O zamanki Türk beyliklerinin dünya görüşü ve yaşam tarzını düşünürsek ataman daha mantıklı. Ama sonradan siyasi bir dindarlaşma vb gibi bişey olduysa Osman adına evrilmiş olabilir
@@cihanemre5219 1. Türk kaynaklarında Ataman ismi geçer. 2. Bizanslılar nereye Osman ismini telafuz edemiyor? Adamlar Arap'larla uzun yıllardır iletişim halinde ve gayet Uthmān olarak çeviriyorlar. Bir halt bilmeden yorum yapmamak lazım.
Osman Ataman Atman hepsi mümkün ama bir gerçekte şu , bu gün bildiğimiz Sünni İslam değiller . Ertuğrul un ve oğullarının hepsi Türkçe isim Osman zor bir ihtimal geliyor bana.
Benim Üzüldüğüm Nokta Türkiye'de Herkes kendine göre çeviriyor kendi nasıl istiyorsa öyle anlatıyor biraz on yargiliydim ama mükemmel anlatmışsınız çok teşekkürler
18:30 Öyle bir şey olsa yer yerinden oynar. Ülkemizde şu anda "Osmanlıcılık ve İslam" üzerinden siyaset yapılıyor ve halkın çoğu bu siyaseti kabul ediyor. Bu ikisini birbirinden ayırmıyor halk. Eğer durumun aslında böyle olmadığını öğrenirlerse şu ana kadar yaşadıkları her şeyi sorgulamaya başlarlar, yaşam biçimlerini, hayat görüşlerini herşeyi sorgularlar ve ülkede resmen yeni bir çağ başlar. Bu heycanlandırıyor işte insanları.
Bence bu konuyu savunanların en sağlam dayanağı Osmangazi olarak bildiğimiz kişinin adının Arapça olarak normal Osman yazılımından farklı yazılması. Bu insanlar bütün osmanlardan bahsederken aynı harfleri kullanıyorsa neden bizim Osman için farklı harfler kullansınlar ve biz neden bunu da Osman olarak okuyalım. Sadece mantık kullanarak bu sonuca varabilirsiniz. Bu arada konudan ayrı ama el Ömeri'nin yazdıkları içinde köylülere hiç dokunmadı demesi beni etkiledi. Milliyetçi değilim, insanın tesadüfen doğduğu coğrafyada tesadüfen doğduğu yıllarda orada olan bir ulusa mensup olmasıyla gurur duymasının kendi hayatıyla ilgili gurur duyacak pek bir başarısı olmamasına bağlıyorum. Tarihimizle ilgili gurur duyulacak birşey varsa yüzyıllar önce sıradan insanların hiçbir hakkı yokken bizim ulusumuzun o dönemin şartları içinde bile kendince bir grubu (köylüleri) ayırıp onlara dokunması yani bir takım kuralları olmasıdır. Ben bununla gurur duyarım. 36:00 ha yabancı kaynaklara DIŞ MİHRAK muamelesi yapan insanlar var. 😂
Bir sohbet ortamında ortaya atılan bir fikirden bahsetmek istiyorum bu konuyla alakalı olarak. Tabi ki bilimsel bir bulgu değil bu söyleyeceğim şey, onu belirteyim en başta. Şöyle ki, Osmanlı hükümdarları arasında neden diğer halifelerden birine ait bir ismin olmadığı sorusu söylenince, Osman isminin, Hazreti Muhammed'in Mekke'yi fethettiği dönemde Kabe'nin koruyuculuğunu yapan ve Türk olduğu söylenen, hatta bugün Topkapı sarayı müzesinde saklanan kılıcının üzerinde kayı boyu tamgası olduğu bilinen, Osman Bin Talha'ya atfen, kültürel ve siyasi mesaj amacıyla kurucu hükümdara sonradan verildiği, ''Ataman''ın ise bir isimden ziyade bir ünvan olduğu yani göçebe pagan kültür ile yerleşik islami kültürün harmanlanması, geçiş dönemi dolayısıyla ortaya çıkmış bir karışıklığın neticesi olduğu söylenmişti. Orta Asya geleneğinde ''Ataman'' ünvanının sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi ve dini liderlik ünvanı olduğu da söylenmişti. Velhasıl her iki isim de farklı nedenlerle eş zamanlı olarak kullanılmış diye biliyorum. Ayrıca yapmış olduğunuz değerli paylaşımlar için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
@@sociologist_ kardeş elbetteki yunanistana bu derece hükmetimiz çok iyi çok güzel ama süre ve omür olarak romalılara bakabilirsin mesela mısırda o kadar kalmışız ama elin fransızı gelir gelmez elimizden alır almaz mısır bilimi ve tarih bilimine endirek yön vermesini bildiler bizde arabın yunanın kininden düşmanlığından başka bi kazancımız varmı göster bize
7:20 gerçekten de sizin Teoaman bizde orta asyada Tumandır ve ince te teoman arabça harfte تمان şeklinde olmalıydı ki tuman طمان daha gerçekçi. Bu ismi Özbekistanda ilçeye kullanılıyor.
Türkiyede de aslında Dumandır, Teoman sadece erkek kişi adı olarak kullanılmakta. Örneğin bacada tütene Duman denir. Bir başka söylem: 'Toz duman kalktı denir'. Köylerde aynı tümceyi, ' T(d)uz t(d)uman galhtı' şeklinde işitmeniz mümkündür. Farklı yörelerdeki farklı kentlerde ve farklı köylerde daha da değişik biçimde işitmeniz olasıdır. Türkiyedeki Türkçe bölgelere göre farklı şivelere ve ağızlara da sahiptir. Aynı sözcük ya da, ya da sıfat Trakyada, Karadenizde, Akdenizde, Doğu ya da İç Anadoluda birbirinden farklı seslendirilir. Not: Ses benzerliği de çoktur. Örneğin Tümen, askeri bir birime verilen addır.
7:19 Tuman'dan ziyade Arapça okunucu Dtamân'dır. Arapça'da tı harfi Te ve De harfinin ortası vurglu kaba bir harftir. Başına Elif gelseydi Adtamân şeklinde okunabilirdi. Bakmak lazım, orjinal kayıtta belki elif vardır. Çoğu zaman bu tür alıntılar yapılırken Elif unutuluyor.
Şöyle yorumlar okudum: ''Şeyh Edebalı'nın kızı ile evlendikten sonra kendi ismini Arap ismi Osman olarak değiştiriyor.'' ama sonra gidip çocuğunun ismini Türk ismi olan Orhan koyuyor. Ayrıca babası Eğtuğrul Gazi'ye bu kadar bağlı olan kişi babasının ağızından çıkacak bir kelime ile gözü kapalı ölüme bile gidecek olan kişi onun koyduğu ismi değiştiriyor öyle mi? Yapmayın arkadaşlar. İddaa etmiyorum ancak bildiğim karıyla da Şeyh Edebalı da Horasanlı Türk'tü.
Bu husus bana aslında Muhammed olan peygamberimizin isminin Türkler arasında mehmed olarak kullanılmasını anımsattı.Arapçada Usman olarak okunan adın Türkçeye osman olarak geçmeside manidar.Fakat dediğiniz gibi Ataman adının dikkate alınması gerekir ve bir unvan olarak kullanılması da kuvvetle muhtemeldir.
Merhabalar. Temel de olsa Arapça ve Grekçe öğrenmenizi öneririm. İlgilendiğinizi düşündüğüm dönemle ilgili pek çok kaynak bu dillerde mevcut. 05:52'deki '' Th '' sesi Türkçede mevcut değil. İngiliz dilinde buna yakınsayan bir ses olan '' Three '' derken de çıkartılması gereken ses mevcutlar içinde en yakınıdır. Türkçede mevcut olan '' S '' sesini çıkarırsanız hata olmaz ama birebir telaffuzu biraz daha farklı olur. Şahsın adının '' Ataman/Atman '' olması akla daha yatkın ancak sonradan '' Osman '' olarak değişmesi de olası. Bizans kaynaklarında '' ataman/atman '' şeklindeki telaffuza daha yakın geçmektedir ancak anlatılagelen şeyh edebali ile olan hikayesi ve ailevi bağları; bir de siyasetin dayatması ismin ve şahsın islamlaşmasına sebebiyet vermiş olabilir. Bir gelenek daha var ki o da şudur; kişi isminden dini belli olur. Ertuğrul türkçe bir isimdir henüz islamlaşmamış. Alparslan da Türkçe'dir; gözü ortadoğu coğrafyasını fetihtedir. Muhammed/Mehmed ismi islam'dır din sorulmaz. Bu gelenek çerçevesinden de bakacak olursak yüzünü hristiyan batı'ya dönmüş şahsın islamlaşıp rekabette elini kuvvetlendirmeyi tercih etmesi de gayet doğal ve olası bir iştir. Ataman olarak başlayan hayatı Osman olarak son bulmuştur kanaatimce.
Şu da var, yabancılar Osman ismini Uthman olarak telaffuz ediyorlar, Ataman ismini ise Ottoman'da daha yakın telaffuz ediyorlar. Bu sebeple bana da hayatına Ataman olarak başlamış olması daha akla yatkın geliyor, islamiyeti kabul ettikten sonra Osman adını kullanmış olabilir.
@@ezgiberf5137 zaten uthman diye telaffuz etmelerinin nedeni bu adın arapça olması ile böyle yazılmasıdır. عثمن/عثمان Yazılısını pek hatırlamıyorum ancak bu ikisinden birisi ث Gördüğün bu harf ingilizcedeki th'nin arapçadaki karşılığı ile gördüğün gibi bu yüzfen uthman diyorlar, ayrıca arapçada o,ö,ü,ı sesleri yoktur. Bu yüzden osman değil, örnek olarak ömer adının orijinali umar'dır.
Kardeşim, Osman Bey'in adının Ataman olduğuna dair tek kaynak Bizans kaynağı Pachymerestir. Osmanlıların kuruluş sürecindeki kaynakların tamamı ismi Osman olarak nakletmiştir. Ertuğrul'un 2 oğluna Türkçe, Osman'a ise "Osman" ismini vermesinde, aynı dönemde Kuzeybatı Anadoluda nüfusları çok olan vefaiyye tarikatı etkili olmuştur. Osman Bey'in Bizans kaynaklarında Ataman olarak anılması, Osman isminin Arapça orijinalinde hem ayn, hemde se harflerinin a/u - t/s seslerini ifade etmesindendir. Bu isimi Uatsman olarak telaffuz edilir orijinalinde. Osman'ın ölümünden 2 ay sonra düzenlenen zaviyede ismi çok açık olarak Osman diye geçiyor. Osman Bey'e ait olduğu sanılan sikkede de Osman ismi çok açık. Ataman telaffuzuna dair hiçbir vesika, belge yok. Bunlar, devletin kurucusunun adının Osman değilde Ataman olduğu yönündeki fantastik düşünceleri bertaraf etmeye yeterlidir.
1.Orhan ın torunu Süleyman Şah, av sırasında attan düşerek ölür. Asıl ilginç olan ise Süleyman Şah ın göktanrı dinine göre gömülmüş olmasıdır. Yani atı ve silahları ile birlikte gömülüyor. 2. Otman, Oğuz dilinde evin en küçüğü ve neslin devamını sağlayan kişi demektir ki hakikaten de Otman, kardeşleri arasında en küçük olanıdır. 1. Murat a kadar hiç bir Arapça isim yok iken birden bire aileden birinin adının Osman olması zaten eşyanın tabiatına aykırıdır. Benim fikrim, 1. Murat a kadar Müslüman da değildiler. Ortasaya göktanrı inancına sahiptiler. Murat döneminde İslam dinine geçip bir anda Eba Yezid gibi Türk kültür ve töresine aykırı isimler almaya başladılar. Sonraki dönemde de önceki geçmişlerini silmeye çalışıp Otman ı Osman yaptılar.
Benim kanaatimce babası,amcası,kardeşleri,oğulları Türk ismi taşıyan bir Türk beginin ,doğduğunda Arapça bir isim alma ihtimali ,bana düşük geliyor. Osman isminin meşrulaştırılması kurulan genç devletin edindiği veya edinmek durumunda kaldığı 'İslamı yayma ve khalef' kavramlarının gerekliliği içinde Osman ismini yararlı ve gerekli bulması muhtemeldir.
Fikrimce Osman Gazi'nin ismi ilk zamanlarda Ataman veya Tumandı daha sonra ileriki yaşlarında Şeyh Edebaliyle tanışıp bu adı aldı. Kaynaklardaki bu farklılık belirttiğim durumdan geliyor olabilir .
Acaba ismi Ataman da diğer Türk beylikleri arasında prestijini arttırmak ve destek görmek için 4 halifeden biri olan "Osman" kimliğine bürünmek ve gaza yapmasını kolaylaştırmak için kendisini Osman ya da Otman diye tanıtmış olabilir mi?
Osman Gazi'nin asıl adı "Otman" idi. Bektaşi şeyhi olan "Otman Baba" nın ismini, babası Ertuğrul Gazi oğluna vermiştir. Nitekim, dünya tarihinde de "Ottoman Empire" denmesi bundan dolayıdır, ve doğru kullanımdır. Ancak, her ne hikmetse (?!), zamanla Otman Gazi'nin ismi, Osman Gazi diye anılmaya başlanmış, kurduğu devlete de Otmanlı Devleti değil de Osmanlı Devleti denmeye başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ilk kurulduğunda, Bektaşi ilkelerine göre kuruldu. Osman Bey'in aynı zamanda kayın pederi de olan Şeyh Edebali Bektaşi şeyhi idi, ve Osman Bey, hem şeyhi hem de kayınpederi olan Şeyh Edebali'ye çok hürmek eder, hayır dualarını alırdı. Yine, Şeyh Edebali'ye hürmetinden, hayır dualarını alarak devletini kurmuştur.
Malazgirt ovasındaki Selcuklu şehitliğindeki mezar taşlarındaki isimlere bakmak lazım Ataman yada Atman ismi var mı o şehitlik çok ihmal edilmiş . asıl tarihi belgemiz orası oysa.
Jean-Paul Roux’un Moğol İmparatorluğu Tarihi kitabında Cengiz Han’ın oğlu Tuluy’dan bahsederken ateş prens anlamında “otşigin” kullanılıyor. Ateş “od” ama burada “ot” kullanıldığına göre çok da bir farklılık yaratmıyor olabilir. Bu durumda “otman” isminin kökü ateşten de geliyor olabilir. ?
Bu durumda şu sonuca ulaşmak mümkün mü? Tüm çağdaş metinlerde isim bugün bilindiği şekilde Osman olarak geçmiyorken biz Osman ismini Aşıkpaşazade'de 1400'lü yılların başında görüyoruz. Osman Bey'in çağdaşı olan metinlerde diğer Osman ismine sahip kişiler farklı olarak bilinen şekli ile yazılırken, Osman Bey'in ismi farklı yazılıyor. Bu durumda daha olası gözüken ismin aslının Osman olmadığı. Bence tartışılması gereken bir başka konu ne zaman ve nasıl bu hale dönüştüğü olmalı.
Osmanlı'dan kalma en eski belge olan bir vakfiye var, orada da Osman şekliyle geçiyor. İlk Osmanlı metinlerinde ve sonrasında da Osman olarak geçtiği için bugüne kadar o hali kalmış, kullanılmış.
Aaaahhhh aaaahhhh, kendi tarhimizi kendimiz yazmaz da, elden arastirip sorusturursak .....ortaya böyle sorularin cikmasi normal. Hocam ...keske o zamanlar da senin gibi degerli ve kiymetli tarihcilerimiz olsaydi😍👋🏻 Bütün bu sorular basimiza. ...güdümlü tarih yazildigi icin geliyor😠
İç anadolu da Niğde'nin köylerin de anne-cik, baba-cık, emmi-cik gibi ünvanlar da cik-cık eki kullanılır bununun sebebi ise sizinde belirttiğiniz gibi sevgi ve saygından dolayı.
Ottoman Ataman ismine daha yakın sanki. Çocukluğumdan beri merak ederim niye bu yabancılar Ottoman diyor diye. Zaten oğlunun adıda Orhan yine Türk ismi.
Cs abla elimde 1931 yılında basılmaya başlanan lise tarih kitaplarından biri olan tarih 4 kitabı var Fakat bu kitap 1934 yılında basıldı bildiğin gibi editörlüğünde Atatürk'ün de yer aldığı Bu kitap çokça değerli ve ayrıca 1939 yılında basılmış Türk Tarih kurumuna ait Mısır adlı bir kitapta bulunmakta bu kitaplar hakkında icerik yapmak istersen istanbulda yaşıyorum ulaştırabilirim Saygılarla
Teşekkürler...Halil İnalcık hoca bir konuşmasında Akşemsettin'den sözederken de yarı şaman ifadedini kullanmıştır.Sanıyorum günümüzdeki sünni islam anlayışında olmadığını anlatmak istemiş olabilir.
Merhaba!. Sorry, I dont speak turkish but Im following Kurulus Osman and I would like to know the name of his horse. Is it known??. Thanks in advance. Cheers from Spain.
I don't recommend to watch that series as it is heavily biased. Ertugrul, Osman (actually, Ataman) were not muslim yet they portray them as heavy believers. To us it's not something shameful if Osman became muslim at a later period, it is something to be proud of actually.
I think you shouldn't watch that silly TV series. It has no historical reality. Also, the Turks were new Muslims at that time, and the shaman-tengrism rituals they believed in the past are proof that the TV series is not real. I suggest you listen to Turkic(Turkish) historians instead of watching this TV series.
ataman mıydı bilmiyorum ama bizim eski soy ismimiz atamanimiş:) kafkas göçmeniyiz sonraları büyük dede mesleği demircilikten mütevvellit demir olmuş soyismimiz:)
Hocam osmanlı tarih yazıcılığında siz daha iyi bilirsiniz türk obalarının göçleri ve isimlerine ilişkin pek çok yazı var bir de İbrahim Kafeslioğlu hocayı kaynak olarak kabul edilebilirse pachymeres'i de okuduktan sonra bu konuda ayağı biraz daha yere basan bir şeyler bulmak mümkün gibi bir yol gösterip belirttiğim kaynakları olur olmaz derseniz ivedilikle başlamak isterim.
Kendi köklerimi araştırırken bu konuda bir kaç şey bulmuştum benim kökümle bir alakası olmasa da özellikle yer araştırmacılığının faydası pek muhtemel bir konu.
Sizin varsayımınız doğru olsaydı eğer niye ismine konu olan kaynaklarda tek isim veya hep o daha öz Türkçe dediğimiz Atman, Ataman, Otman veya Utman/Tuman geçer.. Yani bu bir ünvan ise bu ünvanın bir de sahibi olmalı; nerenin Atamanı, kimlerin Atamanı, kim bu Ataman gibi ki iki isim kullanılması elzem olurdu kayıtlarda.. Bence mantıklı olan o "din hikayesinde" gizli olabilir; günümüz söyleyişiyle Ataman olan öz Türkçe kimilerine göre "dinsiz" ismi daha sonra Müslümanlıkla tanışmasıyla Osman ismine evrilmiş olabilir, ben böyle olduğunu düşünüyorum (yada Edebaliye hoş görünüp kızını almak için) .. ;)
Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler. Halil İnalcık, Osman Gazi'nin Çepni olduğunu soylüyordu. Osmanlı'nın Kayı olduğunu iddia etmesi, Timur'un Kayı boyundan olduğunu söyleyerek hükümranlık hakkının kendisinde olduğunu iddia olduğunu ve Osmanlı'nın kendilerine katılması gerektiğini söylemesi üzerine stratejik olarak aldığı bir karar diye biliyorum yine Halil Inalcık'a göre. Bununla ilgili hem youtube'da bir video hem de internette bir yazı olması lazım. İyi çalışmalar
Timur Kayı olduğunu iddia etmiyor, Cengiz soyunu temsil ettiğini iddia ediyor fakat şunu doğru hatırlıyorsunuz: Timur'dan sonra Kayı efsanesi ortaya çıkıyor. Bununla ilgili bir yayın da yapacağım.
@@aydnkerimoglu6344 google'da arama yapsanız bununla ilgili bir sürü yazı bulurdunuz ama benim size ayarladığım en guzel cevap bu olsun tarihvearkeoloji.blogspot.com/2016/07/osmanl-kay-boyundan-degildir.html?m=1
@@aydnkerimoglu6344 so sorry. Ben bu yazıyı fi tarihinde okumuştum, sonra geri dönüp bakmamışım. Osman Gazi'nin çepni olma ihtimali Halil İnalcık'tan alıntı yapan blog sahibinin görüşüymüş.
Otman ve ya Odman İslam öncesi Türklerde evin en küçük oğluna verilen bir isim olduğunu biliyorum. Osman Gazi'de Ertuğrul Bey'in en küçük oğlu değil mi? Yani bu ismin gerçek olma ihtimali açısından düşünülebilir...
Cem Akdoğan yani benim aradığım şey kimdir nasıl ortaya çıkmıştır, İngiliz casus falan değil. Sosyolojisi nasıl, etkileri neler, kültürü ne vb. Ben tarihini değil artık oluşmuş olan yapıyı anlatan bir şeyler arıyorum
Bizans kaynakları bu araştırma içerisinde ne kadar ciddiye alınır bilemiyorum. Kaynakları yok sayalım demiyorum tabikide lakin Şahin Kılıç'ın neşrettiği Bizans Kısa Kronikleri kitabında zaten bir çok padişahın ismi farklı naklediliyor. Örneğin Machoumet/ Mehmet gibi. Osman isminin şüphesi ise sanırsam arap harflerinin azizliği. Bu arada güzel bir yayın olmuş.
İlk ismi Toman. Müslüman olduktan sonra Osman ismini alıyor. Bulmacanın eksik parçasını "kısmen" buradan bulabilirsiniz: Vedat Turgut_Osman Gazi’nin Kimliği Meselesi ve Cihanşümûl Bir Devlete İsminin Verilmesinin Sebepleri Üzerine 2016. DOİ: 10.17550/aid.55400
Alp Arslanın da gerçek ismi Muhammeddir.Ama babası Çağrı Amcası Tuğrul oğlu Melikşah Dedesi Selçuk Türk adı.Ama Selkcuk Beyin diğer oğlu Melik de Arapça.Yani bir alakası yok ki.
@@Tarih_Obası dönemin Bektaşileri nasıl davranmış neler söylemişler bunları da araştırmak lazım . Ahi ler var onlarda bizim için değerli kaynaklar . Selam ile .
En önemli konu şu ki, hanım efendi. Ozan sanatında olduğu gibi halk edebiyatı göz önünde bulundurulmazsa, aruz vezninde yazılan ve Osmanlı sarayı tarafından desteklenen "türkçe" şiirler, yalnız Farsça bilen türkler için yazılmıştır. Arapça bilen türkler için değil. Aruz edebiyatını Arapça bilen türk tümüyle anlayamaz.
Yalnız Adnan Erzi'nin belirttiği sadece Osman'dan öncesi (uydurulan şecere) değil, Ertuğrul'un kendisi, oğulları ve torunları dahi Türk isminde iken Osman'a neden Arap ismi verilsin diyor. Siz sadece Ertuğrul'dan önceki secereden bahsetmiş gibi konuşmuşsunuz. Bu arada bu konuya böyle titiz bir şekilde değinmeniz gerçekten güzel.
Eski Yunanca yazıyı ceviriyorum ama bunu simdiki yunanca ile zor cevrildi bir filologtan yardim alınmalı "yirmi yedinci ve yedinci ay cicek tarhlarından Vafeas in, hayran Nikomedean Atman hakkındaki, onunla birlikte binlercesinın, çoğunun aniden şaşırdığı, ama daha ziyade, aniden geldiği...
bu videodan anladığım şey şu; çocuklarınıza adam gibi Türkçe ad koyun.. Alllah'a şükür Müslümanız ama anlamsız yabancı adlar koymayın.. adam çocuğuna Hacer ( taş) koyar mı ya..
Orta büyüklükte bir beyliğin başında olduğu için Ataman ünvanınız almıştır. Baş kumandanlara verilen savaşçı anlamını taşıyan saygınlık uyandıran bir ünvandır. Gerçek adı Osmandır.
Asıl adı ataman ola bilir ilk yıllarda Daha sonrasında doğru ise gene diyorum doğru yanlış hatırlamıyorsam Halil inanalcik hoca anlatmıştı yani bu olay doğru ise Selçuklu hükümdarının h.z Osman'ın kılıcını osman gaziye hediye etii diye biliyorum h.z Osman'ın kılıcını aldıktan sonra ismi osman olmuş veya osman lakabını almış ve lakabı isminin önüne geçerek osman olmus olabilir mi bu şekilde iki ismi oluyor Ertuğrulgazi nin koymuş olduğu isim ataman daha sonra kılıcı hediye aldıktan sonra osman olmuş ola bilir bu şekilde ilk yılların da tarihe ataman olarak geçen kişi daha sonra Osman olarak geçmiştir.. (Birde şuan katar müzesinde sanırım Osmangaziye ait bir para var Ertuğrulgazi oğlu Sultan Osman yazıyor üstünde araştırmak gerek)
Osman Gazinin çevresinde bulunan isimlere bakalim. Gunduz, ertugrul, bayazit, murad, ... Bunlar icinde omer bekir vb hic bir arap ismi yok. Tarih bilgim amayor ve kisitli. Yaniliyormuyum. Bu durumda osman olmasi dusuk ihtimal. Ataman en olasi. Suleyman sah bizi aldatmasin solomon arapca isimlerin otesinde cok daha kadim bir isimdir.
Ataman türkkerde Baş komutan anlamına gelir ve buna yabancılar ottoman , uthmam der! Biz Türkler Ataman deriz yani Osman Türklerin atası olduğu için ataman yani Türklerin atası anlamında söylerler.
Ne güzel atıp tutuyor herkes bu video yorumları altında mesnetsiz, kaynaksız, kendi inandıklarını gerçekmiş gibi yazıp duruyorlar. Videoda bu konuda yazılmış çizilmiş her şey var oysa. Geçerken uğrayıp, 1 dakika izleyip hemen sanki soru size sorulmuş gibi cevap vermeye çalışmanız baya komik.
Osman ve Atman aynı şey fakat Osmanlıca da yani daha doğrusu eski Türkçe de kullanılan yazı Arap tipi yazıdan ziyade fars tipi yazıdır. Yani birilerinin sandığı gibi Arap ve Fars tipi yazı aynı tip yazı tipi değil. Farklılıklar olması çok normal çünkü Arapça olan Osman’da ki S peltek yani T’ye yakın okunur okunur. Diğer bir teori ise şudur! Arapça her dönem kendi içinde bir kırılmaya uğramıştır. Yani Kuranı Kerim’deki yazılan Arapça dilbilgisi ve gümünüz Arapçası yazım şekli bazı kelimelerde birbirinden farklıdır ki bu çok normaldir. Çünkü dillerinde bir gelişme evresi var. Bence hepsi aynıdır. Yani adı günümüz Türkçesiyle Osman’dır.. Son bir örnekle bitireyim. David ve Davut aynı isimlerdir fakat yazılımları farklıdır. Bu ikisi iki farklı isim değil.. Cebrail ve Gabriel gibi yada Suzan ile Susan gibi .. Selamlar
Biz hep Arapça 'dan Türkçe 'ye sözcük geçti sanırız. İslamiyet öncesi Turkler'den Arapça 'ya geçen binlerce sözcük vardır. Bir sözcük, dünyanın farklı yerlerinde farklı zamanlarda farklı anlamlarda olabilir. Halil İnancık 'tan kurucu Osman 'in aslında Otmañ olduğunu duymuştum. Arapça " Osman' " " Yılancık " anlamına geliyor. Acaba yılana " Otman " denildi mi? Yılan neyin sembolü? Sağlık. Sümer Tabletlerinde ölümsüzlük ilacını bir yılan alır yer.
aslında asıl sıkıntı osmanlıca dediğimiz eski türkçeyle arapçayı karıstırıyoralar. bu yazıyı bir arabın önüne koy okuyamaz. arapçada olamyan harfler vardır. Ç,P dahası da olduğu gibi. Bu yazıyı arapça gibi okuyamazsın
Videonun başlığını Osman Gazinin isminin inanılmaz sırrı diye değiştirirsen iki milyon seyredilir bir haftada...
bu başlıklarla bile akıl almaz yorumlar geliyor bence kitlesi böyle daha iyi; belki daha fazla izlenmeside iyi olabilir tabi bilemem
O zamanki Türk beyliklerinin dünya görüşü ve yaşam tarzını düşünürsek ataman daha mantıklı. Ama sonradan siyasi bir dindarlaşma vb gibi bişey olduysa Osman adına evrilmiş olabilir
Doğum isminin Ataman olduğunu düşünüyorum ama sonradan Osman ismini alması daha olası
Bizanslılar Osman ismini dili tefafüz edemediği için Atman demiş olabilirler ve Türk Tarihi kaynaklarında Atman ismi geçmez
@@cihanemre5219 1. Türk kaynaklarında Ataman ismi geçer. 2. Bizanslılar nereye Osman ismini telafuz edemiyor? Adamlar Arap'larla uzun yıllardır iletişim halinde ve gayet Uthmān olarak çeviriyorlar. Bir halt bilmeden yorum yapmamak lazım.
bu açıdan bakıldığında ingilizcedeki ottoman empire tabiri kafaya daha iyi oturuyor. ottoman-ataman
@@cemunsal4743 Müslüman olduğu için almış olabir mi acaba? Cem de Arapca hatta Kuranda geçiyor.
@@emirfatihermurat5074 Ataman daha mantıkli duruyor. Oğlunun ismide Orhan Türkçe isim.
Osman Ataman Atman hepsi mümkün ama bir gerçekte şu , bu gün bildiğimiz Sünni İslam değiller . Ertuğrul un ve oğullarının hepsi Türkçe isim Osman zor bir ihtimal geliyor bana.
Oğlunun ismi bile türk ismi Orhan
Sünni islam değiller derken.. Nerden biliyosun, kaynak var mı..
@@hilmicolak1994 kaynağın ne kardeşim..
@@ozkanyilmaz8605 Şii degillerdi. Türk tipi sünni islam vardı.
@@luciusvorenus168 🤣 o ne la..
Benim Üzüldüğüm Nokta Türkiye'de Herkes kendine göre çeviriyor kendi nasıl istiyorsa öyle anlatıyor biraz on yargiliydim ama mükemmel anlatmışsınız çok teşekkürler
18:30 Öyle bir şey olsa yer yerinden oynar. Ülkemizde şu anda "Osmanlıcılık ve İslam" üzerinden siyaset yapılıyor ve halkın çoğu bu siyaseti kabul ediyor. Bu ikisini birbirinden ayırmıyor halk. Eğer durumun aslında böyle olmadığını öğrenirlerse şu ana kadar yaşadıkları her şeyi sorgulamaya başlarlar, yaşam biçimlerini, hayat görüşlerini herşeyi sorgularlar ve ülkede resmen yeni bir çağ başlar. Bu heycanlandırıyor işte insanları.
Osman olarak geçmesi bi statijikti öbür gibi müslümanlar osmanlıyı islam İmparatorluğu olarak görmücekti
Bence bu konuyu savunanların en sağlam dayanağı Osmangazi olarak bildiğimiz kişinin adının Arapça olarak normal Osman yazılımından farklı yazılması. Bu insanlar bütün osmanlardan bahsederken aynı harfleri kullanıyorsa neden bizim Osman için farklı harfler kullansınlar ve biz neden bunu da Osman olarak okuyalım. Sadece mantık kullanarak bu sonuca varabilirsiniz.
Bu arada konudan ayrı ama el Ömeri'nin yazdıkları içinde köylülere hiç dokunmadı demesi beni etkiledi. Milliyetçi değilim, insanın tesadüfen doğduğu coğrafyada tesadüfen doğduğu yıllarda orada olan bir ulusa mensup olmasıyla gurur duymasının kendi hayatıyla ilgili gurur duyacak pek bir başarısı olmamasına bağlıyorum. Tarihimizle ilgili gurur duyulacak birşey varsa yüzyıllar önce sıradan insanların hiçbir hakkı yokken bizim ulusumuzun o dönemin şartları içinde bile kendince bir grubu (köylüleri) ayırıp onlara dokunması yani bir takım kuralları olmasıdır. Ben bununla gurur duyarım.
36:00 ha yabancı kaynaklara DIŞ MİHRAK muamelesi yapan insanlar var. 😂
Bir sohbet ortamında ortaya atılan bir fikirden bahsetmek istiyorum bu konuyla alakalı olarak. Tabi ki bilimsel bir bulgu değil bu söyleyeceğim şey, onu belirteyim en başta. Şöyle ki, Osmanlı hükümdarları arasında neden diğer halifelerden birine ait bir ismin olmadığı sorusu söylenince, Osman isminin, Hazreti Muhammed'in Mekke'yi fethettiği dönemde Kabe'nin koruyuculuğunu yapan ve Türk olduğu söylenen, hatta bugün Topkapı sarayı müzesinde saklanan kılıcının üzerinde kayı boyu tamgası olduğu bilinen, Osman Bin Talha'ya atfen, kültürel ve siyasi mesaj amacıyla kurucu hükümdara sonradan verildiği, ''Ataman''ın ise bir isimden ziyade bir ünvan olduğu yani göçebe pagan kültür ile yerleşik islami kültürün harmanlanması, geçiş dönemi dolayısıyla ortaya çıkmış bir karışıklığın neticesi olduğu söylenmişti. Orta Asya geleneğinde ''Ataman'' ünvanının sadece askeri değil, aynı zamanda siyasi ve dini liderlik ünvanı olduğu da söylenmişti. Velhasıl her iki isim de farklı nedenlerle eş zamanlı olarak kullanılmış diye biliyorum. Ayrıca yapmış olduğunuz değerli paylaşımlar için teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar.
Ertuğrul
Ataman
Orhan
Murat
Bir kısmı Türkçeleşmiş, bir kısmı Öz Türk adı. Ataman daha mantıklı.
@istek_at:Bizanslılar Osman ismini dili tefafüz edemediği için Atman demiş olabilirler ve Türk Tarihi kaynaklarında Atman ismi geçmez
Murat Türkçe değil bu arada
@@Ozguryalnikasli murad arti abisinin ismi Süleyman
Atamanlı İmparatorluğu kulağa hoş geliyo
İsim benzerliğinden uyarlanmış Ataman yahut Atman kulağa daha hoş geliyor yedi sülalesinin adı Türk adı kendi adı istisna olamaz kanaatimce
@@sociologist_ kardeş elbetteki yunanistana bu derece hükmetimiz çok iyi çok güzel ama süre ve omür olarak romalılara bakabilirsin mesela mısırda o kadar kalmışız ama elin fransızı gelir gelmez elimizden alır almaz mısır bilimi ve tarih bilimine endirek yön vermesini bildiler bizde arabın yunanın kininden düşmanlığından başka bi kazancımız varmı göster bize
@yaman adıyamanlı "Osman" ismi hoş gelmiyor mu yani..
Osmanlı daha güzel geliyor.
@@emirfatihermurat5074 Atamanlı torunuyum :)
7:20 gerçekten de sizin Teoaman bizde orta asyada Tumandır ve ince te teoman arabça harfte تمان şeklinde olmalıydı ki tuman طمان daha gerçekçi. Bu ismi Özbekistanda ilçeye kullanılıyor.
Türkiyede de aslında Dumandır, Teoman sadece erkek kişi adı olarak kullanılmakta. Örneğin bacada tütene Duman denir. Bir başka söylem: 'Toz duman kalktı denir'. Köylerde aynı tümceyi, ' T(d)uz t(d)uman galhtı' şeklinde işitmeniz mümkündür. Farklı yörelerdeki farklı kentlerde ve farklı köylerde daha da değişik biçimde işitmeniz olasıdır. Türkiyedeki Türkçe bölgelere göre farklı şivelere ve ağızlara da sahiptir. Aynı sözcük ya da, ya da sıfat Trakyada, Karadenizde, Akdenizde, Doğu ya da İç Anadoluda birbirinden farklı seslendirilir. Not: Ses benzerliği de çoktur. Örneğin Tümen, askeri bir birime verilen addır.
@@eroktartonga4032 ayrica Rusça'da da var olan bir kelimedir. Туман( tuman) bu kelimeyi sis, duman icin kullanilir.
7:19 Tuman'dan ziyade Arapça okunucu Dtamân'dır. Arapça'da tı harfi Te ve De harfinin ortası vurglu kaba bir harftir. Başına Elif gelseydi Adtamân şeklinde okunabilirdi. Bakmak lazım, orjinal kayıtta belki elif vardır. Çoğu zaman bu tür alıntılar yapılırken Elif unutuluyor.
Şöyle yorumlar okudum: ''Şeyh Edebalı'nın kızı ile evlendikten sonra kendi ismini Arap ismi Osman olarak değiştiriyor.'' ama sonra gidip çocuğunun ismini Türk ismi olan Orhan koyuyor. Ayrıca babası Eğtuğrul Gazi'ye bu kadar bağlı olan kişi babasının ağızından çıkacak bir kelime ile gözü kapalı ölüme bile gidecek olan kişi onun koyduğu ismi değiştiriyor öyle mi? Yapmayın arkadaşlar. İddaa etmiyorum ancak bildiğim karıyla da Şeyh Edebalı da Horasanlı Türk'tü.
Seyh edebali kirsehir dogumlu, aslen karamanlidir.
Bu husus bana aslında Muhammed olan peygamberimizin isminin Türkler arasında mehmed olarak kullanılmasını anımsattı.Arapçada Usman olarak okunan adın Türkçeye osman olarak geçmeside manidar.Fakat dediğiniz gibi Ataman adının dikkate alınması gerekir ve bir unvan olarak kullanılması da kuvvetle muhtemeldir.
Dip not; Muhammed,Mahmud ve Ahmed isimleri aynı anlama gelir ve Arapça حمد kökünden gelir.
Atamanın nesi ünvan olarak kullanılacak? Çok boş yorum
Bence Osman Ataman diyelim. Arayı bulmuş oluruz🙃 Ataman adı daha bir havalı duruyor.
Merhabalar.
Temel de olsa Arapça ve Grekçe öğrenmenizi öneririm. İlgilendiğinizi düşündüğüm dönemle ilgili pek çok kaynak bu dillerde mevcut.
05:52'deki '' Th '' sesi Türkçede mevcut değil. İngiliz dilinde buna yakınsayan bir ses olan '' Three '' derken de çıkartılması gereken ses mevcutlar içinde en yakınıdır. Türkçede mevcut olan '' S '' sesini çıkarırsanız hata olmaz ama birebir telaffuzu biraz daha farklı olur.
Şahsın adının '' Ataman/Atman '' olması akla daha yatkın ancak sonradan '' Osman '' olarak değişmesi de olası. Bizans kaynaklarında '' ataman/atman '' şeklindeki telaffuza daha yakın geçmektedir ancak anlatılagelen şeyh edebali ile olan hikayesi ve ailevi bağları; bir de siyasetin dayatması ismin ve şahsın islamlaşmasına sebebiyet vermiş olabilir.
Bir gelenek daha var ki o da şudur; kişi isminden dini belli olur. Ertuğrul türkçe bir isimdir henüz islamlaşmamış. Alparslan da Türkçe'dir; gözü ortadoğu coğrafyasını fetihtedir. Muhammed/Mehmed ismi islam'dır din sorulmaz. Bu gelenek çerçevesinden de bakacak olursak yüzünü hristiyan batı'ya dönmüş şahsın islamlaşıp rekabette elini kuvvetlendirmeyi tercih etmesi de gayet doğal ve olası bir iştir.
Ataman olarak başlayan hayatı Osman olarak son bulmuştur kanaatimce.
Şu da var, yabancılar Osman ismini Uthman olarak telaffuz ediyorlar, Ataman ismini ise Ottoman'da daha yakın telaffuz ediyorlar. Bu sebeple bana da hayatına Ataman olarak başlamış olması daha akla yatkın geliyor, islamiyeti kabul ettikten sonra Osman adını kullanmış olabilir.
@@ezgiberf5137 zaten uthman diye telaffuz etmelerinin nedeni bu adın arapça olması ile böyle yazılmasıdır.
عثمن/عثمان
Yazılısını pek hatırlamıyorum ancak bu ikisinden birisi
ث
Gördüğün bu harf ingilizcedeki th'nin arapçadaki karşılığı ile gördüğün gibi bu yüzfen uthman diyorlar, ayrıca arapçada o,ö,ü,ı sesleri yoktur. Bu yüzden osman değil, örnek olarak ömer adının orijinali umar'dır.
Kardeşim, Osman Bey'in adının Ataman olduğuna dair tek kaynak Bizans kaynağı Pachymerestir. Osmanlıların kuruluş sürecindeki kaynakların tamamı ismi Osman olarak nakletmiştir. Ertuğrul'un 2 oğluna Türkçe, Osman'a ise "Osman" ismini vermesinde, aynı dönemde Kuzeybatı Anadoluda nüfusları çok olan vefaiyye tarikatı etkili olmuştur. Osman Bey'in Bizans kaynaklarında Ataman olarak anılması, Osman isminin Arapça orijinalinde hem ayn, hemde se harflerinin a/u - t/s seslerini ifade etmesindendir. Bu isimi Uatsman olarak telaffuz edilir orijinalinde. Osman'ın ölümünden 2 ay sonra düzenlenen zaviyede ismi çok açık olarak Osman diye geçiyor. Osman Bey'e ait olduğu sanılan sikkede de Osman ismi çok açık. Ataman telaffuzuna dair hiçbir vesika, belge yok. Bunlar, devletin kurucusunun adının Osman değilde Ataman olduğu yönündeki fantastik düşünceleri bertaraf etmeye yeterlidir.
Greek kayitlarinda atamanis diye gecer Halil inalcigi dinle
@@ezgiberf5137bizde Türklerde Osman'ı Usman yada Uzman olarak telaffuz etmişiz..
1.Orhan ın torunu Süleyman Şah, av sırasında attan düşerek ölür. Asıl ilginç olan ise Süleyman Şah ın göktanrı dinine göre gömülmüş olmasıdır. Yani atı ve silahları ile birlikte gömülüyor. 2. Otman, Oğuz dilinde evin en küçüğü ve neslin devamını sağlayan kişi demektir ki hakikaten de Otman, kardeşleri arasında en küçük olanıdır. 1. Murat a kadar hiç bir Arapça isim yok iken birden bire aileden birinin adının Osman olması zaten eşyanın tabiatına aykırıdır. Benim fikrim, 1. Murat a kadar Müslüman da değildiler. Ortasaya göktanrı inancına sahiptiler. Murat döneminde İslam dinine geçip bir anda Eba Yezid gibi Türk kültür ve töresine aykırı isimler almaya başladılar. Sonraki dönemde de önceki geçmişlerini silmeye çalışıp Otman ı Osman yaptılar.
Yafes peygamber olarak geçmez.
Benim kanaatimce babası,amcası,kardeşleri,oğulları Türk ismi taşıyan bir Türk beginin ,doğduğunda Arapça bir isim alma ihtimali ,bana düşük geliyor. Osman isminin meşrulaştırılması kurulan genç devletin edindiği veya edinmek durumunda kaldığı 'İslamı yayma ve khalef' kavramlarının gerekliliği içinde Osman ismini yararlı ve gerekli bulması muhtemeldir.
Dedesi süleyman şah değil mi
Süleyman (Solomon) İbrani adıdır.
Torunu orhan gazinin enbuyuk oğluna Süleyman ismini vermişti Süleyman Paşa dedesini görmüş tur Rumeli fatihi olarak bilinir
Fikrimce Osman Gazi'nin ismi ilk zamanlarda Ataman veya Tumandı daha sonra ileriki yaşlarında Şeyh Edebaliyle tanışıp bu adı aldı. Kaynaklardaki bu farklılık belirttiğim durumdan geliyor olabilir .
Eğer Osman gazinin ismi Ataman ise II. Osman'ın ismi de II. Ataman mı olur yoksa o Osman mı?
Acaba ismi Ataman da diğer Türk beylikleri arasında prestijini arttırmak ve destek görmek için 4 halifeden biri olan "Osman" kimliğine bürünmek ve gaza yapmasını kolaylaştırmak için kendisini Osman ya da Otman diye tanıtmış olabilir mi?
Çok büyük olasılıkla.
harika , ne de güzel şeyler öğreniyoruz sayende.
Osman Gazi'nin asıl adı "Otman" idi. Bektaşi şeyhi olan "Otman Baba" nın ismini, babası Ertuğrul Gazi oğluna vermiştir. Nitekim, dünya tarihinde de "Ottoman Empire" denmesi bundan dolayıdır, ve doğru kullanımdır. Ancak, her ne hikmetse (?!), zamanla Otman Gazi'nin ismi, Osman Gazi diye anılmaya başlanmış, kurduğu devlete de Otmanlı Devleti değil de Osmanlı Devleti denmeye başlanmıştır. Osmanlı İmparatorluğu ilk kurulduğunda, Bektaşi ilkelerine göre kuruldu. Osman Bey'in aynı zamanda kayın pederi de olan Şeyh Edebali Bektaşi şeyhi idi, ve Osman Bey, hem şeyhi hem de kayınpederi olan Şeyh Edebali'ye çok hürmek eder, hayır dualarını alırdı. Yine, Şeyh Edebali'ye hürmetinden, hayır dualarını alarak devletini kurmuştur.
Bektaşiliğin sunni eğilimli tarikat olduğunun farkındasın demi osmanli zaten bu tarikat üzerine kurulu bu ülkenin inancı bu tarikatlar üzerine kurulu
Malazgirt ovasındaki Selcuklu şehitliğindeki mezar taşlarındaki isimlere bakmak lazım Ataman yada Atman ismi var mı o şehitlik çok ihmal edilmiş . asıl tarihi belgemiz orası oysa.
Atman bir Kürt asiretidir
Jean-Paul Roux’un Moğol İmparatorluğu Tarihi kitabında Cengiz Han’ın oğlu Tuluy’dan bahsederken ateş prens anlamında “otşigin” kullanılıyor.
Ateş “od” ama burada “ot” kullanıldığına göre çok da bir farklılık yaratmıyor olabilir. Bu durumda “otman” isminin kökü ateşten de geliyor olabilir. ?
Bu durumda şu sonuca ulaşmak mümkün mü? Tüm çağdaş metinlerde isim bugün bilindiği şekilde Osman olarak geçmiyorken biz Osman ismini Aşıkpaşazade'de 1400'lü yılların başında görüyoruz. Osman Bey'in çağdaşı olan metinlerde diğer Osman ismine sahip kişiler farklı olarak bilinen şekli ile yazılırken, Osman Bey'in ismi farklı yazılıyor. Bu durumda daha olası gözüken ismin aslının Osman olmadığı. Bence tartışılması gereken bir başka konu ne zaman ve nasıl bu hale dönüştüğü olmalı.
Osmanlı'dan kalma en eski belge olan bir vakfiye var, orada da Osman şekliyle geçiyor. İlk Osmanlı metinlerinde ve sonrasında da Osman olarak geçtiği için bugüne kadar o hali kalmış, kullanılmış.
Bu konuda dikkat ceken bir husus da avrupalıların verdiği isim yani Ottoman. Otman ismi ile benzerliği.
Usman Aga
Aaaahhhh aaaahhhh, kendi tarhimizi kendimiz yazmaz da, elden arastirip sorusturursak .....ortaya böyle sorularin cikmasi normal.
Hocam ...keske o zamanlar da senin gibi degerli ve kiymetli tarihcilerimiz olsaydi😍👋🏻
Bütün bu sorular basimiza. ...güdümlü tarih yazildigi icin geliyor😠
Osmanlının sefer hazırlıklrını, nasıl sefere hazırlandığını, ve sefer sırasındaki lojistik, destek durumunu incelemeniz mümkğnmü? Hocam...
maalesef, bambaşka alanlarda çalışıyorum.
Eğer gercekten adı Atamansa, Seyh edebalinin kiziyla evlendikten sonra müslüman oluyor. Sonradan Osman ismini almış belli.
İç anadolu da Niğde'nin köylerin de anne-cik, baba-cık, emmi-cik gibi ünvanlar da cik-cık eki kullanılır bununun sebebi ise sizinde belirttiğiniz gibi sevgi ve saygından dolayı.
Evet Roma kaynaklarinda Atamanis diye bir komutan adiyla geciyor. Kaynak Pahimeres.
Ottoman Ataman ismine daha yakın sanki. Çocukluğumdan beri merak ederim niye bu yabancılar Ottoman diyor diye. Zaten oğlunun adıda Orhan yine Türk ismi.
Anadoluda İlk Olarak Otman Ve Atama Olarak Kulanılmış olabilir Sivas Hafrikte Köt Adı Olarak Otmanalan köyü vardır Begdilli Boyunda Sıraçlardır
Yabancı kaynaklarda Ottoman olarak bahsediliyor devletin ismi. Bunu boş bir nedeni yoktur.
Gazi beyin bir zaman Atman ismini kullandıktan sonra yerine Osman ismini kullanmaya başlaması bana oldukça olası geliyor.
Cs abla elimde 1931 yılında basılmaya başlanan lise tarih kitaplarından biri olan tarih 4 kitabı var Fakat bu kitap 1934 yılında basıldı bildiğin gibi editörlüğünde Atatürk'ün de yer aldığı Bu kitap çokça değerli ve ayrıca 1939 yılında basılmış Türk Tarih kurumuna ait Mısır adlı bir kitapta bulunmakta bu kitaplar hakkında icerik yapmak istersen istanbulda yaşıyorum ulaştırabilirim
Saygılarla
Yılan otla beslenir.
Osman degil bu kesin..
Savcı Bey 'in lakabı da Sarı Yatı Ertuğrulun babası Gündüz Alp in lakabı Süleyman Şah Sultan Muhammedin lakabı Alp Arslandır.Lakabı olabilir.
Bunda garipsenecek ne var ki Otman Ataman Osman birbirine cok benzer seyler
Osman çok zorlama bir çeviri. Ben çok büyük ihtimalle Ataman olduğunu düşünüyorum.
Ot od ateş demekmiş eski türkçe otman baba gibi dervişler de var otman olma ihtimali yuksek
Teşekkürler...Halil İnalcık hoca bir konuşmasında Akşemsettin'den sözederken de yarı şaman ifadedini kullanmıştır.Sanıyorum günümüzdeki sünni islam anlayışında olmadığını anlatmak istemiş olabilir.
Merhaba!. Sorry, I dont speak turkish but Im following Kurulus Osman and I would like to know the name of his horse. Is it known??. Thanks in advance. Cheers from Spain.
I don't recommend to watch that series as it is heavily biased. Ertugrul, Osman (actually, Ataman) were not muslim yet they portray them as heavy believers. To us it's not something shameful if Osman became muslim at a later period, it is something to be proud of actually.
I think you shouldn't watch that silly TV series.
It has no historical reality.
Also, the Turks were new Muslims at that time, and the shaman-tengrism rituals they believed in the past are proof that the TV series is not real.
I suggest you listen to Turkic(Turkish) historians instead of watching this TV series.
Ben de diyorum neden yabancılar ottoman empire diyor bununla bir alakası olabilir sanki
ataman mıydı bilmiyorum ama bizim eski soy ismimiz atamanimiş:) kafkas göçmeniyiz sonraları büyük dede mesleği demircilikten mütevvellit demir olmuş soyismimiz:)
Hocam osmanlı tarih yazıcılığında siz daha iyi bilirsiniz türk obalarının göçleri ve isimlerine ilişkin pek çok yazı var bir de İbrahim Kafeslioğlu hocayı kaynak olarak kabul edilebilirse pachymeres'i de okuduktan sonra bu konuda ayağı biraz daha yere basan bir şeyler bulmak mümkün gibi bir yol gösterip belirttiğim kaynakları olur olmaz derseniz ivedilikle başlamak isterim.
Kendi köklerimi araştırırken bu konuda bir kaç şey bulmuştum benim kökümle bir alakası olmasa da özellikle yer araştırmacılığının faydası pek muhtemel bir konu.
Sizin varsayımınız doğru olsaydı eğer niye ismine konu olan kaynaklarda tek isim veya hep o daha öz Türkçe dediğimiz Atman, Ataman, Otman veya Utman/Tuman geçer.. Yani bu bir ünvan ise bu ünvanın bir de sahibi olmalı; nerenin Atamanı, kimlerin Atamanı, kim bu Ataman gibi ki iki isim kullanılması elzem olurdu kayıtlarda.. Bence mantıklı olan o "din hikayesinde" gizli olabilir; günümüz söyleyişiyle Ataman olan öz Türkçe kimilerine göre "dinsiz" ismi daha sonra Müslümanlıkla tanışmasıyla Osman ismine evrilmiş olabilir, ben böyle olduğunu düşünüyorum (yada Edebaliye hoş görünüp kızını almak için) .. ;)
Gazman
Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkürler. Halil İnalcık, Osman Gazi'nin Çepni olduğunu soylüyordu. Osmanlı'nın Kayı olduğunu iddia etmesi, Timur'un Kayı boyundan olduğunu söyleyerek hükümranlık hakkının kendisinde olduğunu iddia olduğunu ve Osmanlı'nın kendilerine katılması gerektiğini söylemesi üzerine stratejik olarak aldığı bir karar diye biliyorum yine Halil Inalcık'a göre. Bununla ilgili hem youtube'da bir video hem de internette bir yazı olması lazım. İyi çalışmalar
Timur Kayı olduğunu iddia etmiyor, Cengiz soyunu temsil ettiğini iddia ediyor fakat şunu doğru hatırlıyorsunuz: Timur'dan sonra Kayı efsanesi ortaya çıkıyor. Bununla ilgili bir yayın da yapacağım.
@@Tarih_Obası doğru söylüyorsunuz ben yanlış hatırladım 👍
@@aydnkerimoglu6344 google'da arama yapsanız bununla ilgili bir sürü yazı bulurdunuz ama benim size ayarladığım en guzel cevap bu olsun tarihvearkeoloji.blogspot.com/2016/07/osmanl-kay-boyundan-degildir.html?m=1
@@aydnkerimoglu6344 so sorry. Ben bu yazıyı fi tarihinde okumuştum, sonra geri dönüp bakmamışım. Osman Gazi'nin çepni olma ihtimali Halil İnalcık'tan alıntı yapan blog sahibinin görüşüymüş.
@@aydnkerimoglu6344 😀
Otman ve ya Odman İslam öncesi Türklerde evin en küçük oğluna verilen bir isim olduğunu biliyorum. Osman Gazi'de Ertuğrul Bey'in en küçük oğlu değil mi? Yani bu ismin gerçek olma ihtimali açısından düşünülebilir...
Böyle bir geçerli olsa bu tartışmalarda bahsi geçerdi sanırım. Muhtelemen sadece bir tahmindir.
Uthman zaten Osman isminin İngilizce okunuşudur Arapçadan direk okuyunca öyle olmuştur Hz. Osman'a Uthman ibn Affan derler
Murad Hüdevendigarin yazdırdığı kitabelerde Osman yazıyor 70 yılda mı birden Atamandan mı Osman a döndü
Nerden erisebiliriz bu kitabelere?
Zaten burda sorulan soru da bu. Kasti gecen kitaplar esfane olara kurgu seklinde adlediliyor. Hanimefenfi atif olarak bundan bahsediyor
Bu yayında en çok ilgimi çeken osmanlı akincısı askerlerin kızıl börk giymesi
Oğuzman! İlk gösterilen arabca yazılmış olan isimin çıkardigi ses, Oğuzman!
Macarca Moravcsik ismi Türkçe Moravçik şeklinde okunur...
Bu güzel bilgileriniz için teşekkürler
Önerilene çıktıkça açıp izliyorum yayınları. 3 senede takipçi kitlesinde bir gelişme yaşanmış sanki.
Vahabizm hakkında araştırma yapmak istiyorum. Bana kaynak önerebilecek arkadaşlar var mı? (İngilizce de olur)
Cem Akdoğan yani benim aradığım şey kimdir nasıl ortaya çıkmıştır, İngiliz casus falan değil. Sosyolojisi nasıl, etkileri neler, kültürü ne vb. Ben tarihini değil artık oluşmuş olan yapıyı anlatan bir şeyler arıyorum
Kurani arastir esas vehabilik onun icinde
Ingilizcede Osmanlı ya neden Ottoman dendigini anladim. =)
Mezarında ne yazıyor?
Osman yazıyor ben gitmiştim 2013 de
iyi ki varsın....
Bence Osmandi.Eğer Ataman olsaydı Talha Uğurluel Ahmet Şimşirgil İlber Ortaylı Murat Bardakçı Halil İnalcik da Atamandı derlerdi.
Bunlardan ilk 2 si ne dersi tam tersidir.
@@Tarih_Obası hocam sizin gibi değerli bir hocadan bu kadar cahilce bir yorum şaşırttı beni...
@@emreacarhan cahil olan o isimler.
@@Tarih_Obası hocam size çok büyük saygım var fakat hiç yakıştıramadım. Bence sağlıklı bir şekilde düşününce siz de hakvereceksiniz
@@emreacarhan sağ ol eyvallah sağlıklı bir şekilde düşünebiliyorum çok şükür senelerdir.
❤❤
ataman akla daha yatkın bence.
@@sociologist_ bence ATAMAN. Hem İngilizce'de de OTTOMAN olarak geçiyor. ATAMAN ya da ATMAN daha iyi.
Bizans kaynakları bu araştırma içerisinde ne kadar ciddiye alınır bilemiyorum. Kaynakları yok sayalım demiyorum tabikide lakin Şahin Kılıç'ın neşrettiği Bizans Kısa Kronikleri kitabında zaten bir çok padişahın ismi farklı naklediliyor. Örneğin Machoumet/ Mehmet gibi. Osman isminin şüphesi ise sanırsam arap harflerinin azizliği. Bu arada güzel bir yayın olmuş.
Dik dur ceren reyiz. Seninleyiz.
İlk ismi Toman. Müslüman olduktan sonra Osman ismini alıyor. Bulmacanın eksik parçasını "kısmen" buradan bulabilirsiniz: Vedat Turgut_Osman Gazi’nin Kimliği Meselesi ve Cihanşümûl Bir Devlete İsminin Verilmesinin Sebepleri Üzerine 2016. DOİ: 10.17550/aid.55400
Diğer oğlunun adı Alaattin Alı ne peki?
aynen öyle ayrıca sikkelerde alenen osman yazıyor yani peltek s ile.
Alp Arslanın da gerçek ismi Muhammeddir.Ama babası Çağrı Amcası Tuğrul oğlu Melikşah Dedesi Selçuk Türk adı.Ama Selkcuk Beyin diğer oğlu Melik de Arapça.Yani bir alakası yok ki.
Hacı Bektaşın yazdığı doğrudur. Hem dili hem kültürü biliyordu . Bence en doğru kaynak o. Böyle bir konuda yanlış yazmaları mümkün değil.
Hacı Bektaş herhangi bir şey yazmamıştır.
@@Tarih_Obası dönemin Bektaşileri nasıl davranmış neler söylemişler bunları da araştırmak lazım . Ahi ler var onlarda bizim için değerli kaynaklar . Selam ile .
super bir kanal.tebrik ederim sizleri.ilgiyle takip ediyoru.
" Otman" ; Halil İnalcık
İnalcık, Otman olmadığını söylüyor.
En önemli konu şu ki, hanım efendi. Ozan sanatında olduğu gibi halk edebiyatı göz önünde bulundurulmazsa, aruz vezninde yazılan ve Osmanlı sarayı tarafından desteklenen "türkçe" şiirler, yalnız Farsça bilen türkler için yazılmıştır. Arapça bilen türkler için değil. Aruz edebiyatını Arapça bilen türk tümüyle anlayamaz.
Yalnız Adnan Erzi'nin belirttiği sadece Osman'dan öncesi (uydurulan şecere) değil, Ertuğrul'un kendisi, oğulları ve torunları dahi Türk isminde iken Osman'a neden Arap ismi verilsin diyor. Siz sadece Ertuğrul'dan önceki secereden bahsetmiş gibi konuşmuşsunuz. Bu arada bu konuya böyle titiz bir şekilde değinmeniz gerçekten güzel.
Ertuğrul ve diğerlerinin isimleri o uydurulan şecerede yer alıyor, gündüz alp vs gibi.
Eski Yunanca yazıyı ceviriyorum ama bunu simdiki yunanca ile zor cevrildi bir filologtan yardim alınmalı "yirmi yedinci ve yedinci ay cicek tarhlarından Vafeas in, hayran Nikomedean Atman hakkındaki, onunla birlikte binlercesinın, çoğunun aniden şaşırdığı, ama daha ziyade, aniden geldiği...
Ama kafamız nasıl güzel?
bu videodan anladığım şey şu; çocuklarınıza adam gibi Türkçe ad koyun.. Alllah'a şükür Müslümanız ama anlamsız yabancı adlar koymayın.. adam çocuğuna Hacer ( taş) koyar mı ya..
birde bu videodan anladığım şey şu; bu ülkede adam gibi tarihçi yok. iyi ki yabancı tarihçiler var..
Ablacım Osmanlı şimdi atamanlı mı olacak yoksa devam mı edecek sen onu söyle bana
Orta büyüklükte bir beyliğin başında olduğu için Ataman ünvanınız almıştır. Baş kumandanlara verilen savaşçı anlamını taşıyan saygınlık uyandıran bir ünvandır. Gerçek adı Osmandır.
Hadi en fazla Otman olabilir.
Asıl adı ataman ola bilir ilk yıllarda Daha sonrasında doğru ise gene diyorum doğru yanlış hatırlamıyorsam Halil inanalcik hoca anlatmıştı yani bu olay doğru ise Selçuklu hükümdarının h.z Osman'ın kılıcını osman gaziye hediye etii diye biliyorum h.z Osman'ın kılıcını aldıktan sonra ismi osman olmuş veya osman lakabını almış ve lakabı isminin önüne geçerek osman olmus olabilir mi bu şekilde iki ismi oluyor Ertuğrulgazi nin koymuş olduğu isim ataman daha sonra kılıcı hediye aldıktan sonra osman olmuş ola bilir bu şekilde ilk yılların da tarihe ataman olarak geçen kişi daha sonra Osman olarak geçmiştir..
(Birde şuan katar müzesinde sanırım Osmangaziye ait bir para var Ertuğrulgazi oğlu Sultan Osman yazıyor üstünde araştırmak gerek)
Evliya çelebinin seyahatnamesindeki hatalardan bahseden video yapar mısınız ?
Osman Gazinin çevresinde bulunan isimlere bakalim. Gunduz, ertugrul, bayazit, murad, ... Bunlar icinde omer bekir vb hic bir arap ismi yok. Tarih bilgim amayor ve kisitli. Yaniliyormuyum. Bu durumda osman olmasi dusuk ihtimal. Ataman en olasi.
Suleyman sah bizi aldatmasin solomon arapca isimlerin otesinde cok daha kadim bir isimdir.
Ben orkun Ataman olarak duymuştum
Ataman türkkerde Baş komutan anlamına gelir ve buna yabancılar ottoman , uthmam der! Biz Türkler Ataman deriz yani Osman Türklerin atası olduğu için ataman yani Türklerin atası anlamında söylerler.
Ne güzel atıp tutuyor herkes bu video yorumları altında mesnetsiz, kaynaksız, kendi inandıklarını gerçekmiş gibi yazıp duruyorlar. Videoda bu konuda yazılmış çizilmiş her şey var oysa. Geçerken uğrayıp, 1 dakika izleyip hemen sanki soru size sorulmuş gibi cevap vermeye çalışmanız baya komik.
@@Tarih_Obası neymiş doğru olan bi bok bildiğiniz yok asıl kıçından uyduran sizsiniz 700 yıllık osmanı ataman ettiniz gerizekalıkar.
@@Fetih-sk5zc 🤣🤣🤣 Devlet-i Aliyye-i Osmaniye tabiki canım ağzı olan konuşuyor.
Aptal oğlu aptal videoda onu mu diyoruz? Duyduğunu da mı anlamıyosun? Hiç mi beyin yok? Mal.
@@Tarih_Obası Video da yorumlarınızı bekliyoruz diyorsun, insanlar yorum yapıyor hakaret ediyorsun ! İnsanmısınız?
Ottoman ?
Şahsen bey öyle düşünmüyorum, bence Osman beyin Adı Ataman olsaydı devletin adını atamanlı koyardı ama Osmanlı koydu
Devletin adı, devlet-i aliye idi, Osmanlı demiyorlardı kendilerine. Devlete isim koymadılar yani.
Osman ve Atman aynı şey fakat Osmanlıca da yani daha doğrusu eski Türkçe de kullanılan yazı Arap tipi yazıdan ziyade fars tipi yazıdır. Yani birilerinin sandığı gibi Arap ve Fars tipi yazı aynı tip yazı tipi değil. Farklılıklar olması çok normal çünkü Arapça olan Osman’da ki S peltek yani T’ye yakın okunur okunur. Diğer bir teori ise şudur! Arapça her dönem kendi içinde bir kırılmaya uğramıştır. Yani Kuranı Kerim’deki yazılan Arapça dilbilgisi ve gümünüz Arapçası yazım şekli bazı kelimelerde birbirinden farklıdır ki bu çok normaldir. Çünkü dillerinde bir gelişme evresi var. Bence hepsi aynıdır. Yani adı günümüz Türkçesiyle Osman’dır.. Son bir örnekle bitireyim. David ve Davut aynı isimlerdir fakat yazılımları farklıdır. Bu ikisi iki farklı isim değil.. Cebrail ve Gabriel gibi yada Suzan ile Susan gibi .. Selamlar
Video da Osmanlıların Oğuz olduğu kesin demişsiniz ancak bu kesin değil bununla ilgili uzun tartışmalar yaşandı
Örnek ve kaynak alabilir miyim bakayım ben de.
@@Tarih_Obası Zeki Velidi Togan'ın ve birkaç tarihçinin bu konu üzerinde çalışmaları vardı bir bakıp cevaplayacağım hemen
@@saygnbirsovalye1365 kayı boyuyla karıştırıyor olabilirsiniz. o biraz muallaktı.
İnalcıkta..osmalıların, oğuzlara bağlamak için, kayı dan gelmelerinin, yakıştırma olabileceğini söylediği videosu var...o durum kesin değil yani..
@@neoneyes9633 Benim dediğim mesele Türkleşmiş Moğol boyu Kaylar ve Karadenizin kuzeyinden gelen bir Türk boyu iddiası idi
Esenlikle hatun Bun Türkler den bir dündürür misiniz.
Yabancılar ottaman diye yazıyor
Biz hep Arapça 'dan Türkçe 'ye sözcük geçti sanırız. İslamiyet öncesi Turkler'den Arapça 'ya geçen binlerce sözcük vardır. Bir sözcük, dünyanın farklı yerlerinde farklı zamanlarda farklı anlamlarda olabilir. Halil İnancık 'tan kurucu Osman 'in aslında Otmañ olduğunu duymuştum. Arapça " Osman' " " Yılancık " anlamına geliyor. Acaba yılana " Otman " denildi mi? Yılan neyin sembolü? Sağlık. Sümer Tabletlerinde ölümsüzlük ilacını bir yılan alır yer.
Hayır efendim, İnalcık hoca Osman Otman'dır demiyor, videoda anlatıyorum.
Otağhan olabilir
İmparatorlukta devleti aliye, avrupada ottoman ampaires. Bu ismi türkceden aramak lazım.
aslında asıl sıkıntı osmanlıca dediğimiz eski türkçeyle arapçayı karıstırıyoralar. bu yazıyı bir arabın önüne koy okuyamaz. arapçada olamyan harfler vardır. Ç,P dahası da olduğu gibi. Bu yazıyı arapça gibi okuyamazsın
Ataman’dır
Benim bildigime göre Orhun dur ilk ismi