*OBS! Jag svarar inte på fler kommentarer på den här videon!* Den här videon är nämligen utdaterad, och har ersatts av videon på den här länken: ruclips.net/video/U8DJ0atQ0Y0/видео.html Välkommen dit istället!
Vet att den här kommentaren kommer ganska sent men jag vill tacka så otroligt mycket för dina jättebra videogenomgångar. Du är så otroligt bra på det du gör. Skulle säg att du är guld värd. Tack
Tusen tack för dina videos! dom räddar mig totalt! Går basår på universitetet och jag känner att jag lär mig mer av dina 10 minuter än vad jag lär mig på en två timmars föreläsning. Riktigt bra!
trots att denna kom ut 5 år sen tar vi oss hjälp av den idag. Dina videor kommer ligga kvar här och hjälpa framtida ungdomar genom alla tider. Du bör nämnas i historier tiden ut.
Ja, det är de tre processerna transkription, hur RNA-molekylen mognar, och translation. Translationen hittar du om här ovan, transkription här ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-i-transkription.html och hur RNA-molekylen mognar här ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-mrna-molekylen-mognar.html. Du kan också lära dig översiktligt om DNA-molekylens funktion i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/dna-molekylens-struktur-och-funktion-biologi-1.html
Hej Magnus! =) Jag är dig evigt tacksam för din pedagogik och ditt engagemang! =) Fastnade på 6:57. "bryts bindningen mellan Met och den här aminosyran". Fick inte riktigt ihop den biten, ville gärna ha "mellan Met och tRNA-molekylen" i mitt huvud. Det brukar bli trassel där inne men du får gärna förtydliga ändå. =) Tack på förhand! Med vänliga hälsningar, Anna
Hej Magnus! Jag undrar när du på 6:58 säger att bindningen mellan Met & aminosyran bryts. Jag trodde att själva Met var aminosyran som kommer att kopplas ihop med flera för att bilda ett protein. Menar du då att själva antikodonet är aminosyran? Och att då bindningen mellan antikodonet och Met bryts?
Ett kodon är en triplett av kvävebaser i mRNA-molekylen, och som kodar för (motsvaras av) en viss aminosyra. Ett antikodon är också en triplett av kvävebaser, men hos tRNA-molekylen istället. Antikodonet i tRNA-molekylen basparar med kodonet i mRNA-molekylen. Jag pratar mer om det från 3:14 i videogenomgången. 😊
Hej Magnus. Det här var en väldigt informativ video som lärt mig oerhört mycket må jag säga! Jag kom att tänka på en sak när jag satt och reflekterade lite över all information. Finns det någon anledning till att ingen av varesig start- eller stoppkodonen innehåller kvävebasen C? Är det bara ett sammanträffande, eller finns det någon vetenskaplig förklaring till det?
Hej Magnus! Tack för dina bra videos, jag går kursen just nu så dom har hjälpt mig. Men jag skall snart ha prov på hela genetiken och skulle behöva en video på mitosen och meiosen. Om du har tid skulle det vara super snällt! Jag förstår inte när min lärare förklarar.
+Karin Markendahl Hej Karin! Att göra ett videoklipp om mitos och meios är det som önskas mest just nu, så det måste jag absolut göra inom kort. Hoppas det inte blir försent för ditt prov, bara!
+Karin Markendahl Här finns klipp om DNA-replikation (ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/198-hur-dna-molekylen-kopieras-replikeras.html) och om mitos (ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/870-mitos.html). Meios dröjer lite till!
Nu är det alldeles för sent men det är protein som byggs upp av aminosyror. Denna video visar alltså slutfasen av hela processen för skapandet av protein.
Tack så mycket för alla dina videos, dom hjälper verkligen! 😀. Det finns ingen video där du går igen genetik och evolutionsteorin va? Du kanske planerar det för framtiden?
Tack för att du tar tid din fritid till att göra videos åt oss. Det hjälper verkligen mycket, speciellt när man har missat lektioner eller helt enkelt glömt bort en del. Speciellt när man har läs svårigheter och inte orka kolla upp allt i boken! ☺
Jag har en viktig fråga! När allt släppts efter RF bundit fast sig, vart hamnar aminosyrokedjan då? Vart åker den eller flyter den bara runt i cellen. Tacksam för svar och fantastisk video! Älskar nämligen biologi😍
@@marijavukovic5727 Det beror på vad det är för protein som bildats, och i vilket organism. Hos eukaryota celler skickas de framför allt vidare till golgiapparaten för vidare "ompaketering" och transport. I bakterier är det ofta just så att det färdiga proteinet flyter runt inne i cellen eller transporteras direkt ut till cellmembranet (eller till och med ut ur cellen).
Ja, själva RNA-molekylen görs på i princip samma sätt. Sedan transporteras den nakna (oladdade) tRNA-molekylen ut i cytoplasman. Där finns en grupp av enzymer som kallas för aminoacyl-tRNA-syntetaser. De ser till att koppla rätt aminosyra till rätt tRNA-molekyl (med rätt antikodon), så att de sedan kan användas i translationen.
Jo, visst är AUG ett startkodon (det vanligaste; det finns faktiskt fler). Jag har dock både sett litteratur som anger ATG som startkodon (om man tittar den kodande strängen i DNA-molekylen) och som anger TAC (om man tittar på mallsträngen i DNA-molekylen).
@@Isabella-gq8hl Efter att mRNA-molekylen translaterats en gång kan den antingen translateras ännu fler gånger, eller brytas ner till nukleotider igen (som sedan kan användas för att bygga nya RNA-molekyler).
Det bildas från speciella gener inne i cellkärnan (hos eukaryoter). Sedan flyter det faktiskt runt inne i cellkärnan tills det landar hos en ribosom som håller på att translatera mRNA. Det flyter alltså inte runt inne i ribosomen (den är alldeles för liten för det), utan i cellkärnan.
Del 1: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-i-transkription.html Del 2: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-rna-molekylen-mognar.html Del 3: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-iii-translation.html
1. Jag har inga exakta siffror, men i den här videon visas ungefär hur fort det går: ruclips.net/video/41_Ne5mS2ls/видео.html 2. Nej, eftersom det är på atomnivå finns det inga apparater som man kan se det "live" på, utan man har successivt studerat steg för steg hur det sker, och därigenom kunnat bygga en modell och få en uppfattning om hur det faktiskt går till.
Nej, varken eller. Aminosyror är de byggstenar som proteinet består av. Om du tänker dig såhär, att om ett protein är ett stort hus av lego, så är aminosyrorna själva legobitarna.
Hej! Jag undrar om tRNA:ts nukleotider ändras varje gång de hämtar en ny aminosyra, eller är det så att en specfik tRNA molekyl bara kan binda till samma aminosyra varje gång
Ja, aminosyrorna (hos djur) kommer antingen från nedbrytningen av proteiner i mag/tarm-kanalen eller syntetiseras på olika sätt i cellens cytoplasma. tRNA-molekylerna "laddas" sedan med rätt aminosyra av speciella enzymer. Det är en grupp av enzymer som kallas för aminoacyl-tRNA-syntetaser. De ser till att koppla rätt aminosyra till rätt tRNA-molekyl (med rätt antikodon), så att de sedan kan användas i translationen.
Hej! Jättetack för videon! Jag har en liten fråga bara: var kommer egentligen tRNA ifrån? Simmar de bara runt i cellen och väntar på att få något jobb att sköta? Eller delar de upp sig mellan varven och ändrar ordning? Eller hur är det? Tack på förhand :)
De syntetiseras och bryts ner på samma sätt som mRNA-molekyler, bara det att de inte translateras när de bildats, utan istället "laddas" med en aminosyra.
Varför utelämnade du två nukleotider (AA) efter RF-proteinet sattes in i translationsexemplet? Om de var en (del av en) intron borde de väl ha klippts bort vid splitsningen?
Hej, tänkte höra ifall du vet varför det alltid sitter en CCA sekvens på 3´ änden på tRNA molekylen? Varför måste aminosyran binda till just adenin? Har letat svar men inte hittat något. Tack
Hej! Det är där aminosyran fäster. Kallas för "Acceptor stem". Aminosyran fästs på acceptor stem med hjälp av specifika enzymer som kallas aminoacyl-tRNA syntetaser. Jag vet inte varför aminosyran måste binda till adenin/Läkarstudent termin 1 =)
Varför bär varje t.RNA på en speciell aminosyra ? bindningen som uppsår mellan tRNA molekylen och aminorestern är hu samma( amniosyra binds genom att karboxylgruppen reagerar med hydroxigruppen på 3prim- kolatomen i tRNA).
När en tom tRNA-molekyl ska laddas med en aminosyra, så sköts det av ett enzym som känner igen både tRNA-molekylens antikodon och den aminosyra som ska kopplas på. På så vis får olika tRNA-molekyler olika aminosyror beroende på vilket antikodon de bär på.
Brukar tänka att du inte behöver fler tackkommentarer med tanke på hur mycket kärlek du får i kommentarsfältet men det går banne mig inte att tacka dig tillräckligt nog för allt du gör, hatten av!
Tack själv, jag tror inte det går att få för mycket kärlek! ❤️ Eller, som jag såg citerat för ett tag sedan, "de flesta människor behöver mer kärlek än de förtjänar". 😉
Jag vet inte om jag är helt ute och cyklar men jag har lärt mig att dom fyra olika kvävebaserna förkortas men A, C, T och G. Men i filmen finns det inga T utan någon annat som heter U. Varför är et så och varför används inte T i något exempel i en genetiska koden? Tack på förhand för svar :)
I RNA-molekylen används U (uracil) istället för T (tymin). Varför det är på det viset vet man inte riktigt, men en hypotes är att C (cytosin) spontant kan deamineras och omvandlas till uracil. I DNA-molekylen behövs det därför en annan kvävebas än U, för då kan cellens reparationssystem se att om det sitter en uracilrest i DNA-molekylen måste det betyda att det egentligen ska vara en cytosin, och byta ut den felaktiga uracilresten mot cytosin.
Ja, den mRNA-molekyl som translateras är en mogen mRNA-molekyl. Du kan lära mer om hur mRNA-molekylen mognar i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-rna-molekylen-mognar.html
I videogenomgången ovan går jag igenom precis det som du frågar om. I korthet är mRNA = messenger RNA (budbärar-RNA), bär på "receptet" på protein; tRNA = transfer RNA (överförar-RNA), bär på aminosyror som överförs till den växande peptidkedjan; rRNA = ribosomalt RNA.
Transkription = När informationen i DNA-molekylen skrivs om till RNA, se ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/6497-proteinsyntesen-i-transkription.html Translation = När informationen i mRNA-molekylen "översätts" till protein, se videogenomgången på den här sidan.
@@kevinmagron9032 Transkriptionen sker i cellkärnan. Därefter transporteras mRNA ut till ER och ribosomerna (utanför cellkärnan), där translationen sker.
Det här kanske verkar som en lite "random" fråga, men hur skulle du rekommendera att man förbereder sig inför examinationer på sånt här efter att ha antecknat och ritat under dina genomgångar? Jag förstår mig alltid på det som sägs under genomgångarna, men jag vet inte riktigt hur jag ska använda informationen för att visa på högre kunskapsnivåer under bedömningstillfällen.
Jag tror att det bästa du kan göra är att öva dig på att _skriva_ svar på övningsuppgifter/provfrågor. Jag har en massa gamla prov på min hemsida på den här länken: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/gamla-prov/cellgenetik.html Genom att just _skriva_ svar på frågorna tvingar du din hjärna att formulera svaren. Då övar du dig, och genom att jämföra dina svar med facit kan identifiera vad du verkligen kan och vad du behöver öva dig mer på.
Jag skulle nog kunna, men det blir nog långt in i framtiden i så fall, är jag rädd. 😟 Proteinsortering är nämligen något vi inte vanligen går in på i kurserna i biologi på gymnasiet (vi nöjer oss oftast med att konstatera att det sker, och det sker i golgiapparaten).
Ja, fast nej. Det vill säga såhär, att AUG är med STOR marginal det allra vanligaste startkodonet, inte minst hos människor. Därför lär vi i Biologi 1 vanligtvis ut att AUG är det enda startkodonet. Men i den biologiska världen finns det alltid undantag… Framför allt hos bakterier hittar man andra startkodon, men AUG är fortfarande det allra vanligaste.
Allt beror på hur mycket man vill lära sig, och hur väl man vill lära sig det. Genom att hänga med, ta anteckningar och rita av övar man upp sin förståelse för processen. Och så tränar man sig inför den givna frågan "förklara hur translationen går till"! 😉
*OBS! Jag svarar inte på fler kommentarer på den här videon!* Den här videon är nämligen utdaterad, och har ersatts av videon på den här länken: ruclips.net/video/U8DJ0atQ0Y0/видео.html Välkommen dit istället!
Magnus Ehringer räddar liv, big up
Tack! Mitt mål är att så många som möjligt ska lära sig så mycket kemi och biologi som möjligt! 😊
Jag ska ha tenta på hela biologi 1 om en vecka, dessa videos är superbra repetition. Tack för hjälpen!
Lycka till på din tenta! 😊👍
Fick VG :D
Kul att du fördjupar och berättar mer detaljer, det blir mycket enklare att lära sig! :-D
Kul att du gillar det, och ännu bättre att det gör det lättare att lära sig! 😊
Riktig legend för hundratusentals människor, tack för det du gör!
Vet att den här kommentaren kommer ganska sent men jag vill tacka så otroligt mycket för dina jättebra videogenomgångar. Du är så otroligt bra på det du gör. Skulle säg att du är guld värd. Tack
Ett tack kommer aldrig försent, jag blir bara glad av att höra att jag kan vara till hjälp! 😊
Tusen tack för dina videos! dom räddar mig totalt! Går basår på universitetet och jag känner att jag lär mig mer av dina 10 minuter än vad jag lär mig på en två timmars föreläsning. Riktigt bra!
Tack själv, och lycka till med basåret! 😊
hur gick det på universitetet
@@frodetuvendal5293 läser 4e året på läkarprogrammet nu, så det gick bra! :)
trots att denna kom ut 5 år sen tar vi oss hjälp av den idag.
Dina videor kommer ligga kvar här och hjälpa framtida ungdomar genom alla tider. Du bör nämnas i historier tiden ut.
Haha, tack! Ja, det börjar kanske bli dags att uppdatera den här videogenomgången… 😉
Du äger, så härlig och nyfiken röst. Mycket pedagogiskt👍
Satt och grät igår över att jag inte förstod boken, tack för denna video❤
Så bra att jag lyckades hjälpa dig att förstå då! 😊
@@MagnusEhinger01 Har du någon video som rör "Hur informationen i DNA används av cellen när aminosyror placeras på rätt ställe i ett protein"?
Ja, det är de tre processerna transkription, hur RNA-molekylen mognar, och translation. Translationen hittar du om här ovan, transkription här ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-i-transkription.html och hur RNA-molekylen mognar här ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-mrna-molekylen-mognar.html. Du kan också lära dig översiktligt om DNA-molekylens funktion i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/dna-molekylens-struktur-och-funktion-biologi-1.html
Hej Magnus! Jag har ett biologiprov om en vecka och era videos gynnar verkligen mig! Du är så himla duktig på att förklara, tack så hemskt mycket!!
Tack ska du ha, verkligen roligt att du har nytta av mina videogenomgångar! 😊 (Men pass på språket lite; jag gillar inte svordomar…) 😉
Magnus Ehinger Ursäkta mig, jag blev bara väldigt glad av att äntligen förstå detta med translation!
Ingen fara, det är ju ändå himla kul att du äntligen har fått grepp om translationen! 😊
Väldigt bra video. Lättförstått och bra strukturerat. Keep it up!
Tack för det, hoppas du fick med dig snygga anteckningar på det också! 😉
Magnus du är kung! 👑
Tack och bock! 😊👑
Alltså måste bara säga TACK för dina videos!!! Hade inte klarat mig utan dem helt ärligt!
Tack själv, alltid gott att höra att jag kan hjälpa till! 😊
har tenta snart på högskolan och din video har räddat mitt liv. Stort tack :)
Varsågod, lycka till på din tenta! 👍😊
Den mest välförtjänta prenumeranten jag har gett på ett långt tag!! :D
Tack, välkommen! 😊👍
mitt ❤ går till dig
du är en KUNG
Ja! han lättar till pluggandet för prov för massa elever, Magnus du är guldvärd!!
@@Alland-xw6nk Tackar! 😊👑
U are the super HERO anybody needs in the exam crisis. Thank you for being such a wonderful teacher.
Tusen tack verkligen👌👏👏
Hej Magnus! =)
Jag är dig evigt tacksam för din pedagogik och ditt engagemang! =)
Fastnade på 6:57. "bryts bindningen mellan Met och den här aminosyran". Fick inte riktigt ihop den biten, ville gärna ha "mellan Met och tRNA-molekylen" i mitt huvud. Det brukar bli trassel där inne men du får gärna förtydliga ändå. =)
Tack på förhand!
Med vänliga hälsningar,
Anna
Ja, där råkar jag ju säga fel: Det är helt riktigt bindningen mellan metionin och tRNA-molekylen som bryts. 😊
abow💀
älskar dig
Och jag älskar alla som vill lära sig biologi och kemi! 😊
Tack så jättemycket. Hjälper att klara kursen på KI😊
Varsågod så jättemycket, och lycka till på tentan! 😊👍
Tack!!!
Varsågod!!! 😊
Tusen tack!!!
Tusen varsågod!!!
Hej Magnus, jag vill sa tack för dig! Dina videos är jättebra
Varsågod, vad kul att du har glädje av dem!
Hej Magnus! Jag undrar när du på 6:58 säger att bindningen mellan Met & aminosyran bryts. Jag trodde att själva Met var aminosyran som kommer att kopplas ihop med flera för att bilda ett protein. Menar du då att själva antikodonet är aminosyran? Och att då bindningen mellan antikodonet och Met bryts?
Ja, där säger jag förstås fel (fast videon visar rätt): Först bryts bindningen mellan metionin och tRNA-molekylen, ska det vara. 😊
Okej, tack för svar. Annars jätte bra video. Du förtjänade lärarpriset till 100%!
Tackar!
Hallå! Är det bara när tripletten sitter på mRNA molekylen den kallas för ett kodon? Tripletterna på DNA-molekylen kallas inte kodon?
Jodå, man kan kalla dem för kodon både på DNA-molekylen och på RNA-molekylen.
Hej, jag har inte riktigt förstått vad kodon och antikodon är. Skulle du kunna bara förtydliga det lite mer. Tack för allt du gör till oss :)
Ett kodon är en triplett av kvävebaser i mRNA-molekylen, och som kodar för (motsvaras av) en viss aminosyra. Ett antikodon är också en triplett av kvävebaser, men hos tRNA-molekylen istället. Antikodonet i tRNA-molekylen basparar med kodonet i mRNA-molekylen. Jag pratar mer om det från 3:14 i videogenomgången. 😊
Kung är di
😊👑
Väldigt hjälpsam, tack! :)
Tack själv, vad roligt att hör att videogenomgången var hjälpsam! 😊
👍
Hej Magnus. Det här var en väldigt informativ video som lärt mig oerhört mycket må jag säga! Jag kom att tänka på en sak när jag satt och reflekterade lite över all information. Finns det någon anledning till att ingen av varesig start- eller stoppkodonen innehåller kvävebasen C? Är det bara ett sammanträffande, eller finns det någon vetenskaplig förklaring till det?
Hej Magnus! Tack för dina bra videos, jag går kursen just nu så dom har hjälpt mig. Men jag skall snart ha prov på hela genetiken och skulle behöva en video på mitosen och meiosen. Om du har tid skulle det vara super snällt! Jag förstår inte när min lärare förklarar.
+Karin Markendahl Hej Karin! Att göra ett videoklipp om mitos och meios är det som önskas mest just nu, så det måste jag absolut göra inom kort. Hoppas det inte blir försent för ditt prov, bara!
Tack för ditt svar! :)
+Karin Markendahl Här finns klipp om DNA-replikation (ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/198-hur-dna-molekylen-kopieras-replikeras.html) och om mitos (ehinger.nu/undervisning/index.php/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/870-mitos.html). Meios dröjer lite till!
+Magnus Ehinger tack den var jätte bra!
5:23 menar du att tRNA kommer med aminosyra och inte protein?
Nu är det alldeles för sent men det är protein som byggs upp av aminosyror. Denna video visar alltså slutfasen av hela processen för skapandet av protein.
Jobbar du i någon skola, för att jag skulle vilja byta min skola till ditt. Det är helt sinnessjukt hur bra du förklarar.
Haha, tack! Ja, jag jobbar till vardags på gymnasieskolan Spyken i Lund. Men jag kan alltid vara din lärare här på RUclips! 😊
Tack så mycket för alla dina videos, dom hjälper verkligen! 😀. Det finns ingen video där du går igen genetik och evolutionsteorin va? Du kanske planerar det för framtiden?
Ja, videor om genetik och evolution är planerade, men jag kan ännu inte säga när de kommer.
Tack för att du tar tid din fritid till att göra videos åt oss. Det hjälper verkligen mycket, speciellt när man har missat lektioner eller helt enkelt glömt bort en del. Speciellt när man har läs svårigheter och inte orka kolla upp allt i boken! ☺
+chrishan hammer Det är exakt för dig och alla andra som du som jag gör de här videorna. Plus mina elever, förstås! :-)
woaw🤗🤗
Jag har en viktig fråga! När allt släppts efter RF bundit fast sig, vart hamnar aminosyrokedjan då? Vart åker den eller flyter den bara runt i cellen. Tacksam för svar och fantastisk video! Älskar nämligen biologi😍
Skickas de till golgiapparaten?
@@marijavukovic5727 Det beror på vad det är för protein som bildats, och i vilket organism. Hos eukaryota celler skickas de framför allt vidare till golgiapparaten för vidare "ompaketering" och transport. I bakterier är det ofta just så att det färdiga proteinet flyter runt inne i cellen eller transporteras direkt ut till cellmembranet (eller till och med ut ur cellen).
Tillverkas tRNA-molekyler på samma sätt som preRNA? Isåfall, var kommer aminosyrorna ifrån?
Ja, själva RNA-molekylen görs på i princip samma sätt. Sedan transporteras den nakna (oladdade) tRNA-molekylen ut i cytoplasman. Där finns en grupp av enzymer som kallas för aminoacyl-tRNA-syntetaser. De ser till att koppla rätt aminosyra till rätt tRNA-molekyl (med rätt antikodon), så att de sedan kan användas i translationen.
@@MagnusEhinger01 🌟
@@LinkSpets 😊
Min lärare säger att AUG inte är startkodon? Stämmer det?
Jo, visst är AUG ett startkodon (det vanligaste; det finns faktiskt fler). Jag har dock både sett litteratur som anger ATG som startkodon (om man tittar den kodande strängen i DNA-molekylen) och som anger TAC (om man tittar på mallsträngen i DNA-molekylen).
Jag förstår att AUG är startkodon men va händer med AAA som står före i mRNA kedjan vid 4:43 eller varför börjar det inte där?
Jag antar att ett nytt protein bara kan börja byggas vid startkodonet, så det som är innan ignoreras av ribosomen?
@ Ja, precis så är det: Ett nytt protein börjar alltid byggas vid startkodonet, så det som kommer innan det translateras helt enkelt inte alls.
Magnus Ehinger tack så mycket för svar. Men vad händer med det? sätts det på en ny mRNA kedja eller bryts det ner?
@@Isabella-gq8hl Efter att mRNA-molekylen translaterats en gång kan den antingen translateras ännu fler gånger, eller brytas ner till nukleotider igen (som sedan kan användas för att bygga nya RNA-molekyler).
Magnus Ehinger jag förstår, tack
Vart kommer tRNA:t ifrån? Flyter det runt inne i ribosomen eller bildas det av en enskild gen eller liknande?
Det bildas från speciella gener inne i cellkärnan (hos eukaryoter). Sedan flyter det faktiskt runt inne i cellkärnan tills det landar hos en ribosom som håller på att translatera mRNA. Det flyter alltså inte runt inne i ribosomen (den är alldeles för liten för det), utan i cellkärnan.
Magnus Ehinger Då förstår jag, tack så mycket! Uppskattar alls videos du gör, keep it up! :)
Kan startkodonet vara vilken triplett som helst eller måste det vara AUG?
Det är alltid AUG som är startkodon. (Eller i alla fall nästan alltid. 😉 Men det är aldrig "vilken triplett som helst".)
@@MagnusEhinger01 Tack så mycket! du är verkligen en räddare i nöden
videon om transkription är del 1. Men vilken video är del 2? Då denna video är del 3
Del 1: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-i-transkription.html
Del 2: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-rna-molekylen-mognar.html
Del 3: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-iii-translation.html
1. Vågar man säga exakt hur lång tid alla tre delar av den här processen tar?
2. Finns det något sätt/apparat man kan se processen genom?
1. Jag har inga exakta siffror, men i den här videon visas ungefär hur fort det går: ruclips.net/video/41_Ne5mS2ls/видео.html
2. Nej, eftersom det är på atomnivå finns det inga apparater som man kan se det "live" på, utan man har successivt studerat steg för steg hur det sker, och därigenom kunnat bygga en modell och få en uppfattning om hur det faktiskt går till.
@@MagnusEhinger01 2. Kan man inte se det på MAXIV heller?
Vart sker translationen exakt? Hos ER? Eller hos alla organeller som har ribosomer tillgängliga?
Den sker i ER (hos eukaryota celler) samt i cytoplasman (både hos eukaryota celler och bakterier).
En fråga, vad har Aminosyror för funktion? Är det energikällan till proteinet eller startar det kemiska reaktioner som vi benämner som protein kanske?
Nej, varken eller. Aminosyror är de byggstenar som proteinet består av. Om du tänker dig såhär, att om ett protein är ett stort hus av lego, så är aminosyrorna själva legobitarna.
Hej! Jag undrar om tRNA:ts nukleotider ändras varje gång de hämtar en ny aminosyra, eller är det så att en specfik tRNA molekyl bara kan binda till samma aminosyra varje gång
Det är så att en specifik tRNA-molekyl, med sitt specifika antikodon, bara kan bära på en enda slags aminosyra.
Hej Magnus!
Flyter aminosyrorna runt spontant i cellen eller vartifrån får tRNA molekylen tag i aminosyrorna?
Ja, aminosyrorna (hos djur) kommer antingen från nedbrytningen av proteiner i mag/tarm-kanalen eller syntetiseras på olika sätt i cellens cytoplasma. tRNA-molekylerna "laddas" sedan med rätt aminosyra av speciella enzymer. Det är en grupp av enzymer som kallas för aminoacyl-tRNA-syntetaser. De ser till att koppla rätt aminosyra till rätt tRNA-molekyl (med rätt antikodon), så att de sedan kan användas i translationen.
@@MagnusEhinger01 Då förstår jag, tack!
@@joshrouth2806 Så bra, varsågod! 😊
Met, phe och trp, är det dem som blir proteinet?
Jäpp, så är tanken i det här exemplet. I verkligheten består dock ett protein av långt fler aminosyror än bara tre stycken - ofta flera hundra.
@@MagnusEhinger01 okej tack!
Hej! Jättetack för videon! Jag har en liten fråga bara: var kommer egentligen tRNA ifrån? Simmar de bara runt i cellen och väntar på att få något jobb att sköta? Eller delar de upp sig mellan varven och ändrar ordning? Eller hur är det? Tack på förhand :)
De syntetiseras och bryts ner på samma sätt som mRNA-molekyler, bara det att de inte translateras när de bildats, utan istället "laddas" med en aminosyra.
Säg inte till magnus, men jag ritade inte av när han sa åt mig 🤭🤫
Du vet att jag läser alla kommentarer, va? 😉
Hej, har ett spörsmål! Sker också proteinsyntes i mitokondrier och kloroplaster?
Ja, det gör det.
Varför utelämnade du två nukleotider (AA) efter RF-proteinet sattes in i translationsexemplet? Om de var en (del av en) intron borde de väl ha klippts bort vid splitsningen?
Efter att släppfaktorn har bundit in, så upphör translationen. Därför translateras de inte, även om de finns med i mRNA-molekylen.
Hej, tänkte höra ifall du vet varför det alltid sitter en CCA sekvens på 3´ änden på tRNA molekylen? Varför måste aminosyran binda till just adenin? Har letat svar men inte hittat något. Tack
Tyvärr, det vet jag inte.
Hej! Det är där aminosyran fäster. Kallas för "Acceptor stem". Aminosyran fästs på acceptor stem med hjälp av specifika enzymer som kallas aminoacyl-tRNA
syntetaser. Jag vet inte varför aminosyran måste binda till adenin/Läkarstudent termin 1 =)
@@hknb1859 Hej! Vilket universitet går du på?
Varför bär varje t.RNA på en speciell aminosyra ?
bindningen som uppsår mellan tRNA molekylen och aminorestern är hu samma( amniosyra binds genom att karboxylgruppen reagerar med hydroxigruppen på 3prim- kolatomen i tRNA).
När en tom tRNA-molekyl ska laddas med en aminosyra, så sköts det av ett enzym som känner igen både tRNA-molekylens antikodon och den aminosyra som ska kopplas på. På så vis får olika tRNA-molekyler olika aminosyror beroende på vilket antikodon de bär på.
@@MagnusEhinger01 vad heter enzymen?
Finns det en video om mutationer?
Nej, tyvärrr. Men det borde jag kanske skaffa…!
@@MagnusEhinger01 finns i ''Evolutionens grundpelare
'' har du nämnt liten del iaf
Brukar tänka att du inte behöver fler tackkommentarer med tanke på hur mycket kärlek du får i kommentarsfältet men det går banne mig inte att tacka dig tillräckligt nog för allt du gör, hatten av!
Tack själv, jag tror inte det går att få för mycket kärlek! ❤️ Eller, som jag såg citerat för ett tag sedan, "de flesta människor behöver mer kärlek än de förtjänar". 😉
Kan någon sa till mig
i vilket gymnasieår studerar ni det här?
Det här är för Biologi 1 (på NA-programmet).
Jag vet inte om jag är helt ute och cyklar men jag har lärt mig att dom fyra olika kvävebaserna förkortas men A, C, T och G. Men i filmen finns det inga T utan någon annat som heter U. Varför är et så och varför används inte T i något exempel i en genetiska koden? Tack på förhand för svar :)
I RNA-molekylen används U (uracil) istället för T (tymin). Varför det är på det viset vet man inte riktigt, men en hypotes är att C (cytosin) spontant kan deamineras och omvandlas till uracil. I DNA-molekylen behövs det därför en annan kvävebas än U, för då kan cellens reparationssystem se att om det sitter en uracilrest i DNA-molekylen måste det betyda att det egentligen ska vara en cytosin, och byta ut den felaktiga uracilresten mot cytosin.
Magnus Ehinger Okej då fattar jag! Tack igen för svar :)
är en "mogen" RNA-molekyl en mRNA-molekyl?
Ja, den mRNA-molekyl som translateras är en mogen mRNA-molekyl. Du kan lära mer om hur mRNA-molekylen mognar i den här videogenomgången: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/proteinsyntesen-ii-hur-rna-molekylen-mognar.html
Vad är skillnaden mellan de 3 RNA (tRNA,mRNA,rRNA) som finns alltså deras funktioner och vad de är, och är till?
Har lätt för att blanda ihop de.
I videogenomgången ovan går jag igenom precis det som du frågar om. I korthet är mRNA = messenger RNA (budbärar-RNA), bär på "receptet" på protein; tRNA = transfer RNA (överförar-RNA), bär på aminosyror som överförs till den växande peptidkedjan; rRNA = ribosomalt RNA.
Kan du förklara skillnaden mellan Translation och Transkription
Jag kan förklara
@@emelie2589 kör på
Transkription = När informationen i DNA-molekylen skrivs om till RNA, se ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/lektioner/cellgenetik/6497-proteinsyntesen-i-transkription.html
Translation = När informationen i mRNA-molekylen "översätts" till protein, se videogenomgången på den här sidan.
@@MagnusEhinger01 Aa, men det jag inte fattar helt är vad skillnaden är i processen i cell kärnan mellan de 2
@@kevinmagron9032 Transkriptionen sker i cellkärnan. Därefter transporteras mRNA ut till ER och ribosomerna (utanför cellkärnan), där translationen sker.
Det här kanske verkar som en lite "random" fråga, men hur skulle du rekommendera att man förbereder sig inför examinationer på sånt här efter att ha antecknat och ritat under dina genomgångar? Jag förstår mig alltid på det som sägs under genomgångarna, men jag vet inte riktigt hur jag ska använda informationen för att visa på högre kunskapsnivåer under bedömningstillfällen.
Jag tror att det bästa du kan göra är att öva dig på att _skriva_ svar på övningsuppgifter/provfrågor. Jag har en massa gamla prov på min hemsida på den här länken: ehinger.nu/undervisning/kurser/biologi-1/gamla-prov/cellgenetik.html Genom att just _skriva_ svar på frågorna tvingar du din hjärna att formulera svaren. Då övar du dig, och genom att jämföra dina svar med facit kan identifiera vad du verkligen kan och vad du behöver öva dig mer på.
Kan du göra en video om proteinsortering?
Jag skulle nog kunna, men det blir nog långt in i framtiden i så fall, är jag rädd. 😟 Proteinsortering är nämligen något vi inte vanligen går in på i kurserna i biologi på gymnasiet (vi nöjer oss oftast med att konstatera att det sker, och det sker i golgiapparaten).
Hej! Tack så hemskt mycket för denna video. Jag har en fråga, är start kodonet alltid AUG?
Ja, fast nej. Det vill säga såhär, att AUG är med STOR marginal det allra vanligaste startkodonet, inte minst hos människor. Därför lär vi i Biologi 1 vanligtvis ut att AUG är det enda startkodonet. Men i den biologiska världen finns det alltid undantag… Framför allt hos bakterier hittar man andra startkodon, men AUG är fortfarande det allra vanligaste.
ok
Det är för mycket rita av. Tror de flesta som tittar väljer bort den delen.
Allt beror på hur mycket man vill lära sig, och hur väl man vill lära sig det. Genom att hänga med, ta anteckningar och rita av övar man upp sin förståelse för processen. Och så tränar man sig inför den givna frågan "förklara hur translationen går till"! 😉
Erdhkfde has been the day that you have to work with your friends and your friends
first
winton