Linux Neden Popüler Değil? (çok iyi olmasına rağmen)

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 12 янв 2025

Комментарии • 799

  • @bugra3sby
    @bugra3sby 7 месяцев назад +59

    2006-2007'li yıllardı. İlkokul 4-5. sınıfa gidiyordum. O zamanlar okuldaki bilgisayar laboratuvarında bilgisayarlarda windows xp yüklüydü ve bilgisayar dersimize Sosyal Bilgiler öğretmeni giriyordu. Sosyal Bilgiler kitabını açtırır, Word'te kitapta yazanları girmemizi isterdi. 6. Sınıfa geçtiğimde gerçek bir bilgisayar hocası gelmişti. Gelirken yanında resmi Pardus kurulum cd'leri de getirmişti. Çokça muhabbet ederdik, CD'lerden birini istedim. Evdeki bilgisayara kurmuştum. O zamanlar gayet güzel bir şekilde kullanılabiliyordu. Ne yapıyordum? İnternette dolaşıyordum sadece. 1-2 ay kullandıktan sonra bıraktım.
    Sonraki yıllarda ara ara linux kullanmaya devam ettim. Ama sadece meraktan ve neler değişmiş görmek içindi. 2011'de Dell bilgisayar almıştık ve varsayılan olarak Ubuntu yüklüydü.
    2002'de aldığımız bilgisayar hala sağlamdı, XP ile kullanmak istemediğim için hafif bir linux distrosu yüklemiştim.
    2014'lerde oyunlarımı oynadığım laptopta Linux+Windows kurdum, bir süre kullandım ama boot sorunları yarattığı için linux'u tamamen kaldırdım.
    ...
    Aralarda daha birçok "maceram" olmuştu linux ile.
    En son 2020'de Covid zamanında hadi bakalım deyip asıl olarak kullandığım bilgisayara Arch tabanlı Manjaro kurdum. Kişiselleştirmesi, kullanımı o kadar eğlenceliydi ki, bilgisayarı açıp masaüstüne bakmaktan bile mutlu oluyordum. Simgeler, ekran görüntüleri, arayüzler vs. neredeyse her şey çok iyiydi. Arada çöküyordu, arada hata veriyor üzerinde 1 saat çalıştığım dosyayı kaybediyordum derken 1 sene kullandım. Arkadaşlar Valorant'a başladı, silip Windowsu tekrar yükledim.
    Linux'un yapıp Windows'un yapamadığı o kadar çok şey var ki, say say bitmez. Bunların bir çoğunun windowsta eksiksiz alternatifi var. Her şeyi geçtim Windowsta WSL var. Geçen gün OLLAMA'yı denemek istedim. Windowsta bununla uğraşmak o kadarda efektif değildi. WSL ile hallettim, windowstaki tarayıcıdan kullandım.
    Linux'u niye tam olarak kullanamıyorum? Çok fazla Office uygulaması kullanıyorum ve ne kadar uyumluluk problemi yok dense de var. Şekilli şüküllü hazırladığım word dosyasını başkasına gönderince ağzı yüzü kayıyor. Office 365'te otomatik yedekleme açık, elektrikler kesildiğinde en fazla 1-2 kelime kaybediyorum. Evet tarayıcıdan da yapabilirim ama aynı akıcılığı sunmuyor. Evet Linux'ta oyun desteği son yıllarda çok iyi gelişti ama şu oyunu alayım oynayayım dediğimde sitelerden ne kadar destekliyor diye bakıyorum, ek ayar yapmak gerekiyor mu ona bakıyorum derken kullanıcı deneyimini düşürüyor. Gamepass :(
    Linuxta kesinlikle GUI ile birçok işlemi gerçekleştirebiliyorsun ama yine de bazı ayarları tam olarak istediğin gibi yapmak için o terminali açmak gerekiyor. Kendi bash scriptlerimi eklemiştim, güzel güzel kullanıyordum ama windows'tan buraya geçen biri için, öğrenmek için zaman ayırmak istemeyen biri için bu gerçekten çok korkutucu. Ortalama herhangi bir kullanıcı bunların hiçbiriyle uğraşmak istemiyor. Öğrendikten sonra Windows'ta yapacağı bir işi iki kat hızlı yapacak olsa bile öğrenmek için zaman ayırmak istemiyor.
    Linux benim için ayrılmak zorunda olduğum bir sevgili gibi.

    • @istar.
      @istar. 7 месяцев назад +3

      Nedenleri çok basit yolculuk yapacaksınız uçağı, treni kullanmayı öğrenmek zorunda değilsiniz. Otomobilde biraz daha yük artıyor ancak yine de motorunun nasıl çalıştığını öğrenmek zorunda değilsiniz meraklılar dışında bunu insanlardan beklememek lazım. Bizim dünyamızda kimisi araç ve aracılara hayran, bunlar OS ve hardware'ler, bu hastalıkların payı çok düşük dünyada.:) Bilişimci olarakta ben hep diyorum insanlar işe, hedefe odaklanması yeterli olmalı, araç ve aracılarla çok fazla boğuşmak zorunda kalıyoruz bunlar kalkmalı dünyadan.:)

    • @toyeca10
      @toyeca10 6 месяцев назад +10

      Güzel ve okuması zevkli bir yorum olmuş. Sadece beğeni vererek geçmek istemediğim için yazıyorum.

    • @fsb3rke355
      @fsb3rke355 5 месяцев назад

      abi 300-400tl ye güzel bir disk alarak içerisine linux kullanıp sadece zevkine arada grubdan seçip takılabilirsin. ben sadece yazılım projelerim için linux kullanıyorum ve başta söylediğim gibi farklı bir disk üzerinde kullanıyorum. oyunlar için windows, yazılım için linux.

    • @bugra3sby
      @bugra3sby 5 месяцев назад

      @@fsb3rke355 var öyle bir bilgisayarım. 1050'li eski laptopun disklerinden birine manjaro kurdum. Ve kesinlikle kullanması windowstan daha eğlenceli.

    • @WinFilmiYapan1.03
      @WinFilmiYapan1.03 4 месяца назад

      Bruh gercektenmi?Tmm hikayen güzelde cok uzun ve ayrilmak zorunda sevgilimi?

  • @bilgisayarkurdu3186
    @bilgisayarkurdu3186 7 месяцев назад +50

    Xp li yıllarda ben yanlış bölüm formatlamıştim hala kuyruk acısı var :(((
    Sağ olsun Sanal makine yazılımları

  • @kaanko5613
    @kaanko5613 7 месяцев назад +187

    Bence olay bilgisayarların %99 windows kurulu gelmesi. Bu bağlamda, insanların %99'unun da işletim sistemi kumrayı bilmiyor. Genel olarak böyle. İnsanların çoğu işletim sistemi nedir bilmiyor bile, windows'u bilgisayarın yani makinenin bir parçası sanıyorlar.

    • @istar.
      @istar. 7 месяцев назад +1

      Burda ki pek bilinmeyen konu anlaşmalar ve sağlayıcılık. Satan kişi parasını alıp üreticisinin sağladığı kolaylık imkanlarıyla windows'u müşteriye verir. Support'u ise yazılımın üreticisi verir, mağaza vermek zorunda değil sistem tamamen etkin şekilde oturmuş durumda. Mağazanın, bayinin sattığı üründe donanımsal garantiyi nasıl vermesi gerekiyorsa veya dist. ile aracılığı sunuyorsa satılan her kalemin mevcutta sisteminin olup olmaması ana kritiktir. Linuxlarda böyle bir hazır ağaç yok. Diyelim ki satıcı kendi kurulum, hazırlık vs maliyetini de koydu 5-10 $'a ucuza insanlara oturmuş bir distro sunmak istedi. İş satışla bitmiyor bunun support'unu da vermek zorunda burada yönlendireceği büyük bir merkez yok. Freedos vs gelen OS'uz cihazların o base tedarikçisi dahi HP, Acer gibi üreticiler ve onların sözleşmelerine bakarsa insanlar görürler support felan yok, bizi aramayın diyorlar kısaca.:) HP'nin yapamadığı şeyi kimse hepsiburada, amazon dan felan beklememeli.
      O yüzden bende anlattım dediğiniz ana belirleyicilerden birisi.

    • @yazlmc4870
      @yazlmc4870 7 месяцев назад +3

      Yalnız Dell bu yakınlarda Ubuntu kurulu laptopları satmaya başladı.Umarım Linuxun önemini diğer şirketler de anlar

    • @suiyoii
      @suiyoii 7 месяцев назад

      Dell varoldugundan beri hep ubuntu satiyor. Babamin 10 yil once aldığı laptop da ubuntu gelmisti ben gidip win7 yuklemistim xD​@@yazlmc4870

    • @guvtek
      @guvtek 7 месяцев назад +2

      Bence microsoft korsanı bitirebilir istese, ama sırf pc os pazarındaki liderliğini kaybetmemek için bireysel kullanıma göz yumuyor.. Hatta korsan olduğunu bile bile izin veriyor..

    • @guvtek
      @guvtek 7 месяцев назад +1

      ​@@istar.Çok anlamadım ama.. 😅 Heralde özetle Windows alan şirket bir sorun olduğunda muhattap bulabilir, çözdürebilir.. Ama linuxde yalnızsınız.. Doğru mu anladım?

  • @burakkazel
    @burakkazel 7 месяцев назад +181

    Linux birinci olamaz muhtemelen ama son kullanıcı pazar payı dikkate değer artsa bile yeterli olur. Piyasada sabit bir %10 gibi ciddi bir oranı yakalarsa adobe gibi şirketler ciddiye alıp ürünlerini native olarak çıkarabilir. Birinci olmak değil dikkate alınmak daha önemli bence. Zaten Windows suyun başını çok erken tutmuş bir nevi tiranlık kurmuş. Arayüzü de basit bütün dünyaya basitliğini kabul ettirmiş. Windows birinci kalmaya devam edebilir Linux kullanıcıları ciddiye alındıktan sonra.

    • @sundayhardday54
      @sundayhardday54 7 месяцев назад +5

      %10 olsa harbi çok iyi olur.

    • @Ömerkılıç-e7l
      @Ömerkılıç-e7l 7 месяцев назад +3

      @@sundayhardday54 olum video 2 saat önce yüklenmiş adam 20 saat önce yorum atmış?

    • @sundayhardday54
      @sundayhardday54 7 месяцев назад +7

      @@Ömerkılıç-e7l üyelere erken düşüyodur video

    • @Flesteroffcial
      @Flesteroffcial 7 месяцев назад +1

      Hocam haklısınız ama açıkça söylemeliyim. Eğer MacOS herkese açık olsa Windows ve Linux'un pazar payı adeta yok olur.

    • @Gerekyok31
      @Gerekyok31 7 месяцев назад +9

      @@Flesteroffcial olmaz. Macos da bir şey yok ki. Uygulamaları paralı. Macbookları macbook yapan M serisi işlemcileridir

  • @aslanaytr
    @aslanaytr 7 месяцев назад +23

    Emeğine sağlık. Uzun süre Linux kullanmış birisi olarak testlerim sonucunda Windows oyunları ve programlarının Windows'tan daha verimsiz çalıştığını gördüm. Ancak OpenGL performansının da normal şartlarda daha verimli olduğunu da gördüm. Tabii maalesef her oyunu OpenGL ile oynayamaz veya oynasak bile DirectX performansını alamayız. Burada özellikle DXVK kütüphanesinin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca dediğin kısmen doğru. Çünkü; Wine performansı etkilemiyor ama her ne kadar Wine içerisindeki bağımlılıkları kursak da (ki bu özelleştirme son kullanıcı için meşakkatli bir durum) programlarda istisnai hatalar ve uyumluluk sorunlarını görmek yine de mümkün. Haricen donanım uyumsuzlukları, kernel versiyonları ve kernel sürücüleri de stabiliteyi etkileyebiliyor. Tabii Linux'u kötülemiyorum ama son kullanıcının özellikle de beklediği kafa rahatlığı açısından Linux'un pek de kolay tercih edilebileceğini düşünmüyorum.

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 21 день назад

      linux mint'te yazılım mağazasında wine 9.0 repack 4 build 3 diye hazır bir paket var. bu paketten ben memnun kalmıştım. hazır bir paket. kendim de wine'ı manuel olarak bunda olduğu gibi kapsamlı kurabilmek isterdim. ama yapamıyorum, ve bu yüzden colin mcrae rally 3 oyununda ana menü videosu çıkmıyor. 😢

  • @Yusked_
    @Yusked_ 7 месяцев назад +21

    Eski bilgisayarımda 4-5 dağıtım denemiştim yeni bi laptopa geçince windows 11 ile uzun bi süre linuxu bırakmıştım. Son 2 haftaddır tekrar windowsun yanına kurduğum ubuntu ile alışma aşamasındayım ve gördüğüm yanlışlar şöyle
    Gnome resmi şekilde masaüstüne kısayol koyamama, eklenti ile çözülebilse de sürükle bırak, kısayol ismi değiştirme gibi basit şeyleri yaptırmıyo gnomeun felsefesi bu demek ayrı bi saçmalık ama uzatmayacağım
    .deb, .tar, .aur vb dağıtımdan dağıtma paketlerin değişmesi aşırı saçma, extra programlarla açılabiliyor ama neden uğraşıyorum? native olarak dağıtımlar birbirlerinin paketlerini tek tıkla çalıştırabilmeli onu geçtim tek bir uzantı olmalı bugun 50 yaşında en son xp kullanmış bi amca bile exenin bir uygulama olduğunu bilir.
    Ayrıca bu paketlere göre terminalin kullanımının değişmesi öğrenimi zorlaştırıyor
    Oyunculuk açısından da fikirlerin yanlış geliyo bugün native olarak desteklenen counter strike 2 bile frame atlama, fare takılmaları gibi sorunları var fps windowsla kafa kafaya olsa bile rekabetçi bi oyunda böyle sorunlar benim windowsu kalıcı bırakamam da etken 10000 oyun wine ile çalışması iyi olsada, top 500 oyunun resmi desteklemesi daha çok katkı sağlardı
    uygulama desteği ztn linuxun temel sorunu gibi bugün telegram, discord, spotify desteklemese tıpkı adobe programları gibi dev bi eksi olurdu. bir gün Office(imkansız), Adobe, Epic games, whatsapp vesaire resmi desteklense kullanıcısı 2-3 katı olurdu

    • @Turkistani
      @Turkistani 4 месяца назад

      +Driver kurmak gerçekten zahmet ve tonla problem ile karşılaşıyorsunuz.
      Nvidia ekran kartının olması, koleksiyon tipinde ses sistemi veya kulaklığının olması, spesifik bir iş için kullanıp bilgisayardan kontrol ettiğin bir donanım ya da makine ile linux %80 oranında uyumsuz oluyor. Kod bilginin veya zamanının olması önemli değil, en basitinden elinde olan sistemi kullanamıyorsun ve bunu görmezden geliyorlar.

  • @ali-.-korkmaz
    @ali-.-korkmaz 4 месяца назад +8

    Videoyu izlemeden söyleyeyim 25 yillik IT çalışanı olarak, Windows ve mac alışkanlık oldu ve gayet stabil kolay masaüstü seçeneği sunuyorlar. Linux un hastasiyim vindovzun ustasiyim der bizim millet. Boşuna linux güzellemesi yapmayın, sunucu sistemleri ve gömülü sistemler haric kullanilmaz. Bu arada benim isim tamamen BSD ve Linux temelli hardware ler uzerine.

    • @borakaraca9788
      @borakaraca9788 4 месяца назад

      windowsun arayüzü bence hem çok güzel hem de sade ve kullanımı kolay. bu windowsun en büyük avantajı zaten bu kadar iyi bir arayüzü olmasa 90 lar ve 80 lerde birinciliğe yükselemezdi

    • @dark-wolf-tr
      @dark-wolf-tr 3 месяца назад

      ali bey linux un stabilite sorunlarını da unutmamalı. bak ben 2019 da kurduğum win 10 hala bu gün çalışıyo. geçmişte 2008 de aldığım laptop 2014 e kadar format istememişti. sonra 7 ye geçmek için zorunluı olarak formatlamıştım.
      linux ise nerde ne zaman boot sorunu yaşatacağı belli olmayan bi program. çünkü özellikle köprü hele hele ide sata raid denetleyicileri problemli. bi bakmışsın data kayıpları oluşmuş.
      sunucularda kullanılmasının nedeni üretici o kodları kendi yerleştirdiği için pc ler sorun çıkarmadan çalışıyo. ama işlemciyi media markt dan anakartı vatandan alan yurdum insanı sitede sürücü göremiyor. linux içindeki sürücü yükleme yöntemleri de stabil değil.
      geçen sene pardüs yüklü bi devlet dairesinde kurulum yaptım. ve yazıcılar 1 hafta sonra yine sorun çıkarmış. gene gittik bu sefer yetkili servisten yardım alarak başka sürücü kurduk o da 2 hafta dayandı :D aynı yazıcının bi versiyon farklısını başka müşteriye ise bi kere kurduk ve adam 1 yıldır çatır çatır kullanıyor.
      aha kendim bi ara android sevdasına düştüm. abi bi kere boot etse bi daha boot etmiyo pc. çöküyo yavaşlıyo. donanım hatası olsa windowsda sorun çıkmaz mı?

  • @refikpoyraz2022
    @refikpoyraz2022 3 месяца назад +5

    Bu zamana kadar bir çok linux dağıtımı denemiş biri olarak neden linux dağıtımlarının popüler işletim sistemlerinin yerini alamayacağını kendi deneyimimle anlatmaya çalışacağım;
    1- Kurulumun zor olması; Kurulum esnasında disk bölümlendirme aşamalarının karmaşık olması ve pek çok dağıtımda diğer işletim sisteminin yanına kur seçeneğinin (Fedora gibi) olmaması.
    2- Bozulmaya çok müsait olması; Yüklendikten sonra donması (Ubuntu gibi), Açılırken hata vermesi ve açıldıktan sonra bir tıkla her şeyin kaybolması (Mint gibi).
    3- Dağıtımların sürekli hata vermesi; İster dağıtımın kendisinde olsun ister yüklü programlarda olsun sürekli hata ile karşılaşmak.
    4- Güncellemelerin sonunun gelmemesi; Sürekli yazılım güncellemesi uyarısının gelmesi (Zorin Os gibi).
    5- Terminale bağımlı kalmak; Hemen her şeyin terminalden halledilmek (yazılım güncellemeleri hariç) zorunda kalınması.
    6- Sürüm yükseltmenin sorunlu olması; Herhangi bir dağıtımın yeri sürümü çıktığında terminal komutlarının (update, upgrade vs. gibi) işe yaramaması ve her defasında yeni iso dosyası indirip format atma zorunluluğunun olması.
    7- Kişiselleştirmelerin istenildiği gibi yapılamaması; Masaüstü ortamının değiştirilememesi (xfce'yi, gnome'a çevirmek gibi) ve alakasız bir sürü program yüklenmesi.
    8- İptal etme ve yapılan işlemi geri alma sorunu; Terminalde yüklenen bir şeyin iptal edilememesi ve yüklendikten sonra geri alınamaması.
    9- Farklı dosya sistemlerinin çalıştırılamaması; Özellikle '.exe' uzantılı dosyaların çalıştıralamaması ve bu tür dosyaları çalıştıracak uygulamaların (wine gibi) sorunlu çalışması.
    10- Herhangi bir sorunda çözüm bulamamak; Toplulukların kullanıcılara yeteri kadar destek sunmaması ve mataryal sayısının son derece kısıtlı olması.
    Aklıma gelenler bunlardı. Umarım anlaşılmıştır. Herkese esenlikler dilerim. 🙂

    • @Storm_Cox
      @Storm_Cox 2 месяца назад

      Ek olarak,
      1. Masaüstü grafik, görünüm, görsel, erişilebilirlik hiç değişmemesi ve ya değişse bile ferah bir deneyim olmaması. Windows'un New Technology interface arayüzüne benzer arayüz olmaması.
      2. Driver ve sürücü uyumsuzluk sorunları olması.
      3. Tüm tarayıcılarda hala HTML5 ve bir çok video codec'lerin sorunlu olması.
      4. Profesyonel çözümlerin ücretlerinin pahalı olması.
      Not. Bana göre Linux'un önünde ki en büyük engel yine tüm Linux dağıtımlarıdır.

  • @Thepatriot1923
    @Thepatriot1923 3 месяца назад +2

    Evde Hp var Ubuntu Cinnamon, İşte Windows 11, kişisel bilgisayarım olan macbook air'de doğal olarak Macos var. Temel 3 işletim sistemini de hiç zorlanmadan kullanıyorum ve mutluyum. Hepsini de kullanmayı seviyorum.🤩

  • @GIGAY1K
    @GIGAY1K 7 месяцев назад +12

    Linux kullanımına mint ile başladım, hayatımın en iyi kararı oldu. Kafasında kuşku olanlara önerim bir kere de olsa deneyin

    • @barut128
      @barut128 7 месяцев назад +3

      bende mint ile başladım hâlâ mint'teyim

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 7 месяцев назад +2

      ben yıllar önce merak edip ubuntu kurmuştum. 3-4 yıl önceyse mint ile başladım. şimdi endeavouros kullanıyorum.

    • @ineedtheredeemer
      @ineedtheredeemer 7 месяцев назад +3

      Hocam olayı nedir? Neden windows varken linux? Neden rahatlık varken kafa karıştırıcı olan ve oyunlarda destekleme muhabbetini bile konuştuğumuz bir işletim sistemi? Bilmiyorum, bilmediğim içi öğrenemiyorum. Şahsen windowsda çok sorun yaşadım ama linuxda olup da windowsda olmayan normal kullanıcılara hitap eden şey nedir?

    • @GIGAY1K
      @GIGAY1K 7 месяцев назад

      @@ineedtheredeemer Kontrolün sizde olması hocam windowsun zorunlu güncelleştirmelerinden birinde yaklaşık 50gblık veri kaybettim bunların içinde vefat eden arkadaşlarımın resimlerinden tutun çektiğim mini belgesellerin son halleri dahi vardı. Ömrümün önemli bir kısmının benim rızam olmadan hiç olmasının inadına linuxa geçtim aslında. Evet rahatlık istiyorsanız kesinlikle windowstan şaşmayın ama belirttiğim gibi benin hıncım oyunları ille de proton kullanarak belki de 10 15fps düşük almaya belki de hiç oynamamaya veya basit bir kurulum yaparken belki de on saniyelik bir işlemi kırk bes saniyede yapmaya el veriyor. Basta sıkıntı verse de zamanla alıştım alıştıkça da windowsla bire bir aynı olmasa da çok yakın bir deneyim elde ettim bu nedenle temelli linuxta kalmaya karar verdim

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 7 месяцев назад +1

      @@ineedtheredeemer linux mint mesela, windows 10'dan hafif. az ram harcar, az kaynak tüketir. güncelleştirmeleri kapatıp istersek hiç yapmayabiliyoruz. stabildir. eksileri ise her oyunu açamamamız. mesela ben steam'de uzun süre bioshock ve bioshock remastered'i açamamıştım. şimdi ise stalker clear sky açılmıyor steam'de. ve cs2 çok kötü performansta çalışıyor. cs2'nin linux portu sorunlu bence. linux'un eksilerinden bir başkası ise sürücü sorunları,

  • @SaitYAMAK
    @SaitYAMAK 7 месяцев назад +4

    Linux u en son 2005-2006 yıllarına kadar kullanıyordum, ama; İşim gereği (bilgisayar işleri) 2. bir bilgisayarda da windows kullanmak zorundaydım. Son kullanıcıları Linux kullanmaya ikna edemiyorduk. Bir ara Microsoft un o dönemler firmalara bir sürü korsan kullanımdan dolayı cezai işlemler uygulamışlardı. Bunların arasında İstanbul büyükşehir belediyesi de vardı. Ama insanlar 1.) Linux kullanımından, 2-:) AMD işlemcili bilgisayar kullanımından korkuyorlardı.
    Bunun en büyük sebeplerinden biri Logosoft tu (LOGO muhasebe programını yapan ve satan şirket, aynı zamanda Microsoft Türkiye distribitörü) Bazı bilgisayarlara çift işletim sistemi kurardık bunu dahi kabul etmezlerdi.
    Şimdi ise insanlarda bilgisayar kullanımı %60 azaldı, insanlar bilgisayar yerine cep telefonu kullanıyorlar.
    Ayrıca yeni alınan bilgisayarlarda Linux kurulu gelse bile satın alan kişi daha görmeden bilgisayarcısı tarafından Windowsa çevrilir. Okullarda bile windows dersi veriliyor Linux değil. İş yerleri işe alımlarda bilgisayar bilgisi olarak (Windows, word-excel, power point) biliyor olmasını şart koşuyordu ve hala öyle şartları var.
    Ayrıca Grafik-Görüntü programları deyince akla ADOBE gelir, mühendislik programları (CATIA, SAP2000, Autodesk programları v.b.), küçük işletmeler için; ön muhasebe, kasa ve perakende satış, lokantalardaki sipariş programları, muhasebecilerin, avukatların özellikle doktorların kullandığı programlar ve ekipman programları,i v.b. bunlar windows ortamında çalışıyor.
    Linux un bilinirliği konusunda yanılıyorsun, Linux sizin tahmin ettiğinizden daha fazla tanınıyor.
    Ama insanlar kullanmaya korkuyor. Çok fazla haddinden fazla sürüm ve çeşit var, önüne gelen 3-5 kişi toplanıp Linux işletim sistemi hazırlıyor. Ben bile 1990 yılından bu yana işim bilgisayarla (elektronik ve pic programlama üzerine eğitim almış biri olaak) ben bile korkuyorum. Ayrı bir bilgisayara kurup kontrol etmek, artısını eksisini görmek, neler yapılabilir, neler yapılamaz olduğunu anlamak için zaman ayırmak gerkiyor. Bu da zor bir durum.
    Ayrıca; şimdi youtube yi taratsam 1000 lerce word excel powerpoint access wideosu bulurum, adobe ve hatta windows üzerinde çalışan mühendislik programları bulurum.
    Söylermisin; kaç tane open office, libre office programlarını detaylı bir şekilde anlatan, phoshop un, Autocad ın, premier in, muhasebe ve cari programların alternatifi olan linux üzerinde çalışan kaç tane eğitim videosu bulabilirsin? Çok az, hatta çoğunu bulamazsın bile.
    Ayrıca siz youtuberler; neden adınıza youtuber deniliyor? Yapışmışsınız bir youtubeye, tıpkı insanların windows ve macos lara yapıştığı gibi. Neden buradaki videoların izlesene.com da, vk.com da, vb. yok. Bu sorulara cevap verebilirsen Linuxun neden tercih edilmediğinede cevap bulmuş olursun.
    Lütfen kusuruma bakmayın, eğer yanlış bir şey söylediysem benim hatam, affedin.
    Kolay gelsin, hoşça kalın.

    • @axorisen8379
      @axorisen8379 3 месяца назад

      Windows hali hazırda zaten bütün hizmetleri sunuyorken Linux'a geçmek başa iş açmak olur diye düşünüyorum.Herkesin günlük bilgisayar kullanımını öğrendiği,windows 10'un default işletim sistemi sayıldığı bu dönemde öğrenmesi ve kullanımı zor olan bir sisteme geçmek coca cola yerine cola turka içmek gibi geliyor bana.İki farklı sisteminde bariz şekilde zayıf yönleri var özellikle Windows'un arka plan hizmetlerinin saçma derecede sistemi yoruyor olması gibi ancak bu ve bunun gibi sebepler kullanıcı tarafından göz ardı edilebilirken Linux'a geçmek Windowsta yaşanan problemlerin daha büyüğünü doğuruyor.
      Ortaokuldayken Pardus dersi almıştık ve o zaman bile öğrenciler (bilgisayarı yeni öğrenen adaylar) olarak kafamız çok karışmıştı 2012den beri windows kullanan biri olarak windows büyük bir güvenlik skandalı yaşatmadığı sürece Linuxa geçmem.
      Hali hazırda Microsoft büyük bir pazar payına sahip ancak ilerleyen zamanlarda Windows 12 gibi yepyeni bir sürümle çığır açıcı bir işletim sistemi ve arayüz yeniliği yaparlarsa bu pazarda Linux üretiminin durma noktasına geleceğini düşünüyorum.
      Keşke telefon piyasası gibi olsa iOS ve Android benzeri bir rekabet görmek iyi olurdu en azından Microsoft bize daha iyi özellikler sunardı.

  • @Falcon_9un_anahtari
    @Falcon_9un_anahtari 7 месяцев назад +10

    Bir zamanlar Linux tabanlı Pardus diye yerli bir işletim sistemi çıkmıştı ama projenin üstüne çok gidilmediği için tarihe karıştı. Pardusla ilgili video yapar mısın?

    • @axxture
      @axxture 7 месяцев назад

      Yapmıştı kanalında var

    •  7 месяцев назад

      Projenin üstüne gidilmediği için değil. Proje de o dönem fetöcüler de tübitakta çalıştığı için haklı bir gerekçeyle o sistemi komple yokettiler debian üzerine tekrar yazıldı

    • @N3XT4Techno
      @N3XT4Techno 7 месяцев назад +2

      Pardus halen var. Debian tabanlı olarak geliştirilmeye devam ediyor. Pardus yerli işletim sistemi olamaz olsa olsa yerli linux distrosu olur.

    • @Gerekyok31
      @Gerekyok31 7 месяцев назад +2

      Yanlış hatırlamıyorsam Bill Gates bizimkini ziyaret etmişti sonrasında kenara atıldı.

    • @dataextend
      @dataextend 7 месяцев назад +1

      Pardus Debian'ın makyajlı hali. Hiç bir fark yok.

  • @code_a_man
    @code_a_man 7 месяцев назад +6

    3 kere falan linuxtan bıkıp windowsa dönmüştüm son birkaç yılda. Artık temelli olarak linux kullanıyorum. Eğer yazılımla ilgileniyorsanız ve Microsoft özelinde araçlar (Visual Studio, Mssql gibi ) kullanmıyorsanız kesinlikle linux kullanmalısınız.

    • @selahaddin-dogan
      @selahaddin-dogan 7 месяцев назад +1

      bence Mssql sadece Windows kullanıyorsan Msql iyi Mysql'in linux'ta ki hali Mssql'in Windows'taki halinden çok daha iyi bence bana tek dert olan Visual Studio alternatifi bir yazılım bulamamdım.

    • @code_a_man
      @code_a_man 7 месяцев назад +1

      @@selahaddin-dogan okuldaki ödevler mssql üzerinden olunca aslında docker ile çözüyordum fakat bu management studio kesin windows istediğinden o amaçlı belirtmek istedim. Ben de postgresql kullanıyorum normalde xd. Evet visual studio kısmı sıkıntı.

    • @code_a_man
      @code_a_man 6 месяцев назад

      @@0·HYDROGEN·0 windows form olsun management studio olsun bunlar için windows şart ve visual studio ile visual studio code aynı şey değil

    • @selahaddin-dogan
      @selahaddin-dogan 6 месяцев назад

      @@0·HYDROGEN·0 onda windows form app desteği yok

  • @ramazansilme4078
    @ramazansilme4078 7 месяцев назад +3

    Linux son kullanıcıya uygun bir sistem değil ilgilisi ancak kullanabilir. Evet bilen için kolay ama bilmeyen için baş ağrısına dönüşebilir. Defalarca linuxa dönme denemeleri yaptım ama hep bir açık keyif kaçıran bir eksik ya da uzman bilgisi gerektiren bir sorunla karşılaştım. İnsanlar ilgili bile olsa forum forum gezerek problemine çözüm aramak istemiyor.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows isteyenlere Windows 10 LTSC en iyisi

  • @PhiBi5719
    @PhiBi5719 7 месяцев назад +20

    ben linux'u şu ana kadar hep windows'un eski bir sürümü sanıyordum 😂😂

    • @RobotOyuncuYT
      @RobotOyuncuYT 5 месяцев назад +2

      oha

    • @EfeYiğitKarakuş-y6f
      @EfeYiğitKarakuş-y6f 4 месяца назад

      @@PhiBi5719 o sırada linuxa windowsdan daha sık güncelleme gelmesi (en azından arch ve arch tabanlı dağıtımlar için)

    • @harungul1406
      @harungul1406 4 месяца назад

      @@EfeYiğitKarakuş-y6f evet. Ayrıca tüm güncellemelerin çok kolay ve hızlı yapılabiliyor olması muhteşem. Windows kullanırken windows update harici uygulama güncellemiyorsun kolay kolay.

  • @technoeren
    @technoeren 7 месяцев назад +1

    Hocam şöyle bir sıkıntıda var, yazılımcıyım ve bence yazılım ve uyumluluk açısından linux hem macosta hemde windowsa kıyasla güzel ama 4 senelik linux serüvenimde yaşadığım en büyük sıkıntı hemen açıp kulaklığımı bağlayıp kodumu yazayım dediğimde kulaklık bağlantı sorunları kopmalar, sesle alakalı sıkıntılar yaşadığım oldu ya da bir açtığımda alttaki menü çubuğumun bozulduğu zamanlar oldu sorunlar ya benden dolayıydı ya da değildi stabilitide kısmında sorunlar olabiliyor. MacOS'a geçtim ve direk açtığım gibi kodlamaya devam ediyorum.
    Yine de gönlümde linux bir numara ve hayatımın bir parçası.

    • @jagh3t548
      @jagh3t548 7 месяцев назад

      hangi dagitimi kullaniyordun? Arch gibi cok hizli guncelleme alan dagitimlarda bu tarz durumlar daha cok yasanir. Ama debian fedora gibi dagitimlar daha stabildir mesela.

    • @technoeren
      @technoeren 7 месяцев назад

      @@jagh3t548 kubuntu kullanıyordum

  • @LordHaydari
    @LordHaydari 7 месяцев назад +3

    Burada en büyük probleme değinilmemiş, kullanılabilirlik. Ortalama bir kullanıcı için bilgisayar araçtır, özelleştirilebilir olması avantaj değil karmaşıklık getirir. Linux kullanıyorsanız arka planda sistem ile ilgili bir sorun yaşamanız olasıdır. İleri seviye kullanıcı zaten bir şekilde sorununu çözer. Çok düşük seviyeli bir kullanıcı için ise Google' a girmesi yeterlidir ama iş yapan orta seviye kullanıcılar için sistemin sorunlarına yapması gereken işten fazla vakit ayırması gerekir. Örneğin bir senarist, muhasebeci, avukat, esnaf, öğretmen vs için stabil çalışan ve basit web işlerini yapabileceği bir sistem yeterlidir. Linux' ta karşılaşacağı bir sorun yaptığı işe ara vermesine sebep olur.

    • @olus6582
      @olus6582 7 месяцев назад

      Bunun benzerlerini Windows'ta da yaşayabilirsiniz. Bugün stabil bir sürü distro var bunların hepsi en az windows kadar kararlı.

    • @EmineCoskun-xi8gh
      @EmineCoskun-xi8gh 6 месяцев назад

      En azından linux kadar yaşamazsınız 2017den beri Windows 10 kurulu tek tük sorunlar dışında sorun yaşamadım format dahi atmadim

    • @EfeYiğitKarakuş-y6f
      @EfeYiğitKarakuş-y6f 4 месяца назад

      Günümüzde windowsda çıkan mavi ekran sayısı linuxta karşılaşılan sorun sayısından daha fazla. Sandığınızın aksine linuxta çok fazla hatayla karşılaşmazsınız.

    • @utkusazli
      @utkusazli 4 месяца назад +2

      ​@@EfeYiğitKarakuş-y6f adamın dediğini bile anlamıyorsunuz ama cevap veriyorsunuz. Ben avukatım ve bu işle alakalı olan udf editör ve e-imza uygulamaları linux dağıtımlarında adam akıllı çalışmıyor. Bir sürü sorunu var. Pardus'ta bile doğru düzgün çalışmıyor. Bu sorunları çözmek çoğu kullanıcı için zor ve bazı dağıtımlar zaten hiç desteklemiyor. Ona uygun paket yok çünkü. Onu da açarsın başka yollar kullanmalısın. Hadi zaman harca uğraş bi şekilde hallettin ama bi bakmışsın yarın çalışmıyor. Sen bir avukat olsan bu riski ve zaman kaybını göze alır mısın? Anladın mı şimdi arkadaşın nasıl bir sorundan bahsettiğini. Sen kalkmışsın mavi ekran diyorsun. Tamamen fanatikçe ezberlenmiş cevaplar bunlar.

    • @EfeYiğitKarakuş-y6f
      @EfeYiğitKarakuş-y6f 4 месяца назад

      @@utkusazli pdf editör ve e-imza uygulamaları hatalıysa onların alternatiflerine bakabilirsin linuxta windows için üretilmiş *bazı* şeylerin hatalı olması normal ama alternatifleri gayet sorunsuz çalışıyor hatta benim deneyimimle anladığım kadarıyla alternatifler çok daha iyi ve benim demeye çalıştığım şey sadece mavi ekranla alakalı değil windowsun linuxtan daha sorunlu olmasıyla alakalı siz windowsu çok sorunsuz bir işletim sistemi sansanızda arka planda bir sürü sorun oluşuyor ben windowsu kullanırken kullandığım programlarda çok fazla hata alıyordum ama linuxa geçip bunların alternatiflerine baktığımda hem alternatiflerinde daha fazla özellik hem daha iyi bir arayüz gördüm hemde çok daha az hatayla karşılaştım

  • @_Haruyuu
    @_Haruyuu 7 месяцев назад +13

    Windows kullanmak zorunda olmasam kesinlikle geçerdim. Adobe ve türü programlara işim yüzünden bağımlıyım. Elimden geldiğince araştırmaya ve okumaya devam edeceğim. Linux kullanmayı belki bir gün gerçekten yapabilirim.

  • @mustafaerkek5023
    @mustafaerkek5023 7 месяцев назад +2

    Neden Symbian Tercih edilmedi ? Az donanımla çok iş yapabiliyordu. Tek çekirdek işlemcisi ve 256mb ram li modelleri bile android in ilk 5 sürümlerinden daha stabil çalışıyordu. Bahsettiğim symbian sürümü fp2 ve belle refresh s60v5 (Nokia 701-808-e7-n8) . Tutupta 5800 xm deki symbian s60v3 ile kıyaslamayın.

  • @sevban
    @sevban 7 месяцев назад

    7:54 solda hepsiburada da işletim sistemi filtresinden linux da seçmişsin. bazı satıcılar freedos bilgisayara da linux yazıyor. benim yeni aldığım laptop öyle mesela.
    ayrıca seviliyosun ❤

  • @Xelazzz
    @Xelazzz Месяц назад

    100 bin abone hayırlı olsun abi

  • @ricksanchez7485
    @ricksanchez7485 7 месяцев назад +5

    Ben oyun sayısından değil de genel olarak Linux üzerinden oyun oynarken optimizasyon sorunları ve fps sıkıntıları yaşanıyor diye bir duyum aldığım için şüpheli yaklaşıyordum. Bir game developer olarak kullanmaktan cekiniyorum. Tavsiyelerin var ise cok mutlu olurum.

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 21 день назад

      CS2 linux'ta windows'takindan çok daha kötü çalışıyor. optimizasyonu berbat. bu sadece verdiğim küçük bir örnek. daha fazla oyun örneği verilebilir

  • @Vibasdo
    @Vibasdo 7 месяцев назад +3

    İşte yeni ve mükemmel bir video daha

  • @MKara36
    @MKara36 7 месяцев назад +17

    Profesyonel yazılımların olmaması evet etkili ama bence bu küçük bir etki. Çünkü daha dar bir kitleye hitap eden bir sorun. En önemli noktalar çok fazla dağıtım olması ve insanların alışkanlıklarından vazgeçmek istememesi.

  • @BLCNYY
    @BLCNYY 7 месяцев назад +17

    Ve bence Microsoft, Linux'a karşı politikalar uyguluyor da olabilir. Üreticiler Linux varsayılanlı bilgisayarlar üretmek istese de Microsoft, Windows'un tahtını sarsmamak için anlaşmalar yapıyor olabilir.

    • @eilhanzy
      @eilhanzy 7 месяцев назад +1

      Bence direkt öyle. Windows'ta kalmak için WSL'i piyasaya sürmesi buna bir örnek.

    • @unitythemaker
      @unitythemaker 7 месяцев назад +1

      Ayrıca Microsoft Teams de desteklenmiyor. Teams kullanan şirketlerde Linux kullanıcıları çok zorlanıyor.

    • @twitchizle
      @twitchizle 7 месяцев назад +2

      Linux DE olarak cok kotu.

    • @faruktabutcuogullar2614
      @faruktabutcuogullar2614 7 месяцев назад +3

      Microsoft zamanında Türkiyede üniversitelerle çok sayıda anlaşma yapmış. Eğitimler vermiş. Öğrenciler okulda microsoft teknolojileri ile eğitim aldıkları için sektörde de alışkanlıklarını devam ettirmişler. Örneğin dünyada c# dili çok popüler değildir. Ama Türkiyede hala popüler.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC yükleyin 2031'e kadar destek

  • @dark-wolf-tr
    @dark-wolf-tr 6 месяцев назад +4

    linux un sevilmemesi ya da program desteginde zayif kalmasinin bunlarla alakasi yok. linux gundelik kullanimda yetersiz bi os olmustur. bu cekirdekle ancak ve anxak on tanimli isler ya da basit sistemler kullanilabilir. bi noktadan sonra cekirdek windows gibi yogun islemlere maruz kalinca sapitiyor. akla hayale gelmedik sorunlar cikariyor.
    misal yazici kurmaya calistigimizda tam 8 saat ugrasmistik. ayni yazici windowsta sadece 5 dakikada kuruluyor. sonra yazicinin resmi teknik servisini aradik o bi suruci verdi. ve o surucu de 2 hafta sonra calismayi yine kesti :):)
    gundelik ve ofisde linux kullanmaya calisirsaniz eninde sonjnda uzulursunuz.
    linux cekirdegi ile gundelik kullanimda basariya ulasmis tek proje androiddir. -ki o da linux ne kadar sayilir tartisilir. - dahasi yine bi windows degildir ve yapacagi seyler bellidir.
    sozgelimi ben cift ekranda birinde youtube acarken oburunde-artik kullanmasak da- bi pencerede cd den imaj alir, oburunde bi medya dosyasini encode ederken baska pencerede baska cd yi baska surucuye yazdirabiliyorum. bunun yaninda gelen mesajlara falan bakiyorum.
    hadi bunu yapicak bi babayigit linux var mi??
    buyuk sistemlerde linux var evet. ama onlar gundelik pc ler kadar cok yonli degil. veriyorsun hazir komutu onu yapiyor. misal oyun serveri ya da internet sitesi hosting ya da veri yedekleeme nas sistemler. bunlar veri guvenligi ve giris cikistan baska bi halt etmiyor ki cekirdek aptallassin??

    • @dark-wolf-tr
      @dark-wolf-tr 5 месяцев назад

      @@dokuzun9 pc mavi ekran verirse ustani degistir. Elimde 20600 kusur saattir calisan bi laptop var ve kopan sarj soketi+ kapasitor yenileme sonrasi hala calisiyo. Hatta su anda poi izliyorum.
      Ama linux os kullanan hicbi musterim mutlu degil

    • @dark-wolf-tr
      @dark-wolf-tr 5 месяцев назад

      @@dokuzun9 yes. Any problem??

  • @ardabey0563
    @ardabey0563 7 месяцев назад

    7:05 yo abi valla Windows 11 LTSC diye bir şey çıkmış benim Windows 8.1'de bile kasan anyik laptopuma kurdum ve yağ gibi akıyorum hem de yasal olarak destekli bir şekilde yükseltebildim ve içinde normal windows'larda ki gibi gereksiz uygulamalar veya reklamlar olmadan geliyor aşırı iyi bence.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC kadar iyi değil, ve halen yapım aşamasında

    • @ardabey0563
      @ardabey0563 7 месяцев назад

      @@WololoWololo2 hayır bence 10 LTSC den daha iyi benim bilgisayar hem 8.1 hem de 10 LTSC de kasarken 11LTSC de yağ gibi akıyor şimdi "Xtend Project" adı verilen türk yapımı bir windows 7 extended kernel buldum ona geçtim.

  • @ooo-o4b
    @ooo-o4b 3 месяца назад

    6:34 deki o bütün tarayıcı yerine nasıl bakıyoruz veya linuxun hangi sürümü

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR 7 месяцев назад +1

    Windows bana bantla tutulan bir işletim sistemi gibi geliyor
    kaynakların(cpu,ram vb) yarısını kullanıyor
    küçük bir işlem için yarım saat kullanmayacağım şeyler yapıyor arkaplanda
    ama linux çok hafif ve hızlı
    küçük işlemleri çık hızlı bir şekilde yapabiliyorum

  • @amanasil
    @amanasil 7 месяцев назад +4

    Yine nokta atışı tespitler olmuş. Bu arada SSD diskimize portable linux kurma ile alakalı bir video gelir mi?

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +3

      Normal takıp kur. Bilgisayarını başlatmadan önce SSD'ni tak ve BIOS'ta öncele. Bir sorun yaşarsan foruma yazabilirsin: btt.community

  • @atlassisy
    @atlassisy 7 месяцев назад

    oyunlarimin yüzde 90'ı epic'te. Epic'i yüklemeyi başaramamıştım. Ea games de yok. mesela pdf-xchange diye lisanslı bir uygulama da hata verdi (başka kullandıklarım da). yani bunlar benim için kritikti ama olmadılar ne kadar forumdan baksam da. ama mintlinux'u eski bir pc'de kullanıyorum. :D yani sayesinde kullanabiliyorum. 2 gblık core 2 lik bir pc'yi de fydeos ile kullanıyorum. Yani gerçi o da linux sayılır.

  • @mutlukurtt
    @mutlukurtt 6 месяцев назад

    Windows u gerçekten kolay geliyor diye kullanıyordum yani kodlama çalışıyorum. Figma öğreniyorum ister istemez kendime diyordum ki rahatsın işte kurcalama ama senin tavsiyenle bir Linux dağıtımına geçtim ve sadece şunu söyleyebilirim zorinos pro aldım ve gerçekten bu kadar konforlu bu kadar hızlı açılan bu kadar estetik bir sistem görmedim hele jöle hali ve mac gibi simge durumuna küçültmek beni benden aldı. Format atmayı bilen biriyim. Ve iyiki seni dinleyip zorinos a geçmişim. Aslında geçmemi sağlayan şey en çok sinir olduğum başlata gelen reklam olayı oldu ve windows 10 desteğini kesiyor olması ha benim pc orta segment windows 11 yüklü ama bunun bir gün bizide etkileyeceğini kafasına göre reklam dayatması Windows’tan beni soğutmaya yetti. Zaten tüm işlemlerimi vscode ile yapabiliyorum kaldı ki vscode Linux ta da var. Figma zaten browser ile kullanılan bir şey. Okul okuduğum için excel e ihtiyacım var ama buda sorun değil çünkü office com dan kullanabiliyorum canva arada bir lazım oluyor e oda browserda son zamanlarda framer a heves saldım evet oda browser ile yapılıyor. Kısacası adobe ve steam için ve windows a office i yükleyebilme durumu için daha çok windows un reklam dayatma ve arka planda tonlarca şeyi çalıştırmasına laptopumu her geçen gün öldürmesine katlanmaktan bıktım. Zorinos pro neden aldım çünkü böyle güzel bir dağıtımı desteklemek istedim. Evet 47 dolar az değil ama windows un görsel olarak itici olmasından ve Linux kadar özelleştirme şansı vermemesinden bıktım. En çok garibime giden şeyde şu oldu windows format atmak istediğimde Ethernet kablosu ve kablolu mouse gerekiyor ama zorinos u kurarken oda ne touchpad i algıladı ve Wifiyi görüp formatladım. O kadar mutlu oldum ki Linux a geçmekten gerçekten sana bir teşekkürü borç bildiğim için bunları yazdım. Severek takip ediyorum videolarını.

  • @alper.t
    @alper.t 6 месяцев назад +3

    1 aydır Ubuntu 24.04 LTS kullanıyorum. Ubuntu pro diye birşey var onu yaptım bir artısı var mıdır normal kullanıcı için. Canlı güvenlik yaması yaptı birkaç defa yeniden başlatmak istemedi.

  • @anettahitgawer
    @anettahitgawer 7 месяцев назад

    Her ne kadar Linuxa geçmek istesem de Adobe programlarının desteklenmemesi beni zorluyor yaklaşık 2 yıldır webtoon editörlüğü yaptığımdan üretken dolgudur katmanlardır dizgide kullanılan yazı efektleridir gimp gibi programlarda bulunmadığı için (belki de bulunuyordur ama ben bulamadım) linuxa geçemiyorum. Sanırım emekli olup öyle geçeceğim :3

    • @jagh3t548
      @jagh3t548 7 месяцев назад

      dualboot kullanabilirsin veya wine'i ile calistirmayi da deneyebilirirsin ama cok saglikli olmayabilir.

    • @anettahitgawer
      @anettahitgawer 7 месяцев назад

      @@jagh3t548 doğru diyorun. Fedor'nın son sürümünü o şekilde kullanmıştım ama günümün çoğunu yine windowsda geçirdiğimden fedoraya artık hiç geçmez olmuştum. Hedefim bu yaz tamamen bir linux dağıtımına geçmek olacak. Umarım başarırım :/

  • @quiTefsNEX
    @quiTefsNEX 7 месяцев назад +2

    Senin linux nasıl kurulur videondan linux kurdum 1 hafta önce, şu anda sorunsuz kullanıyorum dağıtım olarak ubuntu 24.04 LTS seçtim bunun sebebi ise görünüşünü beğendim ve hiç tecrübem olmadığı için en çok kullanılan bir dağıtım seçmek istedim, bir sorunla karşılaşırsam çözümünü kolayca bulmak istemiştim ( şu ana kadar hiç karşılaşmadım) bu yüzden ubuntuyu seçtim ve memnunum şu anda. Linuxa geçme sebebim ise windows bilgisayarımda düzgün çalışmıyordu.

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 7 месяцев назад +1

      iyi yapmışsınız. bende linux kullanan oyuncuyum. oyunları linux'ta oynuyorum.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC 2021 kur kafan rahat olsun

  • @enesycl6684
    @enesycl6684 7 месяцев назад +4

    Tamam oyun var ama fps sorunu da yaşanıyor cs2 de Linuxta Ubuntu garuda mint vs birçok dağıtımı denedim 100 fps alırken Windows da 150 fps alıyorum mecburen Windowsa geçtim

    • @pmeo
      @pmeo 7 месяцев назад

      Evet örnek verecek olursak düz Windows 10 indirdiğim zaman sözde ayarlardan ekran kartı güncel demesine rağmen oyunlarda çok düşük fps veriyordu 3. Parti yazlım uygulamalarıyla ekran kartını güncelledim ve güzel performans verdi ama ne zaman linux yüklesem aynı sorunu yaşıyorum ama kötü olan mevzu linuxta 3 parti uygulamalar yoktu o sebeple winde 60 fps aldığım oyunu csgoda 20 fps alıyordum ama internette baktığım Zaman tam tersi linux daha performanslıidi

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC 2021 kullanırsan FPS daha çok uçuyor

  • @vlqzx00
    @vlqzx00 7 месяцев назад

    Vay be, kanalı keşfettiğimde sadece 5 bin aboneydi. 50 bin abonen hayırlı olsun abi :D

  • @gollerdiyari
    @gollerdiyari 7 месяцев назад +3

    Selamlar lütfen bu yorumumu dikkate al. Senin ve daha birçok yutubırın tavsiyesi ve videolarıyla ve Windowstan soğumamla, bundan altı ay önce çok uğraşarak linux kurdum. Ancak laptopumun dahili wifi 2.4 ghz olan modemine ayrı olarak aldığım 5ghz lik dongle'ı linuxta tanıtamadım. Sonra creality k1 max üç boyutlu yazıcının kendi programı olan creality print i yüklememe rağmen slice-dilimleme yapma kısmına geçmiyordu. İnterneti 110 megabit kullanmak yerine 40 mgbit kullanmak istemediğim ve yazıcıyıda kullanmam gerektiği için linux ve windows yüklü pc de üç dört aydır linux a girmiyorum.

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +1

      Teknik problemler için foruma yazabilirsiniz - btt.community

    • @gollerdiyari
      @gollerdiyari 7 месяцев назад

      @@yusufipk teşekkür ederim. ama foruma yazılıp ta çözüme kavuşacak konu değil diye düşünüyorum

    • @meta_aviation4909
      @meta_aviation4909 7 месяцев назад

      @@gollerdiyarilınux amele işi cidden

  • @Yasin-pb3bx
    @Yasin-pb3bx 6 месяцев назад +1

    Aslında insanlar oyun konusunda haklı, niye derseniz masaüstünde çalışan bir Linux daha verimli ama laptopta tam tersi daha fazla güç harcıyor. Çok popüler olmayan bir oyun vardı steamde linux versiyonu olan bir oyun oyundaki bazı resimler kaymıştı. Discord da aynı şekilde arkadaşlarıma ekranı paylaşırken tek bir programı göster seçeneği çalışmıyordu vs.

  • @Q7_edits_27
    @Q7_edits_27 7 месяцев назад +3

    Bir şey soracağım hangi linux dağıtımını kullanıyorsun (yeni aboneyim)😁

    • @defexthor
      @defexthor 7 месяцев назад

      Arkadasin yuzunde "btw i use arch" ifadesi var 😂

    • @xidd
      @xidd 7 месяцев назад

      mint

    • @Q7_edits_27
      @Q7_edits_27 7 месяцев назад

      @@defexthor kötü bir anlama gelmiyor dimi ona göre profil resmimi degistiririm

    • @PITIS_TR
      @PITIS_TR 7 месяцев назад

      ​@@xiddArch kullanıyor diye biliyorum

  • @asd-ge9lp
    @asd-ge9lp 7 месяцев назад

    Kullanıcıların çoğunun mahremiyet, gelişmiş özelleştirilebilme ve küçük de olsa performans artışını umursamaması. Çoğunluk "sadece çalışsın" mentalitesiyle düşünmesi linux dağıtımlarının gelişmesini engelliyor. Hatta çoğu kişinin güvenlik güncellemesi alıp almayacağını umursadığını bile düşünmüyorum. Bunun en güzel örneği özellikle genç olmayan neslin kullandığı akıllı telefonların çoğunun güncelleme desteğinin çoktan bitmiş olması. Çoğu kişi windows'u, android/ios'u veya kullandığı uygulamaları/web tarayıcıları tweak edip daha mahremiyet dostu olmasını sağlamıyor. Özelleştirme konusu da aynısı, kimse o kadar fazla özelleştirme yapmıyor, çoğunluğun yaptığı en büyük özelleştirme ekran kağıdını değiştirmek ve masaüstüne kısayol atamak.
    Diğer bir mesele de linux'un göründüğü kadar son kullanıcıya hitap etmemesi. Windows'da her şey için bir pencere bulunur. Dolayısıyla çoğu sorun hiç terminale başvurulmadan halloluyor. Linux için bu geçerli değil, elbette grafik arayüzü konusunda önemli gelişmeler kat edildi ancak sorun çözmek için terminal ve config dosyaları neredeyse şart. Çok fazla distronun olması da sorun çözümünde bir dezavantaj sağlıyor.
    Kısaca, linux'un popüler olabilmesi için bir şekilde windows kadar donanım/yazılım desteği ve terminalin bir zorunluluk olmaktan çıkması gerekiyor.

  • @canerkosedag8569
    @canerkosedag8569 7 месяцев назад

    Bu kanala 500 aboneyken abone olmuştum. Vay be! Bİr Linux temalı RUclips kanalının bu kadar büyüyebileceğini hiç düşünmezdim.

    • @turansina
      @turansina 6 месяцев назад

      Windows 11 meselesi yüzünden hepimiz yeni bir arayışa girdik. 😊

  • @kemalsaydut
    @kemalsaydut 7 месяцев назад

    3 ay kadar önce sizin videolarınızdan etkilenerek Fedora'ya geçiş yaptım ve gayet memnunum. Sanıldığı gibi zor bir durum yok. Sadece biraz merak etmek lazım. İnsanlara zorla Linux yükleyip 1-2 ay kullanmaları için zorlansa %70'i Windows'a dönüş yapmaz. :D

  • @HarunYahyaKotan
    @HarunYahyaKotan 7 месяцев назад +11

    Oyunlarda tam destek yok. Benim gibi birçok kişi Windows 11'e geçmeye bile endişe ediyorken linux çok zor.

    • @tayfuraltinay1894
      @tayfuraltinay1894 7 месяцев назад +3

      24h2 ile Düzelirse geçerim 11 e 😉 Ama şimdilik hayır maalesef.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC 2021 kullanın

    • @turabhuseynov5159
      @turabhuseynov5159 6 месяцев назад +1

      protondb ye bak dostum neredeyse tüm oyunlar sorunsuz çalışıyor. Native olmayanlar için de wine var.

    • @GtxShazam
      @GtxShazam 5 месяцев назад

      ​@@tayfuraltinay1894 Kanka şuan windows 11 guzel kurabilirsin sorun yok ben yaşamiyorum şuan

    • @GtxShazam
      @GtxShazam 3 месяца назад

      @@humanity_rm_rf 2 gb yiyo boş yapma diğer gb lari sistemin harciyo işlemcin vb

  • @haydar_kir
    @haydar_kir 7 месяцев назад +2

    Ne zaman Linux kursam ve programlar yüklemeye kalksam, çok kritik programlardan biri yada ikisi herhangi bir sebepten yüklenmiyor. Ki ben bilgisayardan az çok anlıyorum. Normal vatandaş ne yapsın. O yüzden iktir et dedim.

    • @dreamzornot
      @dreamzornot 7 месяцев назад +1

      Ben sadece 4 yıldır bilgisayar kullanmama rağmen pek sorun yaşamadım 🤔

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR 7 месяцев назад +2

    saçma sapan hatalar çıkıyor sürekli format atmak zorunda kalıyorum

  • @toyeca10
    @toyeca10 6 месяцев назад +2

    Bence asıl soru "İnsanlar neden Linux kullanmıyor" değil "İnsanlar neden Linux kullansın" olmalı. Herkes Windows kullanırken bu komunitenin bir parçası olarak herkes ile ayni telden calmak varken boyle bir maceraya kim niye girsin?

  • @kolay_yemek
    @kolay_yemek 20 часов назад

    İnsanların para verdikler bir şeyden vazgeçmeleri zor. Laptopta hazır gelen windows, yıllarca 2. sistem olarak durmuştu ve hep tekrar sistem kurulumlarında başıma dert olmuştu. Sonra düşündüm, ben en son windowstan sistemi ne zaman açtım diye. Onu düşündüğümde en azından 1 yıldan fazla olmuştu. O sistem kurulumundan beri windows yok ve şu ana kadar da bir eksikliğini hissetmedim. Gayette mutluyum. Mint ve openSuse kullandım yıllarca. Sistemim eski kaldığı için (nvidia driver sorunu) sonunda bende Arch Linux lü oldum. Zor zor diye ben de ÖN YARGIYA kapılmışım arch linux konusunda. "DOS" zamanlarından terminal kullanmaya alışık oluca diğer sistemlerden daha kolay geldi.

  • @barisyild
    @barisyild 7 месяцев назад +2

    Windows Mac gibi işletim sistemlerinde bir sorun yaşadığınızda google bile açmadan işletim sistemi içerisindeki toollardan sorunlarınızı çözebiliyorsunuz ancak linux'ta çok spesifik sorunlar dışında tamamen terminale bağlısınız.
    İşletim sisteminide sorun var ve cihaz bir sebepten açılmıyor mu geçmiş olsun kurtarma arayüzü ya yok ya da çok kısıtlı ve terminal kullanmanız gerekiyor donanıma bağlı bir sorun yaşıyorsanız forum forum dolaşmalısınız, spesifik bir sürüm kullanıyorsanız işletim sistemi sürümünüze tam uygun çözümü kullanmalısınız misal ubuntu 20.04'de bulunan çözüm 22.04'de çalışmayabiliyor ayrıca yabancı klavye düzeni ile kurtarma komut satırında bol şanslar 😂
    Benim düşüncem linux gelişmiş kullanıcılar için yaratılmış bir işletim sistemidir ve 2 gui ekleyerek tüm kullanıcı sorunlarının çözülmeyeceği aşikar çünkü işletim sistemi inanılmaz detaylı yönetime izin veriyor bu da ihtimalleri çok arttırıyor ne yazık ki her şeyi gui ile çözemeyeceğiniz bir ortamda ev kullanıcılarının iyi bir deneyim sağlaması mümkün değil.

    • @dokuzun9
      @dokuzun9 5 месяцев назад

      Güzel değinmissin ama ben hayatımda bir kere bile windowsda bi sorun olduğu zaman, kurtarma tool larının işe yaradığını görmedim hep elle yapmak gerekiyor.

    • @barisyild
      @barisyild 5 месяцев назад

      @@dokuzun9 ev kullanıcısı genellikle çökme durumlarında hemen sistemi geri yükleme metodunu kullanır ve açıkçası oldukçada etkilidir ancak bazı dosyaların kaybıyla sonuçlanabilen bir işlemdir.
      Virüsleri saymazsak ev kullanıcılarının bilgisayarı genellikle işletim sistemi güncellemesi sonrası bozulur windows güncellemeleri geri almak için bir arayüz sunarken en popüler linux dağıtımlarında böyle bir arayüz yok tabii emin değilim yanlışım varsa düzelt lütfen.

    • @dokuzun9
      @dokuzun9 5 месяцев назад

      @@barisyild yani benim kastettiğim bazen windowsda sorunu düzelt tarzı kısımlar oluyor ya, ona bastığım zaman sorunlar hiçbir zaman düzelmedi😂 hep kendim elle düzeltmek zorunda kaldığımı hatırlıyorum. Ama kurtarma işlemleri çalışıyor o ksıımda haklısın windowsun kendi dosya sistemine zarar verince, kurtarma tooları herşeyi geri yüklüyor.

    • @barisyild
      @barisyild 5 месяцев назад

      @@dokuzun9 evet bazen eksik sürücü olduğunda felan işe yarayabiliyor bazen ses sürücüsünü devre dışı bıraktıysan açayım mı diye soruyor felan sorun çözme aracı basitçe kullanıcı hatalarını çözüyor sanırım.

  • @yusufbaturalpbekec334
    @yusufbaturalpbekec334 7 месяцев назад +3

    Bilmediğimden soruyorum bu linuxda oyunları oynamak için kullanılan uyumluluk wine aracı adobe un programları veya benzer programları uyumlu yapmak için kullanılamıyor mu? Kullanımıyorsa neden? Açıklayıcı bir cevap verebilir misiniz?

    • @hyrkan_3504
      @hyrkan_3504 7 месяцев назад +1

      bazi surumler calisirken bazilari problem yaratiyor ancak isin icin bagimli deilsen gece bilirsin ben windowsdan kde neona gectim, hayatimda hic bilgisyardan bu kadar keyif aldigimi hatirlamiyorum (ozellikle terminal olayi mukemmel)
      )

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Şimdilik Windows 10 LTSC kurun 2031'e kadar desteği var

  • @harungul1406
    @harungul1406 4 месяца назад +1

    Linuxa yaklaşık 2 hafta önce geçiş yaptım. Gayet memnunum. Windowsu zorunlu olarak kullanmam gerekirse ya dual-boot yaparım ya da sanal makine kullanırım. Ana OS bundan sonra büyük bir sorun yaşamadığım sürece linux olarak kalıcak.

  • @EditsAnimations
    @EditsAnimations 7 месяцев назад

    Nobara kullanıcısıyım ve Nobara'yı çok sevdim daha önce mint ve pop kullanmıstım ama Nobaranın Fedora tabanlı olduğu için çok sevdim
    Yapımısı GloriousEggrol bu OS'e oyun ve program çalıştırmak (Windows) için çoğu seyi indirmiş Wine-Bottles, Proton GE ve ben baya kolay buldum nobarayı

  • @CRXWN_
    @CRXWN_ 2 месяца назад

    Linux a geçmek istiyorum ama Windows 11 den ne farkı var ve Windows 11 de kullanılabilen ama Linux ta kullanılamayan neler var benim PC de sıkıntı yok ama PC'yi hem daha hızlandırmak istiyorum hem de temaları daha çok değiştirilebilir oluşu çok güzel. Kaybedebileceğim şeyleri bilebilirsem Windows 11 den Linux a geçerim neden mi zorluğu Umrumda değil alıştıktan sonra herşey yapılabilir ve Microsoftun satın aldığımız PC yi yönetmesinden ve berbat etmesinden sıkıldım.

  • @Pengu212
    @Pengu212 12 дней назад

    3:36 hemde nasıl korkmuştum ama ilk atıştan sonra çok basit bir iş gibi gelmişti

  • @ardabalkan
    @ardabalkan 5 месяцев назад +1

    Abi sorun şu windows ile tam uyumla çalışan bilgisayara başka bir işletim sistemi kurmak istemiyorum çünkü tam uyumla çalışmazsa olmaz

  • @MuharremElyesa
    @MuharremElyesa 7 месяцев назад

    Ben uzun zamandır windows kullanmadan sadece linux işletim sistemine geçmeye çalışıyordum. Ama ne yaptıysam şu nvidia sürücülerinde windows'tan daha iyi bir verim alamadım. Çok farklı dağıtımlar, kurulum yöntemleri denedim bir türlü olmuyor. Şu anda win11 kullanıyorum. Memnum ve bu ekran kartı gibi sorunlar linux'da düzgün çalışmaya başlayana kadar da şimdilik daha denemeyi düşünmüyorum :)

    • @kahininkurabiyeleri
      @kahininkurabiyeleri 7 месяцев назад

      windows'ta nvidia denetim masası varken linux'ta nvidia-settings var. diğer adıyla nvidia x settings. windows'taki daha iyi.

    • @MuharremElyesa
      @MuharremElyesa 7 месяцев назад

      @@kahininkurabiyeleri aynen hepsini tek tek araştırıp kurcaladım. Maalesef tam destek vermiyorlar :(

  • @adnancankartal8270
    @adnancankartal8270 7 месяцев назад

    10 yil once de terminallik cok bi sey yoktu ki. 2013ten beridir Mint kullaniyorum. Orijinal Debian`dan Garuda`ya kadar. Isim geregi Rhel de kullanmam gerekiyor gun icinde. Bu sistemler arasinda cok buyuk farkliliklar yok. Masaustu ortami olarak da Cinnamon en begendigim ortam. Kullandigim donanimlar genelde orta-ust segment olmasina ragmen MS tarafindaki urunleri mahremiyete saygi duyulmamasi, tercihlere saygi duyulmayip bir seylerin dayatilmasi ve urunlerin fazla agir olmasi nedeniyle tercih etmiyorum. MS urunlerini kullanmak zorunda kaldigim donemlerde mecburen gecici sure dualboot olarak kullandim. Hobi olarak GIMP ve Inkspace kullaniyorum. Adobe urunlerinden daha iyiler mi bilmem ama benim isimi goruyorlar. Libre office zaten isletim sisteminden bagimsiz ilk tercihim.

  • @mustafaemin7389
    @mustafaemin7389 3 месяца назад

    Yazılımcıyım. Hyprland kullanıyordum ama ETS2’de Windows’a kıyasla inanılmaz bir performans düşüşü vardı. Bunun nedeni nvidia driverları. Official driverları kullanıyorum ama nedense driver ekran kartının tüm gücünü kullanmıyor. Bunu da tuxedo control center da gördüm. Rtx 3050 ekran kartım var Windows’ta en yüksek ayarlarda bile çok akıcı oynayabiliyorum ama Linux’ta en yüksek ayarlarda nerdeyse 30fps oluyor oyun. Tabii buraya gelene kadar bin bir türlü sorunu çözdüm ve öyle kullanılabilir hale geldi. Benim gözümde en büyük sorunlardan biri driver açıkcası

  • @crusader007
    @crusader007 6 месяцев назад

    Abi selam 6:36 da kullandığın sitenin ismi nedir

  • @barsbilgin4401
    @barsbilgin4401 7 месяцев назад

    Bir konuda bilgisayar üreticilerinin donanım ve driverların herhangi bir linux dağıtımı test edilmeden ve onaylamadan çıkartması. Örneğin Lenovo Thinkbook P16 almıştım ubuntu da bluetooth malesef problemli idi. mouse bluetooth ile kullandığımda çok fazl donma yaşıyordum. Çift monitör ile farklı seviyede ayarladğımda görüntüde donma oluyordu. Lenovo sitesinde ubuntu certified laptoplarına baktığımda en az 3 nesil eski laptopları görüyorsun. Sırf bu yüzden bir dönem wsl kullanarak devam ettim 😢.

    • @WololoWololo2
      @WololoWololo2 7 месяцев назад

      Windows 10 LTSC çok daha iyi

  • @wessgggg1884
    @wessgggg1884 7 месяцев назад +3

    Abi Yapay zeka modellerinin eğitimi ve çalıştırılmasında Windows'un mu yoksa Linux'un mu daha hızlı olduğunu merak ediyorum. Nvidia'nın açıklamasının ardından Cude 12.0 ile Windows'taki yapay zeka modelleri 3 kat hızlandırıldı. Linux daha mı hızlı? Bunu bilen var mı?

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +1

      Bilmiyorum araştırmak lazım.

    • @anlhakanyarc4850
      @anlhakanyarc4850 7 месяцев назад

      Aynı, bir fark yok diyebiliriz. Geliştirme ortamı önemli sadece. Windows'ta Visual Studio ile geliştirmeye destek verirken Linux'ta maalesef eclipse denilen saçma sapan bir şeyin eklentisi ile geliştirme yapabiliyorsun.
      VSCode'a veya Qt Creator'a geçirmeyi çok denedim ama başarılı olamadım. Olabilen varsa bir yardımını alırım. :)

    • @faruktabutcuogullar2614
      @faruktabutcuogullar2614 7 месяцев назад

      linuxta anaconda var mı?

    • @anlhakanyarc4850
      @anlhakanyarc4850 7 месяцев назад

      @@faruktabutcuogullar2614 Var

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад

      @@faruktabutcuogullar2614 Evet

  • @OpenSourceGuyYT
    @OpenSourceGuyYT 7 месяцев назад

    Terminal kullanması çook zevkli.
    Hatta PC'mde oyun vb bişey olmadığında sadece terminalle ilgileniyorum :D

  • @MyNetizDaily
    @MyNetizDaily 7 месяцев назад

    Oyun, Adobe vb. yazılım şirketleri isterlerse Flatpak sürümünü çıkarabilirler. bildiğiniz gibi Flatpak uygulamaları birçok Linux dağıtımını destekliyor.
    Linux dediğimizde insanların ilk aklına gelen ‘sürücü sorunu var’ durumu. Sürücülerin Linux ile ilgisi olmadığını bilmiyorlar.
    Linux’da bu durum çok büyük bir sorun değil. En pratik kurabileceğiniz bir Linux dağıtımlarından biri olan Linux Mint’i deneyin ve bir ay sonra fark edeceksiniz.
    En son kullanıcıda dağıtımlar popüler olabilir. Dağıtımların sponsor,bağış alması ,adobe gibi yazılımlar vb. popülerlikte etken faktörler.

  • @enesaykul
    @enesaykul 5 месяцев назад

    Linux benim gözümde assambly gibi. Sorun mu var terminal'e gir sorunu çöz çık. Ama maalesef etrafımız win olunca biz de ona yoğunlaşmak zorunda kalıyoruz. Şimdi de Mac kullanıyorum. Tasarım stabilizasyonu sebebi ile.

  • @zynlycl
    @zynlycl Месяц назад

    Benim aklımda bir soru var linux sisteminde windowsta crackli olarak kullandığım autocom isimli uygulamayı aynen crackli bir şekilde kullanabilir miyim?

  • @okanakdemir3958
    @okanakdemir3958 Месяц назад

    Aslında Linux a geçmek istiyorum. Ama 13 adet Windows programına iş yüzünden bağlıyım. Bunların büyük bir kısmı adobe ve Autodesk yazılımları ve bu yazılımların pluginleri. Bunları stabil istediğim gibi çalıştırsam geçerim.

  • @mey.science
    @mey.science 7 месяцев назад

    Ben şahsen kullandığım profesyonel yazılımlar desteklese kesinlikle bir linuxa geçmek isterim ama malesef hala daha kullanmam gereken yazilim eklentileri windowsa ozel

  • @mustafacantez9727
    @mustafacantez9727 4 месяца назад

    Emeğinize sağlık, her zamanki gibi güzel ve bilgilendirici bir video olmuş.
    Ancak her ne kadar video üzerinden birkaç ay geçmiş olsa da şunu belirtme ihtiyacı hissettim, Türkiye'de internet sitelerinde Linux/Ubuntu ile satılıyor gibi gözüken laptoplar yanılmıyorsam hâlâ çoğunlukla aslında FreeDOS.

  • @yano.sefajuu
    @yano.sefajuu 6 месяцев назад

    Linux kullandım ancak bir kamera programlama işi oldu adam geldi windowsta çalışan bir program varmış. Bende linux var deyince o ne dedi. O zaman windowsa geri döndüm. Evet windows çok kaynak tüketiyor ama linuxte bir programı çalıştırmak için wine aracı karmaşık ben bir türlü çalıştıramadım. Windows adım gibi bildiğim ayarlara sahipken. Linuxa bir sürücü vs kurmak beni baya uğraştırmıştı. O zamanki ekran kartım eskiydi ancak onu bir türlü kuramayıp siyah ekranda kalmıştı.

  • @klarnetfm7636
    @klarnetfm7636 2 месяца назад +2

    Sıradan bir kullanıcı için hiç kullanışlı değil. Terminal olayı da tam bir kabus. Bir uygulama nasıl kurulur diye bir Google araştırması yaptım. Sayfalarca anlatılıyor. Kodlar; şifreler, bilmem neler. Ne oluyoruz abi, altı üstü bir program yükleyecez ya. Tıklarsın yüklenir ya da yüklenmez. ( 3 gündür Zorin Os kullanıyorum. Browser açmaktan öteye gidemedim. Sevgiler....)

  • @wFex.q
    @wFex.q 7 месяцев назад

    Hp bir laptobum var. Linux kurduğumda feci şekilde performans problemleri ile karşılaştım. Ayrıca şarjı da çok çabuk bitiyordu. Demeye çalıştığım laptop gram uyumlu değildi. Bilemiyorum belki de benim bilgisizliğimden ayarlayamamıştım. Bu nedenle windowsa geri döndüm. 😒🤐😕

  • @enescihan1750
    @enescihan1750 7 месяцев назад +1

    Aslında mesele daha basit olabilir. Misal ben Linux Mint kurdum ve kullanmaya başladım. Geçen bir dosya transferi yapmam gerekti. Taktım USB yi dosyayı atıyorum, yüzdelik dilim %100 oluyor ama kopyalama işlemi bir türlü sonlanmıyor. İnternetten araştırdığımda USB belleğin dosya formatını değiştirmem gerektiği yazıyordu. Sonra USB cihazının dosya formatını değiştirdim ve dosyayı atmayı başardım. Tabi bu seferde dosyayı başka bir bilgisayarda açmak istediğimde bozuk hatası aldım. Yani insan 2024 yılında Windowsdan Linuxa geçince dosya transferi gibi basit bir olay için dakikalarca internette çözüm için uğraşmak istemiyor. Basit konularda bile sorun çıkması insanı yine Windowsa itiyor. Ama tabi sorun çıkmasını ve bunu çözmeyi seviyorsanız o başka.

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад

      Çok spesifik bir olay söylüyorsunuz. Hayatımda hiç böyle bir şey yaşamadım. USB dosya sisteminiz neydi? Bir sürü USB'mde NTFS dosya sistemi kurulu ve bütün işletim sistemleri arasında dosya aktarımı yapabiliyorum. Muhtemelen kullanıcı (USB'yi erken çekmek) yahut donanım hatasından dolayı böyle bir şey yaşadınız. Kaldı ki Windows'ta da bir sürü sorun çıkıyor basit şeyler için aratma yapabiliyorsunuz. Çok basit bir örnek "How to uninstall Edge?" "How to disable Cortana?" vs vs.

    • @enescihan1750
      @enescihan1750 7 месяцев назад +1

      @@yusufipk Tabi ki benzer sorunlar Windows'ta da çıkmakta. Örneğin kablosuz kulaklığım Windows 11 de bir türlü kullanamazken, ubuntuda sorunsuz kullanabildim. Sorun şuradaki genel istatistiğe vurduğumuzda arkasında milyar dolarlık şirketin bulunduğu Windows'un son kullanıcı deneyimi her zaman açık kaynak geliştirilen Linuxlara göre daha stabil olacaktır. Son kullanıcılar olarak istatistiksel olarak daha az internette sorun araştırmak bence insanların tercihlerinde etkili.

    • @tayfuraltinay1894
      @tayfuraltinay1894 7 месяцев назад

      ​@@yusufipkWindows 10 un güvenlik desteği kesiliyor ama Beta kanalına açılıyor işletim sistemi Ayrıca insanlar alışkanlıklarını kolay kolay değiştirmezler Windows 11 de yeni bir sağ tık menüsü yaptılar Ui değiştirdiler durumu görüyorsunuz.Kullanımı yerlerde. Windows 10 un desteği bitse bile insanlar oyun ve uygulamalar destek verdiği sürece 10 kullanmaya devam edecekler. Kim bilir belki Windows 11 in desteği kesilir yeni bir Windows 10 sürümü çıkar belli mi olur ?😂 Windows 10 23H2 veya 24H2 gibi Sözde Windows 10 son işletim sistemi olacaktı. Ama Microsoft haklı gerçi Windows 10 düzgünce kullanılabilen son Windows sürümü 😎

  • @KOTANSTUDIO
    @KOTANSTUDIO 4 месяца назад +2

    Abi Bilgisayarı Yeniden Format Yapınca Linux Kuracağım Teşekkürler

  • @Cloud67TR
    @Cloud67TR 7 месяцев назад +4

    bence önyargı yüzünden insanlar geçmiyor
    Windows çalışırken linux kurmak istemiyorlar

  • @alihaydarsadikoglu1524
    @alihaydarsadikoglu1524 7 месяцев назад

    Linux kullanıyorum ama macos la alt yapıya sahip olmasına rağmen(unix), onun kadar stabil kullanıcı dostu dağıtım hala karşıma çıkmadı, arayüz olarak benzerini yapsalarda işlevsellik olarak hala uğraştırıcı. Bir de çoğu dağıtımda uygulamaları arayüzden yüklesek bile, terminalden ek depolar yüklememiz gerekiyo yada bileşen mesela codec ler.

  • @LIBERTY374
    @LIBERTY374 7 месяцев назад +1

    linuxun geride kalmasının en temel ve tabi sebebi "imaj" derim. Bizim alanımız marka, satış-pazarlama ve tüm evrelerini kapsadığından insanların tercih ve satın alma yönelimlerini göz önünde bulundurursak en temel neden olarak tek bir şey çıkıyor ortaya o da "imaj". E linux paralı değil ki satın alma eğilimi olsun diyebilirsiniz fakat burada da tercih yönelimi devreye giriyor o da yine imaj faktörüyle alakalı. Unutmayın insanların bir çoğu ürünü değil markayı satın alıyor veya tercih ediyor.

  • @EmirAsafmusic
    @EmirAsafmusic 7 месяцев назад +1

    Elimde bir tane bilgisayar vardı üzerinde linux etiketi vardı yani geldiğinde linuxla geliyordu ama klavye windowstu işte fark bu.

  • @a.kursat9281
    @a.kursat9281 6 месяцев назад +1

    AM5 ile bazi oyunlar oynamaz oldu acaba sorun benim sistemden mi bilemedim am4 ile her oynumu oynadigim metro exodus ile garuda linux oynayamaz oldum

  • @fatihurguplu6440
    @fatihurguplu6440 6 месяцев назад

    Geçtim kanka rahatladın mı 🤣 ilk başlarda konfor alanımdan çıkmak istemedim aynı gün geri döndüm fakat 3 gün sonra windowsun 20 senedir farklı birşey sunmayışından sıkılmam ve kafasına göre yeni özellikler getirip işletme sistemine entegre edip kullanıcıya dayatmasından rahatsız olup tekrar bir deneyeyim dedim ve aslında korktuğum kadarda olmadığını hatta kişiselleştirme kısmında farketmeden çokca vakit geçirerek eğlendiğimi farkettim. Ayrıca geçmeyi düşünenler için şunuda söyleyeyim eğer oyun oynayabilirmiyim diye korkuyorsanız neredeyse bütün oyunları oynayabiliyorsunuz buna steam kütüphaneme girdiğimde bende çok şaşırdım kütüphanemdeki bütün oyunları çalıştırıyor (Bu kanalın Linuxta oyun oynama rehberini izleyin). Eğerki iş için geçiyorsanız yusufunda dediği gibi spesifik bir program kullanmanız gerekiyorsa ve bu linuxta çalışmıyorsa geçmeyin onun haricinde Linux'un hızı windowstan sonra ilaç gibi geldi ve kişiselleştirme kısmı çok eğlenceli ve bilgisayarınızı size özel hissettiriyor, artık bilgisayarımda farklı bir ilişkim var 🤣 Teşekkürler Yusuf İpek.

  • @Lasparagas
    @Lasparagas 7 месяцев назад +1

    Lunix üzerinde fivem rp sunucularını oynaya biliyormuyuz biliyorsan nasıl yapabileceğini bilmiyorum yardım eder misiniz

  • @darkmoon7316
    @darkmoon7316 7 месяцев назад

    2:16 buna katılmıyorum. Linux da yeni biriyim ve birçok hatayla karşılaşıyorum. Bunları çözmek için terminal kullanmak gerekiyor. Hatta bazen terminal bile yetmiyor ve kayıt dosyalarıyla falan oynamam gerekiyor. ama terminal kullanmaktan şikayetçi değilim. Bazı şeyleri terminalden yapmak daha kolay olabiliyor. Alışdıkça daha fazla seviyorum terminali. Ayrıca Windowsda da bazı sorunlar için terminal açmam gerekiyordu (hatta linux kadar çok sıklıkta). Terminalden kaçış yok gibi gözüküyor. "Bütün işlemleri terminal olmadan da yapabiliyorsunuz" demek çok yanlış bence.

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад

      Tabii ki sorun yaşıyorsan ve çözmen gerekiyorsa terminal kullanman gerekecek. Bahsettiğin gibi bu Linux'a özgü bir şey de değil. İnsanların algısı "Linux'ta terminalsiz işlem yapılmıyor." Halbuki Mac veya Windows'ta terminal kullanmadan ne yapıyorsan Linux'ta da o tarz işlemler için grafik arayüzü var. Bunu kastettim.

  • @Themoney-141
    @Themoney-141 7 месяцев назад

    Yeni laptop aldığımda linux kursam mı diye düşündüm ama ben bir sürü uygulama script ve oyuna mod vr tarzı eklentiler kullanırım onlar desteklemiyordu desteği artarsa linuxu düşünürüm

  • @agrippa2953
    @agrippa2953 7 месяцев назад

    Hocam başa eklediğiniz ve kişiselleştirmeden bahsettiğiniz ekran alıntısı Windows'a ait :D Eline sağlık mükemmel bir video olmuş.

  • @albayrakwenja4561
    @albayrakwenja4561 6 месяцев назад +1

    Mahremiyet konusunda pek emin değilim.
    Linux açık kaynak kodlu bir işletim sistemi bu onu savunmasız kılmaz mı?

    • @turcisiaball5901
      @turcisiaball5901 5 месяцев назад

      Açık kaynak bir dağıtım olması, onu istediğin kadar anonim yapabilmene olanak tanır. Kali dağıtımı gibi

  • @igone5487
    @igone5487 Месяц назад

    abi benim sebebim saydıklarının dışında bence benim gibi başkalarıda vardır illa ben görünümden dolayı windows 10'da kalıyorum benzeyen linux vardır ama tam aynı olmaz ki 2. linux kullanmama sebebimde bilgisayara format atmak istemiyorum zaten bir gün çok yavaşlarsa falan bakacam artık ama şuanda büyük bir flash bellek alıpta içindekileri yedeklemeye üşeniyorum pc'de sadece öyle oyun program yok karışık benim pc ve zaten çok eski windows xp bilgisarımızın olduğu onu kullandığımız zamandan sonraki aldığımızın pc'lerde de 2 kere format atmışızdır en fazla hani bir bilgisayarım çok yavaş olsa aynı işletim sistemi ile formatlayınca da performansında düzelme olmuyorsa o zaman windows 7'ye falan geçmek için format atarım anca öyle verileri yedeklemeye uğraşırım yoksa ne veri yedekleyip formatlamakla uğraşasım var ne de alıştığım beğendiğim görünümden kopasım var bence bir çok kişi bu yüzden geçmiyor ki bilgisayarda sadece tarayıcıya giren biri değilim çoğunlukla tarayıcı için girerim evet ama oyun program arada değişik bir şeyler deneme falanda yaparım bilişim bilgimde eh işte ucundan var ama ona rağmen sadece format atasım bile yok.

  • @onurerdogan7528
    @onurerdogan7528 7 месяцев назад +6

    oyun konusundaki yorum çok eksik ve hatalı. Sayısal bir karşılaştırma yapmak çok saçma çünkü "oynayabildiğin oyun sayısı" değil "oyunu oynayabiliyor muyum" sorusu ana başlık ve hali hazırda Windows da cevap Evet iken "ama linux da 2." demek neden 2.yi seçeyim ki dedirtiyor

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +2

      Oyun oynayabiliyor muyum sorusunun cevabı evet olduğu anlaşılmıyor mu 20 bin oyun sayısından? Karşılaştırma yapmamın nedeni ne kadar fazla oyunun oynanabildiğini göstermek. Genel olarak birçok oyuncu oynadığı binlerce oyunu zaten Linux'ta oynayabiliyorsa Linux'un popüler olmamasının nedeni bu değildir demek istiyorum. Video konusuyla bağlantı kurmanız gerekli.

    •  7 месяцев назад +5

      Çoğu oyunu native oynayamıyorsun? Bir god of war rdr2 exclusive timed exclusive veya en ağır top diyeceğimiz oyunların kaçı adam akıllı çalışıyor ve hiç bir ayarla uğraşmadan yükleyebiliyoruz? Arkadaş kendi alışkanlıklarını başkaları içinde basit olarak nitelemiş. Ben ameliyat yapıyorum bana kolay geliyorsa, bilmeyene kolay geldiğini iddia etmek mantıklı mı?

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +3

      Saydığın oyunların hepsi tek tıkla çalışıyor. www.protondb.com/ Windows'taki Steam deneyiminle aynı sevgili dostum. Kullanmak zorunda değilsin seni ikna etmeye çalışmıyorum. Popüler olmasının önünde bir engel olmadığını göstermek istiyorum. Ne kullandığın beni ilgilendirmez.

    • @Susceptive35
      @Susceptive35 7 месяцев назад +1

      ​@@yusufipkoyunu çalıştırmak yetmiyor oyun içi performansta önemli...

    • @turabhuseynov5159
      @turabhuseynov5159 6 месяцев назад

      Windowstan yer yer daha performanslı ola biliyor, çünkü bir sürü arka plan gereksiz servisler yok. Daha hafif o yüzden bazı oyunlarda performans daha iyi

  • @tural0001
    @tural0001 2 месяца назад

    Atlasos kullanıyorum. Başka bir windows muadili öneren varmı?
    Atlasos gibi az kaynak tüketen ama daha özellikli , bilgisayar yormayan birini

  • @RoXoN7g
    @RoXoN7g 7 месяцев назад

    Uzun zamandır linux kullanmadım. Aklımda kalan tercih etmeme sebebim donanımların desteklenmediği, driver ların sorunlu olmasıydı.

  • @borancraft
    @borancraft 7 месяцев назад +1

    abi ben linuxsu seviyorum ama gündelik olarak oynadığım oyunlara izin vermiyor artık linux bu oyunları açarmı açmazmı diye bize bigilendirirmisin

    • @İhaSiha31
      @İhaSiha31 7 месяцев назад

      Windows kuracaksın mecburen

  • @jigmonetasTR
    @jigmonetasTR 7 месяцев назад

    ben linux mint yakın zamanda kurmayı planlıyorum windows uygulamalarını açan eklenti yüklü geliyormuş öyle diyorlar.

  • @エルデンリング-隻狼
    @エルデンリング-隻狼 6 месяцев назад +1

    Merhaba, Linux'da nasıl k-lite mega codec pack kullanabilirim? Evet vlc var ama k-lite kullanmak alışkanlık haline geldi ve linux exe desteği olmadan çalıştırmanın bir yolu var mı?

  • @eneskaratas05
    @eneskaratas05 7 месяцев назад

    Linux kullanmamın en büyük sebeplerinden birisi terminal. İki üç satırlık komutlarla bakım ve temizliğimi yaparak stabil bir şekilde kullanıyorum. Daha önce sürücü uyumluluk sorunları yüzünden ara vermek zorunda kalıyordum ama artık yeni sistemler ve kerneller sayesinde bu sorun olmaktan çıktı.

  • @dataextend
    @dataextend 7 месяцев назад

    Battlefield 2042 1 ay önce Linux Steam ile çalışıyordu. Son güncelleme ile EA launcher Linux'u aktif olarak banladı. Aslında oyun çalışacak ama EA çalışmasın diye çaba gösteriyor. Windows'a kernel seviyesinde anti-cheat eklemişler. Galiba Linux ile bunu aşmak mümkün olabiliyormuş. O yüzden engellenmiş. Valorant'da aynı şekilde engelli. Guild Wars 2 ise çoğu zaman daha iyi FPS verse de bazen anlamsız yavaşlamalar oluyor. BlishHUD isimli bir eklenti var, haritada falan yardımcı oluyor. Bunu Linux'ta çalıştırmak tam bir işkence. Şeffaf olarak oyunun üzerinde görünmesi gerekirken siyah olup oyunu kapatıyor. DXVK (Vulkan) hala tam olmamış ki DX'teki saydamlığı sağlayamıyor. Oyun tarafında buna benzer sıkıntılar var.
    Adobe Programları çalışmıyor. GIMP , Krita falan farklı programlar ve aynı şeyleri yapamıyor. Photoshop kendi başına bir platform haline gelmiş. Sadece Photoshop ile çalışan binlerce filtre, eklenti, aksiyon var. Bunların hiçbiri Linux'ta çalışmaz. Profesyonel PS kullanıcının Linux'a geçmesi mümkün değil.
    Endüstri standardı bazı yazılımlar yok. 3DMax , Siemens Manager (STEP7) PLC programı , Catia , Solidworks gibi CAD/CAM yazılımları. Yok yani. Sanal makine içinde Windows kullanmak aslında Linux kullanmak olmuyor. KVM/QEMU ile GPU passtrought yapılabiliyor ama sadece masaüstü GPU ile mümkün. Ayrıca bunu yapmak için de epeyce uzman olmak gerekiyor.
    Profesyonel masaüstü yazılım geliştiricisi olarak hızlıca müşterinizi memnun etmek istiyorsanız Visual Studio ve .NET ile yolunuz mutlaka kesişecektir. Mono projesi terkedilmiş gibi görünüyor. DevExpress gibi paketler de Linux ile çalışmıyor.
    İşte bunların hepsi Windows'ta birkaç tıklama ile yapılabiliyor. Desktop tarafında durum böyle.Linux seven ve kullanan biri olarak bunları yazıyorum.
    Server ve gömülü sistemler tarafında ise tam bir Linux hakimiyeti var. Raspberry Pi başta olmak üzere , benzer kartlarda Linux çalışıyor. Bundan zaten kimsenin şikayeti yok.

  • @isocan4284
    @isocan4284 5 месяцев назад

    Dostum bir açık kaynak sevdalısı olarak, Linux'un masaüstü tarafında çuvalladığını kabul etmek gerektiğini düşünüyorum. Maalesef yıllar oldu aynı sorunlarla aynı çözümleri millete itelemek dışında bir şey yapmadı dağıtım toplulukları. Ayrıca uygulama geliştiriciler de o güzel denilen programların geliştirmesini ya bıraktılar ya da ağırdan almaya başladılar (Blender hariç). Şirketlerin desteklediği ya da yaptığı uygulamalar dışında kalan tüm Linux dağıtımları ve açık kaynak uygulamaları kişisel uğraş aşamasını geçemedi bir türlü. Bu konu çok konuşulması gereken bir konu tabi. Gönül isterdi ki Linux ve diğer uygulamalar PC kullanıcılarının tercihlerinde yer etsin, ama istisnalar dışında şu an için imkansız görünüyor.

    • @borakaraca9788
      @borakaraca9788 4 месяца назад

      windowsun arayüzü bence hem çok güzel hem de sade ve kullanımı kolay. bu windowsun en büyük avantajı zaten bu kadar iyi bir arayüzü olmasa 90 lar ve 80 lerde birinciliğe yükselemezdi

  • @arifsagdc3076
    @arifsagdc3076 7 месяцев назад +3

    Yaklaşık bir aydır Fedora kullanıyorum. Bir daha windowsa geri döneceğimi sanmıyorum.

    • @lightkings9839
      @lightkings9839 2 месяца назад

      geri geçtinmi windowsa

    • @ozgur_ozerk
      @ozgur_ozerk Месяц назад

      Fedora kaya gibidir, ne de olsa RedHat tabanlı. Kullanıcıya yönelik şekilde çok geliştirmişler, eklenti sürücü vs sorunları yaşanmıyor

  • @kurtulusyolu5214
    @kurtulusyolu5214 7 месяцев назад

    Fedora 40 pc'ye kurdum açılması o kadar uzun sürüyor tüm güncellemeleri yapmama rağmen.Üstelik güvenlik güncellemesi diye fedora güncelleme geliyor.İndirmesi sorun değil ama güncelleme kurarken okadar uzun sürüyor ki..Windows ise herşey basit kodda yok .En son sürüm stabilize bile olmayan Windows 11 fedoradan daha hızlı.Daha hafif Linux sistemlerini yüklersek onlarında eksileri çok fazla.Linux bir hatada tüm çalışmalar gidiyor sistem çöküyor.Geriye dönebilir Linux kursak sizde dahi hata çıktı.Her program ayrı ayrı güncelleme aldığından illaki bireyler bozuluyor.Bir program güncelleme almaz ise o program güvenli belli süre sonra güvenli değil oluyor.windowda ise 20 sene önceki programları kur sorun olmaz.Hala Linux'a doğru düzgün program ekle kaldır uygulaması dahi yapılamadı.Mağazaların açılması ve yavaşlığı bir gerçek.linuxda oyun çalıştırmak dahi uğraştırır bilmeyenler hiç yapamaz.Window ise çift tıkla kur çalıştır.linux +sı tasarım yönünde.Windowda bilmen gereken 100 bilgiyse Linux'a 1 milyondur.Sürekli çözüm için binlerce kaynak gezdim ve kodları bulsanız dahi çözüm için hala bilgi şart. Kaynakların yüzde zaten 99 İngilizce.Çok fazla Linux denedim ama maalesef Windows galip geliyor .Linuxda bir sorunun çözümünü bulmak Samanlıkda iğne aramak gibidir.Her sorunun cevabı bulunur Türkçe kaynaklar çoğalır stabil olursa .Sizin gibi kanallar çoğalırsa Linux sistemi bilende bilmeyende kullanır.Windowu bırakırız inşallah.Pratiklik ve zaman işte linux bunu çözmeli.Elinize ağzınıza sağlık.

  • @uysalsrk
    @uysalsrk 7 месяцев назад +1

    Donanim ureticileri kullanicilarin linux kullanmasini istemeyeceginden varsayilan olarak gelmesi biraz zor. Bir bilgisayar aldiniz sadece office internet kullaniyorsunuz. O bilgisayar olene kadar donanim degistirme ihtiyaciniz olmaz. Gizlilik, oyun , render da cok başarili olmasi durumunda coook uzun bir gelecekte belki populer olur. Ama rakiplerde bos durmayacaktir.

  • @abdullayevcavansirkamal
    @abdullayevcavansirkamal 7 месяцев назад +1

    Merhaba Yusuf. İyi diyorsun, hoş diyorsun ama protonla oynadığım oyunlar windowstakinden çok daha düşük performans veriyor. Protonun bütün sürümlerinde aynı senaryo.
    Linuxda oyun oynayıp düşük performas gören kullanıcılar linuxu tercih etmeyebilirler.

    • @yusufipk
      @yusufipk  7 месяцев назад +1

      Merhaba, hayır daha az performans vermiyor. Neye dayanarak söylüyorsunuz? Örnek bir video: ruclips.net/video/6ds4ROF9Xz8/видео.html Cihazınız Vulkan desteklemiyorsa iyi performans alamamış olabilirsiniz.

    • @AhmettGadıoğlu
      @AhmettGadıoğlu 7 месяцев назад +1

      @@yusufipk demek cihazımızın volkanı desteklemesi gerekiyor ha

  • @omerkuz671
    @omerkuz671 7 месяцев назад

    Linux ta en büyük problemim Excel formüllerinin libre veya benzer office programlarında çalıştıramadım bu sebeple kullanamıyorum

  • @drkemankesh
    @drkemankesh 7 месяцев назад

    Yazılım desteği sebebiyle kurmuyorum aslında. Zamanında kurmuş ve baya uğraşmıştım fakat ekran kartımın sürücüsünü kuramamıştım