Hallo Gijs, allereerst complimenten voor dat houten bord met componenten. Dat maakt het een stuk duidelijker. Ik ben er achter gekomen dat ik blijkbaar een slimme dynamo heb in mijn auto en dat ik om de accu in de caravan op te laden een Dc-Dc lader nodig heb. Bij het monteren van de trekhaak heb de optie gekozen om de caravan van stroom (ik weet (nog) niet hoe dik die kabels zijn en of je de accu daarmee kan opladen) te voorzien, o.a voor de binnenverlichting, koelkast of kraan. Tevens wordt voorkomen dat de accu leegloopt wanneer de auto met aangesloten caravan langere tijd stil staat. In mijn caravan zit een soort fysieke sleutel die ik om zou moeten draaien om de caravan te voorzien van stroom via mijn auto. Kan ik met deze bekabeling mijn huishoudaccu daarmee opladen als ik een dc-dc lader monteer en moet ik de dc-dc lader in de caravan aansluiten? Of moet ik nieuwe dikke bekabeling in mijn auto maken (mijn dynamo kan 100 ampere leveren). Dat zou wel een beetje gecompliceerd worden.
Super duidelijke video! Dank! Vraag me alleen nog wel af hoe het zit met de aarde aan de kant van de input acculader. Hoe is de aarde verbinding tussen de ingaande wallstroom met het chassis? Dit kan zijn intern in de acculader (dat de aardedraad ergens intern verbonden is met de mindraad en dus zo met het chassis, of is er in de schakelkast een aansluiting met het chassis gemaakt? Volgens mij zit er namelijk niet nog een apparte aarde aansluiting op de acculader (wat wel zo is bij de omvormers) Naar mijn weten werkt een aardlekschakelaar alleen als de auto ook geaard is. Ben benieuwd hoe jij jullie hiernaar kijken! Dank!
Hi, bij een externe verbinding, zoals walstroom hoeft in principe geen extra aardlekschakelaar geplaatst te worden. Deze is namelijk al beveiligt om de camping of in de meterkast bij jou thuis. We hebben deze wel in het schema geplaatst, voor het extreme geval dat de 'walstroom' niet is beveiligd. In dat geval verbinden we het aarde draad met het chassis.
Heel duidelijk! Bedankt. Vraagje. Als ik aan de walstroom sta laad ik meestal de accu op met een Victron lader. Als de walstroom eraf gaat en ik laat de stekker van de lader erin zitten, kan dat kwaad? De wandcontactdoos wordt dan gevoed door de omvormer. Graag je inzicht.
Bedankt. Nou dat hangt van het vermogen af. Gebruik je er een van 6A, dan kun je maximaal 6A * 230V = 1380W gebruiken. 10A * 230V = 2300W & 16A * 230V = 3680W. Dus als je op inductie gaat koken, en je verbruikt meer dan 2300W, dan heb je een 16A aardlekautomaat nodig. (met 2,5mm2 kabel).
Dc-dc werkt met elke dynamo (slim of traditioneel),je kunt de laadspanning instellen en is dus geschikt om iedere accu mee te laden. Scheidingsrelais is goedkoper, echter vind ik een dc-dc lader de beste keuze 🙂.
Hi Gijs, Duidelijke video! hartelijk dank. Ik heb jullie camper elektra schema ook aangeschaft en het heeft me een hoop duidelijkheid verschaft in het opzetten van mijn elektra. Ik heb uiteindelijk besloten om toch ook walstroom te installeren. Welke aardlek automaat zou je aanraden om te gebruiken? Ik heb een VW t5 en beperkte ruimte. Ik zie vaak enorme kasten om de aardlekschakelaars, maar degene die jij in deze video laat zien ziet er mooi compact uit. Moet deze verder nog 2 polig zijn of is 1 polig voldoende? Thanks!
Hallo Gijs, top uitleg zo! Maar heb toch nog een vraag. Ik begrijp uit de video en jouw uitleg dat via de 230V die binnenkomt via de walstroom je stopcontacten creëert. In één daarvan stop je de stekker van de acculader. Mag ik nu ook de stroom die ik via een aan te sluiten omvormer van 12v > 230v ook leiden naar de zelfde stopcontacten? Of moeten dat aparte (nieuw aan te leggen) stopcontacten zijn, naast die van de walstroom. Alvast bedankt voor je reactie!
Hoi Gijs, bedankt voor de duidelijke uitleg van hoe je alle componenten aansluit. Ik heb er alleen een vraag over, wat gebeurt er als je de accu met alle 3 de voedingsbronnen tegelijkertijd oplaad (met zowel je wallstroom de dynamo en de zonnepanelen?) Gaat je apparatuur dan niet stuk? Deze situatie zal in de praktijk natuurlijk niet snel voorkomen eerder met 2 bronnen (wallstroom en zonnepanelen) maar kan je uitleggen hoe dat werkt? Ik hoor het graag. Groet Frans
Hi Frans, dit lijkt me een uitzonderlijke situatie. Elke lader staat op zichzelf; dus ze zullen allemaal de accu proberen te laden. De vraag is of de accu dit aan kan, ivm met de hoge laadstroom.
Hi Gijs, daarbij nog 1 vraagje;) - Ik zie dat je de omvormer van 375w gezekerd hebt op de cont. power (375W). Moet deze niet op de piekspanning gezekerd? (700W)? Thanks!
Ha gijs, leuke video man! Ik vroeg me alleen af waarom jij gebruik maar van losse zekeringen en niet gewoon een klik zekering die je gewoon weer terug kan zetten en dus niet hoef te vervangen.
He! De klik zekeringen die jij bedoelt zijn vaak van mindere kwaliteit en ook nog een stuk duurder! Ik heb ze zelf ook gebruikt, maar heb ze afgelopen zomer vervangen voor een midi/mega zekeringhouder.
He Gijs, duidelijke instructie zo! Vraag: ik ben aan het kijken naar een systeem met een Multiplus 3000va. Daarbij wordt geadviseerd om 4 kabels (2x 50mm zwart en 2x50mm rood) te trekken tussen positieve busbar en multiplus. Helaas gaat dat qua aansluitingen niet passen op die zekeringshouder van deze video. Heb jij nog suggesties hoe dat wel te doen? Zat al te denken aan een 'normale' busbar met losse zekeringshouders, maar die busbar moet wel 500A aankunnen en ik kom online niet verder dan meuk (denk ik) van Aliexpress. Dank voor het meedenken alvast!\
Hallo Gijs, Bij walstroom lopen de apparaten op 220 nu via de oplader (van 220v > 12v maken) naar de omvormer (van 12v > 220v maken). Is het niet nodig om hier een schakelaar tussen te zetten zodat bij walstroom de omvormer niet gebruikt wordt?
Hi Jasper, als je veel aan de walstroom staat kun je idd een omschakelautomaat installeren. Maar in dat geval kun je beter een Victron MultiPlus kiezen.
Beste Gijs, paar vraagjes; 1) welk type merk zekeringshouder gebruik je, of waar kan ik deze aanschaffen, en heb je deze ook met 6 aansluitingen, 4 stuks is mi wat weinig? vraagje 2) Heb in je video's gezocht mbt de Victron Orion-Tr Smart, maar waar staat die of maw zou je aub een linkje willen doorsturen? De aardlekschakelaar hoeveel ampère raad je aan en mogelijk ook stukje uitleg waarom je daarvoor kiest? Ik leer van je video's dus ik blijf je zeker volgen, succes vr grt Arno
Hi, in de video gebruiken we deze zekeringhouder: amzn.to/3InrefJ. Victron heeft er een met zes aansluitingen: amzn.to/3uOLKCV De video over de Orion is er nog niet, wellicht later dit jaar. Wel heb ik er een blog over geschreven: camper-elektra.com/blog/victron-orion/ De aardlekautomaat hangt af van het vermogen dat je wil gebruiken: 6A x 230v = 1380W, 10A x 230V = 2300W ect. Dus wat voor jouw situatie relevant is.
Hallo gijs nu heb ik een vraagje over de dikte van de kabel vanaf mijn start accu naar de dc/dc regelaar van victron die moet een lengte overbruggen van 7meter welke dikte kabels zou je daar voor aanbevelen. Mvg siebren
Hoi, ik heb zowat dezelfde opstelling in mijn master met slimme alternator. Mijn dc dc 30 amp victron lader, valt heel vaak uit motorstop gedetecteerd krijg ik als melding. De lader staat op lifepo4 batterijen, en de victron op slimme alternator. De enige manier om hem constant te laten laden is hem op motor detectie uit zetten. Wat zou hiervoor de oplossing zijn?
Hi, er kunnen meerdere oorzaken zijn en meerdere oplossingen! Je kunt eens kijken naar deze topic: community.victronenergy.com/questions/120158/my-alternator-seems-to-be-too-smart-for-the-orion.html
Hi Gijs, Dan had ik nog twee vraagjes over de negatieve busbar. - Kan je meerdere kabels op 1 terminal aansluiten, zolang de totaal aantal ampere's binnen de limiet van de gehele busbar blijft? - Maakt het uit of je met m5, m6 of m8 bouten (en ringen om kabels) werkt? Thanks!
Het is idd belangrijk om binnen het limit van de busbar te blijven. Je kunt idd meerdere kabels aansluiten op 1 bout. Voor grotere stromen zou ik persoonlijk een m8 bout willen.
Ik zou nog wel willen zien hoe het zou moeten als je je stopcontacten óf via de walstroom gevoed wil hebben óf via de omvormer. Dat moeten deze gekoppeld zijn en er een omschakelautomaat tussen zitten maar dit hier lijkt gescheiden.
Ga jij je droomcamper bouwen, maar vind je de elektriciteit nog spannend, weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je net wat extra informatie? Download dan ons (e)Boek: camper-elektra.com/boek/
Machtige video! Bedankt voor alle info topper!
Dankjewel!
Hallo Gijs,
Duidelijk en overzichtelijk! Dank je wel 👍🏻
Groeten Berry
Dankjewel!
Hallo Gijs, allereerst complimenten voor dat houten bord met componenten. Dat maakt het een stuk duidelijker.
Ik ben er achter gekomen dat ik blijkbaar een slimme dynamo heb in mijn auto en dat ik om de accu in de caravan op te laden een Dc-Dc lader nodig heb.
Bij het monteren van de trekhaak heb de optie gekozen om de caravan van stroom (ik weet (nog) niet hoe dik die kabels zijn en of je de accu daarmee kan opladen) te voorzien, o.a voor de binnenverlichting, koelkast of kraan. Tevens wordt voorkomen dat de accu leegloopt wanneer de auto met aangesloten caravan langere tijd stil staat.
In mijn caravan zit een soort fysieke sleutel die ik om zou moeten draaien om de caravan te voorzien van stroom via mijn auto.
Kan ik met deze bekabeling mijn huishoudaccu daarmee opladen als ik een dc-dc lader monteer en moet ik de dc-dc lader in de caravan aansluiten?
Of moet ik nieuwe dikke bekabeling in mijn auto maken (mijn dynamo kan 100 ampere leveren). Dat zou wel een beetje gecompliceerd worden.
Hi Albert, bedankt voor je compliment🙂. Hoe je de accu van je caravan laadt weet ik helaas niet.
Super duidelijke video! Dank! Vraag me alleen nog wel af hoe het zit met de aarde aan de kant van de input acculader. Hoe is de aarde verbinding tussen de ingaande wallstroom met het chassis? Dit kan zijn intern in de acculader (dat de aardedraad ergens intern verbonden is met de mindraad en dus zo met het chassis, of is er in de schakelkast een aansluiting met het chassis gemaakt? Volgens mij zit er namelijk niet nog een apparte aarde aansluiting op de acculader (wat wel zo is bij de omvormers) Naar mijn weten werkt een aardlekschakelaar alleen als de auto ook geaard is. Ben benieuwd hoe jij jullie hiernaar kijken! Dank!
Hi, bij een externe verbinding, zoals walstroom hoeft in principe geen extra aardlekschakelaar geplaatst te worden. Deze is namelijk al beveiligt om de camping of in de meterkast bij jou thuis.
We hebben deze wel in het schema geplaatst, voor het extreme geval dat de 'walstroom' niet is beveiligd. In dat geval verbinden we het aarde draad met het chassis.
Heel duidelijk! Bedankt. Vraagje. Als ik aan de walstroom sta laad ik meestal de accu op met een Victron lader. Als de walstroom eraf gaat en ik laat de stekker van de lader erin zitten, kan dat kwaad? De wandcontactdoos wordt dan gevoed door de omvormer. Graag je inzicht.
Dus als ik het goed begrijp, zodra je niet meer verbonden bent met de walstroom dan voedt je omvormer de acculader?
Hallo Gijs, super duidelijke uitleg! Maar op hoeveel amp is de aardlek gezekerd en waar is de waarde van afhankelijk?
Bedankt. Nou dat hangt van het vermogen af. Gebruik je er een van 6A, dan kun je maximaal 6A * 230V = 1380W gebruiken. 10A * 230V = 2300W & 16A * 230V = 3680W.
Dus als je op inductie gaat koken, en je verbruikt meer dan 2300W, dan heb je een 16A aardlekautomaat nodig. (met 2,5mm2 kabel).
Waarom heb je gekozen voor een dc-dc lader en niet voor een scheidingsrelais?
Dc-dc werkt met elke dynamo (slim of traditioneel),je kunt de laadspanning instellen en is dus geschikt om iedere accu mee te laden. Scheidingsrelais is goedkoper, echter vind ik een dc-dc lader de beste keuze 🙂.
Hi Gijs,
Duidelijke video! hartelijk dank.
Ik heb jullie camper elektra schema ook aangeschaft en het heeft me een hoop duidelijkheid verschaft in het opzetten van mijn elektra.
Ik heb uiteindelijk besloten om toch ook walstroom te installeren. Welke aardlek automaat zou je aanraden om te gebruiken? Ik heb een VW t5 en beperkte ruimte. Ik zie vaak enorme kasten om de aardlekschakelaars, maar degene die jij in deze video laat zien ziet er mooi compact uit. Moet deze verder nog 2 polig zijn of is 1 polig voldoende?
Thanks!
Hi!
Dankjewel! Persoonlijk gebruiken wij deze: EMAT aardlekautomaat 1-polig+nul 10A B-kar 30mA (85006002)
Te bestellen bij elektramat!
@@camper-elektra hi Gijs,
Dankje voor je antwoord en de info!
Heb je ook de naam / artikelnummer van het beschermkastje dat er omheen zit?
EMAT aardlekautomaat
1-polig+nul 10A B-kar
30mA (85006002)
Paton mini installatickast
leed 1-ri 2 modules IF30
53x140×83 mm
Artikelnr: 401068671
@@camper-elektra Bedankt Gijs!
Hallo Gijs, top uitleg zo! Maar heb toch nog een vraag. Ik begrijp uit de video en jouw uitleg dat via de 230V die binnenkomt via de walstroom je stopcontacten creëert. In één daarvan stop je de stekker van de acculader.
Mag ik nu ook de stroom die ik via een aan te sluiten omvormer van 12v > 230v ook leiden naar de zelfde stopcontacten? Of moeten dat aparte (nieuw aan te leggen) stopcontacten zijn, naast die van de walstroom.
Alvast bedankt voor je reactie!
Dat zou kunnen, maar dan dien je gebruik te maken van een omschakelautomaat. Maar voor die meerprijs kun je beter een Victron multiplus installeren!
Hoi Gijs, bedankt voor de duidelijke uitleg van hoe je alle componenten aansluit. Ik heb er alleen een vraag over, wat gebeurt er als je de accu met alle 3 de voedingsbronnen tegelijkertijd oplaad (met zowel je wallstroom de dynamo en de zonnepanelen?) Gaat je apparatuur dan niet stuk?
Deze situatie zal in de praktijk natuurlijk niet snel voorkomen eerder met 2 bronnen (wallstroom en zonnepanelen) maar kan je uitleggen hoe dat werkt?
Ik hoor het graag.
Groet Frans
Hi Frans, dit lijkt me een uitzonderlijke situatie. Elke lader staat op zichzelf; dus ze zullen allemaal de accu proberen te laden. De vraag is of de accu dit aan kan, ivm met de hoge laadstroom.
Hi Gijs,
daarbij nog 1 vraagje;)
- Ik zie dat je de omvormer van 375w gezekerd hebt op de cont. power (375W). Moet deze niet op de piekspanning gezekerd? (700W)?
Thanks!
Je dient altijd de handleiding te volgen 🙂. Daarnaast kunnen midi/mega zekeringen ook piekstroom aan: docs.rs-online.com/974d/0900766b8143b1ce.pdf
Duidelijke video! Welk teken programma gebruik je voor het schema?
Dankje! Het is getekend in indesign icm Adobe reader. Het schema berekend kabeldiktes, zekeringen etc en is te koop via onze website!😊
Ha gijs, leuke video man! Ik vroeg me alleen af waarom jij gebruik maar van losse zekeringen en niet gewoon een klik zekering die je gewoon weer terug kan zetten en dus niet hoef te vervangen.
He! De klik zekeringen die jij bedoelt zijn vaak van mindere kwaliteit en ook nog een stuk duurder! Ik heb ze zelf ook gebruikt, maar heb ze afgelopen zomer vervangen voor een midi/mega zekeringhouder.
Zit hier dan al een omschakelaar in voor de momenten dat je aan stroom van buitenaf verbonden bent? (schuko/kracht/EV/waal)
Neen er is geen omschakelautomaat geïnstalleerd. Als je dat wilt kun je beter een Victron multiplus installeren!
He Gijs, duidelijke instructie zo! Vraag: ik ben aan het kijken naar een systeem met een Multiplus 3000va. Daarbij wordt geadviseerd om 4 kabels (2x 50mm zwart en 2x50mm rood) te trekken tussen positieve busbar en multiplus. Helaas gaat dat qua aansluitingen niet passen op die zekeringshouder van deze video. Heb jij nog suggesties hoe dat wel te doen? Zat al te denken aan een 'normale' busbar met losse zekeringshouders, maar die busbar moet wel 500A aankunnen en ik kom online niet verder dan meuk (denk ik) van Aliexpress. Dank voor het meedenken alvast!\
Hi, je kunt hiervoor ook 1x95mm2 gebruiken. De busbar die je hiervoor gebruikt is een lynx distributor: amzn.to/4axDKFy
Hallo Gijs,
Bij walstroom lopen de apparaten op 220 nu via de oplader (van 220v > 12v maken) naar de omvormer (van 12v > 220v maken). Is het niet nodig om hier een schakelaar tussen te zetten zodat bij walstroom de omvormer niet gebruikt wordt?
Hi Jasper, als je veel aan de walstroom staat kun je idd een omschakelautomaat installeren. Maar in dat geval kun je beter een Victron MultiPlus kiezen.
Handige video!
Dankjewel!
Hoi Geis,
Wat voor software gebruiken jullie voor de schema?
Adobe reader
Gijs, wat een goede uitleg. Bedankt. Ook ik heb een vraagje aan je. Mag je tijdens het rijden je omvormer aanzetten?
Bedankt voor je antwoord!
Zover ik weet wel ja!
Beste Gijs, paar vraagjes; 1) welk type merk zekeringshouder gebruik je, of waar kan ik deze aanschaffen, en heb je deze ook met 6 aansluitingen, 4 stuks is mi wat weinig? vraagje 2) Heb in je video's gezocht mbt de Victron Orion-Tr Smart, maar waar staat die of maw zou je aub een linkje willen doorsturen? De aardlekschakelaar hoeveel ampère raad je aan en mogelijk ook stukje uitleg waarom je daarvoor kiest? Ik leer van je video's dus ik blijf je zeker volgen, succes vr grt Arno
Hi, in de video gebruiken we deze zekeringhouder: amzn.to/3InrefJ. Victron heeft er een met zes aansluitingen: amzn.to/3uOLKCV
De video over de Orion is er nog niet, wellicht later dit jaar. Wel heb ik er een blog over geschreven: camper-elektra.com/blog/victron-orion/
De aardlekautomaat hangt af van het vermogen dat je wil gebruiken: 6A x 230v = 1380W, 10A x 230V = 2300W ect. Dus wat voor jouw situatie relevant is.
Hallo gijs nu heb ik een vraagje over de dikte van de kabel vanaf mijn start accu naar de dc/dc regelaar van victron die moet een lengte overbruggen van 7meter welke dikte kabels zou je daar voor aanbevelen. Mvg siebren
Dat ligt aan de grootte van je Orion. Je kunt daarvoor het beste in de handleiding kijken 🙂
Hoi, ik heb zowat dezelfde opstelling in mijn master met slimme alternator. Mijn dc dc 30 amp victron lader, valt heel vaak uit motorstop gedetecteerd krijg ik als melding. De lader staat op lifepo4 batterijen, en de victron op slimme alternator. De enige manier om hem constant te laten laden is hem op motor detectie uit zetten. Wat zou hiervoor de oplossing zijn?
Hi, er kunnen meerdere oorzaken zijn en meerdere oplossingen! Je kunt eens kijken naar deze topic: community.victronenergy.com/questions/120158/my-alternator-seems-to-be-too-smart-for-the-orion.html
Hi Gijs,
Dan had ik nog twee vraagjes over de negatieve busbar.
- Kan je meerdere kabels op 1 terminal aansluiten, zolang de totaal aantal ampere's binnen de limiet van de gehele busbar blijft?
- Maakt het uit of je met m5, m6 of m8 bouten (en ringen om kabels) werkt?
Thanks!
Het is idd belangrijk om binnen het limit van de busbar te blijven. Je kunt idd meerdere kabels aansluiten op 1 bout.
Voor grotere stromen zou ik persoonlijk een m8 bout willen.
Ik zou nog wel willen zien hoe het zou moeten als je je stopcontacten óf via de walstroom gevoed wil hebben óf via de omvormer. Dat moeten deze gekoppeld zijn en er een omschakelautomaat tussen zitten maar dit hier lijkt gescheiden.
In dat geval zou je het beste voor een Victron MultiPlus kunnen kiezen. Deze heeft een ingebouwde omschakelautomaat!
@@camper-elektra maar ik heb al een omvormer en dc-dc/mppt lader en walstroom lader voor lithium accu...
Ga jij je droomcamper bouwen, maar vind je de elektriciteit nog spannend, weet je niet zo goed waar je moet beginnen of wil je net wat extra informatie? Download dan ons (e)Boek: camper-elektra.com/boek/