Kürtçe sevdası nedeniyle belediye başkanlığı yaptığı İsveç’i bıraktı| VOA Türkçe

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 14 май 2024
  • Kürtçe ile ilgili eylem ve etkinliklerin Diyarbakır’daki değişmez simalarından biri de Şerefhan Ciziri. Çoğu kişinin Avrupa’ya gitmek için can atmasına rağmen, Ciziri Kürtçe’ye ilişkin çalışma yapmak amacıyla, İsveç’te 15 yıl belediye başkanlığı yaptıktan sonra, doğduğu topraklara dönmeyi tercih etti. Latin harfleriyle yayımlanan ilk Kürtçe dergi Hawar'ın, 1932'de Şam'da ilk baskısının yapıldığı 15 Mayıs, 2006'dan bu yana Kürt Dili Bayramı olarak kutlanıyor. Bu yılda Kürt parti ve sivil toplum kuruluşları 15 Mayıs’ı çeşitli etkinliklerle kutladı. Kürtçe’nin geliştirilmesi, resmi dil olması ve okullarda öğretilmesi amacıyla 2018’da kurulan Kürt Dil Platformu da Dağkapı Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı, Diyarbakır’da son yıllarda Kürtçe’ye dair eylem ve etkinliklerin değişmez simalarından olan, platform sözcüsü Şerefhan Ciziri yaptı. Ciziri Diyarbakır ve bölgede Kürtçe ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Aslında onunki çalışma değil tam anlamıyla bir tutku. Öyle bir tutku ki onu, insanların gitmek için can attığı Avrupa’yı bırakıp doğduğu topraklara geri getirmiş. Hayat hikayesini VOA Türkçe’ye anlatan Ciziri, 1974 yılında üniversite eğitimi için İsveç’e gittiğini söyledi. Önce Suriye’ye ardından Lübnan’a giden Ciziri’ye Suriye Kürdistan Demokrat Partisi üyesi Mustafa Helili isimli bir yakını yol arkadaşlığı yaptı. Helili’nin nasihatleri, daha giderken Ciziri’nin kafasında dönme fikri oluşturdu. Ciziri, İsveç’e varır varmaz eğitimine başladı. Daha sonra siyasete başlayan Ciziri, 15 yıl belediye başkanlığı yaptı. 15 yıllık belediye başkanlığını ardından Ciziri, kurduğu dönüş hayalini gerçekleştirdi. Çocuklarını Kürt gibi büyütmek istediğini dile getiren Ciziri, doğduğu topraklara döndü. Ciziri, dönüş nedenleri arasında ilk sırada Kürtçe çalışmaları bulunduğunu vurguladı. 6 yıldır platform bünyesinde dil çalışmaları yapan Ciziri önemli bir mesafe kat ettiklerini söyledi. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde 2009 yılında kurulan ve bünyesinde Kürtçe, Arapça ve Süryanice eğitimlerin verildiği ‘Yaşayan Diller Enstitüsü'nde bir süre ders veren Ciziri, şimdiye kadar 12 kitap yazdı. Ciziri, 2010 yılından itibaren resmi yazışmalar haricinde, Kürtçe dışında yazmamaya karar verdi.
    » RUclips kanalımıza ABONE olun: ruclips.net/user/voaturkce?s...

    Amerika haberleri, Türkiye haberleri, dünyadan haberler, son dakika haberleri, sağlık, bilim-teknoloji, ekonomi haberlerini VOA Türkçe'de bulabilirsiniz.
    Tarafsız ve objektif habercilikle küresel gelişmeleri tüm dünyaya duyuran VOA Türkçe, renkli müzik ve magazin programlarıyla da farklı kültürler arasında köprü görevi üstleniyor.
    1942 yılında kurulan Voice of America (VOA), Amerikan hükümeti tarafından desteklenen uluslararası bir yayın kuruluşudur. Haber, eğitim ve kültür ağırlıklı yayınlar yapan VOA 1942'den bu yana da Türkçe yayınlarla sizlere ulaşıyor.
    BİZİ TAKİP EDİN:
    » VOA Türkçe web sayfamız: www.voaturkce.com
    » VOA Türkçe web sayfamıza erişemediğiniz durumlar için: bit.ly/3sQKCNo
    » Facebook: / voaturkce
    » Twitter: / voaturkce
    » Instagram: / voaturkce
    » Telegram: t.me/voaturkce
    » Threads: www.threads.net/@voaturkce
    VOA Türkçe haberlerine ve diğer görsel içeriklerimize akıllı telefon ve tabletlerinize indirebileceğiniz VOA uygulamasıyla çok daha rahat ulaşabilirsiniz.
    iOS: apple.co/3yvWbdt
    Android: bit.ly/VOAAppGooglePlay

Комментарии • 2

  • @mulayimters2667
    @mulayimters2667 25 дней назад +1

    Herbıji zımanê kurdi..ew kurdê qu bêje,ez xwedi şerefım,pewıst'e qu bı zımanê dayika xwe bı axıvê...bı zımanê biyani hun nabın kurd...

  • @sairkara3552
    @sairkara3552 24 дня назад

    Farsçanın bir lehçesini ayrı bir dilmiş gibi lanse ediyorsun