva să se schimbe. Cu dragoste de România.
În anumite specialități chirurgicale medicii plătesc zeci de mii de euro unor spitale din India sau Egipt pentru a fi lăsați să opereze în zeci -sute de intervenții și pentru a compensa pregătirea deficitară din România.
Un subiect sensibil si cu o poveste adevarata care e impartasita de foarte multi oameni care si-au dedicat viata studiuliu cu gandul de a ajuta la randul lor alti si sa isi poata exercita profesia in tara lor. Este o realitate crunta, iar observand comentariile se gasesc foarte multi oameni in aceasta situatia. Respect echiperi Recorder, iar celor care au plecat motivele sunt clare si eu ma regasesc printre cei plecati dar in alt domeniu. Succes
Foarte pertinent. Vă salutăm din Germania eu și soția ambii medici rezidenți. Am început rezidențiatul în Cluj-Napoca, am realizat tot ceea ce spune Vlad în Clip și am decis după un an să plecăm. Ne-a luat un an jumătate să învățăm limba și să luăm toate examenele și din August 2022 suntem în Germania și a fost cea mai bună decizie pentru noi. În loc să plătim 50k€ pentru un post muncim pe brânci pentru nemți și facem banii ăștia
Bravo TUTUROR celor care aleg să plece pentru a se realiza profesional, nu doar medicilor, iar celor care aleg să rămână mult noroc, pentru că e clar că educația și competențele nu sunt apreciate în țărișoara aceasta...
Acest videoclip reprezintă sensul cuvântului crud în toată forma lui. Sincer, după un videoclip ca acesta n-aș mai avea vreo speranță, aș pleca capul și m-aș declara înfrânt. Dar ce să vezi, exact din această cauză nu pot ca pur și simplu să las capul plecat. este nevoie de o schimbare acum, situația nu mai este tolerabilă nicio secundă. Și totuși, de ce nu suntem toți în stradă acum ? Asta trebuie să fie întrebarea. Și de fapt de asta a fost făcut acest video. Doar noi putem să arătăm că și-a îndeplinit scopul. N-am să mai spun nimic, doar trebuie să acționăm. Mulțumim Recorder și hai România să ne trezim 💙💛❤
Sunt medic rezident in Germania, anul 5 interne-cardiologie. Este cea mai buna decizie pe care am luat-o si ma bucur constant de ea, desi e o munca suprasolicitanta si cu responsabilitati din primul an. Sunt sigura ca nu as fi invatat nici jumatate din ceea ce stiu acum daca as fi ramas in tara
Sunt medic rezident… am ajuns la concluzia ca rezidentiatul este o bataie de joc, in care nimeni nu te invata absolut nimic. Ramai cu ce stii din facultate si apuci sa “furi” de la colegi sau asa zisi profesori. Si am fist rezident pe ramura chirurgicala pentru ca asta imi doream. Cand am vazut timp de 2 ani ca esti sclav, folosit doar pentru garzi, ca titularii sa doarma in garda respectiva si apoi sa mearga a doua zi linistiti si la cabinetul privat… am decis sa renunt si sa ma apuc de ramura nechirurgicala. Supriza, aici lucrurile sunt fix la fel. Si femeia de serviciu beneficiaza de mai mult respect din partea “doctorilor” decat rezidentii. Rare au fost exceptiile.
Am avut un coleg (unul batran) la un fost loc de munca (nu-i medicina , complet altceva) si mi-a zis ca "Baiete mai trebuie sa mananci mult cacat in viata asta". Putin m-am suparat , dar incep sa realizez , ca asta trebuie acceptata . Absolut totul merge pe pile cunostinte relatii PCR cum ii zicem noi... . Ca sa-ti gasesti un loc de munca - indiferent de profesie , trebuie sa sacrifici mult (locuri de cacat sau cel putin departe de acasa) sau sa ai "pe cineva". Daca nu ai "pe cineva" si nu esti dispus sa "mananci cacat" , te limitezi extraordinar .... Sa nu mai vorbim de oamenii peste 50-55 de ani , care cauta de lucru , practic nu mai ai sanse , doar cu pile . De multe ori se vorbesc de rate de somaj , dar NICIODATA nu au pomenit de oameni , care nu au somaj si nici nu lucreaza . Sa nu ne lasam aburiti de "afara" si acolo mananci cacat si acolo sacrifici , doar ca altfel e compensarea
Povestea e simpla. Parintii mei sunt medici. Din '89 spera sa fie mai bine. Pana in 2017 condițiile nici macar nu au devenit macar acceptabile. Salutari din Bavaria!
Foarte ciudat, medicii pleacă și Bucureștiul și alte orașe mari sunt pline de limuzine și oameni cu afaceri de succes și angajați cu cariere înfloritoare. Am fost în concediu în Februarie în România, venind din Olanda, și am rămas înmărmurit de ce mașini și Restaurante pline am văzut în București. La Hard Rock Cafe in Herăstrău și în timpul săptămânii îmi trebuia rezervare ca să am loc la masă. Aici în Amsterdam în timpul săptămânii pot mânca la orice Restaurant fără rezervare. Nu mi-a venit să cred ce bani au românii să meargă la restaurante.
Va urmaresc, cu mare drag, mentionand faptul ca in urma cu opt ani de zile, timp in care imi luam licenta in domeniul ingineriei mecanice, am ales sa scot doua mii de euro din banca, sa ma imprumut la un prieten bun (Robert) cu inca o mie de euro si sa plec de capul meu in Vestul Europei. Am lucrat ca inginer de productie, de proces, apoi ca specialist, inginer de proiect si lider de echipa in multiple echipe, departamente si companii din diferite industrii. Implinesc varsta de 34 de ani, in cateva zile, si pot sa spun cu mana pe suflet ca sunt foarte mandru de curajul pe care l-am avut de a merge si de a reusi sa imi fac o cariera peste hotare, fara niciun fel de influenta, pile, sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu prin talentul si caracterul meu. Nu pot spune ca a fost usor, dar nici foarte greu n-a fost. Insa pot spune ca nici nu poti visa la salariile acestea in tara noastra. Mai ales ca am sansa sa cresc si sa avansez, la fel cum am facut-o pana acum. Imi pare foarte rau pentru ca nu am sansa sa fac aceleasi lucruri pe aceiasi bani la noi in tara, acolo unde imi sunt parintii, unde imi este sora, unde imi sunt prietenii, unde imi sunt radacinile. Noi, tinerii, putem schimba lucruri, insa trebuie sa incepem cu noi. Asadar, recomand tuturor tinerilor sa aibe curaj sa faca sacrificii si daca este nevoie sa isi ia lumea in cap si sa obtina ceea ce-si doresc. Va salut cu mare drag si va felicit pentru acest proiect extraordinar de frumos - Recorder.
Doc.Nitu este susținută de oficiali sus puși și nimeni nu are cui să semnaleze ce se întâmplă,vin în control și atît, nu se întâmplă nimic, materiale pentru dotarea standard a aparatelor de dializă nu sunt,se achiziționează tot ce este mai ieftin și medicația prescrisă nu se dă așa cum ar trebui.As fi un pic mai liniștită dacă cineva ar citi acest mesaj.Respect pentru tot ce faceți, urmăresc tot ce prezentați și mă cutremur în ce țară traim.❤
Respect pt alegerea făcută. Eu am suferit 2 accidente, apoi multiple operații, sute de zile în spital și clinica de recuperare.. Are Franța un sistem la care noi nici nu putem visa nici peste 100 de ani . Felicitări Recorder pt articol
Stomatolog, promotia 1999. Aceleasi probleme erau si acum 25 de ani. Am plecat, refacut studiile la un alt standard calitativ in N. America iar acum practic in alte conditii. Nu regret.
Conditii de munca mediocre, lipsa de personal, lipsa de dotari, raspundere pentru orice lipsa a sistemului, blocarea posturilor, "colegi" cu statut de oligarh, pregatire in rezidentiat mediocra, examene cu dedicatie si lista poate continua!
Ciudat: lipsa de personal (si din cauza aceasta munca multa) si medicii se plang ca nu isi gasesc locuri de munca... Aceste 2 lucruri se exclud: lipsa de personal si lipsa locuri de munca. Singura explicatie este orgoliul tinerilor medici specialisti care uita unde s-au nascut si considera ca doar cateva orase din tara care sunt demne E-ul lor umflat de facultatea de medicina. Asta se intampla, cand actualii absolventi de medicina au mers la facultate pentru faima si bani, pentru a evada din oraselul lor, nu pentru a fi medici...
Eu uneori dotari însă doar oligarhii sectiilor sau ai spitalelor le pot folosi pentru ei... Rezidenții nu au voie sa se atingă de ele... După cum nu prea au voie nici de pacienți sa se atingă ...
@@jozsiiosif672 Iarsi tu vorbesti de rezidenti, adica de centre universitare... Exista medicina si in spitale municipale sau chiar orasenesti. Este prea degradant pentru voi, tineri absolventi, sa lucrati intr-un spital municipal sau orasenesc? De aia v-ati facut medici, sa lucrati doar in centre universitare? Daca da, v-ati ales gresit meseria...
@@stefistefan403 Ei, veti observa, daca vreodata veti avea vreo tangenta cu domeniul medical si nu veti mai vorbi fara sa cunoasteti, ca nu se exclud aceste doua lucruri. Posturi nu sunt de ajuns fiindca statul nu scoate la concurs destule, iar cele scoase se ocupa pe spaga si nepotisme in 90% din cazuri. Adica numarul de medici este limitat in mod arbitrar de stat, astfel ducem lipsa de... medici. E asa greu de inteles?
Cred ca a ramas sectorul cel mai corupt si afectat de sistem, sper sa puneti presiune constanta cu reportaje pentru a schimba ceva! Sunteti singura speranta care o are😢! RESPECT!
În sfârșit!!!!! Cineva caută și spune ADEVĂRUL. Acesta e adevărul: medicii nu au nici o posibilitate să își practice profesia la modul demn. Trebuie să accepte compromisul. Bravo Recorder!👏🏻👏🏻👏🏻 Loud and clear!
O jumatate de adevar... In tara sunt extraordinar de multe locuri libere la spitale municipale si orasenesti... De ce nu cauta stimabili doctori si posturi si in orasele mai mici? Si acolo traiesc oameni si medicii de acolo nu mai fac fata la numarul mare de pacienti...
@@stefistefan403 o explicație este faptul ca nu toți rezidenții au ales specializări așa-zise medicale. De regulă, spitalele mici nu caută specialiști pe sisteme cum ar fi pneumologie, gastroenterologie, nefrologie etc. Ci își îndreaptă atenția către medicina internă unde poți face puțin din toate sau medicina de familie(discutabil). La fel se întâmplă și în cazul specializărilor chirurgicale, unde se caută mai mult specializarea de chirurgie generală. Sau în mare măsură se caută urgentiști. Rămân foarte multe specializări cu care nu poți profesa, nu ai loc efectiv. Eu am trimis mail-uri la 15 spitale din toată țara, atât spitale mari cât și mici, și am primit un singur răspuns, de la un spital mic, în care era specificat că ei nu au de unde știi dacă se eliberează în viitorul apropiat un post pe specializarea mea…
@@stefistefan403 vreau sa vad si eu aceste locuri!! Am intalnit in garzi rezidenti pe chir generala care vor face un al doilea rezidentiat (platit de ei) pe alta specializare fiindca nu gasesc posturi nici in cuca macaii! (mentionez ca fac asta ca sa isi mai asigure inca 4-6 ani un salariu mizerabil de 4000 lei cu tot cu sporuri, un al doilea rezidentiat sub nicio forma nu iti garanteaza post!)
Ca o alta mentiune, chiar daca ar fi si 7000 de locuri libere in spitalele din orase mici, acele spitale de care vorbiti sunt intr-o situatie jalnica. Moare pacientul pe parafa ta ca nu are bani sa isi ia medicamentele pe care spitalul nu le are. Chiar si la spitale mari e "bataie" intre sectii pe fire de sutura si betadina fiindca pur si simplu nu ajunge!
Sunt un tânăr specialist și lucrez în sistemul privat tot din motivele amintite de colegul nostru întâlnite la stat. Într-adevăr, ca să fii UMF-ist trebuie multă lingușeală și ipocrizie, asta mai ales dacă nu ai sânge albastru. Îmi aduc aminte când a trebuit să învăț singur să fac ecografie, pentru că în rezidențiat nu vor să te învețe și, surpriză, nici la cursurile postuniversitare (plătite de noi), ele fiind mai mult platforme de învățare teoretică, dar practic ei nu doresc să deprinzi tehnica. Unde mai punem că și în ziua de azi sunt centre unde examene de specialitate și de atestate se iau cu șpagă. Concluzia este că trebuie să suferi mult din cauza profesiei medicale, cu toate că este deosebit de frumoasă și captivantă. Asta m-a atras la profesia asta. Apropos, primul meu salar de medic rezident a fost de femeie de serviciu (aproape 1000 lei la care se adaugau bonuri de masă). Șpagă nu am luat niciodată și sper să nu iau vreodată.
Foarte bine! succes in Franta, si eu as pleca in locul lui, asta meritam, nu este doar vina celor de sus, este vina indiferentei si nepasarii tuturor, lipsa de incredere si dezinteres. Cum putem blama oamenii care chiar spun: Gata, nu mai pot! acestia sunt fix oamenii care vor face ceva, in afara tarii, cei care au o sansa. Noi restul stam in mizerie in continuare pana vom lua aceeasi decizie. Succes tuturor si va doresc sa plecati cat mai repede din tara ca sa reusim sa ne schimbam mentalitatea si poate, peste ani si generatii, niste oameni mai cu mult cap vor locui aici in romania.
FELICITĂRI!!! Meriți mai mult. Cu toții meritam la cât ne-am chinuit și culmea din pura placere. Abia aștept sa fac același lucru!! Cu aceeași bani sau mai putini ca in România plec, numai sa am ce învața, de la cine, sa fiu lăsată și sa am parte de respect și condiții decente.
Acest material n-ar fi fost posibil fără contribuția donatorilor. Ne puteți susține munca aici: bit.ly/4ccVnf2 sau prin achiziționarea unui produs din Recorder shop: bit.ly/3VXwLRR Vă mulțumim tuturor și vă asigurăm că încrederea voastră reprezintă cel mai important capital al acestui proiect!
💙
Ar fi bine sa faceti si despre programul inuman, un medic are garda 24 de ore iar apoi ramane la program normal si ziua urmatoare, deci 32+ de ore continuu, in medie de 4 ori pe luna. Nu mai mentionez ca garzile rezidentilor sunt neplatite iar la medicii specialisti, primari nu se iau in considerare la vechime si pensie, e ca si cum ai stat acasa, in medie aduni peste 10 ani de munca doar din garzi nerecunoscuta.
Felicitări pentru reportaj 🎉Respect Recorer ❤👍
@@MihaiPopa-pr1qc
*Din punct de vedere legislativ undeva este o anomalie mare în ceea ce scrieți*
*Vă susțin, singura persoană care poate să facă lumină se numește Diana Șoșoacă & Recorder*
@@troscfugi din țară. Nu te mai văita
Sunt Irina Sporiș,medic rezident anul 5 pe obstetrica ginecologie si vă scriu acest mesaj in lacrimi, efectiv. Nu există moment din acest scurt reportaj in care sa nu ma identific 100%!!!!Si va scriu plângând mesajul ăsta ptr ca da, ies la suprafață niște frustrări enorme pe care le am încă din anul 2 sau 3 de rezidențiat. Și frustrările astea duc la muuuulta suferință ptr ca nu așa mi am imaginat ca va fi viitorul meu ca medic. Sunt de prisos si prea putine cuvintele pe care eu aș putea sa le scriu aici in comparație cu câtă furie si frustrare am adunat in mine in 6 ani de facultate si 5 de rezidențiat. Il felicit pe colegul meu ptr curajul de care a dat dovadă, îi urez mult succes in noua etapă in care sper din suflet sa nu mai dea de jigodiile din sistemul nostru. Mi e scârbă si mi e silă efectiv de absolut tot ce se întâmplă aici. Am renunțat demult la gândul de a mai opera ceva. Imediat urmează sa dau examenul de specialitate, o sa mi iau diploma si m am resemnat ca voi face doar consultații . Daca o sa am unde, desigur…In 5 ani de rezidențiat am făcut 11 cezariene cu mâna mea, 0 histerectomii, 0 sarcini extrauterine,2 laparoscopii. Ce știu sa fac foarte bine este chiuretajul si asta ptr ca acesta e categorisit ca fiind munca mai de jos și bineînțeles ca se pretează perfect ptr un sclav de rezident. In urma celor enumerate mai sus presupun ca și dvs vă puteți da seama ca da, mi e frică sa “învăț pe parafa mea “. Consider ca măcar atâta rațiune sa mai am încât sa mi dau seama ca nu stăpânesc mai nimic din punct de vedere chirurgical si sa aleg sa nu țin în mâinile mele viața nimănui ptr ca spre deosebire de alții, nu sufăr de “god like syndrome”.
Vă mulțumesc ca scoate încă o dată la lumină așa ceva, deși ptr mine e un subiect ptr care merg la terapie de vreo 2 ani. Consider ca lucrurile astea trebuie spuse de cat mai mulți dintre noi. Poate așa mai avem o șansă… sau poate nu.
Cu multă considerație,
un alt “sclav”!
:(
Doamne Irina! Mi se rupe sufletul sa citesc asa ceva. Că nu sunt lăsați medici ca tine sa exerseze ca să poată salva pacienți mai târziu. De ce încă mai exista gândurile astea comuniste gen " nu îl invăț/ nu îl las sa exerseze pt ca îmi va fura locul/pacienții"? E loc pentru toata lumea, mai ales intr-o țară in care e lipsă cronică de medici, iar pacienții sunt din ce in ce mai multi si mai bolnavi. Și eu sunt medic în străinătate și speram că într-o zi o sa mă întorc acasă, dar se pare că sistemul e atât de bolnav încât slabe șanse sa mai fie salvat. Îți urez succes pe mai departe în viața de medic specialist! 🤗
@@luiza2021 așa să vă gândiți ca intr unul din spitalele în care am lucrat în ăștia 5 ani( ptr ca da, am fost in vreo 3 tocmai ptr ca am pornit de la premisa ca n are cum sa fie peste tot la fel și am vrut sa mi găsesc locul, ca sa zic așa…) in momentul cand la singurul ecograf mai performant de pe secție venea un caz cu o patologie mai rară, iar medicul pacientei respective o examina se anunța mereu pe grupul de whatsapp al rezidenților ca a ajuns pacienta la ecograf. Am fost martoră la o scenă absolut mizerabilă: când am intrat în sală ca să asistăm și noi la ecografia respectivă, medicul a închis ecograful și i a dat pacientei șervețele sa se șteargă ptr ca “terminase” consultația brusc ce apuruseram noi. Si asta e o întâmplare de acum vreo 4 5 ani și mi o aduc aminte cu aceeași scârbă cu care s ar fi întâmplat ieri. E rau… chiar e rau. Nu stiu de ce imi vărs frustrările aici, dar simt ca bubui și reportajul acesta a apărut cum nu se putea mai bine.
Ăsta-i sistemul din România, sechelele din comunism sunt printre noi chiar și astăzi din păcate. N-are cum o țară, guvernată de nișe hoți , terminați... puși prin nepotisme, domnul Premier mecanic Marcel Ciolacu . Despre ce vb băă. Trist
daca am putea toti sa venim sa te sustinem crede-ne ca toti am face-o dar stim ca este mult peste puterea noastra de oameni simplii sa schimbam sistemul. Sistemul in sine e delasator si nu ofera niciun training la oamenii care pur si simplu nu vor sa ajute urmatoarea generatie, pentru ca deh..."poate is mai buni ca noi". Capul sus fata, pana la urma o sa vina si zile bune
Ce oameni de calitate, care pleacă și noi vom rămâne tot cu lichele!😢
Pentru că tot timpul alegem lichele/ trădători sa ne conducă!!! Noi plătim școlarizarea medicilor și... EXPORTĂM INTELIGENTA GRATUITA Occidentului !!! Sistemul de sănătate are HEMORAGIE și....NIMĂNUI NU-I PASA
!!! Daca NICI ACUM nu VOTAȚI CORECT ....veți avea , DIN NOU , conducătorii pe care ii meritați !!!😭🙏🙏🙏
lichele votăm, lichele primim
Votăm ce ni se oferă, ce e pe piață.
@@edf859fa se fraudeaza voturile, ce voturi, tu crezi ca democratia liberala poate salva tara de securism? 😂😂
Am zis-o demult! În țară rămân doar inapții (ăia care au absolvit Medicina cu medii mici) şi lingăii şpăgari! Ferească Dumnezeu să te îmbolnăveşti şi să fii nevoit să apelezi la ei!
Sunt un medic rezident neurolog care isi desfasoara activitatea in Germania, din pacate ma regasesc si eu in acest reportaj si empatizez pe deplin cu situatia colegului. Multumim clasei politice pentru ca ne-au adus in aceasta situatie, insa si noi suntem vinovati pentru ca toleram si inchidem ochii la tot ceea ce se intampla.
EXACT !!! Punctul pe I !!!Și....dați bir cu fugiții, fara sa vă mustre conștiința că lăsați contribuabilul care v-am platit școlarizarea cu..."ochii -n soare", sau ..in sicriu !!!
Eu NU înțeleg DE CE nu studiați medicina in tarile unde ați ales sa profesați ??? !!! Că...sunt prostii / fraierii care v-au PLATIT din sudoarea frunții lor studiile !!! Și...NU AVETI nici 0,0001% sentimentul că DATORAȚI CEVA oamenilor simpli care v-au platit studiile !!!😢
Clasa politica nu este nimic altceva decat o reflexie a majoritatii populatiei.
@@juperrrMajoritatea populației pe care tot clasa politică a adus-o în starea asta: săracă și needucată. Iar, având în vedere că nu se schimbă nimic în educație, populația va fi din ce în ce mai săracă și mai needucată…
Sper doar ca ai fost la vot.
Sunt medic rezident,chirurgie pulmonara...Din pacate nu o sa profesez niciodata pt ca a trebuit sa ma intretin cumva in facultate.Sunt si antreprenor am un busines care creste zi de zi...La mine in firma eu gestionez bine situatia,in spital vad lacunele de care imi este scarba...mai ales ca iau parte la ele fara sa pot comenta prea mult.Sunt oaia neagra a spitatlului pentru ca am comentat la o situatie in care era implicata o viata si nu am acceptat sa fiu partas la omor,am intervenit,am operat fara stirea medicului-am salvat.De atunci ma scuipa si asistentele!.In afara nu plec...in spital nu raman...Am si o a doua facultate de management(as putea deveni orcand director de spital)dar din fericire nu o sa raman parte al unui sistem corupt si plin de cancer.Am colegi rezidenti(parintii medici in spitalul unde activez momentan)care nu stiu ce este un bisturiu sau sonde dopplere😂😂😂.Trist nu?Nu regret ca de 14 ani sunt in facultate am ajuns la o varsta totusi innaintata-33 ani...Scopul meu a fost sa imi dau seama de ce a murit tatal meu-facand infarct..Poate suntem cazuri izolate...desi mai stiu cazuri de genu..sunt multe de povestit dar vreau sa inchei capitolul cel mai nasol al vietii mele...De plecat nu plec in afara desi as avea post-maine,in sistem nu raman.
Sunt proaspăt medic specialist, lucrez în provincie si fac naveta de la București zilnic.
Am plecat în provincie cu mari așteptări, venind dintr-un mare centru universitar unde pe singurul post scos, cum a menționat și colegul Bobu, a rămas pt o pila, cu post de asistent universitar...
Drama este ca și în provincie oamenii sunt numiți politic și te mint efectiv ca vor sa schimbe sistemul și sa facă minuni...
Acolo munca este de 3 ori mai solicitanta, pacienții sunt de 3 ori mai mulți decât în spitalele universitare, unde ce sa vezi, mai ai câțiva rezidenți care sa îți facă dacă nu toată munca, mare parte din ea...
Tragedia este ca deși dorești să schimbi ceva în sistemul asta corupt, nu ai efectiv cum... Este inuman de multa oboseala, gărzile sunt foarte solicitante, se rămâne încă 8 ore după garzi la spital, în contextul în care în Germania, spre exemplu, este interzis din motive evidente de oboseala, pt ca nu ai cum sa scrii o medicație corecta după 30 de ore de nesomn...
În privat, la fel, sunt plătite doar consultațiile și ca să trăiești decent ar trebui să lucrezi măcar în doua locuri... Nimeni nu spune de echipamentele pe care trebuie sa ți le procuri, de cărți, de cotizația lunara catre colegiul medicilor, care trebuiesc acoperite din buzunarul propriu...
Trăiesc cu anxietate generalizata, înainte de fiecare garda încă îmi citesc și îmi repet de frica sa nu greșesc din neatenție /oboseala...
Per total, am 31 de ani și părinții mei s-au saturat sa ma vadă plângând din cauza jobului... Menționez ca în rezidențiat am avut parte de o tiranie la rang de cinste, iar ca medic specialist de zero ajutor din partea colectivului "cu experienta"....
Din păcate nu se dorește nicio schimbare și oricât am încerca să ne facem vocea auzita undeva, cumva nu se reușește...
Am colegi care au dat rezi din nou ca să nu rămână șomeri, deși au promovat specialități grele...
Și atunci, dragi cititori, cum sa nu îți vina sa iei ruta occidentului?!
Ps poate Recorder ar trebui sa adune toate comentariile (doleanțele) colegilor tineri și sa facă o serie cu acestea (având în vedere ca multora ne e teama sa ne dezvăluim identitatea...)
Tu te-ai nascut in Bucuresti, sau esti din cei care au plecat din provincie, si acum doar Bucuresti mai exista pentru tine? In alta tara o sa lucrezi in capitala sau te vei multumi cu orice orasel unde gasesti de lucru? De ce nu te muti si in Romania intr-un oras din provincie? Acolo nu este necesar sa fie medici?
Nu minti, nici in Romania, dupa o grada NU ESTI OBLIGAT sa ramai la un program de 8 ore (apropo, medicii nu lucreaza 8h in Romania, deci daca scrii prostia asta ma indoiesc ca esti medic)... Cunosc multi medici care dupa garda grea pleaca acasa...Mai sunt si garzi linistite, cand prinzi destule ore de somn sa iti permita sa mai lucrezi cateva ore dupa garda...
La spitalul la care lucrezi, cate posturi de medici sunt libere? Si probabil este un spital apropiat de Bucuresti. Sa vezi cate posturi de medici sunt libere la spitale din alte orase, indepartate de Bucuresti... Supraincarcarea medicilor din provincie provine din lipsa medicilor, medici care NU VOR sa lucreze in provincie.
Schimbarea trebuie sa provina de la medici in primul rand, sa nu mai viseze toti la capitala... Orice medic care a facut facultatea cu gandul de a lucra doar in cateva centre universitare, mai bine nu facea medicina. A irosit resursele tarii...
De ce nu aveți sindicat?
Ca medic rezident nu dispui de niciun fel de sindicat, din păcate... Eventual de ceva asociație a medicilor rezidenți și de (preamaritul) colegiu al medicilor...
@@loveinfernal1105 Ah, asta explică multe atunci, în principiu de ce au “măreții” profesori impresia că vi se pot kk în cap fără repercusiuni. Puteți să vă faceți sindicatul medicilor rezidenți atunci, dacă nu există în prezent un sindicat care să vă ia în seamă. Tot ce aveți nevoie e un avocat sa va consulte și să vă dea indicații de început și 15 membri fondatori. Și multe c**ie, evident. Baftă!
@@random-user-handleCand ați mai văzut dvs vre-o dată ca un sindicat sa apere interesele unui grup si nu sa il controleze !
Doctore, felicitari pentru specialitate si decizia de a pleca!
Sunt chirurg de 15 ani, jumatate petrecuti in tara, jumatate un pic mai la vest de unde mergi tu. Am 3-4 demisii sau neprelungiri de contract in 3 tari diferite, 2 intoarceri si plecari in si din Ro, peste 10 spitale diferite in care am profesat si examenul de primariat european in specialitatea mea.
Nu are de ce sa iti para rau ca pleci. Dimpotriva. Ceea ce ai trait in stagiile alea scurte chiar merita trait cativa ani de zile. Si vei afla in 3-4 ani si daca vrei sa ramai acolo definitiv.
Daca totusi vei vrea sa te intorci vreodata, va fi foarte usor sa o faci. Vei primi post oriunde cu experienta adunata in Franta. Insa, retine ca toti colegii tai din Ro vor fi doar ceea ce au fost invatati sa fie: sclavi sau conducatori de sclavi.
Sugestia mea: daca te vei intoarce, fa-o direct in privat si negociaza-ti venitul in acel post inainte de a demisiona din Franta sau unde te vei afla in acel moment.
Mai important insa:
- “bucura-te” de fiecare an, in urmatorii 5. Vei invata mult.
- da-ti toate examenele locale si europene in max 5 ani
- fa un fellowship de 1 an in afara Frantei inainte sau dupa examenul de primariat
- plateste-ti permanent cotizatiile la colegiul medicilor in 2 tari diferite
Vei deveni 100% independent in 5 ani. Si tot timpul pregatit de o demisie (daca e cazul), avand aliniata alta oportunitate inainte de a demisiona. Nu accepta BS de la nimeni pentru ca meseria asta e si asa destul de complicata (psihologic) incat sa te mai incarce si vreun coleg, sef sau administratie de spital.
Si nu uita: scopul tau in viata nu este sa mori pe baricada, cu un IMA intr-o garda!
Spor la munca si distractie placuta in concedii!
Sunt medic rezident, insa nu pe chirurgie, dar tot voi lua si eu mesajul asta cu mine unde merg pentru ca e, pur si simplu, mult prea bun si constructiv, mult prea direct si sincer ca sa pot trece mai departe in comentarii fara sa il salvez. Cinste si multumim pentru impartasirea experientei!!
Draga Diana, imi permit sa va felicit ca ati pus la suflet si veti lua cu d-voastra sfaturile de mai sus.
Socrii mei au fost medici. Tata anestezist, mama oftalmolog.
Se râdea mult la noi in casa, tata zicea: Eu sunt medic, mama e doar oftalmolog😂
El lucra in spital si facea si gărzi, ea, "doar" la policlinici(a dus casa, copilul si l-a sustinut pe tata in toate etapele si cand si-a dat doctoratul).
El a murit de cancer la 59 de ani.
Ea a trait pana la 85 de ani.
Mentionez ca mama a adorat medicina si a practicat pana la 81 de ani, toti au regretat cand n-a mai profesat.
Dumnezeu sa-i ierte!❤
@@dianamm8140 Cu mare placere!
Sunt medic si am ramas in România să profesez in privat pentru că specialitatea ( gastroenterologie)mi-a permis acest lucru. Am ales privat după două experiențe deplorabile în spitale de stat. Cea mai mare minciună este expresia “ omul sfinteste locul”. Fals! Mai mulți oameni buni pot transforma un loc.
Medicina românească este un sistem fanariot. 90% din profesorii de astazi au fost sclavii cuiva in comunism si vor la randul lor sa aiba sclavi.
Indiferent daca ai un post la un spital te vei lovi de lipsuri atata timp cat conducerea spitalului e numita politic si prefectul va avea robinetul de fonduri.
Ministerul sanatatii este o infectie. De fiecare data cand cineva a incercat sa schimbe a fost inlaturat de sistem. Hexi a fost doar un iceberg al încrengăturii servicii - politica - dinozauri ai spitalelor.
Performanta nu s-a mai facut in Romania din anii 60-70 in medicina, inovatie zero, nu facem cercetare ci doar slugarim profesori. Dovada acestui lucru este ca România nu a mai facut ceva in medicina de la Emil Palade. Marii profesori români la congresele din afara sunt vai mama lor, invitati din jenă nu ca ar avea ceva de spus. Cei mai multi vorbesc rusgleză. Sunt si excepții din fericire, există si mentori dar intr-o mare masura sistemul trebuie ars din temelii.
Foarte adevărat!!!!
Confirm!!!
😮
Atunci mai bine la privat
romania e un iad vere, mai multi oameni buni vor fi mancati de vii de dracii de aici, iadul nu poate fi sfintit ci doar distrus
Cercetator, nu medic.
M-am lovit de aceeasi situatie ca acest domn. In institutele de cercetare din romania nu poti izbandii decat dacă accepti sa fi sclavul unui domn' profesor comunist (sau pila cuiva). Problema asta cuprinde tot ceea ce este sistem de stat.
Au fost multe lucruri amare dar ce va ramane cu mine pentru totdeauna vor fi cuvintele unui fost profesor atunci cand cautam un post cu jumatate de norma la o catedra din upb: noi nu avem nevoie de mercenari! Asta eram eu in ochii fostilor mei profesori, un mercenar...
Am plecat, acum sunt profesor universitar in SUA.
Cu respect, caut de mult sa discut cu cineva despre cercetarea din România, în special din domeniul fizica mă interesează. Am putea discuta puțin, va rog ?
BRAVO, FELICITĂRI, PENTRU FAPTUL CĂ NU AȚI FĂCUT RABAT DE LA PRINCIPIILE MORALE !!!
MULT SUCCES ÎN CONTINUARE !!!
Cat de inspirațional❤️felicitări!!
Felicitări!!!!
Scuzați-mă că întreb, dar diplomele de la facultățile din România sunt recunoscute în SUA? Nu sunt student la medicină, sunt la politehnică, dar mă întreb dacă cumva este posibil să profesez acolo cu diplomă obținută de la politehnică. Numai bine.
Buna ziua oameni frumosi!! Sunt medic rezident pe Medicina de Familie, anul 4 (ultimul), la toamna ma pregatesc sa dau examenul de medic specialist. Am ales aceasta specialitate cu inima, dar si pt pasiunea mea de a locui la tara (rural). Tot auzim peste tot aproape frenetic, nu sunt medici, nu avem medici, mai nou “nu sunt medici in mediul rural”. Ei oameni dragi, caut ca un nebun descreierat sa imi achzitionez un praxis, insa ce sa vezi? Nu ai loc nici la tara de pile, nepotisme, copii de doctori, bani, etc. Prea putine cabinete se vand, de catre cei care ar fi trebuit deja sa plece demult in pensie, cele care se vand, se cer bani grei, mult peste puterile mele de rezident amarat cu nici 5000 de roni salar, dupa aproape 22 de ani de scoala. Efectiv sunt disperat, locuiesc cu fetita si sotia mea la parintii mei, nu am o casuta a mea, am rate la banca si ma pregatesc incet ca de la 1 Ianuarie sa fiu somer. Nu se intrevede nicio licarire de speranta, pentru noi astia, din afara sistemului fanariot, prunci de “non-doctori”. Nu avem viitor!!! Dumnezeule mare, nu ne lasa…
Sunt medic specialist si am decis sa plec in Franta imediat dupa terminarea rezidentiatului. Am plans pe toata durata videoclipului. Am plans pentru toate neputințele, pentru toate jignirile, pentru toate bătăile de joc, am plâns.
Îți urez și vă urez tuturor mult succes în drumul vostru, dar vă încurajez pe cat mai mulți să plecați! Plecați și veți fi respectați, apreciați, iubiți!
Pleacă medici tineri ( care nu întind mâna după 100 de lei de la băbuță venită pentru un consult ), pleacă ingineri, oameni tineri care au un har în ceea ce fac!
Ăștia suntem, atâta putem. Nici un post nu se mai ocupă la stat fără o ‘ pilă ‘, fără să cunoști pe cineva… Mult succes tinere, urmează-ți visul.
ruclips.net/video/nsnFzjnoaLg/видео.htmlfeature=shared uite un vis
Sistemul de Romania, dezamăgitor. Noroc și sănătate acestui Doctor tânăr în străinătate ii doresc, ...mulțumim Recorder.
Da, dar aici școlarizarea e moca pentru ei, în UK sau SUA se împrumută și trag juma de viață ca să returneze banii.
@@nastasepuscariasȘi crezi că asta e un argument să rămână? Trag în UK și în SUA, dar în condiții de muncă și într-un mediu colegial infinit mai bun.
@@nastasepuscariasnu compara UK, USA cu Romania, salari... conditile de lucru, sistemul, si daca tot dai un ban in plus ,esti respectat , ai conditi...si poti lucra nu bine ci foarte bine
@@vladmihai66 Mediul colegial vi-l puteti face chiar voi, da, incepeti voi si se vor misca lucrurile in ac. sens ! Oricum ,vor veni altii care vor gasi o tara buna de locuit si un mediu in care te poti dezvolta !
@@nastasepuscarias In UK cel puțin te "imprumuti" la stat, dar platesti relativ putin lunar (se ia direct din salariu, proportional cu cat castigi). Dacă nu ai reușit sa platesti după ~20 de ani, datoria este stearsa complet. De ce vrei sa faci situația sa para mai rea decat este cu adevărat?
Salut Vlad ,bine ai venit in Franta (Orange/Avignon) .Kinetoterapeut,in Franta de 4 ani jumate .
Nu ai sa regreti deloc decizia luata,si cand zic asta nu ma refer deloc la partea financiară.Este altceva ,complet altceva .
Ps:de fiecare data cand ma intorc in Romania pentru cateva zile ;nu vreau sa fiu ipocrit spunand ca abia astept da revin in Franta ,dar de fiecare data imi confirm mie ,ca am facut cea mai buna alegere plecand .
E in Orange? Medic și eu tot in zona!
Da, f fain in Vaucluse. Sa se obișnuiască cu arabii, mistralul, seceta, canicula și țânțarii tigri. În rest e fff fain.😂😂😂
Exact asa simt si eu. Dupa cateva zile in tara ma trezesc ca imi spun "vreau acasa". De venit vin doar pentru ca parintii mei traiesc acolo. Si nu, nu uit nici o clipa de unde am plecat. Asta ma incarca si imi da putere sa merg mai departe.
Vă pleacă copiii din țară iar voi tot cu aceeași mafie votați!!!!
perfect spus!
Nu inteleg cum poate fi lumea atat de oarba. Suntem furati in fiecare zi, si majoritatea tot cu mafiotii voteaza.
mafia numara voturile. nici o populatie nu are cum sa fie atat de bolanda sa voteze aceleasi lichele 35 de ani. poporu asta e orice, dar nebun nu e.
isi vad de pensiile lor batranii, nu voteaza pentru copii sau viitor, cunosc cazuri
cand te pensionezi la 45-50 de ani, votezi doar pe aia care maresc pensiile artificial din PIX, dar nu realizeaza ca nu asa functioneaza macro si micro economia si ca maririle din PIX nu sunt defapt mariri, se maresc si preturile odata cu acele "mariri"
🎉🎉🎉🎉 Bingo
Așa popor, așa conducători, n-am zis-o eu, ci tăticul Platon. Dacă nu știți cine e șmecherul ăsta fiindcă v-ați născut ieri, cătați pe „Goagăl”.
Sunt si eu rezidentă pe medicina interna in Romania si il apreciez enorm pe colegul care a vorbit pe șleau despre ce se întâmplă in sistem. Nimic nou din ce nu stiam, noi cei care lucram in domeniul sanitar.
Fiind rezidenta pe ramura clinica te tot plimbi prin diferite spitale cu diverse stagii si pot spune ca la noi este exista doar extreme. Ai sanse ori sa lucrezi cu cineva ok ori cu cineva de iti vine sa ti iei campii. Multi doctori pusi pe pile, ba ca parintii lor au fost "cineva", ba ca au avut legaturi amoroase cu persoane potrivite de la conducere etc.
Iar atitudinea fata de rezident in cazurile in care dai de un doctor care are complexul de zeu, lasa enorm de mult de dorit. Nu de putine ori s a urlat la mine si la colegele mele sau am fost jignite fara sa meritam. Doctorii mari ar trebui sa se comporte mai frumos cu rezidentii si sa inteleaga ca fara noi ei nu ar fi in stare sa faca nici 80% din treaba din spital. Pt ca din pacate aceasta nu presupune doar consultul pacientul, investigatiile clinice si paraclinice, ci si enorm de multa hartogarie. Sunt foarte multi doctori care nu sunt in stare sa si scrie singuri un bilet de externare.
Singura mea speranta este in generatia de tineri specialisti care au decis sa ramana in tara, pentru ca am vazut ca o buna parte nu sunt ca cei langa care au crescut, ci ca încearcă sa fie mai buni atat ca oameni, cat si ca profesionisti.
Semnat "inca un sclav al sistemului"
M-am regasit 100% in aceasta poveste...cat despre sclavagia rezidentiatului-azi inteleg ca mi-a prins bine si ca e necesara, asa ca o calire... Am inceput cu 200 euro salariu si garzi neplatite in conditiile in care plateam pe chirie 100 de euro iar cheltuielile la bloc ajungeau la peste 100 de euro pe luna, iar parintii ma sustineau cu bani de mancare si haine si ati prins ideea...mai am o sora, care incepuse si ea facultatea... Am plecat in anul 3 de rezidentiat in Germania si acolo am invatat limba in timp ce dimineata eram la spital si seara la scoala...si am reusit sa-mi ajut familia si multi colegi care au urmat. Dupa vreo 4 ani de munca eram asa de multi in Germania in NRW incat intre spitale vb limba romana cand sunam sa transferam pacienti...indiferent de specialitati...pt ca eram si f buni...(greaua) scoala romaneasca!
Nu s-a pus niciodata problema sa existe vreun post in tara in orasele mari, eventual prin UMF cu jumatate de norma...asta e(ra) standardul si sunt deacord cu asta...In medicina trebuie sa faci cercetare si sa te jertfesti pe tine si familia ta pt un astfel de loc...nu e pt oricine... In periferie se gasesc posturi si azi, dar nu e f atractiva, cu toate ca a fi doctor e o munca 24/24 si nu prea ai timp de altceva...
Azi sunt sef de sectie in Elvetia...si inca mai ajut si colegi romani zi de zi...
Buna ziua. Puteti sa oferiti un email de contact?
Nu se găsesc posturi, nu pe ramuri chirurgicale. M-am inscris la un post la 400 km de casa, iar data, ora si locatia concursului au fost afisate la o ora si jumatate dupa ce a inceput.
Felicitari!
@@valeriumaxim5943 lasa un email aici si iti scriu in privat
Din cauza nepotismelor și corupției 😔
A sărăcit lumea și nu mai poate oferi șpaga la nivelul ridicat cerut de ei...
@@nastasepuscarias Spaga o iau tot aia veniti prin nepotism sau care au dat la randul lor spaga sa intre pe postul ala. Se cheama coruptie, dupa cum a zis si omul mai sus, dar trebuie sa te duca un pic mintea ca sa faci legatura dintre cele 2...
@@nastasepuscarias Cunosti medici rezidenti/studenti la medicina? Eu ma numar in una din categoriile astea si iti spun doar sa te uiti mai atent la ce spune baiatul din video si sa il crezi pentru ca este tristul adevar.
BINGO
O să plângă noile generații în pumni
Ca o sa rămână România doar cu scursurile
Toți ce este la conducere la fiecare instituție este ,,mucegai ,,
Vlad, bine ai venit printre cei care nu am plecat din Romania de foame, ci pentru ca ne-am dorit sa fim tratati ca adevarati profesionisti si sa ne putem exercita profesiile intr-un mediu care sa nu fie dominat de nepotisme, ci meritocratie. In cel mai scurt timp, vei intelege ca ai luat cea mai buna decizie pentru tine.
DATORATI CEVA CELOR care v-au platit școlarizarea!!! Unii mai plecați și cu scârbă și lipsa de recunoștință CRASĂ, după ce v-ați "ajuns"!!!
@@tabitaro1 mars ma la cotet si intinde mana pentru litrul de ulei. ce scolarizare platita? ca trebuie parintele sa aduca materiale la scoala din clasa I? cica invatamant gratuit, dar trebuie sa aduci inclusiv hartie igienica. tara de lumea a 5a
@@tabitaro1 , da, le datorez ceva parintilor mei, pentru ca daca eram doar la mana sistemului de educatie, nu aveam nicio sansa. Asa numitul sistem de educatie GRATUIT din Romania, in care toate costa bani si in care daca nu pompezi bani in copiii tai, merg mai mult degeaba la scoala. Evident ca plec cu scarba, dintr-un sistem care nu ma apreciaza, nu imi ofera oportunitati si daca poate, imi mai pune si piedici, ca sa reuseasca altii mai slabi decat mine sa ocupe pozitii mai bune. Evident ca mi-e scarba de sistemul care ma impinge sa stau departe de parinti. Pentru ce sa fiu recunoscator? Spuneti-mi un singur lucru pentru care sa fiu recunoscator acestui sistem, ca eu incerc de 10 ani, de cand am plecat, sa gasesc un singur lucru bun si nu reusesc.
@@tabitaro1din cauza oamenilor cu mentalitatea ta comunista suntem aici … du-te si linge niste pantofi, pupa un cur …
@@tabitaro1ce scolarizare sa platesc? Am fost 6 ani la facultatea de medicina si un an bursier ca am invatat!! 70 de locuri bugetate si 200 la taxa. Pe munca mea eu am fost la buget ! N am dat nici un plic la vreun “profesor”. Nu am nici o pila
Salut, sunt medic rezident geriatru, am terminat facultatea la UMF in Ro și am dat rezidențiatul din prima in Franța.
Spre deosebire de Ro, rezidentul din primul semestru gestionează pacienți de la A la Z, ca sa nu mai vorbim de gesturi precum puncții lombare, articulare,ascita etc.
In timpul rezidențiatului am avut ocazia sa fac un DIU in oncogeriatrie. Dragi cititori, să știti că facem uneori imunoterapie, chimioterapie sau altele la pacienți de 90-100 de ani. Oamenii au încredere în mine și deși au boli deosebit de grave, își pun viața în mâinile mele.
Uneori îmi imaginez cum ar fi sa tratez un compatriot .. sa pot sa îl fac bine ..
Din nefericire, Romania nu mă vrea, nu mă pot dezvolta profesional, nu se investește în mine.
Îmi pare enorm de rău că mi-am lăsat familia, rămân cu acest gol in suflet.
Va urez sănătate dragi romani..
Bună! Aș aprecia enorm dacă mi-ai răspunde la câteva întrebări scurte. Cum te-ai descurcat cu limba franceză? Știai la perfecție de la bun început? A trebuit să dai vreun examen de limba pt a fi acceptat la rezidențiat în Franța? Mult succes în continuare!
In 2022 când am dat eu ECN-ul ( deci forma veche de examinare fara probe orale ), examenul a fost scris in totalitate și nu a necesitat examen de limba. Am venit cu un nivel de limba A1-A2 și am recuperat pe parcurs.
Absolventa a facultății de fizică la Universitatea București. Am aplicat la un institut de cercetare pentru un post. Am fost prima persoana sub cel admis. Ulterior am aflat că postul s-a dat cu bani. Alții au aplicat la alte institute și când au mers să își depună dosarul au fost întrebați din partea cui vin.
Trăiesc de 8 ani in Londra. Am făcut aici Contabilitate afacerilor timp in care am făcut și 2 copii. Cu diploma obținută pot oricând găsi un job in domeniu.
Nu-mi lipsește România nici măcar o secundă, îmi lipsesc părinții...
Corupția infiltrată in toate sistemele, inclusiv în institutele de cercetare m-a determinat să plec.
Toți cei cu studii au plecat din cauza corupției...
Eu sunt doctoranda si imi e frica
Din pacate, inca o data PSDNL a pus stapanire pe toata Romania pentru inca un mandat.
Asa este...nu mai avem scapare cu o asa populatie..
Fugiti cat va tin picioarele. Oamenii muncitori si de valoare sunt respectati in alte tari si au usile deschise.
Decat gunoaiele hAUR sau șoșoacă, mai bine PNL PSD USR si orice.
Avem ce am vrut, asta s-a votat. Si nu au castigat cu 50 de voturi, ci cu majoritate covârșitoare.
Saracii vor deveni si mai saraci, oamenii inteligenti vor pleca.
Se fură voturile!
De 3 ani sunt plecat din Romania - datorita lipsei de locuri / spaga ceruta/ aceleasi motiv asemanator cu al colegului nostru.
Felicitari pentru reportaj.
Imi pare rau....
Daca ai plecat de 3 ani, măcar plateste-ti DATORIA ( școlarizarea de aici , care te-a propulsat în cariera)!!!!Donează ceva, un aparat unui spital din RO , ptr.FRAIERII care au c-trubuit financiar la "afacerea" ta printre străini !!! "!!!
@@tabitaro1 ce zic eu...si ce raspunzi tu. Imi pare rau ca te simti " pacalita " dar ar trebui sa ridici capul din pamant ca n ai inteles nimic nici din reportaj si nici din raspunsul meu.
@@charkaouiadham Inteleg frustrarea medicilor ce pleaca din tara si este pe buna dreptate intr-un sistem atat de corupt..insa ce a spus acel domn/doamna despre platirea scolarizarii mi se pare normal( atat timp cat facultatea a fost facuta la stat nu cu plata) .Inclusiv politistii daca fac academia sau scoala de subofiteri si nu vor sa mai profeseze in romania datorita conditiilor etc...sunt obligati sa isi plateasca integral scolarizarea. Cel ca a dat comment-ul cu scolarizarea a avut o abodare mai drastica insa dpdv financiar corecta.
@@tabitaro1un casetofon, un PlayStation, un robot de bucătărie...
@@tabitaro1 Bre tataie, a plecat din tara pt ca n-are unde sa lucreze in Romania. N-are post bre, ai inteles acum? Degeaba zici ca ai investit matale in pregatirea lui, daca aia de-i votezi matale mereu nu ii si foloseste. Daca moare de foame in tara iti recuperezi investitia?
Pentru ca fosilele din spitale trebuie sa faca loc pentru copiii si rudele lor.
E o mafie mare de tot in spitalele din Romania. Daca nu ai bani si nu iti permite specializarea sa iti deschizi un cabinet privat, ai cam belit-o. Fara o mita grasa si poate si cateva relatii, nu ai nici o sansa.
@@ForgottenKnight1 Ai "belit-o" daca ai fumuri de orase mari. Sunt mii de posturi libere in orasel mai mici, dar orasele mici nu sunt de nasul tinerilor medici, care odata cu titlul de medic specialist, au primit si titlul de vedeta...
@@stefistefan403 exista pe specializari clinice (adica cele in care nu se fac operatii). pt chirurgie nu e la fel. in spitalele mici nu e aparatura necesara operatiilor, pacientii fiind trimisi tot in orase mari pt a fi operati.
Si chiar si pe specializarile clinice nu sunt medicamente in spitale, oameni buni! Daca mergi ca medic (inclusiv in bucuresti, nu mai zic de provincie) nu ai cu ce trata pacientul. Nu ai niste antibiotice de baza, nu ai insulina, nu ai anticoagulant. Ce faci? Cum poti sa trataezi asa pacientul ca moare omul pe parafa ta daca nu are bani sa isi cumpere medicamene..
Eu sunt medic rezident si efectiv imi e groaza sa nu se imbolnaveasca cineva din familie sau chiar eu pt ca e mareee jale in spitale.. Multe multe lipsuri
@@ForgottenKnight1 Lucrurile nu stau mai bine si pe la arhitecti, noroc ca profesia e ceva mai liberala decat a medicilor.
Fosile, MAI, MApN, Vama, Judecatorii samd
Sunt Radu, medic specializat in medicina paliativa in SUA. Am plecat din Romania la 8 ani cu familia si mereu am avut o dorinta sa ma intorc. Am petrecut multe veri in tara cu bunicii, cu rude, cu prieteni, etc. Am terminat rezidentiatul in medicina de familie cu supra-specializare (fellowship) in medicina paliativa si hospice. Este un domeniu mai nou care este in crestere si in cautare in toata lumea, inclusiv mai nou si in Romania. Am avut oferte de pozitii la spital imediat in SUA, unde de altfel si lucrez. Am fost in concediu in tara anul trecut si am mers la CNRED sa incerc sa imi echivalez studiile cu speranta ca as putea sa ma intorc in tara sa practic. Mi s-a spus direct "nu". Am venit cu toate documentele, am depus dosarul si mi s-a spus ca nu se recunosc studiile din SUA ca trebuie sa fac facultatea (6 ani) din nou in Romania daca as vrea sa practic medicina acolo. Sunt sigur ca nu sunt singurul in aceasta situatie si sunt multi tineri romani care ar vrea sa revina in tara si sunt efectiv blocati. Dar in acelasi timp citesc o gramada de articole care se plang de lipsa de medici, ca pleaca medicii din tara in strainatate, etc. In schimb daca vreau sa ma intorc nu sunt lasat, si asa o sa aduca medici din Turica, China, Palestina,etc pt ca diploma lor cumva este recunoscuta. Salariul si nivelul de trai sunt evident mai bune in strainatate, dar suntem multi care traim cu dorinta sa ne intoarcem sa facem ceva pt tara. Doar sa ne primeasca.
#ciumarosie...ne sufoca. Trist este ca sunt oameni care sustin spaga, coruptia si traiesc in mocirla asta.
Echipa Recorder
Ați putea face un material despre condițiile(vestiare, profesorii,șpaga) UMF mai ales prima pe lista dupa ultima clasificare
Va putem ajuta noi! studenții UMF!
Si despre UMF Cluj ar fi multe de spus pe această temă
Si despre UMF Timisoara, o jale de universitate
O mare placere sa vad reportajele voastre!
O mare plăcere dar și o mare tristețe după ce termini reportajele… Respect Recorder
@@danifloarea6404 Sincer, populatia nu merita sa simta decat tristete pana nu se iese in numar mai mare la vot (si *nu* pentru PSDNL!!)
Exact asta a fost și calea mea. Exact medic ortoped sunt și eu!!! Exact aceleași frustrări!!! Soluția este: dacă tot am fost în Franța să învățăm medicina adevărată, tot așa ar trebui să împrumutăm Greva medicilor rezidenți în România … nu vă lăsați înjosiți de acești dinozauri ai sistemului… aveți un pic de demnitate stimați colegi rezidenți și nu numai !!!
pentru ca in functii de conducere sunt Ciolaci ... la toate nivelele si nivelurile ...
Și....cine i-a ALES/ II TOLEREAZA pe CIOLACI , CÂȚI, CIUCI cu toată SLEAHTA lor ????????????
Si, dupa cum se voteaza, din pacate, vor continua sa fie inca mult timp de acum inainte.
Ciolac înseamnă ciung in turcește.
Și Ciuce sau Dăncile, fmm viață și țară!
@@ionescuion3251ciung de creier
O cunoștință care este medic mi-a povestit exact ce povestește acest om aici.
Respect oamenilor care au curajul sa vorbeasca de aceste lucruri care reflecta realitatea romanilor de rand nu a politcienilor! Felicitari lui Vlad ca a ales sa nu se conduca dupa 'capul plecat sabia nu-l taie'. Din pacate sunt putini care au un astfel de curaj! Si mai pacat si mai trist este ca societatea este pasiva chiar daca oamenii de genul ies in fata si vorbesc deschis. Suntem pasivi la aproape tot ce se intampla in jurul nostru dar cand avem cate o nevoie stim sa ne plangem de sistem fie el medical, educational etc.
Oamenii au curajul să iasă doar când nu mai depind de sistem. Am auzit afirmații de genul “dacă nu faci așa, mă asigur ca nu vei avea nicio șansă în țară” și multe alte exemple. Vorbesc doar cei care știu ca nu vor avea de suferit, din păcate.
Sunt plecată din 2011 in Germania și nu regret deloc. Am terminat administrație publica și pentru un post în România trebuie șpagă și nu ști cât timp poti ocupa acel post.In Germania împreună cu soțul avem un restaurant care de 10 ani jumate il conducem si nu a trebuit sa dau șpagă nimănui și toți nemții ne respectă munca care o facem și calitatea. Atât vreau sa spun mulțumesc România ca nu mi-ai dat șansă pentru ca aici o duc de cel puțin 10 ori mai bine ca un patron din România. Respect tuturor celor plecați afară și pun România pe harta lumii prin ceea ce fac . Multă sănătate tuturor
In ce localitate aveti restaurantul si cum se numeste? Poate ajung sa va calc pragul intr-o zi.
Ramona, lasa Ro - e clar ca nu ne ajuta RO :) saraca tara e condusa demult timp (80 de ani) de aceleasi lichele.
Cei care sunt plecati din tara inteleg foarte bine aceasta situatie. Si nu e doar despre medici.....
Din pacate singurul lucru de care ti se poate face dor referindu-te la Ro este doar familia! RO este locul in care cea mai mare realizare este sa pleci din ea.
Mult success si putere tuturor celor in astfel de situatii, sa decida ce e cel mai bine pentru ei!
Cat adevăr în spusele tale...😔
E destul de mediocru,daca cea mai mare realizare a unui medic,este sa plece.
Ma regasesc in cuvintele tale.Sunt in aceasi situatie.Iubesc Romania ,dar de peste 20 de ani prin strainatate de fiecare data cand ma intorc deabia astept sa plec innapoi,in afara de familie nu mai gasesc nimic la locul lui.......Trist dar adevarat!!!Oare va fi vreodata altfel???Oare vom putea noi toti cei plecati sa ne intoarcem in Romania adică acasa......
@@elenatudorache3740 Și ce vrei să facă? Sa se roage de ei pentru un post,nu vorbii dacia nu știi
@@elenatudorache3740sau poate sa stea si sa... nu mai fie medic?? De ce nu intelegeti ca nu exista posturi?
Ultima oara cand am fost la medic, in cabinet era o rezidenta. Dupa ecografie, medicul ii spunea rezidentei ce sa scrie in calculator, insa dupa parerea mea foarte repezit si mormait, nici eu nu prea intelegeam ce zicea. Cand mi-a scos fisa, doua valori erau trecute gresit. Medicul a inceput sa tipe la ea si sa injure ("Da-o dracului de treaba") de fata cu mine, pacienta. Mi s-a facut atat de rusine si sunt atat de suparata ca m-a socat si nu i-am reprosat nimic doctorului respectiv pe moment. Trecand peste faptul ca pana sa ii spuna sa treaca valorile respective el nici nu o bagase in seama, nu vreau sa imi imaginez ce este in sufletul fetei respective in fiecare zi pt ca trebuie sa treaca prin astfel de umilinte.
😂😂😂
Crede-ma, medicul avea o zi buna daca asta a fost toata reactia
@@AnaMARIA-cq7zpun distrus care merită distrus
S-a tipat si la mine studenta fiind, de fata cu pacientul. Va dati seama ce este la rezidenti care au o responsabilitate mai mare. Sau la fel, medic care lua la un misto foarte urat o rezidenta cand asistam in sala de operatie. Adica nici macar bunul simt ca mai sunt alti oameni de fata, sa faca observatii in particular
subscriu, sunt de acord cu ce spune Vlad, sunt IT-ist si lucrez in Spania, in Romania as putea castiga la fel in Bucuresti/Cluj, dar nu banii sunt problema ci sistemul, societatea, infrastructura etc... am incercat si nu ma pot adapta in Romania tara hotilor
Da, destul de greu de urmarit si scriu si eu aceste randuri cu lacrimi in ochi. Sunt medic specialist psihiatru si o sa plec in strainatate definitiv. Nu planuiesc sa ma mai intorc vreodata fiindca nu imi pot imagina cum se poate schimba vreodata acest sistem. M-am regasit 100% in acest video si sunt atat de multe lucruri care m-au ranit si distrus pe interior in acesti 5 ani de rezidentiat petrecuti aici in tara, dar si in cei 6 ani de facultate. Nimic nu a fost asa cum am sperat si au avut un efectiv atat de nociv pentru pasiunea, dorinta arzatoare cu care am pornit pe acest drum greu ca medic, stingand orice interes si lasand in urma doar confuzie si intrebari legate de moralitate, sentimente de deznadejde, tristete. Dupa rezidentiat a trebuit sa merg la terapie doar sa pot ramane stabila mental pentru a putea profesa si fi puternica pentru viitorii mei pacienti. Din anul 3 de rezidentiat a inceput plafonarea si am realizat cat de fara speranta e totul si ca singura solutie este plecarea. Alta nu exista si chiar daca maresc salarii, chiar daca schimba mediul de lucru, spitale noi, oamenii sunt tot aceiasi. Imi pare rau de pacientii care trebuie sa treaca prin acest sistem medical fiindca poate fi uneori o experienta destul de traumatizanta daca nu ai bani, nu ai relatii; si de parintii mei fiindca sunt singurul lor copil. Stiu ca mama e trista ca plec, dar nu e alta cale.
Acum 5 ani, am venit în România din Republica Moldova. Credeam ca aici e mai bine, ca e Uniunea Europeana. Acum îmi vine sa plec inapoi.
Lacrand in IT si platind toate taxele, am ajuns sa am nevoie de o interventie de rutina, pentru ca sufar e de o afectiune cronica. La spital mi s-a spus ca lista de asteptare e de 5 luni si ca trebuie sa astept, sau sa "caut alta solutie". Am mers sa ma operez la Chișinău, mi-a luat doar cateva zile.
Statul e bun doar să-mi bage mana in buzunar, iar când am avut si eu nevoie de ajutor, m-a trimis sa caut alta solutie.
Chiar ma gândesc sa ma intorc in Republica Moldova.
Man,te cred,si eu am PFA,am platit taxe/impozite/CAS/CASS de cateva mii de euro in acest an,si statul roman doar asta face,iti ia banii din buzunar,si-ti da un sut in fund.
Cu tristețe îți spun că și în Republica Moldova o să se întâmple aproape la fel, doar ceva mai încolo. M-ar bucura să te întorci și să-ți urmezi visul acasă, succes.
@@98Raresnu stiu cine te a mintit dar exista taxe si in it. Google it
@@98Rarescând ești hăbăuc habarnist scrii comentarii de genul.
Go To Hell
Felicitări domnul Doctor! ❤❤❤❤ Doamne ajuta ti ! ❤❤❤❤Da asa se întâmpla întâmpla si in domeniul sanitar asistenta ,eu am terminat asisitenta med.generala si am lucrat pe SMURD ca si voluntar am lucrat si voluntar in timp ce face am scoala de asistenta ! Si am ajuns in cele din urma sa lucrez la Cofetărie in si in vanzare la case !😂😢😢😢 imi pare rau ca am depus atat efort si nimeni nu ma crede ! 😢😢😢😢
Pleacă din cauza frustrării acumulate, mor pacienții cu zile, sunt posturi doar pentru cei cu relații, extenuarea este la nivel maximum!
Ar fi interesantă și opinia câtorva profesori (cerută de Recorder) legată de aceste probleme care persistă în rezidențiat de mult timp și dacă se găsesc printre ei oameni care pot propune soluții de schimbare a sistemului de rezidențiat .
De exemplu în Fr rezidenții fac rotații de stagiu la 6 luni 1 an și în spitalele periferice iar dacă un serviciu nu e bine văzut riscă sa rămână fără rezidenți astfel încât medicii cu care lucrează au și ei interesul să se comporte civilizat și să-i ajute pe rezidenți să se formeze.
Felicitări cher confrère ! Te aștept la o bere în Toulon !
Ai luat cea mai bună decizie posibilă. Eu sunt proaspăt specialist psihiatru și am plecat în ziua în care mi s-a încheiat contractul de rezidențiat. Tot ce ai zis este super adevărat și încă ar mai fi multe de zis. Într-adevăr diferența de la cer la pământ între cele două țări.
Și felicitări Recorder pentru încă un reportaj de nota 10 !
Cat despre românica, eu nu mai am speranțe. Am tot sperat și eu ca și tine și mulți alții ani de zile și lucrurile în loc să meargă spre bine se înrăutățesc pe zi ce trece. Trist.
Și uite așa ajung românii cei mai buni medici în Europa și nu numai dar nu la ei in țară, alți văd ce valoare aduc și se bucură că vin la ei in țară, noi îi alungăm, mai românesc de atât nu se poate
Indienii sunt mai buni
Noi "decât" le PLATIM SCOLARIZAREA !!!😭
@@dukkfrk9821 nu este o chestie de rasa mai degraba de individual, deci nici indienii nici romanii nu sunt cei mai buni
@@bronyaenjoyer este absolut o chestie de rasă
Guvernul îi alungă ma prostule
Si eu sunt medic specialist de 3 ani jumatate, pe o specialitate chirurgicala, am facut rezidentiatul in 2 centre mari universitare, Iasi si Bucuresti, am participat la peste 40 de cursuri si supraspecializari, am facut voluntariat ca medic specialist intr-o sectie din Bucuresti facand naveta in fiecare weekend Iasi-Bucuresti pe banii mei, momentan lucrez in privat si fac garzi la peste 100 km distanta de casa (acolo mai reusesc sa operez), ma chinui de 3 ani sa ma angajez undeva la stat sa pot opera, toti medicii cu care am lucrat mi-au zis ca am mana, ca e pacat sa nu operez, am fost la mai multe spitale din tara sa ma angajez dar peste tot mi-au zis ca nu sunt locuri si ma trezeam peste o perioada ca se angaja altcineva pe postul respectiv. Problema mai mare e ca se angajeaza persoane care tin postul ocupat, fara sa opereze si toate cazurile le trimit in centrul universitar de care apartin.
Nu am plecat pana acum pentru ca am familie, parinti, frati care ma tin aici si am trait cu speranta ca poate imi voi gasi un post intr-o buna zi, dar cel mai probabil pentru sanatatea mea psihica voi pleca din tara!!
Sa stii ca traiesc oameni si in alte orase in afara de Iasi si Bucuresti... In orase mai mici, care au specialitatea ta ai incercat, sau si tu visezi doar orasele mari si clinicile?
@@stefistefan403 Nici macar nu mi-am permis sa intreb la Iasi sau Bucuresti, dupa cum zicea si colegul meu in reportaj angajarile se fac prin umf/domni profesori. Vorbesc de orase mici unde esti dependent de o sectie/compartiment, aparatura, sala de operatii, anestezie (vorbim de o specializare chirurgicala).
@@mondenul Sunt orase mici care au aparatura necesara, au unul sau 2 medici, care sunt depasiti de numarul pacientilor, dar nici un medic nu vrea sa vina, ca toti vor sa traiasca intr-un oras mare, cu teatru si opera (desi nu merg in realitate niciodata la opera)...
@@stefistefan403 nu știu pe ce lume și în ce tara trăiești tu mai exact. Toată lumea știe în ce hal fără de hal arata spitalele din orașele mai mici, unde umbla gândacii și dorm în pat cu tine. Ce operație poți tu sa faci într un asemenea spital? Vine pacientul cu o apendicita și moare cu zile din cauza ca e ghena de gunoi spitalul acela. Nu contest faptul ca exista și excepții. Dar din păcate sunt extrem de puține și absolvenții sunt foarte multi, iar majoritatea locurilor oricum sunt promise la nepoți și copii și membrii ai partidelor.
@@AnonimSRL Sigur tu nu ai de-a face cu medicina, vorbesti de ceea ce nu stii. La cate posturi de medici sunt libere in orasele mici, nu exista nepotism - nu este nevoie deoarece sunt mai multe posturi libere decat medici care sa le doreasca. Da, sunt si spitale mizerabile, dar la un spital mizerabil sunt 10-20 curate si decente. In Bucuresti nu sunt spitale mizerabile?
Tu stii ca unele din aceste posturi din orasele mici sunt ocupate de medici din Republica Moldova sau din tot felul de tari arabe, din lipsa medicilor romani, care abia se nasc si deja se considera vedete?
👇 Respect Recorder
Respect
Abia aștept sa plec din tara. Chiar iubesc Romania dar nu pot sa ma compromit la atatea lucruri care ar trebui sa fie esențiale.
Dar nu faci nimic sa schimbi ceva,mai bine fuga.
@@elenatudorache3740 si tu ce faci mai exact pentru a schimba ceva?
Și eu abia aștept!! Bafta multa ❤
@@elenatudorache3740 Nu meriti
@@paparudaruda2199 nu fug.
Sunt medic specialist cardiolog cu competenta in electrofiziologie cardiaca. Am fost plecata in Olanda si Ungaria pentru supraspecializare si m-am intors cu speranta ca voi putea lucra electrofiziologie la intoarcerea in Romania. Spre dezamagirea mea, cand m-am intors in tara am descoperit ca spitalele de stat nu scot astfel de posturi desi exista liste de asteptare lungi pentru pacientii care necesita astfel de interventii si desi posturile de acest fel sunt ocupate de medici cu varsta de pensionare care nu mai tin pasul cu noutatile din ghidurile de practica medicala actuala, dar nici nu doresc sa plece la pensie. Am fost la Ministerul Sanatatii in audienta sa intreb ce solutii ar fi pentru un medic tanar ca mine care isi doreste sa faca ceva in Romania intr-un domeniu foarte putin dezvoltat si mi s-au propus 3 variante: 1. Sa urmaresc cand se scot posturi daca apare ceva, dar putin probabil dat fiind ca e un domeniu mai putin dezvoltat 2. Sa merg in privat 3. Sa plec in afara tarii. Am incercat sa merg pe prima varianta. Dupa o perioada destul de lunga de asteptare a aparut un post intr-un spital de stat cu specific electrofiziologie. Am aplicat pentru el si m-am angajat. Cand am ajuns acolo mi s-a spus ca spitalul respectiv nu are dotarea necesara pentru asa ceva, iar managerul de spital nu e dispus sa investeasca, ci a scos postul pentru ca nu mai erau suficienti oameni care sa faca garzile si au primit indicatie de la Ministerul Sanatatii sa scoata toate posturile indiferent ca au sau nu au dotarea necesara acestora, si ca trebuia sa ma interesez de asta inainte sa aplic pe un post de electrofiziolog si sa ma informez in avans ca nu voi putea face electrofiziologie in acel spital. Am ajuns sa practic intr-un spital de stat pe un post de electrofiziologie fara a avea macar stimulatoare cardiace disponibile pentru urgentele care se internau aproape in fiecare garda, dintre care pe unii am reusit sa ii transferam prin alte spitale de stat sa beneficieze de un tratament de electrofiziologie corespunzator, iar pe altii i-am pierdut dintre noi in asteptarea unui stimulator cardiac. Am solicitat mai multe fonduri de la Casa de Asigurari, subliniind ca e vorba de urgente care pun viata pacientilor in pericol si nu am primit niciun raspuns. In aceste conditii, cred ca intelegeti de ce am inceput sa imi pregatesc deja actele necesare plecarii in Franta. Am vrut sa fac un bine pacientilor din Romania, sa folosesc ceea ce stiu pentru a ajuta miile de pacienti aflati pe lista de asteptare, dar sistemul nu permite acest lucru, iar eu, ca medic nu pot sa ma complac intr-un astfel de sistem in care pacientii ar putea beneficia de serviciile mele, dar mor sub ochii mei pentru ca nu am dispozitivele necesare pentru a-i ajuta, desi Casa de Asigurari se lauda ca exista programe nationale pentru astfel de boli, dar finantarea acestor programe este egala cu 0 de cele mai multe ori. Deplorabil si regretabil pentru pacienti si pentru colegii care se complac in asta!
Doamne:(((
Păcat!😥
Despre Casa de Asigurari nu vorbeste nimeni mai nimic. La CNAS era presedinte prin ianuarie un general SRI, iar dupa ce a declarat ca medicii sunt infractori a fost dat afara (a se citi: este vice-presedinte). Adevarul este ca sistemul este putred din temelii, dar nimeni nu vrea sa faca nimic serios, decat sa dea vina pe doctori. Asa este si lumea linistita, ca "s-a gasit un vinovat". Iar media este complice, pentru ca aruncatul cu noroi in doctori face inca rating. Pana nu va mai ramane nimeni pe aici in care sa se arunce.
Am un mare, mare respect pentru cei care se încumetă să facă medicina în această țară. Un om care nu are o chemare spre a salva vieți nu se supune la chinul ăsta voluntar. Îmi pare rău pentru tot ce nu reușește societatea noastră să le ofere acestor oameni. Au mai rămas și medici comuniști în sistem, dar noile generații vor să schimbe ceva și se vede asta. Dacă am pune toți umărul să îi susținem și nu am mai huli atât, dacă ne-am pune în locul lor unde practic trebuie să facă din rahat bici, dacă ne-am gândi cum se duc cu speranțe și entuziasm și se lovesc de un sistem corupt și scârbos, dacă nu am mai asculta gunoaiele de mercenari de presă care nu pierd nici o ocazie să îi decrebilizeze probabil că altfel ar sta lucrurile... Sunt oameni de care avem nevoie, care vor să schimbe ceva și pe care sistemul corupt îi forțează să plece...trist😟
Regretabil 35 de ani de nepotisme șpăgi cumetri ,și vor mai trece mulți.... Succes tânărului și tot respectul că a plecat
Doamne ESTE FOARTE GRAV CE SE ÎNTAMPLA IN ROMÂNIA 🙈😥
poate incepem sa votam altfel...
@@AERIALSPIRE184 Pentru 500 lei per vot , 1 kg faina, 3 mici si un pet de bere rasuflat, nici o sansa!
Felicitari Recorder!! Asta i adevarul!! Prea puțini pricep, din pacate!! Felicitari pt.decizie!!
Drum bun, drag coleg ! Dupa 15 ani de Franta, stiu si eu ca am facut alegerea pe care trebuia sa o fac la vremea respectiva (am plecat in 2010 dupa terminarea rezidentiatului in alergologie, acum sunt medic primar si conferentiar la Facultatea de Medicina din Montpellier). Sa nu va pierdeti pe drum, profesional veti reusi (practic toti sau majoritatea care venim ne realizam foarte bine si sus in plan profesional, cred). Va doresc sa va pastrati si omenia. Un gand bun pentru parintii si cei dragi pe care ii lasam in urma (cele 2 ore uneori se fac luni sau ani intregi, din pacate). Cu drag si stima, Anca
Eu sunt plecat de aproape 8 ani în Anglia.
Eu sunt asistent medical.
Îmi amintesc ca pe vremea aia m-am chinuit 6-7 luni sa îmi găsesc un post în România și nu mi-am găsit, se știa ca la spital județean te puteai angaja cu "plic" și fiecare ramura avea tarife diferite în funcție de șpaga pe care o puteai lua.
Spre exemplu pe vremea aia un asistent la ortopedie lua 1300 de lei salariu pe luna, dar făceai 300-400 de lei de caciula ca mai venea sa își ia scutire medicala de la munca și își "rupeau" mai toți mana stânga ca să mai poată sa și conducă. Ăștia de voiau scutire de la munca marcau 400 de lei și aia era.
Ai mei mi-au plătit scoala de asistent medical și nu aveau bani și de șpaga sa îmi iau post.
În fine pentru anglia mi-a luat 3 luni sa îmi găsesc post.
Am avut examen de limba, mi-am luat dreptul sa lucrez în Anglia ca și asistent și aia a fost.
Great! M-am întors în 2019 in țara ultimii 7 in spitalele din UK unde am făcut și level 6.
Stupoare: my bachelor degree in nursing cu specializare nu exista in Ro însă am o hîrtie recunoscută de minister!
Long story short la COVID am intrat pe bune după ce îmi făcusem bagajul pentru US si ma pregăteam pentru Enclex.
A fost o portiță in care nu s-au mai ocupat de plicuri și din fericire a fost un aflux de asistenți bine pregătiți care au intrat în sistem. Printre noi și alții mai discutabili.
Din fericire moda pliculețului este pe cale de dispariție cel puțin la examenele noastre!
Îmi place să mă ocup de bobocii( nursing students)noi, care sunt ignorati și slab pregătiți practic din păcate, exact la scara mica ce se întâmplă cu medicii.
Se vad schimbări clare în Ro in bine mai ales în atitudine because we are stubborn! Străinătatea și-a pus amprenta pe noi forever!
We just need to be light wherever we are and it is contagious!
În cazul în care există vreodată o mișcare de protest pe această temă, venim eu și toți prietenii mei să vă susținem. Este timpul pentru o schimbare și putem realiza acest lucru doar dacă suntem uniți.
Sistemul politic viciat PSD + PNL, s-a infiltrat masiv in toate strucurile statale.
Orice protest, de câteva sute sau mii de oameni, nu zguduie structura mafiota, atât timp cât "populimea" votează tot călăii !!!
Suntem pe drumul spre pierzanie definitivă.
Din gluma din 89 pana azi s a protestat și nu s a schimbat nimic, tu crezi ca o sa schimbi ceva fără sânge?
De ce plecam?
Un motiv simplu “LIPSA DE RESPECT”!!!
Este mai mult de atât.
Din partea cui astepti respect? Respectul se castiga !
@@ileana9889respectul intercolegial. Aici rezidentul este vazut de catre medicii seniori ca un sclav dispensabil ce pleaca la finele rezidentiatului. In germania de exemplu esti vazut ca o veriga foarte importanta in buna desfasurare a activitatii spitalicesti. Nu e vorba de respectul pacientilor. Nu m am facut medic ca sa plece cineva capul cand eu vorbesc
Nimeni nu pleacā pentru bani frate! Câtā verticalitate! Câtā eticā profesionalā ! Cât caracter!
Jos pālāria!
( Dacā v-ar plāti juma' din cât e cursul valutar, ati mai ramâne sā profesati " dincolo" ? De ce sunteti ipocriti copii mosului? )
aha, am plans si eu =)) auzi aia 4000 de lei fara sa va prezentati la spital se mai dau ? tot respect se numeste? iei 4000 si nu faci nici 1h de garda, mai stampilati si cu parafaa de Doctori.
Am aplicat dupa 30 ani de experienta in America de Nord ca inginer in infrastructura sa lucrez voluntar in domeniul de protectia munci sau administratie in contracte pentru primari in RO si am fost refuzat , numai am nici o speranta sa indreptam ceva in tara noastra natala.
Voluntar voluntar, dar cine v-a trimis? Al cui sunteți?
Tara e plina de cei ca tine...ce intrebare...muriti acolo in nestiinta voastra@@Hahaiala
@@HahaialaDin cauza celor ca tine care nu cred că mai suntem și oameni care vor ceva schimbat pt viitorul țării și nu pt buzunarul lor , sunt oameni competenți care au o situație financiară stabilă și poate își permit sacrificiul ăsta pt binele altora , educați-vă sau tăceți din gură conspiraționiștilor ,nu toți vor palate
@@Hahaiala Nu ne mai polua!
@@Hahaiala nu ma trimes nimeni am vazut multe nereguli in domeniul constructiilor si lucrarilor de infrastructure legate de safety pentru public si muncitori am o pensive bunicica pentru a supravetui comod in Ro .
Deci ca să înțeleg. Există o grămadă de oameni care nu pot fi operați pentru că lista de așteptare e prea mare și totuși nu se deschid posturi pentru doctori. Absolut genial 👏👏
Super reportajul recorder! Si eu sunt psihiatru, plecat din tara imediat dupa facultate din 2010 in Germania si nu regret nimic! Din contra, consider ca datorita experientei acumulate aici, experientei ca medic dar si ca om care fac parte din societatea de aici, am devenit un om si un doctor mai bun si mai complex. In Germania oricine este respectat iar pacientul este tratat corect si investigat amanuntit. Asta lucru se datoreaza sistemului de sanatate, care impreuna cu cel social eu consider ca sunt in top in lume.
Aceeasi mentalitate de comunism din partea unor fosile care ar fi trebuit de mult sa paraseasca sistemul. Mult noroc si spor celor ce pleaca sau au plecat din tara.
Corect!
Plâng de fiecare dată când urmăresc videourile astea...PÂNĂ CÂND? 😢😢😢 cât mai înghițim mizeria "românilor"?
Până când se trezesc românii la realitate. Atâta timp cât o să continue să voteze cu aceeași oligarhi și prefăcuți, tăt așa o fi.
Unii "romani "platesc ca sa fie gratuita scoala ! Pe acestia nu ii vezi, "alti ochi"?
Nu am înțeles fraza retardatacu ,,cat mai înghițim de la români,"!?
Nu se tine cont de voturi..parerea mea👀
@user-gm1gm3tt3j mon cher ești puțin dobitoc, pardon...statul, prin definiție suntem NOI, marea de dobitoace plătitoare de taxe și impozite stabilite de interlopii "propuși și votați de noi"=ei sunt angajații noștri, nu viceversa! Conducătorii noștri sunt oglinda societăți noastre...avem datoria să ne educăm pe noi și copiii noștri ca să nu picăm în capcana de a alege "cel mai mic rău"! Schimbarea societății vine cu schimbarea mentalității și mai ales cu o educație solidă, valori morale ș.a m.d...
Sunt inginer programator, fost asistent universitar. Acum 3 ani lucram in IT la o firma privata si cate 4-6h part-time la politehnica. M-am lovit fix de aceleasi probleme si in domeniul "ingineriei". Mi-am dat silinta cat am putut, studentii ma respectau si erau foarte calmi/relaxati ca pot sa vorbeasca cu mine la pertu, consider ca mi-am facut treaba foarte bine, mai ales ca ofeream sprijin si sfaturi celor de anul 3-4 despre firme/tehnologii/avantaje in anumite ramuri de IT etc. Banii, din fericire, nu erau o problema deoarece faceam asta din placere si aveam salariul de baza de la companie.
Dupa primul an deja m-am lovit de aceleasi probleme: "faci ca mine, cu mine dai bunaziua cu capul sus, respectam laboratorul si programa deoarece a fost facut acum 20 de ani si a fost facut bine" etc. Erai acel "sclav" perfect, ba chiar mi-am vazut colegii care alergau pe holuri cu cafele si covrigi in speranta ca moare ala de la catedra si ii lasa lui locul. Dupa 3 ani am renuntat, a fost greu, am avut 3 generatii de studentii chiar OK, am simtit ca ei au avut parte la laboratorul meu de intelegere si discutii libere ce sigur nu s-ar simti confortabili sa le tina cu altii
Dragul meu confrate, iti mulțumesc ca ai spus, in cuvintele tale, povestea noastra, a tuturor celor plecati din aceleași motive. Cu tristețe in suflet si lacrimi in ochi am validat fiecare element pe care l-ai descris. Sa iti ajute Dumnezeu sa fii mare oriunde te duci!
Cu multa stimă si empatie,
O fosta sclavă românească, astazi chirurg cardiovascular in Franța.
Felicitări pentru materialul realizat! Trista realitate pe care unii nu o văd.
Foarte bine ai facut. Ai grija de tine si de familia ta si in rest, doamne ajuta. Nu are rost sa tii cu un stat care isi uraste cetatenii, ca popor nu ia considerat niciodata. Degeaba bun si de treaba, statul nu-si doreste asa ceva, iar daca nu vrei sa fi "calit" atunci nu iti ramane decat sa pleci.
Marea problema este efectiv lipsa de umanitate, la nivel uman mulți nici nu exista, exista funcția, statutul și dorința de a calcă pe orice pentru a rămâne sus iar asta se întâmplă în toate funcțiile importante din România, efectiv tot ce este vital este afectat de corupție, interese personale, nepotisme iar asta ne va distruge ca națiune.
aha, am plans si eu =)) auzi aia 4000 de lei fara sa va prezentati la spital se mai dau ?
@@bogdangeorge575 pe ce lume traiesti?
Felicitari..ai facut cea mai buna alegere..iti doresc mult noroc si toate cele bune sa ti se indeplineasca!
Mult succes lui Vlad. Vai de noi astia care avem sau o sa avem nevoie de acest sistem medical😢
stimabile domn dr. Bobu ....nu mai spera sa vii inapoi. Aici nu va bine niciodata. Daca poti, du-ti si familia de aici .... Felicitari ptr decizia luata!
Am un prieten chirurg si fix ce s-a spus in acest interviu mi-a spus si el. Mi-a dat un exemplu, daca pacientul vrea o programare , atata timp cat e cu el acolo si si a primit o atentie se rezolva in 10 minute, daca el pleaca, pacientul poate sa astepte si 4 ore. Cunostinetele se bazeaza pe relatii cu alti doctori, se suna unii pe altii pentru orice, si de fiecare data can un pacient vine de undeva doctorul il intraba de unde vine ca sa stie de unde vine promovarea.
Bravo Vlad pentru curajul tău, de a vorbi despre sistemul bolnav din sănătate! Felicitări Recorder pentru reportaj. Acesta este tristul adevăr, din păcate......
RESPECT domnule coleg! MULTUMIM RECORDER!
Felicitari tanarului dr. pt ca a vorbit despre acest fenomen... e incredibil ce se intampla. Mi-ar placea sa dezvoltati subiectul!
Am văzut cu lacrimi în ochi acest reportaj. Sunt medic, plecată din România din 2002 pentru exact aceleași motive.
De aici de departe, de la capătul lumii, am sperat ca lucrurile s-au schimbat.
Mă doare cind vad ca nici cei tineri nu au nici o șansă bazat pe valoare și calitatea muncii.
Vechile metehne ale celor care au fost sclavi și acum doresc să aibă sclavi, nu se vor schimba pentru generații.
Mă felicit ca nu am rămas acolo ca să aștept toată viața ca ceva să se schimbe.
Cu dragoste de România.
Felicitări recorder❤
România tristă, bolnavă și îmbătrânită 🇷🇴😞
Ușor, ușor, dispărem ca nație.
ai inteles. asta se vrea.
Disparem ca nu mai facem copii, tiganii s-au inmultit si noi suntem prea egoisti sa mai facem.
În anumite specialități chirurgicale medicii plătesc zeci de mii de euro unor spitale din India sau Egipt pentru a fi lăsați să opereze în zeci -sute de intervenții și pentru a compensa pregătirea deficitară din România.
Un subiect sensibil si cu o poveste adevarata care e impartasita de foarte multi oameni care si-au dedicat viata studiuliu cu gandul de a ajuta la randul lor alti si sa isi poata exercita profesia in tara lor. Este o realitate crunta, iar observand comentariile se gasesc foarte multi oameni in aceasta situatia. Respect echiperi Recorder, iar celor care au plecat motivele sunt clare si eu ma regasesc printre cei plecati dar in alt domeniu.
Succes
Foarte pertinent. Vă salutăm din Germania eu și soția ambii medici rezidenți. Am început rezidențiatul în Cluj-Napoca, am realizat tot ceea ce spune Vlad în Clip și am decis după un an să plecăm. Ne-a luat un an jumătate să învățăm limba și să luăm toate examenele și din August 2022 suntem în Germania și a fost cea mai bună decizie pentru noi. În loc să plătim 50k€ pentru un post muncim pe brânci pentru nemți și facem banii ăștia
Bravo TUTUROR celor care aleg să plece pentru a se realiza profesional, nu doar medicilor, iar celor care aleg să rămână mult noroc, pentru că e clar că educația și competențele nu sunt apreciate în țărișoara aceasta...
E la fel ca peste tot ! Nu ai loc pentru ca batranii nu pleace in pensie ! Sta pana mor indiferent cate greseli fac !
Acest videoclip reprezintă sensul cuvântului crud în toată forma lui. Sincer, după un videoclip ca acesta n-aș mai avea vreo speranță, aș pleca capul și m-aș declara înfrânt. Dar ce să vezi, exact din această cauză nu pot ca pur și simplu să las capul plecat. este nevoie de o schimbare acum, situația nu mai este tolerabilă nicio secundă. Și totuși, de ce nu suntem toți în stradă acum ? Asta trebuie să fie întrebarea. Și de fapt de asta a fost făcut acest video. Doar noi putem să arătăm că și-a îndeplinit scopul. N-am să mai spun nimic, doar trebuie să acționăm.
Mulțumim Recorder și hai România să ne trezim 💙💛❤
Nu trebuie sa mergeti in strada, ca nu rezolva mare lucru, trebuie sa mergeti la vot! Anul acesta sunt alegeri, acolo se poate face ceva.
Sunt medic rezident in Germania, anul 5 interne-cardiologie. Este cea mai buna decizie pe care am luat-o si ma bucur constant de ea, desi e o munca suprasolicitanta si cu responsabilitati din primul an. Sunt sigura ca nu as fi invatat nici jumatate din ceea ce stiu acum daca as fi ramas in tara
Bravo Recorder!!! La cât mai multe reportaje din acest domeniu. E adânca treaba.
Sunt medic rezident… am ajuns la concluzia ca rezidentiatul este o bataie de joc, in care nimeni nu te invata absolut nimic. Ramai cu ce stii din facultate si apuci sa “furi” de la colegi sau asa zisi profesori.
Si am fist rezident pe ramura chirurgicala pentru ca asta imi doream. Cand am vazut timp de 2 ani ca esti sclav, folosit doar pentru garzi, ca titularii sa doarma in garda respectiva si apoi sa mearga a doua zi linistiti si la cabinetul privat… am decis sa renunt si sa ma apuc de ramura nechirurgicala. Supriza, aici lucrurile sunt fix la fel.
Si femeia de serviciu beneficiaza de mai mult respect din partea “doctorilor” decat rezidentii. Rare au fost exceptiile.
Am avut un coleg (unul batran) la un fost loc de munca (nu-i medicina , complet altceva) si mi-a zis ca "Baiete mai trebuie sa mananci mult cacat in viata asta". Putin m-am suparat , dar incep sa realizez , ca asta trebuie acceptata .
Absolut totul merge pe pile cunostinte relatii PCR cum ii zicem noi... . Ca sa-ti gasesti un loc de munca - indiferent de profesie , trebuie sa sacrifici mult (locuri de cacat sau cel putin departe de acasa) sau sa ai "pe cineva".
Daca nu ai "pe cineva" si nu esti dispus sa "mananci cacat" , te limitezi extraordinar ....
Sa nu mai vorbim de oamenii peste 50-55 de ani , care cauta de lucru , practic nu mai ai sanse , doar cu pile .
De multe ori se vorbesc de rate de somaj , dar NICIODATA nu au pomenit de oameni , care nu au somaj si nici nu lucreaza .
Sa nu ne lasam aburiti de "afara" si acolo mananci cacat si acolo sacrifici , doar ca altfel e compensarea
Povestea e simpla. Parintii mei sunt medici. Din '89 spera sa fie mai bine. Pana in 2017 condițiile nici macar nu au devenit macar acceptabile. Salutari din Bavaria!
Foarte ciudat, medicii pleacă și Bucureștiul și alte orașe mari sunt pline de limuzine și oameni cu afaceri de succes și angajați cu cariere înfloritoare. Am fost în concediu în Februarie în România, venind din Olanda, și am rămas înmărmurit de ce mașini și Restaurante pline am văzut în București. La Hard Rock Cafe in Herăstrău și în timpul săptămânii îmi trebuia rezervare ca să am loc la masă. Aici în Amsterdam în timpul săptămânii pot mânca la orice Restaurant fără rezervare. Nu mi-a venit să cred ce bani au românii să meargă la restaurante.
Ce om de calitate. Ce pierdere ptr România, ce câștig pe Franța!
Mult succes Dr. Vlad - să nu regretați decizia, Romania a devenit o țară ne-locuibilă plină de corupți și hoți!
Pentru ca doar ei și copii lor au loc sa lucreze în România, doar pile și relații.....😢😢
Va urmaresc, cu mare drag, mentionand faptul ca in urma cu opt ani de zile, timp in care imi luam licenta in domeniul ingineriei mecanice, am ales sa scot doua mii de euro din banca, sa ma imprumut la un prieten bun (Robert) cu inca o mie de euro si sa plec de capul meu in Vestul Europei.
Am lucrat ca inginer de productie, de proces, apoi ca specialist, inginer de proiect si lider de echipa in multiple echipe, departamente si companii din diferite industrii.
Implinesc varsta de 34 de ani, in cateva zile, si pot sa spun cu mana pe suflet ca sunt foarte mandru de curajul pe care l-am avut de a merge si de a reusi sa imi fac o cariera peste hotare, fara niciun fel de influenta, pile, sau mai stiu eu ce, ci pur si simplu prin talentul si caracterul meu.
Nu pot spune ca a fost usor, dar nici foarte greu n-a fost. Insa pot spune ca nici nu poti visa la salariile acestea in tara noastra. Mai ales ca am sansa sa cresc si sa avansez, la fel cum am facut-o pana acum. Imi pare foarte rau pentru ca nu am sansa sa fac aceleasi lucruri pe aceiasi bani la noi in tara, acolo unde imi sunt parintii, unde imi este sora, unde imi sunt prietenii, unde imi sunt radacinile.
Noi, tinerii, putem schimba lucruri, insa trebuie sa incepem cu noi.
Asadar, recomand tuturor tinerilor sa aibe curaj sa faca sacrificii si daca este nevoie sa isi ia lumea in cap si sa obtina ceea ce-si doresc.
Va salut cu mare drag si va felicit pentru acest proiect extraordinar de frumos - Recorder.
Felicitări pentru curaj
Doc.Nitu este susținută de oficiali sus puși și nimeni nu are cui să semnaleze ce se întâmplă,vin în control și atît, nu se întâmplă nimic, materiale pentru dotarea standard a aparatelor de dializă nu sunt,se achiziționează tot ce este mai ieftin și medicația prescrisă nu se dă așa cum ar trebui.As fi un pic mai liniștită dacă cineva ar citi acest mesaj.Respect pentru tot ce faceți, urmăresc tot ce prezentați și mă cutremur în ce țară traim.❤
Respect pt alegerea făcută.
Eu am suferit 2 accidente, apoi multiple operații, sute de zile în spital și clinica de recuperare..
Are Franța un sistem la care noi nici nu putem visa nici peste 100 de ani .
Felicitări Recorder pt articol
Stomatolog, promotia 1999. Aceleasi probleme erau si acum 25 de ani. Am plecat, refacut studiile la un alt standard calitativ in N. America iar acum practic in alte conditii. Nu regret.
Tot respectul pentru emisiunile pe care le faceți ❤ sunteți minunați! 14:45 😘
Conditii de munca mediocre, lipsa de personal, lipsa de dotari, raspundere pentru orice lipsa a sistemului, blocarea posturilor, "colegi" cu statut de oligarh, pregatire in rezidentiat mediocra, examene cu dedicatie si lista poate continua!
Ciudat: lipsa de personal (si din cauza aceasta munca multa) si medicii se plang ca nu isi gasesc locuri de munca...
Aceste 2 lucruri se exclud: lipsa de personal si lipsa locuri de munca. Singura explicatie este orgoliul tinerilor medici specialisti care uita unde s-au nascut si considera ca doar cateva orase din tara care sunt demne E-ul lor umflat de facultatea de medicina.
Asta se intampla, cand actualii absolventi de medicina au mers la facultate pentru faima si bani, pentru a evada din oraselul lor, nu pentru a fi medici...
Eu uneori dotari însă doar oligarhii sectiilor sau ai spitalelor le pot folosi pentru ei... Rezidenții nu au voie sa se atingă de ele... După cum nu prea au voie nici de pacienți sa se atingă ...
@@jozsiiosif672 Iarsi tu vorbesti de rezidenti, adica de centre universitare... Exista medicina si in spitale municipale sau chiar orasenesti.
Este prea degradant pentru voi, tineri absolventi, sa lucrati intr-un spital municipal sau orasenesc?
De aia v-ati facut medici, sa lucrati doar in centre universitare? Daca da, v-ati ales gresit meseria...
@@stefistefan403 Ei, veti observa, daca vreodata veti avea vreo tangenta cu domeniul medical si nu veti mai vorbi fara sa cunoasteti, ca nu se exclud aceste doua lucruri. Posturi nu sunt de ajuns fiindca statul nu scoate la concurs destule, iar cele scoase se ocupa pe spaga si nepotisme in 90% din cazuri. Adica numarul de medici este limitat in mod arbitrar de stat, astfel ducem lipsa de... medici.
E asa greu de inteles?
@@realreal5745 Serios, lipsa de medici in centrele universitare??? Cati ati vrea sa fiti ingramaditi acolo?
Cred ca a ramas sectorul cel mai corupt si afectat de sistem, sper sa puneti presiune constanta cu reportaje pentru a schimba ceva! Sunteti singura speranta care o are😢! RESPECT!
În sfârșit!!!!!
Cineva caută și spune ADEVĂRUL.
Acesta e adevărul: medicii nu au nici o posibilitate să își practice profesia la modul demn.
Trebuie să accepte compromisul.
Bravo Recorder!👏🏻👏🏻👏🏻
Loud and clear!
Încă un adevăr care nu va apărea niciodată la TV
O jumatate de adevar... In tara sunt extraordinar de multe locuri libere la spitale municipale si orasenesti... De ce nu cauta stimabili doctori si posturi si in orasele mai mici? Si acolo traiesc oameni si medicii de acolo nu mai fac fata la numarul mare de pacienti...
@@stefistefan403 o explicație este faptul ca nu toți rezidenții au ales specializări așa-zise medicale. De regulă, spitalele mici nu caută specialiști pe sisteme cum ar fi pneumologie, gastroenterologie, nefrologie etc. Ci își îndreaptă atenția către medicina internă unde poți face puțin din toate sau medicina de familie(discutabil). La fel se întâmplă și în cazul specializărilor chirurgicale, unde se caută mai mult specializarea de chirurgie generală. Sau în mare măsură se caută urgentiști.
Rămân foarte multe specializări cu care nu poți profesa, nu ai loc efectiv. Eu am trimis mail-uri la 15 spitale din toată țara, atât spitale mari cât și mici, și am primit un singur răspuns, de la un spital mic, în care era specificat că ei nu au de unde știi dacă se eliberează în viitorul apropiat un post pe specializarea mea…
@@stefistefan403 vreau sa vad si eu aceste locuri!! Am intalnit in garzi rezidenti pe chir generala care vor face un al doilea rezidentiat (platit de ei) pe alta specializare fiindca nu gasesc posturi nici in cuca macaii! (mentionez ca fac asta ca sa isi mai asigure inca 4-6 ani un salariu mizerabil de 4000 lei cu tot cu sporuri, un al doilea rezidentiat sub nicio forma nu iti garanteaza post!)
Ca o alta mentiune, chiar daca ar fi si 7000 de locuri libere in spitalele din orase mici, acele spitale de care vorbiti sunt intr-o situatie jalnica. Moare pacientul pe parafa ta ca nu are bani sa isi ia medicamentele pe care spitalul nu le are.
Chiar si la spitale mari e "bataie" intre sectii pe fire de sutura si betadina fiindca pur si simplu nu ajunge!
Sunt un tânăr specialist și lucrez în sistemul privat tot din motivele amintite de colegul nostru întâlnite la stat. Într-adevăr, ca să fii UMF-ist trebuie multă lingușeală și ipocrizie, asta mai ales dacă nu ai sânge albastru.
Îmi aduc aminte când a trebuit să învăț singur să fac ecografie, pentru că în rezidențiat nu vor să te învețe și, surpriză, nici la cursurile postuniversitare (plătite de noi), ele fiind mai mult platforme de învățare teoretică, dar practic ei nu doresc să deprinzi tehnica. Unde mai punem că și în ziua de azi sunt centre unde examene de specialitate și de atestate se iau cu șpagă.
Concluzia este că trebuie să suferi mult din cauza profesiei medicale, cu toate că este deosebit de frumoasă și captivantă. Asta m-a atras la profesia asta. Apropos, primul meu salar de medic rezident a fost de femeie de serviciu (aproape 1000 lei la care se adaugau bonuri de masă).
Șpagă nu am luat niciodată și sper să nu iau vreodată.
Foarte bine! succes in Franta, si eu as pleca in locul lui, asta meritam, nu este doar vina celor de sus, este vina indiferentei si nepasarii tuturor, lipsa de incredere si dezinteres. Cum putem blama oamenii care chiar spun: Gata, nu mai pot! acestia sunt fix oamenii care vor face ceva, in afara tarii, cei care au o sansa. Noi restul stam in mizerie in continuare pana vom lua aceeasi decizie. Succes tuturor si va doresc sa plecati cat mai repede din tara ca sa reusim sa ne schimbam mentalitatea si poate, peste ani si generatii, niste oameni mai cu mult cap vor locui aici in romania.
FELICITĂRI!!! Meriți mai mult. Cu toții meritam la cât ne-am chinuit și culmea din pura placere. Abia aștept sa fac același lucru!! Cu aceeași bani sau mai putini ca in România plec, numai sa am ce învața, de la cine, sa fiu lăsată și sa am parte de respect și condiții decente.