Κυριαρχία της κορυφής. Η πρακτική σημασία στο κλάδεμα της ελιάς

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 27 ноя 2024

Комментарии •

  • @panosbotsaris5943
    @panosbotsaris5943 2 года назад +19

    Ισως το καλυτερο βιντεο αναφορικα με τη διαχειρηση και κλαδεμα της ελιας...ειναι τοσο κατανοητο που μπορει ακομα και ενα μικρο παιδι να κλαδεψει το δεντρο Πολλα συγχαρητηρια!!!!

  • @chriskaradedos
    @chriskaradedos Год назад +3

    Εξαιρετική παρουσίαση, μου έλυσες πολλές απορίες, ευχαριστώ

  • @Jim-xi6mi
    @Jim-xi6mi 7 дней назад

    Σωραίος! Μπράβο!

  • @Νίκοςλυκος-θ6π
    @Νίκοςλυκος-θ6π 2 года назад +2

    Μπράβο σας.δασκαλος!!

  • @antonakis52
    @antonakis52 2 года назад +1

    Συγχαρητήρια φίλε για τις γνώσεις που μας δίνεις. Συνέχισε δυνατά.,

  • @manospap1614
    @manospap1614 Год назад

    Πράγματι το καλύτερο βίντεο περί κλαδέματα. Μπράβο συνέχισε έτσι!!!!!

  • @ΜΑΚΗΣ44
    @ΜΑΚΗΣ44 Год назад

    Φοβερός και πολύ κατανοητός!!!!

  • @ΜάκηςΘεοχαρόπουλος-μ7σ
    @ΜάκηςΘεοχαρόπουλος-μ7σ 7 месяцев назад

    Μπράβο Μιχαήλ σε παραδεχομε

  • @hfestion.
    @hfestion. 2 года назад +2

    Τα είπες πολύ ωραία, απλά και κατανοητά. Εμπειρικά κάτι είχα καταλάβει, όμως με αυτό το βίντεο επιβεβαιώθηκα.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +7

      Άσε τη διαίσθησή σου να σε οδηγήσει στο κλάδεμα. Είσαι σε σωστό δρόμο. Ακόμα και αν κάνεις λάθος, η ίδια η ελιά θα το διορθώσει. Σημασία έχει να παρατηρείς και να μαθαίνεις. Στην ουσία, οι ελιές διαμορφώνουν εμάς, όχι το αντίστροφο. Σου στέλνω την αγάπη και τον σεβασμό μου.

  • @thomaskosto769
    @thomaskosto769 Год назад

    Πολύ καλό σε ευχαριστώ

  • @vasilispappos1379
    @vasilispappos1379 Год назад +2

    Χίλια χρόνια και πολλά συγχαρητήρια για τα φόντα που μας δίνεις με τα υπέροχα βίντεο σου

  • @45mimis
    @45mimis 2 года назад

    Μπράβο σου κατανοητός και σωστός!!!!!!!!!!!!

  • @poseidonsr
    @poseidonsr Год назад

    Χαίρετε!
    Καταρχήν, παρακολούθησα όλα τα video του καναλιού πριν γράψω σχόλιο, για να έχω καλύτερη εικόνα του συνόλου των (δημοσιευμένων) σκέψεων του κλαδευτή.
    Συνολικά πρέπει να δώσω συγχαρητήρια, τόσο για την παρουσίαση που είναι απλή και μεστή, όσο και για την ουσία που είναι ρεαλιστική, με γνωστικό υπόβαθρο και κυρίως επιμέλ(ε)ια.😉
    Όμως, με βάση την δική μου εμπειρία θεωρώ οτι κάποιες προσεγγίσεις επιδέχονται βελτίωση.
    Για παράδειγμα, διαφωνώ οτι υπάρχει πράγματι κυριαρχία κορυφής.
    Πάντα λοιπόν κατά την δική μου εμπειρία, η κυριαρχία, δηλαδή η χωρική προτεραιότητα χρήσης της ζωντάνιας του δέντρου, εξαρτάται κυρίως από τους παρακάτω παράγοντες:
    - Ανάλογη με τον Φωτισμό: όσο πιο πάνω, προς Νότο και μακριά από τα υπόλοιπα κλαδιά, τόσο μεγαλύτερη η κυριαρχία θεωρώντας έλλειψη εξωγενούς σκίασης. (Δηλαδή κυριαρχία κορυφής;🤔)
    - Αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης από την βάση: όσο μεγαλύτερο το μήκος της διαδρομής που διανύουν οι χυμοί μέχρι το επίμαχο σημείο, τόσο μικρότερη η κυριαρχία .(Άρα όχι κυριαρχία κορυφής)
    - Ανάλογη της υπάρχουσας κυκλοφοριακής υποδομής: όσο πιο ισχυρά και ζωντανά είναι τα κλαδιά που φτάνουν στο επίμαχο σημείο, τόσο μεγαλύτερη η κυριαρχία. (Πολύ σημαντικό για την διαχείριση λαίμαργων & παραφυάδων)
    - Αντιστρόφως ανάλογη του πλήθος των αναπτυσσόμενων βλαστών του σημείου: όσο λιγότεροι βλαστοί αναπτύσσονται σε ένα σημείο του δέντρου με δεδομένους τους 3 προηγούμενους παράγοντες, τόσο μεγαλύτερο κομμάτι της κυριαρχίας τους αναλογεί. (Η λογική της αραίωσης)
    Οι 2 πρώτοι παράγοντες είναι μοιραίοι, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε ένα σημείο του δέντρου προς τον Νότο ή σε σημείο με συντομότερη διαδρομή χυμών. Μπορούμε μόνο να επιλέξουμε τι να κρατήσουμε και τι να διώξουμε.
    Οι άλλοι 2 παράγοντες εξαρτώνται πολύ από τις ενέργειες μας. Μπορούμε να κατευθύνουμε την δημιουργία κυκλοφοριακής υποδομής όπως και να αλλάξουμε το πλήθος των αναπτυσσόμενων βλαστών.
    Επίσης οι παραπάνω παράγοντες είναι αλληλοεξαρτώμενοι. Για παράδειγμα, το δέντρο τείνει να αναπτύσσει την κυκλοφοριακή υποδομή του, προς τα σημεία με τον καλύτερο φωτισμό και την μικρότερη απόσταση από την βάση.
    Τέλος, πρακτική απόδειξη οτι δεν υπάρχει πράγματι κυριαρχία κορυφής, είναι οτι οι ακλάδευτες ελιές δεν μοιάζουν με πεύκα, ή βελανιδιές όπως είδαμε σε άλλο video, αλλά με ... θάμνους.
    Εύχομαι καλή συνέχεια στο κανάλι, στο ίδιο ψηλό επίπεδο (και ακόμα ψηλότερο).

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад +3

      Ποσειδώνα είσαι θεός! Το καλύτερο σχόλιο που έχω δεχτεί μέχρι στιγμής! Αν πίναμε καφέ θα μιλούμε για ώρες κι αν πίναμε κρασί για μέρες. Μου αρέσει ο τρόπος σου και η τοποθέτησή σου. Κυρίως, μου αρέσει η στόχευσή σου στην αμοιβαία βελτίωση και όχι στην ορθότητα των απόψεων.
      Αντιλαμβάνομαι τον τρόπο που σκέφτεσαι και καταλαβαίνω ότι είναι σωστός. Αφήνω ένα σημαντικό περιθώριο λάθους, όμως θεωρώ ότι απλά υπάρχει μία σύγχυση. Αυτό θα μου το επιβεβαίωσεις ή διαψεύσεις εσύ ο ίδιος.
      Οι τέσσερις παράγοντες που ανέφερες δεν αναφέρονται στο φαινόμενο της κυριαρχίας της κορυφής, αλλά στη ζωηρότητα των βλαστών. Αν βάλεις δηλαδή την κυριαρχία της κορυφής σαν 5ο παράγοντα, νομίζω ότι θα είσαι πιο κοντά στην εξήγηση.
      Παράλληλα χρειάζεται να προσθέσεις και άλλους παράγοντες στη λίστα, όπως την αναλογία φύλλων προς ξύλο, την κωνικότητα των αγγείων, την ισορροπία ρίζας-βλαστών, τη θρεπτική κατάσταση του δέντρου (τροφοπενίες δυσκίνητων ή ευκίνητων στοιχείων), την κατάσταση του φλοιού (καμμένος, σκασμένος κλπ), την κατάσταση υγείας του δέντρου (καρκίνος), το φυσιολογικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται το δέντρο (άνθηση, παραγωγή, νεανικότητα, βλαστομανία κλπ) και άλλους που ίσως τώρα μου διαφεύγουν.
      Κοντολογίς, οι παράγοντες που καθορίζουν την περιεκτικότητα των ορμονών και των αναστολέων τους σε κάθε δεδομένο σημείο του δέντρου είναι πολλοί. Στην τελική, αυτό που καθορίζει τη ζωηρότητα ενός βλαστού είναι η περιεκτικότητα των ορμονών.
      Αυτό που λέει η κυριαρχία της κορυφής είναι ότι ο επάκριος οφθαλμός εκκρίνει αυξίνες και καταστέλλει την ανάπτυξη των πλευρικών οφθαλμών. Το ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που τελικά θα αλλάξουν την περιεκτικότητα των αυξινών είναι γεγονός. Δεν σημαίνει όμως ότι το φαινόμενο σταματάει. Απλά οι συνισταμένες μπορεί να αλλάξουν το τελικό αποτέλεσμα.
      Και καταλήγω στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη μπορεί να εξηγήσει πολλά γύρω από την φυσιολογία των δέντρων, όμως το κλάδεμα είναι τέχνη. Ο κλαδευτής χρειάζεται να αντιλαμβάνεται και να διαχειρίζεται τόσο λογικά, όσο κυρίως ΔΙΑΙΣΘΗΤΙΚΑ όλους αυτούς τους παράγοντες (και ας μην τους γνωρίζει "επιστημονικά"). Και πάντα σημείο αναφοράς είναι το δέντρο και τι αυτό μας λέει και όχι το ξερό μας το κεφάλι και ο εγωισμός μας.
      Υ.Γ Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να σας εξηγώ έναν-έναν τους παράγοντες σε κάθε βίντεο, πριν αρχίσω να τους συνδυάζω και σας κάψω τελείως τον εγκέφαλο.

    • @poseidonsr
      @poseidonsr Год назад +1

      @@epimelia_fragkiadakis
      😄
      Το "Ποσειδώνας", μου το είχαν κολλήσει τότε που του έμοιαζα και μου έμεινε. Τώρα μάλλον προς "Ηφαιστος" πάω ...
      Καφέ δεν πίνω, κρασί περιστασιακά, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εκεί.😉
      Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε την κουβέντα σε βάθος, πρέπει πρώτα να συμφωνήσουμε σε ένα απλό και σαφή ορισμό της κυριαρχίας, όχι τον ορισμό για την κυριαρχία κορυφής, τον ορισμό για την κυριαρχία γενικά, όπως χρησιμοποιείται και για την κυριαρχία κορυφής.
      Εγώ προτείνω τον ορισμό που έγραψα και πιο πάνω, δηλαδή την "χωρική προτεραιότητα χρήσης της ζωντάνιας του δέντρου", που δεν το έχω δει/ακούσει κάπου, το έβγαλα από το μυαλό μου επί τούτου, για να εξηγήσω καλύτερα τις σκέψεις μου.
      Υπάρχει κάποιος καλύτερος; Συμφωνούμε σε αυτόν;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад

      Συμφωνούμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει καλύτερος, όμως για την συζήτηση νομίζω μας εξυπηρετεί. Συνέχισε!

    • @poseidonsr
      @poseidonsr Год назад

      Ωραία,
      Ποιοί είναι λοιπόν οι παράγοντες που καθορίζουν την κυριαρχία σε ένα δέντρο;
      Δηλαδή, πως αποφασίζει το δέντρο, σε ποιά σημεία του θα προσπαθήσει να έχει μεγαλύτερη ή μικρότερη ζωντάνια/ανάπτυξη;
      Καταρχήν ας μιλήσουμε για αυτά που μπορούμε να παρατηρήσουμε μπαίνοντας σε ένα ελαιώνα.
      Για παράδειγμα το ριζικό σύστημα δεν είναι ένα από αυτά (τουλάχιστον στο δικό μου επίπεδο αντίληψης).
      Η δική μου λοιπόν εμπειρία καταλήγει στους 4 προαναφερθέντες παράγοντες ως βασικούς (δηλαδή καλύπτουν κοντά στο σύνολο της "απόφασης" του δέντρου, ενώ δεν αλληλοκαλύπτονται πολύ μεταξύ τους).
      Επαναλαμβάνω την "δική μου εμπειρία" συνέχεια, διότι προφανώς καταλαβαίνω, οτι κανένας δεν μπορεί να έχει εμπειρία από όλους τους συνδυασμούς μεταβλητών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της ελιάς (γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, απόσταση από θάλασσα, άνεμοι, προσανατολισμός, κλίση εδάφους, σύσταση εδάφους, βροχοπτώσεις, ποικιλία, ηλικία, κατάσταση φροντίδας, λίπανση, πυκνότητα φύτευσης...).
      Οπότε κάτι που σε Α συνδυασμό συνθηκών παταρητήται, στον Β ίσως ακούγεται σαν ανέκδοτο.
      Αυτό δεν μας αποκλείει από το να εντοπίσουμε και να εφαρμόσουμε κάποιες γενικές αρχές, αλλά σίγουρα μας σχετικοποιεί την ορθότητα πολλών πρακτικών.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад

      το πιθανότερο είναι ότι θα σου δώσω την απάντηση σε βίντεο, διότι η πληροφορία χωράει δύσκολα σε ένα σχόλιο. θα χρειαστώ χρόνο για να την ετοιμάσω. θα σε ενημερώσω προσωπικά όταν την ανεβάσω

  • @happy_driver
    @happy_driver 9 месяцев назад +1

    Μπραβο για τα βιντεο και την βοηθεια που προσφερεται!Αυτοι οι βλαστοι θεωρουνται λαιμαργοι?Μετα απο αυστηρο κλαδεμα ολα τα δεντρα εσωτερικα εχουν τετοιους βλαστους..Να τους κοψω ή να τους αφησω να μεγαλωσουν?
    Ευχαριστω πολυ

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 месяцев назад +1

      Οχι, δεν είναι λαίμαργοι. Δείτε το βίντεο για το νόμο του 30% και τα βίντεο για την διαχείριση των λαιμαργων και αν έχετε απορία με ρωτάτε ξανά

    • @happy_driver
      @happy_driver 9 месяцев назад

      Το ειδα το βιντεο!Αρα δεν τους κοβω ειδικα οσοι ειναι στον βραχιονα του δεντρου..Το θεμα ειναι αν αφηνω αυτους που ειναι στον κεντρικο κορμο του δεντρου..

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 месяцев назад +1

      Αν εξυπηρετούν ναι, αλλιώς τους κόβεις

  • @GeorgeCretanThe
    @GeorgeCretanThe 2 года назад +1

    Μαρεσει πολυ ο λογος σου, συνεχισε ετσι σε παρακαλω,
    στην ουσια ομως ΕΜΕΙΣ θα διαλεξουμε ποιον θελουμε να ειναι ο κορυφαιος κλαδος για να κανουμε και την ζωη μας ευκολοτερη,,,

  • @yatsospnitsos5911
    @yatsospnitsos5911 13 дней назад

    ξεκάθαρο και κατατοπιστικό ακόμα και για κάποιον (σαν εμενα) αδαή σχετικά με το κλάδεμα της ελιάς. Ελπίζω μέσα και απο τα υπόλοιπα βιντεο που με χαρά ανακαλύπτω τώρα να αποκτήσω μια αντίληψη σταδιακά.

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  13 дней назад

      Και αν χρειαστείς κάτι μπορείς να με καλέσεις στο 6906837034

  • @spirosevaggelopoulos4484
    @spirosevaggelopoulos4484 Месяц назад

    Καλησπερα θέλω να ρωτήσω, δεν πρέπει όταν κόβουμε ένα κεντρικό κορμό να μην Προχωράμε σε άλλο κόψιμο για την σωστή πορεία του δέντρου, αντίθετος συνεχίζουμε των επόμενων χρόνο

  • @ΝίκοςΔάρρας-υ7χ
    @ΝίκοςΔάρρας-υ7χ 2 года назад

    Κάνετε πολύ ωραία και κατανοητά βίντεο !! Ειδικά αυτό με τις παραφυάδες.. θα ήθελα μελόντικα να μας δείξετε και αλλά πως κλαδεύουμε πχ ..

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +2

      Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια. Σύντομα θα έχετε περισσότερες πληροφορίες.

  • @petranst5982
    @petranst5982 2 года назад +1

    Αυτές οι ξερες ποδιές θα δυναμώσουν αν κοπούν τα από πάνω τους τα όρθια ? Πρέπει όμως να βγάλουμε τα ξερά της ποδιάς η θα γίνει μόνο του?

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +3

      Δυστυχώς αν δώσω μία απλή απάντηση, θα είναι ελλειπής. Θεωρήστε αυτά που σας λέω όπως τις κινήσεις από τα πιόνια στο σκάκι. Το ότι κάποιος έμαθε τις κινήσεις, δεν σημαίνει ότι έμαθε σκάκι.
      Ναι, όταν αφαιρεθούν οι όρθιοι βλαστοί, θα δυναμώσουν οι ποδιές. Αν γίνει απότομα, θα βγουν λαίμαργοι και παραφυάδες. Αν το δέντρο μείνει ακάλυπτο, υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων από τον ήλιο. Είναι πολλοί οι παράγοντες που κοιτάμε πριν αφαιρέσουμε ένα μέρος του δέντρου. Η κυριαρχία της κορυφής είναι απλά ένας από αυτούς. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι αφαιρούμε σταδιακά. Λίγο φέτος, λίγο πιο κάτω του χρόνου, ίσως αν χρειαστεί και έναν ακόμα χρόνο πριν αφαιρεθεί τελείως ο βλαστός. Θα το εξηγήσω πιο αναλυτικά σε επόμενα βίντεο.

    • @petranst5982
      @petranst5982 2 года назад +1

      @@epimelia_fragkiadakis σας ευχαριστώ για την απάντηση . Μετά από πόσο καιρό πρέπει να αφαιρέσουμε ένα όρθιο λεμαργο. Σε τι μέγεθος δηλαδή πρέπει να είναι η Κλάρα . Καλή συνέχεια

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +3

      Κι εγώ ευχαριστώ για την ερώτηση. Θα φροντίσω να απαντήσω στο ερώτημα με το επόμενο βίντεο. Κάντε απλά μερικές μέρες υπομονή.

  • @snogard4748
    @snogard4748 Год назад

    Καλησπερα παρα πολυ ωραιο βιντεο!! αυτο ισχυει για ολα τα δεντρα? συγκεκριμενα εχω ροδακινα!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад

      Ως φαινόμενο, ισχύει σε όλα τα φυτά. Ότι δηλαδή οι κορυφαίοι οφθαλμοί αναπτύσσονται περισσότερο. Το πώς το χρησιμοποιούμε στρατηγικά στο κλάδεμα, αλλάζει ανάλογα με το είδος του δέντρου. Στην ροδακινιά μας ενδιαφέρει να κατευθύνουμε την κυριαρχία στη μέση του κλαδιού, όπου είναι οι περισσότεροι ανθοφόροι οφθαλμοί. θέλουμε να μοιράσουμε την κυριαρχία ανάμεσα στους καρπούς και τη νέα βλάστηση (που θα δώσει παραγωγή την επόμενη χρονιά), αλλά και ανάμεσα στους καρπούς, διότι θα καθορίσει το μέγεθός τους. Η εμπειρία μου στις ροδακινιές είναι μικρή, επομένως απευθυνθείτε καλύτερα σε κάποιον με μεγαλύτερη εμπειρία.

    • @snogard4748
      @snogard4748 Год назад

      @@epimelia_fragkiadakis Καλησπερα εισαι απιστευτος φιλε μου!! Υπαρχει καποιος τροπος να μιλησουμε προσωπικα??? Θα ηθελα να σου στειλω 1-2 φωτογραφιες ενος δεντρου μου να μου ελεγες την γνωμη σου αληθεια θα με βοηθουσες παρα πολυ....Θα μπορουσα να σου στειλω καπου? Ευχαριστω εκ των προτερων!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад

      μπορείς να με καλέσεις στο 6906837034, αλλιώς να με βρεις στο Facebook, Instagram, viber. υπάρχουν οι πληροφορίες μου στο κανάλι. έλα να τα πούμε!

    • @snogard4748
      @snogard4748 Год назад

      φοβερος! οταν θα πα στο χωραφι και θα τραβηξω αυτα που θθελω θα σου στειλω!!!!

  • @vasileios4275
    @vasileios4275 2 года назад

    Τι ωραία και απλά, μπράβο σου. Μόλις έκανα εγγραφή, δεν είχα ξαναδεί βίντεο σου.

  • @kwstasgeorgakilas5022
    @kwstasgeorgakilas5022 9 месяцев назад

    Να κάνω μια ερώτηση παρακαλώ πολύ. Το κλαδί που είναι στο βραχυωνα στην αρχή του βίντεο, κόβεται τελικά κλαδεύεται με κάποιο τρόπο;;; Τι το κάνουμε αυτό το κλαδί;;;; Ευχαριστώ

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 месяцев назад

      Σε ποιο κλαδί αναφέρεστε;

    • @kwstasgeorgakilas5022
      @kwstasgeorgakilas5022 9 месяцев назад

      @@epimelia_fragkiadakis στο πρώτο πρώτο που ξεκινάτε το βίντεο σας ευχαριστώ (όπως δείχνει η εικόνα στο βίντεο από εκεί που ξεκινάτε τη ανάλυση) σας ευχαριστώ

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  9 месяцев назад

      Αν εννοείτε αυτό το κλαδί που δείχνω, προσωπικά δεν θα του έκανα τίποτα.

    • @kwstasgeorgakilas5022
      @kwstasgeorgakilas5022 9 месяцев назад

      Είναι αυτό που ξεκινάτε το φαινόμενο κυριαρχίας της κορυφής συγκεκριμένα.... Ωραία γιατί ούτε εγώ τα έκοψα.... Ευχαριστώ ( νέος καταλαβαίνεις... Κάνε και κανά σεμινάριο κλαδέματος στη Καλαμάτα.... )

  • @panosfragk9764
    @panosfragk9764 6 месяцев назад

    Καλησπέρα , ήθελα να ρωτήσω εάν η κυριαρχία της κορυφής μπορεί να αλλάξει με κάποιο δυναμικό τρόπο , καμπυλώνοντας δηλαδή το κυρίαρχο κλαδί με κάποια σταθερή δύναμη ; πχ βάρος .

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  6 месяцев назад +1

      Ακριβώς όπως το είπες

    • @panosfragk9764
      @panosfragk9764 5 месяцев назад

      Μιχάλη , εννοώ εμείς να προκαλέσουμε την καμπύλη στο κλαδί . Και αν αυτό που εμείς καμπυλώσαμε θα παράξει όπως και οι υπόλοιπες ποδιές του δέντρου . Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σου .

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  5 месяцев назад +1

      Ναι. Μπορείς να καμπυλώσεις ένα εύκαμπτο κλαδί με διάφορους τρόπους. Να το βάλεις κάτω από μια ποδιά ή άλλο κλαδί, να το δέσεις με ειδικά σύρματα που το καμπυλώνουν ή να το λυγίσεις με ένα βάρος. Το πιο εύκολο από τα βάρη είναι ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό. Γεμίζεις τόσο νερό, όσο θες να λυγίσεις το κλαδί. Αλλάζοντας τεχνητά την κυριαρχία, επιτυγχάνεις το ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή πλάγια βλάστηση και καρποφορία (δημιουργία ποδιάς)

  • @MrDrsylvestre
    @MrDrsylvestre Год назад

    Καλημέρα καλό θα ήτανε να μας δειξεται το αποτέλεσμα μετά το κλάδεμα

  • @ΝώνταςΑθανασιάδης
    @ΝώνταςΑθανασιάδης 2 года назад +1

    Καλησπέρα.τι άποψη έχεις για το φυσικό σχήμα των δέντρων ( και της ελιάς ) που δεν το κλαδεύεις καθόλου από την αρχή ...κρατάει ένα κεντρικό κορμό και πετάει πλαϊνά δεξιά αριστερά χωρίς να κλαδέψεις για να μην πετάξει λαίμαργα

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +2

      είναι ό,τι καλύτερο (και φυσικότερο) για το δέντρο. Δεν είμαι σίγουρος αν είναι το καλύτερο για τον παραγωγό, όμως αυτό είναι καθαρά προσωπικό θέμα και το κρίνει ο ίδιος.

  • @stayrospetsas8660
    @stayrospetsas8660 2 года назад

    Μπορώ να πολλαπλασιάσω με εναέρια καταβολαδα ελιά; και αν ναι ποια εποχή να το κάνω;

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  2 года назад +1

      Είμαι βέβαιος ότι μπορείς και εκτιμώ ότι θα είναι πιο εύκολο σε σχέση με άλλα δέντρα. Δεν με έχει απασχολήσει ποτέ το ζήτημα και έτσι προτιμώ να μην σου απαντήσω. Ο,τι κι αν πω θα είναι θεωρητικό και μικρής αξίας. Αν όμως κάποιος/α που διαβάζει την ερώτησή σου έχει εμπειρία πάνω στο θέμα και μπορεί να σε βοηθήσει, τον/την προσκαλώ να σου απαντήσει!

    • @stayrospetsas8660
      @stayrospetsas8660 2 года назад

      Σε ευχαριστώ πολύ θα το προσπαθήσω και θα σου πω για το αποτέλεσμα!

  • @kostastzoanos5680
    @kostastzoanos5680 Год назад +1

    Κυριε Μιχάλη ευχαριστουμε για τις γνώσεις που μοιράζεστε!! Θα μπορουσατε να κάνατε ένα βίντεο που να εξηγεί πως δημιουργούμε ποδιες σε μια ελιά που δεν έχει λόγω κακου κλαδεματος του παρελθοντος? Πως αλλάζουμε τη μορφολογία του δέντρου δηλαδή! Για να μαθαίνουμε κ μεις οι νέοι που θέλουμε να ασχοληθουμε!!

    • @epimelia_fragkiadakis
      @epimelia_fragkiadakis  Год назад +2

      αυτό το αναλύω στο σεμινάριο κλαδέματος που παρουσιάζω. δώστε μου μερικές μέρες ακόμα να οργανωθώ και θα σας ενημερώσω

  • @filserpiko7409
    @filserpiko7409 2 года назад +1

    ουσιαστικη και περιεκτικη παρουσιαση ,συνεχιστε προσφερεται ανεκτιμητα