Alexandra Dăncilă - Balul Gospodarilor de la Calafindești

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 окт 2024
  • #alexandradancila #muzicapopulara #moldova #muzicamoldoveneasca
    #colajmuzicapopulara
    Balul Gospodarilor de la Calafindești
    Cântece populare moldovenești din repertoriul:
    ~Mândră-i hora, bat-o vina-Viorica Macovei
    ~Ia priviți ce bine-mi șade-Daniela Condurache
    ~Mustața socrului meu-Adriana Ochișanu
    ~Badea-i ciobănaș la oi-Laura Lavric
    ~Hopa hop și iară hop-Laura Lavric
    ~Vino, măi Ionică-Viorica Macovei
    ~Măi bădiță, floare rară-Viorica Macovei
    Alexandra Dăncilă:
    ~Absolventă a Facultății de Interpretare muzicală, secția Canto-clasic, din cadrul A.M.G.D. Cluj-Napoca
    ~Profesor de canto
    📧 cursuri.canto@yahoo.com
    Tel. interpret: 0740663595
    Facebook: / alexandradanciladumbrava
    Instagram: / alexandra.dancila.dumb...
    RUclips: www.youtube.com/ @alexandradancila3533
    Alexandra Dăncilă s-a născut pe tărâmul binecuvântat al Bucovinei, în municipiul Rădăuți.Așezarea situată la limita dintre Obcina Mare și Podișul Sucevei a găzduit secole la rând nenumărate etnii, conviețuirea acestora dând naștere unui tezaur folcloric variat și unic.
    Dragostea pentru muzica autentică a zonei i-a fost inspirată interpretei încă de la începutul existenței, mare parte a primilor ani de viață petrecând-i în comuna Sadova, județul Suceava, alături de bunica sa ,rapsodul popular Aglaia Cotruț. Acordurile și trilurile specifice satului străbun din ”Țara fagilor” i-au fost întipărite în minte și în suflet prin timbrul cald și melodios al bunicuței Aglaia ,care i-a doinit la căpătâi. Astfel, pe măsura trecerii timpului, Alexandra Dăncilă s-a atașat tot mai mult de cântul tradițional al locului și de obiceiurile păstrate cu sfințenie în acest colț de Rai.
    Atașamentul față de muzica tradițională s-a manifestat în mare parte a familiei din care interpreta provine. Cea care i-a marcat la fel de semnficativ drumul artistic și i-a alimentat dorința de a îmbrățișa arta cântului popular este sora sa, Dana Dăncilă,îndrăgita interpretă a Ansmblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
    Încă din perioada preșcolară , Alexandra a cochetat cu dansul și cântul autentic, fiind membră a Ansamblului „Ciobănașul” din Rădăuți,coordonat de iscusitul pedagog Dumitru Pomohaci. Aceasta s-a remarcat ca solistă a ansamblului și a obținuit numeroase premii.
    Stabilită alături de familie în municipiul Rădăuți solista a urmat Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” iar mai apoi Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”. Pe parcursul anilor de școală tânăra artistă nu a rupt nici o clipă strânsa legătură cu pasiunea pentru muzică.
    Deși părea că muzica va rămâne doar o pasiune iar la orizont se contura o viitoare carieră de medic, Alexandra nu a putut renunța la marea ei dragoste pentru cânt iar destinul i-a fost complice și i-a ghidat pașii către Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. În cadrul Universității a absolvt secția Canto-clasic și tot acolo a avut onoarea și bucuria de a face parte din Ansamblul de Muzică Tradițională „Icoane” condus de cunoscutul interpret Prof. univ.dr. Ioan Bocșa.
    La definitivarea studiilor, interpreta a revenit pe plaiurile natale.În prezent este profesor de canto în cadrul Școlii de Arte „Ion Irimescu” din Suceava, dar se ocupă cu mare dăruire și de îmbogățirea propriei activități de solist vocal.
    De-a lungul anilor a avut șansa de a colabora cu mari maeștrii compozitori ai zonei precum: Gerorge Sârbu, Alexandru Havriliuc, Viorel Leancă, Trifan Leancă,Răzvan Mitoceanu și Bogdan Cotruț. Sub bagheta dirijorală a acestora și cu participarea Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu” din Suceava, a imprimat materiale discografice care s-au bucurat de aprecierea publicului.

Комментарии •