Radar Türleri, Çalışma Prensipleri, Frekans ve Hücre Yapıları, Kullanım Alanları-Kanalımıza Özgü

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 30 сен 2024
  • A- ve B- bandı (HF- ve VHF -radarı)
    Bu 300 MHz in altındaki radar bantları, ilk radarların 2. Dünya Savaşı öncesinde ve sırasında ortaya çıkması nedeniyle uzun bir tarihsel geçmişi vardır. Bu radar frekansları o zamanki yüksek frekans teknolojilerinde kullanılmaktaydı
    C- band (UHF- radarı)
    300 MHz ila 1 GHz arasındaki bu frekans bandında; örneğin Orta Menzilli Hava Savunma Sisteminin (Medium Extended Air Defense System, MEADS) erken uyarı radarı, ya da meteorolojide rüzgâr profilcisi gibi özel radarlar geliştirilmiştir.
    D- Band (L-bandı radarı)
    Bu frekans bandı 400 km gibi çok uzun menzilli radarlar için çok uygundur. Bu bantta sivil iletişim servislerinden kaynaklanan parazitlerin çok az oluşu radarın çok yüksek güçle geniş bantlı sinyallerin gönderebilmesine imkân sağlar.
    E/F-Band (S-bandı radarı)
    2 ila 4 GHz arasındaki bu frekans bandında atmosferik zayıflama etkisi D-bandında olduğundan bir miktar daha fazladır.
    Bir havaalanında özel bölgelerin gözlenmesi için uçuş güvenliği arama radarı olarak kullanılan 100 km ye kadar bir orta menzile sahip Havaalanı Gözetim Radarı (Airport Surveillance Radar, ASR) uçuş kontrolörlerine bu bilgileri sağlar. S- harfi smaller anteni ve shorter menzili anımsatmaktadır.
    G- Bandı (C-bandı radarı)
    Bu frekans bandı kısa ve orta menzilli taşınabilir askeri savaş alanı radarlarında kullanılır. Bu radarların anteni füze güdüm kontrolünde hızlı bir yeni konumlanma sağlayabilmesi için yeterince küçük olmalıdır. Meteorolojik etkilerin çok büyük olması nedeniyle askeri amaçlı radarların antenlerinde dairesel polarizasyon kullanılır. Avrupa gibi ılıman iklime sahip bölgelerde kullanılan yağış radarlarında bu frekans bandı kullanılır.
    I/J- bandı (X- den Ku- bandı radarı)
    Bu 8 ila 12 GHz arasındaki frekans bandındaki dalga boyunun antenin büyüklüğüne olan oranı, daha düşük frekans bantlarındakinden daha uygundur. Uçağa takılı radarlar (Airborne Radar) gibi askeri uygulamalarda çok küçük antenlerle kapsamlı bir açısal çözünürlük hedeflenebilir. Öte yandan füze atış istasyonlarının (dalga boyuna göre daha büyük olan) antenlerinin taşınabilmeye daima uygun olması gerekir.
    Bu frekans bandı sivil ve askeri amaçlı olarak denizcilikte yaygın kullanılmaktadır. Küçük, ucuz ve hızlı dönen antenleriyle iyi bir hassasiyetle uzun menzillere ulaşabilir. Antenler genellikle bir radom mahfaza içinde bulunan basit bir oluklu ışıyıcı ya da yamalı anten gibidir.
    Bu frekans bandı uyduya takılı Yapay Açıklıklı Radarlarda (Synthetic Aperture Radar, SAR) askeri araştırmada ve yer yüzeyinin coğrafik ölçümlenmesinde kullanılır. Ters Yapay Açıklıklı Radarın (Inverse Synthetic Aperture Radar, ISAR) çevre kirlenmesinin denetlenmesi gibi bir özel uygulaması da bulunmaktadır.
    K- bandı (K- ve Ka- bandı radarı)
    Daha yüksek frekanslı gönderim sinyallerinde atmosferik zayıflatma etkisi daha fazladır, buna karşılık olası hassasiyet ve Menzil Çözünürlük Yeteneği iyileşir. Çok büyük menziller artık daha fazla hedeflenemez. Bu frekans bandındaki radar uygulama örneği keza Yüzey Hareket Radarı (Surface Movement Radar, SMR) ya da ( bir parçası olarak) Havaalanı Yüzey Algılama Aygıtı (Airport Surface Detection Equipment, ASDE) olarakta adlandırılan Havaalanı Yer Kontrol Radarıdır.
    V-bandı
    Atmosferin moleküler saçılması sonucunda (burada suyun hava nemi etkisi) elektromanyetik dalgalar kuvvetle zayıflar. Buradaki menzil on metreden daha azdır.
    W-bandı
    Burada atmosferik zayıflamanın iki olayı gözlemlenir. Yaklaşık 75 GHz te en büyük bir zayıflama ve yaklaşık 96 GHz te ise nispeten bir en küçük zayıflama. Her iki frekansta pratikte kullanılır. Yaklaşık 75 ila 76 GHz frekansları kara taşıtlarında park etme, frenleme ve kaza önleme sensörü olarak kullanılır. Moleküler saçılma nedeniyle (burada oksijen moleküllerinin etkisiyle) oluşan bu yüksek zayıflama araçlarda yoğun olarak kullanılan bu radar aygıtlarının birbirini karşılıklı etkilemesini önler.
    96 ila 98 GHz arasındaki frekanslar laboratuvar teknik aygıtlarında kullanılmakta ve çok daha yüksek frekanslarında kullanılmasının da önünü açmaktadır

Комментарии • 46

  • @Bahadir59tr
    @Bahadir59tr 4 месяца назад +2

    Benim gibi konu hakkında bilgisi olmayan ama merak edenleri gayet güzel aydınlattınız. Bu ayrıntılı video için teşekkür ederim.

  • @necatigumus832
    @necatigumus832 4 года назад +3

    Uzun videolar yerine daha kısa süreli video hazırlamalısınız! 10-15 dakika gibi. Çünkü sosyal medya takipçilerinin izleme aralığı en fazla 20 dakika! Daha fazlası izlenmiyor çünkü takipçiler sıkılıyor. Bu araştırılmış bir veridir, okulda sınıfta toplantı konferans vs yerlerde 20 dakikadan sonra insan odaklanma olayı iptâl oluyor! Benden sadece bir tavsiye, ben bu 40 dakikayı görünce izlesem mi izlemesem mi diye düşünüyorum 🤔

    •  4 года назад +3

      Bu videolar konu itibarı ile uzun, ortalama video uzunluklarımız 7-11 dk selamlar

  • @senolyasar9542
    @senolyasar9542 4 года назад +3

    Selam Radar en önemli savaş aleti
    F-15 in F-16 ya
    F-22 nin tüm diğer uçaklara üstünlüğü radar ve uzun menzilli füze

    •  4 года назад +3

      Kesinlikle, uçaklar birbiri ile savaşmaz, radar, ekektronik tertibat ve füzeleri savaşır

  • @alivelideveli1
    @alivelideveli1 6 месяцев назад

    ÇOK TEŞEKKÜRLER RADAR KONUSUNDA KAYNAKLAR ÇOK SINIRLI, BİR YARAMIZA MERHEM OLDUNUZ DESEM YERİDİR. ACABA BU RADARLARIN MENZİLLERİ KONUSUNDA DA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ ? RADAR HÜCRELERİNİN SOĞUTULMASI İŞLEMİ HAKKINDA DA BİLGİ VEREBİLİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM. TEŞEKKÜRLER.

  • @mavis.3586
    @mavis.3586 4 года назад +3

    Üstad agzına, yüregine, emegine saglık muhtesem video olmuş...!

  • @roketsan
    @roketsan 4 года назад +2

    Tebrik ederim anlatım ve sunum gerçekten çok daha iyi olmuş . Bir Değim vardır ya Bilale Anlatır gibi konuylan hiç alakası olmayanlar bile radalar hakkında bir fikir sahibi olabilir.

  • @ergulsahin2612
    @ergulsahin2612 4 года назад +3

    RUclips de dinlediğim en güzel çalışmalardan biri beğen butonu unutulabilir lakin olumsuz beğeni yapanın samimiyetini sorgularım
    Emeğinize saglık

    •  4 года назад +1

      Teşekkürler selam ve saygılar

  • @mehmetgunes3956
    @mehmetgunes3956 4 года назад +3

    Hocam TF-X Avcı Ucagimi Olucak Yoksa Bombardıman Ucagimi Avcı Uçağı Olsa F-22 Raptora Rakip Olabilirmi ?

    •  4 года назад +3

      Merhaba, 2 ayrı modda, yarı stealth avcı-önleyici (gövde içi silahlı) ve bombardıman ve saldırı (gövde dışı silah istasyonlu) olarak tasarlandı, TFX çift motorlu bir tasarıma sahip ve f16 motoru ile bile 2.800-3.100 km sürate rahatça ulaşabilir bir platform, tasarım olarak f16 ya karşın, sürtünme olayı %39 daha az ve çift motor ile yüklü haldeyken bile f16 nın tüm özelliklerinden daha verimli bir platform, emin olun, deneme motoru ile bile parasına değecek bir uçak olacak, bunu asla parlatmak için yazmıyoruz, f15-f22 arası bir platform ortaya çıkacak gibi inşallah, Siha da olduğu gibi, bu işi de, zor da olsa, tamamlayacağımıza inancımız TAM-Selamlar

    •  4 года назад +2

      MMU ta en büyük iki açmaz var, teknoloji transferi ve motor üretimi ve lisans izni, bu ikisinden ilki, aviyonik ve aerodinamik için gerekli, ikincisi ise bizi altay tankında olduğu gibi yüz üstü bırakabilir, deneme motoru f16 GE turbo jet olsa da afterburner, stealth için bir eksi malesef, uçağın tasarımında kazanılanı Motorda kaybetme riski halen var, helikopter motorunda bunu yerli üretim ve teknoloji transferi ile aştık ama; Abd kendi sanayisine rakip bir üretici daha ortaya çıksın ister mi diye sorulsa cevap %100 hayır olacaktır, Motor derdi malesef Türkiye’yi GERDİ, Türkiye ABD’ye ödediği parayı geri alıp rolysroce’a versin inanın bu işi aşarız, hatta 2 özgün 5-5,5 ve 6. Nesil iki motor üretilebilir, her işte olduğu gibi bunda da konu, PAMUK ELLER CEBE, malesef -Selamlar

    • @muratbalkan3430
      @muratbalkan3430 4 года назад +1

      @ Amerika'nın o parayı vereceğini düşünemiyorum.

    • @drmsarac
      @drmsarac 4 года назад

      @ Çıkarcılık gibi düşünmezseniz lütfen; Libya'dan, nispeten kısa bir vadede, böyle bir para gelebilir mi acaba?

  • @metinbektas
    @metinbektas 4 года назад +2

    Emeğine sağlık kardeşim.. Teşekkür ederim.. Sevgiler, Hürmetler..

    •  4 года назад +2

      Selam ve saygılar, sağlıklı günler dilerim

  • @vicoinn
    @vicoinn 4 года назад +1

    Muhendis gozuyle gayet iyi aciklanmis diyebilirim. Ne asiri detayli ne cok genel bir anlatim olmamis. Tebrikler.

  • @efeend1
    @efeend1 6 месяцев назад

    cok cok iyiydi.. tsk

  • @fatihy.1453
    @fatihy.1453 3 года назад +2

    Ağzınıza sağlık.💓

  • @suhatdemir2543
    @suhatdemir2543 4 года назад +1

    çok aydınlatıcı ve kapsamlı olmuş teşekkür ederim

  • @alidasdemir9704
    @alidasdemir9704 4 года назад +2

    Selamun aleyküm

    •  4 года назад +2

      Aleyküm selam saygılar

  • @huseyintunc4787
    @huseyintunc4787 2 года назад

    Bilgiler için teşekkür ederim..
    Dört gözle bize ait olacak PASİF RADAR ımızı bekliyorum... Uzun Menzilli Pasif Radarımız Yapıldığında değmeyin keyfime ...

  • @nihalatsz294
    @nihalatsz294 4 года назад +1

    Frekans düşükten yukarı L S C X K V W diye gidiyor atış kontrol radarı yatayda L dikeyde C.. X çok ısınıyor frekansı yüksek diye ama en iyisi anlaşılan. Peki en kolay karıştırılan radar hangileri ve neden. Radarın frekansı kadar dalga genliğide önemlimi. Hisar O da tespit radarı hangi band atış kontrol hangi band. Dikey için bizde mi C band kullanıyoruz? Süper olmuş video Elektronik mühendislerine bu ders verilmeli

    •  4 года назад +4

      Çok iyi bir noktaya değindiniz; aydınlatıcı olacak;
      HİSAR A VE O HSS Ana tarama Radarı X Band, olup
      Atış kontrol Radarı uçaklardaki gibi ‘’ Ku BANT’’ oldukça seri ve sıkıştırılmış ve darbe şiddeti artırılmış bir atış ve hedef kontrol radarıdır. Bu yönü ile awacs ve çok tertibatlı stealth vb hariç uçaklar hariç; diğer jetlerin civarından veya MENZİLİNDEN YADA İRTİFASINDAN GEÇERKEN İKİ KERE DÜŞÜNMESİ GEREKEN bir AKR radarıdır, çoklu hedef takip ve komut gönderme-değiştirme özelliği vardır, irtifası 15-18 km, menzili ise 32-38 km dir, Şunu çok açık ifade edeyim ki, bu işe kafa yoran biri olarak, Hisar O bu altyapısı ile yukarda sayılan özel tertibatlı uçaklar hariç, menzil içi ve irtifasındaki tüm Jetleri SİNEK GİBİ avlar, şu an tek sorun sınırlı menzil ve irtifa, o da aşılacak, aynı Band SMART MK-2 AKR ve S Bandı EİRS Radarına ilave edilecek, STM -Ukrayna işbirliği ile bu sistem için hazırlanmakta olan 450 km menzil planlanan pasif sistem, PARS Radarı ilave edilince, Hisar U, G-40, AKDOĞAN (ramjet) gibi füze ailesi ile yakında 2-2,5 yıl içinde STEALTH uçaklarda, ufuk çizgisinde yürüyen yaban keçisi gibi olacaklar, yakındır..!!🇹🇷Selam ve saygılar

    • @nihalatsz294
      @nihalatsz294 4 года назад +2

      @ Phalanx da Ku band kullanıyormuş. Pulse Radar, Doopler Radar, Pulse Doopler ve AESA radar arasındaki farklar neler. AN/APG-80 ("Agile Beam Radar" AESA (Active Electronically Scanned Array) MultiMode Radar) AN/APG-76 (Pulse Doppler Ku-Band Multi-Mode Radar) AN/APG-73 (Pulse Doppler X-Band Multi-Mode Radar) bunlar yazıyorda Doopler Pulse ne bilmiyorum

    •  4 года назад +3

      Merhaba, saydığınız radarlardan;
      Pulse kelime olarak kalp atışı yani nabız demek olup, bu radarın sinyal hüzmesi, atmosferik olarak üretildiği yıllarda, videomuzda anlattığımız gibi, sınırlı radyo link yayını olduğundan, KISA DALGA radyo mantığı ile çalışan, günümüzde gsm operatörlerinden TÜRKCELL in işgal ettiği Band yani 800/1600 (radyoda 80-160) aralığında zıplayan sinyalleri gönderip toplayan bir radar türü olup, radarın en önemli ve öne çıkan özelliği hava vasıtaları ve uçakları, seyir halinde, yeryüzü şekilleri ve alçak Uçuşta görüş olmadan, radar ekranında günümüzde topoğraf harita gibi ekranlayan radar türüdür, bu teknoloji 1959-69aralığı uzay çalışmalarında elde edilen tecrübelerin yeryüzüne inmiş şeklidir, enteresan olan ku bandı radarlar bugün bile ileri seviye yani havacılık radarlarının x Band ile ortak paylaşılan Aesa radar grubunu oluşturur, 2020 teknolojisine bazı küçük değişiklikler hariç, renkli ekran, data vb, ta o zaman ulaşılmasıdır, bu yapılan çalışmaların be kadar rekabetçi ve derinden ilmi çalışmalar olduğunun göstergesidir,
      PULSE DOOPLER radar ise bildiğimiz siyah beyaz veya gri beyaz eski ekran tv’ye renkli tüp takmakla elde edilen görüntünün, uçak radarlarına uyarlanarak, görüş ve tespit kalitesinin artırılmasıdır, Renkli ekran aynı ekran renginde, gece görüşü görüntüsünden, renkli tv görüntüsüne geçiş yapılması ve hedefin, diğer radar menzilindeki cisimlerden, kolayca ayırt edilmesini sağlamıştır,
      DOOPLER RADAR
      Hedef Tespit Ekranı renklendirilmiş ve yeryüzü şekilleri, katmanlandırılarak, bir çeşit bu katmanlar için ton farkı oluşturup, radardaki hedefi, klasik 2 boyuttan, öne çıkararak, 3 boyut gibi yukarı çıkarmaya yaramıştır.
      AESA RADAR
      Bu radar genel bilinenin aksine, PESA radarının yetersiz kaldığı (pulse faz dizinli radar) ve uçağın, diğer uçak veya radarlarda tespitini engellemekteki güçlükler nedeniyle, ELEKTRONİK AKTİF FAZ DİZİNİ tekniği ile, tek uçak Radarı ile;
      Alan taraması,
      Hedef Tespiti
      Atış kontrol ve Hedef Takip
      Elektronik karmaşa
      İşlemlerinin yerine getirilmesidir.
      Aktif faz dizinini X Band ve daha küçük hücre tabanı olan Ka-K-Ku-V bantlarından biri ile radar modülasyonu, dizilmiş nispeten yüksek teknoloji ve uzun bir Ar-Ge gerektiren radarlardır.
      Radarın en önemli farkı, tek radardan, aynı anda, farklı sinyal konfigürasyonları çıkışı yaparak, bir çeşit, hedef saptırma, yer gizleme, karartma yapmaktır, Aesa Radarı bu yönü ile awacs ve KORAL gibi sistemlerin ve janmer’ların atası ve ilham kaynağıdır. Kısaca uçak bşr tür radar sinyalini, bu genelde x yada Ku olur, asıl amaca uygun olarak gönder al yapmış ve diğer modülasyonlarda ise, yaptığı yayın çıkışı ile, hedef olmaktan kurtulmuş, yani kalabalığa karışmıştır. Aesa radarının karşı tedbir özelliği budur.

    • @nihalatsz294
      @nihalatsz294 4 года назад +1

      @ çok teşekkürler. süper anladım. artık makaleleri anlayarak okuyabilirim.

  • @enesuzar5105
    @enesuzar5105 4 года назад +1

    diline yüregine saglık

  • @zelaluldez2739
    @zelaluldez2739 3 года назад

    Hocam radar ekranları nasıl çalışıyor? Bilgiler oraya nasıl yansıtılıyor?

  • @Alfonzo01
    @Alfonzo01 7 месяцев назад

    Merakımı gidermiş oldum teşekkürler

  • @nihalatsz294
    @nihalatsz294 4 года назад

    Pantsir S1 in tespit radarı S band atış kontrol radar Ku band mış. www.ausairpower.net/APA-Engagement-Fire-Control.html#mozTocId853844

    •  4 года назад +2

      Rus’ların s300, s350, s400 ve s500 tüm atış kontrol radarları ku bant, buna rağmen, radar karıştırması yapabildik, KORAL ve barış Kartalı bu işi çözdü, yine çözeriz sorun olmaz👋👍🇹🇷

  • @kx250fay6
    @kx250fay6 4 года назад +1

    👏👏👏🙌🙌👍👍👍

  • @tuncayguven1
    @tuncayguven1 2 года назад

    Mükemmel anlatım emeğine sağlık

  • @kx250fay6
    @kx250fay6 4 года назад

    Hocam önce detayı sonra 5 dk toplama bilgiyle aydınlatma video bekleriz. Herkesin anlayacağı dil noksanli olsa. detaylı izlemek isteyen nurdan baksın. Birde alman f35 uçak izinden buldum falan bunla dettayli kaç km Göre biliyor . Başka örnekleri varmı. Benim ordan duyduğum 70 seksen km mesafesinde fark ediliyor. Hatırlıyorum anlatırsan zevkle içerim.

    •  4 года назад +1

      Merhabalar
      Hensoldt twlnvis pasif radar f35i 160 km den takip etti
      www.google.com/amp/s/www.yenisafak.com/amphtml/gundem/f-35in-boyasi-dokuldu-3508656

    •  4 года назад +2

      Sadece o değil p180 u ve Marş L Radarı da stealth buster denilen hayalet avcısı
      www.defenceturk.net/turkiyeye-ukraynadan-radar-sistemi-satin-aldi

    • @kx250fay6
      @kx250fay6 4 года назад +1

      @ diğer türlü izledim Tolga özbekde sizin yorumlarınız baya kapsamlı. Hoş tsk