Bu tramvaya binip babamla çok yolculuk ettim çocukken. Bugün vefatının 52. günü. Bu zamanların İstanbul videolarını izlediğimde hep babamla gezmelerimiz aklıma geliyor. Mekanın cennet olsun baba.
ahh çocukluğum hatiralarim ne kadar ozlemisim sizi, kötü gibi görünse de biz oralarda büyüdük rahat rahat sokaklarinda oynadik varsın binalar çarpık olsun önemli değil gönüller vicdanlar çarpık olmasın
@@Tomasama3331 Düşünce yapimda bir sikinti göremiyorum. ayrica tanimiyorsunuzda beni bende sizi tanimiyorum. zeytinburnunu biliyormusunuz acaba? zeytinburnu bir işçi ilcesidir aslinda o binalardaki her tuğla her civi bir alinteridir hayata tutunma hikayesidir bir kaptan 10 kisinin doymasidir. isci kesimi isini yapmış parasini kazanmis parasi kadar alsa almış o binalari yapmış bilgidi kadar gelistirmis binbir emekle. üstelik izin vermislerki yapılmış keske böyle yapilmasaydi bir plan program dahilinde olsaydi ama olmamış bir ataköy değil bizde biliyoruz. oyuzden gonuller bari carpik olmasin onu düzeltebiliriz.
@@metinylmaz2853 kardeş boş konusuyon.ben de o yıllar İstanbul'da okuyodum.gecmise özlem duyduğum için ne günlerdi diye hatırlıyorum.ama İstanbul her zaman iğrenç mal gibiydi.her yönden.mimari olsun yaşayan insanları olsun.sindi daha da iğrenç.
@cry engine ülkede altyapı da önemli, tabiki tek başına yeterli değil ama gelişmiş ülkelenin özelliklerinden. Eskiye göre ekonomik olarakta gelişme var bunu geçmişle kıyaslayınca görünüyor. Herkes farklı bakabilir
O yıllarda Tramvay hattında metro nun 2 li vagon şekli kullanılıyordu alta tekerlekler gözükmesin diye tampon, aslında emniyet için konulmuş bir tampon ama öyle olunca Tramvay oluyordu, artık bu araçlar M1 hattına verildi ve olması gereken oldu metro vagonu artık metro olarak kullanılıyor. Efsane ABB marka . Bir şeye dikkatinizi çekmek isterim o yıllarda Tramvay ın logosu T harfiydi zaten video da da görülüyor, daha sonra Kadir Topbaş dönemde Metro İstanbul markası altında hepsi M harfi altında markalaştırıldı
Anılarım canlandı ne günlerdi ABB model araçlar Tramvay hattında çalışıyordu, o zamanlar yokluktan olsa gerek tramvay hattına da ABB lerden vermişlerdi ne günlerdi ah ah...
seyitnizam, akşemsettin ve mithatpaşa durakları. unuttuğum bir çok detayı, durakların eski hallerini, eski dükkanları, ucube sitelerin henüz yapılmadığı boş arsaları. video için çok teşekkürler. minnettarım. çünkü çocukluğuma dair bir çok anıyı hatırlattı.
O yılda 11 yaşındaydım ve babamda Şahin vardı araba merakımda hep vardı 96 model vectra görürdüm bej renkli deli olurdum keşke babamdada olsa diye iç çekerdim , yandan geçerken camdan içine bakar incelerdim , şimdi geldik 37 yaşına Mercedes’ten başka arabaya binmiyoruz y2-3 yılda bir yenileyip sıfırını alıyoruz ama çocukluktaki ve 90 lardaki Şahin beni daha çok mutlu ediyordu , hey gidi günler keşke hep 90 lar kaseti başa sarsa ve hiç çıkmasaydık
Bu tramvaylar daha sonra topkapi mescidi selam hattına verildi ve şimdi de bağcılar Kabataş hattı olarak uzatıldı bu eski tramvaylara 1998 de bende binmiştim :)
Parasızlık böyle bir şey insana çare ürettiriyor o yıllarda metro aracını hem metro hem tramvay olarak kullanıyorlardı, Tramvay hattına geçen araca tampon takılırdı. Hem Yenibosna -Aksaray hemde Zeytinburnu - Eminönü olarak kullanıldılar, Benim anlamadığım Dalan Taksim metrosuna niye bu araçtan almamış.
@@katipmuhsin3547 akp ile alakası yok teknolejinin getirmiş olduğu bir şey bu senin benim kullanığın iphone son model bilgisayar modern otobüsler metrolar tramvaylar hepsi teknoloji sayesinde oldu yani akp olmasaydıda bunlar gene olucaktı yaptığı yollar hastaneler okullar viyadükler benim vergimle övünücek bir şeyi yok yani akp nin tam tersi ülkeyi batırdı dolar euo işsizlik cahillik israf fakirlik eğitimsizlik dini sömürme bunlar arttı sadece
@@kubilayyigitt bak güzel kardeşim Televizyon ABD’de de Avrupa’da 1960-70lerde hemen hemen her evde bulunan bir eşya iken Türkiye’de herkesin ulaşabildiği yıllar 90’lardır. Keza Akp öncesi döneme onlarca bunun gibi teknolojik aletle örnek verilebilir. Akp’nin refah seviyesini artırdığını bilmemek kör kütük cahillikten başka bir şey değildir. Ve evet daha iyi neden olmadı diye suçlanmalı ancak Cumhuriyet tarihinin alım gücünün en yüksek seviyesine getirdiğini de bilin bir zahmet. Tabi bunların yanı sıra Liberal ekonominin katkısını da unutmamak gerek teknolojik ürünlerin Türkiye’ye ithalinde Serbest piyasa ekonomisinin de etkisi vardır.
@@TRsifiralti liberal ekonominin türkiyeye katkısı teknolojik ürünlerin türkiye pazarına rahat giriş yapması için bir çok ülke ile yapılan gümrük anlaşmaları serbest piyasa ekonomisinin daha belirgin uygulanması vs. çok güzel ve çok teknik konuşmuşsun ama o üstteki arkadaş senin bu yazdığın şeyleri anlayabilecek kapasitede değil. boşver.
Dikkatinizi çektiyse nerdeyse 23 yıl olmuş ama o zamanlar kullanılalan arabaların %40’ını şuan ki zaman dilimindede sürekli görüyoruz.yani başka ülke olsaydı o arabalardan eser kalmayacaktı.Buda demek oluyor ki sürekli geriye gidiyoruz. Tramvay eski olmasaydı hatta 1998 yılına ait bir görüntü olacağını bile farketmeyecektim. Bir çok sokak halen böyle hatta o zaman diliminde yaşayan insanlar daha sosyal görünüyor ,farkettiğim başka birşeyde insanların kamera gördüğünde umursamaması ,şimdi biri mikrofonu uzatsa ya da kamera çekimi olsa insanlar 3 dk’da toplanır 5. Dakikasında birbirleriye tartışıp kavga eder ,10 dk olmadanda birbirlerini bıçaklamaya başlarlar. Buda ne kadar yozlaştığımızı gösterir. İbretlik bir not daha eklemek istiyorum, Dubai’nin 1991 yılındaki haline ile şimdiki haline bakmanız gözünüzden yaş getirtebilir cinsten bir örnek . Böyle şeyleri Götünüzle izlemeyin ,detayları ile izleyin .çünkü insan nasıl geçmişi ile sınanıyorsa bir ülke’de geçmişi ile sınanılır.işte o zaman ne kadar ileride ya da geride olduğunu anlıyorsun,onun için bu tarz çekimler altın değerinde bizim için.
Valla benim için sokak estetiği falan önemli değil. Ben İstanbul'da bu sokaklarda hatta daha kötülerinde büyüdüm ama içinde yaşayanlar insan olduğu için hiçbir zaman sokağın güzelliğine bakmadım.
@@muhammedbaltac3794 buda farklı bir bakış açısı, kastim sokak estetiğinden ziyade bence her insan yaşadığı yerin estetik olmasını ister .çünkü estetiklik yeniliktir ,estetiklik sokağa giren yabancı bir insana güven verdirtir .bence sokak estetiği önemli
@@TheWootwootnigga Senin bakış açına bir şey diyemem ama estetiği olupta içinde itin kopuğun olduğu bir sürü sokak var. Keşke ikimizin dediğini bir arada her yerde görebilsek. Bu kombinasyonu çok zor göreceğimiz için ben tercihimi insandan yana kullanıyorum.
@@keremgokturkulutas4786さん> Günaydın. Ben bir demiryolu hayranıyım. Çünkü Japonya ve Türkiye dost ülkeler Tarihi şeylerle de ilgileniyorum. Yokohama'da yaşıyorum. Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında Yokohama Limanı'na ulaştı.
@@nesliserbest917 ne diyorsun kızım sen ne saçma soru soruyorsun beylikdüzü ile ne alaka arada dağlar kadar fark var cevizlibağ denilen yer avrupa yakasında hemen surların dışında yani surların dibinde halk arasında ise topkapı-cevizlibağ derler dolayısıyla bu videoda topkapı-cevizlibağdan zeytinburnu istikametine doğru giden yol üzerinde seyitnizam caddesinde çekilmiş o caddeden tramwayda geçiyor tekstilciler felanda var orda
Oralar hep çirkindi. Anadolu insanından, bir konuda güzellik göstermesini mi bekliyorsun? İstanbul hep zenginlik kaynağıydı, özellikle 50lerde ve 60larda.90larda da devan etti. köyünden kaçan medeniyetsizler burada kaçak ev yaptılar. Devlet hiçbirini denetlemedi, özellikle 90lardakiler. 90larda dincilerin etkinliği belediyelerde artmıştı. Onlar Anadolu cahilliğini çok sevdiğinden her talana keyifle baktılar. Durum da bu. İstanbul, sürekli küçük darbeler aldı. Ama en büyüğü geliyor. Deprem. İstanbula göçen köylülerin cahilliği ve bilim düşmanlığı yüzünden İstanbullular ve çocukları korkunç biçimde ölecekler.
@@korkutolmez5810 İnternet aleminde yüzlerce mantıksız yorum arasından birilerinin gerçekleri böylesine radikal bir çarpıcılıkla açıkladığını görünce hem seviniyorum hem üzülüyorum. Sevincim böyle birilerinin olmasından dolayı, üzüntüm de yaşadıklarımızdan ve yaşayacaklarımızdan. On yıllardır şu kafalara ne anlattıysak değiştiremedik gitti. Şimdilerde yaşanan pandemi nedeniyle de iktidarın direnci hızla zayıfladı ama psikolojik, maddi, manevi her anlamda çok yara aldık. Gelecekte de bunun bedellerini ağır ödeyeceğiz.
@@samanli-tw3id orman muhabbettini bırakın bence. Google earth'den istanbulun kuşbaşı görünümü 1984'e kadar gözüküyor. Eskiden de şehirleşme olan yerlerde ağaç yokmuş. sadece 3.havalimanı aşırı zarar vermiş orman bakımından. diğer yerlere bakarsak bu nüfus artışına göre az azalmış ağaçlar, ormanlar vs.
5:45 teki market fiyatlarından yola çıkarak bir bakayım dedim o zamanlar asgari ücret 24 bin liraymış ocakta,ben yine sizin güzel hatrınıza aralık zamlı asgari ücretine baktım ki 33 bin liraymış Kuzu kol 1420 tl diyor,33 bin bölü 1420 tl yaptığımız zaman 23 kg kuzu kol alabiliyormuşuz,bugün baktığımızda 2825 bölü 65(kuzu kol migrosta 65 tlymi) 43 kg alabiliyormuşuz,neredeyse 2 kat fark... Eski türkiye çok fakirmiş,eğer bu hükümetle devam edersek bu zamanlardan da beter olacağız..
o zamanlarda yeni başlayanların bile çoğu asgari ücretten yüksek başlıyordu bir de öyle bir şey var. Şuan toplumun %50 si asgari ücretle çalışıyor, o zamanlar bu oran %10 civarıydı, şuan orta sınıf diye bir şey yok, yok ettiler o kavramı, ya çok zenginsin ya fakir.
@@marvelert1033 peki memur maaşından yola çıkarsak,senin dediğin bence mantıksız olsa da diyelim ki ortalama maaş memur maaşı ve memur maaşı da 480000 o dönem,yani herkes asgari ücretin neredeyse 2 katı kadar olan memur maaşı alsa bile 48 bin bölü 1420 etti sana 33kg,hala 2021 asgari ücreti ile 10kg fazla kuzu kol satın alabiliyormuşsun.
@@efeyldz2620 o zamanlardan iyi değiliz. o zamanki alım gücüne kıyasla dış borçlanmaya baktığında şimdi o zamanlardan kat kat fazla zengin olmamız gerekirdi. türkiye gittikçe borçlanıyor 20 senedir büyüme ayağına. ama vatandaş daha beter halde, zenginleşen yandaş küme var bir tek.
@Ma010S then they must be in museums as are the cars of 'tunel' we liked those old rickety cars made of wood so if you get to Istanbul, be sure to see them
Şehir planlamacılığı harbi sıfır bizde geçtim yol kenarındaki binaları tramvayın rahatça geçebileceği geniş caddelerimiz bile yok. Arabalarla tramvay aynı tek şeridi kullanıyo😂😂
@@hakancevik3209 coğrafya farkı. İstanbul düzlük bir alan da olsaydı şehir planlaması daha kolay olurdu ha bir de İstanbul'un nüfusu çok daha fazla ayrıca halk Fakir yani ekonomiye de bakmak lazım
O yüzden Rayları kırk kere değiştirdiler Zeytinburnunda , hatta güzergahta küçük değişikliklerde oldu , 1 istasyonu yanlış hatırlamıyorsam kaldırdılar.
Hala nostalji güzelleriyle bu istanbula güzel diyen var amk,en büyük muhalifim ama bildiğin pakistan bu şehir,avrupalıların 1900'lerdeki paris görüntüleri bile daha modern gözüküyor...
@@Qaosbringer 90’lar güzeldi diyenlerin yüzde 90’ı 90 ları görmeyen insanlar. Türk halkı,gerek ekonomik gerek sosyal olarak avrupanın hep fersah fersah gerisindeydi,istanbulda keza 90’larda aşırı kötüydü,hala kötü ancak altyapı ve çöp problemlerinin bir nebze iyileştirilmesiyle avrupa şehirlerine gittikçe yaklaşıyorduk. Ta ki erdoğanın 2013 ten sonra yaşadığı güç zehirlenmesine kadar. O günden sonra gerek istanbula gerekse ülkeye,Kendi deyimiyle “ihanet ettiler” :)
Aynı araçlar zaten, Hem metro hemde tramvay için alındılar artık şehir kalabalık olduğu için risk teşkil ettiğinden hepsi metroya kaydırıldı, bu araçlar tramvay hattında kullanıldığı zaman durdurmak zor oluyor
Bunların metro hattında olanlarında hız göstergesi 120 km , bilginize, zaten Bayrampaşa - Sağmalcılar arası eskiden bi basardı o zamanlar hız limiti de yok arabalar metroya yetişemiyordu O-3(TEM) te .
The month that the submarines left there propeller and made a large boom on our shore line. The prop rolled and landed it self in duluth mn shore line were it still sits today.
İstanbulun köy oldugu ama daha yenı gelişmeye başladıgı yıllar. SOL bu ülkede 1 tane çivi çakmadı... 1 Eylül de 1998 de İstanbula yerleştim taa 2020 ye kadar...
@@ietthayranı34evet hem t1 de ve t4 hattında kullanıldı makas bağlantıları ise;m1den gelen araçlar için zeytinburnundan t1 hattına. t4 içinde: m1a zeytinburnundan t1 e bağlanıp sonra topkapı istasyonundan bağlantı yapılmaktadır
İstanbul gelişmedi diyen net z kuşağıdır. Eleştiri yaparken doğru noktaları eleştirmek lazım. İstanbul 90 lı yıllarda Avrupa şehirlerinden 30, Amerika şehirlerinden 50 sene gerideydi. Şimdilerde makas kapandı ama daha farklı sorunlarımız ortaya çıktı... İşsizlik rakamları, eğitim kalitesi, suç oranları, trafik gibi sorunlar daha da arttı. Bakın 90 lı yıllarda sadece boğaz geçişi için 2 köprü varken bunlara 3 adet daha geçiş eklendi ( marmaray tüp geçit, Avrasya tüp geçit, YSS köprüsü) ama trafik hala sorun. Nüfusun hormonlu artışı olan gelişmeyi gölgeledi. İstanbul daki her ilçe aynı şekilde gelişmeden faydalanamadı. Homojen bir gelişme ne İstanbul da ne de ülkemizde oldu... 98 yılında size söyleyeyim bu görüntülerini izlediğiniz raylı sistem taksicilerin lobisi nedeniyle Havaalanına gitmemişti. 2000 başında koca havaalanı metro ile tanıştı... Sabiha Gökçen yoktu... Anadolu Yakasında metro yoktu... Haliç kıyıları fabrikalarla doluydu... Yeterli büyüme ya da homojen adil büyüme olmadığı için büyümenin pozitif etkisi hissedilmiyor maalesef...
İstanbul gelişmedi, daha kötüye gitti. Net X kuşağıyım. 2002'deki İstiklal Caddesi'ni gördüm ve 2018'deki İstiklal Caddesi'ni de gördüm. Taksim Meydanı da dahil buna. Çok şükür ki kıyaslayabilecek ne kadar bok hale geldiğini görecek kadar aklım çalışıyor.
@@Qaosbringer İstiklal Caddesi ile ilgili somut bir örnek verebilir misin? Bir de İstanbul değerlendirmeniz İstiklal Caddesini baz alarak mı yapıcaz? İstanbul buradan mı ibaret? 2002 senesinde Taksim Meydanında var olan otobüs duraklarının kaldırılması, trafiğin yer altına alınması geriye gitmek mi? Zanda bulunmak istemem ama sizin İstiklal ile ilgili eleştiriniz sosyo kültürel yönden...
@@zaferakyol9802 İstanbul geriye gitti, kontrolsüz Anadolu'dan göç eden cahil köylüler sebebiyle, evet beton anlamında gelişmiş olabilir fakat toplum olarak berbat bir durumda.
@@Qaosbringer gelişmeye bakış açısı önemli. Bu arada beton olarak gelişmeyi ben de sevmiyorum. Kültürel gelişim çok geride... Çocukluğum Üsküdar ve Kadıköy de geçti. Maalesef bu iki ilçede kültürel olarak çok geride.
Senin verdiğin örneklerin bu görüntülerin hissettirdikleriyle zerre alakası yok. Dubai örneğini vermişsin. Kıstas doğru değil orada petrol var. Türkiye'de yok. Petrol olan yer zenginleşir. Daha dibimizde yeni kurulan Barzani'nin ülkesi Bölgesel Kürt yönetiminin olduğu bölgelerde aynı örneğe dahil Tee Dubailere kadar gitmeye gerek. Ve bölgenin tamamen gelişmediği konusunda size katılmıyorum. Hatırı sayilirda olsa gelişti. Memnun olsakta olmasakta gelişim var. Ben bu sokaklarda doğdum büyüdüm. Hiç bir gelişim olmadı diyemeyiz. Ve dünyanın başka ülkelerinde de durum bundan farklı değil. 25 yılda hiçbir ülke ekstra bir zenginlik yaşamadı. Türkiye zaten o dönemde ekonomi listesinde 16. ydı şimdide aynı sıralamada. Bu işin ele alınması gereken bir çok perspektifi var. Dediğim gibi hiç bir ülke 25 yılda zenginleşmedi.
@@istanbullular_dernegi 98 de Gaziosmanpaşa da Tramvay yoktu, İstanbul dan bi habersiniz, kusura bakmayın ama laf olsun diye dernek kurmuşunuz ayıp be ayıp. Sahtekarlığa iyi alışmışınız , Allah bizi böyle sahte derneklerden korusun.
Bu tramvaya binip babamla çok yolculuk ettim çocukken. Bugün vefatının 52. günü. Bu zamanların İstanbul videolarını izlediğimde hep babamla gezmelerimiz aklıma geliyor. Mekanın cennet olsun baba.
Tomorrow I have got an exam in international organizations and also a video about Istanbul Trams in 1998 is way more interesting than learning now :D
ahh çocukluğum hatiralarim ne kadar ozlemisim sizi, kötü gibi görünse de biz oralarda büyüdük rahat rahat sokaklarinda oynadik varsın binalar çarpık olsun önemli değil gönüller vicdanlar çarpık olmasın
@@Tomasama3331 Düşünce yapimda bir sikinti göremiyorum. ayrica tanimiyorsunuzda beni bende sizi tanimiyorum. zeytinburnunu biliyormusunuz acaba? zeytinburnu bir işçi ilcesidir aslinda o binalardaki her tuğla her civi bir alinteridir hayata tutunma hikayesidir bir kaptan 10 kisinin doymasidir. isci kesimi isini yapmış parasini kazanmis parasi kadar alsa almış o binalari yapmış bilgidi kadar gelistirmis binbir emekle. üstelik izin vermislerki yapılmış keske böyle yapilmasaydi bir plan program dahilinde olsaydi ama olmamış bir ataköy değil bizde biliyoruz. oyuzden gonuller bari carpik olmasin onu düzeltebiliriz.
@@metinylmaz2853 kardeş boş konusuyon.ben de o yıllar İstanbul'da okuyodum.gecmise özlem duyduğum için ne günlerdi diye hatırlıyorum.ama İstanbul her zaman iğrenç mal gibiydi.her yönden.mimari olsun yaşayan insanları olsun.sindi daha da iğrenç.
@@tolgaarslan522 tamam kardeş bos konuştuğumu anladim sizlerin sayesinde teşekkür ederim beni aydınlattığınız için
90 lar güzel başlayıp kötü biten yıllardı, milenyum gelince başımızın göğe ereceğini sanıyorduk hey gidi
Arabaların Tranvay hattının içinden gitmesi nasıl bir çılgınlık :D
Çoğu Avrupa ülkesinde de bu böyledir.
Bu yollarda cok kez o yıllarda gittim geldim. Ayak bastigim yerler vay be geçmişe yolculuk ettim
Aynı yıllarda üniversiteye giderken kullandığım, sabahları ağzına kadar dolan, öyle ki tutunmaya bile ihtiyaç duyulmayan emektar tramvay :)
Nerde okuyordun
@@tolgaarslan522 İstanbul Ü. Edebiyat Fakültesi.
Ben de i.u SBF deydim.vay be..daha dün gibi.25 yıl olmuş
@@dreamerayben de aynı okuldayım İÜDK da okuyorum
Şu anda bu araç M1 Havalimanı Yenikapı metro hattında kullanılıyor, zaten o yıllarda da Zeytinburnundaki makastan geçip değişim yaparlardı
Istanbul ve Turkiye hakikaten cok degismis
@Göktürk çokta bişey degişmemiş sadece araçlar modeli birde tramvay yolu ev yapıları sokak aynı
baya değişmiş hakikatten 100 yıl geriye gitmişiz
Refah seviyesi çok düşükmüş o zamanlar. Mısır gibi görünüyor
@cry engine ülkede altyapı da önemli, tabiki tek başına yeterli değil ama gelişmiş ülkelenin özelliklerinden. Eskiye göre ekonomik olarakta gelişme var bunu geçmişle kıyaslayınca görünüyor. Herkes farklı bakabilir
ŞİMDİ BAK BİRDE DEĞİŞİM ASIL ŞİMDİ OLDU .D
O yıllarda Tramvay hattında metro nun 2 li vagon şekli kullanılıyordu alta tekerlekler gözükmesin diye tampon, aslında emniyet için konulmuş bir tampon ama öyle olunca Tramvay oluyordu, artık bu araçlar M1 hattına verildi ve olması gereken oldu metro vagonu artık metro olarak kullanılıyor. Efsane ABB marka . Bir şeye dikkatinizi çekmek isterim o yıllarda Tramvay ın logosu T harfiydi zaten video da da görülüyor, daha sonra Kadir Topbaş dönemde Metro İstanbul markası altında hepsi M harfi altında markalaştırıldı
bunlar normalde metroydu ilk tramvaya çevirdiler sonra bida metroya mı çevirdiler
Anılarım canlandı ne günlerdi ABB model araçlar Tramvay hattında çalışıyordu, o zamanlar yokluktan olsa gerek tramvay hattına da ABB lerden vermişlerdi ne günlerdi ah ah...
Ben İstanbul'a gitmek istiyorum.
Türk öğrenme ben
Zaten 18 Milyonluk şehir niye gelicen ki Japonya da yaşayıver işte! Artık insan gelmesin istiyoz, yolda da yürüyemiyoz!
Artık bu trenler M1 hattında
@@burak1405 Alstom modeller kırmızılı sanırsam
@@burak1405 O ABB modelin tam ismini söyler misin lütfen? M1 hattında çalışan.
Biraz araştırma yapacağım.
Ah ulan o zamanlar lösemi hastasıydım savaş içindeydik Allah kimseye yaşatmasın
ALLAH’a şükür iyi ki kurtulmuşsunuz 😊
seyitnizam, akşemsettin ve mithatpaşa durakları. unuttuğum bir çok detayı, durakların eski hallerini, eski dükkanları, ucube sitelerin henüz yapılmadığı boş arsaları. video için çok teşekkürler. minnettarım. çünkü çocukluğuma dair bir çok anıyı hatırlattı.
Bu video 2010 dan da önce çekilmiş,emegi gecenlerin eline sağlik
O yılda 11 yaşındaydım ve babamda Şahin vardı araba merakımda hep vardı 96 model vectra görürdüm bej renkli deli olurdum keşke babamdada olsa diye iç çekerdim , yandan geçerken camdan içine bakar incelerdim , şimdi geldik 37 yaşına Mercedes’ten başka arabaya binmiyoruz y2-3 yılda bir yenileyip sıfırını alıyoruz ama çocukluktaki ve 90 lardaki Şahin beni daha çok mutlu ediyordu , hey gidi günler keşke hep 90 lar kaseti başa sarsa ve hiç çıkmasaydık
katılıyorum 90 lardaki şahinleri ve o yılların İstanbulun güzelliğini hiçbirşeye değişmem Herkes pırlanta gibiydi
Bu tramvaylar daha sonra topkapi mescidi selam hattına verildi ve şimdi de bağcılar Kabataş hattı olarak uzatıldı bu eski tramvaylara 1998 de bende binmiştim :)
Şimdi m1 metroya gittiler
Parasızlık böyle bir şey insana çare ürettiriyor o yıllarda metro aracını hem metro hem tramvay olarak kullanıyorlardı, Tramvay hattına geçen araca tampon takılırdı. Hem Yenibosna -Aksaray hemde Zeytinburnu - Eminönü olarak kullanıldılar, Benim anlamadığım Dalan Taksim metrosuna niye bu araçtan almamış.
many changes in Istanbul from there
+1
Plot Twist: Videodaki araçları almak için bugün en az 1 yıllık asgari ücret gerekiyor. En az...
Aniden herkesin keşfetinde :))
Hayır , ben arayarak buldum. :)
hayir aradim ben
Bu araçların neredeyse hepsi hala trafikte. Her yıl geriye gidiyoruz.
biz gerilemiyoruz, onlar ilerliyor.
99 Deprem inden bir sene önce belkide bu video da ölen insanlar varımdır diye düşündüm.
Zeytinburnu çok hasar almadı 17 ağustosta ama bilemiyorum. Zeytinburnu burası. Genelde aksemsettin ve onların 2 ucundaki duraklara ait görüntüler
Vay be 4 yaşında çocukmuşum bu görüntüler çekildiğinde..
35 üstü burada mı?
Büyük ihtimal o tramvayın içindeydim
Koskoca ildeki tek araç markası tofaş
Akp döneminde bu ülkenin refah seviyesi yükseldi..severler sevmezler..o ideolojik tarafıdır..dürüstlük tarafı değil.
@@katipmuhsin3547 akp ile alakası yok teknolejinin getirmiş olduğu bir şey bu senin benim kullanığın iphone son model bilgisayar modern otobüsler metrolar tramvaylar hepsi teknoloji sayesinde oldu yani akp olmasaydıda bunlar gene olucaktı yaptığı yollar hastaneler okullar viyadükler benim vergimle övünücek bir şeyi yok yani akp nin tam tersi ülkeyi batırdı dolar euo işsizlik cahillik israf fakirlik eğitimsizlik dini sömürme bunlar arttı sadece
@@kubilayyigitt bak güzel kardeşim Televizyon ABD’de de Avrupa’da 1960-70lerde hemen hemen her evde bulunan bir eşya iken Türkiye’de herkesin ulaşabildiği yıllar 90’lardır. Keza Akp öncesi döneme onlarca bunun gibi teknolojik aletle örnek verilebilir. Akp’nin refah seviyesini artırdığını bilmemek kör kütük cahillikten başka bir şey değildir. Ve evet daha iyi neden olmadı diye suçlanmalı ancak Cumhuriyet tarihinin alım gücünün en yüksek seviyesine getirdiğini de bilin bir zahmet. Tabi bunların yanı sıra Liberal ekonominin katkısını da unutmamak gerek teknolojik ürünlerin Türkiye’ye ithalinde Serbest piyasa ekonomisinin de etkisi vardır.
@@TRsifiralti liberal ekonominin türkiyeye katkısı teknolojik ürünlerin türkiye pazarına rahat giriş yapması için bir çok ülke ile yapılan gümrük anlaşmaları serbest piyasa ekonomisinin daha belirgin uygulanması vs. çok güzel ve çok teknik konuşmuşsun ama o üstteki arkadaş senin bu yazdığın şeyleri anlayabilecek kapasitede değil. boşver.
@@katipmuhsin3547 siktr akp sayesindemiş eski yaşamlarimi ariyorum
Dikkatinizi çektiyse nerdeyse 23 yıl olmuş ama o zamanlar kullanılalan arabaların %40’ını şuan ki zaman dilimindede sürekli görüyoruz.yani başka ülke olsaydı o arabalardan eser kalmayacaktı.Buda demek oluyor ki sürekli geriye gidiyoruz. Tramvay eski olmasaydı hatta 1998 yılına ait bir görüntü olacağını bile farketmeyecektim. Bir çok sokak halen böyle hatta o zaman diliminde yaşayan insanlar daha sosyal görünüyor ,farkettiğim başka birşeyde insanların kamera gördüğünde umursamaması ,şimdi biri mikrofonu uzatsa ya da kamera çekimi olsa insanlar 3 dk’da toplanır 5. Dakikasında birbirleriye tartışıp kavga eder ,10 dk olmadanda birbirlerini bıçaklamaya başlarlar. Buda ne kadar yozlaştığımızı gösterir. İbretlik bir not daha eklemek istiyorum, Dubai’nin 1991 yılındaki haline ile şimdiki haline bakmanız gözünüzden yaş getirtebilir cinsten bir örnek . Böyle şeyleri Götünüzle izlemeyin ,detayları ile izleyin .çünkü insan nasıl geçmişi ile sınanıyorsa bir ülke’de geçmişi ile sınanılır.işte o zaman ne kadar ileride ya da geride olduğunu anlıyorsun,onun için bu tarz çekimler altın değerinde bizim için.
Valla benim için sokak estetiği falan önemli değil. Ben İstanbul'da bu sokaklarda hatta daha kötülerinde büyüdüm ama içinde yaşayanlar insan olduğu için hiçbir zaman sokağın güzelliğine bakmadım.
@@muhammedbaltac3794 buda farklı bir bakış açısı, kastim sokak estetiğinden ziyade bence her insan yaşadığı yerin estetik olmasını ister .çünkü estetiklik yeniliktir ,estetiklik sokağa giren yabancı bir insana güven verdirtir .bence sokak estetiği önemli
@@TheWootwootnigga Senin bakış açına bir şey diyemem ama estetiği olupta içinde itin kopuğun olduğu bir sürü sokak var. Keşke ikimizin dediğini bir arada her yerde görebilsek. Bu kombinasyonu çok zor göreceğimiz için ben tercihimi insandan yana kullanıyorum.
Have you ever been to Japan?
No
Seems like you are very interested in railway systems right? me too.
@@keremgokturkulutas4786さん> Günaydın.
Ben bir demiryolu hayranıyım.
Çünkü Japonya ve Türkiye dost ülkeler
Tarihi şeylerle de ilgileniyorum.
Yokohama'da yaşıyorum.
Ertuğrul Fırkateyni, 1890 yılında Yokohama Limanı'na ulaştı.
@Waidmanns Heil Günaydın.
Sanırım bugün Yokohama Limanı'na gidiyorum.
1980 Ertuğrul Fır kateyni yanaştı.
Nasılsın?
ah be cevizlibağ :( :( orda büyüdüm ben o tramvaylar hep bizim evin önünden geçerdi :(
seyitnizam Caddesi hala aynı
@@beyazyakal9168 aynen ben buraya oraya gittim değişmemiş ALLAH ALLAH
@@nesliserbest917 ne diyorsun kızım sen ne saçma soru soruyorsun beylikdüzü ile ne alaka arada dağlar kadar fark var
cevizlibağ denilen yer avrupa yakasında hemen surların dışında yani surların dibinde halk arasında ise topkapı-cevizlibağ derler dolayısıyla bu videoda topkapı-cevizlibağdan zeytinburnu istikametine doğru giden yol üzerinde seyitnizam caddesinde çekilmiş o caddeden tramwayda geçiyor tekstilciler felanda var orda
@@nesliserbest917 İstanbul tarafında kalıyor Beylikdüzü’nün tam tersi 🙋♂️
@@AydinAydin8434 kız belli ki bilmiyor soruyor. Ne hiddetleniyorsun koçum?
görüntülerin tamamı zeytinburnu ilçesinden bence.
Evet
Şu görüntülerin üstünden yıllar geçti hala tramvay yolunda araba gidiyor gelişme yok
Almanya da tramvaylar çok mu farklı yerden gidiyor sanki, Tramvay bu caddeden gidecek, metro nun yolu ayrı olur bu arada, anlam farkı burdan
Eskiden de çirkinmiş İstanbul. Değişen ğek bir şey olmamış.
Oralar hep çirkindi. Anadolu insanından, bir konuda güzellik göstermesini mi bekliyorsun? İstanbul hep zenginlik kaynağıydı, özellikle 50lerde ve 60larda.90larda da devan etti. köyünden kaçan medeniyetsizler burada kaçak ev yaptılar. Devlet hiçbirini denetlemedi, özellikle 90lardakiler. 90larda dincilerin etkinliği belediyelerde artmıştı. Onlar Anadolu cahilliğini çok sevdiğinden her talana keyifle baktılar. Durum da bu. İstanbul, sürekli küçük darbeler aldı. Ama en büyüğü geliyor. Deprem. İstanbula göçen köylülerin cahilliği ve bilim düşmanlığı yüzünden İstanbullular ve çocukları korkunç biçimde ölecekler.
@@tolgaarslan522 dur usta 2023te kazanıyoruz.
@@korkutolmez5810 İnternet aleminde yüzlerce mantıksız yorum arasından birilerinin gerçekleri böylesine radikal bir çarpıcılıkla açıkladığını görünce hem seviniyorum hem üzülüyorum. Sevincim böyle birilerinin olmasından dolayı, üzüntüm de yaşadıklarımızdan ve yaşayacaklarımızdan. On yıllardır şu kafalara ne anlattıysak değiştiremedik gitti. Şimdilerde yaşanan pandemi nedeniyle de iktidarın direnci hızla zayıfladı ama psikolojik, maddi, manevi her anlamda çok yara aldık. Gelecekte de bunun bedellerini ağır ödeyeceğiz.
İstanbul şehri tarihi dokusu olan birsürü gezilecek yerin olduğu bir şehir çirkin felan değil. Diğer şehirlerden daha iyi.
@@samanli-tw3id orman muhabbettini bırakın bence. Google earth'den istanbulun kuşbaşı görünümü 1984'e kadar gözüküyor. Eskiden de şehirleşme olan yerlerde ağaç yokmuş. sadece 3.havalimanı aşırı zarar vermiş orman bakımından. diğer yerlere bakarsak bu nüfus artışına göre az azalmış ağaçlar, ormanlar vs.
Tren gelirken koşan adama bak. Bu görüntü 2022’de çekilse 10 kişi koşar hiç birisi treni umursamaz
Who put the m1 line dawg 💀💀💀💀💀
Devami varmi kardesim cirpici cayirina dogru
5:45 teki market fiyatlarından yola çıkarak bir bakayım dedim o zamanlar asgari ücret 24 bin liraymış ocakta,ben yine sizin güzel hatrınıza aralık zamlı asgari ücretine baktım ki 33 bin liraymış
Kuzu kol 1420 tl diyor,33 bin bölü 1420 tl yaptığımız zaman 23 kg kuzu kol alabiliyormuşuz,bugün baktığımızda 2825 bölü 65(kuzu kol migrosta 65 tlymi) 43 kg alabiliyormuşuz,neredeyse 2 kat fark...
Eski türkiye çok fakirmiş,eğer bu hükümetle devam edersek bu zamanlardan da beter olacağız..
o zamanlarda yeni başlayanların bile çoğu asgari ücretten yüksek başlıyordu bir de öyle bir şey var. Şuan toplumun %50 si asgari ücretle çalışıyor, o zamanlar bu oran %10 civarıydı, şuan orta sınıf diye bir şey yok, yok ettiler o kavramı, ya çok zenginsin ya fakir.
@@marvelert1033 peki memur maaşından yola çıkarsak,senin dediğin bence mantıksız olsa da diyelim ki ortalama maaş memur maaşı ve memur maaşı da 480000 o dönem,yani herkes asgari ücretin neredeyse 2 katı kadar olan memur maaşı alsa bile 48 bin bölü 1420 etti sana 33kg,hala 2021 asgari ücreti ile 10kg fazla kuzu kol satın alabiliyormuşsun.
@@efeyldz2620 Memura kız vermeme muhabbeti o zamanlardan geliyor zaten, ben eskiyi övmüyorum, sadece şuan çok daha boktan bi durumdayız.
@@marvelert1033 hayır şu an o dönemden bir tık daha iyiyiz,ama aynı iktidar kalmaya devam ederse o günleri de mumla arayacağız
@@efeyldz2620 o zamanlardan iyi değiliz. o zamanki alım gücüne kıyasla dış borçlanmaya baktığında şimdi o zamanlardan kat kat fazla zengin olmamız gerekirdi. türkiye gittikçe borçlanıyor 20 senedir büyüme ayağına. ama vatandaş daha beter halde, zenginleşen yandaş küme var bir tek.
@Ma010S then they must be in museums as are the cars of 'tunel' we liked those old rickety cars made of wood so if you get to Istanbul, be sure to see them
Şehir planlamacılığı harbi sıfır bizde geçtim yol kenarındaki binaları tramvayın rahatça geçebileceği geniş caddelerimiz bile yok. Arabalarla tramvay aynı tek şeridi kullanıyo😂😂
Burası kale içi denilebilecek eski İstanbul. Ne dediğimizi bilelim önce. 2400 yıllık şehir burası.
Gerzek londra madrid gibi eski şehirler niye düzenlenebildi
@@hakancevik3209 coğrafya farkı. İstanbul düzlük bir alan da olsaydı şehir planlaması daha kolay olurdu ha bir de İstanbul'un nüfusu çok daha fazla ayrıca halk Fakir yani ekonomiye de bakmak lazım
@@emrebayram1778 Ondan degil, ikinci dunya savasinda Almanlar Londra'yi bombalayip icine etti. Londrayi sifirdan tekrar yaptilar bunun yuzunden.
O yüzden Rayları kırk kere değiştirdiler Zeytinburnunda , hatta güzergahta küçük değişikliklerde oldu , 1 istasyonu yanlış hatırlamıyorsam kaldırdılar.
so the beautiful red trams of the 1960s are gone?
granskare They are in the Taksim nostagic tram now
Still in service but not widely used. I know it is a late answer but i hope you will experience those red trams...
Hala nostalji güzelleriyle bu istanbula güzel diyen var amk,en büyük muhalifim ama bildiğin pakistan bu şehir,avrupalıların 1900'lerdeki paris görüntüleri bile daha modern gözüküyor...
ben de hiç anlamam bu 90'lar ve 2000'ler sevgisini... yaşamasak inanıcaz...
@@KDVSA 90'lar güzeldi, 2000'ler değil. İstanbul hiç değil.
@@Qaosbringer 90’lar güzeldi diyenlerin yüzde 90’ı 90 ları görmeyen insanlar. Türk halkı,gerek ekonomik gerek sosyal olarak avrupanın hep fersah fersah gerisindeydi,istanbulda keza 90’larda aşırı kötüydü,hala kötü ancak altyapı ve çöp problemlerinin bir nebze iyileştirilmesiyle avrupa şehirlerine gittikçe yaklaşıyorduk. Ta ki erdoğanın 2013 ten sonra yaşadığı güç zehirlenmesine kadar. O günden sonra gerek istanbula gerekse ülkeye,Kendi deyimiyle “ihanet ettiler” :)
@@Qaosbringer 2000 ler son güzel yıllardı 2010 sonrası bozdu
@@bosluktirebosluk5070 babacan dan sonra mutsuzluk arttı. Net.
2008'de çekmiş🎉🎉.
M1 metro hattındaki araçlara çok benziyor niyeyse 🤔
Aynı araçlar zaten, Hem metro hemde tramvay için alındılar artık şehir kalabalık olduğu için risk teşkil ettiğinden hepsi metroya kaydırıldı, bu araçlar tramvay hattında kullanıldığı zaman durdurmak zor oluyor
pakistan, hindistan vs. sandım.
O zamanki hali bile şu anki pakistan hindistana el öpturur
@pomegranateorange şu anki fas marakeş hindistandan yine iyidir
Degilmiymis
bu ABB araçlar yenilerine bin basar
Bunların metro hattında olanlarında hız göstergesi 120 km , bilginize, zaten Bayrampaşa - Sağmalcılar arası eskiden bi basardı o zamanlar hız limiti de yok arabalar metroya yetişemiyordu O-3(TEM) te .
Tramvayla araclar ayni yolda ne iş anlamadim
1:42
Benim yaşadığım yerin şimdiki hali burası
The month that the submarines left there propeller and made a large boom on our shore line. The prop rolled and landed it self in duluth mn shore line were it still sits today.
Hani olm metrobus yok. Vatan bilgisayar yok. Yalan bu.
Eski görüntü bu
Eylül 1998 diyor
bu zamanda insanın piçine kaldık o zamanlarda yaşamayı çok isterdim be
SIMDI KI DEVIR PIC DEVIR OLMUS
İstanbulun köy oldugu ama daha yenı gelişmeye başladıgı yıllar. SOL bu ülkede 1 tane çivi çakmadı... 1 Eylül de 1998 de İstanbula yerleştim taa 2020 ye kadar...
bu t4 ün eski vagon uydu heralde ondan sonra yenş vagon lar çıktı
Hayır Bağcılar-Kabataş hattının eski vagonu.
@@Sadece_Emir-1903_Tyronix Ama T4'de de vardı galiba eskiden.
@@ietthayranı34evet hem t1 de ve t4 hattında kullanıldı makas bağlantıları ise;m1den gelen araçlar için zeytinburnundan t1 hattına. t4 içinde: m1a zeytinburnundan t1 e bağlanıp sonra topkapı istasyonundan bağlantı yapılmaktadır
bi mercedes gordum sevindim valla
Şaka değil çeyrek asırlık video. Dün gibi.
o 1998 1 sene önce 87 ısırığı
10 arabadan 7 si kuş serisi
Bence Basarı bu🇹🇷🇹🇷🇹🇷
yorumları okumaya geldim
Ben 11 yaşındaydım 🤣
O zaman türkiyede tramvay var mış vaybe
kilolu insam yok şaka gibi
her yer tofaş
değişen bir şey yok, şimdide her yer egea, önden çeken tofaş
Milli Uzay Programi unut. Turkiye'nin tek kaderı : Tofaş'in dunya başkenti kalmak.
Siz hangi markayı kullanıyorsunuz?
Şimdi de her yer egea, linea ve doblo aynı boktan arabalara biniyoruz çoğunluk
Heryer beton oldu şimdi.. Zeytinburnunun haline bakarmısın..
Zeytinburnu
1960
İstanbul gelişmedi diyen net z kuşağıdır. Eleştiri yaparken doğru noktaları eleştirmek lazım. İstanbul 90 lı yıllarda Avrupa şehirlerinden 30, Amerika şehirlerinden 50 sene gerideydi. Şimdilerde makas kapandı ama daha farklı sorunlarımız ortaya çıktı... İşsizlik rakamları, eğitim kalitesi, suç oranları, trafik gibi sorunlar daha da arttı. Bakın 90 lı yıllarda sadece boğaz geçişi için 2 köprü varken bunlara 3 adet daha geçiş eklendi ( marmaray tüp geçit, Avrasya tüp geçit, YSS köprüsü) ama trafik hala sorun. Nüfusun hormonlu artışı olan gelişmeyi gölgeledi. İstanbul daki her ilçe aynı şekilde gelişmeden faydalanamadı. Homojen bir gelişme ne İstanbul da ne de ülkemizde oldu... 98 yılında size söyleyeyim bu görüntülerini izlediğiniz raylı sistem taksicilerin lobisi nedeniyle Havaalanına gitmemişti. 2000 başında koca havaalanı metro ile tanıştı... Sabiha Gökçen yoktu... Anadolu Yakasında metro yoktu... Haliç kıyıları fabrikalarla doluydu... Yeterli büyüme ya da homojen adil büyüme olmadığı için büyümenin pozitif etkisi hissedilmiyor maalesef...
İstanbul gelişmedi, daha kötüye gitti. Net X kuşağıyım. 2002'deki İstiklal Caddesi'ni gördüm ve 2018'deki İstiklal Caddesi'ni de gördüm. Taksim Meydanı da dahil buna. Çok şükür ki kıyaslayabilecek ne kadar bok hale geldiğini görecek kadar aklım çalışıyor.
@@Qaosbringer İstiklal Caddesi ile ilgili somut bir örnek verebilir misin? Bir de İstanbul değerlendirmeniz İstiklal Caddesini baz alarak mı yapıcaz? İstanbul buradan mı ibaret? 2002 senesinde Taksim Meydanında var olan otobüs duraklarının kaldırılması, trafiğin yer altına alınması geriye gitmek mi? Zanda bulunmak istemem ama sizin İstiklal ile ilgili eleştiriniz sosyo kültürel yönden...
@@zaferakyol9802 İstanbul geriye gitti, kontrolsüz Anadolu'dan göç eden cahil köylüler sebebiyle, evet beton anlamında gelişmiş olabilir fakat toplum olarak berbat bir durumda.
@@Qaosbringer gelişmeye bakış açısı önemli. Bu arada beton olarak gelişmeyi ben de sevmiyorum. Kültürel gelişim çok geride... Çocukluğum Üsküdar ve Kadıköy de geçti. Maalesef bu iki ilçede kültürel olarak çok geride.
@@siyah3113 Kültürel gerilemeye katılıyorum ama bunun başlangıcı 80 lerle oluyor. 12 eylül sonrası Anap iktidarları ile başlayan bir süreç...
Senin verdiğin örneklerin bu görüntülerin hissettirdikleriyle zerre alakası yok. Dubai örneğini vermişsin. Kıstas doğru değil orada petrol var. Türkiye'de yok. Petrol olan yer zenginleşir. Daha dibimizde yeni kurulan Barzani'nin ülkesi Bölgesel Kürt yönetiminin olduğu bölgelerde aynı örneğe dahil Tee Dubailere kadar gitmeye gerek. Ve bölgenin tamamen gelişmediği konusunda size katılmıyorum. Hatırı sayilirda olsa gelişti. Memnun olsakta olmasakta gelişim var. Ben bu sokaklarda doğdum büyüdüm. Hiç bir gelişim olmadı diyemeyiz. Ve dünyanın başka ülkelerinde de durum bundan farklı değil. 25 yılda hiçbir ülke ekstra bir zenginlik yaşamadı. Türkiye zaten o dönemde ekonomi listesinde 16. ydı şimdide aynı sıralamada. Bu işin ele alınması gereken bir çok perspektifi var. Dediğim gibi hiç bir ülke 25 yılda zenginleşmedi.
Çok kötü durumda, biçimsiz ve utanç verici, hayat sanki olmuş orada
bu yıla rağmen iyi izlenmiş ha :D yaşıyanları yorumumn yorumuna beklerim
Yol araba ev var akp den önce 😁
bunlar ajanların cektigi goruntuler
:D
yavan211 :Dd
evet ajanlar eline kocaman handy cam alıp sokaklarda tramway çekiyorlardır doğru.
@@motofingo ulan 8 yil geçmis bende güldüm
@@mes211 hesabi hala kullaniyorsan helal olsun abi
Her yer, imara aykırı yapılmış,kaçak, çirkin binalar ile ( gecekondu ) dolu .
Burası Gaziosmanpaşa veya Zeytinburnu herhalde
Zeytinburnu
Koskoca İstanbullular derneği Zeytinburnu nu bilmiyor yazık
Ne yazmışız oraya
kör müsün?
@@istanbullular_dernegi 98 de Gaziosmanpaşa da Tramvay yoktu, İstanbul dan bi habersiniz, kusura bakmayın ama laf olsun diye dernek kurmuşunuz ayıp be ayıp. Sahtekarlığa iyi alışmışınız , Allah bizi böyle sahte derneklerden korusun.