Juu ja neliäs epävirallinen konsti! Pikkukossina lyhennettiin/liitettiin ketjut rautanaulaa ja isohkoa kiveä hyväksi käyttäen, en kyllä suosittele moista konstia. ;D Hyvä video ja oppia ikäkaikki. :D
Sellaisen haluaisin lisätä tuohon kolmoskonstiin, että pitkän päälle se uudelleen liitetty tappi pitäisi joko tuurnalla hakkaamalla tai kunnon prässillä litistää päistään kestävyyden takaamiseksi, muuten se napsahtaa juuri huonoimmassa paikassa... nimim. Pöyrisjärven erämaassa potkupyörällä :-)
Ittellä ainaki noi pikalukot kestäny vaikka kuinka ja kauan. Otettu pois ja laitettu takasi useita kertoja. Jos se naksahtaa paikoilleen hiukanki järkevästi, eikä vaan "mene" paikoilleen. Ei ole niitten puolesta ropleemia ollu kertaakaa, kymmenillä tuhansilla kilometreillä. Kärkipään keksintöjä pyöräilys.
Hyvä video! Olen katsonut kahdesti. Ekalla kerralla ketjun katkaisu oli tuloillaan työnalle ja sehän onnistui mainiosti. Tein vain sellaisen virheen, että painoin koko tapin pois kun en enää muistanut että niin ei kannata tehdä. Turasin hetken ketjua liittääkseni, mutta eihän siitä mitään tullut. Ja eiku youtubesta opastusvideota kaivamaan, kova totuus paljastui ja virhe oli jo tehty. Tänään kävin ostamassa tommosen ilmeisestikin "Missing link" osan ja toivon tuon olevan oikea (ainakin olin ostavinani oikean). Jospa saisin ns. talvipyörän kasaan viikonloppuna kun säätilannearvelu epäilee talven olevan ovella. Kunhan saan ketjun liitettyä, voisin ottaa seuraavaksi videoksi takavaihtajan säätämisen, se tuhoutui pari vuotta sitten, ostin uuden ja löin paikalleen.
Kyllä vaan maastossa katkesi ketju juuri tuosta uudelleen käytetystä tapista, metodia kolme käyttäen. Onneksi oli pikalukko mukana, suosin sitä jatkossa!
Kiitos tästä! Ostin Shimanon ketjun. En ollut aiemmin nähnytkään tollasta pitkää liitostappia eikä ketjupaketin mukana ei ollut käyttöohjetta. Paketissa sanottiin, että ohjeen saa muka skannattua QR-koodin kautta, mutta koodi vei Shimanon sivuille, joilta ei vanha erkkikään ottanut selvää, että mistä päin ketjun ohjeet vois löytyä. Onneksi Velogista löytyy kaikki sekin, mitä valmistaja yrittää pimittää :D
3 konsti hätätapauksia varten. Normaalisti varalukko mukana mutta joskus unohtui matkasta. Maalitussilla tiplutettu tapin pää pysyy merkkinä yllättävän kauan jatkoskohdalle 👍🏻
Lisäksi, jos on lukkopala eikä pihtejä niin ei itseiasiassa kannata yrittää papukaijapihdeillä, mä en oole saanut koskaan niillä onnistumaan. Ketjun saa kiinni laittamalla palat yhteen ja kiinni, ottamalla seinästä tukea ja polkaisemalla etujarru täysin kiinni jarrutettuna. Sen saa taas auki pujottamalla rautalanganpätkän linkin molemmin puolin ja kiskaisemalla.
Kiitos tästä! Olin vuosi sitten vaihtanut ketjun ja laittanut sen kulkemaan VÄÄRIN takavaihtajalla :( hinkkasi vaihtajan tukirautaan... videosi innoittaman tsekkasin ketjun kulun ja korjasin sen.
Kiva kuulla! Häkin reunapellin ohjurit melkein pitää tietää, muuten ketju menee helposti väärää kautta kun ohjuria ei juuri näy vaihtajan ollessa kippurassa.
Hyvin selkeästi selitetty. Ja aina näyttää oppivan uutta vaikka aihe onkin simppeli, en nimittäin tuota tapin sisältä ulospäin työntämistä tiennyt tai tullut ikinä ajatelleeksi.
Kiitos videosta. Moottoripyörien ketjujen kanssa pelannu, mutta nyt eka pyörän ketjun vaihto, niin meni motonetissä jo tunti, kun ihmettelin että miksi vaan yhdessä paketissa oli ketjulukko. No ostin sit kuitenkin paketin ilman lukkoa ja luotin, että kai siellä jotain on. No löytyihän sieltä pinni minkä teikän avustuksella sai jopa paikalleen oikeaoppisesti. Olin jo lyömässä vasaralla, mut hyvä et katoin videon mistä selvisi että tuo ketjutyökaluhan toimii hyvänä prässinä.
Ei ole erikseen määritelty kunhan on keula öljyä (fork oil) vaikka crossipyörän! huomioon on otettava öljyn jäykkyys joka on numeroitu esim 10w (soft/medium) myös öljyn määrä vaikuttaa jäykkyyteen keula huollon pystyy itsekkin tekemään kunhan on tietoinen sisällöstä ja kuinka irroitan,takaiskari syytä viedä ammattilaiselle
Hyvä video. Miten toimitaan, jos ketju on liian lyhyt. Voiko sitä pidentää, laittamalla useampi pikaliitin peräkkäin tai pikaliitin ketjun eri kohtiin?
Joskus mukulana noita tuli irroteltua ja liitettyä "ghettotyylillä", eli vasaralla ja tuurnalla tappi irti, ketjun tapin päät sai lyttyyn/umpeen tuolla tyylillä ja taas oli kustomoitu mummopyörä taas *vähän aikaa* ajokunnossa. Takana pienempi vanne ja rento takakeno ajoasento niin että näytti chopperilta ;)
Mun käsitys on, että vanhan tapin käyttö on täysin toimiva tapa ketjuilla joissa tappeja ei ole niitattu eli ei ole ns. mushroomed pins. Eli tappia ulos painaessa ei kuulu poksahdusta eikä irtoa mitään rengasta. Tarkkana kannattaa olla että lopuksi tappi päätyy tasan keskelle. Valtavasti olen tällaisia liitoksia tehnyt eikä ikinä ole vielä katkennut. Valitettavasti tosi monissa uudemmissa ketjuissa tappien päät on murjottu. Ainakin Campan Record C9 taisi vielä olla perinteisillä tapeilla.
Mites esimerkiksi nää 1 speed ketjujen KMC "snap on" ketjulukot ja muiden saman tyyppiset. Sietääkö käyttää uudestaan ja millä työkaluilla? Kiitos videoista, näistä on valtavan suuri apu kun alka pystymetsästä opettelemaan pyöränhuoltoa. 😊
Kestää joo, niissä on isot ainevahvuudet. Tuolla lyhytvideolla on näytetty sen tyyppisen ketjulukon toimintaperiaate: ruclips.net/user/shorts0tb9UnawHOM
Kiitos taas! Mikäs "ketjunpidin" sulla on tossa pikalukkoa takasin laitettaessa kohdassa 6'50? Tällanen säätäjä kun oon, niin yritän aina ettiä huoltohommissa mahdollisimman helpot keinot:)
Noviisi täällä taas kyselee. Otin ketjun irti kunnon puhdistusta varten. Paikalleen laitettaessa tekstipuolen piti tulla ketjussa ulospäin, mutta tässähän on tekstit molemmin puolin. KMC 10T lukee siellä. Pikainen googletus, ja ilmeisesti tuolla ei ole väliä miten päin laittaa. Onkohan tosiaan näin?
8-vaihteisessa sähköpyörässäni on alunperin ollut 124-linkkinen ketju, joka on päässyt jo kulumaan. En mistään meinannut löytää tuon pituista tai pitempää 8-vaihteiseen sopivaa ketjua, niin päätin ostaa kaksi 114-linkkistä ketjua. Onkohan kuinka hyvä tai huono idea yhdistää kaksi ketjua -- 114-lenkkinen ja 10-lenkkinen pätkä -- yhteen kahdella ketjulukolla? Vai suositteleisitko mieluummin yhdistämään ketjut toisiinsa tapilla ja käyttämään vain yhtä ketjulukkoa lopullisessa 124-lenkkisessä ketjussa?
Usein sähköpyörä vaatii normaalia pidemmän ketjun, e-bike merkityt ovat pidempiä. Mutta kyllä kahden lukon käyttö on ihan ok. Itsellänikin on jossakin ketjutesteissä ollut kyseinen ratkaisu.
Kiellettyä kolmostemppua olen joskus käyttänyt, tunnustan 🙄 Tosin en tiedä oliko ketjut erilaisia, edellisestä ketjuhommasta on vuosia ja enpä muista että olisi mitään kiertosuuntaakaan tullut mietittyä. Taas oppi jotain
Itse tykkään menetelmästä missä työnnetään se vanha tappi sinne reikään eli tuo kolmas mutta mulla onkin 8-vaihteisia ja käsittääkseni ja kokemukseni mukaan ihan validi menetelmä 7-8-vaihteisten kanssa. 9 ja useampi vaihteisten kanssa se ei vissiin ole suositeltavaa.
On se muutes mahdollista saada se vanha liitostappi takaisin niveleeseen ketjutyökalulla, vaikka sen onnistuisi irroittamaan kokonaan irti. Vaatii vaan vähän sorminäppäryyttä ja hermoja - ainakin ensimmäisellä kerralla. 😅
Noista Shimanon ketjulukoista. Aika erikoista että niihin on nuolen merkit laitettu molempiin lukkoihin osoittamaan samaan suuntaan niin että sisäpuolelle tulevassa lukossa nuoli osoittaakin jo väärään suuntaan, mutta tuo lienee epäolennaista. Tuo pistää epäilyttämään lukkojen epäsymmetrisyyttä.
Näistä siun videoista on kyllä saanu hyviä vinkkejä ja neuvoja pyörän huoltoon. Meinasin kesällä kokeilla kiekon rakentamista, pitää vaan rakentaa rihtaus teline itse.
Siis tuleeko Shimanon ketjuissa mukana useampikin "liitostappi"? Että ketjua voi sitten pilkkoa ja liittää niin monta kertaa kuin tappeja on. Koska nyt näytti siltä että jos ottaa normaalin niitin ulos, niin se tuhoaa ketjua. Vai onko siis niin, että nuo liitostapit ovat pikkasen paksumpia kuin norminiitit ja siksi jos sen jo kerran käsin niitatun ottaa ulos, käy samoin kuin epävirallisessa kolmoskikassa ja liitos voi jäädä löysäksi jopa liitostapille?
Kun rassailin kesätunturia, taisin tehä kaikki mahdolliset virheet ketjutöissä. Käytin tuota kolmatta konstia ketjun kanssa. Saa nähdä, pääseekö sillä Shellille asti kahville sunnuntaisin - brevettejä sillä ei ajeta, ainoastaan sunnuntaikruisailuun.
Vaikka teksti tuleekin ulospäin, niin ketju voi kuitenkin pyöriä toiseen suuntaan, riippuen siitä, kumpi pää pujotetaan ensimmäisenä. Pyörimissuunta voi siis olla toisinpäin, vaikka teksti on aina ulospäin. Ei siis kannata puhua pyörimissuunnasta, vaan mainita pelkästään se, että teksti pitää tulla ulospäin.
Ihan oikea havainto. Investoitukin on jo, mutta sitä täytyy näköjään myös osata käyttää! Eli tämä video tuli taltioitua tahattomasti kameran omalla mikillä vaikka mikki on rintapielessä 😕.
Täytyy ihan jakaa oma toilailu arkipyörän osalta, asensin uuden ketjun jossa ei ollut pikalinkkiä, en ollut koskaan aiemmin asentanut perinteisellä tavalla ketjunkatkaisijalla. Noh ketju kyllä yhdistyi, mutta liitos jäi vähän vaillinaiseksi, tappi ei mennyt toiselta puolelta kunnolla kiinni. Noh ajoin pari päivää ja päätin että laitan jonkun vanhan pikalinkin siihen, jotta on vähän varmempi. Katkaisin ketjun mistä liitin sen ja katkaisin toiselta puolelta myös, jotta ketju olisi samanpituinen pikalinkillä. Noh, kappasta vaan, pikalinkki ei ollutkaan yhteensopiva! Se oli 11-vaihteisen ketjun ja tämä oli 7 vaihteinen. Sadattelun ja kiroamisen jälkeen siirryin kiellettyihin oppeihin ja yhdistin ketjun käyttäen viimeistä konstia. Hämmästyin kun se onnistui säätämisen jälkeen, jopa paremmin kuin ensimmäinen yhdistämisyritys. Ketju jäi siltä kohdalta jäykäksi, mutta ei pahasti. Joten jälleen kerran kiitos Velogin, ratkaisu löytyi jokaiseen yrittämiskertaan! 😅
Itse olen 9-ketjulla käyttänyt kolmatta konstia kun ketjun yksi linkki meni soiroksi. Ketju mutaantui ja tippui etuvaihtajalta pois. Konstilla pääsin pois metsästä.
Oisko jollakin vinkkiä mistä johtuu tämmönen ongelma että pikalinkulla kiinni oleva rengas irtoaa/löystyy kesken ajon? Tämä ongelma on lähes joka lenkillä enkä enää viitsi lähteä menettämään hermojani pyörän selässä niin pystyisikö tuon ongelman jotenkin ratkaisemaan, itsellä tulee renkaan irroittelua kovin usein esimerkiksi kuljettamiseen.voisiko esimerkiksi pikalinkku olla rikki? Huomautan vielä että kaikki on ihan oikein kiinnitetty?
No jopa on. Jossakin pyörässä olen nähnyt että se akselin pään mutteri on muovia, jolloin voisi kuvitella että siitä menee helposti kierteet jos kiristää liian tiukalle. En oikein muuta syytä keksi.
En tiedä sitten onko materiaaleissa eroa, mutta itse olen varsin onnistuneesti tehnyt noita jälkimmäisiä tappiliitoksia. Ihan siitä asti kun olen joskus 70-luvun lopulla tuon tapaisen ketjun tapin ulostyöntäjän hankkinut. Mutta nuo uuden tyyppiset lukot on kyllä käteviä. Tuohon sarjahan kuuluu myös sellainenkin lukkomalli jossa joutuu hiukan ketjua taivuttamahan jotta vastapuolen levy menee tappien urihin. Ennen oli myös niitä jousihaarukalla lukittavia liittimiä. Niissä pitää muistaa jousen pohjan laittaminen ketjun kulkusuuntahan.
Tuo kolmas konsti oli ainut konsti ainakin vielä 70-luvulla. Silloin tosin takana oli kuusi seitsemän ratasta ja ketjut olivat leveitä. En muista että minulla olisi koskaan ketjut katkenneet. Jos nivelestä tulee tässä jäykkä niin se löystyy kun työntää tappia toisesta suunnasta inasen. Kaikki linkit eivät ole kertakäyttöisiä. Missin linkkiä voi käyttä useamman kerran ihan virallisesti. Tai ainakin joskus voi. En ole muutamaan vuoteen niitä kyllä käyttänyt,. Liekö ohjeistus muuttunut.
Totta, että kun lehtien määrä kasvaa, niin toleranssit pienenee. Ainakin omissani KMC 10 ketjun missing linkissä lukee että on re-usable mutta 11 ketjun linkissä non re-usable. Eipä niissä isoa eroa ole, joten lienee varotoimi.
@@Velogi Olen käyttänyt Campan 11-ketjussa KMC:n Missing linkiä, joista reusable-mallin paketissa Campaa ei mainita yhteensopivana, mutta non-reusable-mallissa mainitaan. Aiemmin muistan missing linkin asettuneen melko tiukasti, mutta vuosi sitten viimeksi väsäsin noiden kanssa, ja silloin tuo reusable jäi aivan löysäksi ja tuo yhteensopivaksi mainittukin napsahti kiinni helposti ihan sormin vetämällä. Siinä se kuitenkin on pysynyt. Nyt kyllä olisi sopiva Topeakin ketjutyökalukin Campan tappiin, joten voisihan sitäkin kokeilla. Shimanon ketjulinkki taas on huomattavati tiukempi, vaikka olisi avattu useampaankin kertaan. Olen myös miettinyt, että tarkoittaako noiden linkkien väitetty kertakäyttöisyys sitä, että sen saisi kiinnittää vain kerran vai että sitä ei tulisi vaihtaa enää toiseen ketjuun, kun muukin ketju on tiensä päässä. Itse suosin ketjulinkkejä juuri siitä syystä, että ketjun saa edes joskus irti parempaa puhdistusta varten, ja linkin vaihto uuteen tässä yhteydessä olisi kyllä joka tapauksessa liioittelua. Tuo tapin työntösuunta tuli kyllä uutena tietona; vieläkun muistaisi sen, kun tulee joskus tarve tapitella.
Oman pyörän jarrupalat ohjeillasi vaihtaneena ja naapurin tytön v-jarrut "kunnostaneena" - taidan uskaltaa auttaa toisen tytön pyörän ketjujen kanssa, kun tuli pyytämään. Tekemällä oppii.
Moi, Jos aikasi riittää tee video maantiepyörän rengaspaineista. Rengaspaineiden ja levyeden vaikutuksesta pyörintävastukseen, turvallisuuteen, mukavuuteen jne.
Joo ja levyjarrujen jarrupaloista voisit jutella - omat jarrut kitisee ja vihloo korvaan, kun jarruttelee, vaikka palat on pränikät ja kaikki muutoinkin kunnossa. Jotkut netin syövereissä tiesi kertoa, että on olemassa jotain orgaanisista aineista tms tehtyjä paloja, jotka eivät huutaisi niin herkästi? Onko muuten sen levyn vaihdosta videota? Kaverin pyörässä se levy on niin vimpulassa, ettei sitä ilmeisesti saa säädettyä niin etteikö hankaisi johonkin läpeen ajellessa. 🤔 Muutenkin levyjarrujen säädöistä yms olisi kiva tietää mahdollisimman paljon, kun on tosiaan sähköpyörät yleistyneet ja niiden(kin) myötä levyjarrut - ja näin ollen jarrujen ronkkiminen vauhtien kasvaessa keskiverto käyttäjälläkin yhä suurempi turvallisuus kysymys.
Jarrupalojen materiaaleista on video ruclips.net/video/rARlioYHy-4/видео.html . Jarrulevyn vaihdosta voisi tosiaan tehdä videon joskin se on aika simppeli kunhan on oikea kiinnitystapa.
Avasinhan sitten ketjun poistamalla tapin, kun en siitä lukkoa löytänyt ja nyt vasta katoin tän xD Noh, ei muuta ku hakemaa sitte niitä lukkoja, ni homma helpottuu tulevaisuudessa just pesun osalta :D
Onko tohon ketjulukon asentamiseen mitään "Kikka III" kun aloin vaihtamaan ketjuja ja uusien mukana tuli sellainen, nyt ei tietenkään ole mikään kauppa auki...
Katselin sun ketjuaiheiset videot äsken läpi. Ei löytynyt tietoa uusien ketjujen valinnasta. Mulla on sram 1x12 ja täysin epäselvää että pitääkö mun nyt sitten ostaa vain sramia oikealle osasarjalle vai käykö joku muukin merkki ja jos, niin mitä on huomioitava että esim netistä osaan kerralla tilata oikeat. Ilmeisesti lenkkien väli on aina sama kaikissa, joten esim kaikki ketjun kulumismitta työkalut on sopivia kaikkiin, leveydet kaiketi vaihtelee lehtimäärän mukaan.. . Voisi olla videon paikka kertoa tälläistä perustietoa 🤔
@@Velogi, Kiitos tiedosta. Uskallan siis alkaa tutustumaan myös muihin merkkeihin kuin sramiin. Epävarmuus sopivuuksista ja tiedon puute siitä että mitä kaikkea on olemassa, on pahin vastustaja, vaikka muutoin ei teknisissä asioissa hirveästi haasteita olisikaan. Seuraava ongelma lienee, että onko ketjut aina varmasti riittävän pitkiä, vai voiko olla liian lyhyt tarjolla.
@@Velogi En ole vaihtanut kun on toiminut. Tein sellaisen rautahakasen mikä vetää ketjut löysälle ja sit kötevä sormin vain työntää lukko auki. Mulla ei ole niitä oikeita pihtejä. Siirtoleukapihdeillä en saanu otetta.
Eilen onnistuin puhkaisemaan cyclocrossista kumin ja sit joku moottoripyörä kuski tuli neuvomaan kuinka vaihataa kumi. Sanoin että olen sen ennenkin tehnyt mutta vieläki se selitti. Sitte se pahoitteli paljon. Mutta hyvät päivän jatkot toivotin :D
Mulla vääntyi ketjulukon toinen puoli kun ei ollut mennyt kunnolla kiinni, laitoin ruuvipenkkiin ja väänsin suoraan, kesti noin 3000km kunnes vaihdoin ketjun kokonaan :D Tee muuten siitä sähköpyörästä semmoinen käyttökokemus video että paljonko ajettu ja onko mitään heikkoja lenkkejä siinä pyörässä.
Komponenttien ristiinkäyttömahdollisuus vaihtelee. Pääsääntöisesti Shimano ja Sram ovat yhteensopivia ja KMC sopii niiden kanssa myös päikseen. Campa on aina kulkenut omia polkujaan. Kun pakkauksia katsoo, KMC:n 9 lukko on KMC / Sram / Shimano yhteensopiva, 10 lukoissa lukee että on KMC / Shimano yhteensopiva, Campan 10 KMC lukko on erikseen. 11 KMC lukko taasen on KMC / Shimano ja yllättäen myös Campagnolo yhteensopiva. Toisin päin en ole käyttänyt (Shimanon lukkoa muiden ketjuissa) mutta todennäköisesti toimii KMC ja SRAM ketjuilla.
Hyviä ohjeita, mutta sulta puuttuu miten vaihdetaan kaikki rattaat eli siis eturattaaat ja takarattaat, jonka jouduin just tekemään tänä vuonna kun kaikki oli paskana, eli eturatas ja takaratas kun olin ajanut talvellakin, joten eturataskin hyppäs paikaltaan kun polki eteenpäin, samoin takavaihtaja ei toiminut kunnolla kun rattaat oli paskana, joten koko hela hoito piti vaihtaa uusiksi, ketjun vaihto sekä eturattaat ja takarattaat, sitten toimii taas kaikki.
Juu ja neliäs epävirallinen konsti! Pikkukossina lyhennettiin/liitettiin ketjut rautanaulaa ja isohkoa kiveä hyväksi käyttäen, en kyllä suosittele moista konstia. ;D Hyvä video ja oppia ikäkaikki. :D
Sellaisen haluaisin lisätä tuohon kolmoskonstiin, että pitkän päälle se uudelleen liitetty tappi pitäisi joko tuurnalla hakkaamalla tai kunnon prässillä litistää päistään kestävyyden takaamiseksi, muuten se napsahtaa juuri huonoimmassa paikassa... nimim. Pöyrisjärven erämaassa potkupyörällä :-)
Ittellä ainaki noi pikalukot kestäny vaikka kuinka ja kauan. Otettu pois ja laitettu takasi useita kertoja. Jos se naksahtaa paikoilleen hiukanki järkevästi, eikä vaan "mene" paikoilleen. Ei ole niitten puolesta ropleemia ollu kertaakaa, kymmenillä tuhansilla kilometreillä. Kärkipään keksintöjä pyöräilys.
Hyvä video! Olen katsonut kahdesti. Ekalla kerralla ketjun katkaisu oli tuloillaan työnalle ja sehän onnistui mainiosti. Tein vain sellaisen virheen, että painoin koko tapin pois kun en enää muistanut että niin ei kannata tehdä. Turasin hetken ketjua liittääkseni, mutta eihän siitä mitään tullut. Ja eiku youtubesta opastusvideota kaivamaan, kova totuus paljastui ja virhe oli jo tehty. Tänään kävin ostamassa tommosen ilmeisestikin "Missing link" osan ja toivon tuon olevan oikea (ainakin olin ostavinani oikean). Jospa saisin ns. talvipyörän kasaan viikonloppuna kun säätilannearvelu epäilee talven olevan ovella. Kunhan saan ketjun liitettyä, voisin ottaa seuraavaksi videoksi takavaihtajan säätämisen, se tuhoutui pari vuotta sitten, ostin uuden ja löin paikalleen.
Kyllä vaan maastossa katkesi ketju juuri tuosta uudelleen käytetystä tapista, metodia kolme käyttäen. Onneksi oli pikalukko mukana, suosin sitä jatkossa!
Kiitos tästä! Ostin Shimanon ketjun. En ollut aiemmin nähnytkään tollasta pitkää liitostappia eikä ketjupaketin mukana ei ollut käyttöohjetta. Paketissa sanottiin, että ohjeen saa muka skannattua QR-koodin kautta, mutta koodi vei Shimanon sivuille, joilta ei vanha erkkikään ottanut selvää, että mistä päin ketjun ohjeet vois löytyä. Onneksi Velogista löytyy kaikki sekin, mitä valmistaja yrittää pimittää :D
Kerran koittanu viimeistä vinkkiä. En suosittele. Kesti 10km ja katkesi. Onneksi vauhti oli luokkaa kävely, eikä ollut kovaa vetoa päällä.
ite tein pyörähän kestäny jo 2v
3 konsti hätätapauksia varten. Normaalisti varalukko mukana mutta joskus unohtui matkasta. Maalitussilla tiplutettu tapin pää pysyy merkkinä yllättävän kauan jatkoskohdalle 👍🏻
Lisäksi, jos on lukkopala eikä pihtejä niin ei itseiasiassa kannata yrittää papukaijapihdeillä, mä en oole saanut koskaan niillä onnistumaan. Ketjun saa kiinni laittamalla palat yhteen ja kiinni, ottamalla seinästä tukea ja polkaisemalla etujarru täysin kiinni jarrutettuna. Sen saa taas auki pujottamalla rautalanganpätkän linkin molemmin puolin ja kiskaisemalla.
Tämänkin olen siis aina tehnyt väärin (konsti 3) ja luultavasti jatkossakin ;) Hyvä video, monta asiaa opin.
Kiitos tästä! Olin vuosi sitten vaihtanut ketjun ja laittanut sen kulkemaan VÄÄRIN takavaihtajalla :( hinkkasi vaihtajan tukirautaan... videosi innoittaman tsekkasin ketjun kulun ja korjasin sen.
Kiva kuulla! Häkin reunapellin ohjurit melkein pitää tietää, muuten ketju menee helposti väärää kautta kun ohjuria ei juuri näy vaihtajan ollessa kippurassa.
Hyvin selkeästi selitetty. Ja aina näyttää oppivan uutta vaikka aihe onkin simppeli, en nimittäin tuota tapin sisältä ulospäin työntämistä tiennyt tai tullut ikinä ajatelleeksi.
Sramin Missing linkki aukee näppärästi tarvittaessa myös vaikka vanhalla vaihdevaijerilla. Pujottaa linkin molemmin puolin ja kiskaisee ristiin.
Kiitti vinkistä!!
Kiitos videosta. Moottoripyörien ketjujen kanssa pelannu, mutta nyt eka pyörän ketjun vaihto, niin meni motonetissä jo tunti, kun ihmettelin että miksi vaan yhdessä paketissa oli ketjulukko. No ostin sit kuitenkin paketin ilman lukkoa ja luotin, että kai siellä jotain on. No löytyihän sieltä pinni minkä teikän avustuksella sai jopa paikalleen oikeaoppisesti. Olin jo lyömässä vasaralla, mut hyvä et katoin videon mistä selvisi että tuo ketjutyökaluhan toimii hyvänä prässinä.
Joo esim Shimano on vasta viime vuosina ottanut ketjulukot omaan valikoimaansa mukaan.
Voitko tehdä videon etuhaarukanhuolto ja atuhaarukan jousihuolto ja mitä öljyä pitää laittaa jousiin
Ei ole erikseen määritelty kunhan on keula öljyä (fork oil) vaikka crossipyörän! huomioon on otettava öljyn jäykkyys joka on numeroitu esim 10w (soft/medium) myös öljyn määrä vaikuttaa jäykkyyteen keula huollon pystyy itsekkin tekemään kunhan on tietoinen sisällöstä ja kuinka irroitan,takaiskari syytä viedä ammattilaiselle
Hyvä video. Miten toimitaan, jos ketju on liian lyhyt. Voiko sitä pidentää, laittamalla useampi pikaliitin peräkkäin tai pikaliitin ketjun eri kohtiin?
Kyllä kahdella ketjulukolla voi koota ketjun kahdesta pätkästä. Itse tein näin sähköpyörään testiketjun jonka puolikkaat olivat erilaiset.
Joskus mukulana noita tuli irroteltua ja liitettyä "ghettotyylillä", eli vasaralla ja tuurnalla tappi irti, ketjun tapin päät sai lyttyyn/umpeen tuolla tyylillä ja taas oli kustomoitu mummopyörä taas *vähän aikaa* ajokunnossa. Takana pienempi vanne ja rento takakeno ajoasento niin että näytti chopperilta ;)
Mun käsitys on, että vanhan tapin käyttö on täysin toimiva tapa ketjuilla joissa tappeja ei ole niitattu eli ei ole ns. mushroomed pins. Eli tappia ulos painaessa ei kuulu poksahdusta eikä irtoa mitään rengasta. Tarkkana kannattaa olla että lopuksi tappi päätyy tasan keskelle. Valtavasti olen tällaisia liitoksia tehnyt eikä ikinä ole vielä katkennut. Valitettavasti tosi monissa uudemmissa ketjuissa tappien päät on murjottu. Ainakin Campan Record C9 taisi vielä olla perinteisillä tapeilla.
Mites esimerkiksi nää 1 speed ketjujen KMC "snap on" ketjulukot ja muiden saman tyyppiset. Sietääkö käyttää uudestaan ja millä työkaluilla? Kiitos videoista, näistä on valtavan suuri apu kun alka pystymetsästä opettelemaan pyöränhuoltoa. 😊
Kestää joo, niissä on isot ainevahvuudet. Tuolla lyhytvideolla on näytetty sen tyyppisen ketjulukon toimintaperiaate: ruclips.net/user/shorts0tb9UnawHOM
Kiitos taas! Mikäs "ketjunpidin" sulla on tossa pikalukkoa takasin laitettaessa kohdassa 6'50? Tällanen säätäjä kun oon, niin yritän aina ettiä huoltohommissa mahdollisimman helpot keinot:)
Se on chain hook, jota esittelin rissahuoltovideolla ruclips.net/video/V7xWXDxMuYU/видео.html
Kiitos. Tällä kertaa kömpelömpi.
Noviisi täällä taas kyselee. Otin ketjun irti kunnon puhdistusta varten. Paikalleen laitettaessa tekstipuolen piti tulla ketjussa ulospäin, mutta tässähän on tekstit molemmin puolin. KMC 10T lukee siellä. Pikainen googletus, ja ilmeisesti tuolla ei ole väliä miten päin laittaa. Onkohan tosiaan näin?
Näin on. KMC on symmetrinen.
8-vaihteisessa sähköpyörässäni on alunperin ollut 124-linkkinen ketju, joka on päässyt jo kulumaan. En mistään meinannut löytää tuon pituista tai pitempää 8-vaihteiseen sopivaa ketjua, niin päätin ostaa kaksi 114-linkkistä ketjua. Onkohan kuinka hyvä tai huono idea yhdistää kaksi ketjua -- 114-lenkkinen ja 10-lenkkinen pätkä -- yhteen kahdella ketjulukolla? Vai suositteleisitko mieluummin yhdistämään ketjut toisiinsa tapilla ja käyttämään vain yhtä ketjulukkoa lopullisessa 124-lenkkisessä ketjussa?
Usein sähköpyörä vaatii normaalia pidemmän ketjun, e-bike merkityt ovat pidempiä. Mutta kyllä kahden lukon käyttö on ihan ok. Itsellänikin on jossakin ketjutesteissä ollut kyseinen ratkaisu.
Kiellettyä kolmostemppua olen joskus käyttänyt, tunnustan 🙄 Tosin en tiedä oliko ketjut erilaisia, edellisestä ketjuhommasta on vuosia ja enpä muista että olisi mitään kiertosuuntaakaan tullut mietittyä. Taas oppi jotain
Itse tykkään menetelmästä missä työnnetään se vanha tappi sinne reikään eli tuo kolmas mutta mulla onkin 8-vaihteisia ja käsittääkseni ja kokemukseni mukaan ihan validi menetelmä 7-8-vaihteisten kanssa. 9 ja useampi vaihteisten kanssa se ei vissiin ole suositeltavaa.
Totta sikäli, että mitä uudempi / useampilehtinen systeemi niin sitä pienemmät pelivarat.
Onko vika miehessä, kun en saanut Shimanon tappia katki? Huomenna huoltoliikkeen tiskille pyytämään, että "setä" vaihtaa
On se muutes mahdollista saada se vanha liitostappi takaisin niveleeseen ketjutyökalulla, vaikka sen onnistuisi irroittamaan kokonaan irti. Vaatii vaan vähän sorminäppäryyttä ja hermoja - ainakin ensimmäisellä kerralla. 😅
Oikeastaan sen saa pihdeillä takaisin erittäin helposti
Kiitos taas. Kannus varmistelee touhu
Noista Shimanon ketjulukoista. Aika erikoista että niihin on nuolen merkit laitettu molempiin lukkoihin osoittamaan samaan suuntaan niin että sisäpuolelle tulevassa lukossa nuoli osoittaakin jo väärään suuntaan, mutta tuo lienee epäolennaista. Tuo pistää epäilyttämään lukkojen epäsymmetrisyyttä.
Sen lukon voi laittaa myös ”nurinpäin” jolloin ylä onkin ala.
Sama juttu on SRAM:n ketjulukoissa.
Hyvää ,selvää neuvontaa!
Näistä siun videoista on kyllä saanu hyviä vinkkejä ja neuvoja pyörän huoltoon. Meinasin kesällä kokeilla kiekon rakentamista, pitää vaan rakentaa rihtaus teline itse.
Siis tuleeko Shimanon ketjuissa mukana useampikin "liitostappi"? Että ketjua voi sitten pilkkoa ja liittää niin monta kertaa kuin tappeja on.
Koska nyt näytti siltä että jos ottaa normaalin niitin ulos, niin se tuhoaa ketjua.
Vai onko siis niin, että nuo liitostapit ovat pikkasen paksumpia kuin norminiitit ja siksi jos sen jo kerran käsin niitatun ottaa ulos, käy samoin kuin epävirallisessa kolmoskikassa ja liitos voi jäädä löysäksi jopa liitostapille?
Kyllä ketjun mukana tulee useampi tappi. Yhä useammin Shimanonkin ketjussa on kuitenkin mukana ketjulukko.
Kun rassailin kesätunturia, taisin tehä kaikki mahdolliset virheet ketjutöissä. Käytin tuota kolmatta konstia ketjun kanssa. Saa nähdä, pääseekö sillä Shellille asti kahville sunnuntaisin - brevettejä sillä ei ajeta, ainoastaan sunnuntaikruisailuun.
Vaikka teksti tuleekin ulospäin, niin ketju voi kuitenkin pyöriä toiseen suuntaan, riippuen siitä, kumpi pää pujotetaan ensimmäisenä. Pyörimissuunta voi siis olla toisinpäin, vaikka teksti on aina ulospäin. Ei siis kannata puhua pyörimissuunnasta, vaan mainita pelkästään se, että teksti pitää tulla ulospäin.
Varsin opettavainen video. mietin että olisiko mahdollista satsata muutaman kympin rintapielimikkiin, äänenlaatu ei ole aivan sisällön tasolla?
Ihan oikea havainto. Investoitukin on jo, mutta sitä täytyy näköjään myös osata käyttää! Eli tämä video tuli taltioitua tahattomasti kameran omalla mikillä vaikka mikki on rintapielessä 😕.
Hihnavedosta voisit tehdä videota joskus. Jotain hyviä/huono puolia, olisiko parempi vaihtoehto esimerkiksi sähköpyörässä.
Täytyy ihan jakaa oma toilailu arkipyörän osalta, asensin uuden ketjun jossa ei ollut pikalinkkiä, en ollut koskaan aiemmin asentanut perinteisellä tavalla ketjunkatkaisijalla. Noh ketju kyllä yhdistyi, mutta liitos jäi vähän vaillinaiseksi, tappi ei mennyt toiselta puolelta kunnolla kiinni. Noh ajoin pari päivää ja päätin että laitan jonkun vanhan pikalinkin siihen, jotta on vähän varmempi. Katkaisin ketjun mistä liitin sen ja katkaisin toiselta puolelta myös, jotta ketju olisi samanpituinen pikalinkillä. Noh, kappasta vaan, pikalinkki ei ollutkaan yhteensopiva! Se oli 11-vaihteisen ketjun ja tämä oli 7 vaihteinen. Sadattelun ja kiroamisen jälkeen siirryin kiellettyihin oppeihin ja yhdistin ketjun käyttäen viimeistä konstia. Hämmästyin kun se onnistui säätämisen jälkeen, jopa paremmin kuin ensimmäinen yhdistämisyritys. Ketju jäi siltä kohdalta jäykäksi, mutta ei pahasti. Joten jälleen kerran kiitos Velogin, ratkaisu löytyi jokaiseen yrittämiskertaan! 😅
Itse olen 9-ketjulla käyttänyt kolmatta konstia kun ketjun yksi linkki meni soiroksi. Ketju mutaantui ja tippui etuvaihtajalta pois.
Konstilla pääsin pois metsästä.
Semmoisena hätäapukonstina tuo voikin juuri mennä että pääsee nilkuttamaan varovasti paikkaan jossa korjata kunnolla.
Vielä yksi liitostapa puuttuu.Kaupassa oli sellasia lyötäviä liitoksia, jos niitä kokeilisit.
Oisko jollakin vinkkiä mistä johtuu tämmönen ongelma että pikalinkulla kiinni oleva rengas irtoaa/löystyy kesken ajon? Tämä ongelma on lähes joka lenkillä enkä enää viitsi lähteä menettämään hermojani pyörän selässä niin pystyisikö tuon ongelman jotenkin ratkaisemaan, itsellä tulee renkaan irroittelua kovin usein esimerkiksi kuljettamiseen.voisiko esimerkiksi pikalinkku olla rikki? Huomautan vielä että kaikki on ihan oikein kiinnitetty?
No jopa on. Jossakin pyörässä olen nähnyt että se akselin pään mutteri on muovia, jolloin voisi kuvitella että siitä menee helposti kierteet jos kiristää liian tiukalle. En oikein muuta syytä keksi.
OH HOH !!! Vaikeeks on menny NYKYISIN ! Itse olen ketjuja liittänyt mm. TULPPAHITSAUKSELLA !!!
Hyvä video, kiitos! 😀
En tiedä sitten onko materiaaleissa eroa, mutta itse olen varsin onnistuneesti tehnyt noita jälkimmäisiä tappiliitoksia. Ihan siitä asti kun olen joskus 70-luvun lopulla tuon tapaisen ketjun tapin ulostyöntäjän hankkinut. Mutta nuo uuden tyyppiset lukot on kyllä käteviä. Tuohon sarjahan kuuluu myös sellainenkin lukkomalli jossa joutuu hiukan ketjua taivuttamahan jotta vastapuolen levy menee tappien urihin. Ennen oli myös niitä jousihaarukalla lukittavia liittimiä. Niissä pitää muistaa jousen pohjan laittaminen ketjun kulkusuuntahan.
Kyllä vaan - noista eri tyyppisistä lukoistakin voisi tehdä oman videonsa 😅
Tuo kolmas konsti oli ainut konsti ainakin vielä 70-luvulla. Silloin tosin takana oli kuusi seitsemän ratasta ja ketjut olivat leveitä. En muista että minulla olisi koskaan ketjut katkenneet. Jos nivelestä tulee tässä jäykkä niin se löystyy kun työntää tappia toisesta suunnasta inasen. Kaikki linkit eivät ole kertakäyttöisiä. Missin linkkiä voi käyttä useamman kerran ihan virallisesti. Tai ainakin joskus voi. En ole muutamaan vuoteen niitä kyllä käyttänyt,. Liekö ohjeistus muuttunut.
Totta, että kun lehtien määrä kasvaa, niin toleranssit pienenee. Ainakin omissani KMC 10 ketjun missing linkissä lukee että on re-usable mutta 11 ketjun linkissä non re-usable. Eipä niissä isoa eroa ole, joten lienee varotoimi.
@@Velogi Olen käyttänyt Campan 11-ketjussa KMC:n Missing linkiä, joista reusable-mallin paketissa Campaa ei mainita yhteensopivana, mutta non-reusable-mallissa mainitaan. Aiemmin muistan missing linkin asettuneen melko tiukasti, mutta vuosi sitten viimeksi väsäsin noiden kanssa, ja silloin tuo reusable jäi aivan löysäksi ja tuo yhteensopivaksi mainittukin napsahti kiinni helposti ihan sormin vetämällä. Siinä se kuitenkin on pysynyt. Nyt kyllä olisi sopiva Topeakin ketjutyökalukin Campan tappiin, joten voisihan sitäkin kokeilla.
Shimanon ketjulinkki taas on huomattavati tiukempi, vaikka olisi avattu useampaankin kertaan. Olen myös miettinyt, että tarkoittaako noiden linkkien väitetty kertakäyttöisyys sitä, että sen saisi kiinnittää vain kerran vai että sitä ei tulisi vaihtaa enää toiseen ketjuun, kun muukin ketju on tiensä päässä. Itse suosin ketjulinkkejä juuri siitä syystä, että ketjun saa edes joskus irti parempaa puhdistusta varten, ja linkin vaihto uuteen tässä yhteydessä olisi kyllä joka tapauksessa liioittelua.
Tuo tapin työntösuunta tuli kyllä uutena tietona; vieläkun muistaisi sen, kun tulee joskus tarve tapitella.
Oman pyörän jarrupalat ohjeillasi vaihtaneena ja naapurin tytön v-jarrut "kunnostaneena" - taidan uskaltaa auttaa toisen tytön pyörän ketjujen kanssa, kun tuli pyytämään.
Tekemällä oppii.
Se on juuri näin 👍
Moi, Jos aikasi riittää tee video maantiepyörän rengaspaineista. Rengaspaineiden ja levyeden vaikutuksesta pyörintävastukseen, turvallisuuteen, mukavuuteen jne.
Joo ja levyjarrujen jarrupaloista voisit jutella - omat jarrut kitisee ja vihloo korvaan, kun jarruttelee, vaikka palat on pränikät ja kaikki muutoinkin kunnossa. Jotkut netin syövereissä tiesi kertoa, että on olemassa jotain orgaanisista aineista tms tehtyjä paloja, jotka eivät huutaisi niin herkästi?
Onko muuten sen levyn vaihdosta videota? Kaverin pyörässä se levy on niin vimpulassa, ettei sitä ilmeisesti saa säädettyä niin etteikö hankaisi johonkin läpeen ajellessa. 🤔
Muutenkin levyjarrujen säädöistä yms olisi kiva tietää mahdollisimman paljon, kun on tosiaan sähköpyörät yleistyneet ja niiden(kin) myötä levyjarrut - ja näin ollen jarrujen ronkkiminen vauhtien kasvaessa keskiverto käyttäjälläkin yhä suurempi turvallisuus kysymys.
Jarrupalojen materiaaleista on video ruclips.net/video/rARlioYHy-4/видео.html . Jarrulevyn vaihdosta voisi tosiaan tehdä videon joskin se on aika simppeli kunhan on oikea kiinnitystapa.
@@Velogi Ok, kiitos - käyn heti tutustumassa.
Jeeeeeeee, 40000!❤🎉
Hyvät ohjeet!
Mistä kohtaa voin katkaista ketjun. Minulle on tulossa uusi maastopyörä, jossa ei ole ketjun jatkoa. Laitan siihen jatkopalan. On shimanon ketju
Etsi se jatkos joka on niitattu. Siitä ei voi uudestaan katkaista, vaan mistä tahansa ehjästä nivelestä.
Avasinhan sitten ketjun poistamalla tapin, kun en siitä lukkoa löytänyt ja nyt vasta katoin tän xD Noh, ei muuta ku hakemaa sitte niitä lukkoja, ni homma helpottuu tulevaisuudessa just pesun osalta :D
Milloinkohan Campagnolokin suostuu tohon missing link tyyliseen liitokseen.
Niinpä 🙄
Onko tohon ketjulukon asentamiseen mitään "Kikka III" kun aloin vaihtamaan ketjuja ja uusien mukana tuli sellainen, nyt ei tietenkään ole mikään kauppa auki...
Niin ilman pihtejä? Toki: ruclips.net/user/shortskbPsHc1MMmk
Tai jos oli toisen tyyppinen lukko ruclips.net/user/shorts0tb9UnawHOM
@@Velogi juu, ilman pihtejä. Tää on just se malli
Katselin sun ketjuaiheiset videot äsken läpi. Ei löytynyt tietoa uusien ketjujen valinnasta. Mulla on sram 1x12 ja täysin epäselvää että pitääkö mun nyt sitten ostaa vain sramia oikealle osasarjalle vai käykö joku muukin merkki ja jos, niin mitä on huomioitava että esim netistä osaan kerralla tilata oikeat. Ilmeisesti lenkkien väli on aina sama kaikissa, joten esim kaikki ketjun kulumismitta työkalut on sopivia kaikkiin, leveydet kaiketi vaihtelee lehtimäärän mukaan.. . Voisi olla videon paikka kertoa tälläistä perustietoa 🤔
Hyvä aihe. Shimano ja KMC 12 sp ketjut sopii Sramiin. Lenkin pituus on tosiaan ollut iät ajat sama, leveys kapenee lehtimäärän kasvaessa.
@@Velogi, Kiitos tiedosta. Uskallan siis alkaa tutustumaan myös muihin merkkeihin kuin sramiin. Epävarmuus sopivuuksista ja tiedon puute siitä että mitä kaikkea on olemassa, on pahin vastustaja, vaikka muutoin ei teknisissä asioissa hirveästi haasteita olisikaan.
Seuraava ongelma lienee, että onko ketjut aina varmasti riittävän pitkiä, vai voiko olla liian lyhyt tarjolla.
Mulla lukee pikalukkp paketissa että uudestaan köytettäviä. Mulla lähtee ihan käsivoimilla lukko auki ja kiinni. Mutta ei ole ajossa irronnut koskaan.
Itse olen ne uudelleenkäytettävät vaihtanut sitten uuteen kun käyvät liian väljäksi - kyllä nekin kuitenkin ajan oloon kuluvat.
@@Velogi En ole vaihtanut kun on toiminut. Tein sellaisen rautahakasen mikä vetää ketjut löysälle ja sit kötevä sormin vain työntää lukko auki. Mulla ei ole niitä oikeita pihtejä. Siirtoleukapihdeillä en saanu otetta.
Eilen onnistuin puhkaisemaan cyclocrossista kumin ja sit joku moottoripyörä kuski tuli neuvomaan kuinka vaihataa kumi. Sanoin että olen sen ennenkin tehnyt mutta vieläki se selitti. Sitte se pahoitteli paljon. Mutta hyvät päivän jatkot toivotin :D
Tarkoitus oli kuitenkin hyvä 👍
Vaikuttaa hyvältä tyypiltä - ainakin tän kommentin perusteella.
Sitä liitostapilla en ole tehnyt mutta olen käyttänyt ketjulukkoa ja epävirallisempaa menetelmää.
8:59 miksi ei saa työntää tappia kokonaan ulos?
Käytettyä tappia on erittäin vaikeaa saada enää takaisin. Siksi uudessa tapissa on pyöreä pää joka sitten katkaistaan pois.
Mulla vääntyi ketjulukon toinen puoli kun ei ollut mennyt kunnolla kiinni, laitoin ruuvipenkkiin ja väänsin suoraan, kesti noin 3000km kunnes vaihdoin ketjun kokonaan :D Tee muuten siitä sähköpyörästä semmoinen käyttökokemus video että paljonko ajettu ja onko mitään heikkoja lenkkejä siinä pyörässä.
Keula siinä pyörässä ehdottomasti heikoin lenkki on. Toiminnallisesti ei ole ollut mitään ongelmia.
Jos ottaa ton tapin pois ni voiko sen saman laittaa vielä takaisin
Sitten se on vielä epävarmempi liitos ja voi olla hankalaa saada painettua suorassa paikalleen. En suosittele.
Osaatko Risto sanoa voiko KMC:n ketjuissa käyttää Shimanon pika lukkoa ja toisinpäin? Vai tarviiko olla saman merkkinen lukko, ku ketju?
Shimanon ketjussa voi käyttää KMC:n ja en ole kokeillut toisinpäin.
Komponenttien ristiinkäyttömahdollisuus vaihtelee. Pääsääntöisesti Shimano ja Sram ovat yhteensopivia ja KMC sopii niiden kanssa myös päikseen. Campa on aina kulkenut omia polkujaan. Kun pakkauksia katsoo, KMC:n 9 lukko on KMC / Sram / Shimano yhteensopiva, 10 lukoissa lukee että on KMC / Shimano yhteensopiva, Campan 10 KMC lukko on erikseen. 11 KMC lukko taasen on KMC / Shimano ja yllättäen myös Campagnolo yhteensopiva. Toisin päin en ole käyttänyt (Shimanon lukkoa muiden ketjuissa) mutta todennäköisesti toimii KMC ja SRAM ketjuilla.
Kiitoksia vastauksesta! :)
Joskus noita ketjuja paineltiin vaan pihdeillä läjään :D
okei :D se oli toi kolmos vaihtoehto :D Tais olla vasara ja joku tappi :D
Hyviä ohjeita, mutta sulta puuttuu miten vaihdetaan kaikki rattaat eli siis eturattaaat ja takarattaat, jonka jouduin just tekemään tänä vuonna kun kaikki oli paskana, eli eturatas ja takaratas kun olin ajanut talvellakin, joten eturataskin hyppäs paikaltaan kun polki eteenpäin, samoin takavaihtaja ei toiminut kunnolla kun rattaat oli paskana, joten koko hela hoito piti vaihtaa uusiksi, ketjun vaihto sekä eturattaat ja takarattaat, sitten toimii taas kaikki.
toi viimenen on mettäkorjaus, ei mitään muuta
Sielläkin selviää helpommalla kun pitää ylimääräistä ketjulukkoa mukana.