Σας ευχαριστουμε είσθε πολύ κατανοητός με τις αναλύσεις και τις συνέπειες από τις μεγάλες και βίαιες τομές Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ.
συγχαρητηρια για τα βιντεο σας.εκτος του οτι εχετε πολλες γνωσεις και τις μοιραζεστε μαζι μας (ευχαριστουμε πολυ γιαυτο),εχετε και πολυ καλη μεταδοτικοτητα και ο λογος σας ειναι καθαρος και ευκολα κατανοητος. αν θελετε και το βρισκετε ενδιαφερον,θα ηθελα δειξετε σε καποιο μελλοντικο σας βιντεο,πως μπορουμε να αλλαξουμε την παραγωγικη χρονια των ελαιοδεντρων.για να γινω πιο κατανοητος,εννοω οταν καποιος εχει πολλα δεντρα και δεν μπορει να τα μαζευει ολα την ιδια χρονια και θελει να τα κανει να παραγουν τα μισα την μια χρονια και τα αλλα μισα την αλλη (με βαση το φαινομενο της παρενιαυτοφοριας της ελιας),πως να τα κλαδεψει αυτα τα μισα ωστε να το πετυχει αυτο. ευχαριστω
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μήπως θα προτιμούσατε να σας πω πώς θα προλαβαίνετε να τις μαζεύετε όλες και να παίρνετε παραγωγή κάθε χρόνο; Αν ναι, καλέστε με, γιατί δεν χωράει σε ένα μήνυμα. Διαφωνώ με τα κλαδέματα που εντείνουν την παρενιαυτοφορία, επομένως, ενώ ξέρω, δεν θα σας απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε.
1) λάθος τομή,η τομή έπρεπε να γίνει στο τακούνι δηλαδή 1.5 εκατοστά από τον κορμό 2) ψεκασμα με χαλκό 3) πάστα προστασία 4) αποστείρωση των εργαλείων 5) προληπτικούς ψεκασμούς για την αποφυγή του μύκητα 6) έλλειψη φωτισμού 7) ανάλογα την περιοχή σωστή λίπανση την κατάλληλη εποχή 8) η ελιά θέλει κάθε χρόνο το λεγόμενο ψηλό κλάδεμα δηλαδή καθαρισμα και κάθε 3-4 χρόνια ανάλογα αν είναι ποτιστική η ξερικη χοντρό κλάδεμα. Όποιος κάνει αυτά που ανέφερα μην φοβάται τίποτα!
αν έχουμε παρατημένη παγωνιά ή ισχυρή χιονόπτωση ή παρατεταμένη ξηρασία ή φωτιά ή χαλαζόπτωση ή δέντρα παρατημένα (έχουν γίνει τα λεμαργα ολόκληροι βραχίονες) ή πολύ δυνατούς ανέμους και έχουν σπάσει βραχίονες καεί κ.τ.λ.π και πρέπει να κόψουμε κόψτε!!! μόνο καλό θα κάνουμε αρκεί να γίνει σωστά!κάνουμε πρόληψη όχι καταπολέμηση.η ελιά είναι ευλογημένο δέντρο.
Καλησπέρα Αντρέα! Η ζημιά θα γίνει ούτως ή άλλως. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κόβεις σταδιακά, ώστε να ενθαρρύνεις να δημιουργηθεί νέα βλάστηση κάτω από το σημείο που προγραμματίζεις να γίνει η τελική τομή. Έτσι, τουλάχιστον ο φλοιός θα τροφοδοτείται με χυμούς και δεν θα ξεραθεί. Αν έχεις κάνει μεγάλη τομή σε κεντρικό βραχίονα, ξεκινά αμέσως την αντικατάσταση του δέντρου από χαμηλούς βλαστούς, διότι η διαδικασία απαιτεί χρόνια για να γίνει.
Καλημερα κυριε Φραγκιαδάκη και συγχαρητήρια για τα επιμορφωτικά βιντεάκια που ανεβάζετε . Έχω ένα ερώτημα για εσας . Θα ήθελα τη γνώμη σας για κάποια δέντρα που έχω και έχουν μόνο ορθιτες λόγο μηδαμινής περιποιήσεις . Τα δέντρα είναι πάνω από 50 έτη πως θα μου προτείνατε να επέμβο . ?
Καλημέρα. Καλέστε με στο 6906837034 για να σας δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ρίξτε και μια ματιά στο βίντεο που λέω το πώς διαχειριζόμαστε τους λαίμαργους. Είναι η ίδια λογική
Να αφήσουμε αρκετή βλάστηση στον βραχίονα για να κυκλοφορούν χυμοί και να τροφοδοτείται ο φλοιός. Το επόμενο σημαντικό είναι η σωστή τομή και επούλωση.
Αυτα τα δεντρα ειναι νηστικά. Επίσης ειναι γεμάτα λειχήνες πραγμα που φανερώνει υψηλη υγρασία και σκίαση. Η ελια δεν φοβάται το κλάδεμα ουτε καν την καρατόμηση. Ισα ισα που ειναι απαρατήρητες σαν εργασίες. Απλα ολα θελουν την ώρα τους και τον καιρό τους σύμμαχο συν την σωστη λίπανση. Οποτε ολα ειναι σχετικα και συνδιαστικα κατα την γνωμη μου.
Σωστά τα λες Απόστολε. Ο ελαιώνας είναι δίπλα από μια ρεματιά και σκιάζεται από πλατάνια και καλάμια. Δεν είναι τα θρεπτικά συστατικά που τους λείπουν, αλλά το φως (και το κλάδεμα). Όμως η ελιά έχει επιπτώσεις από τις τομές. Με την καρατόμηση αυτό που γίνεται είναι να δημιουργεί το δέντρο νέους κορμούς, που φαινομενικά μοιάζουν με βραχίονες. Αν το ίδιο γίνει υψηλότερα, η εικόνα αλλάζει, με αποτέλεσμα αυτό που δείχνω στο βίντεο.
Δεν είναι θέμα διατομής. Σε κάθε περίπτωση, στο εγκάρδιο ξύλο δεν θα κυκλοφορούν πια χυμοί και αν δεν υπάρχουν στον φλοιό νέοι βλαστοί δεν θα κυκλοφορούν ούτε στα εξωτερικότερα αγγεία. Αν γίνει σε λάθος σημείο η τομή, δεν θα γίνει σωστά η επούλωση. Προσπαθώ να φτιάξω ένα τρισδιάστατο μοντέλο βλαστού με καλώδια, για να μπορέσω να το εξηγήσω σε ένα βίντεο. Όσοι έρχονται στο σεμινάριο, τους το εξηγώ ευκολότερα στο χωράφι. Λίγο υπομονή και θα φτιάξω νέο βίντεο
Ευχαριστώ για το βίντεο. Σας παρακαλώ όμως μία επεξήγηση. Σε άλλο βίντεο λέτε ότι είναι λάθος να αφήνουμε στην ελιά τακούνια και οτι πρέπει να κόβουμε το κάθε κλαδί από την βάση του. Τώρα σε αυτό το βίντεο, αν κατάλαβα καλά, φαίνεται οτι αν κόψουμε το κλαδί από την βάση του το δέντρο σε αυτό το σημείο θα ξεραθεί. Που είναι η διαφορά?
Η διαφορά είναι στη διάμετρο της τομής και στο αν πρόκειται για κεντρικό στέλεχος ή για διακλάδωση. Την επεξήγηση τη δίνω στα σεμινάρια που οργανώνω, διότι χρειάζεται να έχετε κι άλλες γνώσεις και χρειάζεται χρόνος προκειμένου να εξηγήσω πλήρως το όλο θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση. Δυστυχώς ξέρω ότι τα σεμινάρια σας γίνονται μόνο ζωντανά οπότε μου είναι αδύνατον. Με βοηθήσατε όμως που είπατε για κεντρικό στέλεχος και για διακλάδωση. Είναι κατανοητή η διαφορά τους και μπορώ να τα ξεχωρίσω.
Καλησπέρα, έχει ένα κτήμα με ελιές η γυναίκα μου στην περιοχη της Βέροιας, τα δέντρα είναι τουλάχιστον 15 χρονών , ειναι παρατημένα στο έλεος του χρόνου χωρίς καμία Βροντιδα, τα περισσότερα έχουν ξερά κλαδιά στα πλαγια χωρίς καν φυλλα με κάποια φυλλοσια στις κορυφές, σκέφτομαι αυτά που είναι ξερά στα πλαγια να τα κόψω από τη σταυρωση για να δώσουν νέα κόμη υγειή, είναι σωστή η σκέψη μου να τα κόψω τόσο χαμηλά, η θα παθουν σόκ λές και μήπως έχω θέμα ;;Ποια η γνώμη σου;;
Καλησπέρα Παναγιώτη! Πριν κάνεις οτιδήποτε, κάνε μου μια βιντεοκλήση από το χωράφι να δω τα δέντρα. Ίσως να υπάρχει ταχύτερος και αποδοτικότερος τρόπος. Το τηλέφωνο μου είναι 6906837034
Καλησπέρα, αν και κλαδευω χρόνια τις ελιές μου.... παρατηρώ ότι κάνω ακόμα πολλά λάθη... Βρίσκομαι στα Χανιά Κρήτης. Πότε προγραμματίζεται να κάνετε το επόμενο σεμινάριο??
συνεπώς κλάδεμα ανανέωσης, δεν υφίσταται με την μία; επίσης σε ελαιόδεντρα όπου ξεκινάνε απο την ρίζα 6 κορμοί, και θελω να κρατήσω τους 3 ή τέσσερις, απαγορεύεται να τους κοψω βαθειά ως το έδαφος;
Το εξηγώ αναλυτικά στους ανθρώπους που παρακολουθούν το σεμινάριο και μετά πηγαίνουμε στο χωράφι. Ακόμα και αυτοί, δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. Το εξηγώ σε συναδέλφους γεωπόνους και σοκάρονται. Η πηγή της δυσνόησης είναι η εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε για τα δέντρα. Ήθελα όμως να το παρουσιάσω στον κόσμο, ώστε να αρχίσει να το παρατηρεί. Και να προβληματιστεί. Μοιάζει με το φαινόμενο των βατράχων. Είσαι σε μια λίμνη και ακούς τα βατράχια, όμως δεν τα βλέπεις. Αρκεί να δεις ένα και να το αναγνωρίσεις. Μετά ξαφνικά αρχίζεις να τα βλέπεις όλα. Όταν θα αρχίσεις να τα βλέπεις, θα μπορώ να σου το εξηγήσω καλύτερα. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Κατανοώ απόλυτα αυτό που θες να πεις και έχεις δίκιο. Αντιλαμβάνομαι επίσης την συμπάθεια και την καλή πρόθεση στο σχόλιο σου. Το εκτιμώ αφάνταστα.
Παντως οποιαδηποτε βιαιη επεμβαση στο δεντρο,, εκτος της περίπτωσης εγκατελειμενου ελαιωνα,ειναι σε βαρος της καρποφορίας ,το δέντρο παθαινει σοκ και πεταει ανεξέλεγκτη βλαστηση και μπραβο σου που το επισημαινεις συνεχως Μιχάλη
Σ’ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, πρόκειται να κόψω και χοντρά κλωνάρια, με αυτό το βίντεο που είδα αγχώθηκα λίγο, θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες, πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου;
Μιχάλη ποτε έκανες το κλάδεμα?ποια εποχή?? Πάρε το πριονακι σου και ξεκίνα κλάδεμα! Είναι νηστικά τα δέντρα! Μην φοβάσαι το κόψιμο Και χαλκο ψεκασμα μετά! Κωνσταντίνος Λιάγκας ΑΧΙΝΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΏΤΙΔΑΣ Την καλημέρα μου
Σωστή πρακτική. Μετά όμως από μερικά χρόνια πρέπει να το κόψεις σύριζα (αμέσως μετά την ραφή) για να γίνει σωστή επούλωση. Εκτός και αν το "τακούνι" αυτό που αφήνεις, δεν σε ενοχλεί. Εύγε!
Απ' ότι κατάλαβα αφήνετε το τακούνι για να το αφαιρέσετε μετά. Είναι σωστή πρακτική και θα την ακολουθήσω.Υπαρχει όμως εδώ η περίπτωση να μεταδώσει το μύκητα εσωτερικά και να κάνει ζημιά αν μείνει αρκετό καιρό και δεν υποστηριχθεί με βλάστηση.Κοβοντας σύρριζα και λοξά ώστε να μην κραταει υγρασία η τομή αποφεύγουμε το παραπάνω φαινόμενο και με τον τρόπο που αναλύετε αποφεύγουμε την ξήρανση του βραχίονα.Η ελιά έχει ξεχωριστή ευλογία από τον Θεό και διορθώνει τα λάθη που κάνουμε δείχνοντας μας το σωστό. Η σχέση της με τον άνθρωπο έχει μία ιδιαίτερη δυναμική και σιγά σιγά εξελίσσεται σε πνευματικό δεσμό. Αρκεί να σκεφθούμε όταν φυτέψουμε μία ελιά ότι θα συνεχίζει να προσφέρει για πολλούς αιώνες . Συγχαρητήρια για τον τρόπο που προσεγγίζετε το θέμα.
Σας ευχαριστουμε είσθε πολύ κατανοητός με τις αναλύσεις και τις συνέπειες από τις μεγάλες και βίαιες τομές
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ.
συγχαρητηρια για τα βιντεο σας.εκτος του οτι εχετε πολλες γνωσεις και τις μοιραζεστε μαζι μας (ευχαριστουμε πολυ γιαυτο),εχετε και πολυ καλη μεταδοτικοτητα και ο λογος σας ειναι καθαρος και ευκολα κατανοητος.
αν θελετε και το βρισκετε ενδιαφερον,θα ηθελα δειξετε σε καποιο μελλοντικο σας βιντεο,πως μπορουμε να αλλαξουμε την παραγωγικη χρονια των ελαιοδεντρων.για να γινω πιο κατανοητος,εννοω οταν καποιος εχει πολλα δεντρα και δεν μπορει να τα μαζευει ολα την ιδια χρονια και θελει να τα κανει να παραγουν τα μισα την μια χρονια και τα αλλα μισα την αλλη (με βαση το φαινομενο της παρενιαυτοφοριας της ελιας),πως να τα κλαδεψει αυτα τα μισα ωστε να το πετυχει αυτο.
ευχαριστω
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Μήπως θα προτιμούσατε να σας πω πώς θα προλαβαίνετε να τις μαζεύετε όλες και να παίρνετε παραγωγή κάθε χρόνο; Αν ναι, καλέστε με, γιατί δεν χωράει σε ένα μήνυμα. Διαφωνώ με τα κλαδέματα που εντείνουν την παρενιαυτοφορία, επομένως, ενώ ξέρω, δεν θα σας απαντήσω στο ερώτημα που θέσατε.
Πολυ κατατοπιστικο video
. Ευχαριστω
Πολύ χρήσιμες συμβουλές.... Ευχαριστούμε
Κι εγώ ευχαριστώ
Ένα μεγάλο ευχαριστώ.!
1) λάθος τομή,η τομή έπρεπε να γίνει στο τακούνι δηλαδή 1.5 εκατοστά από τον κορμό 2) ψεκασμα με χαλκό 3) πάστα προστασία 4) αποστείρωση των εργαλείων 5) προληπτικούς ψεκασμούς για την αποφυγή του μύκητα 6) έλλειψη φωτισμού 7) ανάλογα την περιοχή σωστή λίπανση την κατάλληλη εποχή 8) η ελιά θέλει κάθε χρόνο το λεγόμενο ψηλό κλάδεμα δηλαδή καθαρισμα και κάθε 3-4 χρόνια ανάλογα αν είναι ποτιστική η ξερικη χοντρό κλάδεμα. Όποιος κάνει αυτά που ανέφερα μην φοβάται τίποτα!
Ισχύει !!!
Και η φροντίδα ,, συντήρηση , λίπανση ,,, και σαφώς ο Χαλκός!!!!
Το φαινόμενο που περιγράφω είναι ανεξάρτητο από τα παραπάνω και δεν το εξαλείφουν. Ούτε καν το μειώνουν.
αν έχουμε παρατημένη παγωνιά ή ισχυρή χιονόπτωση ή παρατεταμένη ξηρασία ή φωτιά ή χαλαζόπτωση ή δέντρα παρατημένα (έχουν γίνει τα λεμαργα ολόκληροι βραχίονες) ή πολύ δυνατούς ανέμους και έχουν σπάσει βραχίονες καεί κ.τ.λ.π και πρέπει να κόψουμε κόψτε!!! μόνο καλό θα κάνουμε αρκεί να γίνει σωστά!κάνουμε πρόληψη όχι καταπολέμηση.η ελιά είναι ευλογημένο δέντρο.
@@ΈλΛάας.,.😊😊😊7
Πολύ σωστά αλλά που χρόνος να τα κάνεις όλα αυτα
Πολύ κατατοπιστικός μπράβο κάθε πότε κάνετε σεμινάρια στον ελαιώνα; Πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σας
Μπορείτε να με καλέσετε στο 6906837034
Καλησπερα το έχω και εγώ αυτό το φαινόμενο.. αλλά εάν πρέπει να αφαιρεθεί το μεγάλο αυτό που δείχνεις πως πιστεύεις αφαιρείται;
Καλησπέρα Αντρέα! Η ζημιά θα γίνει ούτως ή άλλως. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κόβεις σταδιακά, ώστε να ενθαρρύνεις να δημιουργηθεί νέα βλάστηση κάτω από το σημείο που προγραμματίζεις να γίνει η τελική τομή. Έτσι, τουλάχιστον ο φλοιός θα τροφοδοτείται με χυμούς και δεν θα ξεραθεί. Αν έχεις κάνει μεγάλη τομή σε κεντρικό βραχίονα, ξεκινά αμέσως την αντικατάσταση του δέντρου από χαμηλούς βλαστούς, διότι η διαδικασία απαιτεί χρόνια για να γίνει.
Καλημερα κυριε Φραγκιαδάκη και συγχαρητήρια για τα επιμορφωτικά βιντεάκια που ανεβάζετε .
Έχω ένα ερώτημα για εσας .
Θα ήθελα τη γνώμη σας για κάποια δέντρα που έχω και έχουν μόνο ορθιτες λόγο μηδαμινής περιποιήσεις . Τα δέντρα είναι πάνω από 50 έτη πως θα μου προτείνατε να επέμβο . ?
Καλημέρα. Καλέστε με στο 6906837034 για να σας δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ρίξτε και μια ματιά στο βίντεο που λέω το πώς διαχειριζόμαστε τους λαίμαργους. Είναι η ίδια λογική
Κυριε Μιχαλη αν πρεπει να κοψουμε ενα μεγαλο μπρατσο τι πρεπει να κανομε για να μην ξεραθει η ελια ? ευχαριστω
Να αφήσουμε αρκετή βλάστηση στον βραχίονα για να κυκλοφορούν χυμοί και να τροφοδοτείται ο φλοιός. Το επόμενο σημαντικό είναι η σωστή τομή και επούλωση.
@@epimelia_fragkiadakis ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα,θα ηθελα την βοήθεια σας, υπάρχει κάποιο τηλ για να μιλήσουμε με βιντεοκλήση,αν το επιθυμείτε φυσικά θα ειναι σεβαστό
Φυσικά! Στο 6906837034 με viber ή και Whatsapp. Μπορείτε να με καλέσετε αύριο (Τρίτη) κατά τις 10:00
Αυτα τα δεντρα ειναι νηστικά. Επίσης ειναι γεμάτα λειχήνες πραγμα που φανερώνει υψηλη υγρασία και σκίαση. Η ελια δεν φοβάται το κλάδεμα ουτε καν την καρατόμηση. Ισα ισα που ειναι απαρατήρητες σαν εργασίες. Απλα ολα θελουν την ώρα τους και τον καιρό τους σύμμαχο συν την σωστη λίπανση. Οποτε ολα ειναι σχετικα και συνδιαστικα κατα την γνωμη μου.
Σωστά τα λες Απόστολε. Ο ελαιώνας είναι δίπλα από μια ρεματιά και σκιάζεται από πλατάνια και καλάμια. Δεν είναι τα θρεπτικά συστατικά που τους λείπουν, αλλά το φως (και το κλάδεμα). Όμως η ελιά έχει επιπτώσεις από τις τομές. Με την καρατόμηση αυτό που γίνεται είναι να δημιουργεί το δέντρο νέους κορμούς, που φαινομενικά μοιάζουν με βραχίονες. Αν το ίδιο γίνει υψηλότερα, η εικόνα αλλάζει, με αποτέλεσμα αυτό που δείχνω στο βίντεο.
Μιχάλη μέχρι ποια περίπου διατομή μπορούμε να κόψουμε Με ασφάλεια?
Δεν είναι θέμα διατομής. Σε κάθε περίπτωση, στο εγκάρδιο ξύλο δεν θα κυκλοφορούν πια χυμοί και αν δεν υπάρχουν στον φλοιό νέοι βλαστοί δεν θα κυκλοφορούν ούτε στα εξωτερικότερα αγγεία. Αν γίνει σε λάθος σημείο η τομή, δεν θα γίνει σωστά η επούλωση. Προσπαθώ να φτιάξω ένα τρισδιάστατο μοντέλο βλαστού με καλώδια, για να μπορέσω να το εξηγήσω σε ένα βίντεο. Όσοι έρχονται στο σεμινάριο, τους το εξηγώ ευκολότερα στο χωράφι. Λίγο υπομονή και θα φτιάξω νέο βίντεο
Ευχαριστώ για το βίντεο. Σας παρακαλώ όμως μία επεξήγηση. Σε άλλο βίντεο λέτε ότι είναι λάθος να αφήνουμε στην ελιά τακούνια και οτι πρέπει να κόβουμε το κάθε κλαδί από την βάση του. Τώρα σε αυτό το βίντεο, αν κατάλαβα καλά, φαίνεται οτι αν κόψουμε το κλαδί από την βάση του το δέντρο σε αυτό το σημείο θα ξεραθεί. Που είναι η διαφορά?
Η διαφορά είναι στη διάμετρο της τομής και στο αν πρόκειται για κεντρικό στέλεχος ή για διακλάδωση. Την επεξήγηση τη δίνω στα σεμινάρια που οργανώνω, διότι χρειάζεται να έχετε κι άλλες γνώσεις και χρειάζεται χρόνος προκειμένου να εξηγήσω πλήρως το όλο θέμα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη γρήγορη απάντηση. Δυστυχώς ξέρω ότι τα σεμινάρια σας γίνονται μόνο ζωντανά οπότε μου είναι αδύνατον.
Με βοηθήσατε όμως που είπατε για κεντρικό στέλεχος και για διακλάδωση.
Είναι κατανοητή η διαφορά τους και μπορώ να τα ξεχωρίσω.
Καλησπέρα, έχει ένα κτήμα με ελιές η γυναίκα μου στην περιοχη της Βέροιας, τα δέντρα είναι τουλάχιστον 15 χρονών , ειναι παρατημένα στο έλεος του χρόνου χωρίς καμία Βροντιδα, τα περισσότερα έχουν ξερά κλαδιά στα πλαγια χωρίς καν φυλλα με κάποια φυλλοσια στις κορυφές, σκέφτομαι αυτά που είναι ξερά στα πλαγια να τα κόψω από τη σταυρωση για να δώσουν νέα κόμη υγειή, είναι σωστή η σκέψη μου να τα κόψω τόσο χαμηλά, η θα παθουν σόκ λές και μήπως έχω θέμα ;;Ποια η γνώμη σου;;
Καλησπέρα Παναγιώτη! Πριν κάνεις οτιδήποτε, κάνε μου μια βιντεοκλήση από το χωράφι να δω τα δέντρα. Ίσως να υπάρχει ταχύτερος και αποδοτικότερος τρόπος. Το τηλέφωνο μου είναι 6906837034
Εύγε τέλεια ενημέρωση !!!
Συγχαρητήρια ,, βέβαια η γνώση έρχεται με την ηλικία και τήν εμπειρία !!!!
Χαίρομαι ιδιαίτερα. Θα προσθέσω την σπουδή, την παρατήρηση και την μελέτη.
Καλησπέρα, αν και κλαδευω χρόνια τις ελιές μου.... παρατηρώ ότι κάνω ακόμα πολλά λάθη... Βρίσκομαι στα Χανιά Κρήτης. Πότε προγραμματίζεται να κάνετε το επόμενο σεμινάριο??
Συνονόματε μόλις ανέβασα το βίντεο. Το Νοέμβριο στο Ρέθυμνο! Ενημέρωσε τους γνωστούς σου! Σε περιμένω με χαρά!
ruclips.net/video/fy3HV0nX_Pc/видео.html
Συγχαρητήρια Υπάρχει περίπτωση για σεμινάριο για βόρεια, Θεσσαλονίκη πχ?
Ναι, θα γίνει ένα τον Μάρτη. Μείνετε συντονισμένοι!
το σεμινάριο δεν υπάρχει διαθέσιμο κάπου?
Όχι, γίνεται μόνο ζωντανά
συνεπώς κλάδεμα ανανέωσης, δεν υφίσταται με την μία; επίσης σε ελαιόδεντρα όπου ξεκινάνε απο την ρίζα 6 κορμοί, και θελω να κρατήσω τους 3 ή τέσσερις, απαγορεύεται να τους κοψω βαθειά ως το έδαφος;
Σωστά. Κάθε κλάδεμα, ειδικά δραστικό, το κάνεις σταδιακά. Αν θες να τους κόψεις από τη βάση μπορείς, αλλά και εκεί σταδιακά (νόμος του 30%).
Μιχάλη, σε παρακολουθώ και έμαθα κάμποσα, αλλά.. αυτό εδώ είναι ακατανόητο, πολύπλοκο.Ίσως χρειάζεται(;) λιγότερη ανάλυση. Φιλικά πάντα..
Το εξηγώ αναλυτικά στους ανθρώπους που παρακολουθούν το σεμινάριο και μετά πηγαίνουμε στο χωράφι. Ακόμα και αυτοί, δυσκολεύονται να το αντιληφθούν. Το εξηγώ σε συναδέλφους γεωπόνους και σοκάρονται. Η πηγή της δυσνόησης είναι η εσφαλμένη αντίληψη που έχουμε για τα δέντρα. Ήθελα όμως να το παρουσιάσω στον κόσμο, ώστε να αρχίσει να το παρατηρεί. Και να προβληματιστεί. Μοιάζει με το φαινόμενο των βατράχων. Είσαι σε μια λίμνη και ακούς τα βατράχια, όμως δεν τα βλέπεις. Αρκεί να δεις ένα και να το αναγνωρίσεις. Μετά ξαφνικά αρχίζεις να τα βλέπεις όλα. Όταν θα αρχίσεις να τα βλέπεις, θα μπορώ να σου το εξηγήσω καλύτερα. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Κατανοώ απόλυτα αυτό που θες να πεις και έχεις δίκιο. Αντιλαμβάνομαι επίσης την συμπάθεια και την καλή πρόθεση στο σχόλιο σου. Το εκτιμώ αφάνταστα.
Πως μπορώ να κόψω χοντρά κλωνάρια, ώστε να μην έχω τον φόβο να ξεραθεί όπως περιέγραψες;
Τα κόβεις σταδιακά και φροντίζεις να έχουν πλούσιους βλαστούς για να τραβάνε τους χυμούς προς τα πάνω
το χω κανει και δεν το ξερα.Και τι κανουμε αν θελουμε να κοψουμε εναν βραχιονα?
Είναι πολύπλοκο στην εξήγηση. Αφιερώνω ένα σημαντικό μέρος του πρακτικού σεμιναρίου για να το εξηγήσω
@@epimelia_fragkiadakis α οκ ευχαριστω
Εντάξει Μιχάλη αυριο θα σου κάνω κλήση να δεις τι γίνεται και να μου πεις και συ, καλό βραδυ
Ποτε θα κάνετε ξανά σεμινάριο θέλω να διαχειριστώ μεγάλους βραχίονες πολύ υψηλούς και θέλω να τους κοντινών ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Σε ποια περιοχή είσαστε κυρία Παπουτσή;
ενδιαφερον, που μπορουμε να δουμε το σεμιναριο?
Γίνεται ζωντανά, το θεωρητικό κομμάτι διαδικτυακά και το πρακτικό στον ελαιώνα.
Παντως οποιαδηποτε βιαιη επεμβαση στο δεντρο,, εκτος της περίπτωσης εγκατελειμενου ελαιωνα,ειναι σε βαρος της καρποφορίας ,το δέντρο παθαινει σοκ και πεταει ανεξέλεγκτη βλαστηση και μπραβο σου που το επισημαινεις συνεχως Μιχάλη
Τηλέφωνο θα ειθελα 😊
6906837034
Σ’ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση, πρόκειται να κόψω και χοντρά κλωνάρια, με αυτό το βίντεο που είδα αγχώθηκα λίγο, θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες, πως μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου;
Στο 6906837034
Μιχάλη, σ ευχαριστώ πολύ, εύχομαι υγεία σε εσένα και την οικογένεια σου.
Τάσος Μαστροκωστας, από Θεσσαλονίκη.
Τάσο περιμένω τηλεφώνημα! Εύχομαι το καλύτερο και για εσένα!
Μιχάλη ποτε έκανες το κλάδεμα?ποια εποχή??
Πάρε το πριονακι σου και ξεκίνα κλάδεμα!
Είναι νηστικά τα δέντρα!
Μην φοβάσαι το κόψιμο
Και χαλκο ψεκασμα μετά!
Κωνσταντίνος Λιάγκας ΑΧΙΝΟΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ ΦΘΙΏΤΙΔΑΣ
Την καλημέρα μου
Καλημέρα Κωνσταντίνε! Τα δέντρα αυτά είναι για χρόνια ακλάδευτα. Είναι ένας ελαιώνας που θα αναλάβω τώρα.
Γι'αυτό εγώ αφήνω μισό μέτρο από τόν κορμό και δεν κόβω ποτέ συριζα
Σωστή πρακτική. Μετά όμως από μερικά χρόνια πρέπει να το κόψεις σύριζα (αμέσως μετά την ραφή) για να γίνει σωστή επούλωση. Εκτός και αν το "τακούνι" αυτό που αφήνεις, δεν σε ενοχλεί. Εύγε!
Απ' ότι κατάλαβα αφήνετε το τακούνι για να το αφαιρέσετε μετά. Είναι σωστή πρακτική και θα την ακολουθήσω.Υπαρχει όμως εδώ η περίπτωση να μεταδώσει το μύκητα εσωτερικά και να κάνει ζημιά αν μείνει αρκετό καιρό και δεν υποστηριχθεί με βλάστηση.Κοβοντας σύρριζα και λοξά ώστε να μην κραταει υγρασία η τομή αποφεύγουμε το παραπάνω φαινόμενο και με τον τρόπο που αναλύετε αποφεύγουμε την ξήρανση του βραχίονα.Η ελιά έχει ξεχωριστή ευλογία από τον Θεό και διορθώνει τα λάθη που κάνουμε δείχνοντας μας το σωστό. Η σχέση της με τον άνθρωπο έχει μία ιδιαίτερη δυναμική και σιγά σιγά εξελίσσεται σε πνευματικό δεσμό. Αρκεί να σκεφθούμε όταν φυτέψουμε μία ελιά ότι θα συνεχίζει να προσφέρει για πολλούς αιώνες . Συγχαρητήρια για τον τρόπο που προσεγγίζετε το θέμα.
Αγαπητε εαν εχουν ξεφυγει οι ελιες και εχουν κορμους διαμετρο 20 -30 εκατοστα πως δεν τα κοβουμε .Εαν τα αφησουμε θα μαζευουμε ξυλα αντι για ελιες!!
Αν ήταν σε μορφή ερώτησης, θα απαντούσα. Εφόσον έχετε την απάντηση, καταλαβαίνω οτι δεν χρειάζεστε κάτι από εμένα.
Που θα γινει το σεμινάριο;
ruclips.net/video/fy3HV0nX_Pc/видео.html
Μακρυά είμαστε, δυστυχώς.
Εσύ που είσαι Νίκο;
Στυλιδα@@epimelia_fragkiadakis
Ίσως σε εξυπηρετήσει αυτό που θα γίνει τον Δεκέμβρη στην Χαλκίδα