חולק עליך, כל רגע בחיים הוא נצח, שמח עם כל רגע בין בתענוג בין בסבל, המשמעות היא עצם החיים, ויש לך רשות ויכולת לנצל כל רגע ושום דבר לא נגמר, הטענה שהכל נגמר שיקרית, אףאחד לא ראה נפש הרוגה
הרב מאוד אודה לך אם תוכל לענות לי. ברמת הרובד הרוחני של השאלה, מדוע לאדם יש שאיפה מתמדת בלתי פוסקת ואין בלתה שהיא ברירת המחדל למלא חסרון? להיות במצב של הימלאות ולא היחסרות? אינני מכוון לתשובה שרק החסר יכול להנות כי מילוי החיסרון יוצר הנאה. אלא משהו בסגנון מדוע זה הטבע של האדם. האם התשובה היא כיוון שהקב״ה הוא שלם ונשמת האדם יש בה חלק מהאלוה כביכול אז לפי חוק שורש וענף? כדוגמת הייחודיות והבחירה החופשית שנתת באחד מהרצאותייך. אודה לך אם תוכל לחדד את התשובה כמו כן אולי להפנות אותי למקור מסוים אם ישנם רבדים עמוקים יותר. תודה
הרצאה מעניינת אבל אני חושב שכל ניסיון למצוא משמעות לחיים זה חוסר שפיות. לחיים אין משמעות ואם אדם מוצא משמעות כנראה הוא איבד את השפיות, אוי לאדם שנברא לעולם כזה שסופו בור שחור אפל בבית העלמין. מטרת החיים היא רק להינות ולאסוף חוויות לאורך החיים.אין משמעות אחרת לחיים.
שלום כבוד הרב , יש לי שאלה: בן אדם לדוגמא שרוצה למשל להגיע בצבא ליחידה מיוחדת וזו היא מטרתו כרגע,אבל הוא מתעצל ולא מתאמן כדי להגיע ליחידה מיוחדת, מה זה אומר ולמה הוא מתעצל?.
@@adimodsהטענה שאי אפשר להגיד על הבורא חסר לא נכונה כי הוא כן חסר אחרת למה ליצור חוק בשביל ליצור אדם להטיב לו כל זה מיותר הרי הוא יכול להטיב גם למלאכים למה לברוא אדם כביכול לפני בראית האדם הוא לא היה שלם ורק אחרי שהוא ברא אדם שיש בו טוב ורע אז הוא השלים בעצמו את מידת ההטבה שהיה חסר בשונה מהמלאכים אבל עדיין קשה לי למה לברוא חסרון בשביל להשלים אותו דרכנו ?
לשאול מה משמעות החיים זה כמו לשאול מה ההבדל בין ברווז? זו שאלה לא רלוונטית שאי אפשר לשאול. משמעות היא מושג אנושי בלבד, רק אדם נותן משמעות לדברים, כל דבר שהאדם יוצר, יש לו משמעות - אופניים, ספר ואף יצירת אומנות. דברים שהאדם לא יצר, אין להם משמעות, האדם יכול להעניק להם משמעות - להגיד שהעץ תפקידו לתת פירות לבעלי החיים, אבל זה סובייקטיבי ובכלל שגוי בהנחה ואין אנשים. העולם שלנו הוא חסר משמעות, הוא טבע, דברים קורים בו כי הם קורים בו. האדם צריך לדעת למה זה ולמה זה, אבל אין. יש חוצץ בין הכמיהה שלנו למשמעות לבין הטבע עצמו, לפער הזה הפילוסוף אלבר קאמי קורא אבסורד. אין משמעות, אתם יכולים לדמיין אחת, לברוא אלוהים שיהיה אחראי לזה, לדמיין שיש עולם נוסף אליו הרכבת נוסעת. אבל בסוף, המציאות היא אחרת, אין אלוהים, בטח לא עולם הבא ושאר הדמיונות שאנשים מדמיינים כדי לא להתמודד עם המציאות כפי שהיא. בודדים שחסונים בנפש מספיק להתמודד, מקבלים את העובדה וזורקים בצד את האשליה הדתית או הרוחנית שלימדו אותם.
@@Rabbiaharonlevy בוודאי, הפרדוקס הוא שביטול המשמעות והאמת המוחלטת מבטלים גם את האפשרות להגיד שהעובדה שאין משמעות לחיים היא אמיתית (או בעלת משמעות בפני עצמה). עם זאת, להמציא משמעות לחיים כדי שתהיה לך תשובה מה אתה עושה פה ולהמציא אלוהים כדי שתרגיש בנוח, לא מבטלים את העניין שאין משמעות, רק מעניקים אשליה נחמדה. חוץ מזה, אם הייתה משמעות בלתי תלויה באדם, לא היה צורך בהרצאה (המרתקת חייב לציין) הזאת כי זה היה ברור לכל ברמה היסודית של ההבנה. אבל אין, אז או שבונים לעצמנו משמעות, או שמאמינים באשליה שיש משמעות בלתי תלויה בנו.
בתור אתאיסט אני מסכים עם רוב מה שאתה אומר (אני לא מזהה את עצמי כאתאיסט, פשוט רציתי לציין שמה שאתה אומר מדבר גם אליי), אני מסכים שיש משהו מגוחך בזה שמישהו עובד שנה שלמה בשביל לטוס שבוע. אבל מה אם הוא מרוצה מהעבודה? מה אם הוא נהנה מהעבודה, לא הנאה במובן של הנאות חושים, אלא מרגיש סיפוק מהעיסוק היומיומי בעבודה? בנוסף לזה הוא מרגיש מסופק בהיבטים הקלאסיים של החיים, מרגיש שיש לו זוגיות טובה, עבודה שהוא אוהב, קשר טוב עם המשפחה, אוהב את המקום שהוא גר בו (הדירה ספצפית). מה חסר לאיש כזה? לדעתי הוא מסופק/מאושר/מרוצה וזה לחלוטין משהו שהוא בר השגה
@@Rabbiaharonlevy מסכים. זה משהו שאני מנסה ליישם ביום יום. הטאואיזם של סין ויפן שם דגש על להעריך את הדרך ולא את המטרה וזה משהו שאני מאוד מאמין בו ומנסה גם להנחיל לאחרים
סליחה, אבל כל הספרות, כמו יצירות אמנות אמיתיות שאלו וענו בצורה יוצאת דופן על המשמעות החיים! בקיצור: משמעות זו תלויה באתיקה שכל אחד בוחר. בחירה זו פשוט תלויה בטובת הכלל או ההיפך. Maybe as well that is the very first name our Creator gave to Moshe Rabbenu to be called ? אהיה אשר ...
Excellent because so exactly correct! How can our real intellectuals and our really generous sages today do not debate permanently?! We would gain time knowledge and gathering.
@@Rabbiaharonlevy שלום רב In English I can answer faster. But first I shall mention that often I do not get any notification from RUclips when they are answers to my comments ...
Please rabbi read the speech Albert Camus spoke in Stockholm when he received the Nobel prize for literature. In d French it is called "Discourt de Suède " but it surly was translated in Hebrew. Than the following passage form "Karamazov Brothers" written by Dostoevsky at the end of chapter 4 From: book 4 "Ivan went silent a moment and his face suddenly sad." Until: "Why would they be used as materials to prepare it?" (It is a dialogue between two half brothers talking about the unacceptable suffering of minimizing horrors) Chapitre called : "the revolt" Book 4 A few pages before the end of that chapter. Paul Celan... all of his work. Victor hugo "les miserables " "Les complations" Nietzsche what he wrote about technology that will bring back slavery instead and because of so called comfort... Plotin Henri Bergson Baruch Spinoza Michel de Montaigne Charles Baudelaire But to go on i shall fond back more precisions about where exactly from each author were so many descriptions on the meaning of... our lives?
And naturally Israelis writers ! I'm not good enough in Hebrew so I mostly heard them in interviews but for instance if you listen to interviews of Amos Oz... you'll enjoy so much his Hebrew as your self do care so precisely about.
אתמול היה שידור על יחידת 504 אמ"ן. המטרה של אותם אנשים היא לשמור על המדינה, למה? מתוך אידיאולוגיה ו/או שמירה על העם/ המשפחות שלהם. איך ניתן להגיד שמשמעות חייהם היא "אינה נכונה"? איך בכלל ניתן לדבר על משמעות מוחלטת/אובייקטיבים ועל קדושה עם אדם שמתעסק בחול?
אין ספק שאנשי הצללים עושים עבודת קודש. אי ן על זה ויכוח. עכשיו הבה ננתח את התהליך שמאחורי עבודתם. הם מסכנים את חייהם עבור מדינת ישראל. ולמה הם מסכנים? כי לדעתם חשוב שתתקיים המדינה. ולמה חשוב שהיא תתקיים? כדי שהיהודים יכולו לחיות תחת השמש? ולמה חשוב שהיהודים יחיו תחת השמש? מה משמעות יש לחייו של היהודי שבשבילם הם מסכנים את חייהם. מכאן ההרצאה מתחילה.
@@Rabbiaharonlevy היה לי וויכוח קטן עם אבי על אותה נק'. הגענו לכך שאותן אנשים מגנים על המדינה - בשביל שמשפחתם תוכל להתקיים... שאלתי ולאיזו מטרה הם רוצים שמשפחתם תתקיים? הייתי צריך להבין שהדיון מאוד תיאורטי ואז הוא הוריד את זה "לגשמיות" וענה לי בשאלה תוקפת:" האם לבן שלי אין זכות לחיות?". אין בי תשובה לדבר . במיוחד כשהוא אדם לא מאמין. אני לא מצאתי תשובה.
"האם לאדם יש זכות לחיים?" אני לא יודע איך לגשת לשאלה הזו. מבחינת חוק התשובה היא כן. אבל למה? אם אותו אדם נולד לסביבה ללא משמעות מוחלטת / אובייקטיבית אז אין משמעות לשאלה. לא ניתן להשיב עליה
פרופ' לייבוביץ כתב פעם "אין לפרט זכויות למעט אלה שהחברה העניקה לו". העברת הדיון לסוגיית הזכויות אינה קשורה לנושא ההרצאה. ההרצאה איננו עוסקים בשאלה אם יש לאדם זכויות או לא. יש לו. השאלה היא מה המשמעות שיש בחייו. אדם שמותר משמעות שאינה מצויה בו אלא באחרים, למעשה ,אינן מצוא משמעות בחייו כשלעצמם.
אחת הדרשות הטובות ביותר של הרב אהרון היקר
ישר כח ותודה רבה לך
בשמחה
יופי של שיעור . חזקקקק מאד . אשריך . תבורך . כבוד הרב אהרון לוי.
זכינו .
בשמחה
כל לחיצה על הלייק בסרטון או שיתוף של הרב אהרון לוי שליט"א, גורם לחשיפה רחבה יותר לסרטונים של הרב וזה זיכוי הרבים גדול.
וואו וואו ושוב פעם וואו
דומם צומח מדבר יהודי גאון ומעל הגאונות הרב אהרון לוי 👏👏👏
הרצאה מעולה!
תודה!
Oooooh ça c'est excellent les sous-titres en francais💎✡️🌏 des propos si généreux du rab לוי
📡📤🤝👍
בשמחה
הרצאה מעניינת בהחלט !
יישר כוח !
בשמחה
חולק עליך, כל רגע בחיים הוא נצח, שמח עם כל רגע בין בתענוג בין בסבל, המשמעות היא עצם החיים, ויש לך רשות ויכולת לנצל כל רגע ושום דבר לא נגמר, הטענה שהכל נגמר שיקרית, אףאחד לא ראה נפש הרוגה
אמת ויציב.
גם חכמה וגם טיפשות תלויות בידי האל .
נכון. ונראה שאתה קיבלת יותר טפשות.
הרב מאוד אודה לך אם תוכל לענות לי. ברמת הרובד הרוחני של השאלה, מדוע לאדם יש שאיפה מתמדת בלתי פוסקת ואין בלתה שהיא ברירת המחדל למלא חסרון? להיות במצב של הימלאות ולא היחסרות? אינני מכוון לתשובה שרק החסר יכול להנות כי מילוי החיסרון יוצר הנאה. אלא משהו בסגנון מדוע זה הטבע של האדם. האם התשובה היא כיוון שהקב״ה הוא שלם ונשמת האדם יש בה חלק מהאלוה כביכול אז לפי חוק שורש וענף? כדוגמת הייחודיות והבחירה החופשית שנתת באחד מהרצאותייך.
אודה לך אם תוכל לחדד את התשובה כמו כן אולי להפנות אותי למקור מסוים אם ישנם רבדים עמוקים יותר. תודה
מי שטיפש ומתוך זה לא מאמין מה הוא אשם .מפני שמי שחכם מאמין וטיפש לא מאמין וגם מפני שגם חכמה וגם בידי וזה לא בידי אדם אלא אלוקים.
הרצאה מעניינת אבל אני חושב שכל ניסיון למצוא משמעות לחיים זה חוסר שפיות. לחיים אין משמעות ואם אדם מוצא משמעות כנראה הוא איבד את השפיות, אוי לאדם שנברא לעולם כזה שסופו בור שחור אפל בבית העלמין. מטרת החיים היא רק להינות ולאסוף חוויות לאורך החיים.אין משמעות אחרת לחיים.
אם החיים נוצרו באירוע אקראי הרי שאין משמעות לחיים עצמם.
אם הן נוצרו בכוונת מכוון צריך לשאול אותו לפני שמחליטים שאין משמעות לחיים.
כבוד הרב,אף אחד לא חזר מהבור כבר אלפי שנים ועוד מחכים ומשרישים את זה לילדים שיש חיים אחרי המוות
שלום כבוד הרב , יש לי שאלה: בן אדם לדוגמא שרוצה למשל להגיע בצבא ליחידה מיוחדת וזו היא מטרתו כרגע,אבל הוא מתעצל ולא מתאמן כדי להגיע ליחידה מיוחדת, מה זה אומר ולמה הוא מתעצל?.
או משום שיש לו רצונות אחרים חזקים יותר. או שהוא לא מאמין שזו אכן שליחות. או שהשליחות לא ממלא אותו בסיפוק.
עדיין השאלה עומדת למה לברוא אדם להיטיב לו?
מחוק שלמותו
@@Rabbiaharonlevy למה הוא יצר חוק כזה ואם כן אז לפני הוא לא היה שלם הוא היה חסר
@@יהודהמאיר-כ5פ ruclips.net/video/tFPoL4xlQOo/видео.html
@@adimodsהטענה שאי אפשר להגיד על הבורא חסר לא נכונה כי הוא כן חסר אחרת למה ליצור חוק בשביל ליצור אדם להטיב לו כל זה מיותר הרי הוא יכול להטיב גם למלאכים למה לברוא אדם כביכול לפני בראית האדם הוא לא היה שלם ורק אחרי שהוא ברא אדם שיש בו טוב ורע אז הוא השלים בעצמו את מידת ההטבה שהיה חסר בשונה מהמלאכים
אבל עדיין קשה לי למה לברוא חסרון בשביל להשלים אותו דרכנו ?
@@יהודהמאיר-כ5פ הקשבת לסרטון בקישור ששלחתי ?
כבוד הרב האם יש אפשרות לקנות ספר של הרב דרך חברת אשראי ושיגיע לדואר??
תבדוק מול אתר טקסט רץ. יכול להיות שדרכם אפשר.
הרב אהרון לוי
תודה רבה
לשאול מה משמעות החיים זה כמו לשאול מה ההבדל בין ברווז?
זו שאלה לא רלוונטית שאי אפשר לשאול. משמעות היא מושג אנושי בלבד, רק אדם נותן משמעות לדברים, כל דבר שהאדם יוצר, יש לו משמעות - אופניים, ספר ואף יצירת אומנות. דברים שהאדם לא יצר, אין להם משמעות, האדם יכול להעניק להם משמעות - להגיד שהעץ תפקידו לתת פירות לבעלי החיים, אבל זה סובייקטיבי ובכלל שגוי בהנחה ואין אנשים. העולם שלנו הוא חסר משמעות, הוא טבע, דברים קורים בו כי הם קורים בו. האדם צריך לדעת למה זה ולמה זה, אבל אין. יש חוצץ בין הכמיהה שלנו למשמעות לבין הטבע עצמו, לפער הזה הפילוסוף אלבר קאמי קורא אבסורד. אין משמעות, אתם יכולים לדמיין אחת, לברוא אלוהים שיהיה אחראי לזה, לדמיין שיש עולם נוסף אליו הרכבת נוסעת. אבל בסוף, המציאות היא אחרת, אין אלוהים, בטח לא עולם הבא ושאר הדמיונות שאנשים מדמיינים כדי לא להתמודד עם המציאות כפי שהיא. בודדים שחסונים בנפש מספיק להתמודד, מקבלים את העובדה וזורקים בצד את האשליה הדתית או הרוחנית שלימדו אותם.
לשיטתך, הקביעה כי רק האדם מעניק משמעות לדברים, היא גם קביעה אנושית חסרת משמעות.
@@Rabbiaharonlevy
בוודאי, הפרדוקס הוא שביטול המשמעות והאמת המוחלטת מבטלים גם את האפשרות להגיד שהעובדה שאין משמעות לחיים היא אמיתית (או בעלת משמעות בפני עצמה).
עם זאת, להמציא משמעות לחיים כדי שתהיה לך תשובה מה אתה עושה פה ולהמציא אלוהים כדי שתרגיש בנוח, לא מבטלים את העניין שאין משמעות, רק מעניקים אשליה נחמדה.
חוץ מזה, אם הייתה משמעות בלתי תלויה באדם, לא היה צורך בהרצאה (המרתקת חייב לציין) הזאת כי זה היה ברור לכל ברמה היסודית של ההבנה.
אבל אין, אז או שבונים לעצמנו משמעות, או שמאמינים באשליה שיש משמעות בלתי תלויה בנו.
בתור אתאיסט אני מסכים עם רוב מה שאתה אומר (אני לא מזהה את עצמי כאתאיסט, פשוט רציתי לציין שמה שאתה אומר מדבר גם אליי), אני מסכים שיש משהו מגוחך בזה שמישהו עובד שנה שלמה בשביל לטוס שבוע. אבל מה אם הוא מרוצה מהעבודה? מה אם הוא נהנה מהעבודה, לא הנאה במובן של הנאות חושים, אלא מרגיש סיפוק מהעיסוק היומיומי בעבודה? בנוסף לזה הוא מרגיש מסופק בהיבטים הקלאסיים של החיים, מרגיש שיש לו זוגיות טובה, עבודה שהוא אוהב, קשר טוב עם המשפחה, אוהב את המקום שהוא גר בו (הדירה ספצפית). מה חסר לאיש כזה? לדעתי הוא מסופק/מאושר/מרוצה וזה לחלוטין משהו שהוא בר השגה
אם כך אז משמעות החיים שלו היא ערכת ולא נהנתנית. הקביעה אם האדם ערכי או נהנתן נקבעלת לפי המניע ולא לפי התוצאה.
@@Rabbiaharonlevy מסכים. זה משהו שאני מנסה ליישם ביום יום. הטאואיזם של סין ויפן שם דגש על להעריך את הדרך ולא את המטרה וזה משהו שאני מאוד מאמין בו ומנסה גם להנחיל לאחרים
סליחה, אבל כל הספרות, כמו יצירות אמנות אמיתיות שאלו וענו בצורה יוצאת דופן על המשמעות החיים! בקיצור: משמעות זו תלויה באתיקה שכל אחד בוחר. בחירה זו פשוט תלויה בטובת הכלל או ההיפך.
Maybe as well that is the very first name our Creator gave to Moshe Rabbenu to be called ?
אהיה אשר ...
Excellent because so exactly correct! How can our real intellectuals and our really generous sages today do not debate permanently?! We would gain time knowledge and gathering.
אשמח לשמוע לאלו מסקנות על משמעות החיים הגיעה האמנות
@@Rabbiaharonlevy שלום רב
In English I can answer faster. But first I shall mention that often I do not get any notification from RUclips when they are answers to my comments ...
Please rabbi read the speech Albert Camus spoke in Stockholm when he received the Nobel prize for literature. In d
French it is called "Discourt de Suède " but it surly was translated in Hebrew. Than the following passage form "Karamazov Brothers" written by Dostoevsky at the end of chapter 4
From: book 4
"Ivan went silent a moment and his face suddenly sad."
Until:
"Why would they be used as materials to prepare it?"
(It is a dialogue between two half brothers talking about the unacceptable suffering of minimizing horrors)
Chapitre called : "the revolt"
Book 4
A few pages before the end of that chapter.
Paul Celan... all of his work. Victor hugo "les miserables "
"Les complations"
Nietzsche what he wrote about technology that will bring back slavery instead and because of so called comfort...
Plotin
Henri Bergson
Baruch Spinoza
Michel de Montaigne
Charles Baudelaire
But to go on i shall fond back more precisions about where exactly from each author were so many descriptions on the meaning of... our lives?
And naturally Israelis writers ! I'm not good enough in Hebrew so I mostly heard them in interviews but for instance if you listen to interviews of Amos Oz... you'll enjoy so much his Hebrew as your self do care so precisely about.
אין ספק שהבורא מדבר מגרונך
אז תגיד דוגרי המשמעות זה להתחזק בדת ולחזור בתשובה.
גם להתנסחות יש משמעות.
@@Rabbiaharonlevyלא הבנתי את המילה "בהנסחות"
זו דוגמא למשמעות שיש למילה
אתמול היה שידור על יחידת 504 אמ"ן.
המטרה של אותם אנשים היא לשמור על המדינה, למה? מתוך אידיאולוגיה ו/או שמירה על העם/ המשפחות שלהם.
איך ניתן להגיד שמשמעות חייהם היא "אינה נכונה"?
איך בכלל ניתן לדבר על משמעות מוחלטת/אובייקטיבים ועל קדושה עם אדם שמתעסק בחול?
אין ספק שאנשי הצללים עושים עבודת קודש. אי ן על זה ויכוח. עכשיו הבה ננתח את התהליך שמאחורי עבודתם. הם מסכנים את חייהם עבור מדינת ישראל. ולמה הם מסכנים? כי לדעתם חשוב שתתקיים המדינה. ולמה חשוב שהיא תתקיים? כדי שהיהודים יכולו לחיות תחת השמש? ולמה חשוב שהיהודים יחיו תחת השמש? מה משמעות יש לחייו של היהודי שבשבילם הם מסכנים את חייהם. מכאן ההרצאה מתחילה.
@@Rabbiaharonlevy היה לי וויכוח קטן עם אבי על אותה נק'.
הגענו לכך שאותן אנשים מגנים על המדינה - בשביל שמשפחתם תוכל להתקיים... שאלתי ולאיזו מטרה הם רוצים שמשפחתם תתקיים?
הייתי צריך להבין שהדיון מאוד תיאורטי ואז הוא הוריד את זה "לגשמיות"
וענה לי בשאלה תוקפת:" האם לבן שלי אין זכות לחיות?". אין בי תשובה לדבר . במיוחד כשהוא אדם לא מאמין.
אני לא מצאתי תשובה.
הזכות לחיים של הבן אינה זכות מחמת שהוא בן אלא מחמת שהוא אדם. והאם למה?
"האם לאדם יש זכות לחיים?"
אני לא יודע איך לגשת לשאלה הזו.
מבחינת חוק התשובה היא כן. אבל למה? אם אותו אדם נולד לסביבה ללא משמעות מוחלטת / אובייקטיבית אז אין משמעות לשאלה. לא ניתן להשיב עליה
פרופ' לייבוביץ כתב פעם "אין לפרט זכויות למעט אלה שהחברה העניקה לו". העברת הדיון לסוגיית הזכויות אינה קשורה לנושא ההרצאה.
ההרצאה איננו עוסקים בשאלה אם יש לאדם זכויות או לא. יש לו. השאלה היא מה המשמעות שיש בחייו. אדם שמותר משמעות שאינה מצויה בו אלא באחרים, למעשה ,אינן מצוא משמעות בחייו כשלעצמם.