Rețeta Micilor a Supraviețuit Reglementărilor Uniunii Europene!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 фев 2025
  • Astăzi vă invităm într-o călătorie culinară și istorică unică! 🏛️🍢 Alături de istoricul Florin Cristescu, explorăm povestea fascinantă a micilor românești, din centrul istoric al Bucureștiului până la granițele țării, trecând prin Serbia, Albania și Bosnia. 🔥✨
    𝐋𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚 𝐌𝐢𝐜𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐑𝐨𝐦â𝐧𝐞ș𝐭𝐢 🇷🇴
    Turul nostru începe pe strada Covaci, în inima vechiului București, unde se afla celebra cârciumă "La Iordache", deschisă în 1857 de George Ionescu. Acesta a fost locul unde, dintr-o întâmplare, au luat naștere micii românești:
    ✨ Fără mațe pentru cârnați, Ionescu a pus carnea direct pe grătar - astfel s-a scris istoria acestui preparat iconic. De-a lungul timpului, localul a decăzut, dar clădirea încă ne spune povestea sa. Astăzi, un restaurant funcționează la parterul acestei clădiri istorice.
    𝐒𝐭𝐨𝐩 𝐢𝐧 𝐏𝐢𝐚ț𝐚 𝐎𝐛𝐨𝐫 🍺🥩
    Continuăm la Terasa Obor, unul dintre cele mai renumite locuri pentru prepararea micilor în București, unde am stat de vorbă cu managerul terasei, domnul Adrian Rebenciuc.
    🔎 Știați că în perioada comunistă, acest loc a fost vizitat de Richard Nixon?
    🔴 Pe vremuri, Târgul Obor era spațiul comercial principal al orașului, dar și locul unde se aplicau pedepse publice, pentru a descuraja hoții care profitau de mulțimile de oameni.
    𝐃𝐞 𝐥𝐚 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞ș𝐭𝐢 𝐥𝐚 𝐒â𝐫𝐛𝐢 𝐬𝐢 𝐀𝐥𝐛𝐚𝐧𝐢𝐚 🌍
    La Taverna Sârbului descoperim legătura dintre micii românești și preparatele similare din Balcani:
    🇦🇱 Albania: Aici micii sunt cunoscuți sub numele de "qofte", servite cu sos de iaurt, cartofi prăjiți și rakija. În regiunea Korça, aceștia sunt denumiți "kërnacka" și pot fi însoțiți de lămâie proaspătă.
    🇽🇰 Kosovo: Albanezii de aici îi numesc "qebapat" și îi servesc într-o lipie specifică, somun sau lepinja, cu ardei iuți.
    🇧🇦 Bosnia-Herțegovina: Aici micii sunt cunoscuți drept ćevapi sau ćevapčići, diminutivul pentru variantele mai mici. Cele trei tipuri principale sunt:
    Sarajevo ćevapi: Bucăți subțiri și fragede, servite cu ceapă albă și lipie înmuiată în sucul cărnii.
    Banja Luka ćevapi: Formați din câte 4 bucăți lipite între ele, ideali pentru a fi împărțiți cu prietenii.
    Tuzla ćevapi: Cele mai aromate, datorită amestecului de carne de miel și vițel.
    𝐎 𝐏𝐨𝐯𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐏𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 ș𝐢 𝐓𝐫𝐚𝐝𝐢ț𝐢𝐞 🇷🇴❤️
    Micii nu sunt doar un preparat culinar, ci o moștenire culturală care unește comunități și spune povești despre trecutul și identitatea noastră. În fiecare colț al țării sau al Balcanilor, acești mici sunt martorii bucuriilor simple: o masă cu prietenii, o sărbătoare în familie sau un moment de relaxare într-o zi însorită. 🌞🥂
    🎥 𝐍𝐮 𝐮𝐢𝐭𝐚ț𝐢:
    👍 Dați un like dacă v-a plăcut!
    💬 Scrieți-ne în comentarii ce fel de mici v-a impresionat cel mai mult!
    🔔 Abonați-vă pentru mai multe povești din istoria României și din cultura balcanică!
    📌 Linkuri utile:
    ✦ Taverna Sârbului
    / taverna.sarbului.resta...
    ✦Terasa Obor
    / terasaobor
    ✦Articol Historia
    historia.ro/se...
    Mulțumim că ați vizionat acest material! 🙏 Rămâneți alături de noi pentru mai multe povești captivante din istoria și tradițiile României! 🇷🇴📜
    Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
    / @giuclea
    Ținem să reamintim că aceste materiale sunt făcute de către echipa Giuclea din resursele proprii, din plăcerea de a promova, conserva și arăta istoria noastră, a românilor.

Комментарии • 20

  • @dorugradinaru
    @dorugradinaru Месяц назад +4

    Foarte interesante informații. Nu știam atâtea detalii despre mici. Felicitări domnului Florin Cristescu pentru prezentare!

  • @alexevo8016
    @alexevo8016 Месяц назад +1

    Micii sunt autentici, în ciuda originii lor otomane sau siriene(nu e cert că turcii au pus bazele acestor tipuri de preparate). Otomanii nu au influențat doar Europa de Est și Balcani, cât și toată Europa. Sa nu cădem în penibil, toate mâncărurile au influența, unii chiar au exagerat când au patentat Berliner Doner sau German Doner(plagiat și adaptat), iar carne tocată se mănâncă în toată Europa.
    Referitor la mici, sunt deosebiți în varianta noastră, originală. Gustul este fabulos și autentic, nu imită nimic și total diferit de restul țărilor.
    Dintre preparate similare, doar Adana și Urfa îmi plac(din Turcia), Cevapi/Cevapcici(sarbi, croati și cei din imprejurimi) și Kebapche/Kebapcheta(bulgari) nu-mi plac, au un gust ciudat, de chiftele pline de ierburi și arome ciudate.

  • @giuclea
    @giuclea  Месяц назад +1

    🍢Cine credeți că face cei mai buni mici din Balcani? 🇷🇴 România, 🇷🇸 Serbia sau poate 🇹🇷 Turcia? 🍴 Aștept părerile voastre și, dacă aveți rețete sau amintiri speciale legate de mititei, să le împărtășiți cu noi! 😋🔥

    • @Ariana-vp8nb
      @Ariana-vp8nb Месяц назад +1

      Depinde de gust !!!😊

    • @TheBanatan
      @TheBanatan Месяц назад +2

      Romanii, definitiv, o recunosc si sarbii !!

    • @mariamihaelaiamandi9159
      @mariamihaelaiamandi9159 Месяц назад

      @@Ariana-vp8nb, Sigur că în România sunt cei mai gustoși. Sunt singurii suculenți.
      ( La toți ceilalți sunt ...seci).
      Și totul este chestie de hazard și de ... chimie.
      Cum de sunt astfel suculenți ?
      Pentru că nimeni din celelalte țări nu adăuga în compoziție ... bicarbonatul de sodiu.
      Acesta are proprietatea de a modifica PH-ul tocăturii, (care la căldură se alterează rapid).
      Ori cu ajutorul bicarbonatului se încetinește mult alterarea cărnii , modificarea PH ului. Pentru acoperirea mirosului de bicarbonat , se adăugau usturoi , cimbru , ardei iute/piper . Toate cu miros , și arome țări. Pus pe grătar , care îi și afumau , produsul era perfect !
      Asta înseamnă și economie de gheață , care trebuia cumpărată ( căci doar nu existau frigidere in acea vreme), adică cheltuieli.

    • @mariamihaelaiamandi9159
      @mariamihaelaiamandi9159 Месяц назад

      Sigur că în România sunt cei mai gustoși. Sunt singurii suculenți.
      ( La toți ceilalți sunt ...seci).
      Și totul este chestie de hazard și de ... chimie.
      Cum de sunt astfel suculenți ?
      Pentru că nimeni din celelalte țări nu adăuga în compoziție ... bicarbonatul de sodiu.
      Acesta are proprietatea de a modifica PH-ul tocăturii, (care la căldură se alterează rapid).
      Ori cu ajutorul bicarbonatului se încetinește mult alterarea cărnii , modificarea PH ului. Pentru acoperirea mirosului de bicarbonat , se adăugau usturoi , cimbru , ardei iute/piper . Toate cu miros , și arome țări. Pus pe grătar , care îi și afumau , produsul era perfect !
      Asta înseamnă și economie de gheață , care trebuia cumpărată ( căci doar nu existau frigidere in acea vreme), adică cheltuieli.

    • @TheValentinco
      @TheValentinco Месяц назад

      Cei mai buni micii romanesti, am mancat In Turcia , Bulgaria si Serbia ,cei de la restaurantul Cocosatu de vis . Plescavitza mai buna in Banat decat Serbia.Cevapcici sunt sub orice critica dupa gustul meu. Nu am incercat la Hepaticus de la Obor ....inca ,cum vin dau peste ei iama.Succes Cristi.

  • @valentinailea2700
    @valentinailea2700 Месяц назад +1

    ❤❤❤

  • @TheBanatan
    @TheBanatan Месяц назад +3

    Micii, sunt cu mult mai buni de cat cevpcici balcanici!

  • @mariamihaelaiamandi9159
    @mariamihaelaiamandi9159 Месяц назад +2

    Sunt multe rețete de mancare in lumea asta extraordinar de intuitive.
    Eu insami am creat unele crezând in acele momente că-s rețete proprii , o serie de mâncăruri pe care dupa decenii le-am descoperit IDENTICE in bucătăriile turceasca, maghrebiană sau chiar franțuzească!
    Extrapoland , ca o concluzie NU avem nicio garanție că Iordache ar fi cunoscut obligatoriu modul de preparare din celelalte țări (balcanice) a acestui preparat numit "mititei" ca sa pretindem ca s-ar fi inspirat că să-l prepare si el identic. Pana si ... suedezii au niste "chiftele" preparate cu ceapă in loc de usturoi. Si nimeni nu contesta ca se numesc suedeze desi seamănă ia gust cu pârjoalele moldovenești , (dar care sunt mai mari, singura diferență).
    De ce spun asta ?
    Argumentul e de natură logică: Eu ma indoiesc că ar fi călătorit prea mult sau prea departe de București înainte de a-si deschide localul sau propriu căci o calatorie costă orișicât , iar el facea economii , care nu aveau cum sa fie prea mari din munca lui de băiat de prăvălie. Și un băiat de prăvălie facea , munca fizica serioasă nu numai mancare si dormit , ca altfel n-ar fi fost pastrat prea multa vreme sau cu simbrie atât incat să facă si economii.
    Deci probabilitatea de a se fi inspirat din bucătăriile altor țări , scade vertiginos din lipsa de contacte din aceste alte țări!
    Sa presupunem ca ar fi pus mâna pe o carte de bucate de-a lui Negruzzi si Kogălniceanu? Cu ce bani? Sau dacă ar fi rasfoit-o de la proprietar ar fi trebuit ca proprietarul sa realizeze rețeta inaintea lui !
    Oricum ai încerca să explici , pica pentru ca in România cel puțin el a fost primul care a pus carnea de cârnați pe grătarul cu cărbuni cum făceau turcii cu ..."șiș-kebapul" dar fără "șiș" si fără legume, (ardei + pătrunjel), in compoziție.
    Rosii nu , caci abia italienii începuseră sa le folosească in alimentatie , in pizza. Pana atunci fuseseră cultivate doar ca plante ornamentale.
    (Roșiile erau micuțe , mai tarziu s-au obținut speciile cu legume mari tip "inima boului").

  • @geoarhiva
    @geoarhiva Месяц назад

    Ai uitat să zici că trebuie să și BEI după ce dai noroc :)))

    • @giuclea
      @giuclea  Месяц назад

      Am uitat să și beau 😄

  • @romolodante3164
    @romolodante3164 Месяц назад +1

    Ai prezentat un ghiveci.
    😂

  • @tudorcojocaru1402
    @tudorcojocaru1402 Месяц назад

    Traiasca GLUTENUL!!!