Ai omis un aspect extrem de important, nu exista compensare de kw pe kw, tu ce produci vinzi catre reteaua la care esti conectat si noapte cumperi iar. Asa spune ordinul ANRE. Pretul de achizitie trebuie sa fie egal cu cel de vanzare PANA la taxe si accize. Caz concret Hidroelectrica, cumperi cu 0,78 bani Kw, din care 0.25 e pret pe kw si 0.50 bani transport si accize, iar tu cand vinzi catre ei, ca tu cand bagi in retea, vinzi la ei, compensarea se face prin vanzare cumparare nu troc de kw, vinzi cu pretul de lista la care ai cumparat, 0.25 bani/kw. Cu alte cuvinte, tu trebuie sa produci de 3 ori mai mult ziua pt ce consumi noaptea. Fix de 3 ori. Deci nici pomeneala de compensare kw per kw. La cat ai dat tu 15.000kw in retea, primesti la aceeasi bani fix 5000. Deci cumva nu ai facut nimic in plus la valorile tale, iese tandea pe mandea, nici nu platesti dar nici nu ai facturi cu minus. Insa cazul asta e fericit pe instalatia de 25kwp care a costat o suma mare si care sigur inca nu a fost recuperata. La instalatii mai mici nu exista randamentul asta. PS Nu ma intelege gresit, am si eu panouri, masina electrrica, sunt pro sisteme eco, dar sa nu povestim povesti, ca realitatea e alta. :)
Salut George! Din ce am înțeles aprox 40% din energie la mașină vine din panourile tale și 60% de la stațiile de încărcare? Mi se pare foarte mult faptul ca încarci în atata în alte părți. Ne poți spune și câți km parcurși ai în acel an? (Sau pe perioada calculului tău) Mersi fain, un video foarte util!
El incarca si la HUB, la firma, presusun ca masina stie de “casa” doar acasa, in rest sunt in “deplasare” si de aia are doar 40% doar. Parerea mea, dar am mai vazut prin video-uri cum era conectata acolo.
Nu,nu trebuie sa ne saturam niciodata de zapada ,iarna nu este iarna fara zapada ,zapada ,multa putina este binevenita ,iarna ,la timpul ei ,cel putin noi asa am copilarit si asa trebuie sa copilareasca si urmasii nostrii
Salutare. Ne vorbești despre compensarea cantitativă și sună frumos. Ceea ce nu ne spui, și nu știu de ce, este că pe energia compensată se plătesc taxele aferente, ceea ce face ca sistemul să nu mai fie atât de eficient
Salutare George, Mersi de clip. Cand ti-ai instalat panourile m-ai inspirat si pe mine. Ani mai tarziu, noeimbrie 2022, mi-am instalat si eu fotovoltaice chiar daca traiesc in Danemarca. Produc cu 20% mai putin decat in Romania dar e fain cand stii ca poti sa iti recuperezi investitia in vreo 6-7 ani. Un pic descurajat cu productie in decembrie dar usor, usor creste. :) Ai uitat sa mentionezi ca panourile in general au durata de viata de 20+ ani. Deci tu, timp de 15 - 20 ani de acum incolo, faci profit.
@@fineas4 Am o instalatie de 9 kwp cu orientare est (5kwp) si vest (4kwp), la 25 de grade inclinatie. A fost dezamagitor in decembrie 43 kwh, ianuarie 96 kwh dar in februarie am facut 250 kwh.
Nu inteleg o chestie, pe 2022 consumul la casa Buhnici a fost de 20 000 kWh, masina a consumat aproximativ 2 000 kWh din cei 5000 kWh (38%) si ramane o diferenta de vreo 18 000 kWh doar pentru casa si santierul la casa Buhnici 2. Presupunand prin absurd ca s-au consumat intre 3 000 -8 000 kWh cu santierul, o casa premium pasiva consuma cel putin 10 000 kWh pe an?? Daca facem un calcul simplu, la o casa cu sistem de incalzire electric se consuma intr-un an in medie, in jur de 15 000 kW. Nu mai vorbim de o casa incalzita cu gaz sau lemn unde pretul pe consumul total (electric +incalzire) nu depaseste 10 000 RON.
Un consum de 10 - 15 000 kWh pe an nu este exagerat pentru o casa incalzita electric, eu la un apartament 4 camere platesc cam 500 kw luna doar pentru consumul electrocasnicelor, tv, pc, masina de spalat vase, rufe, aragaz electric, becuri ...vara cand pornesc aerul conditionat trec de 500 kw luna
@@sunteutoteu2743 Casa pasivă în relație cu emisiile de carbon .Deci ,cel mai important lucru este acela că nu mai bagi pe foc o pădure de lemne în 25 de ani .
Salut enegia injectata de prosumator e cumparata automat de vecini card platesc taxele si costurile stabilite de ANRE, desi energia nu ests transportata prinretelele de medie si inalta tensiu si este verde nu provine de la cei care au tranzactiinat certificate verzi, aceste cisturi ajung la distribuitori si sunt venituri necuvenite pentru ei, acum daca tot sun platite aceste taxe, noi prosumatorii de ce mai trebuie sa le olatim inca odata cand extragem din retea? Ai putea face un podcast, un filmulet lumea sa afle nedreptatea si veniturile necuvenite, daca distribuitorii au pierderi atunci anre sa modifice costurile fixe nu sa faca haiducie
Nu inteleg de ce totul este impachetat atat de frumos. In realitate daca consumi 100kw din retea si produci 100kw din solar, la final de luna vei avea de achitat jumatate din pretul din factura, adica trebuie sa platesti taxele de transport, accize etc. Daca vrei sa ai factura 0 atunci trebuie sa produci peste 200kw ca sa compensezi valoarea facturii cu tot cu taxe dar nici asta nu merge pentru ca ei iti compenseaza energia consumata cu cea produsa dar nu iti compenseaza taxele pentru energia consumata. Deci intr-o luna cu productie de 200kw si consum din retea 100kw vei avea de plata 50 de lei (valoarea taxelor de transport, accize, etc) bani pe care ii vei recupera peste 24 de luni.
Pt ca furnizorul iti plateste la pretul de productie si nu la cel de vanzare. Daca furnizorul produce 1kw cu 1RON, o sa-l vinda cu 2RON pe care ii vezi pe factura. Cand bagi in retea, furnizorul o sa te plateasca cu 1RON si nu cu 2RON. De aceea trebuie sa produci dublu ca sa ai 0RON pe factura.
Salut George pt oamenii care stau la curte este foarte bn sa fac o asemenea investitie,dar ce fac cu acei oameni care stau la bloc?Aceasi treaba si cu masinile electrice....EUROPA zice k din 2035 nu se va mai fabrica masini pe baza de benzina,motorina etc dar nu avem stati pt a incarca eléctric toate masinile electrice nu suntem pregatiti pt asa ceva.China polueaza de doua ori cat Europa sau mai mult si nu vad k se iau masuri pt a reduce poluarea....
Mai intereseaza-te si vezi exact ce face China, cu ce viteza si cu ce interes implementeaza proiecte masive de fotovoltaice. Da un google scurt, nu-ti mananca mult timp.
Si S.U.A la fel o ard inca cu motoare mari. India nici nu mai intra in discutie si noi prostii de europeni platim bani grei pt motoarele noi dezvoltate si faptul ca in 5 ani se strica.
1. Pentru cei care stau la bloc se pot instala pe acoperisuri prin asociatie. E mai greu acum dar germanii au reusit. 2. Masinile electrice vor deveni mai ieftine. Nu este 100% garantat dar cred ca se va reusit. Destul de multe avansuri in tehnologii pentru baterii - chimii ale bateriilor mai usor de produs care vor duce pretul in jos. 3. Statii de incarcare se pot pun la fel prin asociatie, si oamenii sa se uneasca. E greu dar nu imposibil.
Romania este mult inaintea Spaniei pe partea de sprijin al statului pentru energie verde si masini electrice. In Spania programul gen Rabla este foarte incalcit si merge cu frana trasa si banii pe care ar trebui sa ii primesti vin greu de tot sau deloc, pt ca nu se face discount direct la dealer, ci iti returneaza statul parte din bani, impozitati si aia, uneori si dupa 2 ani de la achizitie. Iar pe partea de fotovoltaice compensarea energiei este orara, nu la 24 luni cum e in Ro. Pentru spanioli ar fi de vis sa fie asa cum e in Ro pe cele doua chestiuni.
Stai linistit...in 7 ani se taie si aici macaroana...doar nu crezi ca lasa statul curentul din mana....problema e ca suntem la inceput si mai bate si un razboi la usa
Trebuie luat in calcul și costul mașinii. Fiind long range...dual motor.... Până amortizați toate costurile se termina viața fotovoltaicelor. Apoi, sunteți deja la a doua mașina electrica. Plus că la stațiile de încărcat nu ați alimentat din fotovoltaice... Așa că e drum lung până la amprenta negativă de carbon. Apreciez, desigur, determinarea dvs și valoarea clipurilor.
Nu cred ca o sa luam cat injectam 1:1. Noi, cei prosumatori, o sa vindem in retea 1 kw cu pretul de achizitie si o sa cumparat de la furnizor pretul de achizie + taxele extra.
Ceva ma face sa cred ca acest tip de casa echipata cu un astfel de sistem fotovoltaic cade la amortizarea cheltuielilor totale si face din proprietar un subordonat al instalatiilor de tot felul ca sa nu mai vorbim de mentenanta, reparatii curente sau accidentale coroborat cu inaintarea in varsta face ca fericirea sa scada proprortional cu timpul si banii prapaditi. Deci daca esti futurist si nu ai ce face cu banii poti sa-ti faci o "casa Buhnioci" la administrarea careia te vei simti ca un angajt.
Ai multe omisiuni. Diferenta de pret dintre masina ta si una cu benzina, e probabil peste economia cu electricitatea in 4 ani. Eu nu mai am incredere in Enel. Am un apartament gol cu consum 0 si lunar imi vine factura cu 200-300 lei, desi a intervenit si ANPC si ANRE Enelul mi-a trimis 11 facturi umflate pe an. Doar una corecta. Desi dau lunar indexul si ei recunosc acest lucru, imi percep majorari pe sumele pe care NU LE DATOREZ. Conventia de consum e cu o kw. Situatia dureaza de cativa ani. Si atunci sa mai ai curaj sa devi prosumator? Am fotovoltaice doar cu baterii, desi stiu ca nu sunt la fel de productive.
salutare george, cum de ai ales sa pui panouri policristaline in loc de monocristaline ? ma gandesc ca nu e vorba de o oarecare economie (cele policristaline fiind mai ieftine) ?
salut. tu spui ca ai economisit intr un an 17000ron fata de o masina temica?(aproximativ1500ron/luna) cu 1500ron /luna cumparai aprox 200L de combustibil. un om normal nu consuma mai mult de 2 3 plinuri pe luna si sigur nu merge cu 110km/h pe autostrada. La un calcul simplu o masina electrica consuma 20kw/100km aproximativ 20 ron, o maina termica consuma 7l/100km aproximativ 50 ron. Ca sa fie o diferenta de 17000ron pe an masina trebuie sa faca uber zi de zi cu 2 soferi. Placerea de a conduce un M5 estea ceeasi cu ce adintr o tesla? in ciuda acestui comentariu negativ sa sti ca apeciez ce faci. nota 10+ pt fotovoltaicele pt casa, pt masina...
Planul in US este pt ce se produce acolo , iar in china sau deschis peste 100 de fabrico noi de panouri fotovoltaice , preturile nu vor creste in situatia economica din momentul de fata, vor scadea cu cel putin 30% .....dar vom vedea banuiesc :)
Ai consumat curent in 3 luni cat un mic sat de la tara.Deci practic in loc sa reduci consumul de curent tu l ai crescut. Dai energie in retea vara cand nimeni nu are nevoie de ea si consumi de 10 ori mai mult iarna cand toata lumea consuma mai mult si nici nu produci. Daca toti ar face la fel eu zic ca ar pica reteaua nationala.
Eu zic sa nu-ti mai dai cu parerea, pt ca nu toata lumea poate sa produca energie verde, si angrenezi alte persoana la fel de prost informate ca tine. Ro foloseste hidrocentralele pentru a compensa necesarul de energie, echilibrarea retelei se face si cu import din UE, adica daca aici este soare poate in alta tara nu este... Iar ce produci in plus ca tara se duce la export. Mai citeste nu mai arunca aiurea cuvinte, pt ca te faci de ras. Din pacate traim intr-o lume poluata si multi inchid ochii. Iar energia verde este singura varianta, momentan.
Culmea, mie vara imi creste consumul de energie din cauza aerului conditionat.. Iar cand vine vorba de "un mic sat la tara" nu stiu daca ai fost vreodata la tara dar iti zic ca oamenii de acolo consuma mai multa energie decat cei de la oras.. Circulare, aparate de sudura, flex, bormasina.. E imposibil sa nu lucreze ei ceva. Mai fac un garaj, mai baga o betoniera.. Deci ceea ce spui e nefondat iar daca te uitai pana la final vedeai ca o mare parte din energia consumata intra in masina electrica.. Ceea ce mi se pare absolut genial pentru un om care face naveta casa-munca si sta in provincie. Poti merge si 120 de km dus intors si te doare la banana, o bagi seara la incarcat si dimineata e full. Mergi pe gratis.
Dar nu este obligatoriu sa pui mega fotovoltaice ,faci calcul cit ai consuma ,in functie de aparatele electrice pe care le vrei ,si pui atitea panouri cu un plus evident ,cit ai nevoie ,niciodata reteaua nu-ti va plati curentul injectat la adevarata lui valoare ,si asta doare si se va ajunge repede la pacaleli dim partea lor , cunoastem problema ,deci ce producem noi, sa consumam tot noi ,iar plusul sa-l inmagazinam in baterii fff bume care au inceput sa apara
sint curios cit costa o asemenea instalatie (Am o casa construita la rosu tot marimea la a ta si intentionez sa instalez asa ceva) cu tot cu intalatia de recuperare caldura aer etc. Multumesc anticipat.
Pana la urma se compensează cantitativ 1:1? In sensul in care poti folosi ce ai injectat in retea, cat a fost soare, pe timpul noptii sau cand e innorat?
E complicat de zis din cauza tarifelor care se schimbă (și care acum sunt f mari). Îți ia 4 lei pe kw consumat din rețea și îți dă 1 leu pt kw injectat in luna respectivă (și consumat noaptea sau cât nu e soare). Dar de fapt nu plătești 4, că ai plafon la 0.8 lei, sau 1.3 lei. În plus, din restul facturii, dacă e nevoie, îți mai scade 0.37 lei per kw din reportul adunat. Pt că 0.37 era prețul energiei active ăsta vară. Rezultatul e că da, merită să ai panouri dar să fii prosumator obligatoriu. Chiar și un sistem de 4-5 kw îți poate reduce factura anuală la zero la o casă normală, fără mașină electrică sau încălzire pe electric.
Asta e numai reclama cu injectatul in retea.Primesti o valoare de nimic pe kw si dupa un an de zile si asta mai recent ca pana acum vreo 2 ani statul nu platea nimic.Apoi mai e valoarea instalatiei vreeo 30 k eur
Acest detaliu George nu il spune, in realitate e: ~1,8 la 1. Nu se scad propriu zis kilowati consumati din cei produsi. Sunt 2 contracte diferite si 2 facturi diferite care au o singura legatura si anume ca se face o suma intre cele 2 la final dar pretulde consum cu cel de prosumator e diferit, trevuie sa produci ~1,8 kilowati ca sa fie echivalentul unui kilowat consumat din sistem.
@Case Bune Exemplu de consum: Luna 1: Productie trimisă în rețea: 100 kwh Consum din rețea: 30 kwh Factură de plată către furnizor în 15 zile de la finalul lunii 1 este 30 x tarif distribuție + TVA Factura de plată către prosumator este 70 x preț energie activă, în 24 luni de la data emiterii facturii pe luna 1. În luna a 2a : Producție în rețea 10 kwh Consum din rețea 90 kwh Factură de plată către furnizor luna 2: 80 kwh (70 kwh luna 1 + 10 kwh luna 2) × taxe distributie + TVA și 10 kwh x tarif energie activă + taxe distribuție + TVA conform contract? Deci factura prosumator pentru luna 1 nu se mai încasează după 24 luni? Poate întrebi mai mulți furnizori de energie cum înțeleg ei implementarea normelor ANRE pt că Enel din 2022 nu a mai emis facturi de consum/producție.
Poate era mai bine sa mărești unghiul la panouri sa produci mai mult toamna-iarna -primavara urmărind unghiul mai redus al soarelui iar vara oricum nu folosești cât produci. Aici poate ai de optimizat. Spor!
Sa nu-mi spui ca ai masina de tuns care inca merge pe benzina... Eu personal am una de la Ryobi de vreo 6 ani care merge cu 2 baterii... dar intre timp au facut si mai performante...
Fii băiat deștept. Ideea e să găsești un optim intre stilul de viață pe care il ai și panourile pe care le montezi, nu sa circuli mai mult pe șoselele patriei, riscandu-ti viața. Deci nu să consimi mai mult pentru ca știi că produci mai mult ci sa-ti scoți pârleala pe altă parte.
Salut. Daca vreau doar sa primesc banii din curentul produs, ai idee , primesc banii lunar? Si ce pret ar fi extimativ, acum , vreau sa montez 50kw . , Mersi si spor
Deduc ca, pentru a fi profitabile fotovoltaice este vital sa fii si prosumator. Altfel, ajungi sa produci in lunile de iarna 839kwH si daca nu ai injectat tare in sistem in lunile de vara ca sa ai de unde sa echilibrezi cat tragi din sistem in iarna..esti pe minus.
Salut George, nu sunt contabil dar ceva nu se leagă din ce îți apare pe Dashboard. Anul trecut ai produs 31867 kwh, ai injectat in rețea 15727 kwh, deci ți-au rămas 16140 kwh. La aceștia ai mai adăugat din rețea 6508 kwh, deci ai avut 22648 kwh utili. Consumul indicat a fost de 20562 kwh. Prin urmare unde sunt 2086 kWh ? 😊
Dece nu ne povestești despre acumulatori. prețuri,mărimea, kw, sunt convenabile? Îți dau o idee pt un alt clip video. Ce ne poți zice despre ex. bateriile cu litiu. Tu esti un ambientalist! Care dece nu avem mai multe bateri cu sare. Care sunt recicla 100%
Ai amestecat merele cu perele. Subiectul videoului este despre cat ai castigat din fotovoltaice, dar ne spui despre ce economii ai facut cu alte sisteme. Ori calculezi la gramada, ori pe bucati. Ma asteptam sa vad un calcul simplu: atat m-a costat instalatia de fotovoltaice (materiale plus manopera) in anul X; Y ani mai tarziu am produs N energie din fotovoltaice care insumeaza M ceea ce reprezinta economia in bani. Concluzie: investitia s-a amortizat sau nu s-a amortizat, dar urmeaza sa se amortizeze peste T ani. Ce legatura are cu fotovoltaicele faptul ca ai facut 3000 euro economie cu masina electrica? Sau ca ai facut economie cu pompa de caldura. Daca vrei sa le bagi in ecuatia de amortizare, atunci trebuie sa luam in calcul costul masinii electrice, costul pompei, ventilatiei si ce vrei tu sa mai bagi acolo. Oricum nu ne-ai zis cat ai platit pe toata instalatia de productie. Deci cam subtire ce-ai prezentat aici. Nu pot sa trag nici o concluzie. Dar pot sa-mi dau seama una din doua chestii: ori ti-ai facut calculul si nu iesea bine, asa ca ai mai bagat ca masina electrica, ca pompa, ca nush ce doar ca sa faci videoul si sa nu recunosti ca inca nu e bine; ori nu ti-ai facut calculul si te las pe tine sa continui daca vrei. Hai spor!
Regret că ți-am irosit timpul. Ai dreptate, ar fi trebuit să declar valoarea sistemului dar am crezut că se subînțelege când am spus că am amortizat doar cu mașina electrică. Valoarea sistemelor instalate la mine este in jurul sumei de 20.000 de euro cheltuiți în etape între 2017 - 2021.
Domnule Buhnici, cei 3500 de euro economisiți anual, nu se anulează cu plata anuală a mașinii, la care se adaugă pentru fiecare an procent din avansul mașinii? Multumesc
O intrebare... daca-mi fac eu de unul singur o instalatie fotovoltaica per casa, cunoasteti vreo firma care ma poate ajuta cu toata burocratie ? Multumesc anticipat
Eu dupa multe calcule si la un consum de 500 si kw/lunar, nu imi convine inca sa pun sisteme fotovoltaic, un sistem de 8 kw trece de 18 k euro tot cu bateri de 20kw ….
Iarna soarele este mai jos la azimut iar atmosfera era destul de încărcată. Putem obține maximul de producție într-o zi perfect senină cu temperaturi în jurul a 15-20 de grade, cu soarele la amiază. Asta se întâmplă în iunie, spre exemplu. De aceea facem calculele anual că vârfurile sunt...rare. Fotovoltaicele sunt folositoare dacă le gândești pe tot anul.
Vreau sa pun de 3kw ,nu consum mai mult de 100-120 kw pe luna ,dar nu știu care panouri sant de calitate ,firma serioasa care le fabrica ,au apărut f.f.multi pe piața care pun fotovoltaice și nu am in creiere.
(08:35) Te auzi ce vorbesti? "Sa nu lasi in urma ta mai mult carbon de cat ai produs???" Stapanesti cumva puterea de a realiza reactii subatomice si poti schimba un atom in alt atom? Carbonul este un element (aka atom) chimic existent in natura!
Pentru a calcula corect amprenta de carbon trebuie calculat, de exemplu pentru mașină, nu numai pentru combustibil ci și pentru construcția ei. Care este amprenta de carbon pentru Tesla? Dar pentru panourile fotovoltaice și instalațiile lor? Poate că în viitor aceste amprente se vor amortiza din ce în ce mai mult. Se face un calcul în acest sens?
Daca se poate un video cu explicarea compensarii camtitative apreciez. Sunt prosumator de mai bine de jumatate de an, nu am primit nici o factura, si doresc sa stiu daca in cazul in care cantitatea pe care am injectat-o in retea este egala cu cea consumata din retea, mai platesc taxe de trasport etc. .
E simplu. Ceea ce livrezi tu se calculeaza la pret de energie primara (cel mai mic preț de energie en-gros) iar ceea ce consumi, la preț de baieti destepti, cu tot cu taxe. Practic, faci compensare cantitativă dar la preturi diferite si suporți specula din buzunar.
Noi astia prosumatori chiar asa copii suntem? Ne prostesc astia cum vor? Adica atunci cand produc si injectez in retea vecinii mei consuma energia aceea. Tot ei platesc si taxele de transport pe acea energie catre furnizorul lor de energie. Eu cand am nevoie de energia mea care am injectat-o in retea seara sau in zilele innorate trebuie sa platesc si taxele de transport. DE CE? De ce pe aceaasi energie platim de doua ori eu si vecinul meu? Chiar nu putem face nimic in a ne apara? Multumes.
Si al patrulea motiv va fi aceea taxa..care va fii introdusa pana la urma deoarece raportul prosumator-consumator va fii in favoarea prosumatorului , bineinteles ca vor dura catva ani dar va fii .
Momentan e doar pentru cei care și-au obținut panourile din fonduri. Cei care le-au cumpărat cu banii proprii nu intra la acea taxa. Din nou, momentan.
Eu nu inteleg o treaba , panourile astea sa spunem de 6 kw , sunt kw generati de panouri pe ora sau pe zi ? Cum este cu ele ca nu ma pricep si pe cn am intrebat nu a stiut sa spuna ....
daca taxele alea fac referire la procesul de distributie a energiei, mi se pare de bun simt, ca pana la urma cineva trebuia sa plateasca si infrastructura sa fie intretinuta. Taxe pe distributie mi se pare ok
Salut ! Ai făcut un studiu din care să reiasă cât de mult este corpul afectat de câmpul magnetic generat de imensa baterie a mașinii pe care practic stai ? Sau de panourile care stau pe casa unde locuiești ? Mulțumesc anticipat pt răspuns!
Există studii care arată că mărimea câmpului magnetic al lucrurilor menționate nu interferează în mod negativ cu sănătatea oamenilor. Poți conduce mașini electrice chiar dacă ai pacemaker montat chirurgical.
Daca esti pe dastea, mutate in camp In oras ai electricitate peste tot, dedesubt, deasupra, stanga dreapta, mergi pe trotuar pe bulevard? Ai miiii de kilowati in magazine la 2 metri de tine, nu va mai cacati atata pe voi ca nu e centrala nucleara
Am o instalatie de 5kwp iar problema mea este ca nu pot sa injectez in retea surplusul de energie pentru ca invertorul se opreste dand o eroare de supratensiune,am facut sesizari la delgazgrid dar acestia miau spus ca totul este in regula iar firma care mia montat sistemul tot zic ca e totul ok. Nu stiu care ar fi problema si sunt intrun impas de a o rezolva, Va rog ajutor cu orice sfaturi multumesc si spor la videori, Le ascult mereu si sunt foarte folositoare
Inversorul trebuie să fie capabil de injectare în rețea,nu toate inversoarele pot injecta în rețea, poate fi și problema de frecventa, inversoarele trebuie sa egalizeze frecventa din rețea că să poată injecta curent.
Pai... Compensare cantitativă 1/1 doar pe hârtie... Si in video... . In realizate se compenseaza la pretul energiei active....Iar după 24 luni, sw va achiata tit la prețul energiei active.... . Deci, unde e adevărul?!?
@Case Bune Exemplu de consum: Luna 1: Productie trimisă în rețea: 100 kwh Consum din rețea: 30 kwh Factură de plată către furnizor în 15 zile de la finalul lunii 1 este 30 x tarif distribuție + TVA Factura de plată către prosumator este 70 x preț energie activă, în 24 luni de la data emiterii facturii pe luna 1. În luna a 2a : Producție în rețea 10 kwh Consum din rețea 90 kwh Factură de plată către furnizor luna 2: 80 kwh (70 kwh luna 1 + 10 kwh luna 2) × taxe distributie + TVA și 10 kwh x tarif energie activă + taxe distribuție + TVA conform contract? Deci factura prosumator pentru luna 1 nu se mai încasează după 24 luni? Poate întrebi mai mulți furnizori de energie cum înțeleg ei implementarea normelor ANRE pt că Enel din 2022 nu a mai emis facturi de consum/producție.
Salut ! Locuiesc la bloc și am un teren la altă adresă unde nu am și nu o să construiesc casă. Dacă instalez un sistem fotovoltaic pe acel teren ce beneficii pot avea?
1. Casa pasiva inseamna care tinde spre zero (consum energetic), nu care produce mai mult decat consuma. Nu zic ca nu ar fi pasiva a ta, dar argumentul tau nu e bun. 2. Ai zis ca in 18 luni ai economisit 3100 lei pe incarcat tesla deci in 4 ani fotovoltaicele si-au scos banii. Adica tu ai dat 9mii lei pe 25kw pi? E 1200 euro kw pi, de unde ai dedus ca ai scos banii de pe incarcatul masinii?
Depinde, ajung și la 500w pe panou. Important este sa vezi mărimea suprafeței pe care le pui, să te uiți la garanția de producător, durata de viata, eficiență și costul.
Undeva e ceva ciudat cu ideea asta de a fi green. Ca sa fac o comparatie...e ca si cum ai spune ca faci economie la mancare nemancand carne, dar in acelasi timp mananci 10 tone de brocoli. Eu as intelege prin salvatul planetei sa ne reducem cat putem consumurile, nu sa incercam sa le compensam prin tot felul de metode. Tu prin ce ai prezentat aici ai niste consumuri de energie pur si simplu enorme. Iesite din orice normalitate. Consumi literalmente cat minim 10 gospodarii tipice. Asta nu mi se pare normal sau "green" deloc. Si nu faci, practic nimic. Adica nu ai o fabrica pe acolo sa produci ceva bunuri, nu ai activitati care sa justifice asemenea enormitati de consumuri. Deci doar pentru a-ti asigura un trai banal de zi cu zi ai investit sute de mii de euro si ai niste consumuri lunare demne de o mini fabrica. Un trai pe care altii il sustin cu o miime din sumele astea. Nu stiu...ceva imi scapa.
@@435981 Vezi ce scrie pe factura ta la gaz, ai sa fi surprins ca si tu consumi niste mii de kw iarna pentru a te incalzi, Buhnici are incalzire pe curent de aia consuma 10 mii kw de curent, curent care vine de la soare si deci factura sa vine 0 lei pentru ca vara produce mult curent pe care il vinde
Da iti scapa faptul ca tu te incalzesti pe gaz ia vezi ce scrie pe factura ta, consumi cateva mii de kw de energie pentru a te incalzi, de asemenea 1 litru de benzina are cam 10 kw energie socoteste cati kw consumi tu pe luna si ai sa vezi ca buhnici nu consuma cat 10 gospodari ci din contra consuma putin, el se incalzeste electric, masina e electrica totul este mai eficent si mai ecologic dar si costa. Totusi investitia se amortizeaza in timp ca soarele e gratis
Fotovoltaicele plus sisteme de prindere și invertoare m-au costat aproximativ 20.000 de euro. Prima parte, vreo 16.000 a fost investiția din 2017. Restul, acum doi ani pe carport.
Nu inca, nu azi, nu anii urmatori, dar peste 5-10-20 de ani.....atuncea nu stim ce preturi de lux vor avea gazele si curentul, mai ales la pensie la ce pensii vor avea majoritatea, se va cheltui doar pe utilitati 🤣
Unul din cele mai interesante clipuri.
Mulțumesc pentru toate informațiile!
Ai omis un aspect extrem de important, nu exista compensare de kw pe kw, tu ce produci vinzi catre reteaua la care esti conectat si noapte cumperi iar. Asa spune ordinul ANRE. Pretul de achizitie trebuie sa fie egal cu cel de vanzare PANA la taxe si accize.
Caz concret Hidroelectrica, cumperi cu 0,78 bani Kw, din care 0.25 e pret pe kw si 0.50 bani transport si accize, iar tu cand vinzi catre ei, ca tu cand bagi in retea, vinzi la ei, compensarea se face prin vanzare cumparare nu troc de kw, vinzi cu pretul de lista la care ai cumparat, 0.25 bani/kw. Cu alte cuvinte, tu trebuie sa produci de 3 ori mai mult ziua pt ce consumi noaptea. Fix de 3 ori. Deci nici pomeneala de compensare kw per kw. La cat ai dat tu 15.000kw in retea, primesti la aceeasi bani fix 5000. Deci cumva nu ai facut nimic in plus la valorile tale, iese tandea pe mandea, nici nu platesti dar nici nu ai facturi cu minus. Insa cazul asta e fericit pe instalatia de 25kwp care a costat o suma mare si care sigur inca nu a fost recuperata. La instalatii mai mici nu exista randamentul asta.
PS Nu ma intelege gresit, am si eu panouri, masina electrrica, sunt pro sisteme eco, dar sa nu povestim povesti, ca realitatea e alta. :)
Ca de obicei, cine are bani, castiga, cine nu, plateste mai mult. Capitalism.
Compensarea se face după doi ani pana atunci nu vinde și nu cumpăra nimic
Cel mai explicit video despre beneficiile unui sistem fotovoltaic. Mulțumim 👍
Salut George!
Din ce am înțeles aprox 40% din energie la mașină vine din panourile tale și 60% de la stațiile de încărcare?
Mi se pare foarte mult faptul ca încarci în atata în alte părți.
Ne poți spune și câți km parcurși ai în acel an? (Sau pe perioada calculului tău)
Mersi fain, un video foarte util!
La tesla are incarcarea gratuita , inca
El incarca si la HUB, la firma, presusun ca masina stie de “casa” doar acasa, in rest sunt in “deplasare” si de aia are doar 40% doar.
Parerea mea, dar am mai vazut prin video-uri cum era conectata acolo.
Nu,nu trebuie sa ne saturam niciodata de zapada ,iarna nu este iarna fara zapada ,zapada ,multa putina este binevenita ,iarna ,la timpul ei ,cel putin noi asa am copilarit si asa trebuie sa copilareasca si urmasii nostrii
Africanii te-ar contrazice dar tu stii ce e mai bine pentru altii
George , nota 10 ,super explicit , imi place ...👍👍👍
Salutare. Ne vorbești despre compensarea cantitativă și sună frumos. Ceea ce nu ne spui, și nu știu de ce, este că pe energia compensată se plătesc taxele aferente, ceea ce face ca sistemul să nu mai fie atât de eficient
Spine cat the Costa sa recuperezi kWh ce ii injectezi? Cat the Costa sa primesti inapoi ceea ce ai injectat?
@@avarora Vezi commentul meu, paritatea e de 3 la 1 la Hidroelectrica, banuiesc ca si la ceilalti e cel putin 2 la 1. kw pw kw oricum nu e.
Salutare George, Mersi de clip.
Cand ti-ai instalat panourile m-ai inspirat si pe mine. Ani mai tarziu, noeimbrie 2022, mi-am instalat si eu fotovoltaice chiar daca traiesc in Danemarca. Produc cu 20% mai putin decat in Romania dar e fain cand stii ca poti sa iti recuperezi investitia in vreo 6-7 ani. Un pic descurajat cu productie in decembrie dar usor, usor creste. :)
Ai uitat sa mentionezi ca panourile in general au durata de viata de 20+ ani. Deci tu, timp de 15 - 20 ani de acum incolo, faci profit.
De cati kWp e instalatia si cat ai produs de ex in Decembrie & Ianuarie?
Si eu am o instalatie PV in Austria
Dar nu în Dk!
Salutare. Cam cat e investitia asa cu aproximatie? Multumesc
Nu se merită decât dacă le plătește statu.
@@fineas4 Am o instalatie de 9 kwp cu orientare est (5kwp) si vest (4kwp), la 25 de grade inclinatie. A fost dezamagitor in decembrie 43 kwh, ianuarie 96 kwh dar in februarie am facut 250 kwh.
Multumesc Dle Buhnici.
Bravo, felicitări 👏👏👏
Super video ! Total de acord cu tine!
Felicitări pentru realizările facute
Salut, pretul de 1000€ instalare include si dosarul de prosumator ? In valcea cer 3.500€ ca sa se ocupe ei si de dosar, ceea ce mi de pare enorm…
Nu inteleg o chestie, pe 2022 consumul la casa Buhnici a fost de 20 000 kWh, masina a consumat aproximativ 2 000 kWh din cei 5000 kWh (38%) si ramane o diferenta de vreo 18 000 kWh doar pentru casa si santierul la casa Buhnici 2.
Presupunand prin absurd ca s-au consumat intre 3 000 -8 000 kWh cu santierul, o casa premium pasiva consuma cel putin 10 000 kWh pe an??
Daca facem un calcul simplu, la o casa cu sistem de incalzire electric se consuma intr-un an in medie, in jur de 15 000 kW. Nu mai vorbim de o casa incalzita cu gaz sau lemn unde pretul pe consumul total (electric +incalzire) nu depaseste 10 000 RON.
Restu minat crypto, nene, ce nu înțelegi ?? Tu, dacă ai avea un sistem din ăsta l-ai folosi sa speli rufe?
Exact asta ma intreb si eu. Cum e pasiva daca tu consumi garla din retea?
pompa de caldura si instalatia de ventilatie cu recuperare de caldura. cred ca mai degraba pentru aceste 2 si-a pus atatea panouri
Un consum de 10 - 15 000 kWh pe an nu este exagerat pentru o casa incalzita electric, eu la un apartament 4 camere platesc cam 500 kw luna doar pentru consumul electrocasnicelor, tv, pc, masina de spalat vase, rufe, aragaz electric, becuri ...vara cand pornesc aerul conditionat trec de 500 kw luna
@@sunteutoteu2743 Casa pasivă în relație cu emisiile de carbon .Deci ,cel mai important lucru este acela că nu mai bagi pe foc o pădure de lemne în 25 de ani .
Salut enegia injectata de prosumator e cumparata automat de vecini card platesc taxele si costurile stabilite de ANRE, desi energia nu ests transportata prinretelele de medie si inalta tensiu si este verde nu provine de la cei care au tranzactiinat certificate verzi, aceste cisturi ajung la distribuitori si sunt venituri necuvenite pentru ei, acum daca tot sun platite aceste taxe, noi prosumatorii de ce mai trebuie sa le olatim inca odata cand extragem din retea? Ai putea face un podcast, un filmulet lumea sa afle nedreptatea si veniturile necuvenite, daca distribuitorii au pierderi atunci anre sa modifice costurile fixe nu sa faca haiducie
Interesant 🥂
Nu inteleg de ce totul este impachetat atat de frumos. In realitate daca consumi 100kw din retea si produci 100kw din solar, la final de luna vei avea de achitat jumatate din pretul din factura, adica trebuie sa platesti taxele de transport, accize etc. Daca vrei sa ai factura 0 atunci trebuie sa produci peste 200kw ca sa compensezi valoarea facturii cu tot cu taxe dar nici asta nu merge pentru ca ei iti compenseaza energia consumata cu cea produsa dar nu iti compenseaza taxele pentru energia consumata. Deci intr-o luna cu productie de 200kw si consum din retea 100kw vei avea de plata 50 de lei (valoarea taxelor de transport, accize, etc) bani pe care ii vei recupera peste 24 de luni.
Pt ca furnizorul iti plateste la pretul de productie si nu la cel de vanzare. Daca furnizorul produce 1kw cu 1RON, o sa-l vinda cu 2RON pe care ii vezi pe factura. Cand bagi in retea, furnizorul o sa te plateasca cu 1RON si nu cu 2RON. De aceea trebuie sa produci dublu ca sa ai 0RON pe factura.
Nu mai lăuda instalatorii pe mine Cristi ma lăsat cu ochi-n soare.A trebuitsă apelez la altcineva pentru dosarul de Prosumator.
Salut George pt oamenii care stau la curte este foarte bn sa fac o asemenea investitie,dar ce fac cu acei oameni care stau la bloc?Aceasi treaba si cu masinile electrice....EUROPA zice k din 2035 nu se va mai fabrica masini pe baza de benzina,motorina etc dar nu avem stati pt a incarca eléctric toate masinile electrice nu suntem pregatiti pt asa ceva.China polueaza de doua ori cat Europa sau mai mult si nu vad k se iau masuri pt a reduce poluarea....
Mai intereseaza-te si vezi exact ce face China, cu ce viteza si cu ce interes implementeaza proiecte masive de fotovoltaice. Da un google scurt, nu-ti mananca mult timp.
Dar oare China pentru cine poluează,nu cumva tot pentru noi?☹️
Si S.U.A la fel o ard inca cu motoare mari. India nici nu mai intra in discutie si noi prostii de europeni platim bani grei pt motoarele noi dezvoltate si faptul ca in 5 ani se strica.
1. Pentru cei care stau la bloc se pot instala pe acoperisuri prin asociatie. E mai greu acum dar germanii au reusit.
2. Masinile electrice vor deveni mai ieftine. Nu este 100% garantat dar cred ca se va reusit. Destul de multe avansuri in tehnologii pentru baterii - chimii ale bateriilor mai usor de produs care vor duce pretul in jos.
3. Statii de incarcare se pot pun la fel prin asociatie, si oamenii sa se uneasca. E greu dar nu imposibil.
@@MihaiAdrianNegru Sa stii ca masinile electrice sunt scumpe si datorita avaritiei producatorilor
Romania este mult inaintea Spaniei pe partea de sprijin al statului pentru energie verde si masini electrice. In Spania programul gen Rabla este foarte incalcit si merge cu frana trasa si banii pe care ar trebui sa ii primesti vin greu de tot sau deloc, pt ca nu se face discount direct la dealer, ci iti returneaza statul parte din bani, impozitati si aia, uneori si dupa 2 ani de la achizitie. Iar pe partea de fotovoltaice compensarea energiei este orara, nu la 24 luni cum e in Ro. Pentru spanioli ar fi de vis sa fie asa cum e in Ro pe cele doua chestiuni.
Stai linistit...in 7 ani se taie si aici macaroana...doar nu crezi ca lasa statul curentul din mana....problema e ca suntem la inceput si mai bate si un razboi la usa
Total de acord... Exact asta e argumentul meu pt a incuraja pe cei din tara sa monteze fotovoltaice...
@@vasilecristiancoman4745 Pai nici acum nu se justifica investitia mai incolo nici atat.
Trebuie luat in calcul și costul mașinii. Fiind long range...dual motor.... Până amortizați toate costurile se termina viața fotovoltaicelor. Apoi, sunteți deja la a doua mașina electrica. Plus că la stațiile de încărcat nu ați alimentat din fotovoltaice... Așa că e drum lung până la amprenta negativă de carbon. Apreciez, desigur, determinarea dvs și valoarea clipurilor.
Verifica, te rog, ce este prevazut pt "compensarea cantitativa"! Se compenseaza doar CONTRAVALOAREA energiei active!
Nu cred ca o sa luam cat injectam 1:1. Noi, cei prosumatori, o sa vindem in retea 1 kw cu pretul de achizitie si o sa cumparat de la furnizor pretul de achizie + taxele extra.
Doar pentru surplus.
Corect . Se compenseaza doar energia activa . Restul componentelor de pret , vor fi facturate .
Pai si nu e normal sa platesti taxa pentru distributie? Pana la urma cablul si infrastructura sunt ale lor. Trebuie intretinute cumva
Ceva ma face sa cred ca acest tip de casa echipata cu un astfel de sistem fotovoltaic cade la amortizarea cheltuielilor totale si face din proprietar un subordonat al instalatiilor de tot felul ca sa nu mai vorbim de mentenanta, reparatii curente sau accidentale coroborat cu inaintarea in varsta face ca fericirea sa scada proprortional cu timpul si banii prapaditi.
Deci daca esti futurist si nu ai ce face cu banii poti sa-ti faci o "casa Buhnioci" la administrarea careia te vei simti ca un angajt.
Ai multe omisiuni. Diferenta de pret dintre masina ta si una cu benzina, e probabil peste economia cu electricitatea in 4 ani. Eu nu mai am incredere in Enel. Am un apartament gol cu consum 0 si lunar imi vine factura cu 200-300 lei, desi a intervenit si ANPC si ANRE Enelul mi-a trimis 11 facturi umflate pe an. Doar una corecta. Desi dau lunar indexul si ei recunosc acest lucru, imi percep majorari pe sumele pe care NU LE DATOREZ. Conventia de consum e cu o kw. Situatia dureaza de cativa ani. Si atunci sa mai ai curaj sa devi prosumator? Am fotovoltaice doar cu baterii, desi stiu ca nu sunt la fel de productive.
salutare george, cum de ai ales sa pui panouri policristaline in loc de monocristaline ? ma gandesc ca nu e vorba de o oarecare economie (cele policristaline fiind mai ieftine) ?
Acum are monocristaline...a avut policristaline..
salut. tu spui ca ai economisit intr un an 17000ron fata de o masina temica?(aproximativ1500ron/luna) cu 1500ron /luna cumparai aprox 200L de combustibil. un om normal nu consuma mai mult de 2 3 plinuri pe luna si sigur nu merge cu 110km/h pe autostrada. La un calcul simplu o masina electrica consuma 20kw/100km aproximativ 20 ron, o maina termica consuma 7l/100km aproximativ 50 ron. Ca sa fie o diferenta de 17000ron pe an masina trebuie sa faca uber zi de zi cu 2 soferi.
Placerea de a conduce un M5 estea ceeasi cu ce adintr o tesla?
in ciuda acestui comentariu negativ sa sti ca apeciez ce faci.
nota 10+ pt fotovoltaicele pt casa, pt masina...
sunt de acord cu ce spui dar un M5 nu poate consuma 7%.
Planul in US este pt ce se produce acolo , iar in china sau deschis peste 100 de fabrico noi de panouri fotovoltaice , preturile nu vor creste in situatia economica din momentul de fata, vor scadea cu cel putin 30% .....dar vom vedea banuiesc :)
Ai consumat curent in 3 luni cat un mic sat de la tara.Deci practic in loc sa reduci consumul de curent tu l ai crescut. Dai energie in retea vara cand nimeni nu are nevoie de ea si consumi de 10 ori mai mult iarna cand toata lumea consuma mai mult si nici nu produci. Daca toti ar face la fel eu zic ca ar pica reteaua nationala.
Vara...pt ca aer condiționat
Eu zic sa nu-ti mai dai cu parerea, pt ca nu toata lumea poate sa produca energie verde, si angrenezi alte persoana la fel de prost informate ca tine. Ro foloseste hidrocentralele pentru a compensa necesarul de energie, echilibrarea retelei se face si cu import din UE, adica daca aici este soare poate in alta tara nu este... Iar ce produci in plus ca tara se duce la export. Mai citeste nu mai arunca aiurea cuvinte, pt ca te faci de ras. Din pacate traim intr-o lume poluata si multi inchid ochii. Iar energia verde este singura varianta, momentan.
Este energie de la soare ,și dacă nu o consumă sau dacă nu o valorifică el se pierde ,așa că nu e nicio risipă nu exagerați și nu cădeți în extreme.
Culmea, mie vara imi creste consumul de energie din cauza aerului conditionat.. Iar cand vine vorba de "un mic sat la tara" nu stiu daca ai fost vreodata la tara dar iti zic ca oamenii de acolo consuma mai multa energie decat cei de la oras.. Circulare, aparate de sudura, flex, bormasina.. E imposibil sa nu lucreze ei ceva. Mai fac un garaj, mai baga o betoniera.. Deci ceea ce spui e nefondat iar daca te uitai pana la final vedeai ca o mare parte din energia consumata intra in masina electrica.. Ceea ce mi se pare absolut genial pentru un om care face naveta casa-munca si sta in provincie. Poti merge si 120 de km dus intors si te doare la banana, o bagi seara la incarcat si dimineata e full. Mergi pe gratis.
Pentru ca are mașină electrică. De acolo vine consumul cel mai mare.
Dar nu este obligatoriu sa pui mega fotovoltaice ,faci calcul cit ai consuma ,in functie de aparatele electrice pe care le vrei ,si pui atitea panouri cu un plus evident ,cit ai nevoie ,niciodata reteaua nu-ti va plati curentul injectat la adevarata lui valoare ,si asta doare si se va ajunge repede la pacaleli dim partea lor , cunoastem problema ,deci ce producem noi, sa consumam tot noi ,iar plusul sa-l inmagazinam in baterii fff bume care au inceput sa apara
Corect
@@CaseBune Se compenseaza doar energia activa . Restul taxelor va trebuie sa la platesti mai repede sau mai tarziu . Ai uitat sa zici asta .
Apropo, daca ai peste 27 kw invertor, intrati la declarare venit si platot impozit plus Cass, pensie pe ce folosoto si injectati ca si prosumator?
sint curios cit costa o asemenea instalatie (Am o casa construita la rosu tot marimea la a ta
si intentionez sa instalez asa ceva) cu tot cu intalatia de recuperare caldura aer etc. Multumesc anticipat.
Salut George,
Iti multumesc pentru clip.
In cat timp crezi ca se va amortiza pretul initial al sistemului fotovoltaic?
Cu respect
Pana la urma se compensează cantitativ 1:1? In sensul in care poti folosi ce ai injectat in retea, cat a fost soare, pe timpul noptii sau cand e innorat?
E complicat de zis din cauza tarifelor care se schimbă (și care acum sunt f mari). Îți ia 4 lei pe kw consumat din rețea și îți dă 1 leu pt kw injectat in luna respectivă (și consumat noaptea sau cât nu e soare). Dar de fapt nu plătești 4, că ai plafon la 0.8 lei, sau 1.3 lei. În plus, din restul facturii, dacă e nevoie, îți mai scade 0.37 lei per kw din reportul adunat. Pt că 0.37 era prețul energiei active ăsta vară. Rezultatul e că da, merită să ai panouri dar să fii prosumator obligatoriu. Chiar și un sistem de 4-5 kw îți poate reduce factura anuală la zero la o casă normală, fără mașină electrică sau încălzire pe electric.
Asta e numai reclama cu injectatul in retea.Primesti o valoare de nimic pe kw si dupa un an de zile si asta mai recent ca pana acum vreo 2 ani statul nu platea nimic.Apoi mai e valoarea instalatiei vreeo 30 k eur
Acest detaliu George nu il spune, in realitate e: ~1,8 la 1. Nu se scad propriu zis kilowati consumati din cei produsi. Sunt 2 contracte diferite si 2 facturi diferite care au o singura legatura si anume ca se face o suma intre cele 2 la final dar pretulde consum cu cel de prosumator e diferit, trevuie sa produci ~1,8 kilowati ca sa fie echivalentul unui kilowat consumat din sistem.
Interesant.
După titlu sa vezi cum îți pun ăștia taxa pe soare 😁😅
Mulțumim frumos
Salut, George. Spune-mi te rog ce marcă sunt panourile. Mulțumesc
@Case Bune
Exemplu de consum:
Luna 1:
Productie trimisă în rețea: 100 kwh
Consum din rețea: 30 kwh
Factură de plată către furnizor în 15 zile de la finalul lunii 1 este 30 x tarif distribuție + TVA
Factura de plată către prosumator este 70 x preț energie activă, în 24 luni de la data emiterii facturii pe luna 1.
În luna a 2a :
Producție în rețea 10 kwh
Consum din rețea 90 kwh
Factură de plată către furnizor luna 2: 80 kwh (70 kwh luna 1 + 10 kwh luna 2) × taxe distributie + TVA și 10 kwh x tarif energie activă + taxe distribuție + TVA conform contract?
Deci factura prosumator pentru luna 1 nu se mai încasează după 24 luni?
Poate întrebi mai mulți furnizori de energie cum înțeleg ei implementarea normelor ANRE pt că Enel din 2022 nu a mai emis facturi de consum/producție.
Poate era mai bine sa mărești unghiul la panouri sa produci mai mult toamna-iarna -primavara urmărind unghiul mai redus al soarelui iar vara oricum nu folosești cât produci. Aici poate ai de optimizat. Spor!
Sa ai panouri mobile controlate de computere e scump chiar si pt Buhnici.Nu mai zic de un sistem Powerwall de ..>100kwh stocare energie.
AM inteles... ca e pe castig...momentan.. pana intra in calcul si consumabilele din sistemul fotovoltaic..in timp ma refer ...baterii...+altele
Pe cand o eoliana verticala poate ? Sa produci si cand este vant. Si vantul este tocmai in lunile cand nu e soare.
Sa nu-mi spui ca ai masina de tuns care inca merge pe benzina...
Eu personal am una de la Ryobi de vreo 6 ani care merge cu 2 baterii... dar intre timp au facut si mai performante...
Clar mergi foarte mult cu masina, se merita. din calculele mele cam 35000km ai facut intrun an. Iti place sa conduci George! RSPCT :)
Fii băiat deștept. Ideea e să găsești un optim intre stilul de viață pe care il ai și panourile pe care le montezi, nu sa circuli mai mult pe șoselele patriei, riscandu-ti viața. Deci nu să consimi mai mult pentru ca știi că produci mai mult ci sa-ti scoți pârleala pe altă parte.
Salut. Daca vreau doar sa primesc banii din curentul produs, ai idee , primesc banii lunar? Si ce pret ar fi extimativ, acum , vreau sa montez 50kw . , Mersi si spor
Deduc ca, pentru a fi profitabile fotovoltaice este vital sa fii si prosumator. Altfel, ajungi sa produci in lunile de iarna 839kwH si daca nu ai injectat tare in sistem in lunile de vara ca sa ai de unde sa echilibrezi cat tragi din sistem in iarna..esti pe minus.
Da. Dacă ești prosumator, nu ai nevoie de baterii sau generator decât în cazul unor avarii la rețea.
Salut George, nu sunt contabil dar ceva nu se leagă din ce îți apare pe Dashboard. Anul trecut ai produs 31867 kwh, ai injectat in rețea 15727 kwh, deci ți-au rămas 16140 kwh. La aceștia ai mai adăugat din rețea 6508 kwh, deci ai avut 22648 kwh utili. Consumul indicat a fost de 20562 kwh. Prin urmare unde sunt 2086 kWh ? 😊
Probabil diferenta a fost din baterii.
Exista si pierderi , ar fi trebuit sa fie maxim 2-4% pierderile...
in conditiile in care sunt foarte putini care au construit o casa pasiva (cum ai construit tu), care este durata de recuperare a investitiei tale?
Dece nu ne povestești despre acumulatori. prețuri,mărimea, kw, sunt convenabile? Îți dau o idee pt un alt clip video. Ce ne poți zice despre ex. bateriile cu litiu. Tu esti un ambientalist! Care dece nu avem mai multe bateri cu sare. Care sunt recicla 100%
Ai amestecat merele cu perele. Subiectul videoului este despre cat ai castigat din fotovoltaice, dar ne spui despre ce economii ai facut cu alte sisteme. Ori calculezi la gramada, ori pe bucati.
Ma asteptam sa vad un calcul simplu: atat m-a costat instalatia de fotovoltaice (materiale plus manopera) in anul X; Y ani mai tarziu am produs N energie din fotovoltaice care insumeaza M ceea ce reprezinta economia in bani. Concluzie: investitia s-a amortizat sau nu s-a amortizat, dar urmeaza sa se amortizeze peste T ani.
Ce legatura are cu fotovoltaicele faptul ca ai facut 3000 euro economie cu masina electrica? Sau ca ai facut economie cu pompa de caldura. Daca vrei sa le bagi in ecuatia de amortizare, atunci trebuie sa luam in calcul costul masinii electrice, costul pompei, ventilatiei si ce vrei tu sa mai bagi acolo.
Oricum nu ne-ai zis cat ai platit pe toata instalatia de productie. Deci cam subtire ce-ai prezentat aici. Nu pot sa trag nici o concluzie. Dar pot sa-mi dau seama una din doua chestii: ori ti-ai facut calculul si nu iesea bine, asa ca ai mai bagat ca masina electrica, ca pompa, ca nush ce doar ca sa faci videoul si sa nu recunosti ca inca nu e bine; ori nu ti-ai facut calculul si te las pe tine sa continui daca vrei.
Hai spor!
Regret că ți-am irosit timpul. Ai dreptate, ar fi trebuit să declar valoarea sistemului dar am crezut că se subînțelege când am spus că am amortizat doar cu mașina electrică. Valoarea sistemelor instalate la mine este in jurul sumei de 20.000 de euro cheltuiți în etape între 2017 - 2021.
Dacă nu își făcea calculele nu mai spunea: "amortizarea se face în mai puțin de 5 ani"!
Domnule Buhnici, cei 3500 de euro economisiți anual, nu se anulează cu plata anuală a mașinii, la care se adaugă pentru fiecare an procent din avansul mașinii?
Multumesc
Se poate cumpăra electricitate direct de la producătorii eco ( fotovoltaic/eoliene) ?
O intrebare... daca-mi fac eu de unul singur o instalatie fotovoltaica per casa, cunoasteti vreo firma care ma poate ajuta cu toata burocratie ?
Multumesc anticipat
De la ce furnizor ai energia electrica?
Întrebarea mea e dacă alimentezi ambele case in continuare ?
Salut! Recomandare pentru o firma buna de instalare!? Multumesc!
Pompe de caldura entry level? Panouri foltovotaice entry level?
Salut George . Ne poti lasa si deetalii despre firmele cu care ai colaborat ? Multumesc .
Pe fotovoltaice, Green Electric, Darcom Energy.
Eu dupa multe calcule si la un consum de 500 si kw/lunar, nu imi convine inca sa pun sisteme fotovoltaic, un sistem de 8 kw trece de 18 k euro tot cu bateri de 20kw ….
la aceasi concluzie am ajuns si eu. E prea mare investitia momentan. Dar , cu un program AFM, nu ar strica, zic eu.
E maxim 2000€ plus cei 20.000 lei care decontează statul prin casa verde de unde 18.000€?
La mine nu bagă curent în acumulatori nu înțeleg de ce chiar dacă nu consum curent tot nu bagă în acumulatori
Salut George! De cate luni esti prosumator? Ai primit pana acum bani de la furnizor? La Cavaleria HUB de ce nu esti prosumator?
E o zi însorita, răcoroasă, de ce e sub jumate din capacitate producția? Ajunge vreodată la 90-100%?
Iarna soarele este mai jos la azimut iar atmosfera era destul de încărcată. Putem obține maximul de producție într-o zi perfect senină cu temperaturi în jurul a 15-20 de grade, cu soarele la amiază. Asta se întâmplă în iunie, spre exemplu. De aceea facem calculele anual că vârfurile sunt...rare. Fotovoltaicele sunt folositoare dacă le gândești pe tot anul.
doresc sa fac si eu ceva similar, cum iau legatura cu tine?
Starlink pe coama de acoperiș?👍😎
Vreau sa pun de 3kw ,nu consum mai mult de 100-120 kw pe luna ,dar nu știu care panouri sant de calitate ,firma serioasa care le fabrica ,au apărut f.f.multi pe piața care pun fotovoltaice și nu am in creiere.
(08:35) Te auzi ce vorbesti?
"Sa nu lasi in urma ta mai mult carbon de cat ai produs???"
Stapanesti cumva puterea de a realiza reactii subatomice si poti schimba un atom in alt atom?
Carbonul este un element (aka atom) chimic existent in natura!
Da, dar il poti controla pe cel pe care il produci prin diverse metode, e chimie de clasa a 6-a.
A gresit exprimarea. Haide sa nu mai fim rai. Sa apreciem informatiile utile pe care ni le-a oferit. Numai bine!
Pentru a calcula corect amprenta de carbon trebuie calculat, de exemplu pentru mașină, nu numai pentru combustibil ci și pentru construcția ei. Care este amprenta de carbon pentru Tesla? Dar pentru panourile fotovoltaice și instalațiile lor? Poate că în viitor aceste amprente se vor amortiza din ce în ce mai mult. Se face un calcul în acest sens?
Se refera la amprenta de carbon...
Stiti foarte bine ca George vorbeste despre CO2. Rautacisme.
Buna ziua .
Ma ajuta și pe mine cineva , cu ce firma as putea să-mi fac și eu un părculeț mic cu panouri Fotovoltaice ?
Mulțumesc
Sistem de 25 kw la 21 000 euro? 😂😂😂😂 am oferta care ajung la 70 mi 😂😂😂 cand scot eu investita de 70 mi?
21.000 prețul panourilor. Trebuie sa adaugi sistemele de prindere, invertoarele și manopera.
E 20.000 cu tot cu pompe de caldura si alte sisteme ,e ca cantina la parlamentari.
👍👍👍
Daca se poate un video cu explicarea compensarii camtitative apreciez. Sunt prosumator de mai bine de jumatate de an, nu am primit nici o factura, si doresc sa stiu daca in cazul in care cantitatea pe care am injectat-o in retea este egala cu cea consumata din retea, mai platesc taxe de trasport etc. .
E simplu. Ceea ce livrezi tu se calculeaza la pret de energie primara (cel mai mic preț de energie en-gros) iar ceea ce consumi, la preț de baieti destepti, cu tot cu taxe. Practic, faci compensare cantitativă dar la preturi diferite si suporți specula din buzunar.
Asta trebuia sa stii inainte sa fii prosumator nu sa intrebi pe net dupa.
Noi astia prosumatori chiar asa copii suntem? Ne prostesc astia cum vor? Adica atunci cand produc si injectez in retea vecinii mei consuma energia aceea. Tot ei platesc si taxele de transport pe acea energie catre furnizorul lor de energie. Eu cand am nevoie de energia mea care am injectat-o in retea seara sau in zilele innorate trebuie sa platesc si taxele de transport. DE CE? De ce pe aceaasi energie platim de doua ori eu si vecinul meu? Chiar nu putem face nimic in a ne apara?
Multumes.
Oare cat ati asteptat pt a fi prosumator , o cunostinta asteapta deja de mai bine de un an ?
Si al patrulea motiv va fi aceea taxa..care va fii introdusa pana la urma deoarece raportul prosumator-consumator va fii in favoarea prosumatorului , bineinteles ca vor dura catva ani dar va fii .
Momentan e doar pentru cei care și-au obținut panourile din fonduri. Cei care le-au cumpărat cu banii proprii nu intra la acea taxa. Din nou, momentan.
Poti sa imi dai una sau două firme care instalează cu 300 euro/kw? Ce am găsit eu era la 800euro/ kw
300€/1KW este prețul panourilor. Trebuie sa adaugi sistemele de prindere, invertoarele și manopera.
Economia facut cu masina.. ne dai date doar din aplicatie, spune cati km ai facut cu ea sa aflam cata benzina ai economisit
Eu nu inteleg o treaba , panourile astea sa spunem de 6 kw , sunt kw generati de panouri pe ora sau pe zi ? Cum este cu ele ca nu ma pricep si pe cn am intrebat nu a stiut sa spuna ....
6 kwp (putere) produc maximum 6kwh în condiții ideale de vreme și poziționare. De regulă, în zilele senine de vară poți produce 40 kwh per zi.
pai masina de tuns iarba cum de nu o ai electrica ??
care compensare cantitativa ? sau nu esti la curent că anre a emis niște ordine care impun sa platim taxe pentru energia compensata cantitativ?
daca taxele alea fac referire la procesul de distributie a energiei, mi se pare de bun simt, ca pana la urma cineva trebuia sa plateasca si infrastructura sa fie intretinuta. Taxe pe distributie mi se pare ok
Salut ! Ai făcut un studiu din care să reiasă cât de mult este corpul afectat de câmpul magnetic generat de imensa baterie a mașinii pe care practic stai ? Sau de panourile care stau pe casa unde locuiești ? Mulțumesc anticipat pt răspuns!
esti dezinformat. bateriile și panourile nu generează niciun camp electromagnetic. se pare ca e anul conspirationistilor și al dezinformarii
Există studii care arată că mărimea câmpului magnetic al lucrurilor menționate nu interferează în mod negativ cu sănătatea oamenilor. Poți conduce mașini electrice chiar dacă ai pacemaker montat chirurgical.
Daca esti pe dastea, mutate in camp
In oras ai electricitate peste tot, dedesubt, deasupra, stanga dreapta, mergi pe trotuar pe bulevard? Ai miiii de kilowati in magazine la 2 metri de tine, nu va mai cacati atata pe voi ca nu e centrala nucleara
Am o instalatie de 5kwp iar problema mea este ca nu pot sa injectez in retea surplusul de energie pentru ca invertorul se opreste dand o eroare de supratensiune,am facut sesizari la delgazgrid dar acestia miau spus ca totul este in regula iar firma care mia montat sistemul tot zic ca e totul ok. Nu stiu care ar fi problema si sunt intrun impas de a o rezolva, Va rog ajutor cu orice sfaturi
multumesc si spor la videori, Le ascult mereu si sunt foarte folositoare
te minte cel de ti-a montat instalatia
Inversorul trebuie să fie capabil de injectare în rețea,nu toate inversoarele pot injecta în rețea, poate fi și problema de frecventa, inversoarele trebuie sa egalizeze frecventa din rețea că să poată injecta curent.
In primul rand esti prosumator?
Daca da, cam neserioși cei care ti-au montat, dacă nu au lămurit problema. Caută un electrician bun (nu un Dorel).
Poti mari U injectie pana 1,15xUn
Pai... Compensare cantitativă 1/1 doar pe hârtie... Si in video... . In realizate se compenseaza la pretul energiei active....Iar după 24 luni, sw va achiata tit la prețul energiei active.... . Deci, unde e adevărul?!?
Compensarea cantitativă este la kilowati oră. Vom calcula banii doar când depășim producția sau când trebuie să ne plătească surplusul.
Corect . Compensarea se face doar la energia activa . Restul componentelor de pret vor fi facturate .
Nu prea e clar ce ai vrut să spui...
@Case Bune
Exemplu de consum:
Luna 1:
Productie trimisă în rețea: 100 kwh
Consum din rețea: 30 kwh
Factură de plată către furnizor în 15 zile de la finalul lunii 1 este 30 x tarif distribuție + TVA
Factura de plată către prosumator este 70 x preț energie activă, în 24 luni de la data emiterii facturii pe luna 1.
În luna a 2a :
Producție în rețea 10 kwh
Consum din rețea 90 kwh
Factură de plată către furnizor luna 2: 80 kwh (70 kwh luna 1 + 10 kwh luna 2) × taxe distributie + TVA și 10 kwh x tarif energie activă + taxe distribuție + TVA conform contract?
Deci factura prosumator pentru luna 1 nu se mai încasează după 24 luni?
Poate întrebi mai mulți furnizori de energie cum înțeleg ei implementarea normelor ANRE pt că Enel din 2022 nu a mai emis facturi de consum/producție.
Salut ! Locuiesc la bloc și am un teren la altă adresă unde nu am și nu o să construiesc casă. Dacă instalez un sistem fotovoltaic pe acel teren ce beneficii pot avea?
Altceva decât de a fi prosumator și sa faci umbra la buruieni nu vad :)
Cati bani ai bagat in fotovolatice si cat ai produs pana le vei vei schimba ,na se vor matuii si nu vor mai produce la fel peste ceva x ani !!
1. Casa pasiva inseamna care tinde spre zero (consum energetic), nu care produce mai mult decat consuma. Nu zic ca nu ar fi pasiva a ta, dar argumentul tau nu e bun.
2. Ai zis ca in 18 luni ai economisit 3100 lei pe incarcat tesla deci in 4 ani fotovoltaicele si-au scos banii. Adica tu ai dat 9mii lei pe 25kw pi? E 1200 euro kw pi, de unde ai dedus ca ai scos banii de pe incarcatul masinii?
3100 euro nu lei deci la 3 mii euro pe an x 6 -7 ani. La 30 mii km cat face el pe an socoteste cat ar costa benzina
Intrebare, un panou montat cat are, 400w? si cate bucati
Depinde, ajung și la 500w pe panou. Important este sa vezi mărimea suprafeței pe care le pui, să te uiți la garanția de producător, durata de viata, eficiență și costul.
Fa-ne recomandari de produse si instalatori care ies la 1K euro/1 kwh instalat. In piata pretul este undeva la 1200-1300 din pacate...
Caută în zona ta. Încearcă și la Green Electric sau Țifui.ro
Corect . Pretul e peste 1300 euro / kW instalat . Energia = kWh , iar Puterea = kW . Energia = Putere x Timp . Nu confundati termenii .
Cum ai tras din rețea 6700kwh în ultimele 90 zile și 6500 în ultimul an?
Am calculat producția anuală pe 2022. Ultimele 90 de zile sunt din noiembrie 2022 încoace și au fost cu consumuri mari. Se vor amortiza însă și ele.
Undeva e ceva ciudat cu ideea asta de a fi green. Ca sa fac o comparatie...e ca si cum ai spune ca faci economie la mancare nemancand carne, dar in acelasi timp mananci 10 tone de brocoli.
Eu as intelege prin salvatul planetei sa ne reducem cat putem consumurile, nu sa incercam sa le compensam prin tot felul de metode. Tu prin ce ai prezentat aici ai niste consumuri de energie pur si simplu enorme. Iesite din orice normalitate. Consumi literalmente cat minim 10 gospodarii tipice. Asta nu mi se pare normal sau "green" deloc.
Si nu faci, practic nimic. Adica nu ai o fabrica pe acolo sa produci ceva bunuri, nu ai activitati care sa justifice asemenea enormitati de consumuri.
Deci doar pentru a-ti asigura un trai banal de zi cu zi ai investit sute de mii de euro si ai niste consumuri lunare demne de o mini fabrica. Un trai pe care altii il sustin cu o miime din sumele astea. Nu stiu...ceva imi scapa.
La consumul pe ultimele 3 luni are aprox 10.000 kwh ,eu cu 120 kwh pe luna ,ajung la acest consum in 6 ani
@@435981 Vezi ce scrie pe factura ta la gaz, ai sa fi surprins ca si tu consumi niste mii de kw iarna pentru a te incalzi, Buhnici are incalzire pe curent de aia consuma 10 mii kw de curent, curent care vine de la soare si deci factura sa vine 0 lei pentru ca vara produce mult curent pe care il vinde
Da iti scapa faptul ca tu te incalzesti pe gaz ia vezi ce scrie pe factura ta, consumi cateva mii de kw de energie pentru a te incalzi, de asemenea 1 litru de benzina are cam 10 kw energie socoteste cati kw consumi tu pe luna si ai sa vezi ca buhnici nu consuma cat 10 gospodari ci din contra consuma putin, el se incalzeste electric, masina e electrica totul este mai eficent si mai ecologic dar si costa. Totusi investitia se amortizeaza in timp ca soarele e gratis
Cum se poate intra in plată mai repede decât cele 24 de luni?
Prin " Cooperativa de energie " !
Intrebarea este cat ar fi fost productia daca erai in zona Baia Mare de exemplu. Nu stiu daca si in zona mea ar merita investitia in fotovoltaice
Baia Mare nu este la capatul pamantului.
Normal ca merita investitia.
Intr-adevar, am auzit si eu ca in Baia Mare este 90% din zi intuneric. Pare rau ...
la fel
De ce ar fi diferențe semnificative? trebuie doar să fie orientat cât mai spre sud.
Exista simulatoare unde poti estima cat produci pe an / luna.
de cati kWp e instalatia de la Casa Buhnici?
25
Cat a costat TOT sistemul tau de 25 KW putere instalata ?
Fotovoltaicele plus sisteme de prindere și invertoare m-au costat aproximativ 20.000 de euro. Prima parte, vreo 16.000 a fost investiția din 2017. Restul, acum doi ani pe carport.
@@CaseBune Astazi pt ce instalatie ai tu ai nevoie de minim 40.000 de Euro !
Căutați de curiozitate prețul unui acumulator Victron Energy 25.6V/200Ah *Dacă vrei amprentă mică de carbon plantezi un hectar de pădure
Pădurea nu ține camerele pornite la studio când pica rețeaua.
Daca nu ai masina electrica sau un consum mare la locuinta atunci fotovoltaicul nu mai este profitabil.
Nu inca, nu azi, nu anii urmatori, dar peste 5-10-20 de ani.....atuncea nu stim ce preturi de lux vor avea gazele si curentul, mai ales la pensie la ce pensii vor avea majoritatea, se va cheltui doar pe utilitati 🤣
Cât va costat fotovoltaicelrle de la tine de acasă?
Apreciez 25k EUro
Ok
Cat costa un sistem de 10kilovati ora cu tot cu montaj si toate accesoriile.
Nu ar trebui să depășească 6-7.000 de euro.
Peste 1300 euro / kW
Bună realitatea este alta pe piață nu găsești sub 1100€ /kw gata montat cu tot inclus as vrea și eu 15 kw sa montez dar nu găsesc preturi mai bune
La 6-7 k euro dacă ești importator La scara mare și le montezi tu, altele te duci la 9k chiar dacă faci tu managementul și lucrarea în regie
Compensarea cantitativa nu exista in Romania!
salut
Să te vedem când vine statul și zice că trebuie să plătești taxe pe panouri 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Pai georgeee masina ta de tuns functioneaza pe benzina de la priza nuuu 🤣🤣🤣🤣🤣
Successssss
Se referea la mașina de tuns iarbă
95% tunde robotul electric. Mai tund ocazional cu benzină când nu face față.
Acumulatoarele pot exploda, sau se pot aprinde.
Ai întâlnit astfel de cazuri?
Salut , dacă locuiesc în Constanța pe ce punct cardinal este bine să îmi pun panourile ? Sud și est este bine ?