Waarom zijn deze Berlijnse straatnamen 'fout'? | Vlochem Verkent
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Ik was in Berlijn en ging op zoek naar een straatnaam met een verhaal. Uiteindelijk kwam ik terecht in het lieflijke Wedding. Want in Wedding heb je een Afrikaanse wijk met een hoop interessante namen en een burgerprotest over deze namen. Wat blijkt? Koloniale geschiedenis en straatnamen blijken geen gouden combi.
Veel dank aan Joia en Thijs voor het filmen!
Meer Vlochem Verkent?
---------------------------------------
Instagram: @Vlochemverkent
Facebook: VlochemVerkent
Veranderen :)! & Meer vrouw op straat.
Meer vrouw op straat is een uitstekend uitgangspunt!
In Steglitz ligt de Treitschkestraße. Treische was de aanstichter van de Berliner Antisemitismusstreit in 1881. Aan deze straat ligt het Harry-Bresalu-Park, vernoemd naar zijn tegenstander in de Antisemitismusstreit. Ook hier is gesproken over een straatnaamverandering, maar om onder andere praktische redenen is hiervan afgezien. Wel is het park bewust naar Harry Breslau genoemd.
Dank Jacques, interessant! Idee voor als ik weer eens in Berlijn ben :)
Ik wil wel meer weten over de Oranje-Vrijstaatkade!
Leuk! Samen met Transvaal een van de Boerenrepublieken in Zuid Afrika. Tot de Britten de kolonie veroverden in 1902. Omdat de boeren afstammelingen waren van Nederlandse kolonisten was er veel sympathie voor deze groep in Nederland. De Boerenoorlog van Martin Bossenbroek is een aanrader!
Hoe zit het eigenlijk in de Amsterdamse Transvaalbuurt?
Transvaal was een Boerenrepubliek in Zuid Afrika van 1852-1902. Daarom heeft een Boerenpresident als Paul Kruger daar een straat. Die boeren konden nog wel eens racistisch zijn. Dus is het interessant dat de Krugerstraat uitkomt op het Steve Bikopplein. Dit plein heette eerst Pretoriusplein, maar werd in 1978 hernoemd om de burgerrechtenactivist Bikop te eren.
Grondig onderzoek +1 inclusief hardop lachen.
Archieven zien er zo erg modern uit tegenwoordig!