2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνα. Μάθημα 2ο, Πλάτωνος Πρωταγόρας. Βασιλική Α. Αποστολίδη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 май 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν τον ΝΕΟ κύκλο 6 μαθημάτων αφιερωμένο στα 2450 χρόνια από την γέννηση του Πλάτωνος.
    «Μάθημα 2ο, Πλάτωνος Πρωταγόρας: δύο τιτάνες του πνεύματος συνομιλούν»
    Ομιλήτρια: Βασιλική Α. Αποστολίδη
    Εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
    Διοργάνωση
    Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Εταιρεία των φίλων του Λαού
    -----------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
    Ο διάλογος «Πρωταγόρας» είναι ένας διάλογος οργανικά εντεταγμένος στην εποχή του και αναδεικνύει τον δυναμικό χαρακτήρα της αλληλεπίδρασης των ιδεών των διαφόρων στοχαστών ή σχολών, που ασκούν εντέλει μία διαμορφωτική επίδραση στις ανθρώπινες κοινωνίες.
    Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που τα τιθέμενα υπό του σοφιστού Πρωταγόρου στον διάλογο αυτό είναι ζητήματα που απασχολούν μέχρι σήμερα τις κοινωνίες μας και άλλοτε έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην διαμόρφωση των θεσμικών τους πλαισίων με δικαιακό χαρακτήρα.
    Η αρετή, που αποτελεί και το κεντρικό θέμα του διαλόγου, αλλά και όλες εν γένει οι έννοιες της ηθικής φιλοσοφίας, έχουν πάντα κοινωνιοκεντρικό περιεχόμενο.
    Δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως μονάδα, τον βλέπουν ως πολίτη, ως μέρος αναπόσπαστο ενός συνόλου, ως μέλος που ταυτίζεται και αντλεί όλη του την αξία και τη δύναμη από το σύνολο στο οποίο ανήκει.
    Αυτή είναι η κλασική αντίληψη του ανθρώπου, η ελληνική αντίληψη, που ταυτίζει τον ιδανικό άνθρωπο με τον ιδανικό πολίτη.
    Στην πορεία του διαλόγου οι δύο συνομιλητές, οι Σωκράτης και Πρωταγόρας, κατορθώνουν να μετασχηματίσουν και να συνδυάσουν τις αντίθετες και απόλυτες απόψεις που εξέφρασαν στην αρχή, δείχνοντας έμπρακτα ότι η πνευματική νηφαλιότητα, που ελευθερώνει τον ανθρώπινο στοχασμό από δογματικές προσκολλήσεις, όχι μόνον χαρακτηρίζει τους γνήσιους πνευματικούς ανθρώπους κάθε εποχής, αλλά είναι και η αναγκαία προϋπόθεση για τον γόνιμο διάλογο που αναδιαμορφώνει και εξελίσσει τον άνθρωπο και την κοινωνία του.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Η Βασιλική Α. Αποστολίδη είναι εκπαιδευτικός, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με σημαντική κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δημιουργική Γραφή και έχει ειδικευτεί στην Διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ιθώμης της Καρδίτσας.
    Είναι τακτικό μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, του Ινστιτούτου P.A.D.A. - ΑΝΤΙΝΑΡΚΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και εκπρόσωπος Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας.
    Σε όλα τα ανωτέρω συμμετέχει ως ομιλήτρια και ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών των δράσεών τους με κοινωνικό, ιστορικό, φιλοσοφικό, πολιτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα.
    Αρθρογραφεί στον τοπικό και διαδικτυακό τύπο κυρίως για ιστορικά θέματα. Γράφει ποίηση και έχει τιμηθεί σε δύο διεθνείς λογοτεχνικούς διαγωνισμούς της Ζακυνθινής Εστίας Πολιτισμού με θέμα τους αγώνες των Ελλήνων για την Ελευθερία και την Πατρίδα.
    Μελετά συστηματικά την αρχαία ελληνική γραμματεία. Κατά το παρόν, παραδίδει μαθήματα αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Εταιρείας Φίλων του Λαού, ως προσκεκλημένη εισηγήτρια του ομότιμου καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνου Νιάρχου.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    --------------------------------------------------------------

Комментарии • 20

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  2 месяца назад +5

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε, σχόλια γραμμένα σε greeklish καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Τα αντίθετα των ως ανωτέρω δεν θα δημοσιοποιούνται. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

  • @jennypappa5643
    @jennypappa5643 Месяц назад +1

    Από τότε που άνοιξα την πόρτα στην ελληνική κοσμοθέαση, όλα άρχισαν να μπαίνουν στην θέση τους. Ευχαριστώ θερμά το κανάλι αυτό και τους ομιλητές του❤

  • @user-ud4kw8os1f
    @user-ud4kw8os1f Месяц назад +1

    Συγχαρητήρια! Μακάρι να διδάσκονται στα σχολεία και να μεταδίδεται η αγάπη αυτή για την αρετή από τους δασκάλους και τους καθηγητές με τον ίδιο ζήλο όπως η ομιλήτρια! Άρτιος ο λόγος της! Απέκτησα άλλη μια δασκάλα! Ευχαριστώ!!!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 Месяц назад +1

    Καταπληκτική η παρουσίαση. Περιεκτική και κατανοητή ανάλυση!❤

  • @mariaapergoula5629
    @mariaapergoula5629 Месяц назад +1

    Πολλά συγχαρητήρια για την παρουσίαση

  • @amaliaantonopoulou2644
    @amaliaantonopoulou2644 2 месяца назад +6

    Αυτές οι 2 διαλέξεις είναι πραγματικά από τις λίγες σοβαρές διαλέξεις που έχω ακούσει για τον Πλάτωνα. Συγχαρητήρια για την κυρία που μας κάνει την τιμή να μιλήσει και να μας εξηγήσει.

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад +2

      Σας ευχαριστώ πολύ. Προσπαθώ να αναγνώσω και να αναγνώσουμε τα έργα από την αρχή. Να τα δούμε σαν να τα βλέπουμε για πρώτη φορά.

    • @amaliaantonopoulou2644
      @amaliaantonopoulou2644 Месяц назад +1

      @@vaaposto Εμείς σας ευχαριστούμε πολύ!Μας κρατάτε συντροφιά με τις πιό εμπνευσμένες και σοβαρές διαλέξεις για το έργο του Πλάτωνα.Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική μελέτη σας!

  • @pavlospavlou1161
    @pavlospavlou1161 2 месяца назад +2

    Σας ευχαριστούμε για την ομιλία γνώσης που λάβαμε είναι τέλεια ομιλία!

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад

      Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε για να παρακολουθήσετε την εισήγηση αυτή. Να είστε καλά.

  • @matinaxatzi2324
    @matinaxatzi2324 2 месяца назад +1

    Ευχαριστώ για το μοίρασμα της γνώσης.

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад +1

      Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

  • @EvangeliaGkaza-ts1kn
    @EvangeliaGkaza-ts1kn 2 месяца назад +2

    Also can I ask you...Please bro...can you put translate.So beautiful words must translate and everyone knows what you say.Respecr.Bravo!!!👑👁⚡

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад +1

      Σας ευχαριστώ πολύ.

  • @astillais
    @astillais 2 месяца назад +2

    Μαθήματα σαν μοσχοβολιστά λουλούδια. κάτι σαν αρωματοθεραπεία. Εύγε κοπελάρα.

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад

      Σας ευχαριστώ θερμά! Πολύ όμορφο αυτό που μου γράφετε.

  • @user-wn6zr8zp2x
    @user-wn6zr8zp2x 2 месяца назад +1

    Κατά λάθος αναφέρατε στην τετραλογία που ανήκει ο Πρωταγόρας τον Ερυξίμαχο του Συμποσίου αντί του ορθού Ευθύδημος.

    • @vaaposto
      @vaaposto 2 месяца назад +1

      Ευχαριστώ για την επισήμανση. Έχετε απόλυτο δίκαιο.