Çok düzeyli, çok derin, fevkalade tespitler içeren bir konuşmaydı.tek bir cümlesi bile kaçırılmaması gereken bir konuşma. Bu kadar çok tespit ancak analitik bir düşüncenin eseri olabilir.Ancak yöntemli bir yaklaşımla buralara ulaşılabilir. İnsan ancak kendini özgürlük ortamında soyutlama ile buralara getirebilir. Çabanız, emeğiniz, cesaretiniz, bilginiz topluma ışık tutuyor. Çok sağolun.
Bakmazlarmi göge.. . Su kursun kalemin bir yaraticisi varsa, böyle muazzam yaratilmis insanin... . Emin Isik hoca bu isi iyi yapiyordu, ebabil kuslari ucakmis, filler tankmis.. vs.
Ufuk açıcı ve dürüst konuşmalarınız, çalışmalarınız konusunda sizi çok beğendim. Anlatımınızda kafamdaki sorulara dürüst ve tutarlı cevaplar bulduğum için size teşekkür ederim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Dücane hocam, yavaş yavaş ve lezzetine vararak aydınlanmaktayım. Konu seçimlerinizdeki bağlam örüntüsü, anlatımınızı detaylandırışınız(felsefi ve mantıksal), ışığı sızdırırkenki sabrınız ve özellikle de kelime seçiminizdeki itinayı takdirle takip etmekteyim. Birikiminize gıpta ve emeklerinize saygıyla selamlıyorum sizi. Müteşekkirim.
Merhaba Dücane bey Sizden öğrendiklerimle , Prof. Gönül Tekin den ve Prof. Kürşat Demirci den öğrendiklerimi birleştirince ; geçmişi , bugünü daha iyi anlıyorum. Eminim siz benden bu bilim insanlarını daha iyi biliyorsunuz. Ancak ben , siz ve bu iki düşünürün birbirlerine katkı yapmaları veya tartışmaları mümkün olsa her üçünüze ve tüm insanlığa çok faydalı olur diye düşünüyorum. Saygılarımla. Sağlıcakla kalın.
Ayda bir defa olmak üzere toplamda üç defa dinledim, her dinlediğimde daha iyi idrak ettim. Çok teşekkür ederim. Farabi’nin bu konu hakkında yazdığı kitabın adını paylaşabilir misiniz?
Hocam çok teşekkür ederim, sağolun var olun.Ben sizi yaklaşık 10 yıl önceki konuşmalarınızdan dolayıkendi cahilliğime bakmadan çok eleştiren bir kişiydim, hakkınızı helal edin.
@@eyupgulcin7482 Hocanın fikir değiştirip değiştirmemesini bilmem ama bu kadar birikim on yılda olmaz.O zamanlar bendeki zır cahil cesaretine şimdi kendim bile hayranım.
@RuZgAr Şu adamın bildiklerinin milyonda birini biliyor olsaydın böyle bir yorum yapmazdın.Ben de tasavvufla ilgili fikirlerinden dolayı 10 yıl önce aynı senin gibi sallıyordum Dücane Hocaya, hala tasavvufla ilgili fikirlerinin önemli bir kesmine karşıyım, ama ben Dücane Hoca çapında ve Dücane Hoca kadar karakter sahibi bir tane daha aydın göremiyorum Türkiye'de.Celal Şengör gibi, Halil İnalcık gibi kendi alanlarında dünya çapında tanınmışlığa ve başarılara sahip aydınlarımız var ama onlar sadece kendi alanlarında başarılılar.Mesela Celal Şengör yazarken veya konuşurken ne zaman kendi alanı dışına çıksa yüz tane çam deviriyor.
Hocam,iyiki varsınız,emeğinize, yüreğinize sağlık, aç beyinlerimizi doyurmaya bıkmadan usanmadan her seferki söyleyislerinizi büyük bir açlıkla dinliyorum,lütfen bizler için her hafta yaptığınız söyleyislerinizi devam edin,biliyorum dersleriniz var yoğunsunuz ama bizleri unutmayın lütfen. Herşey gönlünüzce olsun sağlıkla ,huzurla, sevgiyle kalın.🙏
Şeker bayramı değerlendirmenizi destekliyorum,doğru buluyorum. Herkesi kapsıyor dediniz ya özellikle çocukları sevindirmek çok güzel . Güzellikleri dışlamamalıyız. Yeni deyip anlamadan dinlemeden ölçüp biçmeden değerlendirmeden karşı çıkışmamalı.
Sayin Dücane bey. Ali Şeriati hakkinda degerlendirme yapmadı iseniz, o konuda da görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Teşekkur ederiz çalişmalariniz ve gayretiniz icin..
Babili incelemek için önerebileceğiniz kaynaklar nelerdir hocam?
4 года назад+3
Gerçek bir entellektüel söyleşi.. her ne kadar itiraz ve eleştirdiğim kısımlar varsa da bu kurşun gibi ağır ve boğucu iklimde ilaç gibi geliyor insana...teşekkürler üstat..
4 года назад+1
@RuZgAr kardeş kimseyi pohpohlamam.. entelektüel tartışma düzeyi çok yüksek de ben mi farkında değilim.. yemek programlarının seviyesiz tartışma programlarının kalitesiz dizilerin gündem olduğu saçma sapan kasaba siyasetçilerinin ülkeyi yıkım arenasına çevirdikleri bir iklimde düşünce üretme çabaları değerlidir..ama siz beğenmeyebilirsiniz..
Politik olarak bir şeyin doğru olması onu entellektüel olarak da doğru kılmaz....sanırım Sokrates devleti filozofların yönetmesi gerektiği kanaatine bu ayrımın ortadan kalkması için varmıştır!? Güzel bir sohbetti, ağzınıza sağlık. Agzimizda olup bitenlerin ardındaki gerçekleri anlamlandirabilmenin kekremsi tadı kaldı hocam. Devamini bekliyoruz ...
Hocam Kur'an'da Dünyanın şekliyle ilgili bir önerme çabasının olmasına karşın bunun basit bir şekilde cevaplanamamasını veya düz denmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
@@kozmikdedektif4867 Dünya yüzeyi ilk oluştuğunda daha düzgündü, sonradan tektonik etkinliklerle dağlar vadiler platolar uçurumlar(pürüzler) oluştu. Bilgin yok, fikrin de olmasın.
اقرأ سلامي على فلان... Niçin öyleyse اقرأ على الناس أو على المؤمنين.... Demiyor. ....... ذلك Vs. Müfessirler bunu gayet tabi açıkladı. O konudaki farklılıklar meselenin genişliğini ifade eder. Kur'ân Kerîm'i Onun meşhur ma'ruf üslubu ile siyakı üzere ele alınması yerine mücerred felsefe ile değerlendirmek asla doğru değildir. ......... Bununla birlikte peygamberin Ümmi oluşunun, Onun için bir üstünlük olarak telakki edilmesi noktasındaki söylediğiniz sonuna kadar doğru.
Hocam bilginize sağlık. Lütfen daha uzun konuşun. Sıkılmadan dinliyorum
4 года назад+1
Kitab'ın hitap olduğunu anladım. Peki kalem? Alak ilk beşteki kalem ne anlama geliyor? Kalem suresi de var. Hitabın kitaba dönüştürüleceğine mi işaret eder bunlar?
Değerli hocam, bilmem mesajım size ulaşabilecek mi? Anlattıklarınız ve anlatma uğraşınız o kadar değerli ki. Anlasalar yaşadığınız sürece hep konuşun, hiç susmayın ki öğrenebildiğimiz kadar öğrenelim derlerdi. Ben Hacettepe üniversitesi felsefe mezunuyum. Din felsefesini anlatırken öyle bir kilitlenirdim ki. Söylemek istediklerimle, duymayı bekledikleri arasında sıkışır kalırdım. Allahım nefesinize kuvvet versin. Sonsuz saygılarımla.
Ernest Renana verilen cevapları değerlendirmeniz ve katkıda bulunmanız beni çok ama çok sevindirdi. Teşekkürler. Beni ilk gençlik çağımdan beri çok üzüldüğüm konuydu. Allah razı olsun senden. Ben kahreden cümle islam terakkiye manidir cümlesi die.
Muhteşem bir konuşma olmuş. Yıllardır çevremdekilere anlatamadığım şeyi 3 saatte anlatmışsınız. Ağzınıza yüreğinize sağlık. Not: Bu anlatılanları anlayabilmek için en azından %30 oranında dinler tarihi, islam tarihi ve felsefe tarihi bilmek gerekir.
İlahi olanla bilimsel olan arasındaki uyumsuzluk(tutarsızlık) varsa bunu nasıl izah edeceğiz? Din dindir bilim bilimdir demek bir şey sağlar mı? Dindar ve bilime önem veren zihin kendisini nerede konumlandiracak? İnandım kurtuldum(!) deyip bir bakıma "kocakarı imanı"na mı sahip olacağız? O zaman en başa yani hiç bilimsel bilgiye sahip olmayan ve bilime "küfr" olan bakan bakışla aynı yere dönmüş olmayacak mıyız?
Hocam Selefiler in "Allah her yerdedir diyeceksiniz de diliniz var miyor" deyişi bir surc i lisan midir? Bektaşi fikrasinda anlatilan "yok diyeceksiniz de diliniz var miyor" mu olacakti?
Umarim ileride adınıza bir eğitim vakfi kurulur ve bu anlatilarınız toplum bazinda anlam bulacak kavramlarin temel tasi olur. Bilimin, düşüncenin, felsefenin, dinin, sanatin tarihi bu vizyonla anlatildiğinda gerceklerle yuzlesme cabasinda suyu camur tortular içinde kalmişlar berrak bir hal alir. Bu ülkede o berrak zihinlere hitap eden siyasilerinin etiğinin olusmasina zemin hazırlar.
Saygıdeğer Hocam... Ahzab Suresi 40. ayette geçen "Hateme'n-Nebiyyin" ifadesi "peygamberlerin sonuncusu" demek midir yoksa "son peygamber" demek midir? Bana; metinde birinci, geleneksel algıda ikinci anlam var gibi geliyor. En iyi bildiğimiz şeyi yeniden düşünürsek? @ducane
49:20 İkra bildiğimiz manada oku yada okumak değildir, zira okuma bilmeyen insanlara oku diye mesaj iletilmez.. burada oku , mesajımı duyur aktar manasında kullanılmıştır.. Bu nedenle kuran' da ki oku, mesajımı başkasına duyur manasında kullanılmıştır.. Zira kuran sözlü bir metindir ve bu nedenle verilen mesajlar duyuru ile aktarılmaktadır.
@@killbill1372 allahı geçelim de kuran yazarı bunu "duyur" anlamında kullanıyor. İkra tebliğ et, duyur anlamında. Yoksa Oku, egitim gör, "böyük adam ol" anlamında değil.
@@randomhuman5525 Kuran ın bilimsel yorumu olamaz ama keyfe uygun yorumlar yapılabiliyor değil mi?! Kelime açık 'oku' ne demekse o anlamda. Her zaman kelimenin asıl anlamı dışında da yorumlar yapılmıştır. Fakat asıl anlam her zaman ilk ve sabit olan anlamdır.
@@hilalaydn438 Bakın o ayeti eğer okursanız aynen şunu göreceksiniz. "İkra bismi rabbikellezi halak" Oku adıyla rabbinin yaradan. Tabi Türkçede cümle böyle kurulmuyor. Tam Türkçeye düzenli bir şekilde çevirirsek: "Yaradan rabbinin adıyla oku" Şimdi anladınız mı neden sureler besmele ile yani "rahman ve rahim olan allahın adıyla" başlıyor. Çünkü ayet "rabbinin adıyla oku" diyor. Bunlar da her sûre başına besmele koyuyorlar ki rabbin adıyla okunsun. Peki bu ayetler kime okunuyor. Rab kime okunmasını yani tebliğ edilmesini/bildirilmesini istiyor? İnsanlara. Rab elçisine ayetlerimi benim adımla oku, insanlara bildir diyor ama müslümanlar okuduğundan bir şey anlamıyor. Hâla ayet eğip bükme derdindeler :) Ne diyim, kolay gelsin.
@@randomhuman5525 Kuran yalnızca kendi indirildiği çağa hitap etmez. 'oku' o an için sözlü okumadır. Ama kendi dönemi içinde dahi yazılmaya başlanmasıyla kitabe haline dönüşmeye başlamıştır. Yani oku yalnızca sözle okumak değil, okuma bilenler için gözle okumak halini de almaya başlamıştır. Peygamberimiz (savaş esirlerini okuma öğretme şartıyla bırakması yönünden) okuma-yazma öğretilmesini teşvik etmiştir. Vahiy katipliğinin varlığı sabittir. Ayrıca ayet devamında Allah ın kalemle çokça öğretmesinden, insana bilmediklerini öğretmesinden bahseder. Allah hangi insana kalemle ve bilmediklerini öğretmiştir. İlk insan olan adem e,eşyanın isimlerini öğretmesiyle paralel bir beyandır. Yoksa Allah adem dışında diğer insanlara fiilleriyle,yarattıklarıyla hidayet eder (yol gösterir), terbiye eder. Bu bağlamda devamıyla irtibatı açısından okumak öğrenmek içindir de. Kalemle ve bilmediklerimizi öğrenmekte bu okumanın içindedir. O an, zaman üzerinden düşünseniz arapça bir metni o dil sahibi olmayan birine okumanın anlaşılırlık yönünden nasıl bir katkısı olacak? Elbet onun ilmini okuyan, açıklayan bir anlayışın olması gerekiyor. Kuranın evrensel olma yönü olmasaydı devamındaki ifadeyi de yine kuranı yazmak, onun bildirdiklerini bilmek olarak düşünürdük. Ama Allah herşeyi ilmiyle yarattığını ve herşeyi kuşattığını bildirir. Ayetleri herşeyi kapsayan haliyle nasıl düşünmeyelim ki! Felsefe adına, düşünmek adına kuran üzerinde düşünmeyi yasaklama?!
Osmanlı'da medrese ve ulema dışında Arapça okuyup yazan çok az kişi vardı. toplum Türkçe okur yazar da değildi. Sıbyan mektepleri okur yazarlık kazandırmıyordu. Kuran okuma ve ilmihal bilgisi veren kurumlardı. 19. yüzyılda eğitim kalitesi arttı. ancak belirttiğiniz gibi Arapça değil Türkçe yazan ve anlayanlar toplumun çoğunluğu olmadılar.
Hocam, enfes bir söyleşi idi çok teşekkürler. Yöntem konusunu derinleştirmek için sizden bir ricam olacak: din ve bilim karşıtlığını ontoloji- epistemoloji-metodoloji seviyelerinde konumlandırdığınız bu izlekte, karşıtlık olmayan bir nokta varsa o da ikisinin de toplumsal düzeni tesis etmeye çalışmasıdır. Tartışmayı bir adım öteye götürsek ve düzenin yerine kaosu ve değişimi koymak istesek, o zaman karşıtlıkları nasıl kurarsınız ve yönteme dair ne söylersiniz? Post-truth kavramını konuşmaya başladığımız şu günlerde bu konuya vakit ayırmanızı rica ediyorum. Teşekkür ederim
Merhaba dücane hocam. Ben iyi bir imam hatip lisesinde okuyan bir gencim. Videolarınızı düzenli bir şekilde izliyorum fakat kafam karıştı. Ben akaid fıkıh kelam dersi almış kalburüstü denebilecek bir dini birikime sahip biriyim. Hakkı bulmam için bana/bize ne önerirsiniz. Şimdiden teşekkürelr
İslam Tarihi Ansiklopedisi’nde Ernest Renan’dan bir kesit: “ Çocukluğu ve almış olduğu çelişkili eğitim onun bütün hayatında belirleyici rol oynayacaktır. Treguier’de bir Katolik okulunu bitirdi, ardından dinî tahsil için Paris’e gitti. Nicolas-de-Chardonnet Katolik Semineri’nde üç yıl kaldıktan sonra Saint-Sulpice’e kaydoldu; burada felsefe, ilâhiyat, tarih ve Doğu dilleri (İbrânîce, Keldânîce, Arapça) okudu. Bu yoğun dinî ve din dışı tahsili onun ilerideki çelişkilerini ve zamanla dinlere karşı şüpheciliğini hazırladı. “
“Kayıp Aydınlanma - Arap Fetihlerinden Timur’a Orta Asya’nın Altın Çağı” S. Frederick Starr Arab’ın çiçeği burnunda siyasi iktidarı ile Orta Asya’nın kadim kozmopolit kültürünün karşılaşması sonucu ortaya çıkan aydınlanmanın incelenmesi. Hoca konuya kısmen değindi, bu eseri buraya not düşmek istedim.
Hocam aklına sağlık. Ticaret ile uğraşıyorum. 1985 yılın dan bu yana sadece meal okuyan ve hep arzum sadece kelimenin en yakın Türkçesi ama hep yorum veya bir kaç çeviri den kopyalanmış mealler.
Muhteşem. Çok faydalandım. Bilgelik düzeyinde bir anlatım. Üstelik gayesi ne ego ne kibir. Kaybolan yıllarını başkakarına hediye çabası. Böyle olunca o yıllar kaybolmamış da oluyor. Teşekkürler
dediğiniz gibi, kazanılmış yüzlerce yıl bile oluyor denebilir.. yine de dinleyici için denize daldırılan bir kova, ve o kovanın alabileceği kadar bu anlatım. Hocanın geçtiği yollardan geçmeden, okudukları okunmadan tam olarak ne dediği anlaşılamaz.
Seker Bayraminiz kutlu olsun... Yola din ile cikip, gercek aydinliga adin atan bir dusunur olarak, son gunlerde en fazla dinledigim ve bilgilmi arttirmaya calistigim insansiniz... Durust, hele de kendine durut olmak cok buyuk bir cesaret... Cesur ve duirust oldurgunuz icin sizi kutluyor ve tesekkur ediyorum...
dergipark.org.tr/tr/pub/divan/issue/25931/273202 www.divandergisi.com/tr/Dergi/Makale/2/12 Ernest Renan ve "reddiyeler" bağlamında İslâm-bilim tartışmalarına bibliyografik bir katkı Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
Hoca bence çok büyük bir değer bizim topraklar için, hatta tüm dünya için... Çünkü hem geçmişin hem de günümüzün (neredeyse bütün coğrafyanın) algılayışını aktarıyor: İnsanlık tarihinde Dücane hoca hem filozof hem felsefe tarihçisi olarak çok önemli bir köprü olmayı başarmıştır. Yaşı ilerlemesine rağmen günümüzü çok iyi okuyup biz gençlere (düşünüp sorgulayanlara) RUclips üzerinden ulaşmayı başarmıştır ki çok iyi etmiştir. Çünkü çıktığı programların sunucularının hiçbiri onun kalibresine yaklaşamadığı için akışı bozan sorular sormaktaydılar. O yüzden felsefe yapmak zor oluyordu, ama burada tam olarak ciddi bir beynin felsefe yaptığına tanık oluyoruz ki bu insanlık tarihinde herhangi bir toplumda çok nadir gerçekleşen bir olaydır. Bunun kıymetini bilmeliyiz! Programın ağır gitmesinin sebebi de budur, kendisinin dediği gibi... Bakın felsefe tarihi anlatmıyor sadece, felsefe yapıyor bu inanılmaz bir şey... Çünkü bunu yapabilecek seviyeye gelmek çok ama çok zor, çok büyük sabır, mücadele gerektiren ve bir ömre bedel olan bir serüven bu...
bakın adam en başta dedi ki:Kuranı yorumlamayı güdüleyen ana etmende belli bir yorum psikolojisini çözümlemek.Aksi halde ne demek istediğimi anlamayacaksınız. Yani hocanın anlattıklarından din'e saldırmayın.
Hocam selamlar🌿dinledim diktla, bilgim kısıtlı,türkçemde öyle yinede anlamaya çalıştım. Sizden yardım isticem arapça bilmiyorum tefsirler, mealer çok ben Kurranı okumak ve anlamak istiyorum napıcam nası anlayacam? Yaşım 60 bi önür ölilere ve sayre okudum!!Makedonyadan selam ve saygılar günderiyorum.
İster kızın ister kufredin ama bende size kıza kıza buraya kadar geldim bu kadar bilgiye mantığa rağmen vahiy ve Kur'an'a inanıyorum diyorsanız yaşamak benim için zulüm artık.
Okumadan müslüman namaz kılmaya çalışan inanan biri iken kandırilmanin öfkesi sakaklarimda atarken hiç düşünmeden löp löp et yerken düşünmeye başlayınca ateist bir vegan oldum.
24:50 Îslam terakkiye engel değil mi sizce?Bu tespit cok isabetli bir tespit bence.Bu konuyu M.Kemalin'de sıkça dile gitirdiği söylenir.100 yıl sonra bugün bu sorunun cevabı Îcin islam coğrafyasna bakmak yeterli.Ama tabi 'Gerçek islam bu değil'de mi :)
@@omerkucuk7916 Sizr daha büyük bir akılsızlık anlatayım ozaman:O Bahse konu dönem,Doğrudur yalnız gelişimini doğru okumak lazım.Îslamın cihat anlayışla çölden cıkan gürüh akabinde Îran,Türk,Roma,Yunan vs bütün kadim kültürlerle tamasa geçti,bu kültürlerden beslendi ve tabi ilaveler yaptı geliştirdi.Bu Îslamın makbul bir anlayış,Tanrı kelamı vs olmasyla ilgili değil.Bu durum 1500_600 lerle sona ermiştir.Artık tetikleyici unsur değil ayak bağıdır.Tabi angaje olmuş ve hurafeyle yoğrulmuş bir lop bunu farkedemez.
@@omerkucuk7916 Îskandinav ülkelerini neden örnek vermedin? Ha onlar "batmıştı'değil mi? Neye inanıyorsan ona benzersin dostum.Dinler durağandır dogmatiktir bu yüzden birkaç bin yılda ayağa düşer,tarihe bak yüzlerce örneği var.Ama senki öyle olmaz şüphesiz,çünki senin dinin en en endir.
@@ali08281 Vardır kardeşim;Kişi hayata bakışını,kadına bakışını,ötekine bakışını inancına göre belirler.Hatta kıcını nasıl yıkayacağından tutta,nasıl sex yapacağına kadar müdahil olan inançlar var.Sonra bu kişiler toplumu oluşturur.Dini bilgi değişmez dogmatiktir.Değişen insani değer ve teknoloji ile dogmatik bilgi arasında tepinir durursunuz.Îsveç,Norveç,Fillandiya,Hollanda,Avusturalya buralar %90 üzeri seküler ve insani değer ler kadnhaklarï sv hepsinde ilk sıradalar.Hadi sen şimdi Halk ve özgürlükler,kadın hakları,fırsat eşitliği gibi konularda ilk 50/de olan bir tek islam ülkesi göster.Ama onlar gerçek islamı bilmiyor değil mi? Hatta arap yarım adasında bile anlaşılmıyor bu din birtek sen doğru anlıyorsun.
videoyu hızlandıranlar, meselenin özünü kaçırıyorsunuz, günümüzün söylenen üzerine düşünmeden tüketmek alışkanlığından olsa gerek, hoca hızlı konuşsa derinlik de kaybolur,
Bazı yorumları beğenmişsiniz umarım buna da cevap verirsiniz. Şunu merak ediyorum İslam aleminin durumu bugün olduğu gibi zelil bir halde olmasaydı, belli bir zaman diliminde olduğu gibi parlak dönemini bu asırda da artırarak devam ettirebilseydi, mesela İstanbul dünyanın ilim ve kültür başkenti olsaydı, tüm dünyada bilim ve teknolojinin çekim merkezi olsaydı yine de İslama ve İslamın ilim anlayışına bakışınız şimdiki gibi mi olurdu? Ben şahsen böyle olacağını düşünmüyorum ve şuna inanıyorum, insanın içinde yaşadığı zaman dilimi ve anlayış biçimleri onun salt felsefe yapma ve hakikat peşinde koşma gibi arzularına perde olabiliyor. Bir insan çok zeki ve çok donanımlı olsa da bu vartadan kurtulması zor oluyor...
Bende size Hegel'in dediği gibi diyorum. "Herhangi bir felsefenin kendi çağına özgü dünyayı aşabildiğini hayal etmek bir kimsenin rodosu sıçrayıp aşabileceğini sanması saçma bir şeydir." Yani diyorum ki; yaptığınız hakikati arama çabasından ziyade zamana ve içinde bulunduğumuz şartlara uygun fikir üretme çabası olarak görülebilir. Soruma ben cevap vereyim. İstanbul İslamî bir ilim merkezi ve çekim noktası olabilseydi şayet siz de bu eleştirilerilerinizi yapmazdınız, yapamazdınız..
Açıkçası bir tabir vardır ''duvara girdim'' ama öyle yada böyle bir çözüm lazım Bu şekildede gidmez gidmiyor Bu arada hocaya burdan selamlar, bence ''Hakikati Öğrenmek, Bilmek İsteyenler'' için bir kaç kitap ve alınmasını tavsiye ettiği dersler içeren özel bir video hazırlarsa iyi olur Hazırlamasada yinede teşekkürler.
حقيقة Hakikat kelimesi değiştirilemez oynatılamaz gerçek anlamında bir kelimedir Herşey hakkında sabah kadar tartışa bilinir ama insanın varlığı bir hakikattir Vahiy bir imgedir ussal anlamda ne kanıtlana bilinir ne de çürütüle ya inanırsın ya da inanmaz Aynı zamanda biliminde şu an kabul görünen big bang teoriside ne kadar ussal tartışılır Evrenin başlangıcı olarak durduk yerde olmuş bir patlamayı göstermekten bahsediyorum, boşluğun içinde Ayrıca boşluk nedir bundan hiç bahsedilmiyor, hiçlik mi yoksa karanlık madde mi? karanlık madde ise bu karanlık madde nasıl ortaya çıktı?
@kazım ahmet Doğrusu bakış açın tartışmaya değer Ama benim kastım cündioğlunun hakikati bildiği değil araştırdığı Buna bizden önce başladığı için bize tavsiyelerde bulunması Hakikate gelince insan ister bir tanrıya inansın ister inanmasın, şu bir gerçek ki nihai hakikat bizim hakikat sınırlarımızın dışında tavsiyenede bakacam (Hume'un induction problemi)
@kazım ahmet Haklı olabilirsin ama kimseyi kesin bir şekilde yargılamak doğru değil Bu kör dünyada nihayetsiz doğru bildiğimiz yolda yürürüz yoldan sapanıda olur geri dönenide hiç yola çıkmamaş olanıda Benim iki kuruşluk bilgimle ulaşabildiğim en iyisi bu Daha iyisi var ise sen söyle bana
Suphi Ali bizim hakikat sinirlarimizin disinda derken ne kasdediyorsun? su an icin bilmedigimizi mi yoksa asla kavrayamayacagimizi mi? asla kavrayamayiz demek icin hukum icerdiginden bilimsel ispati gerekir. bence bir surec sozkonusu. nihai hakikate kafa yormak icin henuz cok erken gibi.
@@ercanonge527 Şu anki mantık çerçevesinde asla kavrayamayacağımız anlamında Çünki bizler bedenen maddeyiz ve maddesel düşünüyoruz Halbuki evrenin başlangıcını anlamak için madeden ötesini görmek gerek yani demem o ki big bang teorisi durduk yerde oluşan bir patlamdan bahseder Stephen hawking bunun olabileceğini söyler, buna verdiği misalde ''Düz bir alan düşünün ve elinde kürek olan bir adam, adam büyük bir çukur açsın'' şeklinde yani toprak nötrdür çukur eksi çukurdan çıkan toprak yığını artı yükü temsil eder Tamamda yahu verdiğin örnekte adama sorarlar toprakla hiçliği mi bir tutuyorsun yoksan karanlık maddeden mi bahsediyorsun? Öylese karanlık madde nerden çıktı nasıl var oldu? Sonuçta bizler maddenin varlığını madde ile açıklıyoruz ve bu seferde o nasıl var oldu şeklinde bir soru çıkıyor ve bu tekrarlana duruyor sonu ilkel olan şu meselede duruyor ''Hiçlikten var Olmak''
Tabi tanrı var mı sorusu da aynı şekilde karşı bir duruşu ortaya çıkarıyor. Tanrı varlık mı ki ona vardır diyelim. Ayni sekilde yok da denmesi varlık vasfınq işarwt eder. Varlık için vardır veya yoktur diyebiliriz.
DÜ-CANE=İKİ CAN.İKİ DÜNYA.DOĞU-BATI..ORTASI NERESİ?.. İSTANBUL..DÜCANE=İKİ DÜNYAYA AYAĞINI SAĞLAM BASAN GÜZEL CAN...BEN O GÜZEL CANI ÇOK SEVİYORUM..KENDİ CANIM GİBİ BELLİYORUM..BENİM CANIMA CAN KATIYOR...'CANIMA BİR MERHABA SUNDU EZELDEN ÇEŞM-İ YAR..ÖYLE BİR MEST OLDUM Kİ GAYRIN MERHABASINI BİLMEDİM'...YANİ DÜCANE HOCADAN BAŞKASI KESMİYOR KESMİYOR :)))
3 saate yakın izledim de Hegelci bir mantıkla konunun bugün geldiği noktaya ilişkin güzel bir açıklama yapılmış ama entellektüel olarak neden Kuranın Bilimsel Yourumunun yapılamaması anlatılamamış. Devam videosu çekilerek bu konu açıklanmalı. Bu haliyle Netflix dizileri gibi. Saatlerce başında duruyorsun ama bu bana ne kattı şimdi sorusuna cevap bulamıyorsunuz.
Hocam kuran bulunduğu sosyolojiyi etkilediği kadar aynı oranda etkilenmiştir .Kölelik , cariyelik o dönemki toplumda olmasa Kuran'da bu konulara ilişkin ayet ve emir inmesi saçma olurdu .Bu mantıkla yola cikarsak günümüzdeki sosyolojide bu ayetlerin herhangi bir uygulanış sahası kalmadı . Bu konu kafamı çok karıştıriyor açıkçası
Şeker bayramı mevzuunda , daha kapsayıcı bir ifade olduğunu söylediniz. Kapsayıcı ve şirin gözükme çabasına girişirken diğer yandan Ramazan Bayramı kimliğini dejenere etmiş olmuyor muyuz?
Hala hayatta iken söyleyeyim hocam,sizin kıymetinizi biliyoruz, bu ulkenin gençleri olarak bizim icin bulunmaz bir degersiniz.
Çok düzeyli, çok derin, fevkalade tespitler içeren bir konuşmaydı.tek bir cümlesi bile kaçırılmaması gereken bir konuşma. Bu kadar çok tespit ancak analitik bir düşüncenin eseri olabilir.Ancak yöntemli bir yaklaşımla buralara ulaşılabilir. İnsan ancak kendini özgürlük ortamında soyutlama ile buralara getirebilir. Çabanız, emeğiniz, cesaretiniz, bilginiz topluma ışık tutuyor. Çok sağolun.
Yorum yapabilecek bilgi ve düşünceye sahip olmadığım için çok üzgünüm,,dinlemek güzeldi.
@Düşün Biraz mürşidi kamil olmanın başlangıcı budur kardeşim öğrendikçe cehlinin farkına varmak olgunluk gerçek manada budur zaten selamlar.
Bilmediğini itiraf edebilen bir insana şahit olduğum için mutluyum. Teşekkürler ercan. 🙃
@Düşün Biraz dostum can yaktın 👌
Bakmazlarmi göge.. . Su kursun kalemin bir yaraticisi varsa, böyle muazzam yaratilmis insanin... . Emin Isik hoca bu isi iyi yapiyordu, ebabil kuslari ucakmis, filler tankmis.. vs.
Pandeminin en büyük faydası nedir deseler , Dücane hocanın youtube a katılması derim. İyi ki varsın hocam
Ağzınızdan çıkan her kelime, çıkış şekli, tonlaması, her şeyi o kadar özenli, dolu ve anlamlı ki...
Daha iyi anlatılamazdı. Ağzına sağlık Dücane Cündioğlu, iyi ki varsın.
Ufuk açıcı ve dürüst konuşmalarınız, çalışmalarınız konusunda sizi çok beğendim. Anlatımınızda kafamdaki sorulara dürüst ve tutarlı cevaplar bulduğum için size teşekkür ederim. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
Baştan sona harika idi....Aklınıza,Gönlünüze,Nefesinize Sağlık 🙋🏼😇
Dücane hocam, yavaş yavaş ve lezzetine vararak aydınlanmaktayım. Konu seçimlerinizdeki bağlam örüntüsü, anlatımınızı detaylandırışınız(felsefi ve mantıksal), ışığı sızdırırkenki sabrınız ve özellikle de kelime seçiminizdeki itinayı takdirle takip etmekteyim.
Birikiminize gıpta ve emeklerinize saygıyla selamlıyorum sizi.
Müteşekkirim.
Düşünce dünyama büyük katkısı olan birisiniz. Ayağınıza taş değmesin.🖤
Teşekkürler , önce Aydın Ahlakınıza , sonra bizi Aydınlatma sebebinize . Var olun , Sağ olun ...
Cok faydali bir konusma. Devaminin gelmesini isterim.
Teşekkürler.
Merhaba Dücane bey Sizden öğrendiklerimle , Prof. Gönül Tekin den ve Prof. Kürşat Demirci den öğrendiklerimi birleştirince ; geçmişi , bugünü daha iyi anlıyorum. Eminim siz benden bu bilim insanlarını daha iyi biliyorsunuz. Ancak ben , siz ve bu iki düşünürün birbirlerine katkı yapmaları veya tartışmaları mümkün olsa her üçünüze ve tüm insanlığa çok faydalı olur diye düşünüyorum. Saygılarımla. Sağlıcakla kalın.
Hocam 3 saat nefes tukettiniz agziniza saglik hic sıkılmadan dinledik
Ayda bir defa olmak üzere toplamda üç defa dinledim, her dinlediğimde daha iyi idrak ettim. Çok teşekkür ederim.
Farabi’nin bu konu hakkında yazdığı kitabın adını paylaşabilir misiniz?
Yani ne diyeceğimi bilemiyorum. Muazzam harikulade efsane. Herşey daha da berraklaştı zihnimde. Çok teşekkür ediyorum hocam hürmetler
Hocam çok teşekkür ederim, sağolun var olun.Ben sizi yaklaşık 10 yıl önceki konuşmalarınızdan dolayıkendi cahilliğime bakmadan çok eleştiren bir kişiydim, hakkınızı helal edin.
On yıl önceki hoca ile bugünkü hoca aynı düşüncede değil.
Kendisi de bunu kabul ediyor.
@@eyupgulcin7482 Hocanın fikir değiştirip değiştirmemesini bilmem ama bu kadar birikim on yılda olmaz.O zamanlar bendeki zır cahil cesaretine şimdi kendim bile hayranım.
@RuZgAr Şu adamın bildiklerinin milyonda birini biliyor olsaydın böyle bir yorum yapmazdın.Ben de tasavvufla ilgili fikirlerinden dolayı 10 yıl önce aynı senin gibi sallıyordum Dücane Hocaya, hala tasavvufla ilgili fikirlerinin önemli bir kesmine karşıyım, ama ben Dücane Hoca çapında ve Dücane Hoca kadar karakter sahibi bir tane daha aydın göremiyorum Türkiye'de.Celal Şengör gibi, Halil İnalcık gibi kendi alanlarında dünya çapında tanınmışlığa ve başarılara sahip aydınlarımız var ama onlar sadece kendi alanlarında başarılılar.Mesela Celal Şengör yazarken veya konuşurken ne zaman kendi alanı dışına çıksa yüz tane çam deviriyor.
@RuZgAr Gürkan Engin'in videolarını mı izleyip buraya damladın??Adamın videolarına cevap yazıyorum cevaplarım görünmez oluyor, neden acaba?
54:41 "işte o matematiksel mucizeler filan falan çıkaranların kafa böyle çalışıyor" bu beni koparttı.. Sesli güldüm.. Sen çok yaşa Dücane Cündioğlu..
Dücane Hoca beynimize şaplama vurdu. Konuşma bitince kalakaldım. İyi ki varsınız.
Video hızı 1,5 yapınca süper akıcı bir konuşma oluyor herkese tavsiye ederim :)
😃 Ben 1.25
Y * C * K 1,5 yapınca Dücane hoca bir anda Fatih Altaylı oluyor :)
Arkadaşım arıza mısınız? 1,5, 2,5, 3,5 atarak izleme tavsiyenizi lütfen kendinize bırakın.
her videonun altına saçma sapan yorumlar yazmak zorunda mısınız?
Ramazan Etkar tamam kendime saklarım sen üzülme arkadaşım sıkma canını yeterki
Hocam katil butonu yapin halka acik konusamadiginiz konularda katila ozel bi konusma yapabilirsiniz bence zor olmayacaksa.
Hocam,iyiki varsınız,emeğinize, yüreğinize sağlık, aç beyinlerimizi doyurmaya bıkmadan usanmadan her seferki söyleyislerinizi büyük bir açlıkla dinliyorum,lütfen bizler için her hafta yaptığınız söyleyislerinizi devam edin,biliyorum dersleriniz var yoğunsunuz ama bizleri unutmayın lütfen.
Herşey gönlünüzce olsun sağlıkla ,huzurla, sevgiyle kalın.🙏
Muhtesem , olculu bir anlatim. Hayran kaldim.
Şeker bayramı değerlendirmenizi destekliyorum,doğru buluyorum. Herkesi kapsıyor dediniz ya özellikle çocukları sevindirmek çok güzel . Güzellikleri dışlamamalıyız. Yeni deyip anlamadan dinlemeden ölçüp biçmeden değerlendirmeden karşı çıkışmamalı.
Hocam,ağzınıza sağlık..Çok teşekkür ederim..🙇♂️
Sağolun varolun engin bilgilerinize muhtacız.
Sayin Dücane bey. Ali Şeriati hakkinda degerlendirme yapmadı iseniz, o konuda da görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok memnun oluruz. Teşekkur ederiz çalişmalariniz ve gayretiniz icin..
Hocam hürmetler Mustafa hocayla aşağı yukarı aynı düzlemdesiniz aydınlanmak nedir aydın kimdir sorusuna cevap gibisiniz
Mustafa hoca kim acaba
@@nurtenkutlu5451 Mustafa Öztürk'ü kastediyor sanırım.
Bu konu kadim ve çok önemli. Değerli hocamız bu konuda bir kitap yazarsa bizler de derinlemesine bilgi sahibi olabiliriz.
Agziniza saglik her zamanki gibi aydinlatici oldu🙏🙏
Babili incelemek için önerebileceğiniz kaynaklar nelerdir hocam?
Gerçek bir entellektüel söyleşi.. her ne kadar itiraz ve eleştirdiğim kısımlar varsa da bu kurşun gibi ağır ve boğucu iklimde ilaç gibi geliyor insana...teşekkürler üstat..
@RuZgAr kardeş kimseyi pohpohlamam.. entelektüel tartışma düzeyi çok yüksek de ben mi farkında değilim.. yemek programlarının seviyesiz tartışma programlarının kalitesiz dizilerin gündem olduğu saçma sapan kasaba siyasetçilerinin ülkeyi yıkım arenasına çevirdikleri bir iklimde düşünce üretme çabaları değerlidir..ama siz beğenmeyebilirsiniz..
Politik olarak bir şeyin doğru olması onu entellektüel olarak da doğru kılmaz....sanırım Sokrates devleti filozofların yönetmesi gerektiği kanaatine bu ayrımın ortadan kalkması için varmıştır!?
Güzel bir sohbetti, ağzınıza sağlık. Agzimizda olup bitenlerin ardındaki gerçekleri anlamlandirabilmenin kekremsi tadı kaldı hocam. Devamini bekliyoruz ...
Hocam Kur'an'da Dünyanın şekliyle ilgili bir önerme çabasının olmasına karşın bunun basit bir şekilde cevaplanamamasını veya düz denmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
@@kozmikdedektif4867 Dünya yüzeyi ilk oluştuğunda daha düzgündü, sonradan tektonik etkinliklerle dağlar vadiler platolar uçurumlar(pürüzler) oluştu. Bilgin yok, fikrin de olmasın.
@@kozmikdedektif4867 Hakaretim için özür dilerim. Aşırı tepkimin nedeni ise şu, yanlış bilgi üreten ve yayanlara öfke duyuyorum.
اقرأ سلامي على فلان...
Niçin öyleyse
اقرأ على الناس
أو على المؤمنين....
Demiyor.
.......
ذلك
Vs.
Müfessirler bunu gayet tabi açıkladı.
O konudaki farklılıklar meselenin genişliğini ifade eder.
Kur'ân Kerîm'i
Onun meşhur ma'ruf üslubu ile siyakı üzere ele alınması yerine mücerred felsefe ile değerlendirmek asla doğru değildir.
.........
Bununla birlikte peygamberin Ümmi oluşunun, Onun için bir üstünlük olarak telakki edilmesi noktasındaki söylediğiniz sonuna kadar doğru.
Üstad seni her dinlediğimde zihnimde acayip çağrışımlar oluyor ağzına sağlık çok şey öğretiyorsun. Teşekkürler
Hocam bilginize sağlık. Lütfen daha uzun konuşun. Sıkılmadan dinliyorum
Kitab'ın hitap olduğunu anladım. Peki kalem? Alak ilk beşteki kalem ne anlama geliyor? Kalem suresi de var. Hitabın kitaba dönüştürüleceğine mi işaret eder bunlar?
Değerli hocam, bilmem mesajım size ulaşabilecek mi? Anlattıklarınız ve anlatma uğraşınız o kadar değerli ki. Anlasalar yaşadığınız sürece hep konuşun, hiç susmayın ki öğrenebildiğimiz kadar öğrenelim derlerdi. Ben Hacettepe üniversitesi felsefe mezunuyum. Din felsefesini anlatırken öyle bir kilitlenirdim ki. Söylemek istediklerimle, duymayı bekledikleri arasında sıkışır kalırdım. Allahım nefesinize kuvvet versin. Sonsuz saygılarımla.
Hocam mülk 5in tefsirini nasıl yaparsınız?
Teşekkür ediyorum.
Hocam çok yalın ve anlaşılabilir bir dil kullanıyorsunuz. Konulara da oldukça hakimsiniz..
Harikasınız..
Ernest Renana verilen cevapları değerlendirmeniz ve katkıda bulunmanız beni çok ama çok sevindirdi. Teşekkürler. Beni ilk gençlik çağımdan beri çok üzüldüğüm konuydu. Allah razı olsun senden. Ben kahreden cümle islam terakkiye manidir cümlesi die.
iyki varsınız. Sizi dinleyerek zihin dünyasında detoks yapanlardan biriyim. Varolunuz...
Hocam ameliyat aspirin benzetmesi harikaydı.
♥️ Teşekkürler
İlk 18 dakikada 8-9 reklam girdi bu normal mi? Video devamlı kesiliyor :((
çok ama çok teşekkür ederim..sağlıcakla kalın..
Ey hakikâtı arayanlar! Aramaya devam yeni perspektifler bizleri bekliyor :))
Muhteşem bir konuşma olmuş. Yıllardır çevremdekilere anlatamadığım şeyi 3 saatte anlatmışsınız. Ağzınıza yüreğinize sağlık.
Not: Bu anlatılanları anlayabilmek için en azından %30 oranında dinler tarihi, islam tarihi ve felsefe tarihi bilmek gerekir.
İlahi olanla bilimsel olan arasındaki uyumsuzluk(tutarsızlık) varsa bunu nasıl izah edeceğiz? Din dindir bilim bilimdir demek bir şey sağlar mı? Dindar ve bilime önem veren zihin kendisini nerede konumlandiracak? İnandım kurtuldum(!) deyip bir bakıma "kocakarı imanı"na mı sahip olacağız? O zaman en başa yani hiç bilimsel bilgiye sahip olmayan ve bilime "küfr" olan bakan bakışla aynı yere dönmüş olmayacak mıyız?
Hocam Selefiler in "Allah her yerdedir diyeceksiniz de diliniz var miyor" deyişi bir surc i lisan midir? Bektaşi fikrasinda anlatilan "yok diyeceksiniz de diliniz var miyor" mu olacakti?
Umarim ileride adınıza bir eğitim vakfi kurulur ve bu anlatilarınız toplum bazinda anlam bulacak kavramlarin temel tasi olur. Bilimin, düşüncenin, felsefenin, dinin, sanatin tarihi bu vizyonla anlatildiğinda gerceklerle yuzlesme cabasinda suyu camur tortular içinde kalmişlar berrak bir hal alir. Bu ülkede o berrak zihinlere hitap eden siyasilerinin etiğinin olusmasina zemin hazırlar.
Saygıdeğer Hocam...
Ahzab Suresi 40. ayette geçen "Hateme'n-Nebiyyin" ifadesi "peygamberlerin sonuncusu" demek midir yoksa "son peygamber" demek midir?
Bana; metinde birinci, geleneksel algıda ikinci anlam var gibi geliyor.
En iyi bildiğimiz şeyi yeniden düşünürsek?
@ducane
Helal olsun sana, dolu dolu bir video, yılların emeğinin özeti
Yine Dücane hocaya aklımla sorularla geldim. Videoyu izledim. Şimdi aklımda daha çok soru var.
49:20 İkra bildiğimiz manada oku yada okumak değildir, zira okuma bilmeyen insanlara oku diye mesaj iletilmez.. burada oku , mesajımı duyur aktar manasında kullanılmıştır..
Bu nedenle kuran' da ki oku, mesajımı başkasına duyur manasında kullanılmıştır..
Zira kuran sözlü bir metindir ve bu nedenle verilen mesajlar duyuru ile aktarılmaktadır.
Allah duyur kelimesini bilmiyormuymuş?😎
@@killbill1372 allahı geçelim de kuran yazarı bunu "duyur" anlamında kullanıyor. İkra tebliğ et, duyur anlamında.
Yoksa Oku, egitim gör, "böyük adam ol" anlamında değil.
@@randomhuman5525 Kuran ın bilimsel yorumu olamaz ama keyfe uygun yorumlar yapılabiliyor değil mi?! Kelime açık 'oku' ne demekse o anlamda. Her zaman kelimenin asıl anlamı dışında da yorumlar yapılmıştır. Fakat asıl anlam her zaman ilk ve sabit olan anlamdır.
@@hilalaydn438 Bakın o ayeti eğer okursanız aynen şunu göreceksiniz. "İkra bismi rabbikellezi halak" Oku adıyla rabbinin yaradan. Tabi Türkçede cümle böyle kurulmuyor. Tam Türkçeye düzenli bir şekilde çevirirsek: "Yaradan rabbinin adıyla oku"
Şimdi anladınız mı neden sureler besmele ile yani "rahman ve rahim olan allahın adıyla" başlıyor.
Çünkü ayet "rabbinin adıyla oku" diyor.
Bunlar da her sûre başına besmele koyuyorlar ki rabbin adıyla okunsun.
Peki bu ayetler kime okunuyor. Rab kime okunmasını yani tebliğ edilmesini/bildirilmesini istiyor?
İnsanlara.
Rab elçisine ayetlerimi benim adımla oku, insanlara bildir diyor ama müslümanlar okuduğundan bir şey anlamıyor. Hâla ayet eğip bükme derdindeler :)
Ne diyim, kolay gelsin.
@@randomhuman5525 Kuran yalnızca kendi indirildiği çağa hitap etmez. 'oku' o an için sözlü okumadır. Ama kendi dönemi içinde dahi yazılmaya başlanmasıyla kitabe haline dönüşmeye başlamıştır. Yani oku yalnızca sözle okumak değil, okuma bilenler için gözle okumak halini de almaya başlamıştır. Peygamberimiz (savaş esirlerini okuma öğretme şartıyla bırakması yönünden) okuma-yazma öğretilmesini teşvik etmiştir. Vahiy katipliğinin varlığı sabittir. Ayrıca ayet devamında Allah ın kalemle çokça öğretmesinden, insana bilmediklerini öğretmesinden bahseder. Allah hangi insana kalemle ve bilmediklerini öğretmiştir. İlk insan olan adem e,eşyanın isimlerini öğretmesiyle paralel bir beyandır. Yoksa Allah adem dışında diğer insanlara fiilleriyle,yarattıklarıyla hidayet eder (yol gösterir), terbiye eder. Bu bağlamda devamıyla irtibatı açısından okumak öğrenmek içindir de. Kalemle ve bilmediklerimizi öğrenmekte bu okumanın içindedir. O an, zaman üzerinden düşünseniz arapça bir metni o dil sahibi olmayan birine okumanın anlaşılırlık yönünden nasıl bir katkısı olacak? Elbet onun ilmini okuyan, açıklayan bir anlayışın olması gerekiyor. Kuranın evrensel olma yönü olmasaydı devamındaki ifadeyi de yine kuranı yazmak, onun bildirdiklerini bilmek olarak düşünürdük. Ama Allah herşeyi ilmiyle yarattığını ve herşeyi kuşattığını bildirir. Ayetleri herşeyi kapsayan haliyle nasıl düşünmeyelim ki! Felsefe adına, düşünmek adına kuran üzerinde düşünmeyi yasaklama?!
1.31.53. saniyedeki konuşma hem güldürdü hem 'cidden....' dedirtti , iyi ki varsınız.
Hocam ,okuma yazma bilmeyen sözlü kültür e 'ın en kutsal kitab ta kitabeye yazmaya ,yazıta vurgu yapan hitap i nasıl anlayabiliriz
Osmanlı'da medrese ve ulema dışında Arapça okuyup yazan çok az kişi vardı. toplum Türkçe okur yazar da değildi. Sıbyan mektepleri okur yazarlık kazandırmıyordu. Kuran okuma ve ilmihal bilgisi veren kurumlardı. 19. yüzyılda eğitim kalitesi arttı. ancak belirttiğiniz gibi Arapça değil Türkçe yazan ve anlayanlar toplumun çoğunluğu olmadılar.
Hocam başarı hırs para vs bu konuda bir paylaşım yapsanız
Samimiyetinizi hissediyorum ve cesaretinize hayranım ve sunum tarzınız o kadar güzel ki... teşekkür ediyorum 🙏🏻🧿❤️
Hocam, enfes bir söyleşi idi çok teşekkürler. Yöntem konusunu derinleştirmek için sizden bir ricam olacak: din ve bilim karşıtlığını ontoloji- epistemoloji-metodoloji seviyelerinde konumlandırdığınız bu izlekte, karşıtlık olmayan bir nokta varsa o da ikisinin de toplumsal düzeni tesis etmeye çalışmasıdır. Tartışmayı bir adım öteye götürsek ve düzenin yerine kaosu ve değişimi koymak istesek, o zaman karşıtlıkları nasıl kurarsınız ve yönteme dair ne söylersiniz? Post-truth kavramını konuşmaya başladığımız şu günlerde bu konuya vakit ayırmanızı rica ediyorum. Teşekkür ederim
Hocam bir daha ki canlı yayın ne zaman?
hocam video neden baştan başlamıyor.
Merhaba dücane hocam. Ben iyi bir imam hatip lisesinde okuyan bir gencim. Videolarınızı düzenli bir şekilde izliyorum fakat kafam karıştı. Ben akaid fıkıh kelam dersi almış kalburüstü denebilecek bir dini birikime sahip biriyim. Hakkı bulmam için bana/bize ne önerirsiniz. Şimdiden teşekkürelr
İslam Tarihi Ansiklopedisi’nde Ernest Renan’dan bir kesit: “ Çocukluğu ve almış olduğu çelişkili eğitim onun bütün hayatında belirleyici rol oynayacaktır. Treguier’de bir Katolik okulunu bitirdi, ardından dinî tahsil için Paris’e gitti. Nicolas-de-Chardonnet Katolik Semineri’nde üç yıl kaldıktan sonra Saint-Sulpice’e kaydoldu; burada felsefe, ilâhiyat, tarih ve Doğu dilleri (İbrânîce, Keldânîce, Arapça) okudu. Bu yoğun dinî ve din dışı tahsili onun ilerideki çelişkilerini ve zamanla dinlere karşı şüpheciliğini hazırladı. “
“Kayıp Aydınlanma - Arap Fetihlerinden Timur’a Orta Asya’nın Altın Çağı” S. Frederick Starr
Arab’ın çiçeği burnunda siyasi iktidarı ile Orta Asya’nın kadim kozmopolit kültürünün karşılaşması sonucu ortaya çıkan aydınlanmanın incelenmesi. Hoca konuya kısmen değindi, bu eseri buraya not düşmek istedim.
Hocam aklına sağlık. Ticaret ile uğraşıyorum. 1985 yılın dan bu yana sadece meal okuyan ve hep arzum sadece kelimenin en yakın Türkçesi ama hep yorum veya bir kaç çeviri den kopyalanmış mealler.
Din ve bilim problematiği bu kadar derinden anlatılamazdı. Dücane hoca bunu yapıyor.
Muhteşem. Çok faydalandım. Bilgelik düzeyinde bir anlatım. Üstelik gayesi ne ego ne kibir. Kaybolan yıllarını başkakarına hediye çabası. Böyle olunca o yıllar kaybolmamış da oluyor. Teşekkürler
dediğiniz gibi, kazanılmış yüzlerce yıl bile oluyor denebilir..
yine de dinleyici için denize daldırılan bir kova, ve o kovanın alabileceği kadar bu anlatım.
Hocanın geçtiği yollardan geçmeden, okudukları okunmadan tam olarak ne dediği anlaşılamaz.
Seker Bayraminiz kutlu olsun... Yola din ile cikip, gercek aydinliga adin atan bir dusunur olarak, son gunlerde en fazla dinledigim ve bilgilmi arttirmaya calistigim insansiniz... Durust, hele de kendine durut olmak cok buyuk bir cesaret... Cesur ve duirust oldurgunuz icin sizi kutluyor ve tesekkur ediyorum...
Ağzınıza sağlık efendim...
dergipark.org.tr/tr/pub/divan/issue/25931/273202
www.divandergisi.com/tr/Dergi/Makale/2/12
Ernest Renan ve "reddiyeler" bağlamında İslâm-bilim tartışmalarına bibliyografik bir katkı
Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.
hocam saygılar
sizden Hurufu Mukatta ile ilgili ayrıntılı bir içerik bekliyorum lütfen...
Hocam hakikat ayarışınız devam ediyormu.
Hoca bence çok büyük bir değer bizim topraklar için, hatta tüm dünya için... Çünkü hem geçmişin hem de günümüzün (neredeyse bütün coğrafyanın) algılayışını aktarıyor: İnsanlık tarihinde Dücane hoca hem filozof hem felsefe tarihçisi olarak çok önemli bir köprü olmayı başarmıştır. Yaşı ilerlemesine rağmen günümüzü çok iyi okuyup biz gençlere (düşünüp sorgulayanlara) RUclips üzerinden ulaşmayı başarmıştır ki çok iyi etmiştir. Çünkü çıktığı programların sunucularının hiçbiri onun kalibresine yaklaşamadığı için akışı bozan sorular sormaktaydılar. O yüzden felsefe yapmak zor oluyordu, ama burada tam olarak ciddi bir beynin felsefe yaptığına tanık oluyoruz ki bu insanlık tarihinde herhangi bir toplumda çok nadir gerçekleşen bir olaydır. Bunun kıymetini bilmeliyiz! Programın ağır gitmesinin sebebi de budur, kendisinin dediği gibi... Bakın felsefe tarihi anlatmıyor sadece, felsefe yapıyor bu inanılmaz bir şey... Çünkü bunu yapabilecek seviyeye gelmek çok ama çok zor, çok büyük sabır, mücadele gerektiren ve bir ömre bedel olan bir serüven bu...
Severek dinliyorum
Hocam maşallah gören en fazla 40-42 yaşındader(şimdi yaş 58)Allah hayırlı, sağlıklı ömürler versin
@@tala5511 Müslüman kültürü içinde yaşamak, ateist olmaya engel değil.
bakın adam en başta dedi ki:Kuranı yorumlamayı güdüleyen ana etmende belli bir yorum psikolojisini çözümlemek.Aksi halde ne demek istediğimi anlamayacaksınız. Yani hocanın anlattıklarından din'e saldırmayın.
2:38:26 Sinan Canan da sanırım burada nasibini almış.
Sinan Canan için geçerli bir yorum değil ama
Onur aydın Evet ,tekrar dinleyince fark ettim. Teğet geçmiş diyelim .
Hocam emeğinize sağlık saygılar...
Muhteşem bir konuşma !!
Hocam selamlar🌿dinledim diktla, bilgim kısıtlı,türkçemde öyle yinede anlamaya çalıştım. Sizden yardım isticem arapça bilmiyorum tefsirler, mealer çok ben Kurranı okumak ve anlamak istiyorum napıcam nası anlayacam? Yaşım 60 bi önür ölilere ve sayre okudum!!Makedonyadan selam ve saygılar günderiyorum.
İster kızın ister kufredin ama bende size kıza kıza buraya kadar geldim bu kadar bilgiye mantığa rağmen vahiy ve Kur'an'a inanıyorum diyorsanız yaşamak benim için zulüm artık.
Okumadan müslüman namaz kılmaya çalışan inanan biri iken kandırilmanin öfkesi sakaklarimda atarken hiç düşünmeden löp löp et yerken düşünmeye başlayınca ateist bir vegan oldum.
konuşmadan öte, videonun altına yazılan açıklamalar bile bilimsel yorumların mantıksızlığına işaret edebilecek seviyededir
24:50 Îslam terakkiye engel değil mi sizce?Bu tespit cok isabetli bir tespit bence.Bu konuyu M.Kemalin'de sıkça dile gitirdiği söylenir.100 yıl sonra bugün bu sorunun cevabı Îcin islam coğrafyasna bakmak yeterli.Ama tabi 'Gerçek islam bu değil'de mi :)
Terakkinin dinle degil egitimle alakası vardır.Eger dinsizlikle terakki olsaydı ateist kuzey kore gelismislikte dünya lideri olurdu.
@@omerkucuk7916 Sizr daha büyük bir akılsızlık anlatayım ozaman:O Bahse konu dönem,Doğrudur yalnız gelişimini doğru okumak lazım.Îslamın cihat anlayışla çölden cıkan gürüh akabinde Îran,Türk,Roma,Yunan vs bütün kadim kültürlerle tamasa geçti,bu kültürlerden beslendi ve tabi ilaveler yaptı geliştirdi.Bu Îslamın makbul bir anlayış,Tanrı kelamı vs olmasyla ilgili değil.Bu durum 1500_600 lerle sona ermiştir.Artık tetikleyici unsur değil ayak bağıdır.Tabi angaje olmuş ve hurafeyle yoğrulmuş bir lop bunu farkedemez.
@@omerkucuk7916 Îskandinav ülkelerini neden örnek vermedin? Ha onlar "batmıştı'değil mi? Neye inanıyorsan ona benzersin dostum.Dinler durağandır dogmatiktir bu yüzden birkaç bin yılda ayağa düşer,tarihe bak yüzlerce örneği var.Ama senki öyle olmaz şüphesiz,çünki senin dinin en en endir.
@@ali08281 Vardır kardeşim;Kişi hayata bakışını,kadına bakışını,ötekine bakışını inancına göre belirler.Hatta kıcını nasıl yıkayacağından tutta,nasıl sex yapacağına kadar müdahil olan inançlar var.Sonra bu kişiler toplumu oluşturur.Dini bilgi değişmez dogmatiktir.Değişen insani değer ve teknoloji ile dogmatik bilgi arasında tepinir durursunuz.Îsveç,Norveç,Fillandiya,Hollanda,Avusturalya buralar %90 üzeri seküler ve insani değer ler kadnhaklarï sv hepsinde ilk sıradalar.Hadi sen şimdi Halk ve özgürlükler,kadın hakları,fırsat eşitliği gibi konularda ilk 50/de olan bir tek islam ülkesi göster.Ama onlar gerçek islamı bilmiyor değil mi? Hatta arap yarım adasında bile anlaşılmıyor bu din birtek sen doğru anlıyorsun.
@@omerkucuk7916 en sevdiğim "onlar gerçek müslüman değil"😁
Hocam bu kitabın gerçeği nerede?
Biz onu okuyalım ona göre bi yorum yapalım.
videoyu hızlandıranlar, meselenin özünü kaçırıyorsunuz, günümüzün söylenen üzerine düşünmeden tüketmek alışkanlığından olsa gerek, hoca hızlı konuşsa derinlik de kaybolur,
Bazı yorumları beğenmişsiniz umarım buna da cevap verirsiniz. Şunu merak ediyorum İslam aleminin durumu bugün olduğu gibi zelil bir halde olmasaydı, belli bir zaman diliminde olduğu gibi parlak dönemini bu asırda da artırarak devam ettirebilseydi, mesela İstanbul dünyanın ilim ve kültür başkenti olsaydı, tüm dünyada bilim ve teknolojinin çekim merkezi olsaydı yine de İslama ve İslamın ilim anlayışına bakışınız şimdiki gibi mi olurdu?
Ben şahsen böyle olacağını düşünmüyorum ve şuna inanıyorum, insanın içinde yaşadığı zaman dilimi ve anlayış biçimleri onun salt felsefe yapma ve hakikat peşinde koşma gibi arzularına perde olabiliyor. Bir insan çok zeki ve çok donanımlı olsa da bu vartadan kurtulması zor oluyor...
Haklısınız, her insanın aldanmaya ihtiyacı vardır.
Bende size Hegel'in dediği gibi diyorum. "Herhangi bir felsefenin kendi çağına özgü dünyayı aşabildiğini hayal etmek bir kimsenin rodosu sıçrayıp aşabileceğini sanması saçma bir şeydir."
Yani diyorum ki; yaptığınız hakikati arama çabasından ziyade zamana ve içinde bulunduğumuz şartlara uygun fikir üretme çabası olarak görülebilir.
Soruma ben cevap vereyim. İstanbul İslamî bir ilim merkezi ve çekim noktası olabilseydi şayet siz de bu eleştirilerilerinizi yapmazdınız, yapamazdınız..
👏🏻👏🏻👏🏻
Açıkçası bir tabir vardır ''duvara girdim'' ama öyle yada böyle bir çözüm lazım
Bu şekildede gidmez gidmiyor
Bu arada hocaya burdan selamlar, bence ''Hakikati Öğrenmek, Bilmek İsteyenler'' için
bir kaç kitap ve alınmasını tavsiye ettiği dersler içeren özel bir video hazırlarsa iyi olur
Hazırlamasada yinede teşekkürler.
حقيقة
Hakikat kelimesi değiştirilemez oynatılamaz gerçek anlamında bir kelimedir
Herşey hakkında sabah kadar tartışa bilinir ama insanın varlığı bir hakikattir
Vahiy bir imgedir ussal anlamda ne kanıtlana bilinir ne de çürütüle ya inanırsın ya da inanmaz
Aynı zamanda biliminde şu an kabul görünen big bang teoriside ne kadar ussal tartışılır
Evrenin başlangıcı olarak durduk yerde olmuş bir patlamayı göstermekten bahsediyorum, boşluğun içinde
Ayrıca boşluk nedir bundan hiç bahsedilmiyor, hiçlik mi yoksa karanlık madde mi? karanlık madde ise bu karanlık madde nasıl ortaya çıktı?
@kazım ahmet Doğrusu bakış açın tartışmaya değer
Ama benim kastım cündioğlunun hakikati bildiği değil araştırdığı
Buna bizden önce başladığı için bize tavsiyelerde bulunması
Hakikate gelince insan ister bir tanrıya inansın ister inanmasın, şu bir gerçek ki nihai hakikat bizim hakikat sınırlarımızın dışında tavsiyenede bakacam (Hume'un induction problemi)
@kazım ahmet Haklı olabilirsin ama kimseyi kesin bir şekilde yargılamak doğru değil
Bu kör dünyada nihayetsiz doğru bildiğimiz yolda yürürüz yoldan sapanıda olur geri dönenide hiç yola çıkmamaş olanıda
Benim iki kuruşluk bilgimle ulaşabildiğim en iyisi bu
Daha iyisi var ise sen söyle bana
Suphi Ali bizim hakikat sinirlarimizin disinda derken ne kasdediyorsun?
su an icin bilmedigimizi mi yoksa asla kavrayamayacagimizi mi? asla kavrayamayiz demek icin hukum icerdiginden bilimsel ispati gerekir. bence bir surec sozkonusu. nihai hakikate kafa yormak icin henuz cok erken gibi.
@@ercanonge527 Şu anki mantık çerçevesinde asla kavrayamayacağımız anlamında
Çünki bizler bedenen maddeyiz ve maddesel düşünüyoruz
Halbuki evrenin başlangıcını anlamak için madeden ötesini görmek gerek yani demem o ki
big bang teorisi durduk yerde oluşan bir patlamdan bahseder
Stephen hawking bunun olabileceğini söyler, buna verdiği misalde ''Düz bir alan düşünün ve elinde kürek olan bir adam, adam büyük bir çukur açsın'' şeklinde yani toprak nötrdür çukur eksi çukurdan çıkan toprak yığını artı yükü temsil eder
Tamamda yahu verdiğin örnekte adama sorarlar toprakla hiçliği mi bir tutuyorsun yoksan karanlık maddeden mi bahsediyorsun?
Öylese karanlık madde nerden çıktı nasıl var oldu?
Sonuçta bizler maddenin varlığını madde ile açıklıyoruz ve bu seferde o nasıl var oldu şeklinde bir soru çıkıyor ve bu tekrarlana duruyor
sonu ilkel olan şu meselede duruyor ''Hiçlikten var Olmak''
kuranda hakimiyyetle alakalı ayetleri nasıl yorumluyorsunuz?
Müthiş bir yayındı.
Tabi tanrı var mı sorusu da aynı şekilde karşı bir duruşu ortaya çıkarıyor. Tanrı varlık mı ki ona vardır diyelim. Ayni sekilde yok da denmesi varlık vasfınq işarwt eder. Varlık için vardır veya yoktur diyebiliriz.
Yazarak seyretmek lazım tanrı nerdedir diye sorumca bana göre akıldadır dedim🙆♀️
DÜ-CANE=İKİ CAN.İKİ DÜNYA.DOĞU-BATI..ORTASI NERESİ?.. İSTANBUL..DÜCANE=İKİ DÜNYAYA AYAĞINI SAĞLAM BASAN GÜZEL CAN...BEN O GÜZEL CANI ÇOK SEVİYORUM..KENDİ CANIM GİBİ BELLİYORUM..BENİM CANIMA CAN KATIYOR...'CANIMA BİR MERHABA SUNDU EZELDEN ÇEŞM-İ YAR..ÖYLE BİR MEST OLDUM Kİ GAYRIN MERHABASINI BİLMEDİM'...YANİ DÜCANE HOCADAN BAŞKASI KESMİYOR KESMİYOR :)))
Hocam çok istifade ediyoruz. Minnettarız 🙏🏽
3 saate yakın izledim de Hegelci bir mantıkla konunun bugün geldiği noktaya ilişkin güzel bir açıklama yapılmış ama entellektüel olarak neden Kuranın Bilimsel Yourumunun yapılamaması anlatılamamış. Devam videosu çekilerek bu konu açıklanmalı. Bu haliyle Netflix dizileri gibi. Saatlerce başında duruyorsun ama bu bana ne kattı şimdi sorusuna cevap bulamıyorsunuz.
Hocam kuran bulunduğu sosyolojiyi etkilediği kadar aynı oranda etkilenmiştir .Kölelik , cariyelik o dönemki toplumda olmasa Kuran'da bu konulara ilişkin ayet ve emir inmesi saçma olurdu .Bu mantıkla yola cikarsak günümüzdeki sosyolojide bu ayetlerin herhangi bir uygulanış sahası kalmadı . Bu konu kafamı çok karıştıriyor açıkçası
Şeker bayramı mevzuunda , daha kapsayıcı bir ifade olduğunu söylediniz. Kapsayıcı ve şirin gözükme çabasına girişirken diğer yandan Ramazan Bayramı kimliğini dejenere etmiş olmuyor muyuz?
evet bence oluyor. benim de dikkatimi çekti.