Hocama soru. Çin medeniyeti dünya tarihini değiştiren örneğin barut,matbaa,pusula,sismograf gibi icatlar yapmalarına rağmen yakın geçmişe kadar dünya siyasi tarihinde çok etkin rol alamaması ve geri kalmış bir medeniyet olmasının nedenleri nelerdir?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim. İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
9:12 moderatör o kadar tek yönlü bir bakış açısına sahip ki İlber hocanın bahsettiklerini dinlemek yerine kendi doğrularını onaylatmak üzere İlber hocaya sorular soruyor neyseki İlber hoca gerçekleri söylemekten sakınmıyor. İnsan doğası gereği bunun olması çok normal ama demek ki iyi bir moderatör olmanın turnusolü de kendi düşüncelerimizin, doğrularımızın etkisi altında kalmadan gerçekten o anda olmak ve konuşmacıyla uyumu yakalayabilmek.
Yani sorun iyi bir dinleyici olmaması da olabilir zaten İlber hoca hemen bir önceki cümlesinde biliminsanın olduğundan ama bu bilimi teknolojiye çevirecek sanayide sıkıntılar olduğundan bahsediyor daha sonraki soru ‘’ ama bu söyledikleriniz doğru olsa Türkiye akıllı telefonu üretirdi’’ olamaz bu apaçık dinlememektir . Başlı başına ayıptır ama yeteri kadar iyi dinlenmeyen kişi ilber hocaysa daha da ayıptır
Elimden geldiğince bölümleri izlemeye devam ediyorum hocam bu bölümde gerçekten sağlık bakanlığı sanayi ülke yönetimi olsun lafını esirgemedi helal olsun taktir ediyorum özgür demirtaş ersan Şen Mansur yavaş ilber ortaylı on tane ülke yönetimin de böyle insanlar olsa vizyon sahibi sırtımız yere gelmez diye düşünüyorum başarılar dilerim
Değerli hocamıza sorum : Sorum tarihten ziyade daha özel olacak sorum şu bir günü nasıl geçiyor haftalık olarak mı yoksa aylık mı günlerini planlıyor ve günlük planlamalarda gelişmek ve öğrenmek için hangi hobi ve etkinlikler olmalı belki de en önemlisi günü verimli doldurma motivasyonu nasıl sürekli hale gelir ? Yazmaya ve okumaya nereden başlanır Şimdiden teşekkür ederim Umarım bu sorum tüm gençliğe umut eylem olarak geri dönmesi dileğiyle
Videoyu alkışlayarak izledim.Sizin gibi değerli hocamızın cumhurbaşkanlığı yapması lazım. Bu kadar bilgi, deneyim ve üstün bakış açısı bize büyük faydalar sağlar. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.
Allah uzun sağlıklı ömürler versin Hocamıza. Sorum şu "Ülkemizin düzlüğe çıkabilmesi için acilen ilk yapılması gereken nedir? Önce Hukuk mu? Ekonomi mi? Teşekkür ederim. İyi yayınlar.
Değerli Hocamıza sorum : ortaöğretim tarih dersi müfredatı ne şekilde işlenmelidir? 9.sınıftan başlayan ülkemiz öğrencileri üniversiteye geçene kadar hangi tarih bilgileriyle donanmalıdır?
1450 coğrafi keşiflerden başlanmalı ve 18. Yy 19. Yy sonuna kadar 9 ve 10. Sınıfta gelinmeli. Bu sayede çocuk Osmanlının neden kendi zamanını yakalayamadığını anlar. 11 ve 12 de Osmanlı'nın Kurtuluş için çabaları ve neden işe yaramadığı anlatılabilir. Her ne yapılırsa yapılsın kuru dogmalar çocuğa verilmemeli. Çocuk ne anlıyorsa öyle bırakın düşünerek kendi anlayacaktır.
Hocam, kitabınız da "insanların genç çağlarında az zamanda çok büyük işler yapma yeteneği olur" yazmışsınız. 15 yaşına kadar da bir insanın hedefini belirleyebileceğini ve hayatını ona göre şekillendirebileceğini yazmışsınız. Ben 15 yaşım da hedefimi belirleyemedim. 19 Yaşımda hedefime karar verebildim. Çünkü büyüklerim belli bir yaşa gelene kadar, kariyerimdeki hedefimi belirlemek için acele etmememi söylediler. Çünkü belli bir yaşa kadar doğru bir karar veremeyeceğimi düşündüler. Bana düşünmemeyi öğretip durdular. Şu anda istediğim bölümdeyim ve mezun olmayı beklemeden, kariyerim için gönüllü olarak iş hayatında çalışmaya başlamak istiyorum. Fakat şimdi de "Ne acelen var?" sorusunun yanıtını arıyorlar. Biz belli bir yaşın üstündeki insanlar için, "okumak için, öğrenmek için hiçbir zaman geç değil" diyoruz. Aynı şekilde belli bir yaşın altındaki ya da mezun olmamış gençler için de, "istediklerini yapmak için, istediklerine ulaşmak için hiçbir zaman erken değil" dememiz gerektiğine inanıyorum. Zaman çok hızlı ilerliyor ve dünya artık çok hızlı değişiyor. Kariyerinizin ilk aşamalarında size köstek olmaya çalışan insanlarla nasıl baş ediyordunuz? Bu kadar düşünmeyi unutmuş insanın içinde kaybolmamayı nasıl başardınız?
Sorum şu: Çoğunlukla kendimizi tanıtırken ailemizin nereden geldiğini nereli olduğunu söyler ve kendimizi de oralı sayarız. İnsan soyunun geldiği yere mi aittir, yoksa içinde büyüyüp yetiştiği yere mi?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim. İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
Saygılar hocam. Topkapı Sarayı Müze müdürlüğü görevinizde bir iş disiplini oturtmaya ve Amerikan Müzeciliği tarzında bahçıvandan güvenliğe eğitimli personel yetiştirmeye çalışmıştınız. Sorum ise şu; Yakın zamanda müze veya kültür yönetimi noktasında bir teklif gelirse nasıl değerlendirirsiniz? Olumsuz bir karar olsa bile nasıl bir yöntem / taklit tavsiye edersiniz?
Merhabalar, Osmanlı Devleti bir kaç subay dışında yardım gönderemediği halde İtalyanların Trablusgarp'da (burunlarının dibi) o kadar zorlanmasına rağmen, taa Kuzey Denizinden gelip hiç bilmedikleri arap çöllerinde düzenli ordulara karşın İngilizler nasıl başarılı oldu?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim. İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
@@mustafaharunkaraaslan3396 mümkün olmaz çünkü insan elinden çıkmış yazılı kaynaklar genelde delil niteliği taşır kişilerin yazdıklarıda kişinin düşünce ve idraklerinin tecellisidir. ( jeoloji sonucu oluşmuş tarihte de o anı yaşamadığımız için tahmin durumu olur ) vs bir çok sebepten dolayı tarih mutlak objektif olması beklenemez ama başkada çare yoktur bu şekil kabul edilip maksimum doğrulama ile olaya bakmak gerekir arkadaş bence haklı
İyi soru, benim şahsi fikrim bakılabilir ancak tüm devletlerin aynı görüşte olmakarı fikir ortaklığı buda olmayacağına göre yine imkansız denilemez ama çok azdır ihtimali
Hayır. Her tarihçi az ya da çok ideolojik bakar. Amerikan solunun tarihçilerine bak mesela. Tamamı ideolog. Almanya'nın tarihçileri kendi insanlık suçlarını yaymakla, kendi suçlarına ortak aramakla meşgul 80 yıldır. Fransızlar da aynı. İnalcık hoca bile islamcılıktan nefret ettiği için garip tezler ortaya atardı. Akşemsettin şamanmış, Osmanlı hanedanı Kayı ve Türk olduğunu uydurmuş vs.
Ankara Savaşı’nda Timur’un ordusundaki fillerin önemini gören Osmanlı İmparatorluğu, sonraki süreçte ordusuna filleri neden dahil etmedi? Yoksa Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı mağlubiyetinde filler bize tarih derslerinde anlatıldığı kadar büyük önem arz etmiyor muydu?
İlber Hocama sorum : Türkiye'nin geleceğini daha iyi kurmak için eğitim şart :) peki Toplumsal ve kurumsal eğitim olarak ikiye ayıracak olursak hangi eğitim modeli daha belirleyici ve hangi modelin reformlara ihtiyacı var?(Toplumsal model eğitime yapılacak reformların araçları nelerdir?)
Değerli ve Saygıdeğer Hocam'a sorum: Hocam Tordesillas Antlaşması'nda Portekiz'e Brezilya'nın bir kısmının verilmesi kasıtlı mı yoksa matematiksel bir hata sonucunda mı oluşmuştur?
Sorum şu, ülkedeki bu ekonomik kriz ve umutsuzluk içinde özellikle maddi durumu olmayan gençler kendilerini nasıl geliştirmeli? Bırakın yurtdışına çıkmayı, günü nasıl geçireceğimizi hesaplıyoruz.
Niye hep bir saldırma peşindesiniz. Umut dediğin her ne kadar dış çevre etkili olsa da asıl umudumuzu tüketen bizleriz aslında bu bir inanç meselesi. Eğer dini güzel yaşıyorsan umutlu olursun. Bu arada bunları savaş ve barış, monte Kristo kontu, suç ve ceza gibi nice eserleri okuyarak söylüyorum çünkü inanç bizimle alakalı ve eğer yaşınız biraz almışsa, düşünebiliyorsanız bunu görürsünüz. İnancın olacak, hedefin olacak ve hayatın mucizelerini gören gözlerin olacak yani Maslow un da dediği kullandığı gibi kendini gerçekleştireceksin ve en önemlisi ise sevgiyle kalacaksın, zaten hepsi hemen hemen aynı şey
@@erenavc7249 Hahhahahhahah saldırma mı? Doların, euronun ekonominin farkında olmaman, liyakatin bittiği ve her yeri torpilin sardığını görmemen, adaletin ve hukukun yerle bir olduğunu bilmemen lazım bunları söylemen için. Insanlar artik pazara gidip istediğini alamıyor dine inanmaktan bahsediyor abi. Aynen bugün de biz istediğimizi alamadik eve ekmek götüremedik ama olsun dinimiz var başımızdakiler saraylarda hüküm sürüyor Allah'ım sana şükür diyelim. Biz Maslow'un piramidinde en alttayız hala ne kendini gerçekleştirmesi. Ülkedeki şu duruma da pollyannacılık oynayarak yaklaşmak, sanki sokak röportajlarındaki dayılardan biriyle konuşuyorum tek fark dünya klasikleri okuduğunu söylüyor :D Üstelik dinimi güzel yaşamadığımı düşünüyorsunuz ya nerden biliyorsunuz, müslümanlar umutsuzluğa düşmüyor mu? Hiç mi haber falan takip etmiyorsunuz? Ben ODTÜ mezunu olacağım ODTÜ ama benimle beraber bütün arkadaşlarım mezun olunca işsiz olacağız çünkü bizden bir iki sene öncekiler de aynı durumda. Yok ama Türkiye'nin en iyi üniversitesi olarak geçen yerden mezun olacağım büyük ihtimal işsiz kalacağım üstelik buraya gelebilmek için bütün hayatım boyunca emek verdim ama olsun dinini güzel yaşa hükümeti sev saldırma kendini gerçekleştirirsin Allah'ım ya
İlber hocam merhabalar. Hayatınızı Osmanlı tarihine adamış birisiniz. Bu gerçekten tarihimiz için çok değerli bir şey. Bunun için ayrıca teşekkür ederim. Sorum şu Fatih Sultan Mehmet çocukken tembel ve yaramaz bir çocukmuş. Sonradan olan başarısının sırrı tam olarak nedir. İkinci sorum ise Osmanlı tarihinde ki çok az güvenilir kaynaklar olmasının nedeni nedir?
Bir hekim olarak ben de şu case i paylaşmak isterim, Tus sınavında asistanlık eğitim hakkı kazanmama rağmen(ki aldığım puan neticesine istediğim herhangi bir asistanlığa başlama hakkım da vardı), gerekçesiz bir şekilde mesleğime başlatılmadım. İdari mahkemeden hakkımı almış olmama rağmen, geçen 2 yıllık süreçte zaten Amerika’ya gelmiştim. Bu süreçte defaaten bakanlıkla irtibatta kurdum ancak hastalıklı ideolojik saplantılar benim gibi yüzlerce hekimi yurtdışına gitmeye ya da işlevsizleştirmeye zorladı. Dedelerim, büyüklerim benim neslime kadar torosların tepelerinde yaşamış Yörükler. Sanıyorum bir ırkın metamorfoz geçirmesi ve kendi geçmişinin ötesine geçme mücadelesi çok görüldü, bir takım ferasetsizler tarafından. So; “We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious and curiosity keeps leading us down new paths.”
Sevgili İlber Ortaylı Hocama sorum şu: 3.Selim döneminde kurulan Nizam-i Cedit ordusu yeniçeri isyanı ile kaldırılmasaydı uzun vadede başarılı olur muydu?
Ahh ah İlber bey, şu kendini bilmez hocalar varya bilenleride ekleyebiliriz. Bana birşey olmasın, tavam yanmasın diye diye. Hepsi iğneyi diğerine atıyor. GERİ kalmamız hep vesveselerden
Ibn Haldun Mukaddimesinde asabiyet ve bedevilik iliskisi hakkinda genis bir bilgi veriyor. İlber Ortaylı günümüzde asabiyet kavramının toplumu şekillendirmesi hakkında ne düşünüyor?
Azerbaycanda bir lisede tarih öğretmeni olarak çalışan ve gelecekde tarih konusunda karyer yapmağı düşünen biri olaraq Sayın Pr. Dr. İlber Ortaylı'ya sorum şu: gitdikce dijitelleşen dünyada 50 sene sonra tarih ilminin yerini nasıl görüyor?
Hocam, Türkiyenin modernleşme tarihine baktığımızda Osmanlı döneminde Tanzimattan itibaren Devlet özelinde (asker, bürokrat, siyasetciler...) olurken Cumhuriyette Atatürk bunu halka inerek yaymaya çalıştı.Şimdi ülkemize baktığımızda iki yöntemde tutmadı sorun nerede sizce ?
Sevgili İlber hocama sorum şu: Yaşar Kemal'in toplumcu gerçekçi anlayışta eserler vermesinde Tilda hanımın katkıları olmuş mudur? Her başarılı yazarın akıl danışacağı biri olmalı mı?
hocam merhaba bilmek mutluluktur sizi dinleyince bunu daha çok hissediyorum biz gençlerde öğrenmeyi istiyoruz fakat en büyük problemimiz nasıl öğreneceğimizi bilmiyoruz gençler için tavsiyeler verebilir misiniz?
En sevdiğim programlardan bir tanesi. Tek e tek 1. Sıramda. İlber Ortaylı, Halil İnalcık ve Celal Şengör aşığıyım. Fatih Altaylı da en sevdiğim televizyoncu.
Hocamızın, "Arabistanlı Lawrence" filminde Osmanlı askerlerinin Lawrence'ı taciz etme sahnesinin doğruluğu ve bu gibi eşcinsel ilişkilerin Osmanlı ordusu içindeki yaygınlığı hakkındaki görüşü nedir ?
Hocama Sorum : Siz genelde Roma İmparatorluğun mirası olarak ( Yaşadıkları Coğrafya , sahip oldukları kültürel etkileşimden dolayı ) Osmanlıyı ifade edersiniz osmalıdanda bize kadar bu miras gelenegi sürmüştür . Bu gerçegi ve bilinci halkımıza yada gelecek nesile aktarabiliriz ? Teşşekürler
Türkiye sürekli farklı ülkelerle kıyaslanıyor. Batıya benzemiyoruz, doğuya benzemiyoruz biraz şahsına münhasır bir bir toplumumuz var. Her alanda birinci sınıf münevverler yetiştirebiliyoruz İlber Hoca da buna bir örnek. Açıkçası ülkemizden ayrılmak istemiyorum ve bir şeyler yapmak istiyorum. Aktif siyasete de girmek gibi bir planım ve motivasyonum yok. Ne yapabiliriz İlber Hoca benim gibi gençlere ne önerir gerçekten Türkiye'ye üzülüyorum ve hem kendim için hem de Türk Milleti için bir şeyler yapmak istiyorum.
Herkes kendi mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışmalı, kendini geliştirmeli ve en azından kendi mikro çevrelerine katkı sağlamalıdır. Bence ülkemiz böyle düşünen gençlerin bireysel çalışmaları sayesinde gelişecek. Doğru yoldasınız.
Üniversitelerde görüyorum ki bazı hocalarımız Atatürk'ün yaptığı ilk devrimleri burjuva devrimi olarak görüyor ve o dönemin otoriter bir yönetim olduğunu söylüyorlar tıpkı bir diktatör yönetimi gibi. Sizce bunun doğruluk payı var mı, o dönemde zorlamalar olmasa nasıl uygulanabilirdi ki o devrimler?
Hocam kolonici kuzeydeki Avrupa ülkelerinin (Fransa, Birleşik Krallık) ardılları olan Kuzey Amerika(Kanada, ABD) ülkelerinde ekonomik durum, refah seviyesi görece düzgün iken İspanya, Portekiz'in Latin Amerika'daki ardılları neden başlarını bir türlü doğrultamıyorlar; yüksek suç oranı, işsizlik, stabil olmayan hükumet gibi problemler neden yaygın? Sonraki videonuzda değinir misiniz bu konulara?
Merhabalar, Kıymetli hocam sizlere saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. Ben 2 konu başlığı altında soru sormak istiyorum. 1)Bakıldığı zaman bütün dünyada ve son zamanlarda bilhassa emeğin ucuzladığı güzide ülkemizde belli başlı eşitsizlikler ve sınıfsal ayrımlar göze çarpmakta ve sınıflar arası uçurum git gide artmakta. Ülkemizde bu eşitsizliklerin tarihi nedir, nerede başlar ve nasıl bu kadar derin bir hâle geldi ? Ya da bitirilebilir mi veyahut bitirilmeli midir ? 2) Türk aydınlanmasının tarihteki yeri nedir ? Türkiye'de bir aydın sınıfı var mıdır ? Var ise bu aydın sınıfı milletimizin gelenek ve göreneklerine bağlı, toplumun umumiyetini yansıtan bir aydın sınıfı mıdır yoksa toplumu umursamayan ve kendi şahsi menfaatlerini peşinde koşuşturan, batı özentisi sahte münevverler midir ?
Hocam, felsefe günümüzde ilk çağda olduğu kadar işlevsel midir? Günümüzde insanlığa ve bilime sunduğu katkı ile ilk çağda sunduğu katkı arasında fark var mıdır, eğer var ise bu farklar nelerdir? Teşekkürler
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim. İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
Sayın hocama sorumdur Sayın hocam kariyer, gelişim v.b. ne yaparsak yapalim ordinaryüsta olsak dünyada ki tüm dilleride bilsek akşam eve döndüğümüzde kapıyı kapatınca yalnızız. Bir hayat nasil yaşanır sorusu gibi insan içini kemiren yalnızlık duygusu ile nasıl başeder ?
Değerli hocama sorum şu: Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür… Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür… Duygularınıza dikkat edin;davranışlarınıza dönüşür… Davranışlarınıza dikkat edin;alışkanlıklarınıza dönüşür… Alışkanlıklarınıza dikkat edin;değerlerinize dönüşür… Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür… Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür… Türk toplumuna bu sözün tam uyduğunu düşünüyorum sizce bu durumun kaynağı okumamak veya okuduğunu anlamamak olabilir mi? bence yukarıda zinciri okumak ve okuduğunu anlamak kırabilir, sizce de kırabilir mi?
Selamlar, İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim. İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
Ilber Ortaylı 'ya sorum : " Dünyanın incisi , medeniyetlerin gözü olan Istanbulu nasıl eski ihtişamlı ve güzel bir zarefete erdirebiliriz her geçen gün popülasyonu artan istanbul'da bunu nasıl başarabiliriz ? Ne yapmak gerek ? Teşşekür Ederim
Sayın hocama sorar mısınız? 2. Mehmet gibi son derece entelektüel bir hükümdar nasıl oldu da Avrupa'daki Rönesans gelişmelerine ortak olamadı? Ayrıca Roma seferi sırasında Fatih'in zehirlenmiş olabileceğine dair bazı bilgiler okumuştum bu doğru mudur?
Transdinyester hakkında bilgi verir misiniz? Ukrayna Moldova arasındaki defacto devlet.
2 года назад+1
Hocam; benim sorum sinemayla ilgili; örneğin Amerikan matematikçi John Nash’in, Hintli matematikçi Ramanujan’ın hayatlarını anlatan filmler yapılmış ve piyasaya başarılı şekilde yayılmış. Bizim de çok önemli matematikçilerimizden Cahit ARF’ın bırakın filmini yapmayı, adını bilmeyenlerin sayısı hala çok fazla. Türk sinema sektörü gitgide tekdüze olan, komedi ve romantizmden sıyrılamayan bir hal aldı, sizce bunun sebebi nedir ? - Her konuda entelektüel birikiminiz olması bu soruyu size sormam gerektiğini hissettirdi. Teşekkürler😀
İlber hocama sorum: Hocam Osmanlı tarihinde Kadınlar saltanatı adı verilen dönemi Osmanlı devleti açısından nasıl buluyorsunuz? Safiye, Kösem v.b. Sultanları başarılı buluyor musunuz? (Çünkü Avrupa’daki kadın hükümdarlar gayet başarılı. Örneğin, Kırım’ı Rus Çariçesi 2.Katerina döneminde kaybettik.)
Hocama sorum; Osmanlıların bilimsel astronomi ile geç tanışmasının sebebi nedir? Örneğin; Selçuklular kuruluşlarından kısa bir süre sonra rasathaneler kurarak bilimsel astronomi faliyetlerinde bulunmuşlar ilk iş olarak Yezdicerd takvimindeki hatayı fark edip Celâlî takvimi oluşturmuşlardır.
Hocamizi uzun yillardir bir yabanci olarak takip ediyorum. Acaba Afganistan(eski adi farkli) hakkinda dusunceleri nelerdir merak ediyorum. Tarih boyunca hep buyuk guclerin(sirasiyla Buyuk Iskender, Cengiz Han, Inglizler, Sovyetler birligi ve en son Amerika) saldirdigi ve bir turlu toparlmadigi bir cografya.
İlber hocama sorum Çağın getirdiği tekneloji tarih yazıcılığını bitirmişmidir veya bu kadar bilginin saf halinde depolanması, hiçbişeyin gözden kaçmaması , yazılı, görsel , işitsel herşeyin kaydedilmesi tarih yazıcılığını başka bir evereyemi taşıyacak . 100 yıl sonra tarihi olaylar hakkında ,bugünün olayları yorumlanacakmı ?
İlber Ortaylı'ya sorum : Hocam, Osmanlı 1. Dünya Savaşı dönemlerinde, Halifelik makamını daha başarılı bir şekilde kullanabilir miydi? Kullanabilseydi savaştaki şansımız ne durumda olurdu?
Yakın çağın başlangıcı Fransız İhtilali kabul edilir ve sonucunda milli Devletler oluşmuş ve imparatorluk kavramı tarih olmuştu eğer günümüzde yeni bir çağ geçiş yapsak bu nasıl olur ve bize hangi yeni kavramları getirir ve hangi kavramları götürür?
Hocam maliye tarihçisi olmak istiyorum karaçelebizade Ablullaziz ve Naima harici kaynak kullanmak gerekirse dönemine göre hangi kaynaklar kullanılmalı ?
Hocama sorum şu: Orta Doğu medeniyetlerin beşiği durumundayken, bilimde bu kadar ileri gitmişken neden ve hangi dönemde bu tersine döndü ve gerileme başladı?
Hocama sorum şu. Eğer zamanında köy enstitüleri kapatılmasaydı ülkemizin kalkınmasına ciddi bir katkısı olur muydu? Türkiye nereye evrilirdi? Sizce bu konu fazla mı idealleştiriliyor yoksa haklılık payı var mı
Olmazdı. Başka bir söyleşisinde bundan bahsetmişti. Köy Enstitüsü dediğin ideolojik eğitim veren kurumlardı. İdeoloji eğitimi ile kalkınamazsın arkadaşım.
Cidden hocam avrupadaki doktorlar icin de aynen bu sekilde gecerli adamlar calismamaya alismislar randevusuz birsey yapmiyorlar ve cok korkuyorlar neye mudehale edeceklerine!bizim doktorlarimiz cok cesur,korkusuz..gurur duyuyorum hepsiyle..
İlber Ortaylı hocama sorum: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ile avrupa birliği gibi bir birlik kurulabilir mi, kurulursa ekonomi askeri...vs açısından nasıl bir etkisi olur?
Hocam saygılar sunarım, sorum şudur: Ruslar çok geç denizlere çıksalar da sibirya'yı bir yüzyılda kat edip pasifik'e çıktılar ve çokça kâşife sahiplerdi, biz neden kâşif çıkaramadık?
Hocam selamlar, saygılar. Esenlikler ve uzun bir hayat dilerim. Sorum şu: Türkiye tarihinde sol ve sağ cenahi, sol ve sağın çıktığı yerdeki Fransa'daki ve dünyanın geri kalanındaki gibi mi sizce ?
Hocaya sormak lazım bukadar kısa bir ömür de bukadar okuyup kendini geliştridikten sonra çoğu zaman cahil dediği ağzında dişi eksik adam hayattan çok keyif alıyorsa kim daha başarılı hayat amacımız ne olmalı
Sorum: hocam Johann Wilhelm Zinkeisen'in osmanlı tarihi kitabında Osman gazi döneminde yapılan fetihlerin ardından yapılan yağmaların acımasızca yapıldığı yazılıyor ancak okulda bize osmanlının fetihlerinden sonra bölge halkına hoşgörü ile yaklaşıldığı söyleniyor hangisi doğru?
O yazar ne belge koyuyor ortaya? Açıp ona bakacaksın öncelikle. İşkembeden mi sallıyor, yoksa ortaya sağlam belge koyabiliyor mu? Sağlam belge de tek taraflı olmaz, bir bu taraftan bir o taraftan olur ve çapraz okuyarak mukayese yaparsın. İkinci olarak şöyle bir sözümüzü hatırlatayım sana: "Zulm ile fetholunan yerler abad olmaz." Eh, abad olduğuna göre zulmetmemişiz demektir.
İlber Ortaylı'ya sorum şu: Soru sormak bir sanat mıdır? - Albert Einstein'ın bu sözü hakkında ne düşünüyor? "'Bir insanın zekası verdiği cevaplardan değil; soracağı sorulardan anlaşılır. ' Sorunun diğer açıları. Soru sormanın fizyolojisi nedir? Soru sormanın tarihi nedir? 01.04.2022 - 23:20
Sayın hocam, 18 yaşında ki size, 30 yaşında ki size ve 50 yaşında ki size neler söylerdiniz. Tekrar dünyaya gelseniz tarihçi olurmuydunuz? Ve son olarak müze müdürlüğü yapmış birisi olarak müzelerimizin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz.
Hocama sorum:Hocam Geçmişte bulunduğu mevki veya konumlarda Türkiyede başarılı olmuş kadınlar kimlerdir?Ayrıca İngiltere kraliçesi 2.Elizabeth hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? TEŞEKKÜRLER.
Hocama sorum Almanya japonya Rusya gibi ülkelerin İngiltere Fransa gibi ülkelere nazaran geç sanayileşip onları yakalamaları ama Osmanlı'nın bunu başaramamış olması neye bağlıdır. Almanya bunu sömürü yaptığı ülkelere bağlı ise Osmanlı'nın zaten elinde bulunan geniş coğrafyayı kullanamamasının sebebi nedir
Saygıdeğer İlber Ortaylı hocama sorum şu : Celal Şengör’e göre bilimin başlangıcını Miletli Anaksimandros ve Thales olduğunu söylüyor ve eleştirel aklın büyük bir sıçrayış bahsettiğim şahıslar zamanında olduğunu söylüyor.İlber Hocam’da bunun böyle olmadığını söylemişti acaba bu konuya biraz açıklık getirebilir mi ? Bilim ne zaman başlamıştır ?
İlber Ortaylı'ya En İyi Soru Soran 20 Kişiye İmzalı Kitap Hediye! 👇
Ülkemizin ve ülkelerin genel çatışma sorunu fanatiktik kaynaklı mı ?
1915 olaylarının aslı nedir sizce
2. Dunya savasindan once de olan antisemitizmin sebepleri nedir
Hocama soru. Çin medeniyeti dünya tarihini değiştiren örneğin barut,matbaa,pusula,sismograf gibi icatlar yapmalarına rağmen yakın geçmişe kadar dünya siyasi tarihinde çok etkin rol alamaması ve geri kalmış bir medeniyet olmasının nedenleri nelerdir?
Osmanlı İmparatorluğunu klasik göçebe atlı Türk kültüründen ziyade Akdeniz medeniyet yapısına entegre olmasını sağlayan unsur nedir?
Hekim sorunlarına her konuşmasında dikkatle değinen İlber Ortaylı’ya sonsuz teşekkürler❤️🩹
Hocam her zaman doktorların problemlerine yönelik gösterdiğiniz duyarlılık için çok teşekkürler.
Değerli Hocama sorum:
Ülkemizde var olan ve gelecekte de büyük sorunlara yol açacak
mülteci sorunuyla nasıl mücadele etmeliyiz?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
9:12 moderatör o kadar tek yönlü bir bakış açısına sahip ki İlber hocanın bahsettiklerini dinlemek yerine kendi doğrularını onaylatmak üzere İlber hocaya sorular soruyor neyseki İlber hoca gerçekleri söylemekten sakınmıyor. İnsan doğası gereği bunun olması çok normal ama demek ki iyi bir moderatör olmanın turnusolü de kendi düşüncelerimizin, doğrularımızın etkisi altında kalmadan gerçekten o anda olmak ve konuşmacıyla uyumu yakalayabilmek.
Yani sorun iyi bir dinleyici olmaması da olabilir zaten İlber hoca hemen bir önceki cümlesinde biliminsanın olduğundan ama bu bilimi teknolojiye çevirecek sanayide sıkıntılar olduğundan bahsediyor daha sonraki soru ‘’ ama bu söyledikleriniz doğru olsa Türkiye akıllı telefonu üretirdi’’ olamaz bu apaçık dinlememektir . Başlı başına ayıptır ama yeteri kadar iyi dinlenmeyen kişi ilber hocaysa daha da ayıptır
Elimden geldiğince bölümleri izlemeye devam ediyorum hocam bu bölümde gerçekten sağlık bakanlığı sanayi ülke yönetimi olsun lafını esirgemedi helal olsun taktir ediyorum özgür demirtaş ersan Şen Mansur yavaş ilber ortaylı on tane ülke yönetimin de böyle insanlar olsa vizyon sahibi sırtımız yere gelmez diye düşünüyorum başarılar dilerim
Değerli hocamıza sorum : Sorum tarihten ziyade daha özel olacak sorum şu bir günü nasıl geçiyor haftalık olarak mı yoksa aylık mı günlerini planlıyor ve günlük planlamalarda gelişmek ve öğrenmek için hangi hobi ve etkinlikler olmalı belki de en önemlisi günü verimli doldurma motivasyonu nasıl sürekli hale gelir ? Yazmaya ve okumaya nereden başlanır
Şimdiden teşekkür ederim
Umarım bu sorum tüm gençliğe umut eylem olarak geri dönmesi dileğiyle
Videoyu alkışlayarak izledim.Sizin gibi değerli hocamızın cumhurbaşkanlığı yapması lazım. Bu kadar bilgi, deneyim ve üstün bakış açısı bize büyük faydalar sağlar. Türkiye’nin buna ihtiyacı var.
İlber hocam, Gazi Osman Paşa’nın Plevne Müdafaasının ehemmiyeti hakkında bizi bilgilendirir misiniz. Şimdiden teşekkürler 🙏🏻
Allah uzun sağlıklı ömürler versin Hocamıza. Sorum şu "Ülkemizin düzlüğe çıkabilmesi için acilen ilk yapılması gereken nedir? Önce Hukuk mu? Ekonomi mi? Teşekkür ederim. İyi yayınlar.
Hukuk düzelirse ülke kalkınır. Ekonomiye de katkısı olur. Tek başına ekonomi düzelirse ne olur bilmiyorum. Bence de Eğitim.
Eğitim , kültür birikimi ar ge imkanlarını arttırma. Hukuk kültürlü insanların seçimleri ile ülkelerinde uygulanır zaten.
Akp giderse sanmiyorum tabi yukselebiliriz
Değerli Hocamıza sorum : ortaöğretim tarih dersi müfredatı ne şekilde işlenmelidir? 9.sınıftan başlayan ülkemiz öğrencileri üniversiteye geçene kadar hangi tarih bilgileriyle donanmalıdır?
1450 coğrafi keşiflerden başlanmalı ve 18. Yy 19. Yy sonuna kadar 9 ve 10. Sınıfta gelinmeli. Bu sayede çocuk Osmanlının neden kendi zamanını yakalayamadığını anlar. 11 ve 12 de Osmanlı'nın Kurtuluş için çabaları ve neden işe yaramadığı anlatılabilir. Her ne yapılırsa yapılsın kuru dogmalar çocuğa verilmemeli. Çocuk ne anlıyorsa öyle bırakın düşünerek kendi anlayacaktır.
Hocam, kitabınız da "insanların genç çağlarında az zamanda çok büyük işler yapma yeteneği olur" yazmışsınız. 15 yaşına kadar da bir insanın hedefini belirleyebileceğini ve hayatını ona göre şekillendirebileceğini yazmışsınız. Ben 15 yaşım da hedefimi belirleyemedim. 19 Yaşımda hedefime karar verebildim. Çünkü büyüklerim belli bir yaşa gelene kadar, kariyerimdeki hedefimi belirlemek için acele etmememi söylediler. Çünkü belli bir yaşa kadar doğru bir karar veremeyeceğimi düşündüler. Bana düşünmemeyi öğretip durdular. Şu anda istediğim bölümdeyim ve mezun olmayı beklemeden, kariyerim için gönüllü olarak iş hayatında çalışmaya başlamak istiyorum. Fakat şimdi de "Ne acelen var?" sorusunun yanıtını arıyorlar. Biz belli bir yaşın üstündeki insanlar için, "okumak için, öğrenmek için hiçbir zaman geç değil" diyoruz. Aynı şekilde belli bir yaşın altındaki ya da mezun olmamış gençler için de, "istediklerini yapmak için, istediklerine ulaşmak için hiçbir zaman erken değil" dememiz gerektiğine inanıyorum. Zaman çok hızlı ilerliyor ve dünya artık çok hızlı değişiyor. Kariyerinizin ilk aşamalarında size köstek olmaya çalışan insanlarla nasıl baş ediyordunuz? Bu kadar düşünmeyi unutmuş insanın içinde kaybolmamayı nasıl başardınız?
KAFA TV iyi ki varsiniz her video birbirinden guzel olur mu be😊 zafer abimizin yeni videolarini da sabirsizlikla bekliyoruz😀
Hemşireler ve doktorlar yani sağlık çalışanları için dediklerinize teşekkür ediyoruz
Sorum şu: Çoğunlukla kendimizi tanıtırken ailemizin nereden geldiğini nereli olduğunu söyler ve kendimizi de oralı sayarız. İnsan soyunun geldiği yere mi aittir, yoksa içinde büyüyüp yetiştiği yere mi?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
@@kafa Merhabalar, ilgi ve alakanız ayrıca videolarınızdan ötürü çok teşekkür ediyorum. İstediğiniz bilgileri size email vasıtasıyla yolladım.
@@yavuzberkdinler3506 merhaba, mail attım ama geri dönüş yapan olmadı, size kitabınız geldi mi acaba?
@@gizem5163 merhaba, ben de mail attım fakat bana da dönüş yapılmadı. @KAFA TV ?
@@yavuzberkdinler3506 anlıyorum, ben mail atalı 1 hafta oldu da :/
Saygılar hocam. Topkapı Sarayı Müze müdürlüğü görevinizde bir iş disiplini oturtmaya ve Amerikan Müzeciliği tarzında bahçıvandan güvenliğe eğitimli personel yetiştirmeye çalışmıştınız.
Sorum ise şu;
Yakın zamanda müze veya kültür yönetimi noktasında bir teklif gelirse nasıl değerlendirirsiniz? Olumsuz bir karar olsa bile nasıl bir yöntem / taklit tavsiye edersiniz?
Merhabalar, Osmanlı Devleti bir kaç subay dışında yardım gönderemediği halde İtalyanların Trablusgarp'da (burunlarının dibi) o kadar zorlanmasına rağmen, taa Kuzey Denizinden gelip hiç bilmedikleri arap çöllerinde düzenli ordulara karşın İngilizler nasıl başarılı oldu?
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
Hocam tarihe tamamen objektif bakmak mümkün müdür? Eğer mümkün değil ise tarihi doğruları öğrenme stratejilerimiz ne olmalıdır?
Mümkün
@@mustafaharunkaraaslan3396 mümkün olmaz çünkü insan elinden çıkmış yazılı kaynaklar genelde delil niteliği taşır kişilerin yazdıklarıda kişinin düşünce ve idraklerinin tecellisidir. ( jeoloji sonucu oluşmuş tarihte de o anı yaşamadığımız için tahmin durumu olur ) vs bir çok sebepten dolayı tarih mutlak objektif olması beklenemez ama başkada çare yoktur bu şekil kabul edilip maksimum doğrulama ile olaya bakmak gerekir arkadaş bence haklı
İyi soru, benim şahsi fikrim bakılabilir ancak tüm devletlerin aynı görüşte olmakarı fikir ortaklığı buda olmayacağına göre yine imkansız denilemez ama çok azdır ihtimali
Bilimsel bakış açısıyla tarih konusu ideolojik batağa sapmadan da işlenebilir.
Hayır. Her tarihçi az ya da çok ideolojik bakar. Amerikan solunun tarihçilerine bak mesela. Tamamı ideolog. Almanya'nın tarihçileri kendi insanlık suçlarını yaymakla, kendi suçlarına ortak aramakla meşgul 80 yıldır. Fransızlar da aynı. İnalcık hoca bile islamcılıktan nefret ettiği için garip tezler ortaya atardı. Akşemsettin şamanmış, Osmanlı hanedanı Kayı ve Türk olduğunu uydurmuş vs.
Ankara Savaşı’nda Timur’un ordusundaki fillerin önemini gören Osmanlı İmparatorluğu, sonraki süreçte ordusuna filleri neden dahil etmedi? Yoksa Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı mağlubiyetinde filler bize tarih derslerinde anlatıldığı kadar büyük önem arz etmiyor muydu?
İlber Hocama sorum : Türkiye'nin geleceğini daha iyi kurmak için eğitim şart :) peki Toplumsal ve kurumsal eğitim olarak ikiye ayıracak olursak hangi eğitim modeli daha belirleyici ve hangi modelin reformlara ihtiyacı var?(Toplumsal model eğitime yapılacak reformların araçları nelerdir?)
@@sadkkaya9027 Sanatla mümkün olabilir bence
@@sadkkaya9027 Yani sen alim mi oluyorsun bu durumda?
Sevgili İlber Ortaylı hocama sorum; Thomas More'un Ütopya adlı kitabındaki gerçek hayata uyarlanabilir mi?
Değerli ve Saygıdeğer Hocam'a sorum:
Hocam Tordesillas Antlaşması'nda Portekiz'e Brezilya'nın bir kısmının verilmesi kasıtlı mı yoksa matematiksel bir hata sonucunda mı oluşmuştur?
Sorum şu, ülkedeki bu ekonomik kriz ve umutsuzluk içinde özellikle maddi durumu olmayan gençler kendilerini nasıl geliştirmeli? Bırakın yurtdışına çıkmayı, günü nasıl geçireceğimizi hesaplıyoruz.
Niye hep bir saldırma peşindesiniz. Umut dediğin her ne kadar dış çevre etkili olsa da asıl umudumuzu tüketen bizleriz aslında bu bir inanç meselesi. Eğer dini güzel yaşıyorsan umutlu olursun. Bu arada bunları savaş ve barış, monte Kristo kontu, suç ve ceza gibi nice eserleri okuyarak söylüyorum çünkü inanç bizimle alakalı ve eğer yaşınız biraz almışsa, düşünebiliyorsanız bunu görürsünüz. İnancın olacak, hedefin olacak ve hayatın mucizelerini gören gözlerin olacak yani Maslow un da dediği kullandığı gibi kendini gerçekleştireceksin ve en önemlisi ise sevgiyle kalacaksın, zaten hepsi hemen hemen aynı şey
@@erenavc7249 Hahhahahhahah saldırma mı? Doların, euronun ekonominin farkında olmaman, liyakatin bittiği ve her yeri torpilin sardığını görmemen, adaletin ve hukukun yerle bir olduğunu bilmemen lazım bunları söylemen için. Insanlar artik pazara gidip istediğini alamıyor dine inanmaktan bahsediyor abi. Aynen bugün de biz istediğimizi alamadik eve ekmek götüremedik ama olsun dinimiz var başımızdakiler saraylarda hüküm sürüyor Allah'ım sana şükür diyelim. Biz Maslow'un piramidinde en alttayız hala ne kendini gerçekleştirmesi. Ülkedeki şu duruma da pollyannacılık oynayarak yaklaşmak, sanki sokak röportajlarındaki dayılardan biriyle konuşuyorum tek fark dünya klasikleri okuduğunu söylüyor :D Üstelik dinimi güzel yaşamadığımı düşünüyorsunuz ya nerden biliyorsunuz, müslümanlar umutsuzluğa düşmüyor mu? Hiç mi haber falan takip etmiyorsunuz? Ben ODTÜ mezunu olacağım ODTÜ ama benimle beraber bütün arkadaşlarım mezun olunca işsiz olacağız çünkü bizden bir iki sene öncekiler de aynı durumda. Yok ama Türkiye'nin en iyi üniversitesi olarak geçen yerden mezun olacağım büyük ihtimal işsiz kalacağım üstelik buraya gelebilmek için bütün hayatım boyunca emek verdim ama olsun dinini güzel yaşa hükümeti sev saldırma kendini gerçekleştirirsin Allah'ım ya
Allah hocamıza uzun ömür versin...Üniversitede de onun kitaplarıyla ders yapiyorduk
Çok net konuşuyor İlber hocam
İlber hocam merhabalar.
Hayatınızı Osmanlı tarihine adamış birisiniz.
Bu gerçekten tarihimiz için çok değerli bir şey. Bunun için ayrıca teşekkür ederim.
Sorum şu Fatih Sultan Mehmet çocukken tembel ve yaramaz bir çocukmuş. Sonradan olan başarısının sırrı tam olarak nedir.
İkinci sorum ise
Osmanlı tarihinde ki çok az güvenilir kaynaklar olmasının nedeni nedir?
Allahım yine ne güzel söyledi her şeyi. Her cuma içimin yağları eriyor hocam konuştukça, var olsun 🤩
Bir hekim olarak ben de şu case i paylaşmak isterim, Tus sınavında asistanlık eğitim hakkı kazanmama rağmen(ki aldığım puan neticesine istediğim herhangi bir asistanlığa başlama hakkım da vardı), gerekçesiz bir şekilde mesleğime başlatılmadım. İdari mahkemeden hakkımı almış olmama rağmen, geçen 2 yıllık süreçte zaten Amerika’ya gelmiştim. Bu süreçte defaaten bakanlıkla irtibatta kurdum ancak hastalıklı ideolojik saplantılar benim gibi yüzlerce hekimi yurtdışına gitmeye ya da işlevsizleştirmeye zorladı. Dedelerim, büyüklerim benim neslime kadar torosların tepelerinde yaşamış Yörükler. Sanıyorum bir ırkın metamorfoz geçirmesi ve kendi geçmişinin ötesine geçme mücadelesi çok görüldü, bir takım ferasetsizler tarafından.
So; “We keep moving forward, opening new doors, and doing new things, because we’re curious and curiosity keeps leading us down new paths.”
İyi yayınlar, paylaşım için teşekkürler
Sevgili İlber Ortaylı Hocama sorum şu: 3.Selim döneminde kurulan Nizam-i Cedit ordusu yeniçeri isyanı ile kaldırılmasaydı uzun vadede başarılı olur muydu?
Saygilar olsun
Ahh ah İlber bey, şu kendini bilmez hocalar varya bilenleride ekleyebiliriz. Bana birşey olmasın, tavam yanmasın diye diye. Hepsi iğneyi diğerine atıyor.
GERİ kalmamız hep vesveselerden
İlber hoca sayesinde öğreniyoruz.
Ibn Haldun Mukaddimesinde asabiyet ve bedevilik iliskisi hakkinda genis bir bilgi veriyor. İlber Ortaylı günümüzde asabiyet kavramının toplumu şekillendirmesi hakkında ne düşünüyor?
İlber Ortaylı nasıl dil öğrenmiş yada dil öğrenirken ne yapmamız lazım bir diğer bakış açısıyla neden yabancı dil öğrenemiyoruz . Umarım sorulur
Ben şöyle bir geçmişi taradığımda şunu gördüm, biz hep zor dönemden geçiyoruz. Laflar bile aynı.
Azerbaycanda bir lisede tarih öğretmeni olarak çalışan ve gelecekde tarih konusunda karyer yapmağı düşünen biri olaraq Sayın Pr. Dr. İlber Ortaylı'ya sorum şu: gitdikce dijitelleşen dünyada 50 sene sonra tarih ilminin yerini nasıl görüyor?
Teşekkür ederim. iyi ki varsınız❤
Hocam, Türkiyenin modernleşme tarihine baktığımızda Osmanlı döneminde Tanzimattan itibaren Devlet özelinde (asker, bürokrat, siyasetciler...) olurken Cumhuriyette Atatürk bunu halka inerek yaymaya çalıştı.Şimdi ülkemize baktığımızda iki yöntemde tutmadı sorun nerede sizce ?
Sevgili İlber hocama sorum şu:
Yaşar Kemal'in toplumcu gerçekçi anlayışta eserler vermesinde Tilda hanımın katkıları olmuş mudur? Her başarılı yazarın akıl danışacağı biri olmalı mı?
hocam merhaba bilmek mutluluktur sizi dinleyince bunu daha çok hissediyorum biz gençlerde öğrenmeyi istiyoruz fakat en büyük problemimiz nasıl öğreneceğimizi bilmiyoruz gençler için tavsiyeler verebilir misiniz?
(İlber hocama sorum) Halk devlet için mi, Devlet halk için mi var olmalıdır?
En sevdiğim programlardan bir tanesi.
Tek e tek 1. Sıramda.
İlber Ortaylı, Halil İnalcık ve Celal Şengör aşığıyım.
Fatih Altaylı da en sevdiğim televizyoncu.
İlber Ortaylı'ya sorum : Hocam, Osmanlı 1. Dünya Savaşı dönemlerinde, Halifelik makamını daha başarılı bir şekilde kullanabilir miydi?
Hocamızın, "Arabistanlı Lawrence" filminde Osmanlı askerlerinin Lawrence'ı taciz etme sahnesinin doğruluğu ve bu gibi eşcinsel ilişkilerin Osmanlı ordusu içindeki yaygınlığı hakkındaki görüşü nedir ?
Harika....
Hocama Sorum : Siz genelde Roma İmparatorluğun mirası olarak ( Yaşadıkları Coğrafya , sahip oldukları kültürel etkileşimden dolayı ) Osmanlıyı ifade edersiniz osmalıdanda bize kadar bu miras gelenegi sürmüştür .
Bu gerçegi ve bilinci halkımıza yada gelecek nesile aktarabiliriz ?
Teşşekürler
Türkiye sürekli farklı ülkelerle kıyaslanıyor. Batıya benzemiyoruz, doğuya benzemiyoruz biraz şahsına münhasır bir bir toplumumuz var. Her alanda birinci sınıf münevverler yetiştirebiliyoruz İlber Hoca da buna bir örnek. Açıkçası ülkemizden ayrılmak istemiyorum ve bir şeyler yapmak istiyorum. Aktif siyasete de girmek gibi bir planım ve motivasyonum yok. Ne yapabiliriz İlber Hoca benim gibi gençlere ne önerir gerçekten Türkiye'ye üzülüyorum ve hem kendim için hem de Türk Milleti için bir şeyler yapmak istiyorum.
Herkes kendi mesleğini en iyi şekilde yapmaya çalışmalı, kendini geliştirmeli ve en azından kendi mikro çevrelerine katkı sağlamalıdır. Bence ülkemiz böyle düşünen gençlerin bireysel çalışmaları sayesinde gelişecek. Doğru yoldasınız.
Üniversitelerde görüyorum ki bazı hocalarımız Atatürk'ün yaptığı ilk devrimleri burjuva devrimi olarak görüyor ve o dönemin otoriter bir yönetim olduğunu söylüyorlar tıpkı bir diktatör yönetimi gibi. Sizce bunun doğruluk payı var mı, o dönemde zorlamalar olmasa nasıl uygulanabilirdi ki o devrimler?
Doğru ve aynı zamanada doğal
İlber hocam sorum şu; Türklerin insanlık tarihi ve bilime kattığı en önemli buluş sizce nedir ?
Hocam kolonici kuzeydeki Avrupa ülkelerinin (Fransa, Birleşik Krallık) ardılları olan Kuzey Amerika(Kanada, ABD) ülkelerinde ekonomik durum, refah seviyesi görece düzgün iken İspanya, Portekiz'in Latin Amerika'daki ardılları neden başlarını bir türlü doğrultamıyorlar; yüksek suç oranı, işsizlik, stabil olmayan hükumet gibi problemler neden yaygın? Sonraki videonuzda değinir misiniz bu konulara?
Merhabalar,
Kıymetli hocam sizlere saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum. Ben 2 konu başlığı altında soru sormak istiyorum.
1)Bakıldığı zaman bütün dünyada ve son zamanlarda bilhassa emeğin ucuzladığı güzide ülkemizde belli başlı eşitsizlikler ve sınıfsal ayrımlar göze çarpmakta ve sınıflar arası uçurum git gide artmakta. Ülkemizde bu eşitsizliklerin tarihi nedir, nerede başlar ve nasıl bu kadar derin bir hâle geldi ? Ya da bitirilebilir mi veyahut bitirilmeli midir ?
2) Türk aydınlanmasının tarihteki yeri nedir ? Türkiye'de bir aydın sınıfı var mıdır ? Var ise bu aydın sınıfı milletimizin gelenek ve göreneklerine bağlı, toplumun umumiyetini yansıtan bir aydın sınıfı mıdır yoksa toplumu umursamayan ve kendi şahsi menfaatlerini peşinde koşuşturan, batı özentisi sahte münevverler midir ?
İlber Hocama sorum; Çağları isimlendiriyor olsaydınız bu çağın adı ne olurdu?
Hocam, felsefe günümüzde ilk çağda olduğu kadar işlevsel midir? Günümüzde insanlığa ve bilime sunduğu katkı ile ilk çağda sunduğu katkı arasında fark var mıdır, eğer var ise bu farklar nelerdir?
Teşekkürler
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
Sayın hocama sorumdur
Sayın hocam kariyer, gelişim v.b. ne yaparsak yapalim ordinaryüsta olsak dünyada ki tüm dilleride bilsek akşam eve döndüğümüzde kapıyı kapatınca yalnızız.
Bir hayat nasil yaşanır sorusu gibi insan içini kemiren yalnızlık duygusu ile nasıl başeder ?
Hocama sorum: Avrupa hun imparatorlugunun romadan vazgecmesinin sebebleri nelerdir ve papa 1. Leo ile atilla arasindaki görusmenin icerigi nedir?
Değerli hocama sorum şu: Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür…
Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür…
Duygularınıza dikkat edin;davranışlarınıza dönüşür…
Davranışlarınıza dikkat edin;alışkanlıklarınıza dönüşür…
Alışkanlıklarınıza dikkat edin;değerlerinize dönüşür…
Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür…
Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…
Türk toplumuna bu sözün tam uyduğunu düşünüyorum sizce bu durumun kaynağı okumamak veya okuduğunu anlamamak olabilir mi? bence yukarıda zinciri okumak ve okuduğunu anlamak kırabilir, sizce de kırabilir mi?
Selamlar,
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlgi ve alakanız için teşekkür ederiz.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
İlber Ortaylı'nın "İnsan Geleceğini Nasıl Kurar?" kitabını imzalı olarak sahip olmaya hak kazandınız. Bizimle açık adresiniz ve telefon numaranızı iletisim@kafa1500.com adresine paylaşabilirseniz, gönderiminizi gerçekleştirelim.
Hocama soru: Yurt dışına okumaya giden Türk öğrencilere vereceğiniz tavsiyeleriniz nelerdir??
Ilber Ortaylı 'ya sorum : " Dünyanın incisi , medeniyetlerin gözü olan Istanbulu nasıl eski ihtişamlı ve güzel bir zarefete erdirebiliriz her geçen gün popülasyonu artan istanbul'da bunu nasıl başarabiliriz ?
Ne yapmak gerek ?
Teşşekür Ederim
Sayın hocama sorar mısınız? 2. Mehmet gibi son derece entelektüel bir hükümdar nasıl oldu da Avrupa'daki Rönesans gelişmelerine ortak olamadı? Ayrıca Roma seferi sırasında Fatih'in zehirlenmiş olabileceğine dair bazı bilgiler okumuştum bu doğru mudur?
Bolayır Muharabeleri ve Şarköy Çıkarması hakkında çok az bilgi var bunlar hakkında bilgi verir misiniz?
Orada yaşıyorum ancak tarihini bilmiyorum.
Teşekkürler
Transdinyester hakkında bilgi verir misiniz?
Ukrayna Moldova arasındaki defacto devlet.
Hocam; benim sorum sinemayla ilgili; örneğin Amerikan matematikçi John Nash’in, Hintli matematikçi Ramanujan’ın hayatlarını anlatan filmler yapılmış ve piyasaya başarılı şekilde yayılmış. Bizim de çok önemli matematikçilerimizden Cahit ARF’ın bırakın filmini yapmayı, adını bilmeyenlerin sayısı hala çok fazla. Türk sinema sektörü gitgide tekdüze olan, komedi ve romantizmden sıyrılamayan bir hal aldı, sizce bunun sebebi nedir ?
-
Her konuda entelektüel birikiminiz olması bu soruyu size sormam gerektiğini hissettirdi. Teşekkürler😀
İlber hocama sorum: Hocam Osmanlı tarihinde Kadınlar saltanatı adı verilen dönemi Osmanlı devleti açısından nasıl buluyorsunuz? Safiye, Kösem v.b. Sultanları başarılı buluyor musunuz? (Çünkü Avrupa’daki kadın hükümdarlar gayet başarılı. Örneğin, Kırım’ı Rus Çariçesi 2.Katerina döneminde kaybettik.)
Hocama sorum: "Dünya mavidir tıpkı bir portakal gibi" sizce yazar Paul Eliard'ın bu sözünden ne anlamalıyız?
Genç tarih yazarlara tavsiyeleri nelerdir ?
Hocama sorum; Osmanlıların bilimsel astronomi ile geç tanışmasının sebebi
nedir? Örneğin; Selçuklular kuruluşlarından kısa bir süre sonra rasathaneler kurarak bilimsel astronomi faliyetlerinde bulunmuşlar ilk iş olarak Yezdicerd takvimindeki hatayı fark edip Celâlî takvimi oluşturmuşlardır.
Bugünkü sorgulamaya ve eleştiriye kapalı olan eğitim sisteminin tarihimizle bağlantısı nedir?
Hocam Türk Genci ne yapmalı veya ne yapmamalı bizleri emellerine göre yaftalayan sınıflandıran bu düzene karşı nasıl ayakta kalabiliriz?
Hocamizi uzun yillardir bir yabanci olarak takip ediyorum. Acaba Afganistan(eski adi farkli) hakkinda dusunceleri nelerdir merak ediyorum. Tarih boyunca hep buyuk guclerin(sirasiyla Buyuk Iskender, Cengiz Han, Inglizler, Sovyetler birligi ve en son Amerika) saldirdigi ve bir turlu toparlmadigi bir cografya.
İlber hocama sorum
Çağın getirdiği tekneloji tarih yazıcılığını bitirmişmidir veya bu kadar bilginin saf halinde depolanması, hiçbişeyin gözden kaçmaması , yazılı, görsel , işitsel herşeyin kaydedilmesi tarih yazıcılığını başka bir evereyemi taşıyacak . 100 yıl sonra tarihi olaylar hakkında ,bugünün olayları yorumlanacakmı ?
İlber Ortaylı'ya sorum : Hocam, Osmanlı 1. Dünya Savaşı dönemlerinde, Halifelik makamını daha başarılı bir şekilde kullanabilir miydi? Kullanabilseydi savaştaki şansımız ne durumda olurdu?
Kullandı zaten de takan olmadı
Gelecek kaygısı içinde olan gençlere tavsiye ve önerileriniz nelerdir?
Yakın çağın başlangıcı Fransız İhtilali kabul edilir ve sonucunda milli Devletler oluşmuş ve imparatorluk kavramı tarih olmuştu eğer günümüzde yeni bir çağ geçiş yapsak bu nasıl olur ve bize hangi yeni kavramları getirir ve hangi kavramları götürür?
Hocam maliye tarihçisi olmak istiyorum karaçelebizade Ablullaziz ve Naima harici kaynak kullanmak gerekirse dönemine göre hangi kaynaklar kullanılmalı ?
Hocama sorum şu: Orta Doğu medeniyetlerin beşiği durumundayken, bilimde bu kadar ileri gitmişken neden ve hangi dönemde bu tersine döndü ve gerileme başladı?
Moğol İstilaları. Dünya tarihinde bir kuraldır: Güvenliğin her şeyin üzerine geçtiği toplumlarda diğer konular geri plana itilir.
Bu çok önemli
Hocama sorum şu. Eğer zamanında köy enstitüleri kapatılmasaydı ülkemizin kalkınmasına ciddi bir katkısı olur muydu? Türkiye nereye evrilirdi? Sizce bu konu fazla mı idealleştiriliyor yoksa haklılık payı var mı
Olmazdı. Başka bir söyleşisinde bundan bahsetmişti. Köy Enstitüsü dediğin ideolojik eğitim veren kurumlardı. İdeoloji eğitimi ile kalkınamazsın arkadaşım.
Cidden hocam avrupadaki doktorlar icin de aynen bu sekilde gecerli adamlar calismamaya alismislar randevusuz birsey yapmiyorlar ve cok korkuyorlar neye mudehale edeceklerine!bizim doktorlarimiz cok cesur,korkusuz..gurur duyuyorum hepsiyle..
İlber Ortaylı hocama sorum: Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ile avrupa birliği gibi bir birlik kurulabilir mi, kurulursa ekonomi askeri...vs açısından nasıl bir etkisi olur?
Hocam saygılar sunarım, sorum şudur:
Ruslar çok geç denizlere çıksalar da sibirya'yı bir yüzyılda kat edip pasifik'e çıktılar ve çokça kâşife sahiplerdi, biz neden kâşif çıkaramadık?
Hocam selamlar, saygılar. Esenlikler ve uzun bir hayat dilerim. Sorum şu: Türkiye tarihinde sol ve sağ cenahi, sol ve sağın çıktığı yerdeki Fransa'daki ve dünyanın geri kalanındaki gibi mi sizce ?
İlber Hocama sorum Serbest Cumhuriyet Furkasının kapatılmasının sonuçları nelerdir ve sizce doğru kararmıydı
Hocaya sormak lazım bukadar kısa bir ömür de bukadar okuyup kendini geliştridikten sonra çoğu zaman cahil dediği ağzında dişi eksik adam hayattan çok keyif alıyorsa kim daha başarılı hayat amacımız ne olmalı
Sorum: hocam Johann Wilhelm Zinkeisen'in osmanlı tarihi kitabında Osman gazi döneminde yapılan fetihlerin ardından yapılan yağmaların acımasızca yapıldığı yazılıyor ancak okulda bize osmanlının fetihlerinden sonra bölge halkına hoşgörü ile yaklaşıldığı söyleniyor hangisi doğru?
O yazar ne belge koyuyor ortaya? Açıp ona bakacaksın öncelikle. İşkembeden mi sallıyor, yoksa ortaya sağlam belge koyabiliyor mu? Sağlam belge de tek taraflı olmaz, bir bu taraftan bir o taraftan olur ve çapraz okuyarak mukayese yaparsın.
İkinci olarak şöyle bir sözümüzü hatırlatayım sana: "Zulm ile fetholunan yerler abad olmaz." Eh, abad olduğuna göre zulmetmemişiz demektir.
Hocam sizce Osmanlı'nın 1.Cihan Harbi'ne katılmasını doğru buluyormusunuz?
İlber Ortaylı'ya sorum şu:
Soru sormak bir sanat mıdır?
- Albert Einstein'ın bu sözü hakkında ne düşünüyor?
"'Bir insanın zekası verdiği cevaplardan değil; soracağı sorulardan anlaşılır. '
Sorunun diğer açıları.
Soru sormanın fizyolojisi nedir? Soru sormanın tarihi nedir?
01.04.2022 - 23:20
Hocam bir entellektüel nelerden uzak durmalı, hangi insan olmaktan kaçınmalıdır?
Sevgili İlber hocama sorum: bir ülke sadece takımla birlikte kalkınabilir mi?
hocam benim tarihte en çok merak ettiğim şeylerden biri Timur neden Osmanlıyı yıkmamış sakat bırakmıştır ?
Teşekkürler Candaş bey, teşekkürler hocam. İyi ki varsınız.
Sayın hocam, 18 yaşında ki size, 30 yaşında ki size ve 50 yaşında ki size neler söylerdiniz. Tekrar dünyaya gelseniz tarihçi olurmuydunuz? Ve son olarak müze müdürlüğü yapmış birisi olarak müzelerimizin durumu hakkında ne düşünüyorsunuz.
Serinin önceki bölümlerinde müzelerin duruma dair yorum yapmıştı. Oradan bakabilirsiniz. :)
Bir programda daha fazla okuyabilmek için çapraz okuma yöntemini önermiştiniz bahsedebilir misiniz?
Hocama sorum:Hocam
Geçmişte bulunduğu mevki veya konumlarda Türkiyede başarılı olmuş kadınlar kimlerdir?Ayrıca İngiltere kraliçesi 2.Elizabeth hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? TEŞEKKÜRLER.
Hocama sorum, bir gün ülkemizde üst düzey yönetici olursanız ve bir şeyleri değiştirme yetkiniz olsa ilk olarak neyi değiştirmek istersiniz?
Hocama sorum Almanya japonya Rusya gibi ülkelerin İngiltere Fransa gibi ülkelere nazaran geç sanayileşip onları yakalamaları ama Osmanlı'nın bunu başaramamış olması neye bağlıdır. Almanya bunu sömürü yaptığı ülkelere bağlı ise Osmanlı'nın zaten elinde bulunan geniş coğrafyayı kullanamamasının sebebi nedir
Mütebahhir hocamıza sorumuz; Ahmet Cevdet Paşa'nın türk tarihçiliğindeki yeri nedir?
Saygıdeğer İlber Ortaylı hocama sorum şu : Celal Şengör’e göre bilimin başlangıcını Miletli Anaksimandros ve Thales olduğunu söylüyor ve eleştirel aklın büyük bir sıçrayış bahsettiğim şahıslar zamanında olduğunu söylüyor.İlber Hocam’da bunun böyle olmadığını söylemişti acaba bu konuya biraz açıklık getirebilir mi ? Bilim ne zaman başlamıştır ?
Türkiye’nin çözülmesi gereken en temel 3 sorunu nedir? Bu sorunlara orta ve uzun vadede nasıl çözüm önerileri getirilebilir ?