Εποχές και Συγγραφείς - «Ο μυστικός ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος» | 21/10/2019 | ΕΡΤ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 дек 2024
  • Subscribe στην ΕΡΤ: bit.ly/ERTYT
    «Ο μυστικός ποιητής Νίκος Εγγονόπουλος» - 21/10/1907: Γέννηση Ν. Εγγονόπουλου
    Το συγκεκριμένο επεισόδιο επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει το αληθινό πρόσωπο του υπερρεαλιστή ποιητή και ζωγράφου Νίκου Εγγονόπουλου (1907-1985), εστιάζοντας στο ποιητικό του έργο. Παρατίθενται πληροφορίες, που βασίζονται σε αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, σχετικά με την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη, τις σπουδές του και τις επιρροές που δέχθηκε από το ρεύμα του υπερρεαλισμού. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι οι δύο πρώτες ποιητικές συλλογές, που εξέδωσε πριν από τον πόλεμο, αντιμετωπίστηκαν αρχικά με χλευαστική διάθεση από το λογοτεχνικό κατεστημένο της εποχής. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τόσο το ποίημα «Μπολιβάρ» (1944), το οποίο αποτελεί ύμνο στην ελευθερία και στο οποίο ο ποιητής διαλέγεται με την τρέχουσα Ιστορία, όσο και οι επόμενες ποιητικές του συλλογές θα τύχουν θερμής υποδοχής από κοινό και κριτική.
    «Γεννημένος υπερρεαλιστής», όπως λέει οι ίδιος, θα βραβευτεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης, το 1958 και το 1979.
    Κατά τη διάρκεια της εκπομπής για τον Ν. Εγγονόπουλο μιλούν μελετητές του έργου του, οι οποίοι αναφέρονται στην αδιαχώριστη ενασχόλησή του με την ποίηση και τη ζωγραφική, καθώς και στον συγκερασμό της ελληνικής παράδοσης με τα υλικά του γαλλικού υπερρεαλισμού που παρατηρείται στο έργο του.
    Πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πλάνα αρχείου ζωντανεύουν τα ιστορικά γεγονότα της μεταξικής δικτατορίας, της γερμανικής Κατοχής και του Εμφυλίου. Επίσης, στην εκπομπή περιλαμβάνεται ηχητικό ντοκουμέντο από τηλεφωνική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο ποιητής στο ΕΙΡ και στην οποία ο Νίκος Εγγονόπουλος μιλά για τις επιρροές που δέχθηκε, τη σχέση του με το υπερρεαλιστικό κίνημα, τη στράτευσή του το 1941 στο Αλβανικό Μέτωπο και την ιδιαίτερη φιλία του με τον ποιητή Ανδρέα ΕμπειρίκοOfficial Site: www.ert.gr/
    Facebook: / ertsocial
    Twitter: / ertsocial
    Instagram: / ertsocial
    #ΕΡΤ

Комментарии •