Studenten boos over magere compensatie leenstelsel

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 окт 2024
  • Goed nieuws voor toekomstige studenten: de basisbeurs komt terug. In de plannen van de nieuwe regering wordt het huidige leenstelsel afgeschaft en krijgen studenten vanaf volgend jaar weer maandelijks een vast bedrag van de overheid. Maar hoe zit het met de studenten die de afgelopen jaren moesten lenen om rond te komen en soms torenhoge studieschulden hebben? Lees hier verder: www.bnnvara.nl...

Комментарии • 118

  • @KassaBNNVARA
    @KassaBNNVARA  2 года назад +5

    Lees het volledige, bijbehorende artikel hier: www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/studenten-boos-over-magere-compensatie-leenstelsel

  • @user-ft1ti2mx3e
    @user-ft1ti2mx3e 2 года назад +22

    Zelf ben ik student en studeer ik bijna af. Deze aflevering weerspiegelt niet goed waar het probleem om gaat. 'Zielige' studenten met veel schuld waren ook in het oude stelsel en zullen ook in het nieuwe stelsel zijn. Waar het probleem hem in zit, is het feit dat de studiefinanciering van het oude stelsel is afgeschaft zodat het gebruikt kon worden voor het verbeteren van het onderwijs (zoals meer practica, meer en betere docenten etc). Echter, dit geld is nooit bij het onderwijs terecht gekomen en is gebruikt voor het afbetalen van schulden of het financieren van andere dingen. Nu is dat oneerlijk, maar nog niet zo'n groot probleem naar mijn mening. Het probleem is dat het leenstelsel nu weer wordt afgeschaft, omdat duidelijk is dat het een grote fout was.. Vervolgens krijgt de nieuwe lichting studenten weer het oude stelsel terug, maar compenseer je die ene groep van 8 jaar niet genoeg voor het mislukken van het beleid. Was dit 100-1000 euro geweest, had dit niet veel uitgemaakt en had ik persoonlijk niet geklaagd, maar zoals uitgerekend in de video blijkt dit 17k euro te zijn. Dat moet gewoon goed gecompenseerd worden.

  • @carpediem8655
    @carpediem8655 2 года назад +11

    Waarom niet gewoon houden aan de afspraak dat het leenstelsel geen invloed zou hebben op de hoogte van de hypotheek? Dat zou het probleem oplossen. Al die miljarden helpen niet.

    • @Ufu4847
      @Ufu4847 Год назад

      Met de huidige huizenprijzen had het alsnog niks uitgemaakt.

  • @foxeyfreddie
    @foxeyfreddie 2 года назад +5

    4:35 De rekensom die hier volgt slaat nergens op en zou ik weleens willen inzien. 60 euro in het begin kan ik nog wel bij. Maar waarom zou ze over 10 jaar pas 100 euro per maand kunnen aflossen van de studieschuld? Ze krijgt sowieso anniciteiten elk jaar en daar bovenop nog een deel salarisverhoging.

  • @TimvanHelsdingen
    @TimvanHelsdingen 2 года назад +4

    Snap niet waarom je zo zou stressen om studieschuld waar je 35 jaar over mag doen om af te betalen. Leningen zijn rentevrij en inflatie eet de lening toch wel op over die 35 jaar. uiteindelijk blijft er weinig over.

    • @RolfRolink
      @RolfRolink 2 года назад

      Je ben 1van de weinige die het begrijpt 💪😏

    • @clessy130
      @clessy130 2 года назад

      Helaas klopt dit niet. Rente gaat mee met de ECB, dus elke termijn van 5 jaar gaan de rente omhoog als de rente van de ECB meestijgt. Dus nee, helaas zijn de leningen niet rentevrij.

    • @RolfRolink
      @RolfRolink 2 года назад

      @@clessy130 als inflatie 17,1% is en je leningrente is 0 tot 3% dan worden je schulden vanzelf steeds minder waard. Dit doen overheden zelf ook al honderden jaren ....

    • @RolfRolink
      @RolfRolink 2 года назад

      +60 maanden (renteloze) aflospauze. 👌🎉🕺

    • @joostvhts
      @joostvhts 3 месяца назад +1

      Zie je 2 jaar later toevallig de noodzaak hierop terug te komen? (:

  • @anoniempje3518
    @anoniempje3518 2 года назад +2

    Mentale zorg? Ik denk eerder financiële zorgen. Mij werd verteld dat het geen BKR registratie zal zijn. Dat je geen problemen zal krijgen bij een hypotheek. God, wat ben ik er in getrapt. Mooie verhalen van Groenlinks, maar jullie hebben mij mooi genaaid. Ze komt dus met een oplossing, waarvan ze zelf al zegt dat het onrealistisch is. Kansloos!

  • @Vypert
    @Vypert 2 года назад +16

    Haha zegt ze nou echt dat alle miljonairs 1% van hun vermogen moeten doneren om hun fout goed te maken 😂😂

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад +8

      Jep... Dit is altijd zo he...
      De miljonair is altijd de ''bad guy'' terwijl ze juist miljonair zijn geworden omdat ze meer waarde gecreëerd hebben dan dat de euro's in iemands broekzak op subjectieve basis waard waren...

    • @rotteclaw234
      @rotteclaw234 2 года назад +3

      Dit klinkt idd fout, vermogensbelasting iets omhoog of belasting op huisjesmelken zou in mijn ogen een stuk realistischer zijn

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад

      @@rotteclaw234 vermogensbelasting omhoog? Juist naar wat dan? 1%? Hoe wil je in godsnaam op een huis van 1miljoen bijvoorbeeld 10k cash creëren? ;) Dat is exact het probleem met ''vermogen'' in de kern is het geen knikker waard tot dat een gek er iets voor geeft...

    • @rotteclaw234
      @rotteclaw234 2 года назад

      @@tim3440 vermogensbelasting is er al... tot 50k 0% boven de 1mil iets van 1.5%, en hier zit je eigenhuis niet bij. Zou bijvoorbeeld kunnen dat je 2e of 3e huis wel bij je vermogen wordt geteld. Of nogmaals, over huizen verhuren. Iemand die 100 huizen heeft en die allemaal verhuurd betaald daar momenteel volgensmij 0% vermogens en 0% inkomensbelasting over. Edit: je betaald daar wel belasting over, my bad. Editedit: je 1e 2e en 100e huis komen wel bij je vermogen in box3 maar als je deze verhuurt wordt over de winst van de huur geen belasting betaald. (Als ik het goed lees). Huisjesmelken is niet voor niks een begrip

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад +1

      @@rotteclaw234 Je betaald vermogensbelasting over je huurinkomsten om de huren laag te houden... De vermogensbelasting is volgens mij 0,34%. Als je 5% belasting moet betalen over huur inkomsten dan rekenen huiseigenaren dit door...
      Dus het is niet vreemd dat je geen belasting betaald over huurinkomsten...

  • @pietjan2650
    @pietjan2650 Год назад +3

    Haha zie ze allemaal huilen voor een baan zometeen met hun nutteloze studie en studieschuld

  • @ThaiScoop
    @ThaiScoop 2 года назад +6

    Dus met een startsalaris dat op zn minst 1k netto hoger is dan dat van een MBOer kan je in 35 jaar geen 52k aflossen? Misschien moeten we dan eerst eens iets doen aan de situatie van de hard werkende meerderheid.

    • @Samosayummyyay
      @Samosayummyyay 2 года назад +1

      Nee, het is veel erger. Dit is anekdotisch, maar dat salaris valt zwaar tegen. Ik werk als ingenieur en heb een MSc. Netto pak ik 2.3k/maand. Weet je hoe teleurgesteld ik was toen ik me dit besefte? Pas wanneer ik oud en grijs ben over 30-40 jaar zal ik 4-5k/maand verdienen. Ben bezig met een verhuizing naar LA. Daar is de norm rond de 70-130k USD/jaar voor een 24-jarige met mijn papieren. Of ga naar Duitsland, verdien je ook veel meer als je mooie papieren hebt.

    • @ThaiScoop
      @ThaiScoop 2 года назад +2

      @@Samosayummyyay wat denk je dat het Netto startsalaris van een MBOer is dan? Dit geeft wel aan hoe ver je van de maatschappij af staat. Typisch ook dat je een studie doet in Nederland en wanneer het tijd is zelf een bijdrage te leveren je mooi elders gaat wonen.

    • @denneus_dennis
      @denneus_dennis 2 года назад +2

      Ik vind het geen raar idee dat de huidige generatie hoogopgeleiden (die wel een basisbeurs hadden) betalen voor de studies van de volgende generatie hoogopgeleiden. En waarom voer je dan niet gewoon een leenstelsel in voor MBO? Die opleidingen zijn goedkoper, en MBO'ers beginnen eerder met werken en kunnen jaren eerder beginnen met terugbetalen.

    • @BrammetjeOoms
      @BrammetjeOoms 2 года назад +1

      @@ThaiScoop want een MBOer verdient veel minder dan 2.3k? 1725 is het wettelijk minimumloon loon voor een 21 jarige.

    • @ThaiScoop
      @ThaiScoop 2 года назад

      @@BrammetjeOoms 1725 is bruto.

  • @educatingengineer2278
    @educatingengineer2278 2 года назад +5

    Keuzes die je zelf maakt. Ik heb ook twee studies afgerond. Overdag naar school en in de avond werken met soms een nacht dienst. Zaterdag werken en zondag uitrusten. Eten, huur, schoolkosten etc. Allemaal gedekt. Ik had aan het einde van mijn studie geen schuld.
    Als ik had moeten lenen dan had ik het nooit gedaan. Maar tijdens mijn opvoeding is aan mij duidelijk gemaakt door mijn ouders dat de enige beetje acceptabele lening een hypotheek is. Van alle andere dingen wegblijven.
    Wel goed dat ze een opleiding heeft gedaan waarmee je redelijk snel aan een baan komt. Het had erger gekund.

    • @thederpster2911
      @thederpster2911 2 года назад

      Goede opvoeding die je hebt gehad, mag je trots op zijn. Ik ben van mening dat je je kinderen weerbaar moet maken voor de maatschappij en je ze moet leren om zelfstandig te zijn als ze ouder worden. Als ik om mij heen kijk heb ik twijfels of dit tegenwoordig nog gebeurt.. Tegenwoordig is het toch veel makkelijker om niet zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je keuzes maar anderen de schuld te geven..

    • @juliamantel8062
      @juliamantel8062 2 года назад +1

      Knap dat je zoveel hebt gewerkt en zo geen studieschuld hebt opgebouwd, maar wat veel studenten van de jaren 2015-2021 (naar mijn idee) dwarszit is met name het feit dat het ronduit oneerlijk is dat de studenten uit de jaren voor en na deze generatie wél circa 14.000 euro cadeau krijgen/hebben gekregen van de overheid. Uitwonende studenten in het leenstelsel zijn simpelweg 14.000 euro (NETTO) misgelopen (studenten met langere studies zelfs nog meer).
      Denk aan alle avonden/weekenden die je lekker vrij had kunnen zijn als je dit bedrag wel had gekregen. Of, indien je wel graag had willen werken naast je studie, hoeveel extra geld je nu op je spaarrekening zou hebben staan.

    • @educatingengineer2278
      @educatingengineer2278 2 года назад

      @@juliamantel8062 Ik spreek nu puur voor mezelf. Meer geld is nooit slecht, maar welke prijs zou ik hiervoor hebben betaald. Ik ben zeer tevreden met de persoon die ik ben geworden. Misschien was ik wel anders geweest als ik een makkelijkere route had kunnen volgen. Misschien zou ik dan niet de ambities hebben gehad die ik nu heb, of misschien was ik wel een langstudeerder geworden en nog steeds studerend. 14.000 euro is een te lage prijs om zo een risico te nemen. Ik vind het ook niet goed van mezelf als ik nu achteraf zou klagen. Met klagen zal ik alleen maar mijn tijd verspillen, ik probeer dit daarom ook zo min mogelijk te doen.

    • @hallodan23
      @hallodan23 Год назад

      Heel goed beetje werken kan iedereen. Heb ook niks geleend en had vaak ook geen cent maar ook geen schuld

  • @vpnconsult
    @vpnconsult 2 года назад +3

    Sociale geografie is een studie met 16 contacturen ofzo? En dan 4 uur werken per week een bijbaan noemen. 🤔

    • @BrammetjeOoms
      @BrammetjeOoms 2 года назад +4

      Want je contacturen zijn alles wat je doet? Je bent minimaal 50% van je tijd bezig met zelfstandige studie, opdrachten enzovoort . En ja. Als je een fulltime studie volgt dan lukt het niet iedereen om daar in het weekend/in de avond nog een hele dag bij te doen.

    • @remybuitenhuis2433
      @remybuitenhuis2433 2 года назад +1

      @@BrammetjeOoms het is gewoon een voltijd studie, dat is 40 uur per week

  • @Aragorn.Strider
    @Aragorn.Strider 2 года назад +1

    Ojik van Groen Links vond dit dus prima

  • @ol7926
    @ol7926 Месяц назад

    Lekker maximaal lenen en niet kijken hoe hoog het is. Aan het eind dan lopen klagen. Mevr van groen links zou is aan haar oud partij leider moeten vragen waarom ze hiermee hebben ingestemd

  • @rave1704
    @rave1704 10 месяцев назад

    Nu begrijp ik wat de term snowflakes betekent :D

  • @Whodis480
    @Whodis480 2 года назад +3

    Ik heb straks ook een studieschuld & een bijbaan van 20 uur per week naast mijn studie gehad. Het is toch gek dat de gemiddelde mbo opgeleide Nederlander die geen baat heeft gehad bij het gekregen gedeelte van de studiefinanciering wel moet betalen voor de compensatie van mijn lening.
    Dan betaalt de gemiddelde Nederlander dus én voor de gift én voor de compensatie terwijl ik heb geleend. Dat is toch niet goed te praten naar de werkende Nederlander. Of het systeem hiervoor anders was of niet is irrelevant, het leven is niet eerlijk. Mijn schuld is mijn schuld en niet de schuld van de werkende Nederlander.
    Het systeem is veranderd, eerlijk of niet ten opzichte van voorgaande studenten, dit is oneerlijk naar de werkende Nederlander. Get over it en betaal je eigen schuld af.

  • @exeuropean
    @exeuropean 2 года назад +9

    als je zo weinig in jezelf geloofd dat je niet investeerd in jezelf waarom moet ik het doen???? Kijk naar andere landen. Studenten hier zijn zeer verwend

    • @BrammetjeOoms
      @BrammetjeOoms 2 года назад +4

      Omdat studeren goed voor iedereen is. Het individu en de maatschappij. Als ik studeer, verdien ik waarschijnlijk meer en betaal ik meer inkomensbelasting. Waarom betaal ik meer belasting voor inkomsten die ik heb gekregen door mijn diploma welke ik zelf heb betaald?
      Studenten hebben het alles behalve goed. Studeren is nog nooit zo duur geweest. Hoe zou jij het vinden om als 18 jarige een schuld van 50.000 euro aan te gaan?

    • @joeppinda6153
      @joeppinda6153 2 года назад +2

      Hoe zou u investeren in anderen? U heeft waarschijnlijk ook gewoon een studiebeurs gehad en nu helpt u mee met het betalen van de studiebeurs van anderen, die na hun studie weer meehelpen met het betalen van de studiebeurs van mensen die na hen komen. Dus uiteindelijk betaald iedereen ook de studiebeurs weer terug. Maar dan wordt het niet als schuld gerekend en kan met gewoon een hypotheek afsluiten.

  • @kilian3809
    @kilian3809 3 месяца назад

    Financial literacy moet je wel eerst leren, wat je uiteindelijk meestal pas in de studie zelf leert...

  • @icarusthefly5458
    @icarusthefly5458 2 года назад +6

    Als ik terugkijk had ik het liefst maximaal geleend. Gratis geld zonder enig risico. Het enige probleem is een huis kopen. Maar dat gaat sws niet lukken zonder partner. Overigens zijn dat allemaal universitaire studenten. Zij bouwen al heel snel een uitstekend (2x modaal) salaris op. De investering dik waard. Tenzij je kiest voor slecht betaalde sectoren.

    • @jurriaan7
      @jurriaan7 2 года назад +1

      Maximaal lenen en studieschuld niet aangeven bij de bank. Zo heb je een flinke pot geld om zelf in te leggen voor je hypotheek.
      Kom je er door omstandigheden niet uit, mag je minder terug betalen voor je studieschuld of wordt hij zelfs weg gescholden, dus dat vangnet van de hypotheek die dan moeilijker wordt heb je niet nodig

    • @icarusthefly5458
      @icarusthefly5458 2 года назад

      @Lars De Klijne startsalaris, maar het salaris stijgt heel hatd

    • @icarusthefly5458
      @icarusthefly5458 2 года назад

      @Lars De Klijne in mijn ervaring verdienen universitair opgeleide mensen gemiddeld 0.7k-1k bruto per maand meer dan hbo opgeleide mensen na 4 jaar met beide een beetje jobhoppen. Als je uitgaat van een netto 300 euro hoger, dan heb je binnen 14 jaar de studieschuld afbetaald. Dat is als je ook uitgaat dat universitair 50k meer studieschuld heeft. 14 jaar noem ik niet levenslang. Het enige wat je hoeft te doen is dezelfde levensstandaard hanteren als een hbo'er. Universiteit verdient zich zeker wel terug op de langere termijn. Het is overigens ook zo dat hoe hoger het inkomen is, hoe meer een indexering opleverd. Een procent op 4k is natuurlijk meer dan een procent op 3k.

  • @BspVfxzVraPQ
    @BspVfxzVraPQ 2 года назад +1

    Als je kosten maakt moet je daarvoor betalen, lijkt me niet meer dan redelijk.
    Nu maximaal lenen is later maximaal pijn, hebben ze toch wat geleerd van hun studie.

  • @toinvhees524
    @toinvhees524 2 года назад +1

    Als je als 18+ jaarige naast een opleiding je broek niet op kunt houden wil je te veel of presteer je te weinig en moet je leeren wat je waard bent ( volwassen worden ).
    Door het leen stelsel komt het probleem als een boemerang dubbel zo hard terug

  • @knettergek1137
    @knettergek1137 2 года назад +2

    Sugar daddy's opgelet! 🤣

  • @miquelcortega
    @miquelcortega 2 года назад +3

    6:53 Alsof je ouders op je 18e totaal geen invloed meer hebben op je beslissingen.

  • @waltervermeer2969
    @waltervermeer2969 5 месяцев назад

    Laptop kapot??? Die van mij doet het al 20 jaar. Ze lenen om te feesten. mooi laten wegrotten die gasten.

  • @07_sev52
    @07_sev52 2 года назад +4

    Misschien de winstbelasting eens verhogen in plaats van verlagen

    • @ChristenDOM010
      @ChristenDOM010 2 года назад +1

      Goed plan

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад +4

      Winstbelasting voor bedrijven? Juist, onze internationale concurrentie positie nog meer verslechteren? Bijzonder dom plan.

    • @vpnconsult
      @vpnconsult 2 года назад

      Dan ben je afgestudeerd en is er ook geen baan meer. XD

    • @07_sev52
      @07_sev52 2 года назад

      @@vpnconsult Er is altijd werk voor mij.

    • @denneus_dennis
      @denneus_dennis 2 года назад +1

      Misschien eindelijk een keer fatsoenlijk belasting heffen in box 3, want dat gebeurt ook nog steeds niet.

  • @joewy1419
    @joewy1419 8 месяцев назад

    Geld lenen kost geld

  • @luismiguelnunes5539
    @luismiguelnunes5539 2 года назад

    💚💚💚

  • @levidebrabander7033
    @levidebrabander7033 2 года назад +4

    Toch bijzonder dat jullie alleen de uitwonende studenten interviewen. 90% van de studenten is thuiswonend en hoeft dus niet te lenen.

    • @TheDudefrom1987-b1i
      @TheDudefrom1987-b1i 2 года назад

      Waar haal die nummers van? Wat dit zijn de officiële nummers www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwintt385_f3AhUGgP0HHSJYA6MQFnoECBAQAw&url=https%3A%2F%2Fwww.rijksoverheid.nl%2Fbinaries%2Frijksoverheid%2Fdocumenten%2Frapporten%2F2021%2F10%2F07%2Flandelijke-monitor-studentenhuisvesting-2021%2Flandelijke-monitor-studentenhuisvesting-2021.pdf&usg=AOvVaw3lB4VTuvxBG1cAQR9vwlpE

    • @CassidyStarke
      @CassidyStarke 2 года назад +2

      90%? Weet je dat zeker?😂

    • @DarthOpinion
      @DarthOpinion 2 года назад +2

      Als fulltime thuiswonend student met een chronische ziekte moet ik gewoon lenen hoor.

  • @aliem.1448
    @aliem.1448 2 года назад +1

    Lang leven België...

  • @nicksmalldick
    @nicksmalldick 2 года назад +8

    Komt er ook compensatie voor de mensen die er bewust voor hebben gekozen om NIET verder te studeren door de invoering van het leenstelsel?

    • @noface9875
      @noface9875 2 года назад +1

      Nee ik denk het niet. Hoogstwaarschijnlijk niet.

    • @nicksmalldick
      @nicksmalldick 2 года назад +2

      @@noface9875 Ik denk het inderdaad ook niet, best bizar al zeg ik het zelf.. De een kiest er bewust voor om door te studeren nadat/ondanks het een lening is geworden, en de ander kiest er bewust voor om niet verder te studeren nadat/doordat het een lening is geworden. Allebei dus bewuste keuzes, maar alleen de eerste groep wordt gecompenseerd..

    • @DarthOpinion
      @DarthOpinion 2 года назад

      Waarvoor zou je in godsnaam voor moeten worden gecompenseerd

    • @valentijnkei4006
      @valentijnkei4006 Год назад

      tuurlijk niet, je hebt IPV te studeren jaren lang geld verdient 🤣

  • @markoverwater2179
    @markoverwater2179 2 года назад +4

    Die hadden er toen geen recht op
    Hoezooo compensatie????
    Wat een onzin

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад +6

      Hoezo compensatie? Naja omdat de overheid letterlijk verdient aan mensen met een hoog salaris. Er werd gezegd; de bakkerszoon betaald voor de advocatenzoon... In de realiteit is het andersom, aangezien de bakker allerlei subsidies ontvangt en veel minder belasting betaalt dan de advocaat ;)

    • @vpnconsult
      @vpnconsult 2 года назад +2

      @Tim veel advocaten verdienen netto ook niet zoveel meer dan die bakkers.

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад

      @@vpnconsult Dat klopt. Vroeger wel. Echter is er vandaag de dag een over aanbod van advocaten...

    • @Samosayummyyay
      @Samosayummyyay 2 года назад +2

      @@tim3440 Helaas is dat ook waar voor ingenieurs, medici en de rest van de meuk. MSc. Ing. hier, 2.3k/maand. Had net zo goed MBO 3 of 4 kunnen doen en hetzelfde verdienen, maar dan wel jaren eerder want minder studietijd. Studeren loont niet in NL tenzij je wat voor jezelf start ;)

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад

      @@Samosayummyyay 2.3k? Waar werk jij dan? Of je bent bijzonder slecht of je doet zelf iets fout...

  • @thederpster2911
    @thederpster2911 2 года назад +1

    Jongeren die 10 ruggen krijgen rennen allemaal direct naar de Apple store om de nieuwste troep te kopen. Die moet je dat geld zeker niet direct gaan geven, Groenlinks praat weer poep zoals gewoonlijk..

  • @cryptnight9168
    @cryptnight9168 2 года назад

    Huilie huilie, zoek eens bij jezelf naar de oplossing in plaats van wijzen naar anderen.. come on

  • @exeuropean
    @exeuropean 2 года назад +4

    studenten hebben minstens 4 maanden per jaar vrij. Ga werken.

    • @BrammetjeOoms
      @BrammetjeOoms 2 года назад +6

      4 maanden... dat zou 17/18 weken zijn? Op mijn universiteit kreeg ik er 6 in de zomer, 1 met kerst en 1 in het voorjaar. Dan was week 1 nog een studieweek, dus laten we die nog meetellen. Dat is 9 weken. Dus je hebt 9 weken vrij waarin je voor vaak minimum jeugdloon (7-11 euro pu) je centen moet verdienen. Daar betaal je dan je kamer van, levenskosten zoals verzekering, eten internet/telefoon, kleding, collegegeld, boeken, etc, oh en misschien een keer wat leuks doen?
      Ik heb altijd gewerkt vanaf mijn 14e en heb geluk dat ik dit naast mijn studie ook kon doen. Toch heb ik een studieschuld, want je redt het er niet mee. Als ik 5 dagen studeer en 2 dagen werk dan verdiende ik omdat ik 23 was (gelukkig) ongeveer 700 euro per maand. Dan mocht ik in mijn vuistje knijpen, maar had ik geen enkel dag vrij.
      Studenten hebben het echt niet goed. Die 700 euro ben je in een stad al voor 50-90% kwijt aan de huur voor je 15m2. Dan heb je collegegeld a 180 euro per maand en met je boeken en studieuitgaven erbij is het al op.
      Ik ben blij nu fulltime te werken. Het is echt een eitje ten opzichte van alle ballen die studenten moeten ophouden.

    • @darryl5551
      @darryl5551 2 года назад

      @@BrammetjeOoms maar hzo moet je op kamers? Dat is jouw keuze toch en daar horen kosten bij. Zie genoeg studenten met de duurste MacBooks en iPhones lopen. Ben benieuwd wie dat betaald heeft? Ome duo?

    • @BrammetjeOoms
      @BrammetjeOoms 2 года назад +3

      @@darryl5551 omdat niet iedereen in de buurt woont van de plek waar de studie wordt gegeven.
      Als ik opgroei in Zeeland dan heb ik de keuze om een technische studie te volgen in Delft, Twente of Eindhoven. Ga jij iedere dag heen en weer?
      Omtrent die iPhone. Dat weet jij niet. Dat kunnen ook net de mensen zijn die rijke ouders zijn. Of wellicht zijn soms dergelijke apparaten (electronica) noodzakeljk voor de studie.

    • @CassidyStarke
      @CassidyStarke 2 года назад

      @@darryl5551
      Veel opleidingen en scholen raden studenten aan om een MacBook te kopen. Dit is niet altijd een keuze aangezien je gewoon mee wilt doen in de les met een goede laptop.

  • @ben_der_weer2443
    @ben_der_weer2443 2 года назад +3

    Het zou een zus kunnen zijn van Robot Jetten en Robot Zuckerberg.
    Man man man….. volgende keer iets minder ingestudeerde zinnetjes. Misschien komt ze dan nog geloofwaardig over.

    • @tim3440
      @tim3440 2 года назад

      Naja ik schrok met name van haar rekenvaardigheden; gemiddeld 10k wat we mislopen... Bijzonder rond bedrag overigens... Dat is al fout... Het zit (hangt van de rekenmethode af en de duur van de opleiding) tussen de 14k-17k wat deze studenten mislopen.