Ik ben zelf burgerhulpverlener in een wijk waar veel 50+ers wonen (alleen al deze maand 5 rea's gehad waarvan de laatste 2 binnen 12u ) Het feit dat je iemand kan helpen en soms een geluk hebt dat persoon het overleefd geeft de motivatie om het te blijven doen.
bizar wat een mooi systeem we hebben in Nederland. Ik heb zelf vandaag een BHV cursus gehad met daarbij reanimatie. Ik was me wel bewust van dit systeem maar heb er nooit overna gedacht. Nadat ik vandaag heb geleerd hoe cruciaal dit is, heb ik toch wel besloten om mij ook zodra ik de diploma heb, aan te melden.
Ik kan er helaas over mee praten in mei heeft mijn vader 52 jaar ook een harstilstand gehad waarbij alleen mijn moeder aanwezig was ik samenwonend met mijn vrouw ruim een kwartier verderop staan nog steeds verstelt van het snelle handellen van de hulpdiensten op de camera van de buren hebben we een tijds frame tussen bonken bij de buren en het bellen van de ambu was de politie er in anderhalve minuut met een aed en hart massagr verschrikkelijk veel respect voor de mensen die hem terug tot leven hebben kunnen krijgen
Hallo, bedankt voor het delen. Wat fijn om te horen dat er zo adequaat werd opgetreden en dat jullie vader weer bijgekomen is. 😃Hopelijk heeft hij er geen (emotionele) schade aan overgehouden. Hij is natuurlijk altijd welkom op de site van Harteraad om met anderen hier over te spreken. Groet, Danny
@@hartstichting het gaat prima met hem gelukkig is nog aan het revalideren qua conditie gelukkig maar lichte schade aan overgehouden waar je bijna niets van merkt gelukkig !!
Dit vind ik echt knap dat dit allemaal kan ik deze tijd, hulpverleners die zo snel te hulp schieten en anders wel de burgerhulpverleners die dan misschien nog sneller ter plekken zijn! Ik als 13 jarige op het moment wil echt later als ik groot ben ambulance medewerker worden, en dan mensen helpen met spoed die het dan ook echt nodig hebben. Ik zou altijd mijn best hoe klein of groot de situatie is, al heeft iemand geen kans meer op leven kom ik toch met spoed aan om het er beste van te maken en het persoon in leven te houden, als je dat dan lukt dan weet je gewoon dat niet alleen de persoon maar ook jij een geluksvogel bent en je weer met goede motivatie door kan gaan naar andere incidenten!
Heb al heel wat reanimaties gedaan als burgerhulpverlener en als professional.de laatste was om 05.30u bij mij in de flat gelukkig leeft de buurman nog.ik zou als burgerhulpverlener eigenlijk graag horen na een inzet hoe het met de patiënt gaat maar dat komt zelden voor helaas.
tenzij de patient er zelf mee komt zul je dit nooit weten ICM prive. ambulance broeders weten ook bijna nooit hoe het afloopt met hun patient als ze eenmaal over gaan naar een afdeling
@@thijs.k932 dat ga ik zeker doen want ik wil dolgraag leren bij onze stichting waar ik zit waar ik de naam helaas niet van mag noemen daar ben ik nu aan het rond vragen of er een EHBO cursus is.
Voor de mensen onder ons die geen idee hebben wat een hartstilstand (hartritmestoornissen of hartfalen) is, het is een levensbedreigende situatie waarbij het hart geen bloed meer rondpompt door het lichaam omdat het hart aan het fibrilleren is wat ook wel circulatiestilstand word genoemd, indien een slachtoffer van een plotselinge hartstilstand niet binnen 6 minuten geholpen word doormiddel van reanimatie en Defibrillatie zal de overlevingskans elke minuut met 10 procent dalen en zal het slachtoffer overlijden. Echter zijn er veel discussies over het woord (hartstilstand). In eerste instantie staat het hart technisch gezien niet stil, maar het hart is aan het fibrilleren (trillen). Dit word ook wel boezemfibrillatie genoemd. De hartkamers trillen chaotisch door elkaar waardoor het hart trilt en dus geen bloed meer door het lichaam rondpompt, dus het hart stopt met het uitvoeren van zijn taak. Boezemfibrillatie wordt verholpen met een defibrillatie behandeling. Dit boezemfibrilleren kan gestopt worden met een AED (defibrillator) een AED heeft 2 elektroden (pads) die op het lichaam van het slachtoffer worden geplakt. Als de AED waarneemt dat de elektroden op het lichaam van het slachtoffer zijn geplaatst zal de AED onmiddellijk beginnen met het analyseren van het hartritme, hij zal dus kijken wat het hart aan het doen is. Indien de AED waarneemt dat het hart aan het fibrilleren is zal de AED een elektrische schok toedienen aan het hart met als doel het hart te De-fibrilleren. Je ziet het eigenlijk al aan het woord defibrilleren. De-fibrillatie dus het stoppen van het fibrilleren van het hart. Het hart word helemaal stil gelegd waardoor het hart weer de kans krijgt om weer in het normale ritme te kloppen. Het is wetenschappelijk bewezen dat een AED mensenlevens kan redden. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans 15 tot 20 procent. Bij reanimatie met AED is de overlevingskans 75 tot 80 procent. Voor verdere informatie hoor ik het graag.
Ha Tolga, Dank voor je poging om het begrip hartstilstand uit te leggen. Echter bij een hartstilstand is er sprake van KAMERfibrilleren. Dat is levensgevaarlijk want onze kamers sturen de bloedsomloop aan. De AED kan het inderdaad herstellen. Overigens zorgt de AED ervoor dat alle hartspiercellen in één keer weer gezamenlijk samentrekken. Hierna volgt een natuurlijke pauze en kan het normale ritme weer starten. Bij boezemfibrilleren staan alleen de boezems te fibrilleren. De kamers doen het gewoon nog goed. De hartslag is wat sneller en onregelmatiger dan normaal. De patiënt merkt het boezemfibrilleren soms wel, soms niet. Je gaat er niet dood aan en er is geen AED nodig om te resetten! Kijk voor de begrippen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen op onze website bit.ly/3c7cFhc . Ook de aandoening boezemfibrilleren bit.ly/2yo8SKx staat goed uitgelegd. Groet, Renée
Hallo Hansd, er staat een overzicht op onze website, maar doordat niet alle AEDs zijn aangemeld bij Hartslag.nu, dus is het overzicht niet volledig. www.hartstichting.nl/aed. Groet, Joyce
@@hartstichting Dag Joyce, ik had het inmiddels zelf ook gevonden met de uitleg erbij van waarom en dat men altijd als beste eerst 112 kan bellen en zij de dichtstbijzijnde AED locatie kunnen doorsturen. Ik was puur nieuwsgierig om een beetje een beeld te krijgen van de hoeveelheid en uit mijn hoofd te kunnen weten waar de dichtstbijzijnde is.
U schrijft het ik dacht het nou dat is ook toevallig! Ik ben er namelijk ook heel erg benieuwd naar! Ik weet in ieder geval dat hij bij ons gebouw hangt waar ik woon maar voor de rest zou ik er geen weten en het is wel handig dat je dat wel weet.
Het is inderdaad heel goed dat 'ie kalm gebleven is, maar als er 1 ding is wat écht belangrijk is in dit geval, is het weglaten van dingen als 'we zaten te eten en hoorden een harde knal'. Gewoon meteen vertellen dat je vader bewusteloos op de grond gevallen is, is het allerbelangrijkste: de centralisten vragen dan onmiddellijk door of dat onverwachts gebeurde of niet. Daarbij vind ik overigens ook nog een rol weggelegd voor onze meldkamers: naast het feit dat ik vind dat we directe nummers moeten hebben voor ambulance, politie en brandweer (het doorverbinden neemt kostbare seconden), vind ik de individuele meldkamers ook voor verbetering vatbaar: de Britten nemen standaard op met 'Ambulance service, is the patient breathing?' ('Ambulance, ademt de patiënt?') en ik vind dat we dat in Nederland ook gewoon moeten doen: dan is meteen duidelijk hoe acuut de situatie is.
Beste Irfan, Een hartinfarct ontstaat meestal door slagaderverkalking. Hierbij ontstaan vernauwingen in de bloedvaten van je hart. Ongezonde voeding kan hier een rol in spelen. Maar er zijn meer factoren. Op deze pagina lees je meer over de risicofactoren voor een hartinfarct: bit.ly/3JrP47V
@@hartstichting ik ben heel erg bang voor een hartstilstand!!!! Ik heb gelukkig nog nooit dit mee gemaakt maar ik ben wel bang dat het op een dag gaat gebeuren! Gebeurt dit zomaar?
@@hartstichting het gaat al wat beter, hij heeft een openhartoperatie gehad en een icd kastje gekregen. Nu conditie opbouwen en over 3 weken begint de revalidatie.
Hallo, Een reanimatiecursus is geen 160 euro. De meeste cursussen die door onze Reanimatiepartners worden gegeven zijn onder de 50 euro. Check het hier: www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/aanmelden-reanimatiecursus Groet, Marjon
Hallo, een reanimatiecursus kost geen 160 euro, kost rond de 40 a 50 euro maar het ligt er maar net aan waar je het doet. En ook al was een reanimatiecursus zo duur zou mij het niks uitmaken. Het gaat niet om het geld, het gaat om het redden van mensenlevens! En vergeet nooit, aan mensenlevens hangt geen prijskaartje. Je kunt er iemands leven mee redden, dus het geld en hoeveel je er voor betaalt is totaal niet belangrijk voor mij. Het belangrijkste is het redden van mensenlevens.
Hier hebben we het al eens eerder over gehad maar ik blijf echt bij mijn standpunt. Een fibrillerend (trillend) hart staat niet stil en is dus geen hartstilstand. Wel valt het onder ernstig hartfalen. Een defibrillator of AED is ontwikkeld om een fibrillerend hart te defibrilleren. Zo bestaat er atriumfibrilleren (boezem) en ventrikelfibrilleren (kamer) Dat valt allemaal dus niet onder een hartstilstand maar onder zeer ernstige hartfalen en dient er ook zeker gereanimeerd te worden. Een hart dat echt stil staat doet helemaal niets meer. Dat trilt niet, dat beweegt niet en doet dus helemaal niets. Zo'n hart staat stil. Een defibrillator heeft bij een hartstilstand dus eigenlijk niet zo veel zin. Wel kunnen borstcompressies de bloedsomloop nog in gang houden maar de kans op slagen is bij hartfalen vele malen hoger dan bij een hartstilstand. Verder zit ik zelf natuurlijk ook bij HartslagNu aangesloten, ben ik EHBO'er en heb ik meerdere personen gereanimeerd. Ook is een familielid van mij een keer gereanimeerd. Dat het urgent is en dat er wat aan gedaan moet worden is zeker belangrijk maar koppel het alsjeblieft niet onder 1 groep hartstilstand of noem de groep hartfalen. Een hartstilstand is iets anders dan hartfalen. En stop met roken.
Eens met de medische analyse, maar voor de dagelijkse praktijk niet erg bijdragend. Laat de AED maar analyseren of er een schokbaar ritme is, ondertussen gewoon zsm starten met reanimeren.
@@jellezwaag Je handelt natuurlijk op dezelfde manier omdat je zonder analyse niet weet wat er zich binnen het menselijk lichaam afspeelt. Maar wat je soms hoort aan verhalen dat je een stilstaand hart weer aan de gang kan krijgen en dat dit de reden is om te reanimeren denk ik dat het beter is om duidelijk te zijn en ook de verschillen te benoemen. Vooral nu de verhalen van Jezus en het opstaan uit de dood bij Pasen rondspelen denk ik dat het handig is om realistisch te zijn. Elke keer dat nieuws verspreid wordt waarbij de termen hartstilstand en hartfalen door elkaar gehaald worden is er 1 te veel. Mensen gaan echt geloven dat mensen die reanimeren een god zijn en superkrachten hebben. Met de heksen van vroeger liep dat niet zo goed af en hoe geloviger mensen zijn hoe meer ze reanimeren als godslastering zien. En dat allemaal door onwetendheid over het verschil.
Het staat misschien niet stil, maar de functie die het normaal moet vervullen is nagenoeg afwezig, dus er wordt geen bloed rondgepompt, dus staat het voor het gemak van de campagnes stil.
Hi Iris, Dit klopt! We leggen op de website ook wel uit dat het hart vaak niet echt stilstaat: www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/hartstilstand Groet, Marjon
Ik begrijp de denkwijze, maar deze is echter niet volledig correct en zelfs in zekere zin erg gevaarlijk. Er is een belangrijke differentiatie te maken: Een ventrikelfibrillatie is een ritmestoornis, wat evenzeer met een polsloze ventrikeltachycardie valt onder de schokbare ritmes binnen de reanimatiecyclus en dus ook nood heeft aan een AED. Deze ritmestoornissen vallen perfect onder hartstilstand daar deze ervoor zorgen dat het hart (lees pomp) totaal het onvermogen heeft om op enige mogelijke vorm bloed uit te pompen. De circulatie ligt dus volledig stil en zal onherroepelijk aanleiding geven tot de dood indien geen interventie. Maw is dit een erg acuut probleem. Hartfalen daarentegen is een vorm van pompfalen waarbij het hart verhoogde vullingsdrukken heeft en hierdoor onvoldoende het lichaam van bloed kan voorzien. Er is dus nog weldegelijk enige vorm van circulatie, echter is deze niet toereikend. Dit kan mede veroorzaakt of verergerd worden door ritmestoornissen in de atria (lees voorkamers of boezems). Hartfalen is medicamenteus of in slechtste geval d.m.v. een pacemaker/CRT/ICD, steunhart (lees LVAD) of transplantatie te behandelen. Deze conditie is chronisch, progressief, bestaat uit vele subsoorten, ... Het hart staat hoe dan ook niet stil, de werking is gewoon verstoord. Een atriumfibrillatie is een ritmestoornis die aanleiding kan geven tot bloedstolsels (en bijhorende thromboses t.h.v. bv. de hersenen), toch indien behandeld relatief ongevaarlijk. De meerderheid zal hiermee probleemloos kunnen leven, een minderheid zal mogelijks hartfalen ontwikkelen. Een AED heeft wetenschappelijk bewezen nut bij een reanimatie met schokbare ritmes en kan de overlevingskans van een patiënt drastisch verbeteren. Defibrilleren of asynchroon cardioverteren is een levensreddende handeling en biedt een betere prognose dan bv. asystolie (in de volksmond of medische series "flatline"). Het is, samen met snelle reanimatie door compressies, een van dé hoekstenen om een kans op overleving met medisch prognostisch goede outcomes te bieden. Een hartstilstand is een hartstilstand, hetzij door een aritmie, hetzij door andere oorzaken. Hartfalen is pompfalen, een chronische aandoening die medische aandacht en opvolging vraagt. Ik begrijp dat de kans dat ik u kan overtuigen klein is, maar na een specialisatie spoed- en IZ verpleegkunde + een master met als eindstage hartfalen kan ik in elk opzicht met een gerust hart zeggen dat er een wereld van verschil is tussen beiden.
@@leya2215 je maakt de veronderstelling dat ik iets geloof wat "online gezegd word". dat is waar je fout zit. ik weet van ambulance personeel dat het aantal mensen met dit soort klachten drastisch is toegenomen ( zeker onder jonge mensen ). waarom, weet ik niet precies.
Ik ben zelf burgerhulpverlener in een wijk waar veel 50+ers wonen (alleen al deze maand 5 rea's gehad waarvan de laatste 2 binnen 12u ) Het feit dat je iemand kan helpen en soms een geluk hebt dat persoon het overleefd geeft de motivatie om het te blijven doen.
Goed bezig jij!
goed bezig bro
respect
Echt heel vet, het gaat je goed man! Zo mooi dat je een burgerhulpverlener bent. Respect!
🙏
bizar wat een mooi systeem we hebben in Nederland.
Ik heb zelf vandaag een BHV cursus gehad met daarbij reanimatie.
Ik was me wel bewust van dit systeem maar heb er nooit overna gedacht.
Nadat ik vandaag heb geleerd hoe cruciaal dit is, heb ik toch wel besloten om mij ook zodra ik de diploma heb, aan te melden.
Ik kan er helaas over mee praten in mei heeft mijn vader 52 jaar ook een harstilstand gehad waarbij alleen mijn moeder aanwezig was ik samenwonend met mijn vrouw ruim een kwartier verderop staan nog steeds verstelt van het snelle handellen van de hulpdiensten op de camera van de buren hebben we een tijds frame tussen bonken bij de buren en het bellen van de ambu was de politie er in anderhalve minuut met een aed en hart massagr verschrikkelijk veel respect voor de mensen die hem terug tot leven hebben kunnen krijgen
Hallo, bedankt voor het delen. Wat fijn om te horen dat er zo adequaat werd opgetreden en dat jullie vader weer bijgekomen is. 😃Hopelijk heeft hij er geen (emotionele) schade aan overgehouden. Hij is natuurlijk altijd welkom op de site van Harteraad om met anderen hier over te spreken. Groet, Danny
@@hartstichting het gaat prima met hem gelukkig is nog aan het revalideren qua conditie gelukkig maar lichte schade aan overgehouden waar je bijna niets van merkt gelukkig !!
Dit vind ik echt knap dat dit allemaal kan ik deze tijd, hulpverleners die zo snel te hulp schieten en anders wel de burgerhulpverleners die dan misschien nog sneller ter plekken zijn! Ik als 13 jarige op het moment wil echt later als ik groot ben ambulance medewerker worden, en dan mensen helpen met spoed die het dan ook echt nodig hebben. Ik zou altijd mijn best hoe klein of groot de situatie is, al heeft iemand geen kans meer op leven kom ik toch met spoed aan om het er beste van te maken en het persoon in leven te houden, als je dat dan lukt dan weet je gewoon dat niet alleen de persoon maar ook jij een geluksvogel bent en je weer met goede motivatie door kan gaan naar andere incidenten!
Dank je wel iedereen die een (die man) z’n leven heeft gered
Kippenvel wel en ook respect voor die vrouw uit de buurt 💪
Heb al heel wat reanimaties gedaan als burgerhulpverlener en als professional.de laatste was om 05.30u bij mij in de flat gelukkig leeft de buurman nog.ik zou als burgerhulpverlener eigenlijk graag horen na een inzet hoe het met de patiënt gaat maar dat komt zelden voor helaas.
tenzij de patient er zelf mee komt zul je dit nooit weten ICM prive. ambulance broeders weten ook bijna nooit hoe het afloopt met hun patient als ze eenmaal over gaan naar een afdeling
Respect wat goed gehandeld fijn dat dit er is en dat het nu goed met je gaat
Dat wat die ambulancebroeders zegt is heel belangrijk voor iedereen!
Hij zei 'durven handelen'
Echt een prachtige video super mooi, respect. professioneel gehandeld!
Ik wil zelf heel graag reanimeren leren en ik weet dat het mogelijk is ondanks dat ik visueel beperkt ben/blind
Meld je aan zou ik zeggen!
@@thijs.k932 dat ga ik zeker doen want ik wil dolgraag leren bij onze stichting waar ik zit waar ik de naam helaas niet van mag noemen daar ben ik nu aan het rond vragen of er een EHBO cursus is.
@@Walterzuiderwijk super leuk! Amders is een bhv of alleen reanimeren ook prima!
@@thijs.k932 B HV zou ik dat kunnen denkt u? Reanimeren nog tot daaraan toe maar B HV dat betwijfel ik omdat ik dus niet kan zien.
@@Walterzuiderwijk excusus, had het gelezen maar was mij er niet bewust van tijdens het typen
Goed gehandeld iedereen en mooi initiatief die burgerhulpverlening
Ik ben echt bang voor een hartaanval godzijndank heeft hij het overleeft amen 🙏
Prachtig dat er zo een top hulp is🙏🏼
Voor de mensen onder ons die geen idee hebben wat een hartstilstand (hartritmestoornissen of hartfalen) is, het is een levensbedreigende situatie waarbij het hart geen bloed meer rondpompt door het lichaam omdat het hart aan het fibrilleren is wat ook wel circulatiestilstand word genoemd, indien een slachtoffer van een plotselinge hartstilstand niet binnen 6 minuten geholpen word doormiddel van reanimatie en Defibrillatie zal de overlevingskans elke minuut met 10 procent dalen en zal het slachtoffer overlijden.
Echter zijn er veel discussies over het woord (hartstilstand). In eerste instantie staat het hart technisch gezien niet stil, maar het hart is aan het fibrilleren (trillen). Dit word ook wel boezemfibrillatie genoemd. De hartkamers trillen chaotisch door elkaar waardoor het hart trilt en dus geen bloed meer door het lichaam rondpompt, dus het hart stopt met het uitvoeren van zijn taak. Boezemfibrillatie wordt verholpen met een defibrillatie behandeling.
Dit boezemfibrilleren kan gestopt worden met een AED (defibrillator) een AED heeft 2 elektroden (pads) die op het lichaam van het slachtoffer worden geplakt. Als de AED waarneemt dat de elektroden op het lichaam van het slachtoffer zijn geplaatst zal de AED onmiddellijk beginnen met het analyseren van het hartritme, hij zal dus kijken wat het hart aan het doen is. Indien de AED waarneemt dat het hart aan het fibrilleren is zal de AED een elektrische schok toedienen aan het hart met als doel het hart te De-fibrilleren. Je ziet het eigenlijk al aan het woord defibrilleren.
De-fibrillatie dus het stoppen van het fibrilleren van het hart. Het hart word helemaal stil gelegd waardoor het hart weer de kans krijgt om weer in het normale ritme te kloppen.
Het is wetenschappelijk bewezen dat een AED mensenlevens kan redden. Bij reanimatie zonder AED is de overlevingskans 15 tot 20 procent. Bij reanimatie met AED is de overlevingskans 75 tot 80 procent.
Voor verdere informatie hoor ik het graag.
Ha Tolga, Dank voor je poging om het begrip hartstilstand uit te leggen. Echter bij een hartstilstand is er sprake van KAMERfibrilleren. Dat is levensgevaarlijk want onze kamers sturen de bloedsomloop aan. De AED kan het inderdaad herstellen.
Overigens zorgt de AED ervoor dat alle hartspiercellen in één keer weer gezamenlijk samentrekken. Hierna volgt een natuurlijke pauze en kan het normale ritme weer starten.
Bij boezemfibrilleren staan alleen de boezems te fibrilleren. De kamers doen het gewoon nog goed. De hartslag is wat sneller en onregelmatiger dan normaal. De patiënt merkt het boezemfibrilleren soms wel, soms niet. Je gaat er niet dood aan en er is geen AED nodig om te resetten!
Kijk voor de begrippen hartstilstand, hartinfarct en hartfalen op onze website bit.ly/3c7cFhc . Ook de aandoening boezemfibrilleren bit.ly/2yo8SKx staat goed uitgelegd. Groet, Renée
Godzijdank heeft hij het overleefd🙏
ben zelf burgerhulpverlener en ben heel blij met het systeem. ik heb ongeveer 2 rea's per maand
Is er ook een kaart waar we de dichtstbijzijnde AED kunnen vinden?
Hallo Hansd, er staat een overzicht op onze website, maar doordat niet alle AEDs zijn aangemeld bij Hartslag.nu, dus is het overzicht niet volledig. www.hartstichting.nl/aed. Groet, Joyce
@@hartstichting Dag Joyce, ik had het inmiddels zelf ook gevonden met de uitleg erbij van waarom en dat men altijd als beste eerst 112 kan bellen en zij de dichtstbijzijnde AED locatie kunnen doorsturen. Ik was puur nieuwsgierig om een beetje een beeld te krijgen van de hoeveelheid en uit mijn hoofd te kunnen weten waar de dichtstbijzijnde is.
U schrijft het ik dacht het nou dat is ook toevallig! Ik ben er namelijk ook heel erg benieuwd naar! Ik weet in ieder geval dat hij bij ons gebouw hangt waar ik woon maar voor de rest zou ik er geen weten en het is wel handig dat je dat wel weet.
❤goed gedaan
Kippenvel mooie verhaallijn 💪
AED werkt goed bij ventriculaire hartritmestoornis.Dat moet echter binnen een paar minuten….
Man man man…. Waarom wordt dit niet aan het standaard curriculum toe gevoegd? Net als gebaren taal en wat nog meer…
Chapeau voor de beller die 112 belde. Kalm blijven is prioriteit 1 bij het bellen.
Het is inderdaad heel goed dat 'ie kalm gebleven is, maar als er 1 ding is wat écht belangrijk is in dit geval, is het weglaten van dingen als 'we zaten te eten en hoorden een harde knal'. Gewoon meteen vertellen dat je vader bewusteloos op de grond gevallen is, is het allerbelangrijkste: de centralisten vragen dan onmiddellijk door of dat onverwachts gebeurde of niet. Daarbij vind ik overigens ook nog een rol weggelegd voor onze meldkamers: naast het feit dat ik vind dat we directe nummers moeten hebben voor ambulance, politie en brandweer (het doorverbinden neemt kostbare seconden), vind ik de individuele meldkamers ook voor verbetering vatbaar: de Britten nemen standaard op met 'Ambulance service, is the patient breathing?' ('Ambulance, ademt de patiënt?') en ik vind dat we dat in Nederland ook gewoon moeten doen: dan is meteen duidelijk hoe acuut de situatie is.
jammer dat je voor die site 18+ moet zijn, zelf ben ik als 17 jarige BHV-er
hartstichting krijg je een hartaanval als je ongezond eet?
Beste Irfan, Een hartinfarct ontstaat meestal door slagaderverkalking. Hierbij ontstaan vernauwingen in de bloedvaten van je hart. Ongezonde voeding kan hier een rol in spelen. Maar er zijn meer factoren. Op deze pagina lees je meer over de risicofactoren voor een hartinfarct: bit.ly/3JrP47V
@@hartstichting ik ben heel erg bang voor een hartstilstand!!!! Ik heb gelukkig nog nooit dit mee gemaakt maar ik ben wel bang dat het op een dag gaat gebeuren! Gebeurt dit zomaar?
@@IrfaanGamingO_O528als je jong bent is de kans dat dit gebeurt wel erg klein tenzij je onderliggende hartaandoeningen hebt
Respect
Man
Buurvrouw kijkt op haar telefoon, twijfelt of ze wel moet gaan. Domste opmerking van 2023 is ook gegeven
Ga jij er maar staan vriend
@@matsb13 vaak genoeg meegemaakt
Mijn vader heeft een maand geleden een hartstilstand gehad waar ik bij was, toen kwam er ook een burgerhulp helpen reanimeren.
Dat is heftig Isa. Fijn dat er burgerhulpverleners in de buurt waren. Hoe gaat het nu met je vader?
@@hartstichting het gaat al wat beter, hij heeft een openhartoperatie gehad en een icd kastje gekregen. Nu conditie opbouwen en over 3 weken begint de revalidatie.
Goed om te horen dat het beter gaat.
ze zegt het is de aanrecht maar het is het aanrecht!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gr. amir
Mijn nichtje hat een hart stilstant maar ze heeft het niet over leeft
Hallo Mert, vervelend om te horen. Sterkte met dit verlies. Groet, Danny
Chestcompressions chestcompressions chestcompressions!!!
😢😢😢😢😢💥💥
Kippenvel
Snel handelen, ambulance rijd slomer dan mazepin
Jammer dat een cursus dik 160 euro is anders had ik het graag gedaan 👌
Er zijn gemeentes die soms reanimatie cursussen gratis aanbieden. Misschien is dat bij jou ook zo.
Hallo,
Een reanimatiecursus is geen 160 euro. De meeste cursussen die door onze Reanimatiepartners worden gegeven zijn onder de 50 euro.
Check het hier: www.hartstichting.nl/reanimatie/leer-reanimeren/aanmelden-reanimatiecursus
Groet, Marjon
Hallo, een reanimatiecursus kost geen 160 euro, kost rond de 40 a 50 euro maar het ligt er maar net aan waar je het doet. En ook al was een reanimatiecursus zo duur zou mij het niks uitmaken. Het gaat niet om het geld, het gaat om het redden van mensenlevens! En vergeet nooit, aan mensenlevens hangt geen prijskaartje. Je kunt er iemands leven mee redden, dus het geld en hoeveel je er voor betaalt is totaal niet belangrijk voor mij. Het belangrijkste is het redden van mensenlevens.
M Hero, doe het dan het kost geen 160 euro maar is veel goedkoper.
Vaak krijg je ook geld van je zorgverzekering voor zon cursus
Hier hebben we het al eens eerder over gehad maar ik blijf echt bij mijn standpunt.
Een fibrillerend (trillend) hart staat niet stil en is dus geen hartstilstand.
Wel valt het onder ernstig hartfalen.
Een defibrillator of AED is ontwikkeld om een fibrillerend hart te defibrilleren.
Zo bestaat er atriumfibrilleren (boezem) en ventrikelfibrilleren (kamer)
Dat valt allemaal dus niet onder een hartstilstand maar onder zeer ernstige hartfalen
en dient er ook zeker gereanimeerd te worden.
Een hart dat echt stil staat doet helemaal niets meer.
Dat trilt niet, dat beweegt niet en doet dus helemaal niets.
Zo'n hart staat stil.
Een defibrillator heeft bij een hartstilstand dus eigenlijk niet zo veel zin.
Wel kunnen borstcompressies de bloedsomloop nog in gang houden maar
de kans op slagen is bij hartfalen vele malen hoger dan bij een hartstilstand.
Verder zit ik zelf natuurlijk ook bij HartslagNu aangesloten, ben ik EHBO'er en heb
ik meerdere personen gereanimeerd.
Ook is een familielid van mij een keer gereanimeerd.
Dat het urgent is en dat er wat aan gedaan moet worden is zeker belangrijk maar
koppel het alsjeblieft niet onder 1 groep hartstilstand of noem de groep hartfalen.
Een hartstilstand is iets anders dan hartfalen.
En stop met roken.
Eens met de medische analyse, maar voor de dagelijkse praktijk niet erg bijdragend. Laat de AED maar analyseren of er een schokbaar ritme is, ondertussen gewoon zsm starten met reanimeren.
@@jellezwaag
Je handelt natuurlijk op dezelfde manier omdat je zonder analyse niet weet
wat er zich binnen het menselijk lichaam afspeelt.
Maar wat je soms hoort aan verhalen dat je een stilstaand hart weer aan de gang kan
krijgen en dat dit de reden is om te reanimeren denk ik dat het beter is om duidelijk te zijn
en ook de verschillen te benoemen.
Vooral nu de verhalen van Jezus en het opstaan uit de dood bij Pasen rondspelen denk
ik dat het handig is om realistisch te zijn.
Elke keer dat nieuws verspreid wordt waarbij de termen hartstilstand en hartfalen door elkaar gehaald worden is er 1 te veel.
Mensen gaan echt geloven dat mensen die reanimeren een god zijn en superkrachten hebben.
Met de heksen van vroeger liep dat niet zo goed af en hoe geloviger mensen zijn hoe meer
ze reanimeren als godslastering zien.
En dat allemaal door onwetendheid over het verschil.
Het staat misschien niet stil, maar de functie die het normaal moet vervullen is nagenoeg afwezig, dus er wordt geen bloed rondgepompt, dus staat het voor het gemak van de campagnes stil.
Hi Iris,
Dit klopt! We leggen op de website ook wel uit dat het hart vaak niet echt stilstaat: www.hartstichting.nl/hart-en-vaatziekten/hartstilstand
Groet, Marjon
Ik begrijp de denkwijze, maar deze is echter niet volledig correct en zelfs in zekere zin erg gevaarlijk. Er is een belangrijke differentiatie te maken:
Een ventrikelfibrillatie is een ritmestoornis, wat evenzeer met een polsloze ventrikeltachycardie valt onder de schokbare ritmes binnen de reanimatiecyclus en dus ook nood heeft aan een AED. Deze ritmestoornissen vallen perfect onder hartstilstand daar deze ervoor zorgen dat het hart (lees pomp) totaal het onvermogen heeft om op enige mogelijke vorm bloed uit te pompen. De circulatie ligt dus volledig stil en zal onherroepelijk aanleiding geven tot de dood indien geen interventie. Maw is dit een erg acuut probleem.
Hartfalen daarentegen is een vorm van pompfalen waarbij het hart verhoogde vullingsdrukken heeft en hierdoor onvoldoende het lichaam van bloed kan voorzien. Er is dus nog weldegelijk enige vorm van circulatie, echter is deze niet toereikend. Dit kan mede veroorzaakt of verergerd worden door ritmestoornissen in de atria (lees voorkamers of boezems). Hartfalen is medicamenteus of in slechtste geval d.m.v. een pacemaker/CRT/ICD, steunhart (lees LVAD) of transplantatie te behandelen. Deze conditie is chronisch, progressief, bestaat uit vele subsoorten, ... Het hart staat hoe dan ook niet stil, de werking is gewoon verstoord.
Een atriumfibrillatie is een ritmestoornis die aanleiding kan geven tot bloedstolsels (en bijhorende thromboses t.h.v. bv. de hersenen), toch indien behandeld relatief ongevaarlijk. De meerderheid zal hiermee probleemloos kunnen leven, een minderheid zal mogelijks hartfalen ontwikkelen.
Een AED heeft wetenschappelijk bewezen nut bij een reanimatie met schokbare ritmes en kan de overlevingskans van een patiënt drastisch verbeteren. Defibrilleren of asynchroon cardioverteren is een levensreddende handeling en biedt een betere prognose dan bv. asystolie (in de volksmond of medische series "flatline"). Het is, samen met snelle reanimatie door compressies, een van dé hoekstenen om een kans op overleving met medisch prognostisch goede outcomes te bieden.
Een hartstilstand is een hartstilstand, hetzij door een aritmie, hetzij door andere oorzaken. Hartfalen is pompfalen, een chronische aandoening die medische aandacht en opvolging vraagt.
Ik begrijp dat de kans dat ik u kan overtuigen klein is, maar na een specialisatie spoed- en IZ verpleegkunde + een master met als eindstage hartfalen kan ik in elk opzicht met een gerust hart zeggen dat er een wereld van verschil is tussen beiden.
ik denk dat er een hoop seconden geteld worden dit jaar met al dat rare spul wat men is gaan halen bij de prik straten.
Staat inderdaad zo met elkaar in verband ook 🧐
Hier is echt bijzonder weinig wetenschappelijk bewijs voor. Niet zonaar alles geloven wat online gezegd wordt
@@leya2215 je maakt de veronderstelling dat ik iets geloof wat "online gezegd word". dat is waar je fout zit. ik weet van ambulance personeel dat het aantal mensen met dit soort klachten drastisch is toegenomen ( zeker onder jonge mensen ). waarom, weet ik niet precies.
@@NC700_68 dus moet het vacinatie zijn? ooit gehoord van de wetenschapelijke methode en hoe die werkt?
Het is een autoladder geen hoogwerker
Oke.
Gvd dat boeit niemand man vetzeug
Boeit niemand
Boeit niemand Kaulo wim
Boeit geen ene reet. Dit gaat over iemand met een hartstilstand, en jij gaat lopen zeiken dat het geen hoogwerker maar een autoladder is! 🤦♂️
Nog steeds een indrukwekkend filmpje...