MG EHS PHEV
HTML-код
- Опубликовано: 1 дек 2024
- MG'nin orta sınıf SUV'u EHS, prizden şarj edilebilir hibrit versiyonuyla hem donanım hem de sürüş anlamında farklı bir seçenek. Hibrit sistemin çalışma karakteri modelin en önemli silahı ve güçlü performans hissi de sınıfında fark yarattığı özelliği olarak dikkat çekiyor.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @yalingulmez-kimgecer
Herkes bu aracı test etti. Kimse bu kadar bilgi veremedi. Teşekkürler.
Her şeyi net anlatman bir yana o arada geçerken sokak köpeklerine sahte değil gayet samimi şekilde üzüldüğünü hissetmek seni neden sevdiğimi yine hatırlattı. İyi varsın güzel insan
Teşekkürler, keşke çözüm de üretebilsem onlar için ama elimden çok bir şey gelmiyor. Sağolun.
TEŞEKKÜRLER ÖNCELİKLE MG EHS ÇOK İZLEDİM TAKİP ETTİM EN İYİSİ DİYEBİLİRİM FARKINIZ ORTAYA KOYMUŞSUNUZ
Emeğinize sağlık üstad çok keyifli bir inceleme olmuş TeknoVlog takipte
2 motoru 2 şanzımanı olan bir Çinli bana saatli bomba gibi çok ürkütücü geliyor 🙂
Aslında buna benzer bişey söyleyecektim de adını koyamiyordum artı kol gibi fiyatıylada icağıñıza incir ağacı diker,Keşke elektrikli olana iyileştirmeler yapıp devam etselermiş.
Bir çok incelemeyi izledim... Ama sizin verdiğiniz küçük ama önemli sayılabilecek detayları çoğu kişi atlamıştı. Benzinli motorun tork konvertörlü şanzımanı ya da 36 litre benzin deposunun olması gibi... teşekkürler.
Sizin anlattığınız şanzıman bilgisini bayii çalışanları bile bilmiyor. Soruyoruz çift kavramalı şanzıman var diyor yabancı kaynaklara bakıyorum tam tersi. Ama sizin söylemeniz kafi geldi. Birçok aracı sizin sayenizde öğrendim
Sağolun
Tebrikler, guzel anlatiyorsun.
Güzel bir inceleme elinize sağlık
Benzinli modelin testini de bekliyoruz Yalın Bey. EHS için gördüğüm en bilgi dolu test diyebilirim yerli kanallar içinde.
EHS için söyleyebileceğim; maalesef güncel fiyat bandında pek cazip değil. Evet, benzinden daha tasarruflu olacağı kesin ancak 200-250 kilogram ekstra ağırlık ve aradaki çok büyük fiyat farkını düşünürsek, ekonomi amacıyla almanın hiçbir mantığı yok. Prize takılma zorunluluğunu hesaba katmıyorum bile. Bazı uzakdoğulu rakipleri tam hibrit oldukları için avantajlılar. Özellikle Hyundai-KIA grubunun 1.6 T-GDI 230 beygirlik ünitesi benzer performansı priz zorunluluğu olmadan sağlıyor. 11 kWh yerine 22 kWh şarj seçeneği olsa çok iyi olurmuş ama o da yok maalesef. Bahsi geçen hızlanma değerleri ise pil bitene kadar geçerli. Yani birkaç hızlı kalkıştan sonra o değerleri göremiyorsunuz. Pil bitmiş oluyor.
Benzinli model için sıraya yazıldım, bekliyorum bakalım bize sıracak gelecek mi diye. Fiyat/performans olarak çok çok iyi bir noktada şu anda. O sebeple kanalda incelemesini görmek de birçok kullanıcıyı epeyce mutlu edecektir.
vitesli elektrik motoru fikri, nedense bana urkutucu geliyor. potansiyel ariza ve bakim masraflarini dusundurtuyor. Ama asil sorun, bu sinifta bir arac alip 2017 model b segment aractan daha hantal bir multimedya sisteminin olmasi. Video icin tesekkurler.
MG tekrardan hızlı girdi piyasaya. Gayet güzel otomobiller ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Eğer bahsettiğiniz eksikliklerde de daha iyisini sunabilseydi, premium modellere rahatlıkla kafa tutabilirdi.
Teşekkürler
Benzinlisini de bekliyoruz, teşekkürler.
üper video olmuş
süper süper :)
Üstadım, bu arabayı üreten bile bu kadar anlatamaz. sana helal olsun...
Fiyat bakımından ederini düşünürsek yeni Kona yerine bunu almak çok çok mantıklı
Bagaj hacminde de bunun karsiliklarini beklersiniz deyince otomatik olarak aklimiza geliyor: Ama tam olarak öyle değil. :)
İnceleme için teşekkürler. Ses ve süspansiyon olarak C5A ile kıyaslarsak ne seviyededir?
Emeğinize sağlık. Yalın hocam, böylesi bir aracı her akşam sarj ettiğimiz durumda aylık elektrik maliyeti hakkında nasıl bilgiye ulaşabiliriz? Bayiiler bu konuyla ilgili bilgi verebiliyor mu, yada onlarda böyle bir bilgi varsa siz de paylaşabilir misiniz?
Teşekkürler. Aslında bu hesap basit sayılabilir. Kullandığınız elektriğin kW/s fiyatına faturanızdan bakıp (bölgesel farklılıklar olabiliyor, bu nedenle tam veri için faturanızdaki değer önemli) kabataslak hesap yapabilirsiniz. Örneğin pili her gün tamamen şarj etmeniz gerekecekse 16,6x30 yani 498 kW elektrik kullanırsınız. Bunun maliyeti de kullandığınız elektriğin kW ücretiyle hesaplanabilir. Tabii yeni sistemde kademe olduğu için bir üst kademeye geçersiniz ve biraz daha pahalı elektrik kullanırsınız. Öyleyken bile her gün 50 km’nin maliyeti aylık 1000 Tl civarında olur. Tabii gece tarifesi kullanıp aracı gece şarj ederseniz ya da sanayi elektriği kullanırsanız fiyat değişir. Buna bir de her iki gün için 2 litre civarı benzin (ısıtma soğutma ve diğer ihtiyaçlar için benzinli motor çalışacak, tüketimi 100 km’de 2 litre civarı) ekleyelim, 30 litre de benizin kullanırsanız 450 lira civarı da o tutar. Tamamı farazi hesap ama yöntem bu şekilde.
@@YalinGulmez-KimGecer Kanalınızı facebookta arabacı tayfa grubunda farkettim abone oldum layk bıraktım.
Motorin benzin otogaz pahalı prizden sarj edilebilir olması çok güzel ama elektrikte yakında benzin ve kardeşleri gibi pahalı olacak hadi bunların hepsi ucuz olduğunu düşünelim ötv kdv vs yani araba güzel ama alamayız maalesef
Aslında sorulması gereken şu;hibrid bir araç bu fiyatlara ne derece fiyat /fayda sağlar
👍👍🇹🇷🇹🇷
MG HS benzinli mi, yoksa Chery Tiggo pro7 mi ?
Benzinlisi gitmiyor düşük devirlerde çok rahatsız edici kuru oto şanzıman ve bilgi eğlence çok yavaş netlik çok kötü ama yalıtımı daha güzel kalite algısı daha güzel. İkisini de sürün anlayacaksınız
Tarihi ve önemli bir marka ama maalesef Türkiye'de tutmayacak