Η έννοια της Πραγματικότητας / Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 18 окт 2024
  • 🟩Η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Από τους Αρχαίους Έλληνες έως τους σύγχρονους στοχαστές, μια πλήρης και απλή προσέγγιση της φιλοσοφίας για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων ιδεών της ιστορίας.
    Όλα τα επεισόδια της σειράς εδώ:
    • Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ...
    Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος έχει επιτύχει μια λαμπρή καριέρα στην κλασική μουσική ως συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος.
    Η μακρόχρονη αφοσίωσή του στο χώρο της φιλοσοφίας, τον έχει αναδείξει ως ένα σημαντικό διανοητή στον τομέα της γνωσιολογίας και της μεταφυσικής. Σπούδασε μουσική στη φημισμένη σχολή Julliard της Νέας Υόρκης και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.( Ph.D)
    🟩 Φιλοσοφικά δοκίμια του Βασίλη Τσαμπρόπουλου
    Το Όνομα της Αλήθειας
    armosbooks.gr/...
    Θεός και Μουσική
    armosbooks.gr/...
    Επεισόδιο 38
    Η Αλήθεια και η Πραγματικότητα
    🎬 Προτεινόμενα βίντεο στον κύκλο η Ιστορία της Δυτικής Φιλοσοφίας
    Η Κριτική Φιλοσοφία του Καντ:
    • Ιμμάνουελ Καντ / Η Κρι...
    Εισαγωγή στον Στωικισμό: • Η Στωική Φιλοσοφία / ...
    Η Κυνική Φιλοσοφία και ο Διογένης:
    • Κυνική Φιλοσοφία, Διογ...
    Εισαγωγή στον Σκεπτικισμό:
    • Σκεπτικισμός- Πυρρωνισ...

Комментарии • 7

  • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
    @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 10 месяцев назад

    Καλημέρα σας, κύριε Τσαμπρόπουλε! Πριν λίγες μέρες άρχισα να παρακολουθώ τα βίντεό σας, καθώς με ενδιαφέρει να μάθω τί είναι πραγματικό. Στο τέλος αυτού του βίντεο είπατε ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε τι είναι πραγματικό και τι όχι. Εάν υπάρχει η περίπτωση κατά την οποία η πραγματικότητα υφίσταται μόνο όταν εγώ την αντιλαμβάνομαι, πάει να πει ότι ούτε οι άλλοι άνθρωποι που βλέπω, ούτε καν οι γονείς μου δεν υπάρχουν, εάν εγώ δεν τούς αντιλαμβάνομαι. Τότε εγώ πώς γεννήθηκα; Για ποιο λόγο να ρωτάω για το νόημα της ζωής, εφόσον τίποτα δεν υπάρχει, εάν εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι; (το συγκεκριμένο ερώτημα με έχει απασχολήσει έντονα στο παρελθόν). Η Γη, οι πλανήτες, τα ηλιακά συστήματα, οι γαλαξίες και ολόκληρο το Σύμπαν δεν υπάρχουν πραγματικά; Πώς γίνεται να πεθαίνουμε, εφόσον δεν υπάρχουμε; Πριν από πολλά χρόνια ανακαλύψαμε ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Άρα, με τη θεώρηση του υποκειμενικού ιδεαλισμού, η Γη δεν είναι έτσι όπως τη βλέπουμε. Σάς παρακαλώ απαντήστε μου, κοντεύω να τρελαθώ. Θέλω και τη δική σας άποψη πάνω στα ερωτήματα που έθεσα παραπάνω.

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  10 месяцев назад +1

      Η φιλοσοφία δεν καθησυχάζει, ούτε δρα αναλγητικά και εφησυχαστικά στο ανθρώπινο Πνεύμα. Η φιλοσοφία συνιστάται από εικασίες για πράγματα που δεν υπόκεινται στο γνωσιακό μας πεδίο ή ακόμα εκεί όπου η επιστήμη δεν έχει επαρκείς απαντήσεις. Αν θέλετε απαντήσεις και βεβαιότητα, η σοβαρή φιλοσοφική σκέψη δεν θα σας ανταμείψει. Μπορείτε να λύσετε τις απορίες σας ή τουλάχιστον να αποκτήσετε τις βεβαιώσεις που επιθυμείτε, μέσω άλλων πνευματικών δρόμων που θα σας προσφέρουν παρηγοριά και ασφάλεια. Ο κόσμος εξάλλου είναι γεμάτος με "αυθεντίες" που γνωρίζουν τα μυστικά του κόσμου....Η απάντηση μου είναι πως δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο που να αξίζει πλήρη γνωσιακή βεβαιότητα, ούτε κάποιο απόλυτο φιλοσοφικό σύστημα.. Αν δεν μπορείτε να συμβιβαστείτε με αυτό, η φιλοσοφική σκέψη δεν πρόκειται να σας βοηθήσει.

    • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
      @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 10 месяцев назад

      @@vtsabropoulos Αυτό που θέλω να μάθω είναι εάν η πραγματικότητα που αντιλαμβάνομαι με τις αισθήσεις μου είναι η αληθινή. Και αν η απάντηση είναι ότι δεν ξέρουμε ή δεν μπορούμε να ξέρουμε, τότε θα πορευτω με αυτό. Εάν κατάλαβα καλά, θεωρείτε πως όλα όσα βλέπουμε, αγγίζουμε, μυρίζουμε, ακούμε και γευομαστε δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν ανεξάρτητα από μας;

    • @vtsabropoulos
      @vtsabropoulos  10 месяцев назад +1

      Δεν υπάρχει " ξέρω" στη φιλοσοφία. Όπως σας είπα, κάθε φιλοσοφικό σύστημα έχει τις δικές του αρχές και αδυναμίες . Είμαι της γνώμης πως ακόμα και αν η πραγματικότητα υφίσταται ανεξάρτητα από την υποκειμενική μας αντίληψη, την κατασκευάζουμε μέσω των περιορισμών μας και των νοητικών μας ρυθμίσεων. Υπό αυτή την έννοια, ναι, η πραγματικότητα είναι υποκειμενική με ο,τι αυτή η δήλωση εμπεριέχει.. Αυτός είναι ένας ήπιος ιδεαλισμός, τον οποίο Φιλοσοφικά υιοθετώ.. Μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μου, αναφορές στον Αυλισμο του Μπέρκλεϋ που ίσως σας βοηθήσουν..

    • @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω
      @ΕλένηΔροσάκη-τ1ω 10 месяцев назад

      @@vtsabropoulos Θα δω το αντίστοιχο βίντεο κι ας ελπίσω ότι θα βοηθήσει.