Yazılım dili öğrendiğin için para kazanamazsın, bir business içeren yazılım yaparsın, o business ı içeren işletmeler alıp kullanmak için para öderler, yazılımdan bu şekilde para kazanabilirsin. Sosyal bilimlerde de sosyal bilimler biliyorsun diye para kazanmazsın, ama onun kullanım alanlarını bulup ekonominin içinde bir ihtiyacı çözersen paraya dönüşür. Elindeki araç ile nasıl para kazanman gerektiğini bulursan o araç zenginleşir gelişir. Sanat için sanat devri bitti...
Hocam sosyal bilimlerin bitmeyeceğinin en güzel göstergelerinden biri sizsiniz. Evet form değiştiriyor, youtube'dayız, merak ediyoruz ayak adımlarımızı.
Bence asıl sorun gittikçe materyalistleşen dünyanın güneşli ve tatlı bir günmüş gibi gösterilmesi ve insanların bunu içten içe bilmesine rağmen bu kalitesizliğin peşinden gitmek zorunda hissetmesi.
abi fakülte zor mu lisedeyim fiziğim matematiğim çok kötü değil ama çok iyi de değil kararsızım çok eşit ağırlık mı okusam endüstri gibi bir mühendislik mi diye
Sosyal bilimler hangi sosyal soruna çözüm buldu ki? Bundan sonraki sorunlarımıza çare bulsun? Tam tersine sosyal bilimler sorun üretmekten başka bir işe yaramıyor.
Ben son sene kararıyla mühendislik okuyan bir sosyal bilimler lisesi mezunuyum. Bu radikal kararın tek bir gerekçesi yok ama başlıca nedenlere maddi kaygılar, özellikle fiziğe olan ilgim ve sosyal bilimlerden tam olarak aradığımı bulamama hissini sayabilirim. Maddi getiri ne kadar pozitif bir etmen olsa da (Sırf maddiyata kalsa şimdi verdiğim emeğin çok daha azını vererek Boğaziçi veya Koç iktisat gider paşa paşa okurdum.) paranın sorun olmadığı bir senaryoda bile en fazla fizik bölümüne kayardım gibi hissediyorum. Sosyal bilimlerde neyi bulamadım peki? Birincisi bu yaşlarda bir kere olacağım için geri dönüp baktığımda evet ben somut bir şeyler üretebiliyorum diyebilme hissi. Ayrıca ait olduğum alt toplumsal sınıf yüzünden "entelektüel" tanımına zamanla içten içe düşmanlık beslemeye başladım (Haklı veya haksız bir düşmanlık mı bilmiyorum.). 5 sene boyunca okulda her konferansta ve felsefe grubu dersinde "Siz sosyal bilimcisiniz entelektüel adamlarsınız cahil halkın anlayamayacağı büyük işler yapacaksınız ülkeyi siz yöneteceksiniz doktorlar mühendisler sizin lafınıza bakacak" gibi bana hep aşağılık kompleksinden çıkma gibi gelen sözler söylendi. Biz niye fen bilimleri ile yarışmaya çalışıyoruz ki? Kime neyi kanıtlayacağız? Hele bir de günümüz gibi teknoloji ve toplumun çok hızlı evrildiği bir dönemde bu atılımı yaratan mühendislik eğitimi bile çağa yetişemiyorken fildişi kulelerimizden makale mi yazacağız? Binlerce yıldır aynı duaları eden bir din adamından farkımız ne o zaman? Aslında düşününce asıl sorun eğitim kurumlarından, çağın gerisinde kalan üniversite ve akademi kafasından kaynaklı. Tabii akademi dışında neredeyse hiç çalışma alanı olmayan sosyal bilimler bu durumundan en çok etkilenen alan. Biraz dağınık bir yorum oldu umarım sosyal bilimlerden kopmuş biri olarak bu durumun nedenlerini açıkça anlatabilmişimdir. Kim bilir 30-40 yıl sonra Dünya yerinde kalırsa Boğaziçi tarihe ikinci diploma için uğrarım belki.
videonun bitimine 5dk var ama askeriye vs sosyal bilimler ikilemimi ilk şansımı askeri okuldan yana deneme kararıyla sonlandırdım sanırım. benim de epeydir aklıma takılan bir konuydu abiler teşekkürler.
Bence her şeyin ekonomiye dönmesi insanların bundan nasıl para kazanabilirime bakması tüketimin artması ile de alakalı. Tüketilebilicek şeylerin artması. Annem gençliğinde ben yüzüme bir tek gül suyu sürüyordum diyor. Şimdi ise kremler tonikler serumlar o kadar çok çeşit şey var ki . Bunlar için daha çok para kazanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Mutlaka herkes duymuştur annesinden babasından biz küçükken 1 bakkal vardı sadece gofret vardı çikolata falan yoktu diyorlar. Dolayısıyla alıcak bir şeyin yoksa paraya da ihtiyacın o kadar yoktur ve önemsizdir. Sosyal medyanın da varlığıyla zenginlerin normal hayatlarını görmemiz tuz biber oldu bence. Sadece zenginler de değil sosyal medya ile influencerlık kavramıyla benim yaşımdaki benim gibi normal insanların lüks hayatlarını izlemek insanlarda ben de onun gibiyim benim niye olmuyora getirdi. Zenginlerin hayat pratikleri kapitalizimle bazı şeylerin daha ucuz ulaşılabilir olmasıyla normal insanların da hayat pratiği oldu. Sürekli alışveriş yapmak. Cilt bakım merkezleri estetikler. Bunlar artık sıradan insanların da hayatının parçası ve bunun için para lazım.
bilge samimi söylüyorum videoyu izlerken tam kafamdam geçenleri yazmışsın. Bu arada ben de şunu eklemek isterim, işin bir nevi ironik tarafı da şu, günümüzde entellektüel takılan insanların çoğu da bu tüketim dünyasının bir yan ürünü olmuş durumda. Kendi giyim tarzları, coffee shopları, barları vs bir estetik oluşturmuş. Bir yandan her şey ekonomiye, tüketime dönüşmüşken günümüzde entellektüel şeylerle ilgilenen insanlar da bunun bir parçası bence.
Gelecek hakkındaki olumsuzlamalardan bıksamda umit edip hayal kurmaya gerek yok, bu sartlarda yetismis duygusuz materyalist insanlarla dolu bir gelecek geliyor Aciklayici tartismaci uslubunuz super
Sosyal bilimler toplumda pratik kazanç olarak görülmese de entelektüel nesil tükendiği takdirde toplumun gelişimi duracak ve asıl makineleşme o zaman gerçekleşecektir...
Yaşar’ın önceki videodaki hayali net worth olarak 5 milyon lira demesi sonrası , bugün de hayal maaşa 100 bin lira demesi bir tebessüm yarattı. Bu paraların şu anki şartlarda aşırı paralar olmadığını söylesen sol camia linçlemez seni abi 🤣
Lise 3, 18 yaşındayken benlik bilincim oluşmaya başlamış, hayattaki yerimi sorgulamaya başlamıştım. O zaman bir sosyal bilim olan psikolojiye tercih etmemdeki ana sebep dünya üzerindeki değişmesi gerektiğini düşündüğüm bir şeyleri değiştirebilmekti. Sosyal bilimler dışındaki alanlar çok verim odaklı ve bu durum o alanla uğraşanların hayatını esir alıyor gibi geliyor bana. Ben hayatımı anlamlandırmayı dünyayı anlamak ve anlamlandırarak başaracağımı düşünüyorum. Lakin, sevdiğim ve hayatımı birleştireceğim insana daha fazla şey de sunmak istiyorum. Sırf bu yüzden evlenebilmek, göreceli olarak daha refah bir durumda yaşamak, ev değil ama en azından araba alabilmek için şuan okurken bir yandan e-ticaretle ilgileniyorum. Okuluma tüm önceliğimi vermem gerektiğini düşünürken okul haricinde hiç keyif almadığım başka bir meseleyle daha ilgileniyorum. Şu kafa yapısıyla başka ülkede yaşıyor olsam bunu yapmama gerek olacağını düşünmüyorum. Türkiye'de doğdum...
Alakasi yok.Abdde bile sadece psikoloji biliyorsun diye para kazanamazsin.Belki 30 yasina kadar ogrencilik yaptiktan sonra.Tabi o yasa kadar ailen maddi destek verecek.Daha Turkiyeden cok daha dandik ulkere girmedim bile.
Güzel bir konu olmuş...Byung Chul Han'da aslında günceli son derece vulgarize ederek bir araya getiriyor.Derli toplu ,basit kısa bir anlatım sunuyor.Cokta derinlikli bir anlatımı yok,ama bende okuyorum,takip ediyorum.
Evet 49w sanki benim için bir community. Kendimi bu aileden gibi hissediyorum. Sizinle arkadaşmışım gibi hissediyorum. Ankaraya gelince tanışmakta çok istiyorum. Uzun yıllar siz anlatırsınız biz dinleriz umarım :)
Bir küçük parantez açmak istiyorum bu konuya. Tamamen tahmin üzerine konuşacağım ama bana göre iki sebepten dolayı bu yz çalışmaları ilerleyen yıllarda sosyal bilimlerin popülerliğini tekrar artırabilir. Birincisi yz özellikle bağımsız öğrenmeyi geliştirdikçe aslında sosyal bilimlere değil mühendislik alanlarına darbe vuruyor. Yaratıcı düşünme ve felsefe yapma insana özgü olma niteliğini korurken matematiksel mühendislik gereken işlemleri yz insana göre çok daha kusursuz yapma yolunda ilerliyor. Bu da muhtemelen mühendislerin kendi elleriyle yarattıkları şeyin kendi işlerini ele geçirmesine sebep verecek. Öte yandan, işlerin yz tarafından yürütüldüğü bir dünyada felsefe yapabilmenin en önemli şartlarından birisi olan "zaman" yeniden oluşmuş olacak. Yani "boş zaman" kavramı insanların hayatında yer edinmeye başlayacak. Bu boş zamanın bir getirisi olarak Ömer'in bahsettiği her işe kapitalist mantıkla yaklaşma durumu yerini yeni bir entellektüelizm çağına bırakabilir. Bu da sizin ve benim emek verdiğimiz bu işi bugün olmasa da emekliliğimize yakın bir zamanda çok daha iyi paralar kazanarak yapmamıza sebep verebilir ;)
Videoyu henüz izlemedim, ama şöyle bir şey aktarabilirim. ABD'deki üniversitelerde daha kritik bir perspektiften iklim değişikliğine bakan akademisyen sayısı günden güne azalıyor. Danışman hoca bakarken ilgi alanıma uygun bulduğum hocalar (daha eleştirel kısımdan bakan hocalar) hep 70 yaş üstü dede çıkıyor. Hala çalışmalarına devam edenler de antropoloji ve sosyoloji bölümlerine itilmiş durumda. Ben bunun kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum. Political Science bölümleri en ilgi odağı bölümler ve bu bölümlerde iklim değişikliği ve çevre üzerine çalışan akademisyenler teknikerlik yapıyor resmen. Think-tank çalışanlarından çok bir farkları yok. Özellikle üst seviye okullarda durum böyle. Sanki eleştirel perspektiften bakan akademisyenler oranın taşra üniversitelerine itilmiş gibi. Eleştirel çevre çalışan çok ünlü hocaların büyük kısmı ilk 500'de olmayan üniversitelerde hocalık yapıyor. Yıllar geçtikçe 1970'lerde başlayan o eleştirel bakış açısı green growth/capitalism paradigmasına yenildi. Şu an core/periphery ayrımı yaparsak core'daki akademisyenler yeşil sermayeye çalışıyor. Anlattığım şeyin bir nedeni de bence eleştirel perspektifin kimlik çalışmalarına sıkışmış olması günümüzde. Mevcut ekonomik sistemin çelişkilerine meydan okumayan kısır bir epistemolojik düzen var üniversitelerde. Dezavantajlı grupların temsili, eşitsizlik gibi konular çok önemli, fakat bu konulara fazla odaklanmak asıl çelişkilerden (örneğin kapitalizmin genişleme ihtiyacı ve dünyanın kapalı bir ekolojik sistem olması) dikkatimizi dağıtıyor. Ayrıca sermaye çalışan seçerken diversity'yi önemseyerek işe alım yaparak, aktivistleri satın alarak eleştirilerin altından kalkabiliyor. Sürekli kapitalizmin çelişkilerinden, sürdürülemezliğinden bahsediyoruz ama çok kolay bir şekilde anlattığım yollarla kültürel hegemonyayı sağlayıp hayatına devam ediyor.
sosyal bilimlerin okul veya akademi dışında da yaşatılmasının da etkisi var. ben keyfi olarak gidip finansçı veya yazılımcı olamam ancak keyfi olarak canımın istediği zamanlarda iş/akademi haricinde sosyal bilimlerde okuyup belki bir iki satır bir şeyler karalayabilirim.
Hocam iyide ,sizin dediğiniz sosyal bilimlerdede okuyup bir iki satır bir şeyler karalama halinin aynısı finans ve yazılım geliştiricisi içinde geçerli, bugün her hangi bir kişi keyfi ne zaman isterse gidip finans alanında profesyonel denilebilecek kadar kendini geliştirebilir ve finans alanına bir şeyler katabilir. O yüzden demek istedğiniz şey bence geçerli değil;
hocam kim hobi olarak finansla ilgileniyor. hobi olarak ilgilenecek alanlar değil mühendislik finans veya para eden veri bilimi vs. evet hobi olarak oyun yaparsın ama veri bilimini kullanarak finansal yazılımlarla uğraşmazsın ama sosyal bilimlerle canın istediği gibi ilgilenebilirsin. @@halilibrahimataylar8742
Son 40-50 senedeki teknolojik hız düşünülürse bir 5-10 sene içinde yazılım kod öğrenmek tamamen anlamsız hale gelecek, AI’in ilk alacağı işler bu işler muhtemelen. Bu yüzden entelektüel olmak ya da sosyal bilimler okumak ilerde tekrar kıymetli olabilir. Bol şans! :)
Yanlız değilsin mezun senem ve sözelden gireceğim tarih için ama bunları duyduktan sonra alan değiştirmek istiyorum ama artık çok geç mezunada kalmak istemiyorum.
@@narsistikpatinaj mezuna kaldım önceliğim ilk olarak ekonomik özgürlüğüme kavuşmak ve bu tarihte çok zor zaten yılda 50000 mezun veriyorlar bende vazgeçtim şimdi hukuk için çalışıyorum sana tavsiyem eğer koç yada boğaziçi tarihe gitmeyeceksen gitme
@@Mehmed.cavit.bey1 yanlış anlama ama memur ol en iyisi. Ablam marmara hukuk mezunu o bile akademisyen olmaya çalışıyor ales yds sınavlarına falan giriyor. Tüik maaşları vs açıklıyordu en çok kazanan eşit ağırlık bölümü iktisat/ekonomi, aktüerya, sermaye piyasası mıydı bunları sanırım. Hukukta ilk iş bulma süresi bile 2 yıldı o raporda.
Pırıl pırıl çocuklarsınız. Bu tarz içerikler yapmaya devam edin ki sizden ilham alan yeni nesillerde sosyal bilimlere ilgi duysun. Onu koruyup geliştirsin.
Oğlum lise sonda üniversite için kafa patlatırken ‘sosyal bir konu okumayı düşünmez misin’ demiştim, ‘‘sosyal bilimler eskiden enteresanmış, şimdi o ona ‘he’ dedi, bu buna ‘she’ dedi, saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar, gerçek sorunlara uğraşan yok” demişti. Kendi cehaletinden de böyle demiş olabilir ama son yıllarda sosyal sorun diye tartışılan konular, LGBT, SJW’ler vs. onun gözüne böyle görünmüş.
"serbest piyasa ideolojisini" hakim olduğu bir düzende o ideolojinin kurdugu koordinatlar içinde birey ve kurumlar şekilenir. dolaşıyla kapitalist ideolojisi kökten yok olmadan bu durum değişmez .. serbest piyasanın kuralarına göre yaşar birey, onun kuralarını göre şekilenir hayat. buna bilim de dahilrdir .
Öldüğünü düşünmüyorum, pratik düzeyde biçim değiştiriyor, teorik düzeyde eski elit pozisyonuna geri dönüyor. Kodlamaya yönelik talebin artması veya ülkelerin müfredata bu eğitimleri koyması, bu alanda muazzam iş imkanlarının olacağı anlamına gelmiyor. Kodlama ve algoritma geliştirme, tıpkı matematik gibi sorunların çözümüne analitik bir bakış açısı geliştirmeye yarayan bir süreç. İyi öğrenilirse günlük hayata da uygulanması mümkün. Ötesinde de zaten artık bilgisayarlar masa üstünde değil. Televizyonlarımız, saatlerimiz, telefonlarımız, ev aletlerimiz birer bilgisayar artık. Kodlama bu cihazlardan daha iyi verim alabilmek için kullanıcıların kullanacağı araçlardan biri olabilir. Yoksa zaten kodlamanın kendisi de bugün geldiği haliyle, diğer tüm bilim dallarına benzer şekilde, çok spesifikleşmiş ve uzmanlaşmış durumda. İlk yardım gibi, otomobil kullanma gibi, kodlama da günümüz ve geleceğin toplumunda bireyin ihtiyaç duyduğu temel beceri olacak sadece. Yoksa pozitif bilimlerin yükseldiği o uzun yıllar boyunca, tüm o ihtişamına rağmen, pozitif bilimlere talep de artmadı, piyasa pozitif bilimci iş ilanlarıyla da kaynamıyor.
Bana göre insanlık tıkanmış durumda, kendi elimizle yaratığımız lokomotiflerin vagonları olduk. Dümeni elimize almak varken bizi otonom işleyen bir makiniste teslim ettiler ya arıza yaparsa oldu ya enerji sağlanmazsa işte tam bu durumda gittiğimiz yere kadar gidelim deniyor. Gidelim gidelim de nereye gidelim...
SADECE SÖZEL DEĞİL. EŞİT AĞIRLIK VE SAYISALIN DA DEVRİ BİTİYOR. PARAN OLSUN İSTİYORSAN 3 ALTERNATİFİN VAR 1- DOĞA BİLİMLERİ 2- YAZILIM 3- TEKNİK PERSONELLLİK(UstaTeknisyen-Tekniker)
Ömer’e genel olarak katılırım ama bu videoda yazılım vs sosyal bilimler üzerinden entellektüellik sohbeti bence doğru olmadı. Doğa bilimlerini anlamak bambaşka bakış açıları getiriyor yani analitik zeka eleştirisel düşünceyi direkt besliyor. Yazılımı kısa yoldan zengin olmak için öğrenenleri bilgisayar biliminden (cs) ayırmak lazım. CS temelinde bir problemi algoritmik tekniklerle çözmektir ve maalesef ülkemizde bunun eğitimini hakkıyla verebilen bir üniversite yok (iki tarafı da gördüm). Yani CS öğrenmek analitik zekanın hızla yükselen bir alanı ve gelecekteki entellektüellik için çok önemli olduğunu düşünüyorum
Arkadaşlar odtü siyasete bu sene girdim sizce gelecekte bölüm kendini var edebilir mi ve kendimi sağlam geliştirirsem sosyal bilimlerin giderek azalan etiket değerinden kendimi sıyırıp güzel bir iş ve kaliteli bir hayat standartı kurabilir miyim?
49W boşluğun varlığını bilenler için boşluğu dolduruyor :) Bunca zaman bir çok videonuzu izledim. Düşünceleriniz benim düşüncelerimle bire bir neredeyse. İyi ve kötü yanı belki şu oldu, Bir konu açıldığında ilgili videonuzu atıp burada ne tartışılıp konuşuluyorsa benim fikrim bu diyorum. Sizler için iyi benim için ise üşengeçlik sanırım. Bir konuda iki farklı fikir sunup tartışsanız bile o iki fikir benim içimdeki iki fikir oluyor zaten tabi genelde Ömer gibi düşünsem de :) Genelde de videoları izlemekle meşgulüm yorum yapmıyorum discordda vs yokum bir ara bakarım.
Yaşar'a tamamen katılıyorum. Türkçe öğretmenliği mezunuyum. En büyük hayalim, atanıp, bir memur maaşı ile finansal sürdürebilirliğimi kazanıp tekdüze bir yaşam sürmek. Ömer'e ise katılmıyorum. Hayat tamamen pragmatik ve kapitalist bakış açısıyla yaşanabilecek kadar maddi değil.
@@user_sysroot980 Hocam maddi olarak beklentim kendimi geçindirecek bir maaş. Onun dışında benim için maadi olmayan şeyler: gelişim, saygı, huzur, mütevazılık. Bu benim hayat görüşüm. Yaptığım meslek ve karakterim beni maddiyattan çok manevi ihtiyaçlara itiyor.
Merhabalar öncelikle ben boğaziçini kazanırsam 49W ekibine katılmak istiyorum diyordum ki kazandım bir yerde çalışmak istiyorum, uzun zamandır da kanalı açıp videosunu izleyememiştim okul o kadar yoğun ki hiçbir şeye yetişemiyorum. Rüyamda kanalın çok büyüdüğünü ve işe alınmak için mülakata girdiğimi gördüm hem seviniyorum hem üzülüyorum falan. Sizi çoooooook seviyorum. Umarım ekibe girme şansım olur . ❤❤❤
Bence insanların sırf bir alanda "gelecek olduğu için" haldır haldır oraya yığılması çok saçma bir hareket. Günümüzde herhangi bir işten iyi para kazanabilmenin tek yolu o işin en iyilerinden birisi olmak. Hele ki alttan gelip bütün işleri kolaylaştıran büyük dil modelleri (GPT) gibi araçlar varken vasat bir yazılımcının sektörde tutunması çok zor görünüyor. Tabii bu madalyonun öbür yüzü de yepyeni iş kollarının, sektörlerin açılıyor olması. Artık devir "abi x meslekte çok para var" devri değil, devir "abi ben x sektöründe veya y disiplininde eşine rastlanmayacak kadar iyiyim, bunu paraya çevirmenin bir yolunu buldum" devri. Hele bir de yeni çıkan araçları kullanmayı, hatta icabında kendine yeni araçlar üretmeyi bilirsek işte o zaman kimse bizi tutamaz.
bence postmodernizmin etkisini de dahil ederek konuyu tartışmanız gerekiyordu. bir de yapay zekanın devreye girmesi de sosyal bilimlere etki ediyor. bu iki fenomeni denkleme dahil ederek sosyal bilimlerinin ölümü konuşulmalı.
26:33 When I inquired about your willingness to leave the job in exchange for a higher salary, you responded with, 'I adore my job.' What led to the creation of this video? I appreciate your dedication, but I was attempting to understand the essence of your message in the video. It's always awe-inspiring to witness such talented friends like you, yet ultimately, financial considerations play a role.
Teknolojiye ve teknolojik gelişime önem veren, ancak anti-entellektüel ve sosyal bilimleri, edebiyat ve tarihi göz ardı etmeye başlayan toplumlar oluşuyor mu diyorsunuz yani? Ayvayı yedik.
A bu arada sosyal bilimleri Nişanyan yıllar önce fen fizik matematiki süper olmasına rağmen tercih etmiş. Bence sosyal bilimler boş beleş tiplere bırakılmamalı....
Celal Şengör'ün bir podcast yayınında (sosyal bilimler şu ana kadar hiç bir problemi çözmemiştir, dayandıkları veri bazı adam gibi değil.) diyordu. Ne kadar kendisini ve fikirlerini beğenmesem de doğru. Sosyal bilimlerle ilgili makaleleri az-çok araştırmış biri olarak söylüyorum, akademik makaleler bile net bir yere varamıyor. Ayrıca sosyal bilimler yaşanan dönemin siyasetinden, olaylarından, akımlarından vs. çok etkileniyor, yani zemini çok kaygan. O sebeple bana boş iş gibi geliyor, araştırmaların bir yere varamıyorsa ve hiçbir şey çözemiyorsa ne işe yarıyor ki?
İşe yaramalı mı? Örneğin tarih, pragmatist bir fayda sağlamıyorsa onu araştırmayı bırakmalı mıyız? Kapitalist mantıkla her bilim dalının yararlı bir çıktı üretmesi mi gerekir, Safi bir merak ve/veya anlamlandırma duygusu yeterli değil midir
Katılmıyorum, insanlığın ilerlemesinden kasıt nedir? Sadece daha çok üretimi daha ucuza yapmak mı, daha güçlü gpu'lar üretmek mi, aya gitmek mi? Paranın nihai amaç görüldüğü günümüz dünyasında doğrudan maddi getirisi olmayan sosyal bilimler alanları daha az tercih edilir oluyor. Ancak toplumun evrelerini inceleyen bir antropoloğun insanlığın düşünce dünyasına katkısı yok mudur? Ya da psikolojinin bir çok insanın hayatına doğrudan etki ettiğini hayatlarını iyileştirmeye yardım ettiğini bizzat görüyoruz, antropoloji veya evrimsel psikoloji insanlığın davranışlarını anlamak için bize veriler vermez mi? Siyaset bilimi araştırmaları daha verimli bir demokrasi ve siyaset için yapılması gerekenleri araştıramaz mı? Tüm bunların gündelik hayatımıza teknoloji kadar doğrudan ve hızlı olmasa bile etkisi var... İnsanlığın ve bireylerin düşünce dünyasını ilerletiyorlar@@naetix8478
Evet doğa bilimleri kadar kesin objektif çıktılar veren alanlar değil, doğaları gereği yoruma daha çok açıklar. Ama yararsız demek çok büyük haksızlık @@naetix8478
@@vonhumboldt8 Yorumunuz için teşekkürler, çok güzel bir soru. “Safi bir merak ve/veya anlamlandırma duygusu” için araştırma yapmayı kesinlikle gereksiz görmüyorum. Hatta toplumsal bir rol model olarak birkaç herbokolog göz önünde bulunmasını kültür açısından faydalı da buluyorum. Boş iş diyorum çünkü verdiğin emeğin karşılığını gerçekten alamıyorsun ve elde ettiğin şey günün sonunda gene bir belirsizlik olunca sorunlar hiçbir yere bağlanmıyor. Sonuç olarak videoda bahsedildiği gibi sosyal bilimlerin düşüşte olmasını ve eskisi gibi rağbet görmemesini doğru bir sonuç olarak görüyorum. Hani bu bilimler ölsün hiçbir şey araştırmayalım değil de küçülsün. Bu arada tarihle sosyal bilimleri kıyaslamak hatalı olur. Tarih doğa bilimidir, belgeler üzerinden yapılır. Kesin sonuçlar verir. Ayrıca tarihin insana gayette katkısı olduğunu düşünüyorum ama sosyal bilimler için aynısını diyemem. (kapitalist değilim :D )
Ömer'in gerçekçi yaklaşımına bayılıyorum devam kral
Yazılım dili öğrendiğin için para kazanamazsın, bir business içeren yazılım yaparsın, o business ı içeren işletmeler alıp kullanmak için para öderler, yazılımdan bu şekilde para kazanabilirsin. Sosyal bilimlerde de sosyal bilimler biliyorsun diye para kazanmazsın, ama onun kullanım alanlarını bulup ekonominin içinde bir ihtiyacı çözersen paraya dönüşür. Elindeki araç ile nasıl para kazanman gerektiğini bulursan o araç zenginleşir gelişir. Sanat için sanat devri bitti...
Bro ahlak felsefecisi bilgisini piyasada nasıl gösterecek hdjkdndbsnsn
@@ademle Max burç yorumlar fdgkjfdklg
@@ademleRUclips gayet güzel bir ortam RUclips da felsefe videolarıda tutuyor
Hocam sosyal bilimlerin bitmeyeceğinin en güzel göstergelerinden biri sizsiniz. Evet form değiştiriyor, youtube'dayız, merak ediyoruz ayak adımlarımızı.
Bence asıl sorun gittikçe materyalistleşen dünyanın güneşli ve tatlı bir günmüş gibi gösterilmesi ve insanların bunu içten içe bilmesine rağmen bu kalitesizliğin peşinden gitmek zorunda hissetmesi.
Aferin çocuklar, geçmişte de benzer konu islemistiniz, bu video daha da gelişmiş. Teşekkürler
Harika bir konuşma olmuş. Teşekkürler.
Thanks!
Ömerle yaptığın her videoları severek izliyorum başarılar diliyorum sizlere
Çok güzel ve verimli bir tartışma olmuş ağzınıza sağlık. Bir mühendis olarak beğenerek takip ediyorum kanalınızı.
Ömerden scylabus bekliyoruz 😀
abi fakülte zor mu lisedeyim fiziğim matematiğim çok kötü değil ama çok iyi de değil kararsızım çok eşit ağırlık mı okusam endüstri gibi bir mühendislik mi diye
Kendinizi hayatta yapmış olduğunuz seçimler üzerinden nispeten objektif olarak eleştirmeniz çok hoşuma gitti
Sosyal sorunlar ölmedikçe sosyal bilimler de ölmez..
Sosyal bilimler hangi sosyal soruna çözüm buldu ki? Bundan sonraki sorunlarımıza çare bulsun? Tam tersine sosyal bilimler sorun üretmekten başka bir işe yaramıyor.
@@Sefa332Sosyal Bilimciler desen hak verirdim
bu ölmemiş hali mi herşeye kar gözüyle bakıldıkça sosyal bilimler,sanat bizim bildiğimiz anlamıyla ölür o değiştirdiği form neye yarar ki
Ben son sene kararıyla mühendislik okuyan bir sosyal bilimler lisesi mezunuyum. Bu radikal kararın tek bir gerekçesi yok ama başlıca nedenlere maddi kaygılar, özellikle fiziğe olan ilgim ve sosyal bilimlerden tam olarak aradığımı bulamama hissini sayabilirim. Maddi getiri ne kadar pozitif bir etmen olsa da (Sırf maddiyata kalsa şimdi verdiğim emeğin çok daha azını vererek Boğaziçi veya Koç iktisat gider paşa paşa okurdum.) paranın sorun olmadığı bir senaryoda bile en fazla fizik bölümüne kayardım gibi hissediyorum. Sosyal bilimlerde neyi bulamadım peki? Birincisi bu yaşlarda bir kere olacağım için geri dönüp baktığımda evet ben somut bir şeyler üretebiliyorum diyebilme hissi. Ayrıca ait olduğum alt toplumsal sınıf yüzünden "entelektüel" tanımına zamanla içten içe düşmanlık beslemeye başladım (Haklı veya haksız bir düşmanlık mı bilmiyorum.). 5 sene boyunca okulda her konferansta ve felsefe grubu dersinde "Siz sosyal bilimcisiniz entelektüel adamlarsınız cahil halkın anlayamayacağı büyük işler yapacaksınız ülkeyi siz yöneteceksiniz doktorlar mühendisler sizin lafınıza bakacak" gibi bana hep aşağılık kompleksinden çıkma gibi gelen sözler söylendi. Biz niye fen bilimleri ile yarışmaya çalışıyoruz ki? Kime neyi kanıtlayacağız? Hele bir de günümüz gibi teknoloji ve toplumun çok hızlı evrildiği bir dönemde bu atılımı yaratan mühendislik eğitimi bile çağa yetişemiyorken fildişi kulelerimizden makale mi yazacağız? Binlerce yıldır aynı duaları eden bir din adamından farkımız ne o zaman? Aslında düşününce asıl sorun eğitim kurumlarından, çağın gerisinde kalan üniversite ve akademi kafasından kaynaklı. Tabii akademi dışında neredeyse hiç çalışma alanı olmayan sosyal bilimler bu durumundan en çok etkilenen alan. Biraz dağınık bir yorum oldu umarım sosyal bilimlerden kopmuş biri olarak bu durumun nedenlerini açıkça anlatabilmişimdir. Kim bilir 30-40 yıl sonra Dünya yerinde kalırsa Boğaziçi tarihe ikinci diploma için uğrarım belki.
Sayisalda kaç bindeydiniz
@@bircv2342 10 bin
Bir SBL'li olarak çok haklısınız, ülkemizde sosyal bilimlere bakış açısı değişmeli bence.
İyi ki varsınız, umarım bu samimiyet ile devam edersiniz
videonun bitimine 5dk var ama askeriye vs sosyal bilimler ikilemimi ilk şansımı askeri okuldan yana deneme kararıyla sonlandırdım sanırım. benim de epeydir aklıma takılan bir konuydu abiler teşekkürler.
Bence her şeyin ekonomiye dönmesi insanların bundan nasıl para kazanabilirime bakması tüketimin artması ile de alakalı. Tüketilebilicek şeylerin artması. Annem gençliğinde ben yüzüme bir tek gül suyu sürüyordum diyor. Şimdi ise kremler tonikler serumlar o kadar çok çeşit şey var ki . Bunlar için daha çok para kazanmamız gerektiğini düşünüyoruz. Mutlaka herkes duymuştur annesinden babasından biz küçükken 1 bakkal vardı sadece gofret vardı çikolata falan yoktu diyorlar. Dolayısıyla alıcak bir şeyin yoksa paraya da ihtiyacın o kadar yoktur ve önemsizdir. Sosyal medyanın da varlığıyla zenginlerin normal hayatlarını görmemiz tuz biber oldu bence. Sadece zenginler de değil sosyal medya ile influencerlık kavramıyla benim yaşımdaki benim gibi normal insanların lüks hayatlarını izlemek insanlarda ben de onun gibiyim benim niye olmuyora getirdi. Zenginlerin hayat pratikleri kapitalizimle bazı şeylerin daha ucuz ulaşılabilir olmasıyla normal insanların da hayat pratiği oldu. Sürekli alışveriş yapmak. Cilt bakım merkezleri estetikler. Bunlar artık sıradan insanların da hayatının parçası ve bunun için para lazım.
kaç yaşındasınız?
24
bilge samimi söylüyorum videoyu izlerken tam kafamdam geçenleri yazmışsın. Bu arada ben de şunu eklemek isterim, işin bir nevi ironik tarafı da şu, günümüzde entellektüel takılan insanların çoğu da bu tüketim dünyasının bir yan ürünü olmuş durumda. Kendi giyim tarzları, coffee shopları, barları vs bir estetik oluşturmuş. Bir yandan her şey ekonomiye, tüketime dönüşmüşken günümüzde entellektüel şeylerle ilgilenen insanlar da bunun bir parçası bence.
Dönemin en büyük sıkıntılarından birine parmak bakmışsınız bence, gayet guzel bir diyalog olmuş🙂
güzel bir başlıktı, teşekkürler 👍🏾
Gelecek hakkındaki olumsuzlamalardan bıksamda umit edip hayal kurmaya gerek yok, bu sartlarda yetismis duygusuz materyalist insanlarla dolu bir gelecek geliyor
Aciklayici tartismaci uslubunuz super
O kadar fazla denk geliyorum ki. Hayattaki herşeyi para olan, zerre ahlakı olmayan insanlar.
Sosyal bilimler toplumda pratik kazanç olarak görülmese de entelektüel nesil tükendiği takdirde toplumun gelişimi duracak ve asıl makineleşme o zaman gerçekleşecektir...
Yaşar’ın önceki videodaki hayali net worth olarak 5 milyon lira demesi sonrası , bugün de hayal maaşa 100 bin lira demesi bir tebessüm yarattı. Bu paraların şu anki şartlarda aşırı paralar olmadığını söylesen sol camia linçlemez seni abi 🤣
nasıl aşırı değil çalışan nüfusun %1i bile almıyordur bu maaşı
@@donquijote528 2 ay sonra İstanbul’da 30+ ortalama mühendis maaşı olucak o dediğim para
Çalışan nüfusun aldığı paraya göre değil yaşam pahaliligina göre belirlenir zenginlik
tebrikler, çok güzel bir içerik olmuş
Lise 3, 18 yaşındayken benlik bilincim oluşmaya başlamış, hayattaki yerimi sorgulamaya başlamıştım. O zaman bir sosyal bilim olan psikolojiye tercih etmemdeki ana sebep dünya üzerindeki değişmesi gerektiğini düşündüğüm bir şeyleri değiştirebilmekti. Sosyal bilimler dışındaki alanlar çok verim odaklı ve bu durum o alanla uğraşanların hayatını esir alıyor gibi geliyor bana. Ben hayatımı anlamlandırmayı dünyayı anlamak ve anlamlandırarak başaracağımı düşünüyorum. Lakin, sevdiğim ve hayatımı birleştireceğim insana daha fazla şey de sunmak istiyorum. Sırf bu yüzden evlenebilmek, göreceli olarak daha refah bir durumda yaşamak, ev değil ama en azından araba alabilmek için şuan okurken bir yandan e-ticaretle ilgileniyorum. Okuluma tüm önceliğimi vermem gerektiğini düşünürken okul haricinde hiç keyif almadığım başka bir meseleyle daha ilgileniyorum. Şu kafa yapısıyla başka ülkede yaşıyor olsam bunu yapmama gerek olacağını düşünmüyorum. Türkiye'de doğdum...
😢
Alakasi yok.Abdde bile sadece psikoloji biliyorsun diye para kazanamazsin.Belki 30 yasina kadar ogrencilik yaptiktan sonra.Tabi o yasa kadar ailen maddi destek verecek.Daha Turkiyeden cok daha dandik ulkere girmedim bile.
emin ol 1. dunya ulkelerinde de olsaydin ogrencilik hayatinda calismak zorunda kalacaktin.
Güzel bir konu olmuş...Byung Chul Han'da aslında günceli son derece vulgarize ederek bir araya getiriyor.Derli toplu ,basit kısa bir anlatım sunuyor.Cokta derinlikli bir anlatımı yok,ama bende okuyorum,takip ediyorum.
İlk kez bir videonuzu izliyorum. Cok guzel noktalara değinmişsiniz. Teşekkürler ✨
Çok teşekkürler. 230'dan fazla video var umarım hepsini beğenirsiniz.
@@mehmetyasaraltundag izlemeye başladım bile. Her birini keyifle izleyeceğime eminim. Emeğinize sağlık 🙏🏻
Bu ikiliyi böyle güzel konuları konuşurken izlemeyi özlemişiz.
Yine mükemmel bir video
Evet 49w sanki benim için bir community. Kendimi bu aileden gibi hissediyorum. Sizinle arkadaşmışım gibi hissediyorum. Ankaraya gelince tanışmakta çok istiyorum. Uzun yıllar siz anlatırsınız biz dinleriz umarım :)
Bir küçük parantez açmak istiyorum bu konuya. Tamamen tahmin üzerine konuşacağım ama bana göre iki sebepten dolayı bu yz çalışmaları ilerleyen yıllarda sosyal bilimlerin popülerliğini tekrar artırabilir. Birincisi yz özellikle bağımsız öğrenmeyi geliştirdikçe aslında sosyal bilimlere değil mühendislik alanlarına darbe vuruyor. Yaratıcı düşünme ve felsefe yapma insana özgü olma niteliğini korurken matematiksel mühendislik gereken işlemleri yz insana göre çok daha kusursuz yapma yolunda ilerliyor. Bu da muhtemelen mühendislerin kendi elleriyle yarattıkları şeyin kendi işlerini ele geçirmesine sebep verecek. Öte yandan, işlerin yz tarafından yürütüldüğü bir dünyada felsefe yapabilmenin en önemli şartlarından birisi olan "zaman" yeniden oluşmuş olacak. Yani "boş zaman" kavramı insanların hayatında yer edinmeye başlayacak. Bu boş zamanın bir getirisi olarak Ömer'in bahsettiği her işe kapitalist mantıkla yaklaşma durumu yerini yeni bir entellektüelizm çağına bırakabilir. Bu da sizin ve benim emek verdiğimiz bu işi bugün olmasa da emekliliğimize yakın bir zamanda çok daha iyi paralar kazanarak yapmamıza sebep verebilir ;)
Videoyu henüz izlemedim, ama şöyle bir şey aktarabilirim. ABD'deki üniversitelerde daha kritik bir perspektiften iklim değişikliğine bakan akademisyen sayısı günden güne azalıyor. Danışman hoca bakarken ilgi alanıma uygun bulduğum hocalar (daha eleştirel kısımdan bakan hocalar) hep 70 yaş üstü dede çıkıyor. Hala çalışmalarına devam edenler de antropoloji ve sosyoloji bölümlerine itilmiş durumda.
Ben bunun kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum. Political Science bölümleri en ilgi odağı bölümler ve bu bölümlerde iklim değişikliği ve çevre üzerine çalışan akademisyenler teknikerlik yapıyor resmen. Think-tank çalışanlarından çok bir farkları yok. Özellikle üst seviye okullarda durum böyle. Sanki eleştirel perspektiften bakan akademisyenler oranın taşra üniversitelerine itilmiş gibi. Eleştirel çevre çalışan çok ünlü hocaların büyük kısmı ilk 500'de olmayan üniversitelerde hocalık yapıyor. Yıllar geçtikçe 1970'lerde başlayan o eleştirel bakış açısı green growth/capitalism paradigmasına yenildi. Şu an core/periphery ayrımı yaparsak core'daki akademisyenler yeşil sermayeye çalışıyor.
Anlattığım şeyin bir nedeni de bence eleştirel perspektifin kimlik çalışmalarına sıkışmış olması günümüzde. Mevcut ekonomik sistemin çelişkilerine meydan okumayan kısır bir epistemolojik düzen var üniversitelerde. Dezavantajlı grupların temsili, eşitsizlik gibi konular çok önemli, fakat bu konulara fazla odaklanmak asıl çelişkilerden (örneğin kapitalizmin genişleme ihtiyacı ve dünyanın kapalı bir ekolojik sistem olması) dikkatimizi dağıtıyor. Ayrıca sermaye çalışan seçerken diversity'yi önemseyerek işe alım yaparak, aktivistleri satın alarak eleştirilerin altından kalkabiliyor. Sürekli kapitalizmin çelişkilerinden, sürdürülemezliğinden bahsediyoruz ama çok kolay bir şekilde anlattığım yollarla kültürel hegemonyayı sağlayıp hayatına devam ediyor.
-Henry sen neden buradasın
-Waldo sen neden burada değilsin
Değişen değerler..
videonun bir bölümünde bahsediliyor mu bu anekdottan
@@Zeybek533bahsedilmiyor, ben özetlemek istedim bu sözle
AĞZINİZA SAĞLIK ARKADAŞLAR
sosyal bilimlerin okul veya akademi dışında da yaşatılmasının da etkisi var. ben keyfi olarak gidip finansçı veya yazılımcı olamam ancak keyfi olarak canımın istediği zamanlarda iş/akademi haricinde sosyal bilimlerde okuyup belki bir iki satır bir şeyler karalayabilirim.
Hocam iyide ,sizin dediğiniz sosyal bilimlerdede okuyup bir iki satır bir şeyler karalama halinin aynısı finans ve yazılım geliştiricisi içinde geçerli, bugün her hangi bir kişi keyfi ne zaman isterse gidip finans alanında profesyonel denilebilecek kadar kendini geliştirebilir ve finans alanına bir şeyler katabilir. O yüzden demek istedğiniz şey bence geçerli değil;
hocam kim hobi olarak finansla ilgileniyor. hobi olarak ilgilenecek alanlar değil mühendislik finans veya para eden veri bilimi vs. evet hobi olarak oyun yaparsın ama veri bilimini kullanarak finansal yazılımlarla uğraşmazsın ama sosyal bilimlerle canın istediği gibi ilgilenebilirsin. @@halilibrahimataylar8742
Son 40-50 senedeki teknolojik hız düşünülürse bir 5-10 sene içinde yazılım kod öğrenmek tamamen anlamsız hale gelecek, AI’in ilk alacağı işler bu işler muhtemelen. Bu yüzden entelektüel olmak ya da sosyal bilimler okumak ilerde tekrar kıymetli olabilir. Bol şans! :)
ai kod yazacak ama sosyal bilimler yapamayacak mı?
Çok güzel insanlarınız.😊
Ateş ölçerin hastasıyız,seviliyorsunuz.❤
Zengin olmayan bir ailenin çocugu olarak ve yks ye sosyal bilimler okumak için çalışan ben videoyu üzülerek izledim :)
Yanlız değilsin mezun senem ve sözelden gireceğim tarih için ama bunları duyduktan sonra alan değiştirmek istiyorum ama artık çok geç mezunada kalmak istemiyorum.
@@Mehmed.cavit.bey1merhaba. Ne yaptın acaba? Ben de tarih düşünüyorum. Geçmişte yaşamış olmayı uzun süre boyunca ne kadar diledim anlatamam.
@@narsistikpatinaj mezuna kaldım önceliğim ilk olarak ekonomik özgürlüğüme kavuşmak ve bu tarihte çok zor zaten yılda 50000 mezun veriyorlar bende vazgeçtim şimdi hukuk için çalışıyorum sana tavsiyem eğer koç yada boğaziçi tarihe gitmeyeceksen gitme
@@Mehmed.cavit.bey1 yanlış anlama ama memur ol en iyisi. Ablam marmara hukuk mezunu o bile akademisyen olmaya çalışıyor ales yds sınavlarına falan giriyor. Tüik maaşları vs açıklıyordu en çok kazanan eşit ağırlık bölümü iktisat/ekonomi, aktüerya, sermaye piyasası mıydı bunları sanırım. Hukukta ilk iş bulma süresi bile 2 yıldı o raporda.
Sosyoloji ve felsefe okuyup işsiz işsiz dağda 2 inegimle yasiycam
hocam bunu podcast olarak yükler misiniz
Birkaç gün gecikse de hepsini yüklüyoruz
Dücane hocanın adı birkaç sefer geçti videoda. Hocayla alakalı bir video gelse ne güzel olur.
Cumartesi günleri canlı yayınınız artık yeni ana haber bültenimiz oldu. 49w budur :)
Sanatın destekleneceğine sosyal bilimler desteklensin
Yine verimli bir tartışmaydı. Bu kanal daha da büyür.
Pırıl pırıl çocuklarsınız. Bu tarz içerikler yapmaya devam edin ki sizden ilham alan yeni nesillerde sosyal bilimlere ilgi duysun. Onu koruyup geliştirsin.
Çok güzel konuları ele alıyorsunuz, izlemesi gerçekten de çok keyifli oluyor. Verimlilik fetişizmi üzerine de tartıştığınızı görmek isterdim.
Oğlum lise sonda üniversite için kafa patlatırken ‘sosyal bir konu okumayı düşünmez misin’ demiştim, ‘‘sosyal bilimler eskiden enteresanmış, şimdi o ona ‘he’ dedi, bu buna ‘she’ dedi, saçma sapan şeylerle uğraşıyorlar, gerçek sorunlara uğraşan yok” demişti. Kendi cehaletinden de böyle demiş olabilir ama son yıllarda sosyal sorun diye tartışılan konular, LGBT, SJW’ler vs. onun gözüne böyle görünmüş.
Haklı da bence.
Sosyal bilimleri konuştunuz peki temel bilimler hakkında ne düşünüyorsunuz
"serbest piyasa ideolojisini" hakim olduğu bir düzende o ideolojinin kurdugu koordinatlar içinde birey ve kurumlar şekilenir. dolaşıyla kapitalist ideolojisi kökten yok olmadan bu durum değişmez .. serbest piyasanın kuralarına göre yaşar birey, onun kuralarını göre şekilenir hayat. buna bilim de dahilrdir .
abilere selam sağ sol devam
Öldüğünü düşünmüyorum, pratik düzeyde biçim değiştiriyor, teorik düzeyde eski elit pozisyonuna geri dönüyor. Kodlamaya yönelik talebin artması veya ülkelerin müfredata bu eğitimleri koyması, bu alanda muazzam iş imkanlarının olacağı anlamına gelmiyor. Kodlama ve algoritma geliştirme, tıpkı matematik gibi sorunların çözümüne analitik bir bakış açısı geliştirmeye yarayan bir süreç. İyi öğrenilirse günlük hayata da uygulanması mümkün. Ötesinde de zaten artık bilgisayarlar masa üstünde değil. Televizyonlarımız, saatlerimiz, telefonlarımız, ev aletlerimiz birer bilgisayar artık. Kodlama bu cihazlardan daha iyi verim alabilmek için kullanıcıların kullanacağı araçlardan biri olabilir. Yoksa zaten kodlamanın kendisi de bugün geldiği haliyle, diğer tüm bilim dallarına benzer şekilde, çok spesifikleşmiş ve uzmanlaşmış durumda. İlk yardım gibi, otomobil kullanma gibi, kodlama da günümüz ve geleceğin toplumunda bireyin ihtiyaç duyduğu temel beceri olacak sadece. Yoksa pozitif bilimlerin yükseldiği o uzun yıllar boyunca, tüm o ihtişamına rağmen, pozitif bilimlere talep de artmadı, piyasa pozitif bilimci iş ilanlarıyla da kaynamıyor.
Ateşölçeri özlemiştim ❤
piyasalaşma ve ekonomik değer kazandırma mecburiyeti
Bana göre insanlık tıkanmış durumda, kendi elimizle yaratığımız lokomotiflerin vagonları olduk. Dümeni elimize almak varken bizi otonom işleyen bir makiniste teslim ettiler ya arıza yaparsa oldu ya enerji sağlanmazsa işte tam bu durumda gittiğimiz yere kadar gidelim deniyor. Gidelim gidelim de nereye gidelim...
SADECE SÖZEL DEĞİL. EŞİT AĞIRLIK VE SAYISALIN DA DEVRİ BİTİYOR.
PARAN OLSUN İSTİYORSAN 3 ALTERNATİFİN VAR
1- DOĞA BİLİMLERİ
2- YAZILIM
3- TEKNİK PERSONELLLİK(UstaTeknisyen-Tekniker)
ben geliyorum merak etmeyin
Abi sizce BOUN tarih mi GSÜ iletişim mi kariyer ve iş olanağı bazında daha mantıklı
İkisi de değil ama kötünün iyisi gsü iletişim gibi duruyor
Normalde yaşlı ve sıkıcı adamların konuştuğu konuları iki Boğaziçili gencin konuşmasını önemli bulduğum için sizi izliyorum.
Bazı alanlarda nitel araştırmalar önem kazandı
Çok sevdiğiniz liberalizmi eleştirdiniz👏olsun bu da yeter..
49W, we love you :D
işletme okunmaz mı şimdi
Yönetim Bilimleri hukuk siyaset Bilimleri toplum un sağlıklı kalmasına hizmet eden her branş sosyal bilimlerin de ilgi alanıdır nasıl biter
Ömer’e genel olarak katılırım ama bu videoda yazılım vs sosyal bilimler üzerinden entellektüellik sohbeti bence doğru olmadı. Doğa bilimlerini anlamak bambaşka bakış açıları getiriyor yani analitik zeka eleştirisel düşünceyi direkt besliyor. Yazılımı kısa yoldan zengin olmak için öğrenenleri bilgisayar biliminden (cs) ayırmak lazım. CS temelinde bir problemi algoritmik tekniklerle çözmektir ve maalesef ülkemizde bunun eğitimini hakkıyla verebilen bir üniversite yok (iki tarafı da gördüm). Yani CS öğrenmek analitik zekanın hızla yükselen bir alanı ve gelecekteki entellektüellik için çok önemli olduğunu düşünüyorum
Arkadaşlar odtü siyasete bu sene girdim sizce gelecekte bölüm kendini var edebilir mi ve kendimi sağlam geliştirirsem sosyal bilimlerin giderek azalan etiket değerinden kendimi sıyırıp güzel bir iş ve kaliteli bir hayat standartı kurabilir miyim?
12. sınıfta ömer abiye dmden sayısalım ea geçeyim mi diye sormuştum ekon kazandım lütfen ölmesin biraz daha dayansın
hangi üni
Evet artan materyalizm ve pragmatizm sosyal bilimlerin içinden geçmiş durumda
Entelektüelliğin son kalesi 49W .d
yaşar hocam petrol şirketlerini faaliyetlerini durdurmaya ikna edebilirseniz kimse yeşil siyaset falan tartışmaz :)
Bu eskidende öyle değilimiydi ya, eskinin önemli insanları genellikle hükümdarların himayesi altındaydı hep.
BÖYLE ADAMLAR 100 YILDA BİR GELİR MAO ZEDUNG GİBİ...
King esg yi saygıyla anıyoruz :D
Not: Sabancı geçen yıl 240 bindi bu sene 510 bin :))
simdi 1mn
sosyal bilimler degil ama sosyal bilimler mezunlarinin istihdami konusu net öldü.
arkada kedi var kediler tatlıdır kedili video severim
Ömer hocam bize bi silabus yazsın
Abi Istanbulda herhangi bir üniversitede işletme okunur mu?
1:14 de camdan geçen kim ya 🤣
teşekkürler, tişörtlernizin kollardaki asimetriklik sinir bozdu biraz
49W boşluğun varlığını bilenler için boşluğu dolduruyor :) Bunca zaman bir çok videonuzu izledim. Düşünceleriniz benim düşüncelerimle bire bir neredeyse. İyi ve kötü yanı belki şu oldu, Bir konu açıldığında ilgili videonuzu atıp burada ne tartışılıp konuşuluyorsa benim fikrim bu diyorum. Sizler için iyi benim için ise üşengeçlik sanırım. Bir konuda iki farklı fikir sunup tartışsanız bile o iki fikir benim içimdeki iki fikir oluyor zaten tabi genelde Ömer gibi düşünsem de :) Genelde de videoları izlemekle meşgulüm yorum yapmıyorum discordda vs yokum bir ara bakarım.
Yaşar'a tamamen katılıyorum. Türkçe öğretmenliği mezunuyum. En büyük hayalim, atanıp, bir memur maaşı ile finansal sürdürebilirliğimi kazanıp tekdüze bir yaşam sürmek. Ömer'e ise katılmıyorum. Hayat tamamen pragmatik ve kapitalist bakış açısıyla yaşanabilecek kadar maddi değil.
Hocam maddi olmayan bir şey söyler misiniz?
@@user_sysroot980 Hocam maddi olarak beklentim kendimi geçindirecek bir maaş. Onun dışında benim için maadi olmayan şeyler: gelişim, saygı, huzur, mütevazılık. Bu benim hayat görüşüm. Yaptığım meslek ve karakterim beni maddiyattan çok manevi ihtiyaçlara itiyor.
Merhabalar öncelikle ben boğaziçini kazanırsam 49W ekibine katılmak istiyorum diyordum ki kazandım bir yerde çalışmak istiyorum, uzun zamandır da kanalı açıp videosunu izleyememiştim okul o kadar yoğun ki hiçbir şeye yetişemiyorum. Rüyamda kanalın çok büyüdüğünü ve işe alınmak için mülakata girdiğimi gördüm hem seviniyorum hem üzülüyorum falan. Sizi çoooooook seviyorum. Umarım ekibe girme şansım olur . ❤❤❤
sosyal bilimler forever
Göster şu saçları sende rahatla bizde rahatlayalım Ömer.
20:26 ben :D
Bence insanların sırf bir alanda "gelecek olduğu için" haldır haldır oraya yığılması çok saçma bir hareket. Günümüzde herhangi bir işten iyi para kazanabilmenin tek yolu o işin en iyilerinden birisi olmak. Hele ki alttan gelip bütün işleri kolaylaştıran büyük dil modelleri (GPT) gibi araçlar varken vasat bir yazılımcının sektörde tutunması çok zor görünüyor. Tabii bu madalyonun öbür yüzü de yepyeni iş kollarının, sektörlerin açılıyor olması. Artık devir "abi x meslekte çok para var" devri değil, devir "abi ben x sektöründe veya y disiplininde eşine rastlanmayacak kadar iyiyim, bunu paraya çevirmenin bir yolunu buldum" devri. Hele bir de yeni çıkan araçları kullanmayı, hatta icabında kendine yeni araçlar üretmeyi bilirsek işte o zaman kimse bizi tutamaz.
Kapitalizm hayatımızı nasıl mahvediyor gibi bi video olmuş :D
bence postmodernizmin etkisini de dahil ederek konuyu tartışmanız gerekiyordu. bir de yapay zekanın devreye girmesi de sosyal bilimlere etki ediyor. bu iki fenomeni denkleme dahil ederek sosyal bilimlerinin ölümü konuşulmalı.
26:33 When I inquired about your willingness to leave the job in exchange for a higher salary, you responded with, 'I adore my job.' What led to the creation of this video? I appreciate your dedication, but I was attempting to understand the essence of your message in the video. It's always awe-inspiring to witness such talented friends like you, yet ultimately, financial considerations play a role.
hukuk öldü dediniz hukuku bıraktım insch psikolojiyi de gömmemişsinizdir bunu bırakamam yatay geçiş hakkım bitti….
geri dön
Teknolojiye ve teknolojik gelişime önem veren, ancak anti-entellektüel ve sosyal bilimleri, edebiyat ve tarihi göz ardı etmeye başlayan toplumlar oluşuyor mu diyorsunuz yani? Ayvayı yedik.
👍
A bu arada sosyal bilimleri Nişanyan yıllar önce fen fizik matematiki süper olmasına rağmen tercih etmiş. Bence sosyal bilimler boş beleş tiplere bırakılmamalı....
Sosyal bilimler ölmez ama ancak belli bir zümre yapacak ne yazık ki
Arkaya pencereye gelen kediciğe de teşekkür edin😇
Hocam tabi ki ilber ortaylilar yine cikacak, cunku adamin ailesi zaten zengin. Yani demem o ki hep boyleydi zaten bu is
Ilk.yorum (bunu yapmak eglenceliymis)
49w videolarına bunu yazanların ilk yorumu ıskalaması laneti diye bir şey var😂
@@CennetMerveYalçın valla ben baktim hocam :D
🤨
dücane yı parçalayın
Celal Şengör'ün bir podcast yayınında (sosyal bilimler şu ana kadar hiç bir problemi çözmemiştir, dayandıkları veri bazı adam gibi değil.) diyordu. Ne kadar kendisini ve fikirlerini beğenmesem de doğru. Sosyal bilimlerle ilgili makaleleri az-çok araştırmış biri olarak söylüyorum, akademik makaleler bile net bir yere varamıyor. Ayrıca sosyal bilimler yaşanan dönemin siyasetinden, olaylarından, akımlarından vs. çok etkileniyor, yani zemini çok kaygan. O sebeple bana boş iş gibi geliyor, araştırmaların bir yere varamıyorsa ve hiçbir şey çözemiyorsa ne işe yarıyor ki?
İşe yaramalı mı? Örneğin tarih, pragmatist bir fayda sağlamıyorsa onu araştırmayı bırakmalı mıyız? Kapitalist mantıkla her bilim dalının yararlı bir çıktı üretmesi mi gerekir, Safi bir merak ve/veya anlamlandırma duygusu yeterli değil midir
@@vonhumboldt8kapitalist mantik değil insanlığın ilerlemesine bir katkısı yok
Katılmıyorum, insanlığın ilerlemesinden kasıt nedir? Sadece daha çok üretimi daha ucuza yapmak mı, daha güçlü gpu'lar üretmek mi, aya gitmek mi? Paranın nihai amaç görüldüğü günümüz dünyasında doğrudan maddi getirisi olmayan sosyal bilimler alanları daha az tercih edilir oluyor. Ancak toplumun evrelerini inceleyen bir antropoloğun insanlığın düşünce dünyasına katkısı yok mudur? Ya da psikolojinin bir çok insanın hayatına doğrudan etki ettiğini hayatlarını iyileştirmeye yardım ettiğini bizzat görüyoruz, antropoloji veya evrimsel psikoloji insanlığın davranışlarını anlamak için bize veriler vermez mi? Siyaset bilimi araştırmaları daha verimli bir demokrasi ve siyaset için yapılması gerekenleri araştıramaz mı? Tüm bunların gündelik hayatımıza teknoloji kadar doğrudan ve hızlı olmasa bile etkisi var... İnsanlığın ve bireylerin düşünce dünyasını ilerletiyorlar@@naetix8478
Evet doğa bilimleri kadar kesin objektif çıktılar veren alanlar değil, doğaları gereği yoruma daha çok açıklar. Ama yararsız demek çok büyük haksızlık @@naetix8478
@@vonhumboldt8 Yorumunuz için teşekkürler, çok güzel bir soru. “Safi bir merak ve/veya anlamlandırma duygusu” için araştırma yapmayı kesinlikle gereksiz görmüyorum. Hatta toplumsal bir rol model olarak birkaç herbokolog göz önünde bulunmasını kültür açısından faydalı da buluyorum. Boş iş diyorum çünkü verdiğin emeğin karşılığını gerçekten alamıyorsun ve elde ettiğin şey günün sonunda gene bir belirsizlik olunca sorunlar hiçbir yere bağlanmıyor. Sonuç olarak videoda bahsedildiği gibi sosyal bilimlerin düşüşte olmasını ve eskisi gibi rağbet görmemesini doğru bir sonuç olarak görüyorum. Hani bu bilimler ölsün hiçbir şey araştırmayalım değil de küçülsün. Bu arada tarihle sosyal bilimleri kıyaslamak hatalı olur. Tarih doğa bilimidir, belgeler üzerinden yapılır. Kesin sonuçlar verir. Ayrıca tarihin insana gayette katkısı olduğunu düşünüyorum ama sosyal bilimler için aynısını diyemem. (kapitalist değilim :D )
Abi dilozofun niye sürekli lafı geçiyo tanıdık falan mı heheheh
Naptı bu matematik bu istatistik size? Matematik bilmeyen bir adamın analitik düşünmesi çok zor.
Değil.