Varen naar de Oostzee #7: Van Oldenburg naar Otterndorf

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 ноя 2024

Комментарии • 7

  • @josephblansjaar5871
    @josephblansjaar5871 Месяц назад +1

    Thank you, I'm enjoying your videos.

  • @felixfeleus510
    @felixfeleus510 4 месяца назад +3

    Wederom een leuk verslag met bijna alleen maar herkenbare en mooie beelden. Heel goed gedaan. Leuk.
    Je kan het je nauwelijks voorstellen maar in het nog niet zo lange verleden had je in het getijde gedeelte van de Geeste nog een paar scheepswerven die ook nog eens behoorlijk grote zeeschepen bouwden. O.a. de wellicht nog bekende veerschepen van de Olau Line (Vlissingen-Sheerness) zijn daar gebouwd.
    Wat ook nauwelijks is voor te stellen is dat er op dat Elbe-Weser Kanal ook tot in het niet zo lange verleden beroepsvaart was. Dat werd gedurende de jaren wel steeds minder. Het laatste schip had zelfs ook nog een bak voorgespannen. Die voer met cellulose tussen een plaatsje op één van de zijrivieren van de Elbe en Bremen. Als je zo'n geladen schip tegenkwam was het altijd spannend, vooral als dat in het smalle gedeelte van het kanaal bij Bederkesa was. Dan moest je helemaal aan de kant tot je aan de grond zat en dan gauw zorgen dat je klaar stond met stootwillen als het schip of schepen passeerde. Zo'n schip kon helemaal niet naar de zijkant, dus die bleef midden in het kanaaltje doordraaien. Eigenlijk ging het niet omdat het te smal was, maar ja je had beiden geen alternatief. Gelukkig is dat altijd goed gegaan. Ik geloof dat we maar één keer een grote kras hebben opgelopen.
    Ik zag dat de steiger in Bederkesa tegenwoordig grotendeels is ingenomen door vierkante verhuurboten. Vroeger lagen ook daar jachten en jachtjes. Vele lagen daar de gehele zomer. Het was net een camping, maar dan op het water.
    De sluis in Otterndorf is nieuw. Die is vorig jaar pas open gegaan. Dat zal wel een hele verbetering zijn vergeleken met de oude sluis. Met de oude sluis was niks mis, maar je moest onder een gewelfde brug door. En dat kon wel eens erg krap zijn. Voor de vrachtschepen werd altijd gewacht op gelijk water en dan werden de deuren aan beide zijden van de sluis tegelijk open gezet zodat ze in één keer door de sluis heen konden varen. En daarna gingen de deuren weer dicht. Die schepen gingen met alles geklapt door dat gewelf en dat was echt centimeterwerk. En daar schoten ze dan ook nog eens met noodgang doorheen als ze richting Elbe gingen want er moest altijd zoet water naar buiten spoelen als beide deuren open stonden. Anders waren ze bang voor verzilting van de achterliggende landbouwgronden.
    Maar dit is allemaal niet meer. Was altijd leuk om te zien en mee te maken.

    • @dutchrosetravel
      @dutchrosetravel  4 месяца назад +1

      Hartelijk dank voor deze toevoeging; leuk om te horen hoe het voorheen ging. Wij hebben met veel plezier in Bederkesa gelegen; de steiger staat op de nominatie om vernieuwd te worden. De sluis in Otterndorf zat bij wijze van spreken nog in de verpakking; alles blonk en glom en de sluismeester was zeer trots op zijn nieuwe sluis. Nogmaals dank!

  • @herman7661
    @herman7661 17 дней назад

    Ik heb net uw vlog ontdekt en ben van vooraf begonnen. Prachtige en interessante filmpjes. Wij hebben al meerdere keren naar de Oostzee gevaren met onze motorboot. Aanvankelijk een paar keer buitenom (Delfzijl of Vlieland - Norderney - Cuxhaven - Kielerkanaal) maar de laatste twee jaar hebben wij precies dezelfde route gevolgd van Delfzijl naar Bremerhaven als u. Ik ben echter bang voor de Elbe-Weser vaarweg: wij steken 1,4 meter diep en hebben zo 2,7 meter doorvaarthoogte. Wij hebben dus van Bremerhaven buitenom gevaren naar Cuxhaven. Uw filmpje van deze vaarweg is echter erg fraai en aantrekkelijk. Het prachtige slepertje die u zag in Bad Bederka, lag vorig jaar tijdens een soort havendagen in de marina van Bremerhaven.

    • @dutchrosetravel
      @dutchrosetravel  17 дней назад

      Dank voor je reactie Herman! 1,4 meter diepgang voor de Elbe-Weser vaarweg is inderdaad mogelijk kritisch en ook de doorvaarthoogte van 2,7 meter is kritisch. Wij steken circa 1 meter diep en zijn -zonder mast- circa 1,8 meter hoog. Dat gaat dus allemaal goed. Buitenom naar Cuxhaven zal -bij goed weer- ook zeker een mooie tocht zijn.
      Dat slepertje in Bederkesa was echt een eye catcher; heb ik een aantal foto's van gemaakt.

  • @gerkeens9963
    @gerkeens9963 4 месяца назад +1

    Wat een mooie boot hebben jullie. Wat voor type is het.

    • @dutchrosetravel
      @dutchrosetravel  4 месяца назад

      Dank! De boot is een Dutch Tender 32 (classic uitvoering).