Vă mulțumesc încă odată că ați făcut upload! Aștept cu nerăbdare notificări! Editez:E o plăcere să aud vocea doamnei Lavinia și desigur a Naratorului 😇
Librăriile gemeau de cărți, spre deosebire de ziua de astăzi, bibliotecile orășenești sau ale căminelor culturale sătești, bibliotecile școlare erau pline de literatură de calitate. Acum avem cărțile politicienilor, scrise din închisori.... Citeai cu plăcere o revista, un almanah, etc. era calitate.
INVATAMANTULl de altadata nu suporta termeni de comparatie cu invatamantul de azi! Un simulacru... Atunci se facea pe bune, temeinic, cu responsabilitate si cu daruire! ... Nu mai cautati nu stiu ce greseli, noduri in papura, ca nu tine.... o spun evidentele! Astazi ies analfabeti functionali pe banda rulanta, cu 1-2-3 Diplome in buzunar, ca deh!.... astazi au babacii bani sa bage in Diplomele odraslelor prostovane si mai ales puturoase si sa le cumpere mai apoi posturi de conducere... si acesta e un motiv pt care a ajuns tara asta de rapa!... INVATAMANTUL de azi.... o tragedie nationala!
Bunica mea era CAP-ista in anii '80. Femeie saraca, harnica, cinstita. Stia sa citeasca desi in satul ei sarac putini stiau la varsta ei sa citeasca sau sa si inteleaga ce citesc. Dar nu citea carti de la biblioteca sau cumparate. Era si foarte credincioasa si tot timpul imprumuta ,,carti bisericesti'' de la preotul din sat. Iarna cand se insera devreme citea pana se culca.
Pe mine unul nu m-a prea pasionat literatura. Mi-aş dori să am mai multe cărţi tehnice vechi, dar astea de obicei sunt aruncate înaintea celor de literatură, pe principul "la ce mai e nevoie de ce e în ele?".
Acele vremuri le-am trăit și eu. M-am descurcat în toate punctele de vedere. Acum încerc să-mi scriu propria carte și sper ca am sa reușesc să o dau la editare. Sper!🤷
@catalin radi Just spus, însã cu sigurantã, putini au subtilitatea necesarã pentru a întelege asta. De altfel, comentariile confirmã asta, chiar si (indirect) acest serial.
@@maximusfuscus unde sunt eu sunt foarte bine, va plang de mila voua si imi pare rau de aceasta tara distrusa de analfabeti. Imi permit sa cumpar cel mai scump bilet sa ma intorc in tara mea dar prefer sa nu mai vad ceea ce nu credeam ca va ajunge Romania.
Daniel Irimescu@_ De acord, subscriu!👍👍 Litoralul era perla Romaniei! Mult apreciat si peste hotare. Elegant, plin de verdeata, aerisit, romantic....minunate locuri! Acum, dintr-o gradina, litoralul s-a transformat intr-o latrina! 👎👎 Plin de sandramale si magaoaie, plin de gunoaie, fara o peluza, un parc...dezolant! Ce turism organizat a fost odata..poate va amintiti de OJT, ONT, BTT, ..Agentiile A.B. Tour, Tui.... ala da turism! La foc continuu, vara-iarna (Baze de Tratament full iarna!).
comunistii priveau lectura ca pe o oportunitate de a-si face propaganda , insa mai scapau pe piata si opere ale unor scriitori straini - mai ales clasici - care intr-adevar se vindeau ca painea calda si pe care le citea foarte multa lume , adesea asteptandu-se saptamani in sir pentru a apuca sa imprumuti , pentru un timp extrem de scurt , cate-o carte pe care nu ai reusit sa ti-o procuri la momentul aparitiei . asta pana prin 84-85 , ani dupa care s-a trecut la indoctrinare intensiva , asa ca ceea ce s-a editat incepand cu perioada respectiva a fost doar maculatura , ce statea mormane pe rafturile din librariile care , intocmai ca si magazinele de alt profil , nu mai vindeau mare lucru - adeseori , chiar nimic . totusi , ca urmare a faptului ca se citea mult mai mult ca azi , erau mult mai rari cei care nu stiau sa se exprime in scris , sa faca o cerere ,etc , fiind de neconceput ca o persoana cu studii superioare sau chiar cu liceul la baza sa nu stie sa scrie corect in limba materna . azi , avem chiar si ziaristi care habar n-au de ortografie - asta ca sa nu mai vorbim de fauna de pe retelele de socializare , unde patru din cinci postari ucid , in cel mai sadic mod cu putinta , gramatica limbii romane .
Ba în privința redactării cererilor,vă contrazic!Veneau părinții să-și înscrie copilul la școală și n-aveau habar să facă o cerere ! Vi se pare că erau mai rari cei care nu știau să se exprime în scris, fiindcă,neexistând internet,rețele de socializare,nu aveați prilejul să constatați exprimări agramate ! Cât despre citit, am cunoscut absolvenți de liceu care n-au citit nicio carte,promovând exclusiv pe baza fragmentelor din manual și a comentariilor învățate pe de rost !
@@carmenfocsa6944 Nu este adevarat, nu mai mintiti atata! Stiau toti sa faca cerere, erau bine pregatiti. Si lecturile din Jules Verne sau Emily Bronthe, Aldoux Huxley , atunci le-am citit
Anii 62 - 79 au fost cei mai frumosi ani din istoria acedyui popor. Se munca serios se dura putin . Aveam sport. Aveam cultura si mai ales educatie si bun dint. Nu rexistau clanuri
Abandon școlar nul?! Dacă abandonul școlar era nul,de unde atâția oameni fără cei 8 ani de școală obligatorie?! De ce,la sfârșitul anilor 70,conform unei directive a partidului,toți cei sub 40 de ani,care nu aveau 8 clase,erau obligați să le parcurgă la fără frecvență?!
Ați auzit-o pe vânzătoarea de la librărie? "Editura Enigma", "Editura Polițistă", "Editura Universală"... Poate "literatura universală"! "...la prețuri mici, care noi avem doar la prețuri mari!" Ea nu știa nici "să vorbește" d-apăi să fi citit ce vindea. Școala era doar mai dură (nici măcar "mai severă") , ceea ce nu e obligatoriu egal cu "mai bună". Ba de multe ori dimpotrivă!
Sunt nascut in 85 si, va spun cu mana pe inima, imi pare rau sa vad si sa constat din nou (din comentarii) cat de deconectate sunt generatiile de atunci de cele mai tinere. Da, o carte citita era pe atunci un mijloc important de a acumula cunosinte si, cred ca cel mai important, un mod de a-ti antrena creierul pt o mai usoara adaptare in societate. De atunci tehnologia a evoluat si odata cu ea si noi ca oameni datorita numeroaselor surse pe care le avem la dispozitie in ziua se astazi. Nu mai puneti atat accent pe citit! Se poate invata si altfel! La fel si cu gramatica, unde nu se va mai pune atata accent pe corectitudine, ci pe mesajul transmis; caligrafia e un alt exemplu... (probabil o limba universala va fi adoptata in toate tarile si comunicarea se va face digital, cu greselile corectate automat) . Ne confruntam in ziua de astazi cu probleme mult mai complexe in sociatate si generatiile de acum si cele viitoare vor avea nevoie de un mod diferit de a gandi, influentat de experientele traite si de comunicarea deschisa cu oameni cu pareri diferite, nu de propaganda sau carti scrise the niste oameni ''limitati de vremuri".
ai perfecta dreptate , se poate invata si altfel decat citind - de exempu , urmarind emisiuni tv de mare audienta , in special cele ale antenelor lui felix , programele culturale de pe taraf tv sau discursurile politicienilor - daea , dancila , ponta & co , si apoi facand schimb de pareri cu altii , care si-au dobandit cunostintele din acelasi bazin informatic . conform aceluiasi rationament , s-ar putea chiar ca , intr-un viitor nu prea indepartat , sa nu mai fie nevoie nici sa mergem la scoala - limba aia universala ne va fi turnata automat in scafarlii , iar digitalizarea va face restul . nu va mai fi nevoie sa scriem deloc , iar nivelul de educatie se va stabili in functie de cate diplome a reusit babacul sa ne cumpere . ne vom duela in idei cu eruditii de pe facebook , vom posta poze cu mancare , pisici si vacante exotice din care nu vom reveni in romanica decat arareori , o data la cativa ani . ca sa mergem la vot .
Da, vom deveni roboți. Foarte bună perspectiva. Setează-ți corectarea automată cu care ai scris în limba română. Ți-au mai scăpat câteva cuvinte intruse, în limba engleză. Cum arată oamenii , cum învață ei, prin inspirație divină?
Lipsa regulilor înseamnă haos. Ai merge la un medic/profesor care a învățat ? Cum arăta oraşele fără regulile de circulație? Cum ar fi mâncarea fără reguli? Şi mai poți găsi şi tu o sumedenie de exemple despre importanța regulilor, inclusiv în scris (ortografie, gramatică) Uite un exemplu în care nu respect regulile de gramatică: Uşor este nu-i, aşa, n-u mesaj dacă înțele-gi am respect scris dacă reguli nu Hai, să ne păstrăm raționali! Evoluția nu înseamnă dispariția regulilor, ci adaptarea lor.
Exact raspunsurile la care ma asteptam! ;) Eu am spus un adevar, vor ati ales calea cea mai usoara si ati fost sarcastici. Sunt la fel de frustat ca si voi deoarece nr de oameni pe care i-ati descris ca facand parte din cateriile influentate de antene/taraf tv etc... se inmultesc exponential in fiecare an. Parerea mea, motivul principal este MARGINALIZAREA lor, si cel mai bun exemplu ca si cauza sunt comentariile voastre. In loc sa lucram impreuna, ca societate, la solutii, continuam sa ne plangem si sa aratam cu degetul pe cine nu are "studii superioare". Am multi prieteni care au urmat acest trend si au ajuns nicaieri, in Romania. Sa va fie rusine voua, cei care nu ati facut nimic pt aceste generatii de copii, care au ajuns sa lucreze in strainatate deoarece nu li s-au oferit oportunitati in tara. Dupa voi, ar trebui sa evaluam toti copiii dupa un test IQ si mai apoi sa ii gazam daca cumva nu sunt destul de destepti sau nu au citit destule carti. Ce fel de societate poate functiona doar cu medici sau doar cu oameni cu o cultura generala ridicata? Comentariul meu nu a denigrat faptul ca e bine sa citesti, ci am subliniat ca nu e bine (nici productiv) sa pui atat de mult accent pe citit, gramatica, caligrafie etc... Lucrurile in general au evoluat si am spus ca e bine sa invatam si din alte surse, nu doar din citit (daca ati stiut sa dati exemple proaste, sunt sigur ca va puteti gandi si la cateva pozitive). Sunt dispus sa stam de vorba pe privat sau live, astfel de discutii pot avea influente pozitive pt toti cei implicati.
@@iacob1985, introducerea unor metode alternative de învățare, bazate pe experimentare, pentru dezvoltarea celorlate tipuri de inteligență decât cea cognitivă (emoțională, kinetică, artistică etc ) este de dorit, însă asta nu implică renunțarea la însuşirea regulilor gramaticale ori la lectură. Acestea sunt vitale. Fără înțelegerea şi însuşirea acestor reguli de limbă şi a sensurilor cuvintelor nu putem vorbi despre comunicare reală, despre logică, gândire critică. Despre ce comunicare vorbim în cazul analfabetismului funcțional? Şi toate acestea sunt corelate cu lectura. Oricum discuția aceasta nu are nicio legătură cu ce se prezintă în documentar. În comunism lectura avea un rol propagandistic, formarea unei viziuni convergente care să servească intereselor partidului. Nicidecum formarea gândirii critice. Tehnologia este minunată, însă înțeleasă greşit, fără filtre raționale poate face foarte mult rău. O limbă însuşită (şi mecanismele psihice conexe) este direct corelată cu modul gândire şi de percepere a lumii. Cu cât mai puține cuvinte, cu atât mai îngustă este viziunea.
Daniel Irimescu@_ Partea buna? Cu ghilimele, cred.... Sunt de acord ca astazi traim vremuri searbede, triste...nu se mai promoveaza cultura si arta, nu se mai sprijina cei ce le slujesc, accesul la ele e dificil (nu mai sunt la indemana tuturor), si precum ai spus...stam si foarte slabut la acest capitol: cultura & arta! DA...fusera si se dusera.... Cei ce au cunoscut si alte timpuri, apreciaza si stiu sa faca diferenta!
Adevarul e Ca si eu am fost in capcana asta " minunata" de a citi mult si orice parea important sa stii,....dar Cuvantul Lui Dumnzeu Tatal si al Domnului Isus Hristos, imi era ascuns asa ca aproape la toti pe vremea Acea. Biblia bucuria bucuriilor adevarate este adevarata cunostinta!!! Nicidecum shogunul Sau altele care departeaza omul de bucuria de a fi impreuna cu Domnul Isus Hristos in glorie!!!!
Cartea este cheia vieții, pentru cel ce o citește, că il face învățat, de prostie apărat! Cartea e izvor, binefăcător, ce deschide mintea, dar te și învață, ce e bine în viață. Cartea e prieten bun, este bucurie, care mult hrănește și înțelepțeste! Ce e mintea fără carte, un imens ogor, dar neroditor! Despre carte, multe poți a spune, dacă o iubesti..si cu ea te însoțești!
Am o biblioteca de peste 1000 de volume, 70% din ele cumparate in perioada comunista. Carti, care cred ca nici nu se mai tiparesc in ziua de azi. Sau sunt greu de gasit si/sau cumparat. Cand am intrat la liceu, cartile pe care le aveam in programa scolara eu le citisem cu mult inainte si din biblioteca mea. Citeam noaptea sau cand se lua curentul eléctric, la lampa sau la lumanare. Sau la lumina lanternei. Unul dintre putinele lucruri bune de atunci.
Mey, prietene.Pe vremea comunismului s-au publicat clasicii literaturii universale: Dumas, surorile Bronte, Karl May , Zevaco, literatura despre WW2, James Clavell, Theodore Dreiser, Jack London plus scriitorii nostri..
Vă mulțumesc încă odată că ați făcut upload!
Aștept cu nerăbdare notificări!
Editez:E o plăcere să aud vocea doamnei Lavinia și desigur a Naratorului 😇
Un material extraordinar de interesant,complimente,bravo!!!
Felicitari pentru aceste emisiuni ! Multumim pentru ca le-ati pus la dispozitia romanilor.
Da, așa e , cumpărarea unei cărți bune era o fericire mai mare decât dacă ai fi cumpărat 1 kg.de carne de porc!
dar greu mai postati pe youtube episoadele... totusi trebuie sa recunosc faptul ca sunteti o mana de oameni seriosi intr-o televiziune groaznica
Librăriile gemeau de cărți, spre deosebire de ziua de astăzi, bibliotecile orășenești sau ale căminelor culturale sătești, bibliotecile școlare erau pline de literatură de calitate. Acum avem cărțile politicienilor, scrise din închisori.... Citeai cu plăcere o revista, un almanah, etc. era calitate.
Ani Lia @_ Adevarat ai vorbit! Subscriu comentariului! 👍👍🌷
@@madhuridixit4789, dar acum nu sunt cărți, mai puțin acele opere alese...?
PATUL LUI...PRECUST !Ce grozav învățământ aveam!
lasa ca acum e si mai rau...
Si nu ai citit nu? Săraca de tine
Patul lui procust este o capodopera trebuia sa scrii si tu Dacă ești asa deșteaptă
INVATAMANTULl de altadata nu suporta termeni de comparatie cu invatamantul de azi! Un simulacru...
Atunci se facea pe bune, temeinic, cu responsabilitate si cu daruire! ...
Nu mai cautati nu stiu ce greseli, noduri in papura, ca nu tine.... o spun evidentele! Astazi ies analfabeti functionali pe banda rulanta, cu 1-2-3 Diplome in buzunar, ca deh!.... astazi au babacii bani sa bage in Diplomele odraslelor prostovane si mai ales puturoase si sa le cumpere mai apoi posturi de conducere... si acesta e un motiv pt care a ajuns tara asta de rapa!... INVATAMANTUL de azi.... o tragedie nationala!
Se întâmpla din cauza emoțiilor. Ar trebui sa știți asta dacă vă considerați citită.
Bunica mea era CAP-ista in anii '80. Femeie saraca, harnica, cinstita. Stia sa citeasca desi in satul ei sarac putini stiau la varsta ei sa citeasca sau sa si inteleaga ce citesc. Dar nu citea carti de la biblioteca sau cumparate. Era si foarte credincioasa si tot timpul imprumuta ,,carti bisericesti'' de la preotul din sat. Iarna cand se insera devreme citea pana se culca.
Și azi sunt cărți la țară,......., de joc!
Nicola este ridicolă în acest context, dacă nu realizează ea, pricepeţi voi şi scoateţi divagaţia de pe bandă.
Pe mine unul nu m-a prea pasionat literatura.
Mi-aş dori să am mai multe cărţi tehnice vechi, dar astea de obicei sunt aruncate înaintea celor de literatură, pe principul "la ce mai e nevoie de ce e în ele?".
va iubesc sunt dezamagit.....
Da cică au citit unuii se pregăteau pentru câștigă Romania
Acele vremuri le-am trăit și eu. M-am descurcat în toate punctele de vedere. Acum încerc să-mi scriu propria carte și sper ca am sa reușesc să o dau la editare. Sper!🤷
16:00 povestile fratilor grimm. de.m.wikisource.org/wiki/Kinder-_und_Hausm%C3%A4rchen . este in public domain, deci traduci si publici.
Imi lipseste comunismul trecut, imi este scarba de comunismul actual.
catalin radi - Sunt bilete ieftine catre Pyong Yang, catre Vladivostok....drum bun. Noua ne este dor de America anilor 70-80....
@catalin radi Just spus, însã cu sigurantã, putini au subtilitatea necesarã pentru a întelege asta. De altfel, comentariile confirmã asta, chiar si (indirect) acest serial.
@@maximusfuscus unde sunt eu sunt foarte bine, va plang de mila voua si imi pare rau de aceasta tara distrusa de analfabeti. Imi permit sa cumpar cel mai scump bilet sa ma intorc in tara mea dar prefer sa nu mai vad ceea ce nu credeam ca va ajunge Romania.
@@catalinradi8558 Unde esti
@@vasilegherghe5129, în lumea lui...
Litoralul era ingrijit si fara manele
Daniel Irimescu@_ De acord, subscriu!👍👍 Litoralul era perla Romaniei! Mult apreciat si peste hotare. Elegant, plin de verdeata, aerisit, romantic....minunate locuri! Acum, dintr-o gradina, litoralul s-a transformat intr-o latrina! 👎👎
Plin de sandramale si magaoaie, plin de gunoaie, fara o peluza, un parc...dezolant!
Ce turism organizat a fost odata..poate va amintiti de OJT, ONT, BTT, ..Agentiile A.B. Tour, Tui.... ala da turism! La foc continuu, vara-iarna (Baze de Tratament full iarna!).
@@madhuridixit4789 veneau străinii cu drag. Acum, nu mai venim nici noi.
Buna ziua
Corectați titlul videoclipului
@@danutirimia590 Da, adevărul e că milenialii suntem niște proști. Vă rog, iluminați-ne cu nemărginita dumneavoastră înțelepciune.
@@Suflet-Hain au corectat, am șters, weekend fain!
comunistii priveau lectura ca pe o oportunitate de a-si face propaganda , insa mai scapau pe piata si opere ale unor scriitori straini - mai ales clasici - care intr-adevar se vindeau ca painea calda si pe care le citea foarte multa lume , adesea asteptandu-se saptamani in sir pentru a apuca sa imprumuti , pentru un timp extrem de scurt , cate-o carte pe care nu ai reusit sa ti-o procuri la momentul aparitiei . asta pana prin 84-85 , ani dupa care s-a trecut la indoctrinare intensiva , asa ca ceea ce s-a editat incepand cu perioada respectiva a fost doar maculatura , ce statea mormane pe rafturile din librariile care , intocmai ca si magazinele de alt profil , nu mai vindeau mare lucru - adeseori , chiar nimic . totusi , ca urmare a faptului ca se citea mult mai mult ca azi , erau mult mai rari cei care nu stiau sa se exprime in scris , sa faca o cerere ,etc , fiind de neconceput ca o persoana cu studii superioare sau chiar cu liceul la baza sa nu stie sa scrie corect in limba materna . azi , avem chiar si ziaristi care habar n-au de ortografie - asta ca sa nu mai vorbim de fauna de pe retelele de socializare , unde patru din cinci postari ucid , in cel mai sadic mod cu putinta , gramatica limbii romane .
De acord cu perspectiva. Ca regulă de redactare/scriere, semnele de punctuație se pun imediat după cuvântul pe care îl urmează, fără a se lăsa spațiu.
Ba în privința redactării cererilor,vă contrazic!Veneau părinții să-și înscrie copilul la școală și n-aveau habar să facă o cerere ! Vi se pare că erau mai rari cei care nu știau să se exprime în scris, fiindcă,neexistând internet,rețele de socializare,nu aveați prilejul să constatați exprimări agramate ! Cât despre citit, am cunoscut absolvenți de liceu care n-au citit nicio carte,promovând exclusiv pe baza fragmentelor din manual și a comentariilor învățate pe de rost !
@@carmenfocsa6944 Nu este adevarat, nu mai mintiti atata! Stiau toti sa faca cerere, erau bine pregatiti. Si lecturile din Jules Verne sau Emily Bronthe, Aldoux Huxley , atunci le-am citit
WHY YOU GUYS SAYING THAT
Anii 62 - 79 au fost cei mai frumosi ani din istoria acedyui popor. Se munca serios se dura putin . Aveam sport. Aveam cultura si mai ales educatie si bun dint. Nu rexistau clanuri
Măcar oamenii erau mai educați si vorbeau corect iar abandonul școlar era nul. Acum numai analfabeți peste tot.
Daca un prost va citii o carte plina de propaganda sau conspiratii va ajunge sa le creada..cititu nu e pentru oricine.
Nu uita ca tara asta era condusa de o proasta si un cizmar......tot analfabeti erau......
Abandon școlar nul?! Dacă abandonul școlar era nul,de unde atâția oameni fără cei 8 ani de școală obligatorie?! De ce,la sfârșitul anilor 70,conform unei directive a partidului,toți cei sub 40 de ani,care nu aveau 8 clase,erau obligați să le parcurgă la fără frecvență?!
Acum 40 % dintre tineri sunt analfabeti functional ! Citesc si nu inteleg nimic
Ați auzit-o pe vânzătoarea de la librărie?
"Editura Enigma", "Editura Polițistă", "Editura Universală"... Poate "literatura universală"!
"...la prețuri mici, care noi avem doar la prețuri mari!"
Ea nu știa nici "să vorbește" d-apăi să fi citit ce vindea.
Școala era doar mai dură (nici măcar "mai severă") , ceea ce nu e obligatoriu egal cu "mai bună". Ba de multe ori dimpotrivă!
Sunt nascut in 85 si, va spun cu mana pe inima, imi pare rau sa vad si sa constat din nou (din comentarii) cat de deconectate sunt generatiile de atunci de cele mai tinere. Da, o carte citita era pe atunci un mijloc important de a acumula cunosinte si, cred ca cel mai important, un mod de a-ti antrena creierul pt o mai usoara adaptare in societate. De atunci tehnologia a evoluat si odata cu ea si noi ca oameni datorita numeroaselor surse pe care le avem la dispozitie in ziua se astazi. Nu mai puneti atat accent pe citit! Se poate invata si altfel! La fel si cu gramatica, unde nu se va mai pune atata accent pe corectitudine, ci pe mesajul transmis; caligrafia e un alt exemplu... (probabil o limba universala va fi adoptata in toate tarile si comunicarea se va face digital, cu greselile corectate automat) . Ne confruntam in ziua de astazi cu probleme mult mai complexe in sociatate si generatiile de acum si cele viitoare vor avea nevoie de un mod diferit de a gandi, influentat de experientele traite si de comunicarea deschisa cu oameni cu pareri diferite, nu de propaganda sau carti scrise the niste oameni ''limitati de vremuri".
ai perfecta dreptate , se poate invata si altfel decat citind - de exempu , urmarind emisiuni tv de mare audienta , in special cele ale antenelor lui felix , programele culturale de pe taraf tv sau discursurile politicienilor - daea , dancila , ponta & co , si apoi facand schimb de pareri cu altii , care si-au dobandit cunostintele din acelasi bazin informatic . conform aceluiasi rationament , s-ar putea chiar ca , intr-un viitor nu prea indepartat , sa nu mai fie nevoie nici sa mergem la scoala - limba aia universala ne va fi turnata automat in scafarlii , iar digitalizarea va face restul . nu va mai fi nevoie sa scriem deloc , iar nivelul de educatie se va stabili in functie de cate diplome a reusit babacul sa ne cumpere . ne vom duela in idei cu eruditii de pe facebook , vom posta poze cu mancare , pisici si vacante exotice din care nu vom reveni in romanica decat arareori , o data la cativa ani . ca sa mergem la vot .
Da, vom deveni roboți. Foarte bună perspectiva. Setează-ți corectarea automată cu care ai scris în limba română. Ți-au mai scăpat câteva cuvinte intruse, în limba engleză. Cum arată oamenii , cum învață ei, prin inspirație divină?
Lipsa regulilor înseamnă haos. Ai merge la un medic/profesor care a învățat ?
Cum arăta oraşele fără regulile de circulație?
Cum ar fi mâncarea fără reguli?
Şi mai poți găsi şi tu o sumedenie de exemple despre importanța regulilor, inclusiv în scris (ortografie, gramatică)
Uite un exemplu în care nu respect regulile de gramatică:
Uşor este nu-i, aşa, n-u mesaj dacă înțele-gi am respect scris dacă reguli nu
Hai, să ne păstrăm raționali! Evoluția nu înseamnă dispariția regulilor, ci adaptarea lor.
Exact raspunsurile la care ma asteptam! ;) Eu am spus un adevar, vor ati ales calea cea mai usoara si ati fost sarcastici. Sunt la fel de frustat ca si voi deoarece nr de oameni pe care i-ati descris ca facand parte din cateriile influentate de antene/taraf tv etc... se inmultesc exponential in fiecare an. Parerea mea, motivul principal este MARGINALIZAREA lor, si cel mai bun exemplu ca si cauza sunt comentariile voastre. In loc sa lucram impreuna, ca societate, la solutii, continuam sa ne plangem si sa aratam cu degetul pe cine nu are "studii superioare". Am multi prieteni care au urmat acest trend si au ajuns nicaieri, in Romania. Sa va fie rusine voua, cei care nu ati facut nimic pt aceste generatii de copii, care au ajuns sa lucreze in strainatate deoarece nu li s-au oferit oportunitati in tara. Dupa voi, ar trebui sa evaluam toti copiii dupa un test IQ si mai apoi sa ii gazam daca cumva nu sunt destul de destepti sau nu au citit destule carti. Ce fel de societate poate functiona doar cu medici sau doar cu oameni cu o cultura generala ridicata? Comentariul meu nu a denigrat faptul ca e bine sa citesti, ci am subliniat ca nu e bine (nici productiv) sa pui atat de mult accent pe citit, gramatica, caligrafie etc... Lucrurile in general au evoluat si am spus ca e bine sa invatam si din alte surse, nu doar din citit (daca ati stiut sa dati exemple proaste, sunt sigur ca va puteti gandi si la cateva pozitive). Sunt dispus sa stam de vorba pe privat sau live, astfel de discutii pot avea influente pozitive pt toti cei implicati.
@@iacob1985, introducerea unor metode alternative de învățare, bazate pe experimentare, pentru dezvoltarea celorlate tipuri de inteligență decât cea cognitivă (emoțională, kinetică, artistică etc ) este de dorit, însă asta nu implică renunțarea la însuşirea regulilor gramaticale ori la lectură. Acestea sunt vitale.
Fără înțelegerea şi însuşirea acestor reguli de limbă şi a sensurilor cuvintelor nu putem vorbi despre comunicare reală, despre logică, gândire critică. Despre ce comunicare vorbim în cazul analfabetismului funcțional? Şi toate acestea sunt corelate cu lectura.
Oricum discuția aceasta nu are nicio legătură cu ce se prezintă în documentar. În comunism lectura avea un rol propagandistic, formarea unei viziuni convergente care să servească intereselor partidului. Nicidecum formarea gândirii critice. Tehnologia este minunată, însă înțeleasă greşit, fără filtre raționale poate face foarte mult rău.
O limbă însuşită (şi mecanismele psihice conexe) este direct corelată cu modul gândire şi de percepere a lumii. Cu cât mai puține cuvinte, cu atât mai îngustă este viziunea.
EDITURA POLIȚISTĂ nu a existat !
Vanzatoarea confundase editura cu colectia. Nici editura `Enigma` nu existase.
Era angajată pe pile 😂
Partea buna e ca nu o sa mai aveti niciodata in vecii vecilor6 teatru si cinema ca pe timpul nationalistilor comunisti. Fuse si se fuse. Pa.
Daniel Irimescu@_ Partea buna? Cu ghilimele, cred.... Sunt de acord ca astazi traim vremuri searbede, triste...nu se mai promoveaza cultura si arta, nu se mai sprijina cei ce le slujesc, accesul la ele e dificil (nu mai sunt la indemana tuturor), si precum ai spus...stam si foarte slabut la acest capitol: cultura & arta! DA...fusera si se dusera....
Cei ce au cunoscut si alte timpuri, apreciaza si stiu sa faca diferenta!
Adevarul e Ca si eu am fost in capcana asta " minunata" de a citi mult si orice parea important sa stii,....dar Cuvantul Lui Dumnzeu Tatal si al Domnului Isus Hristos, imi era ascuns asa ca aproape la toti pe vremea Acea. Biblia bucuria bucuriilor adevarate este adevarata cunostinta!!! Nicidecum shogunul Sau altele care departeaza omul de bucuria de a fi impreuna cu Domnul Isus Hristos in glorie!!!!
E bună și câte o carte tehnică din când în când, să știm să și tipărim Biblia aia.
Zic, nu dau cu paru'!
Chiar mă întrebam când vor comenta sectarii!
Hodoronc-tronc! S-a mai băgat în seamă o habotnică...
u minti... cine erau cumparatori...... minciuni
Cartea este cheia vieții, pentru cel ce o citește, că il face învățat, de prostie apărat!
Cartea e izvor, binefăcător, ce deschide mintea, dar te și învață, ce e bine în viață.
Cartea e prieten bun, este bucurie, care mult hrănește și înțelepțeste!
Ce e mintea fără carte, un imens ogor, dar neroditor!
Despre carte, multe poți a spune, dacă o iubesti..si cu ea te însoțești!
A se îțelege, că nu comuniștii au creat cartea, ci opere alese...
Cine reduce
Ce dracu sa citesti niste homosexuali si niste nebunii, aia scriau ce le spunea nebunu cu 4 clase
Tu erai mare proletar, n-aveai vreme de citit, ha?
nu va mai ccati in buda ....cand erati in acel timp .,..stateati malc ... dar dupa yo yo yo sunt scriitor ...lasatima ..
Îți dai seama ca existau doar cărți comuniste sau tehnic comuniste 😂😂😂
Vorbești în necunoștință de cauză.
Am o biblioteca de peste 1000 de volume, 70% din ele cumparate in perioada comunista. Carti, care cred ca nici nu se mai tiparesc in ziua de azi. Sau sunt greu de gasit si/sau cumparat. Cand am intrat la liceu, cartile pe care le aveam in programa scolara eu le citisem cu mult inainte si din biblioteca mea. Citeam noaptea sau cand se lua curentul eléctric, la lampa sau la lumanare. Sau la lumina lanternei. Unul dintre putinele lucruri bune de atunci.
Mey, prietene.Pe vremea comunismului s-au publicat clasicii literaturii universale: Dumas, surorile Bronte, Karl May , Zevaco, literatura despre WW2, James Clavell, Theodore Dreiser, Jack London plus scriitorii nostri..
Astept un eseu despre cat de comunisti erau (tehnic) Fratii Grimm