Heden: bio-based bouwmaterialen en isolatie

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 дек 2024

Комментарии • 20

  • @keesdriessen565
    @keesdriessen565 Год назад +7

    Bij de Floriade 2022 waren verschillende huizen te zien gebouwd met deze materialen, was erg interessant

  • @freshsmash183
    @freshsmash183 Год назад +6

    Hier gaat van alles jeuken bij mij. Een hele hoop buzz woorden en marketing. Hier is weinig innovatief aan en er is een reden dat de meeste materialen niet gebruikt worden.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +2

      Prijs, beschikbaarheid en een oerconservatieve bouwindustrie/bouwbesluit zijn de voornaamste redenen waarom je zaken wel of niet ziet. Buiten de video hadden we er al over gesproken dat bepaalde materialen bij _economies of scale_ onder de prijs van de standaard materialen kunnen komen, simpelweg omdat het restromen zijn die niet meer afgevoerd hoeven worden (kosten) en waarde gaan vertegenwoordigen (opbrengst).

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Год назад +1

      Dit soort materialen hebben meer aandacht nodig, en waarschijjlijk ook flink wat subsidie.
      Want het op grote schaal produceren mogelijk maken is geen kleine investering en zonder bekendheid ook kansloos.
      Het zou ook schelen als bestaande merken dergelijke producten opnemen in het assortiment. Er is altijd wel iemand die geld zat heeft en een Tesla of Zonnepanelen dak niet meer onderscheidend genoeg vind.

    • @freshsmash183
      @freshsmash183 Год назад +1

      @@KetelKlets Dank je voor je antwoord. Bij reststromen heb ik ook altijd mijn bedenkingen bij, de vraag is meestal ook of de reststromen de economies of scale wel aankunnen. Een mooi vergelijkbaar voorbeeld zijn natuurlijk de warmtenetten waar dit ook keer op keer verkondigd wordt en in de praktijk zijn de reststromen niet toereikend.
      En ander item waar ik op trigger is jry verheven van hennep als een superproduct. Ja, hennep heeft goede isolerende eigenschappen, maar die kun je met tal van andere bio producten evenaren, alleen klinkt hennep natuurlijk lekker sexy.

  • @woutmoerman711
    @woutmoerman711 Год назад +4

    Wat een geweldig filmpje! Fijn dat je dit met ons deelt.

  • @PaulvanDruten
    @PaulvanDruten Год назад +1

    Ik heb dat huis op de Floriade gezien, binnen was het prachtig!

  • @eudorian111
    @eudorian111 Год назад +2

    Riet en bier, daar moet ik zelf ook wat mee gaan doen! Beide zijn ruim voorradig in mijn huis.
    Ik was laatst bij iemand en die had denim wol als isolatie. Dus gemaakt van oude spijkerbroeken. Heel fijn spul om mee te werken, maar toen ik naar de brandklasse vroeg moest hij even na denken...
    Ik heb nog niks gevonden wat beter is dan steenwol op alle vlakken, maar ik sta nog open voor ideeën.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Год назад

      Dat is Metisse. Brandlabel E, waarbij F het slechtste is. Dit moet je vooral in een muur gebruiken die aan beide kanten genoeg brandveiligheid biedt. Het is zeer goed als geluidisolatie, maar voor warmte is steenwol (label A) veel goedkoper en PIR dunner en veel veiliger (label B)

    • @jankees4037
      @jankees4037 Год назад

      Ik drink m'n bier wel helemaal op. Zonde om daar iets anders mee te doen.

  • @JurgenMB
    @JurgenMB Год назад

    Benieuwd wat het allemaal mag kosten..

  • @mdebruijn
    @mdebruijn Год назад +2

    Conpleet off-topic maar wellicht leuk om eens een filmpje over te maken: laatst hadden wij op een zonnige dag een stroomstoring. Ik was op dat moment aan het terugleveren aan het net, Toch hadden we geen electriciteit in de woning. Hoe komt dat? Is er iets aan te doen waardoor je op dat moment wel gewoon je eigen opgewekte electriciteit kunt gebruiken.
    Alvast dank.

    • @gijsqwerasdf
      @gijsqwerasdf Год назад

      Het is jammer om daar een filmpje over te maken, omdat er al duizenden van zulke filmpjes bestaan. Dit is simpelweg hoe de meeste omvormers werken en daar zijn goede redenen voor. Google eens zou ik zeggen.

    • @KetelKlets
      @KetelKlets  Год назад +1

      Dat is de beveiliging tegen _eilandbedrijf_ . Jouw omvormer wekt vermogen op, jouw huis verbruikt vermogen. Is er teveel vermogen, dan gaat dat naar het net. Een omvormer kan geen verschil zien tussen een stroomstoring en een omvormer die gewoon AC-zijdig niet is aangesloten. Om te voorkomen dat er in de woning enorme spanningspieken optreden (waardoor apparatuur defect raakt) of dat er stroom 'van de andere kant komt' tijdens een stroomstoring of bij onderhoud aan het stroomnet, is in de netcode opgenomen dat een omvormer bij het wegvallen van de netfrequentie, of bij een te lage of te hoge netspanning, stopt met opwekken. In Nederland is automatisch eilandbedrijf zoals in sommige Amerikaanse filmpjes wordt getoond, nog niet toegestaan.

    • @SolAce-nw2hf
      @SolAce-nw2hf Год назад +1

      Zonnepanelen omvormers volgen de sinus (fase) op het stroomnet. Als die niet aanwezig is, dan gaat de omvormer uit, niet alleen voor veiligheid, maar ook omdat de omvormer deze sinus niet zelf kan maken. Een off-grid omvormer kan dit wel, maar die mag dan niet aan de publieke net kant terug leveren.
      Growatt heeft een paar betaalbare modellen die ook gewoon zonder accu op de panelen werken als de zon schijnt en op het net terugvallen als die tekort schieten. De accu's kan je later toevoegen. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat je overschotten gewoon kwijt bent, zeker als er geen accu is, maar ook als er op de 230v fase van de omvormer onvoldoende verbruikers zitten.
      Een andere optie is een hele thuisinstallatie die omschakelt en de woning van het net af haalt bij een storing. Maar terug verdienen daarvan is in Nederland over het algemeen compleet onhaalbaar.

  • @terra_incognita683
    @terra_incognita683 Год назад +1

    Mijn nieuwe huis wordt geïsoleerd met houtvezelplaten. Veel gezonder dan de troep waarmee tegenwoordig vaak geïsoleerd wordt en houdt het huis in de zomer ook nog eens een stuk koeler.

    • @Candisa
      @Candisa Год назад

      Wat ik tot nu toe veelal als nadeel zie aan biobased materialen is hun resistentie tegen vocht, rot, schimmels, ongedierte... Ik heb op mijn dak bijvoorbeeld wel houtvezelplaten als onderdak zitten en koos voor klassieke glaswol in plaats van PUR/PIR/EPS/XPS/...
      Maar ik koos bijvoorbeeld niet voor cellulose in plaats van glaswol als nog stukken ecologischere oplossing omdat het gewoon een illusie is dat er nooit eens water of ongedierte in kan komen doorheen de komende 50+ jaar.
      In de muren en de vloer gaat het al helemaal niet meer op: mijn huis is overstromingsgevoelig, met de klimaatverandering is het onvermijdelijk dat er wel eens water zal binnen komen te staan in meer en meer huizen.
      Op de benedenverdieping kies ik voor de vloer dan ook voor een massieve opbouw die tegen een nat stootje kan: beton als onderlaag, drukvaste isolatieplaten, chape, tegels. Ik zie vooralsnog geen alternatief voor XPS vloerisolatieplaten tussen beton en chape. Het is een kunststof, maar van de kunststoffen die als isolatie gebruikt worden wel de meest recycleerbare, veelal reeds gemaakt uit gerecycleerd EPS, en deze met eigenschappen die een lange levensduur waarborgen.
      Voor de muren geldt eigenlijk hetzelfde verhaal: PIR en PUR bieden de hoogste isolatiewaarde per dikte, glas- en rotswol zijn bruikbaar, cellulose is bruikbaar, kurk, hennep, wol... maar vooralsnog is XPS eigenlijk het enige materiaal dat resistent is tegen vocht, schimmels, ongedierte... óók in werking (glaswol kan bijvoorbeeld wel tegen water, maar werkt als een spons waardoor het kan uitzakken en ook niet meer isoleert toch het weer volledig uitgedroogd is).

  • @cg986
    @cg986 Год назад +1

    Awesome!

  • @gertsiekmans9246
    @gertsiekmans9246 Год назад +2

    Tja, leuk voor decoratie, een muurtje, I shit, slib afval, circulair, modulair, stengeltjes van paprika. Weet ik niet. Is dit voor de massa, nee voor de gekte.

  • @dirckdevriez6661
    @dirckdevriez6661 Год назад

    Bio Based, Circulair en Engelse teksten? Dat is vragen om fouten!
    Ik afval frituurvet + schuimmiddel nu milieu vriendelijk ondanks verbrandingsafval dat erin kan zitten?
    Ook is Frituur vaak net waar je dat ophaalde en vele soorten door elkaar en matige reiniging!
    Ook schuim middel, meer schuim is minder vet nodig dat duurder is en meer lucht is betere isolatie zolang bellen niet lek gaan!
    Naadloos en geen Pur effect die wanden kapot kan drukken en ook niet hard werd maar flexibel bleef?
    Ja, dit klikt leuk maar nieuwe producten of variaties op?
    Pur was schadelijk, vooral foute schuim middelen en hoe beoordeel je iets dat nieuw op de markt kwam?
    Wel een nadeel dat Glas of Steenwol hittebestendiger is en rond kachel pijpen moet komen en dan rest in schuim zetten tot 250 graden bestand is.
    Zo is Pur tussen de 25 en 50 kg per kuub en dit tussen 6.4 en 12.7 kg per kuub gespoten!
    Voor geluid dempen moet je zware 12,7 hebben, voor isolatie waarde de 6.4 versie!
    Maar de zware is 2x prijs van de lichtste en werkte ook sneller en zal minder de wanden rond duwen met opschuimen!
    Maar als je een gebouw gaat slopen? Hoe herken je dit Frituurvet schuim van alle andere eerder geleverde?
    De manier is wegen, een blok van 1 liter dus 10x10x10 cm is tussen 6,4 en 12.7 gram maar wat als er variatie komt?