De excepție! Îmi place accentul,cursivitatea dialogului,explicațiile argumentate,logica și bunul simț! Felicitări domnilor și respect maxim pentru ce faceți!
Multumim pentru un nou episod. Nu cred ca trebuie sa va faceti atat de multe griji legate de durata episoadelor. Pentru cei care consuma astfel de media e destul de normal ca un episod sa dureze cateva ore (ex Dan Carlin’s Hardcore History) iar pentru ceilalti cred ca e destul de interesant conținutul dvs incat sa revina daca nu au timp. Continuati sa faceti continut de calitate pentru ca este nevoie. Multumim!
Tonul relaxat este absolut savuros și permite fixarea plăcută a informației în craniu. Ne place! Tettius s-a retras pt că era nevoie de trupe în altă zonă, povestea cu trunchiurile e ABSOLUT RIDICOLĂ! La ce trupe de cercetași aveau romanii așa ceva e un banc hilar. AVE!
Jos palaria pentru munca depusa , ca ne oferiti istorie , detalii cat mai aproape de adevar , bravo amandurora ! Astept cu nerabdare urmatorul episod , poate fi si de 3-4 ore nu ma supăr :)) . Numai bine !
Istoria azi se poate face elegant, cu baza de date secventiate pe 5-10 ani în fiecare regiune, cu tot ce este disponibil ca documente, informații arheologice, restul tine de inteligenta istoricilor de a pune cap la coada informațiile, motivatiile de acțiune din epocă. Și azi este narativ oficial și diverse centre de putere, obscure pentru noi care trag sforile, produc pandemii, războaie, restricții.Mentalitatea umana nu se modifică doar capătă alte forme. Dracu e același....
Dacii si romanii puri si duri luati lumina si (a)minte , roxinienii va rugam nu faceti apoplexie de ficat si dà bila.... Va salut ca de obicei stimabili, editia de astazi se prevede interesanta rau si muuult asteptata. Multumesc !
Eu tot visez sa vad o sesiune live. Filmat, cu public si cu lista de intrebari la sfarsit. Oricum contentul e foarte fain si merge bine cand mai fac si alte activitati prin casa.
Ne-am gândit și la asta. Vom vedea dacă avem cum să o organizăm. La fel ca și pentru acest podcast, o asemenea discuție live, cu public, presupune costuri.
Informatii destul de interesante si realiste. Multumim. Si ca o observatie. Dupa parerea mea, mai toti istoricii neglijeaza total dimensiunea religioasa a societetilor arhaice, dar care pentru ele era defapt esentiala.
"Un soi de hover. Numa' ardelenii înțeleg " ahahahah loool. Ioai, ce-mi tihnește să aud graiu ardelenesc :))) also, scuipat cu boltă :))) looool. Tare de tot, merci pt emisiune. Și pentru continut, și pt ca va bateti capul sa ne educati :) ( no shade thrown)
Am fost hater și v-am înjurat. Dar vă felicit acum pentru că ați avut un plan și întreruperile nu au mai fost contraproductive. Mi-aș fi dorit asta și la discuțiile despre legionari. Dar vă mulțumesc pentru că sunteți receptivi la feedback. Chiar dacă nu este exprimat tot timpul politicos.
Ascult podcastul de la primele 3 episoade, super faine și te țin captivat acolo. Am o observație pe partea tehnică, în legătură cu microfonul. Știu că cer fără să dau în schimb, dar legat de microfon, pe viitor, poate reușiți să îmbunătățiți calitatea audio, se aude oarecum cu ecou și brut, să zic așa, nefiltrat. În rest nicio plângere 😅😅
Interesantă emisiune. Poate data viitoare detaliați mai mult despre cetatea dacică de la Covasna, care se pare că este cea mai mare cetate din afara munților Orăștiei.
Ar fi interesant un episod despre cum a reusit crestinismul sa se impuna in Roma antica. Am citit ca nu ar fi fost chiar asa cum credem noi. Ar fi frumos, mai ales ca vine Craciunul :)
Salut! Va recomand sa-l invitati si pe domnul Radu Oltean pe viitor (mai ales daca aveti de gand sa faceti un episod pe tema "Tudor Vladimirescu"; domnul Radu Oltean a lansat recent o carte despre revolutia de la 1821/Tudor Vladimirescu/societatea de atunci, etc.). De asemenea, mai are o carte despre razboaiele dacilor cu romanii (un prim volum mai exact, probabil urmeaza si al doilea). Toate lucrarile sale sunt insotite de imagini, ilustratii si contin un limbaj accesibil oricui, indiferent de varsta.
Cartea recomandata la inceputul podcastului (100 de batalii din istoria romanilor) pare sa nu mai fie in stoc nicaieri. Stie cineva unde se mai poate gasi?
Salutare salutare As dori sa va întreb dacă aveți în plan sa faceți o emisiune cu tema România sub ocupație germană și perioada de 1916 pana la sfârșitul războiului mondial, inclusiv detalii legate de pacea cu nemții Mulțumesc frumos și mult spor în ceea ce faceți
Foarte faine informaţiile. Se poate spune mai amănunţit şi despre acei războinici lupi ai dacilor. Cei îmbrăcaţi în blănurile animalului în luptă şi care aveau un comportament în luptă foarte sălbatic, asemănător cu al carnasierului. Aşa cum erau vikingii acei războinici-urşi. Deasemenea, s-au găsit şi urme ale unor războinici-urşi şi la daci, sau doar lupi? Aşa cum triburile celtice, boii şi tauriştii aveau ca animal totemic boul şi respectiv taurul, mă găndesc că şi la daci într-o măsură asemănătoare să fi fost lupul. Fiind identificat de către anumite triburi ca animal totemic. Mulţumim tare mult ptr domnul Pogăciaş!
nu există date despre războinici lupi, urși sau alte animale la daci. despre animalele totemice se poate fabula mult, nu știm dacă lupul chiar era pt daci, așa cum afirmă Eliade, după care s-au luat toți. e posibil să avem ceva „castă” mai deșucheată, dar nu avem nici un fel de date. așa că lăsăm partea asta pt benzi desenate sau literatură fantasy, dar noi, istoricii, nu ne băgăm în variante din astea la modu serios ;)
D-nul Andrei, FYI, albul costumelor populare, in vechime, era obtinut in general printr-o metoda foarte simpla: Spălarea cu sapun și expunerea la soare. Nu ai nevoie de solutii chimice pentru al obține. Ca de aia si in lumea antica : Grecia si Roma, se purtau Toga de culoare alba.
FYI Recomand de citit “O zi in Roma antica” de Alberto Angela. Albirea se făcea cu urina. La fel și spălatul pe dinți. Săpun nu era la ordinea zilei… toate cele bune !
@@andreipogacias4244 Pana nu de mult (anii 90 inceputul anilor 2000), si in Romania, pe la tara, femeile utilizau aceasta metoda de inalbire in lipsa inalbiltorilor chimici. Rufele erau spalate la rau cu sapun de casa, apoi intinse la soare cateva zeci de minute dupa care erau clatite. Veti fi surprins dar metoda asta chiar poate genera un alb foarte apropriat de albul perfect (95% +). Ca un test extrem, puteti pune un tricou negru de exemplu sa stea in soare . Sa vedeti cum devine alburiu in cateva saptamani, fara alte interventii.
Intre Hateg si Oraștie se afla un sat Tâmpa , nu stiu daca are legatura cu Tape , dar daca va uitati pe google maps Tâmpa se afla chiar la capatul unei văi despartite de zona muntoasa impădurită apoi inca o vale care ducea pana la Orastie . O presupunere doar .
@@andreipogacias4244 acum cateva luni am gasit la 10 km de Hunedoara , intre văi o mai multe formatiuni de pietre puse una peste alta , latime mai bine de 1 m , ca un zid lung de 5-6 m , am mers dupa spusele unui batran din sat ca acolo se afla un castru roman , am fost am gasit , e ascuns in padure , am intrebat istorici locali si au zis spus ca nu stiu nimic . Iti pot trimite poze pe fb , poate iti dai seama mai bine. O zi faina
Felicitări 🎉.Despre bătălia sau bătăliile de la cotul Donului ar fi interesant de discutat deoarece e nevoie ca generatia aceasta să fie conștientă de sacrificiul bunicilor si străbunicilor noștri care au pierit acolo și mai ales a greutăților suferite in aceea campanie a lui Hitler (Barbarosa).
Fain proiectul vostru. Astept cu nerabdare fiecare episod. In sezonul viitor tre’ sa imi fac curaj sa-l invit pe Dl Pogacias la o bere. Numa’ bine! Edit: venisem cu niste nelamuriri.😅 Stim ca au fost descoperite castre de mars romane in niste locuri destul de greu accesibile (Vf lui Patru, de ex). Stim cumva de ce s-au folosit rute de genul asta, care imi imaginez ca ar fi fost foarte greu de accesat de legiuni, echipamente, etc. Am citit undeva ca de pe inaltimi s-ar fi putut coordona mai bine atacurile. Justifica explicatia asta efortul depus sa ajunga acolo? Multumesc.
Au construit dacii tipic românesc😂 e clar ca suntem urmașii lor. Le lipsea sârma ca de o aveau poate găseam și o carcasa de dacie pe la sarmi. Ăștia suntem ❤ trăiască România 🎉❤❤
Dacii au reușit construcții foarte bune, o salbă de cetăți redutabile în vârfuri de munte, cum s-a explicat și în podcast. Ghinionul lor a fost că s-au ciocnit de o civilizație net superioară, cea romană, care încorporase tehnologiile tuturor popoarelor pe care le cucerise până atunci. Evident că romanii au distrus toate cetățile dacice întâlnite. Vom discuta în episodul următor.
@@colectionaruldeistoriesper ca nu s-a înțeles ca vreau sa denigrez istoria dacilor. Doar ca la un moment dat mi s-a părut amuzantă mostenirea culturala a dacilor preluata de poporul român. Apreciez foarte mult ceea ce faceți. Succes în continuare! 👍
Din câte țin minte, Caesar îi menționează pe daci în De Bello Gallico, când scrie despre întinderea geografică a Pădurii Hercinice (in vest de la teritoriul helveților până în est, la cel al dacilor)
Ați putea sa discutați următoarele idei: 1. Despre limba dacilor. Cum de a fost posibil ca ea sa dispară? Sau nu a dispărut? Cele câteva cuvinte care se presupune ca ar fi din dacica, chiar sunt din dacică sau doar niște cuvinte albaneze rătăcite. De ce alte state nu și-au pierdut limba chiar dacă au fost mai mult sub ocupație? 2. Chiar a fost măcel in care au ucis toți bărbații daci? 3. Dacii liberi. Unii zic, vezi ca noi moldovenii suntem diferiți căci noi suntem din dacii liberi care nu au fost romanizați. Știu ca e stupid dar as vrea să-l aud pe Andrei. 4. De ce sa renunțat la numele de Daci? Sau măcar daco-romani. Am ajuns la valahi apoi la moldoveni, ardeleni, munteni, și acum la romani. 5. Explic. Un istoric rus se rade de moldoveni ca avem pe leul nostru columna lui Traian, căci cică este inexplicabil de ce un popor ar avea monumentul ocupanților. Îmi este interesant cum Andrei ar răspunde 6. Unii istorici sovietici au susținut ca strămoșii noștri nu sunt dacii și romanii ci triburi de celți care au coborât din munți după retragerea romana. Cu mult respect, Victor. Din R Moldova. Aceste întrebări sunt in urma analizei discuțiilor mincinoase pe care propaganda rusa le face despre istoria noastră.
1:04:56 când domnul Pogacias spune că își aminteau de daci după 200 de ani, as vrea sa aduc la cunoștință dumnealui că pe arcul lui Galerius in Salonic, acesta este reprezentat conducând personal cavaleria de daci și este tot secolul 4 (coloana nord - bătălia pe fluviu)
@@andreipogacias4244 mersi pentru răspuns, poate greșesc dar nu am inventat eu așa ceva, asta este sursa: "Accanto a questa figura alcuni cavalieri daci, guidati dall'imperatore." it.m.wikipedia.org/wiki/Arco_di_Galerio
@@andreipogacias4244 mulțumesc pentru răspuns, poate greșesc dar am citit asta pe pagina Wiki "arco di Galerio" in italiană: "Accanto a questa figura alcuni cavalieri daci, guidati dall'imperatore" știu că este Wikipedia dar am văzut și articole din libertatea, GSP și ziarulnatiunea, și se vad clar în imagini oameni care par daci cu draco pe sus, ce parere aveți?
@@andreimdv661 Am văzut scenele, cei ce par daci sînt de fapt cavalerie partă, iar draco era folosit și de parți, și de sarmați, și de cavaleria romană deja... basoreliefurile oricum sînt foarte șterse, au și fost distruse de fapt în mod voit, nu se știe de cine... că zice wikipedia sau mai ales nush ce „ziariști” români nu e deloc dovadă sau argument ;)
@@andreimdv661 ok, m-am uitat încă o dată, e scenă de bătălie între cele două cavalerii, cu împăratul acolo. parții - cu căciulițe cu vîrf îndoit înainte - sînt călare și unii cad pe jos, fiind înfrînți...
Este posibil sa faceți un podcast despre perioada dintre retragerea română si invazia mongola în spațiul romanesc? Sunt aproape 1000 de ani in care nici o parte a României nu a existat independent și nimeni nu se atinge de perioada asta. Au fost in zona României de astazi multe popoare de care mulți nici nu au auzit si am fost de doua ori sub imperiul bulgar. Ba chiar dinastia Asan (de etnie românească) a condus destul de mult timp imperiul Bulgar.
Cum puteți spune că dacii nu minau aur daca dovezile istorice arată clar contrariu? In primul rand, Domițian plătea tribut dacilor 8 milioane de sesterți, adică 8000 de aureus, care avea 7-8 grame de aur. Într-un an înseamnă 64 de kilograme de aur, in cei 12-13 ani cât a durat plata aceasta înseamnă per total 832 de kilograme de aur, iar Traian a luat din Dacia, conform istoricilor, 160 de tone de aur. Diferența de aur dintre ce au primit și ce le-a fost luat este enorma, chiar daca cifrele lui Dio Cassius ar fi exagerate și chiar daca au mai prădat dacii aur din alte părți. Nu înțeleg cum puteți debita aceste lucruri, publicate și în revista Historia, numai niste minciuni ce insulta inteligenta pasionaților de istorie și de daci. Toate argumentele aduse în articolul menționat sunt pure speculații care nu numai că nu sunt fondate in realitate, dar sunt împotriva ei! Diferența este totuși atât de mare, încât mă face să mă întreb care este scopul urmărit al acestor informații uluitor de false? O alta dovadă irefutabilă ce reiese din studii numeroase este compoziția chimica a aurului din care sunt făcute brățările dacice (și alte vestigii din aur) de la Sarmizegetusa Regia, care atestă clar că este aur autohton, cu compoziție tipică aurului din zona munților metaliferi, minat, care diferă ca și compoziție de cel aluvionar! Iar cireașa de pe tort, in plus, este datarea cu C14 a unei bârne de lemn din interiorul unei galerii miniere din munții Apuseni care o atestă că fiind mai veche decât... Cucerirea romană! Iar ca bonus, pentru pasionați, la vizitarea muzeului miner de la Roșia Montana, ghidul minunat de acolo va va spune clar că sunt și galerii dacice și am primit și o descriere a diferențelor de arhitectura între cele dacice și cele romane! Cum va puteți numi istorici daca spuneți lucruri de acest fel? Am citat numai informații din surse academice disponibile pe internet oricui.
Mai este un domn in comentarii care a sesizat aceasta "scapare"! Domnii nu prea se documenteaza inainte de a face acest gen de afirmatii, dupa cum bine se vede! Dacii erau prea "inapoiati" ca sa stie sa mineze aur, a trebuit sa vina romanii sa ii destepte! Aurul dacic era doar.... aluvionar 🤣 Numai romanii stiau cum se mineaza aur, in contextul in care si dacii minau fier in Hunedoara! Cred ca nu i-a dus capul sa mineze si aurul, mult mai valoros 😂 Mai trist este ca sunt oameni care asculta si cred....
Ca de obicei, Anderei Pogăciaș are un fel deosebit de captivant de a povesti!
De excepție! Îmi place accentul,cursivitatea dialogului,explicațiile argumentate,logica și bunul simț! Felicitări domnilor și respect maxim pentru ce faceți!
Felicitări! E bine că se spun lucrurile așa cum au fost, fără înflorituri și dacopatii. Keep up the good work!
Multumim pentru un nou episod. Nu cred ca trebuie sa va faceti atat de multe griji legate de durata episoadelor. Pentru cei care consuma astfel de media e destul de normal ca un episod sa dureze cateva ore (ex Dan Carlin’s Hardcore History) iar pentru ceilalti cred ca e destul de interesant conținutul dvs incat sa revina daca nu au timp. Continuati sa faceti continut de calitate pentru ca este nevoie. Multumim!
Faceți ce faceți în continuare ca faceți bine.Va multumesc și va mai aștept.
Nu știu ce să spun mai mult... doar Mulțumim!
Faceti ceva foarte tare si savuros baieti, tineti-o tot asa! Vrem cat mai multe showuri.
În istoria pe care am învățat-o chiar s-a evitat complet această perioadă. Vă mulțumesc pentru aceste informații.
Tonul relaxat este absolut savuros și permite fixarea plăcută a informației în craniu. Ne place! Tettius s-a retras pt că era nevoie de trupe în altă zonă, povestea cu trunchiurile e ABSOLUT RIDICOLĂ! La ce trupe de cercetași aveau romanii așa ceva e un banc hilar. AVE!
Domnule Pogăciaş, un Podcast despre Avram Iancu? Ne-am bucura foarte mult. Multumim! Va urmarim cu drag!
la timpu lui ;)
Fain. Mulțumesc.
Mulțumesc mult pentru acest maraton informational.
Wow! Multam fain pentru emisiune! Va urmaresc cu mare placere si atentie.
Mulțumindu-Vă pentru aceste informari veridice, va așteptăm cu următoarele. ..🎓🌹
Bravo, domnilor ; felicitari pt toate expunerile!!❤
Felicitări ❤
Jos palaria pentru munca depusa , ca ne oferiti istorie , detalii cat mai aproape de adevar , bravo amandurora ! Astept cu nerabdare urmatorul episod , poate fi si de 3-4 ore nu ma supăr :)) . Numai bine !
excelent podcast! La mai mare! Noroc cu voi... si regretatul prof. Dumitru Tudor
Foarte util, multumesc !
Corpus Draculianum este un canal foarte interesant despre Vlad Tepes si epoca lui. Poate o sa vedem candva o discutie si cu ei? 😊
2 ore juma ati șezut? Hai ca ma uit o oră si ma culc. Restul maine. Mulțumim!
Foarte bun materialul. Felicitări!
Mulțumesc mult pentru tot. !
Va multumesc !
Salutări și sănătate băieți!
Super podcast-ul ! Top 100%
Vad pe Domnul Pogacias, privesc video pun linke si las comentariu. Asa oameni trebuie sa fie sustinuti!
susțineți-ne! ;)
bine zis
Subscriu, și eu îl urmăresc pe oriunde îl vad, nu conteaza cine e gazda sau podcastul.
Ura pt.amfitrion și invitat ! ❤ Penibilul la care faceți referire creca-i d-l Roxin😂
@@Ionel22 probabil, nu mai știu exact :))))
Foarte tare podcastul! Va multumesc!
Va urmaresc cu mare placere fiecare episod. Abia astept continuarea. : )
Mulțumim!
Bon retour !!! Salutări de pe aici🇧🇫 !
Foarte faina discutia!
Excelent, multumim!
Nu pot sa cred ca aud de Saga of Bjorn in 2024, ah, made my day. Excelent podcast, mi-as lua concediu doar sa va urmaresc toate episoadele.
Am asteptat. Multumesc mult!
excellent podcast !
Multumim ❤
Discuția e relativ peste nivelul meu, dar mulțumesc frumos pentru această lecție pe care mi-aș fi dorit-o și la școală.
Excepțional!
Felicitari Moxy respectiv Coletionarul de Istorie. Ar fi interesant un podcast si despre Varegi in imperiul Bizantin! Spor!
Andrei Pogacias was here! Viezure la romani 😆😃
as asculta toata ziua!
Super ! Când apare partea a2a cu Traian și Decebal? Admirație pentru tot! Andrei the best of !
Mulțam fain! Vineri apare.
Multam fain pentru emisiune, mi-a placut
Bună ziua!Aveam fix nevoie de aceste informații, deoarece dau test la istorie din daci și romani .Mulțumesc, frumos!
Foarte buni! Felicitări!❤
Suuuper!❤
Istoria azi se poate face elegant, cu baza de date secventiate pe 5-10 ani în fiecare regiune, cu tot ce este disponibil ca documente, informații arheologice, restul tine de inteligenta istoricilor de a pune cap la coada informațiile, motivatiile de acțiune din epocă. Și azi este narativ oficial și diverse centre de putere, obscure pentru noi care trag sforile, produc pandemii, războaie, restricții.Mentalitatea umana nu se modifică doar capătă alte forme. Dracu e același....
Fain tare!
Daca ar fi sa vedem un dac in viata reala, cred ca ar arata ca dl Pogacias 😅 multumim pt continutul de calitate! 👍
bravo baieti !!!!!
Multumim!
Arte este o producție franco-germana. Au foarte multe documentare interesante și nu de puține ori au vorbit despre România
Sediul Arte e la Strasbourg, dar e intradevar o finantare duala.
Foarte bun episodul
Tare de tot !
Dacii si romanii puri si duri luati lumina si (a)minte , roxinienii va rugam nu faceti apoplexie de ficat si dà bila....
Va salut ca de obicei stimabili, editia de astazi se prevede interesanta rau si muuult asteptata. Multumesc !
Interesant 👍
Eu tot visez sa vad o sesiune live. Filmat, cu public si cu lista de intrebari la sfarsit. Oricum contentul e foarte fain si merge bine cand mai fac si alte activitati prin casa.
Ne-am gândit și la asta. Vom vedea dacă avem cum să o organizăm. La fel ca și pentru acest podcast, o asemenea discuție live, cu public, presupune costuri.
@@colectionaruldeistorie daca domnul Pogacias vine cu sabia toți spectatorii rămân fără bani 💰
Bun de tot!
Informatii destul de interesante si realiste. Multumim.
Si ca o observatie. Dupa parerea mea, mai toti istoricii neglijeaza total dimensiunea religioasa a societetilor arhaice, dar care pentru ele era defapt esentiala.
Să trăiți, censtiti hronicari!
Ascult podcastul cu căștile în urechi pe o plajă din Mexic, acompaniat de multiple margaritas!
Vamos!
#yosoypogacias
Bravo
"Un soi de hover. Numa' ardelenii înțeleg " ahahahah loool. Ioai, ce-mi tihnește să aud graiu ardelenesc :))) also, scuipat cu boltă :))) looool. Tare de tot, merci pt emisiune. Și pentru continut, și pt ca va bateti capul sa ne educati :) ( no shade thrown)
Faceti va rog si un episod despre cnezatele si voievodatele de pe teritoriul nostru. Multumesc!
Nu stiu nimic despre subiect, dar am o parere foarte clara.
:))))))))))))))))))
Am fost hater și v-am înjurat. Dar vă felicit acum pentru că ați avut un plan și întreruperile nu au mai fost contraproductive. Mi-aș fi dorit asta și la discuțiile despre legionari. Dar vă mulțumesc pentru că sunteți receptivi la feedback. Chiar dacă nu este exprimat tot timpul politicos.
Fain episod, like usual, insa cred ca ar putea sa fie completat numele cu "Ajungem si acolo'" :)). Mult succes domnilor! :)
Ascult podcastul de la primele 3 episoade, super faine și te țin captivat acolo. Am o observație pe partea tehnică, în legătură cu microfonul. Știu că cer fără să dau în schimb, dar legat de microfon, pe viitor, poate reușiți să îmbunătățiți calitatea audio, se aude oarecum cu ecou și brut, să zic așa, nefiltrat. În rest nicio plângere 😅😅
Interesantă emisiune. Poate data viitoare detaliați mai mult despre cetatea dacică de la Covasna, care se pare că este cea mai mare cetate din afara munților Orăștiei.
poate facem, da ;)
Ar fi interesant un episod despre cum a reusit crestinismul sa se impuna in Roma antica. Am citit ca nu ar fi fost chiar asa cum credem noi. Ar fi frumos, mai ales ca vine Craciunul :)
Bun
Bravo bă ! Chapeau.
Salut! Va recomand sa-l invitati si pe domnul Radu Oltean pe viitor (mai ales daca aveti de gand sa faceti un episod pe tema "Tudor Vladimirescu"; domnul Radu Oltean a lansat recent o carte despre revolutia de la 1821/Tudor Vladimirescu/societatea de atunci, etc.). De asemenea, mai are o carte despre razboaiele dacilor cu romanii (un prim volum mai exact, probabil urmeaza si al doilea). Toate lucrarile sale sunt insotite de imagini, ilustratii si contin un limbaj accesibil oricui, indiferent de varsta.
da, sînt prieten bun cu Radu, poate îl aducem odată ;)
Într-un podcast următor să ne povestească din ce motive se făceau decimarile în legiunile romane și care era procedura. Mulțumesc.
Cartea recomandata la inceputul podcastului (100 de batalii din istoria romanilor) pare sa nu mai fie in stoc nicaieri. Stie cineva unde se mai poate gasi?
Bine ba !!
mulțumesc pentru podcast, asemenea calitate nu prea vezi in limba romana pe RUclips
Mulțumesc.! Poate ne spune ceva și despre monumentul de la Adamclisi
în emisiunea viitoare, asta nu avea legătură cu
Excelent podcastul f super stilul dl Pogacias...recomand celor care au crescut si crezut filmele lui Sergiu Nicolaescu!
Nu am "crezut"in filmele lui Sergiu, dar mi-au placut dialogurile
@@generaldhautpoul8388 nici nu aveai prea multe alternative !
Salutare salutare
As dori sa va întreb dacă aveți în plan sa faceți o emisiune cu tema România sub ocupație germană și perioada de 1916 pana la sfârșitul războiului mondial, inclusiv detalii legate de pacea cu nemții
Mulțumesc frumos și mult spor în ceea ce faceți
Vom vedea în ce măsură putem aduce pe cineva să discutăm. Dacă sunteți interesat, am scris câte ceva despre asta pe colectionaruldeistorie.ro.
Andrei cand faci o emisiune despre Somcuta Mare ?
de ce să fac?
Foarte faine informaţiile.
Se poate spune mai amănunţit şi despre acei războinici lupi ai dacilor. Cei îmbrăcaţi în blănurile animalului în luptă şi care aveau un comportament în luptă foarte sălbatic, asemănător cu al carnasierului. Aşa cum erau vikingii acei războinici-urşi.
Deasemenea, s-au găsit şi urme ale unor războinici-urşi şi la daci, sau doar lupi?
Aşa cum triburile celtice, boii şi tauriştii aveau ca animal totemic boul şi respectiv taurul, mă găndesc că şi la daci într-o măsură asemănătoare să fi fost lupul. Fiind identificat de către anumite triburi ca animal totemic.
Mulţumim tare mult ptr domnul Pogăciaş!
nu există date despre războinici lupi, urși sau alte animale la daci. despre animalele totemice se poate fabula mult, nu știm dacă lupul chiar era pt daci, așa cum afirmă Eliade, după care s-au luat toți. e posibil să avem ceva „castă” mai deșucheată, dar nu avem nici un fel de date. așa că lăsăm partea asta pt benzi desenate sau literatură fantasy, dar noi, istoricii, nu ne băgăm în variante din astea la modu serios ;)
@@andreipogacias4244 Hmm, ok mulţumesc de răspuns. Aştept mult urnătorul episod despre daci.
Cheers!
@@Transylvanian_Werewolf98 cu plăcere. următoru' vine vineri ;)
@@andreipogacias4244 Nice!
Ba Pogacias,vreau tricou cu tine! Chind faci? Mult succes in continuare
>)))))))))))))))))))))))))))
D-nul Andrei, FYI, albul costumelor populare, in vechime, era obtinut in general printr-o metoda foarte simpla: Spălarea cu sapun și expunerea la soare. Nu ai nevoie de solutii chimice pentru al obține. Ca de aia si in lumea antica : Grecia si Roma, se purtau Toga de culoare alba.
oarecum albă ;)
Fifty shades of grey varianta romano- greaca@@andreipogacias4244
FYI
Recomand de citit “O zi in Roma antica” de Alberto Angela. Albirea se făcea cu urina. La fel și spălatul pe dinți. Săpun nu era la ordinea zilei… toate cele bune !
@@doizece6002 erau imaculati ce mai!!!!
@@andreipogacias4244 Pana nu de mult (anii 90 inceputul anilor 2000), si in Romania, pe la tara, femeile utilizau aceasta metoda de inalbire in lipsa inalbiltorilor chimici. Rufele erau spalate la rau cu sapun de casa, apoi intinse la soare cateva zeci de minute dupa care erau clatite. Veti fi surprins dar metoda asta chiar poate genera un alb foarte apropriat de albul perfect (95% +). Ca un test extrem, puteti pune un tricou negru de exemplu sa stea in soare . Sa vedeti cum devine alburiu in cateva saptamani, fara alte interventii.
Intre Hateg si Oraștie se afla un sat Tâmpa , nu stiu daca are legatura cu Tape , dar daca va uitati pe google maps Tâmpa se afla chiar la capatul unei văi despartite de zona muntoasa impădurită apoi inca o vale care ducea pana la Orastie . O presupunere doar .
e una dintre variantele propuse...
@@andreipogacias4244 acum cateva luni am gasit la 10 km de Hunedoara , intre văi o mai multe formatiuni de pietre puse una peste alta , latime mai bine de 1 m , ca un zid lung de 5-6 m , am mers dupa spusele unui batran din sat ca acolo se afla un castru roman , am fost am gasit , e ascuns in padure , am intrebat istorici locali si au zis spus ca nu stiu nimic . Iti pot trimite poze pe fb , poate iti dai seama mai bine. O zi faina
@@n-amTimp sînt mai multe fortificații în zonă, din toate epocile istorice...
.. chestia cu masina de calatorit in timp este dementiala....o vreau dechind am auzit ka scoala se daci si am vizitat Sarmi in excursie!! Mega
Felicitări 🎉.Despre bătălia sau bătăliile de la cotul Donului ar fi interesant de discutat deoarece e nevoie ca generatia aceasta să fie conștientă de sacrificiul bunicilor si străbunicilor noștri care au pierit acolo și mai ales a greutăților suferite in aceea campanie a lui Hitler (Barbarosa).
Fain proiectul vostru. Astept cu nerabdare fiecare episod. In sezonul viitor tre’ sa imi fac curaj sa-l invit pe Dl Pogacias la o bere. Numa’ bine!
Edit: venisem cu niste nelamuriri.😅 Stim ca au fost descoperite castre de mars romane in niste locuri destul de greu accesibile (Vf lui Patru, de ex). Stim cumva de ce s-au folosit rute de genul asta, care imi imaginez ca ar fi fost foarte greu de accesat de legiuni, echipamente, etc. Am citit undeva ca de pe inaltimi s-ar fi putut coordona mai bine atacurile. Justifica explicatia asta efortul depus sa ajunga acolo? Multumesc.
Săptămâna viitoare avem episodul 2 despre daci și războaiele lui Traian. S-ar putea să răspundă Andrei acolo.
❤
Au construit dacii tipic românesc😂 e clar ca suntem urmașii lor. Le lipsea sârma ca de o aveau poate găseam și o carcasa de dacie pe la sarmi. Ăștia suntem ❤ trăiască România 🎉❤❤
Dacii au reușit construcții foarte bune, o salbă de cetăți redutabile în vârfuri de munte, cum s-a explicat și în podcast. Ghinionul lor a fost că s-au ciocnit de o civilizație net superioară, cea romană, care încorporase tehnologiile tuturor popoarelor pe care le cucerise până atunci. Evident că romanii au distrus toate cetățile dacice întâlnite. Vom discuta în episodul următor.
@@colectionaruldeistoriesper ca nu s-a înțeles ca vreau sa denigrez istoria dacilor. Doar ca la un moment dat mi s-a părut amuzantă mostenirea culturala a dacilor preluata de poporul român. Apreciez foarte mult ceea ce faceți. Succes în continuare! 👍
👍👍👍
Din câte țin minte, Caesar îi menționează pe daci în De Bello Gallico, când scrie despre întinderea geografică a Pădurii Hercinice (in vest de la teritoriul helveților până în est, la cel al dacilor)
exact, am zis asta în alt podcast ;)
Avem Podisul Getic ,Sarmisegetusa ,este o intamplare?
@@sofiastefan5798 ce să fie întîmplare??
Kerry King is back!
:))))))))))))))))
@@andreipogacias4244dacii erau rockeri !!!!
De unde putem face rost de cartea profesorului P. Otu?
Pe toate site urile pe care am căutat o e stoc epuizat.
dl Pogacias, mai asteptam recenzia la De-a dacii si romanii?
da :)
Ați putea sa discutați următoarele idei:
1. Despre limba dacilor. Cum de a fost posibil ca ea sa dispară? Sau nu a dispărut? Cele câteva cuvinte care se presupune ca ar fi din dacica, chiar sunt din dacică sau doar niște cuvinte albaneze rătăcite. De ce alte state nu și-au pierdut limba chiar dacă au fost mai mult sub ocupație?
2. Chiar a fost măcel in care au ucis toți bărbații daci?
3. Dacii liberi. Unii zic, vezi ca noi moldovenii suntem diferiți căci noi suntem din dacii liberi care nu au fost romanizați. Știu ca e stupid dar as vrea să-l aud pe Andrei.
4. De ce sa renunțat la numele de Daci? Sau măcar daco-romani. Am ajuns la valahi apoi la moldoveni, ardeleni, munteni, și acum la romani.
5. Explic. Un istoric rus se rade de moldoveni ca avem pe leul nostru columna lui Traian, căci cică este inexplicabil de ce un popor ar avea monumentul ocupanților. Îmi este interesant cum Andrei ar răspunde
6. Unii istorici sovietici au susținut ca strămoșii noștri nu sunt dacii și romanii ci triburi de celți care au coborât din munți după retragerea romana.
Cu mult respect, Victor. Din R Moldova. Aceste întrebări sunt in urma analizei discuțiilor mincinoase pe care propaganda rusa le face despre istoria noastră.
vă mulțumesc pentru aceste întrebări sau chestiuni. le vom aborda într-unul din podcasturile noastre viitoare.
1:04:56 când domnul Pogacias spune că își aminteau de daci după 200 de ani, as vrea sa aduc la cunoștință dumnealui că pe arcul lui Galerius in Salonic, acesta este reprezentat conducând personal cavaleria de daci și este tot secolul 4 (coloana nord - bătălia pe fluviu)
nu este nici o cavalerie de daci pe arcul lui Galerius...
@@andreipogacias4244 mersi pentru răspuns, poate greșesc dar nu am inventat eu așa ceva, asta este sursa: "Accanto a questa figura alcuni cavalieri daci, guidati dall'imperatore." it.m.wikipedia.org/wiki/Arco_di_Galerio
@@andreipogacias4244 mulțumesc pentru răspuns, poate greșesc dar am citit asta pe pagina Wiki "arco di Galerio" in italiană: "Accanto a questa figura alcuni cavalieri daci, guidati dall'imperatore" știu că este Wikipedia dar am văzut și articole din libertatea, GSP și ziarulnatiunea, și se vad clar în imagini oameni care par daci cu draco pe sus, ce parere aveți?
@@andreimdv661 Am văzut scenele, cei ce par daci sînt de fapt cavalerie partă, iar draco era folosit și de parți, și de sarmați, și de cavaleria romană deja... basoreliefurile oricum sînt foarte șterse, au și fost distruse de fapt în mod voit, nu se știe de cine... că zice wikipedia sau mai ales nush ce „ziariști” români nu e deloc dovadă sau argument ;)
@@andreimdv661 ok, m-am uitat încă o dată, e scenă de bătălie între cele două cavalerii, cu împăratul acolo. parții - cu căciulițe cu vîrf îndoit înainte - sînt călare și unii cad pe jos, fiind înfrînți...
2:29:45 🤔🫣🤓👍 mulțumesc!
Este posibil sa faceți un podcast despre perioada dintre retragerea română si invazia mongola în spațiul romanesc?
Sunt aproape 1000 de ani in care nici o parte a României nu a existat independent și nimeni nu se atinge de perioada asta.
Au fost in zona României de astazi multe popoare de care mulți nici nu au auzit si am fost de doua ori sub imperiul bulgar. Ba chiar dinastia Asan (de etnie românească) a condus destul de mult timp imperiul Bulgar.
Da, avem în plan. Mulțumim pentru sugestie.
Tot respectul pentru competență! Execrabil aspectul de... urangutan...
Cum puteți spune că dacii nu minau aur daca dovezile istorice arată clar contrariu? In primul rand, Domițian plătea tribut dacilor 8 milioane de sesterți, adică 8000 de aureus, care avea 7-8 grame de aur. Într-un an înseamnă 64 de kilograme de aur, in cei 12-13 ani cât a durat plata aceasta înseamnă per total 832 de kilograme de aur, iar Traian a luat din Dacia, conform istoricilor, 160 de tone de aur. Diferența de aur dintre ce au primit și ce le-a fost luat este enorma, chiar daca cifrele lui Dio Cassius ar fi exagerate și chiar daca au mai prădat dacii aur din alte părți. Nu înțeleg cum puteți debita aceste lucruri, publicate și în revista Historia, numai niste minciuni ce insulta inteligenta pasionaților de istorie și de daci. Toate argumentele aduse în articolul menționat sunt pure speculații care nu numai că nu sunt fondate in realitate, dar sunt împotriva ei! Diferența este totuși atât de mare, încât mă face să mă întreb care este scopul urmărit al acestor informații uluitor de false? O alta dovadă irefutabilă ce reiese din studii numeroase este compoziția chimica a aurului din care sunt făcute brățările dacice (și alte vestigii din aur) de la Sarmizegetusa Regia, care atestă clar că este aur autohton, cu compoziție tipică aurului din zona munților metaliferi, minat, care diferă ca și compoziție de cel aluvionar! Iar cireașa de pe tort, in plus, este datarea cu C14 a unei bârne de lemn din interiorul unei galerii miniere din munții Apuseni care o atestă că fiind mai veche decât... Cucerirea romană! Iar ca bonus, pentru pasionați, la vizitarea muzeului miner de la Roșia Montana, ghidul minunat de acolo va va spune clar că sunt și galerii dacice și am primit și o descriere a diferențelor de arhitectura între cele dacice și cele romane! Cum va puteți numi istorici daca spuneți lucruri de acest fel? Am citat numai informații din surse academice disponibile pe internet oricui.
Mai este un domn in comentarii care a sesizat aceasta "scapare"! Domnii nu prea se documenteaza inainte de a face acest gen de afirmatii, dupa cum bine se vede! Dacii erau prea "inapoiati" ca sa stie sa mineze aur, a trebuit sa vina romanii sa ii destepte! Aurul dacic era doar.... aluvionar 🤣 Numai romanii stiau cum se mineaza aur, in contextul in care si dacii minau fier in Hunedoara! Cred ca nu i-a dus capul sa mineze si aurul, mult mai valoros 😂 Mai trist este ca sunt oameni care asculta si cred....