Kitap Atölyesi Lideriyim.. Anlattıklarınız çok faydalı oldu ..Hay bin Yakzan'ı önümüzdeki sezon okuyacağız,kabul ederseniz sizi konuk etmek isterim.. teşekkür ederim 😊
Sercan bey,bir gün dünyanın en iyi romanları konusunu ele alsanız çok iyi olur.öyle ki; en iyi romanların hangi kriterlere göre iyi olduğu konusunu incelerseniz memnun oluruz.bir romanın okurlar tarafından beğenilmemesi yada beğenilmesi o romanın iyi yada iyi olmadığının kanıtı mıdır?
Din olmadan da ahlâklı olunabileceğini düşünüyorum zira çevremde bunu bir çok kişide gözlemliyorum. Ama hakîkat arayışı herkesçe farklıdır ve hakıkatin ne olduğu da bir muammadır. Kime göre neye göre hakikat? Hay bin Yakzan romanını yıllar önce okumuştum gerçekten harika👍 bir roman. Müthiş bir zekânın ürünüdür.
Peki din olmadan ahlaksız olanları nereye koyacağız. Hadi din olmadan ahlaklı olduk diyelim bu ahlak bağlayıcı olur mu olursa neye göre olacak hayır olmaz ise neye göre ahlaklı ahlaksız ayrımıni yapıyoruz..
43 yaşındayım 2002 de askerde okudum bu eseri ve bir o kadar kritik yaptım üstünde. İbn i Sina esintileri olmakla birlikte Türk destanları ve arap mavalları ile harmanlanmış sade bir eser olarak gelmişti bana. Yok işte kalbini kesiyor ordan buhar çıkıyor yok ruh filan… Kendi dini salvolarını ve hezeyanlarını Hay üzerinden dilendiren ibnü'l-vakt o kadar. Ama okunması gereken bir eser… EMEĞİNE SAĞLIK DOSTUM. 👍🏻
Din olmadan Allah’ı bulmak da din olmadan ahlaklı olmak da zaten insanın fıtrat dediğimiz mayasında olan kısımlardır. İbrahim as ın güneşte ayda Allahı araması ve sonra onların noksanlıklarını görüp onlardan üstün olacak İlahı; Allahı bulması buna örnektir, Peygamberimizin sav. peygamber olmadan da çok ahlaklı olması buna örnektir. Ama günümüze bakınca ahlaklı olmanın sürerlilik taşıması için dine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Sayende aydınlanıyoruz.Onlarca kitabı almama vesile oldun.Kişiğimi şekillendiren insanlardan biri oldun.İyi ki varsın kardeşim.Kişisel gelişim ve ekonomi ile ilgili kitap önerilerinide merakla bekliyorum.
8:42 Nasıl bakarsan öyle görürsün... Yalnız unuttuğun bir şey var ; Hay, Tanrı'yı bulmuyor, sadece Tanrı'nın var olduğunu seziyor, anlıyor... ve Tanrı'dan istediği için ona Absal geliyor. Yani Hakikati anlatacak kişi, hakikate ulaşmak isteyen kişi ile buluşturuluyor.
Din olmadan ahlak olabilir belki. Ama ahlak olmadan din olamaz Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8; Ahmed b. Hanbel, 2/381) Hadisçiler, bu rivayetin hadis teknikleri açısından sorunlu olmadığını, rivayet zincirinin (isnadının) güzel olduğunu söylemişlerdir. Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de Peygamberimiz hakkında şöyle buyurmuştur: “Ve şüphesiz sen büyük bir ahlak üzerindesin.” (Kalem, 68/4) “Şüphesiz ki Allah’a, ahiret gününe iman edenlerle Allah’ı çok anan kimseler için Allah’ın elçisinde güzel bir örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21)
Selam. Zaten Kuran da aynı şeyi der. Ama insan ortam puslu kalsın ister. Sebebi ise Tanrıyı sevmiyor/istemiyor. Sınırlamak tansa yok saymayı/safa yatmayı tercih eder. Bizler öyle yapınca bizede kendimizi unutturuyor. Sonra heva heves devam ke !
Orjinali kayıp olan Ulu Han Ata Bitigçi adlı Türkçe eserde Türklerin kökenlerine dair efsaneler vardır ve bunların bir kısmına 14. yüzyılda yaşamış Türk asıllı bir Memlük tarihçisi olan Devadari kendi kitabında yer vermiştir. Bunlardan biri de Türklerin mağarada türeyiş efsanesidir. Bu efsanede de insan aynı Hayy'ın doğduğu gibi uygun yer, hava ve sıcaklık koşullarında çamurdan meydana gelmektedir. Benzerliği öğrenince çok şaşırmıştım. Yani bu fikir İbn-i Tüfely' den çok öncesine, efsanelerin ortaya çıktığı kadim çağlara aittir muhtemelen...
Bende aşağıda bilgilerini verdiğim baskısını okumuştum.Kitap iki bölümden oluşuyor.Birinci bölüm İbn i Sina nın Hayy bin yakzanı ikinci bölüm ise İbn i Tufeyl in.İkİ bölüm daha doğrusu iki kitap birbirine %50 oranında benzeşiyor.Aslında Tufeyl den önce ibn i Sina yazmış.Emekleriniz için çok teşekkür ederim. Yapı Kredi yayınları Editör:Filiz ÖZDEM
Bu konuda mühim bir çalışmam var, eski, guncelliyorum bu günlerde. İnşallah yayınlanınca adımlar dergisi sitesinde okuyabilirsiniz. Linkini burada hesabımda topluluk kısmında da paylaşacağım zaten.
Kitabı okumadım fakat bir önerme sunmak istedim.Hayyın bir de kız kardeşi olsa ve birlikte büyümüş olsalar(toplum kurallarından,yaşamından bağımsız olarak)Yine de ahlaki bir norm sergiler miydi? Ateistlere, çoğunlukla" kardeşinle niye yatmıyorsun?"diye sorulur ve ateist bu ahlakı evrime bağlar.Bazı şeyler için tanrı,din ve toplum ahlakı da önemli değil midir kişisel ahlakımız için zira ahlakı var eden de kendi zihnimiz.İsviçrede, Ensest evlilik yasal şuanda onlar için ahlak kıstası var mı yahut toplumsal dogma mı bizim için?
Sebep sonuç ilişkisini kurabilen tek varlık insan olduğuna göre etrafında olup bitenlere bakan insan y8ne yaratıcı bir gücün varlığına inanacaktı. Din ve ahlak kurallarının barış içinde yaşayabilmenin birer aracı olduğuna inanırım. Tarih boyunca kan ve gözyaşına alet edilmesi bahsi diğer bir konudur.
Böylesine değerli bir eser neden eğitim müfredatına giremiyor Edebiyat desen roman türünün ilklerinden Felsefe desen Din ve ahlak desen derya deniz düşünceler bombardımanı...Er risaletüs kamiliye de devamında okunabilir not edilmesi lazım
Ahlaklı olmak için din değil bir gereklilik yeri geldiğinde bir engeldir. İnsanların ahlak için dinleri, bağlayıcı bir unsur olarak görmesinin asıl sebebi korkudur ahlak değildir. Kişi, kendini ötekilerden ayırabilir ve artık özerk bir birey olabildiğinde şüpheci ve sorgulayan meraklı bir gözle hayata baktığında hiç bir bağlayıcı unsura ihtiyaç duymaz. Burada yapılacak en doğru şey bireyin; hiçbir aklın ve fikrin tesirinde kalmaksızın, ahlaklı ve erdemli olabilmek adına eylemlerini sorgulamasıdır.
Din olmadan herşey olur. Hatta herşey daha güzel olur. Dini icat eden insan icadının kendi gelişimiyle aynı ritmi tutturamamasi nedeniyle yeni yorumlar "üreterek" yarattığı dini acizane ayakta tutmak çabasından hiç vazgeçemez. Çünkü din, onun ötekiler üzerinde sonsuz kontrol, baskı, manipülasyon kurabilmesini sağlayan en güvenilir icadıdır. Güzel ve üzerinde düşünülmesi, sorgulanması gereken bir konu. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Bence bu kitapta "dogmalarınızı sorgulayın, tanrıyı siz arayıp bulun " mesajından daha çok tanrıyı nasıl ararsanız arayın nasıl sorgularsanız sorgulayın hatta bir adada yalnız başınıza bile vsr olsanız ulaşacağınız tanrı islamın tanrısı allahtır mesajı var.
Emeğinize sağlık sayenizde bir eseri daha tanımış oldum. Din ile ahlak konusunu genellemek doğru olmayabilir. İnsanlar türlü türlüdür bizim tabirle. İnanç ahlak konusunda kişiyi olumlu yönde etkiliyorsa sorun yok. İnancı olmayan biri ahlaksızdır kavramı ayrı bir mantıksız. Genelleme yapılmış oluyor. Dini inancı olan biri ahlaklıdır gözüyle bakılsa da sayamayacağımız kadar örnekleri ile öyle olmadığı ispatlanmıştır. Din adı altında oluşan gruplaşmalar da cabası. Muhtemelen inancım olmasa ya da farklı bir inanç, görüş, eserdeki durum olsa benim kişisel yapım ne ise onu yaşardım. Ahlakı etkileyen, şekillendiren unsur bana göre kişinin özü ve benliğidir. Dış etkenler önemli olsa da, eğer kişi kendi bilincine, özgür düşüncesine sahipse ona göre karar alır kendi düşüncesini uygular. Yönlendirilen biri ise söyleyecek bir sözüm yok. İnanç kişi için önemlidir elbette neye inanacağı ona bağlı. Önemli olan olumlu yönde hakikati görmesi
Saygıdeğer öğretmenim, öncelikle emeğinize teşekkürler. Din ile ahlak arasında, biri olmazsa diğeri de olmaz gibi bir ilişki olmadığını yaşayarak tecrübe ediyoruz. Ben, asıl, ahlak ile vicdan arasında bir ilişki var mı, varsa nasıl bir ilişki onu bilmek istiyorum. (Diğer dinleri çok bilmediğim için İbrani dinlerde özellikle de İslam da, ahlak yok, tanrı ile günah-sevap pazarlığı var ki bu, sizin kastettiğiniz salt ahlak bile değil, hatta ahlaksızlık.) Bence, akıl bilim ve vicdan özgürlüğü ile tanrı da bulunur ahlak da. (Tanrı konusunda, deizm konusunda sizinle ayrıca sohbet etmek isterim) Dinler, diğer birçok şey gibi insan üretimi, yani kültür ürünleridir. Elbette yok sayamayız ancak, eski olduğunu da unutmamak gerekir. Kültürel evrim sürecinde görevini tamamlamış, arşivlenmesi gereken bilgilerdir. Bir zamanlar her köşede semerciler vardı, şimdi oto lastikçi olduğu gibi. Yani değişmeyen mücadeleye devam, "ilerici-gerici çatışması". Saygılar.
Çok teşekkür ediyorum Süleyman Bey. Bana kalırsa ahlak ve vicdan arasında çok büyük bir bağ var. Gelecekte bunun için de bir video yapabilirim, üzerinde konuşmaya değer bir konu. Yine gelecekte Deizm, Tanrı ve dinler konusunda da sohbet ederiz. Kısmet diyelim. :)
Örgütlü dinlerden önce özellikle Musevilik,Hristiyanlık ve İslam dan önce insanlar ahlaksızmıydı? Ahlak dinler ile insanın hayatına girmedi.İnsan topluluk halinde yaşayan sosyal bir canlıdır,ilk insanlarda böyleydi.Yardım ve dayanışma olmadan doğaya karşı mücadedele edip hayatta kalmaları oldukça zordu.Topluluk halinde yaşaya bilmek için ahlak şarttır,ahlaksız olduğunu bildiğin bir bireye güvenemezsin,güvenemediğin birinden yardımda isteyemezsin.Ahlakın olmadığı yerde güven ve huzur olmaz bu da toplumsal dayanışmayı bozarak hayatta kalma şansını azaltır.Ahlak ilk insanların doğayla mücadele ederek hayatta kalma iç güdülerinin bir ürünüdür.
Kur'an da biz her kavme bir uyarıcı gönderdik der... İnsanın kurallara ve o kurallara bilmesine ve de o kurallara uymadığında nasıl bir yaptırimla karşılaşacaklarini bilmeleri gerekiyor bizler neden suçlarla ilgili yasalar çıkartıp ve bu yasalar doğrultusunda cezai müeyyideler belirliyoruz.
Emeğinize sağlık. Nice dinsiz ahlaklı ve nice dinci ahlaksız gördüm. Dine yapılan olağanüstü yatırıma rağmen ahlaksızlık had safhada. Beşer ya ahlaklı ya da ahlaksız doğar. Hepimizin birbirimize bağlı olduğumuz sebep sonuç bilinci olmadığı sürece din beşeri, cennet beklentisi ve cehennem korkusu ile biraz olsun hizaya getirir...
Nahl Sûresi 78. Ayet Bismillahirrahmanirrahim Allah sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmez halde çıkardı; size kulaklar,gözler ve kalpler verdi. Umulur ki şükredersiniz.
Din ve tanrı var mı ki bunlar aracı olsun da ahlaklı olalım? Hadi bunları var sayalım, peki hangi din ve tanrı ahlaklı sizce? Saf ahlak bu ikisinden tamamen bağımsızdır. Ahlak kavramının içeriği bulunduğun kültüre göre değişkenlik gösterir ama en temelinde “kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.” anlayışı yatar zannımca.
Bu ahlak öğretisinin altında kendine yapılmamasını istediğin için mi sen de başkasına aynı şeyi yapma mantığı varsa bence ahlaki olmaz. Yani bir insan kendisini para karşılığı veya zevk için kullandırabilmesini istemesi gayet normal bir tercih iken ben de başkalarını bu ilke gereği kullanım hakkına sahip miyimdir? Yukarıdaki mantığa göre evet ise burada ahlaki bir sorun yok mudur?
Bismillahirrahmanirrahim “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)
Sadece doğayı gözlemleyerek ya da akılla ahlak geliştirilemez. Bazı hayvanlar kendi çocuklarıyla çiftleşebiliyor. Bazı yırtıcılar yavruları yiyor. Bazı kuşlar evlatlarını reddediyor .Din olmasa kişinin anne veya kardeşle çiftleşmesine engel ne olurdu ? Hangi gözlemle bunun yanlış bir şey olduğunu düşünebilirdin. Bazı ahlak kuralları din olmadan olmaz. İnsanlar için ahlak , din ile gelişmiştir.
Âl-i İmrân 185.Ayet Bismillahirrahmanirrahim Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyâmet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir.
Yanlış bir görüş. Ahlak kuralları Yaratıcı tarafından insanın fıtratına yerleştirilmiştir. Hayvanlarla kıyaslaman doğru değil çünkü insan ile hayvan arasında fark var. İnsan düşünen bir varlık. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu çözebilmek için herhangi bir dine ihtiyacımız yok. Dünya üzerinde birçok din var. Zaten dinlere bakınca temel şeyler belli, adalet, dürüstlük, ahlak gibi kavramlar zaten insanın içinde olan şeyler. Toplumsal kurallara gelince, bunlar için de bir dine ihtiyacımız yok. Yine bunlar da insanın özünde var olan kurallar. Dediğim gibi hayvanlarla yaptığın kıyas yanlış çünkü onlar bizimle aynı zihinsel gelişmişliğe sahip değil.
@@meraklokryanlış düşünüyorsun.. eğer bütün ahlak kurallari insanın içinde varoluşu ile gelseydi o zaman bu ahlâksız fiilleri yapan insanların bu fiilleri yapmalarını ve erdemli insanlar gibi davranamamalarını ne ile açıklayacaz. Yani içimizde var olan bir temel onlarda ne için çalışmıyor o zaman.? İşte bunu çalıştıran dindir. Dinin toplum ve ilahi yaratıcıya karşı ahlaklı olma emirleridir. Dinsizler bugün bunun yaratıcıyı red ederek onun için olmasada onun yüzyıllar boyunca koyduğu kaideler ile din kuralları ile oluşmuş toplum kuralına riayet ediyorlar. Yani toplum kuralları dinlerin yüzyıllar boyunca koyduğu emir ve yasakları ile oluşmuştur. Mesela bir örnek olarak din, haram ve helalleri koymuştur. Bu insanların hayvanlardan farklı olarak zihinsel olarak bulduğu birşey değildir. Bu bir dini kuraldır. Haramlar ve helallerin tamamı din kurallarindan beslenir. Bugün haram yiyen veya haram bir fiili günahı işleyenler zihinlerini çalıştırmadıkları için değil sadece din denilen olguya kulak tıkadıkları içindir... Yani sizin mantığınıza göre ahlaksızlık yapanların hepsinin zihinsel problemli olması gerek. Oysa din buna günahkar diyor. Yani zihinleri düşündü ve iradeleri ile bunlar tercihlerinle bu tarafta yaptı. Din ise, bu günahları yapanlara zihinsizsin demiyor... suçlusun diyor ve bunun cezasını ise yine kendine inananların anlayabileceği yada kabul edeceği bir ceza ile korkutuyor.. mesela cehennem... Mesela azap gibi... Yani dinlerin çok olması değil, insan toplum yaradılış ve ortak yaşama ile ilgili hayata dair her alanda hüküm veren din gerçek dindir. İslam dini bir Fıtrat dinidir. İnsanı ve onun yasayabilecegi ortamları esas alır... Onun için İslam dini diğer dinler gibi özgür bir din değildir. Bu dini kabul edenler için hayatın her alanında bağlayıcıdır.. senin doğmana, kadın ise doğurmasına, erkeğin çocuk sahibi olmasına, yemek yemene, icmene, evlenmene, borçlanmana, mirasına, hatta tuvalette bile senin nasıl def-i hacet edeceğine bile karışır... Bu din insanı serbest bırakmaz ve bir nizam kurallar içinde tutar... Ve buna inanıp inanmamanın iradesini de sana vermiştir.. dini tercih edesiye kadar sonsuz özgürsün.. tercih etmez isende toplum kurallarına uyduktan sonrada sonsuz öylesin. Din sana bir yaptırım yapmaz.. Ama bu dini tercih edersen herseyine uyacaksin uymazsan günahkârsın. Ve bunun hesabini ALLAH 'a verirsin... Lakin, hem bu dini kabul edip sonra bunların işine gelmeyenlerini elelestirmekte ise özgür değilsin.. olma arkadaş sana zorla ol diyen yok. Olduysan uyacaksin... Din budur... Ahlak, kurallar ile yaşar... Bunda da dini kurallar inanalar için bir zorunlukluktur. insan fert ve toplum bu şekilde tamamlanır...
Tevbe Suresi 51.Ayet Bismillahirrahmanirrahim De ki: “Allah bizim için ne yazdıysa, başımıza gelecek ancak odur. O bizim Mevlâmız’dır. Mü’minler, yalnızca Allah’a güvenip dayansınlar.”
Hz. MUHAMMED ve AİLESİ Hz.Muhammed, Kızlarından Fatma'yı Hz. Ali'ye, Ümmü Gülsüm'ü de Hz.Osman'a veriyor. Hz.Ali ile Hz.Osman bacanak oluyor. Hz. Ömer, Kızı Hafsa'yı Hz.Muhammed'e veriyor. Hz.Ömer , Hz.Muhammed'in kayınbabası oluyor. Hz.Muhammed, Torunu, Hz.Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'ü Hz.Ömer'e veriyor. Yani Hz.Ali, Hz.Ömer'in kayınbabası, Fatma ise kaynanasıdır.. Hz. Ömer'in boşadığı Atike'yi, Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin alıyor. Hz.Muhammed, Hz.Ali'nin de Hz. Osman'ın da kayınbabası. Hz. Ali ile Hz.Osman bacanak. Hz.Muhammed Hz. Ömer'in eniştesi, Hz. Ömer ise Kızı HAFSA'dan dolayı, Hz.Muhammed'in kayınbabası. Hz.Ömer, Hz.Ali'nin damadı ve Hz.Ali , kızı UMMU GULSUM den dolayı, Hz. Ömer'in kayınbabası Hz.Ali, kendi kayınbabası Hz.Muhammed'in kayınbabası olan Ömer'in kayınbabası. Hz.Muhammed ZEYD'in babalığı. Zeyd'in hanımı Zeynep Hz.Muhammed'in gelini. Fakat aynı Zeynep aynı zamanda ZEYD'in de analığı. Hz.Muhammed, daha sonraları evlatlığı Zeyd'in hanımı Zeynep ile evlenmiştir. Hz.Muhammed'in torunu Ümmi Ali'nin hanımı Ümmü'nün anası, Zeynep, Hz.Muhammed'in kızı, Hz.Ali'nin baldızı ve kaynanası Fatma'nın da bacısı. Hz. Ali, Hz.Muhammed'in hem amcaoğlu hem de damadı...
Yâsin / 77. Ayet Bismillahirrahmanirrahim İnsan hiç dikkat edip düşünmez mi ki, biz onu bir damla sudan nasıl yaratıyoruz? Böyleyken, o bize karşı kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.
din olmadan ahlak olmaz çünkü ahlak din olmadan tanımlanamaz görecelidir ve din olmadan hiçbir insan başka insanın ahlak anlayışına göre tutum sergilemek zorunda değildir deizme sorular ve itirazlardan sadece birkaçı: 1) öncelikle aslanlar, yırtıcı hayvanlar yanlış mı yapıyorlar yoksa doğru mu yapıyorlar ? Ahlaklılar mı ahlaksızlar mı ? 2) ölümden sonra hayat olmadığına inanıyorsunuz bu iyilik=kötülük demektir ve bu insanların canları ne isterse yapmalarına teşviktir ki bu durumu açmam gerekirse :sokakta yaşayan bir evsiz hayal edin bu insan ,size göre, ölüp toprak olacak bu düşünceye sahip insan için bir altın dükkanına saldırması aslanın ceylana saldırması gibidir ve kendi içinde tutarlıdır ahlaksız olarak değerlendirilmez ancak bu durum kainatı yaratan Allah'a bir iftiradır onun hakkında yalan uydurmaktır çünkü kuluna kötülüğün farkına kendi izniyle varabilen kuluna kötülük yapması için ,size göre , yol açılmasıdır 3) ahlakı din belirler insanların 'vicdanım bunu söylediği için ve iç huzur böyle ediniliyor bu yüzden ahlaklıyım ' sözü tamamen boş ve kibir dolu bir sözdür kendinizi aldatmaktan öteye varamaz bugün bir babanın çocuğu ile evlenmesi (İslam'a göre ahlaksızlıktır çünkü güzel ahlakı tamamlamak ve uygulanması üzere gelen bir din ve peygamber var) sizin (dini olmayanlar ) için ahlaksız kabul edilse de tutarlı ve samimi olamazsınız çünkü yıllar önce antik Mısır'da firavunlar kendi çocukları ile evleniyorlardı ve orada ahlaksız kabul edilmiyordu çünkü o dönem ki genel inanç bu şekildeydi ve işin özünde o insanlardan pek farkınız da olmazdı çünkü bir temele bağlı hareket etmiyorsunuz tamamen zanna çağa göre hareket ediyorsunuz tıpkı rüzgar esince uçuşan yapraklar gibi rüzgar ne tarafa esse ona göre ahlak anlayışınız oluyor ancak bu yanlış ve tutarsız bir durumdur 4) Allah'ın (c.c.) din ve peygamber göndermediğini iddia ediyorsunuz siz hangi bilgiye dayanarak bunu söylüyorsunuz Allah'tan (c.c.) ilahi mesaj , yönlendirilme ve kaynak mı edindiniz de buna göre konuşuyorsunuz . Siz Allah(c.c.) hakkında yalan uyduruyorsunuz ve gerçeği inkar ediyorsunuz nasıl bir arabanın kullanma kılavuzu varsa hayatında kılavuzu Allah'ın (c.c.) ayetleri ve elçisinin vahye göre eylemleridir
Âl-i İmrân 185.Ayet Bismillahirrahmanirrahim Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyâmet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir.
Yâsin / 77. Ayet Bismillahirrahmanirrahim İnsan hiç dikkat edip düşünmez mi ki, biz onu bir damla sudan nasıl yaratıyoruz? Böyleyken, o bize karşı kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.
İçeriklerin faydalı olduğunu düşünüyorsanız beğen butonuna basarak daha fazla kişiye ulaşması için katkıda bulunabilirsiniz. İyi seyirler. 🙋♂️📚
Kitap Atölyesi Lideriyim.. Anlattıklarınız çok faydalı oldu ..Hay bin Yakzan'ı önümüzdeki sezon okuyacağız,kabul ederseniz sizi konuk etmek isterim.. teşekkür ederim 😊
Sercan bey,bir gün dünyanın en iyi romanları konusunu ele alsanız çok iyi olur.öyle ki; en iyi romanların hangi kriterlere göre iyi olduğu konusunu incelerseniz memnun oluruz.bir
romanın okurlar tarafından beğenilmemesi yada beğenilmesi o romanın iyi yada iyi olmadığının kanıtı mıdır?
Din olmadan da ahlâklı olunabileceğini düşünüyorum zira çevremde bunu bir çok kişide gözlemliyorum.
Ama hakîkat arayışı herkesçe farklıdır ve hakıkatin ne olduğu da bir muammadır.
Kime göre neye göre hakikat?
Hay bin Yakzan romanını yıllar önce okumuştum gerçekten harika👍 bir roman.
Müthiş bir zekânın ürünüdür.
Peki din olmadan ahlaksız olanları nereye koyacağız. Hadi din olmadan ahlaklı olduk diyelim bu ahlak bağlayıcı olur mu olursa neye göre olacak hayır olmaz ise neye göre ahlaklı ahlaksız ayrımıni yapıyoruz..
43 yaşındayım 2002 de askerde okudum bu eseri ve bir o kadar kritik yaptım üstünde. İbn i Sina esintileri olmakla birlikte Türk destanları ve arap mavalları ile harmanlanmış sade bir eser olarak gelmişti bana. Yok işte kalbini kesiyor ordan buhar çıkıyor yok ruh filan… Kendi dini salvolarını ve hezeyanlarını Hay üzerinden dilendiren ibnü'l-vakt o kadar. Ama okunması gereken bir eser… EMEĞİNE SAĞLIK DOSTUM. 👍🏻
Din olmadan Allah’ı bulmak da din olmadan ahlaklı olmak da zaten insanın fıtrat dediğimiz mayasında olan kısımlardır. İbrahim as ın güneşte ayda Allahı araması ve sonra onların noksanlıklarını görüp onlardan üstün olacak İlahı; Allahı bulması buna örnektir, Peygamberimizin sav. peygamber olmadan da çok ahlaklı olması buna örnektir. Ama günümüze bakınca ahlaklı olmanın sürerlilik taşıması için dine ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Emeğinize sağlık... Okumuştum kitabı. Dinlerken, düşündüklerimi hatırlamak çok hoş oldu🤍🙏🏻
Teşekkür ediyorum.🙏
Kitabı okumuştum. Sizi dinledikten sonra tekrar okuyacağım 🥰
Sayende aydınlanıyoruz.Onlarca kitabı almama vesile oldun.Kişiğimi şekillendiren insanlardan biri oldun.İyi ki varsın kardeşim.Kişisel gelişim ve ekonomi ile ilgili kitap önerilerinide merakla bekliyorum.
Çok teşekkür ediyorum.🙏 Yolculuğunuzda küçük de olsa payım varsa ne mutlu.
Ne güzel bir tevafuk, tam da bu kitabı okuyordum
8:42 Nasıl bakarsan öyle görürsün... Yalnız unuttuğun bir şey var ; Hay, Tanrı'yı bulmuyor, sadece Tanrı'nın var olduğunu seziyor, anlıyor... ve Tanrı'dan istediği için ona Absal geliyor. Yani Hakikati anlatacak kişi, hakikate ulaşmak isteyen kişi ile buluşturuluyor.
Okunacaklar listeme ekledim, emeğinize sağlık ❤✨️
Helal olsun ve gerçekten muazzam bir anlatım şekli çok beğendim...
Din olmadan ahlak olabilir belki.
Ama ahlak olmadan din olamaz
Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8; Ahmed b. Hanbel, 2/381)
Hadisçiler, bu rivayetin hadis teknikleri açısından sorunlu olmadığını, rivayet zincirinin (isnadının) güzel olduğunu söylemişlerdir.
Allah Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de Peygamberimiz hakkında şöyle buyurmuştur:
“Ve şüphesiz sen büyük bir ahlak üzerindesin.” (Kalem, 68/4)
“Şüphesiz ki Allah’a, ahiret gününe iman edenlerle Allah’ı çok anan kimseler için Allah’ın elçisinde güzel bir örnek vardır.” (Ahzâb, 33/21)
Severek izliyorum. Emeğine sağlık hocam
Ben de kitabı geçen sene bir okuma grubuyla okumuştum..hem konu hem üslup çok etkileyiciydi..
Emeğinize sağlık. Teşekkürler Sercan bey.
Harikasın, Amerika’ndan kucak dolusu sevgiler
İnsanın dinler olmadan ahlaklı olması pekala mumkundur . Bu iki kavramı sürekli birlikte düşünmek bir tur toplumsal alışkanlık bence.
Güzel bir düşünce yolculuğu oldu. Teşekkürler.
Çok güzel konulara değiniyorsunuz. 👍
Selam. Zaten Kuran da aynı şeyi der. Ama insan ortam puslu kalsın ister. Sebebi ise Tanrıyı sevmiyor/istemiyor. Sınırlamak tansa yok saymayı/safa yatmayı tercih eder. Bizler öyle yapınca bizede kendimizi unutturuyor. Sonra heva heves devam ke !
Din olmadan herşey oluyor da neden ahlak olmasın ?
günümüzde dinim var diye ahlaka ihtiyaç duymayan bir sürü insan görünümde canlılar var
Orjinali kayıp olan Ulu Han Ata Bitigçi adlı Türkçe eserde Türklerin kökenlerine dair efsaneler vardır ve bunların bir kısmına 14. yüzyılda yaşamış Türk asıllı bir Memlük tarihçisi olan Devadari kendi kitabında yer vermiştir. Bunlardan biri de Türklerin mağarada türeyiş efsanesidir. Bu efsanede de insan aynı Hayy'ın doğduğu gibi uygun yer, hava ve sıcaklık koşullarında çamurdan meydana gelmektedir. Benzerliği öğrenince çok şaşırmıştım. Yani bu fikir İbn-i Tüfely' den çok öncesine, efsanelerin ortaya çıktığı kadim çağlara aittir muhtemelen...
Ben bunu duymamıştım açıkçası. Çok ilgimi çekti. Bunu biraz araştırayım. Bilgi için teşekkür ediyorum.
Bende aşağıda bilgilerini verdiğim baskısını okumuştum.Kitap iki bölümden oluşuyor.Birinci bölüm İbn i Sina nın Hayy bin yakzanı ikinci bölüm ise İbn i Tufeyl in.İkİ bölüm daha doğrusu iki kitap birbirine %50 oranında benzeşiyor.Aslında Tufeyl den önce ibn i Sina yazmış.Emekleriniz için çok teşekkür ederim.
Yapı Kredi yayınları
Editör:Filiz ÖZDEM
teşekkürler 🪻📚
Tanrı'yı bilen tarif etmeye yeltenmez,tarif eden Tanrı'yı bilmez. Paulo Coelho
Harikasınız.Emegınıze sağlık..
Bu konuda mühim bir çalışmam var, eski, guncelliyorum bu günlerde. İnşallah yayınlanınca adımlar dergisi sitesinde okuyabilirsiniz. Linkini burada hesabımda topluluk kısmında da paylaşacağım zaten.
Kitabı okumadım fakat bir önerme sunmak istedim.Hayyın bir de kız kardeşi olsa ve birlikte büyümüş olsalar(toplum kurallarından,yaşamından bağımsız olarak)Yine de ahlaki bir norm sergiler miydi?
Ateistlere, çoğunlukla" kardeşinle niye yatmıyorsun?"diye sorulur ve ateist bu ahlakı evrime bağlar.Bazı şeyler için tanrı,din ve toplum ahlakı da önemli değil midir kişisel ahlakımız için zira ahlakı var eden de kendi zihnimiz.İsviçrede, Ensest evlilik yasal şuanda onlar için ahlak kıstası var mı yahut toplumsal dogma mı bizim için?
Deist filozofların kitaplarını da inceleyip video çekerseniz çok güzel olur 🥰
Hiçbir dil öğrenmeyen kişi felsefe yapamaz düşünce gücü çok zayıf kalır
Hocam , sizden daha cok video bekliyorum ❤
Hoşgeldiniz❤❤❤
❤❤
Sebep sonuç ilişkisini kurabilen tek varlık insan olduğuna göre etrafında olup bitenlere bakan insan y8ne yaratıcı bir gücün varlığına inanacaktı. Din ve ahlak kurallarının barış içinde yaşayabilmenin birer aracı olduğuna inanırım. Tarih boyunca kan ve gözyaşına alet edilmesi bahsi diğer bir konudur.
Tek başına olduğu için bir lisan oluşturamaması lazım ve dolayısıyla kavram da olmaması lazım. Kavramlar olmadan nasıl soyut düşünülür ki ?
Emeğinize sağlık bitmeyen bitmeyecek bir tartışma
Emeğinize sağlık 🎉🎉🎉🎉
Teşekkür ediyorum.🙏
Son zamanlarda “ahlak, toplum, din, doğa” hakkında düşünüyordum. Sanırım bu kitap kafamdaki sorulara cevap verebilir. Sağolun
Böylesine değerli bir eser neden eğitim müfredatına giremiyor Edebiyat desen roman türünün ilklerinden Felsefe desen Din ve ahlak desen derya deniz düşünceler bombardımanı...Er risaletüs kamiliye de devamında okunabilir not edilmesi lazım
🌹
Kitabı uzun zaman önce aldım ancak anlamakta çok zorlandım. Bu kitabı bugünkü Türkçe'ye çevirmiş hangi yazarı önerirsiniz?
Teşekkürler
Din=Ahlak Akıl yoluyla kendini bulmak
Ahlaklı olmak için din değil bir gereklilik yeri geldiğinde bir engeldir. İnsanların ahlak için dinleri, bağlayıcı bir unsur olarak görmesinin asıl sebebi korkudur ahlak değildir. Kişi, kendini ötekilerden ayırabilir ve artık özerk bir birey olabildiğinde şüpheci ve sorgulayan meraklı bir gözle hayata baktığında hiç bir bağlayıcı unsura ihtiyaç duymaz. Burada yapılacak en doğru şey bireyin; hiçbir aklın ve fikrin tesirinde kalmaksızın, ahlaklı ve erdemli olabilmek adına eylemlerini sorgulamasıdır.
🍀
Din olmadan herşey olur. Hatta herşey daha güzel olur. Dini icat eden insan icadının kendi gelişimiyle aynı ritmi tutturamamasi nedeniyle yeni yorumlar "üreterek" yarattığı dini acizane ayakta tutmak çabasından hiç vazgeçemez. Çünkü din, onun ötekiler üzerinde sonsuz kontrol, baskı, manipülasyon kurabilmesini sağlayan en güvenilir icadıdır.
Güzel ve üzerinde düşünülmesi, sorgulanması gereken bir konu. Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum.
Asıl soru,evrensel ahlak yasası oluşturulabilir miyiz? mümkün müdür?
kullandığınız fotoğraf ve resimler çok yerinde.
❤❤❤
Bence bu kitapta "dogmalarınızı sorgulayın, tanrıyı siz arayıp bulun " mesajından daha çok tanrıyı nasıl ararsanız arayın nasıl sorgularsanız sorgulayın hatta bir adada yalnız başınıza bile vsr olsanız ulaşacağınız tanrı islamın tanrısı allahtır mesajı var.
İbn bacceden ders almadıgını kendisi acıklamıs daha önce🙏
Emeğinize sağlık sayenizde bir eseri daha tanımış oldum. Din ile ahlak konusunu genellemek doğru olmayabilir. İnsanlar türlü türlüdür bizim tabirle. İnanç ahlak konusunda kişiyi olumlu yönde etkiliyorsa sorun yok. İnancı olmayan biri ahlaksızdır kavramı ayrı bir mantıksız. Genelleme yapılmış oluyor. Dini inancı olan biri ahlaklıdır gözüyle bakılsa da sayamayacağımız kadar örnekleri ile öyle olmadığı ispatlanmıştır. Din adı altında oluşan gruplaşmalar da cabası. Muhtemelen inancım olmasa ya da farklı bir inanç, görüş, eserdeki durum olsa benim kişisel yapım ne ise onu yaşardım. Ahlakı etkileyen, şekillendiren unsur bana göre kişinin özü ve benliğidir. Dış etkenler önemli olsa da, eğer kişi kendi bilincine, özgür düşüncesine sahipse ona göre karar alır kendi düşüncesini uygular. Yönlendirilen biri ise söyleyecek bir sözüm yok. İnanç kişi için önemlidir elbette neye inanacağı ona bağlı. Önemli olan olumlu yönde hakikati görmesi
Din olmadan da pekala ahlaklı olunabilir ancak bu bağlayıcı olmaz daha çok kişisel vır seçim olur.
Saygıdeğer öğretmenim, öncelikle emeğinize teşekkürler. Din ile ahlak arasında, biri olmazsa diğeri de olmaz gibi bir ilişki olmadığını yaşayarak tecrübe ediyoruz. Ben, asıl, ahlak ile vicdan arasında bir ilişki var mı, varsa nasıl bir ilişki onu bilmek istiyorum. (Diğer dinleri çok bilmediğim için İbrani dinlerde özellikle de İslam da, ahlak yok, tanrı ile günah-sevap pazarlığı var ki bu, sizin kastettiğiniz salt ahlak bile değil, hatta ahlaksızlık.) Bence, akıl bilim ve vicdan özgürlüğü ile tanrı da bulunur ahlak da. (Tanrı konusunda, deizm konusunda sizinle ayrıca sohbet etmek isterim) Dinler, diğer birçok şey gibi insan üretimi, yani kültür ürünleridir. Elbette yok sayamayız ancak, eski olduğunu da unutmamak gerekir. Kültürel evrim sürecinde görevini tamamlamış, arşivlenmesi gereken bilgilerdir. Bir zamanlar her köşede semerciler vardı, şimdi oto lastikçi olduğu gibi. Yani değişmeyen mücadeleye devam, "ilerici-gerici çatışması". Saygılar.
Çok teşekkür ediyorum Süleyman Bey. Bana kalırsa ahlak ve vicdan arasında çok büyük bir bağ var. Gelecekte bunun için de bir video yapabilirim, üzerinde konuşmaya değer bir konu. Yine gelecekte Deizm, Tanrı ve dinler konusunda da sohbet ederiz. Kısmet diyelim. :)
👍👍
👏👏🤝
Sizce neden islam düşünürleri bir ekol bir ilerleme yolu çize bilmedi
❤
Aklıma tanrının tarihi kitabı geldi. Okumalısınız
Hay Bin Yakzan ve Amakı Hayal basit sıradan konular işleyen romanlar değildir.
Örgütlü dinlerden önce özellikle Musevilik,Hristiyanlık ve İslam dan önce insanlar ahlaksızmıydı?
Ahlak dinler ile insanın hayatına girmedi.İnsan topluluk halinde yaşayan sosyal bir canlıdır,ilk insanlarda böyleydi.Yardım ve dayanışma olmadan doğaya karşı mücadedele edip hayatta kalmaları oldukça zordu.Topluluk halinde yaşaya bilmek için ahlak şarttır,ahlaksız olduğunu bildiğin bir bireye güvenemezsin,güvenemediğin birinden yardımda isteyemezsin.Ahlakın olmadığı yerde güven ve huzur olmaz bu da toplumsal dayanışmayı bozarak hayatta kalma şansını azaltır.Ahlak ilk insanların doğayla mücadele ederek hayatta kalma iç güdülerinin bir ürünüdür.
Kur'an da biz her kavme bir uyarıcı gönderdik der... İnsanın kurallara ve o kurallara bilmesine ve de o kurallara uymadığında nasıl bir yaptırimla karşılaşacaklarini bilmeleri gerekiyor bizler neden suçlarla ilgili yasalar çıkartıp ve bu yasalar doğrultusunda cezai müeyyideler belirliyoruz.
felsefe öğretmenim ile hep ortak düşünceniz ve sohbet konumuz olmuştur din olmasaydı ahlak olur muydu
Neden olmasın ki.
Öyle çok ateist tanıdım ki çok dindardan ahlakliydilar
👏🏻👏🏻👏🏻❤️🙋🏻♂️
Emeğinize sağlık. Nice dinsiz ahlaklı ve nice dinci ahlaksız gördüm. Dine yapılan olağanüstü yatırıma rağmen ahlaksızlık had safhada. Beşer ya ahlaklı ya da ahlaksız doğar. Hepimizin birbirimize bağlı olduğumuz sebep sonuç bilinci olmadığı sürece din beşeri, cennet beklentisi ve cehennem korkusu ile biraz olsun hizaya getirir...
Butun dinler insanlar icad edib
Edib demişken, edip yüksel'i tanıyor musun
@@TheBulmaca119 cu edip mi?😂
Matematik ci❤
Din yada Allah inancı bilimle felsefeyle çelişmez, çelişen yerler yanlış yorumlanmıştır kanaatindeyim.
Nahl Sûresi 78. Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
Allah sizi annelerinizin karnından hiçbir şey bilmez halde çıkardı; size kulaklar,gözler ve kalpler verdi. Umulur ki şükredersiniz.
Din ve tanrı var mı ki bunlar aracı olsun da ahlaklı olalım? Hadi bunları var sayalım, peki hangi din ve tanrı ahlaklı sizce? Saf ahlak bu ikisinden tamamen bağımsızdır. Ahlak kavramının içeriği bulunduğun kültüre göre değişkenlik gösterir ama en temelinde “kendine yapılmasını istemediğin bir şeyi başkasına yapma.” anlayışı yatar zannımca.
Bu ahlak öğretisinin altında kendine yapılmamasını istediğin için mi sen de başkasına aynı şeyi yapma mantığı varsa bence ahlaki olmaz. Yani bir insan kendisini para karşılığı veya zevk için kullandırabilmesini istemesi gayet normal bir tercih iken ben de başkalarını bu ilke gereği kullanım hakkına sahip miyimdir? Yukarıdaki mantığa göre evet ise burada ahlaki bir sorun yok mudur?
Bismillahirrahmanirrahim
“Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)
Sadece doğayı gözlemleyerek ya da akılla ahlak geliştirilemez. Bazı hayvanlar kendi çocuklarıyla çiftleşebiliyor. Bazı yırtıcılar yavruları yiyor. Bazı kuşlar evlatlarını reddediyor .Din olmasa kişinin anne veya kardeşle çiftleşmesine engel ne olurdu ? Hangi gözlemle bunun yanlış bir şey olduğunu düşünebilirdin. Bazı ahlak kuralları din olmadan olmaz. İnsanlar için ahlak , din ile gelişmiştir.
Âl-i İmrân 185.Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyâmet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir.
Yanlış bir görüş. Ahlak kuralları Yaratıcı tarafından insanın fıtratına yerleştirilmiştir. Hayvanlarla kıyaslaman doğru değil çünkü insan ile hayvan arasında fark var. İnsan düşünen bir varlık. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu çözebilmek için herhangi bir dine ihtiyacımız yok. Dünya üzerinde birçok din var. Zaten dinlere bakınca temel şeyler belli, adalet, dürüstlük, ahlak gibi kavramlar zaten insanın içinde olan şeyler. Toplumsal kurallara gelince, bunlar için de bir dine ihtiyacımız yok. Yine bunlar da insanın özünde var olan kurallar. Dediğim gibi hayvanlarla yaptığın kıyas yanlış çünkü onlar bizimle aynı zihinsel gelişmişliğe sahip değil.
@@meraklokryanlış düşünüyorsun.. eğer bütün ahlak kurallari insanın içinde varoluşu ile gelseydi o zaman bu ahlâksız fiilleri yapan insanların bu fiilleri yapmalarını ve erdemli insanlar gibi davranamamalarını ne ile açıklayacaz. Yani içimizde var olan bir temel onlarda ne için çalışmıyor o zaman.? İşte bunu çalıştıran dindir. Dinin toplum ve ilahi yaratıcıya karşı ahlaklı olma emirleridir. Dinsizler bugün bunun yaratıcıyı red ederek onun için olmasada onun yüzyıllar boyunca koyduğu kaideler ile din kuralları ile oluşmuş toplum kuralına riayet ediyorlar. Yani toplum kuralları dinlerin yüzyıllar boyunca koyduğu emir ve yasakları ile oluşmuştur. Mesela bir örnek olarak din, haram ve helalleri koymuştur. Bu insanların hayvanlardan farklı olarak zihinsel olarak bulduğu birşey değildir. Bu bir dini kuraldır. Haramlar ve helallerin tamamı din kurallarindan beslenir. Bugün haram yiyen veya haram bir fiili günahı işleyenler zihinlerini çalıştırmadıkları için değil sadece din denilen olguya kulak tıkadıkları içindir... Yani sizin mantığınıza göre ahlaksızlık yapanların hepsinin zihinsel problemli olması gerek. Oysa din buna günahkar diyor. Yani zihinleri düşündü ve iradeleri ile bunlar tercihlerinle bu tarafta yaptı. Din ise, bu günahları yapanlara zihinsizsin demiyor... suçlusun diyor ve bunun cezasını ise yine kendine inananların anlayabileceği yada kabul edeceği bir ceza ile korkutuyor.. mesela cehennem... Mesela azap gibi... Yani dinlerin çok olması değil, insan toplum yaradılış ve ortak yaşama ile ilgili hayata dair her alanda hüküm veren din gerçek dindir. İslam dini bir Fıtrat dinidir. İnsanı ve onun yasayabilecegi ortamları esas alır... Onun için İslam dini diğer dinler gibi özgür bir din değildir. Bu dini kabul edenler için hayatın her alanında bağlayıcıdır.. senin doğmana, kadın ise doğurmasına, erkeğin çocuk sahibi olmasına, yemek yemene, icmene, evlenmene, borçlanmana, mirasına, hatta tuvalette bile senin nasıl def-i hacet edeceğine bile karışır... Bu din insanı serbest bırakmaz ve bir nizam kurallar içinde tutar... Ve buna inanıp inanmamanın iradesini de sana vermiştir.. dini tercih edesiye kadar sonsuz özgürsün.. tercih etmez isende toplum kurallarına uyduktan sonrada sonsuz öylesin. Din sana bir yaptırım yapmaz.. Ama bu dini tercih edersen herseyine uyacaksin uymazsan günahkârsın. Ve bunun hesabini ALLAH 'a verirsin... Lakin, hem bu dini kabul edip sonra bunların işine gelmeyenlerini elelestirmekte ise özgür değilsin.. olma arkadaş sana zorla ol diyen yok. Olduysan uyacaksin... Din budur... Ahlak, kurallar ile yaşar... Bunda da dini kurallar inanalar için bir zorunlukluktur. insan fert ve toplum bu şekilde tamamlanır...
@@meraklokr ölünce görücez korkum odurki korkumun olmaması beni bitiricek
@user-px1yb1wp5bÖlen bir canlının dirilmesi mümkün değildir.
Tevbe Suresi 51.Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
De ki: “Allah bizim için ne yazdıysa, başımıza gelecek ancak odur. O bizim Mevlâmız’dır. Mü’minler, yalnızca Allah’a güvenip dayansınlar.”
Hz. MUHAMMED ve AİLESİ
Hz.Muhammed,
Kızlarından Fatma'yı Hz. Ali'ye, Ümmü Gülsüm'ü de Hz.Osman'a veriyor.
Hz.Ali ile Hz.Osman bacanak oluyor.
Hz. Ömer,
Kızı Hafsa'yı Hz.Muhammed'e veriyor.
Hz.Ömer , Hz.Muhammed'in kayınbabası oluyor.
Hz.Muhammed,
Torunu, Hz.Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'ü Hz.Ömer'e veriyor.
Yani Hz.Ali, Hz.Ömer'in kayınbabası, Fatma ise kaynanasıdır..
Hz. Ömer'in boşadığı Atike'yi, Hz. Muhammed'in torunu Hüseyin alıyor.
Hz.Muhammed, Hz.Ali'nin de Hz. Osman'ın da kayınbabası.
Hz. Ali ile Hz.Osman bacanak. Hz.Muhammed Hz. Ömer'in eniştesi,
Hz. Ömer ise Kızı HAFSA'dan dolayı, Hz.Muhammed'in kayınbabası.
Hz.Ömer, Hz.Ali'nin damadı ve
Hz.Ali , kızı UMMU GULSUM den dolayı, Hz. Ömer'in kayınbabası
Hz.Ali, kendi kayınbabası Hz.Muhammed'in kayınbabası olan Ömer'in kayınbabası.
Hz.Muhammed ZEYD'in babalığı. Zeyd'in hanımı Zeynep Hz.Muhammed'in gelini.
Fakat aynı Zeynep aynı zamanda ZEYD'in de analığı.
Hz.Muhammed, daha sonraları evlatlığı Zeyd'in hanımı Zeynep ile evlenmiştir.
Hz.Muhammed'in torunu Ümmi Ali'nin hanımı Ümmü'nün anası,
Zeynep, Hz.Muhammed'in kızı, Hz.Ali'nin baldızı ve kaynanası Fatma'nın da bacısı.
Hz. Ali, Hz.Muhammed'in hem amcaoğlu hem de damadı...
Yâsin / 77. Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
İnsan hiç dikkat edip düşünmez mi ki, biz onu bir damla sudan nasıl yaratıyoruz? Böyleyken, o bize karşı kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.
.
Dinler insanlara ahlak değil ahlaksızlık yapmalarına ve yaptıkları ahlaksızlıklara örtü ve dayanak oluyor sanki
Din bilakis ahlaki çürütür
din olmadan ahlak olmaz çünkü ahlak din olmadan tanımlanamaz görecelidir ve din olmadan hiçbir insan başka insanın ahlak anlayışına göre tutum sergilemek zorunda değildir
deizme sorular ve itirazlardan sadece birkaçı:
1) öncelikle aslanlar, yırtıcı hayvanlar yanlış mı yapıyorlar yoksa doğru mu yapıyorlar ? Ahlaklılar mı ahlaksızlar mı ?
2) ölümden sonra hayat olmadığına inanıyorsunuz bu iyilik=kötülük demektir ve bu insanların canları ne isterse yapmalarına teşviktir ki bu durumu açmam gerekirse :sokakta yaşayan bir evsiz hayal edin bu insan ,size göre, ölüp toprak olacak bu düşünceye sahip insan için bir altın dükkanına saldırması aslanın ceylana saldırması gibidir ve kendi içinde tutarlıdır ahlaksız olarak değerlendirilmez ancak bu durum kainatı yaratan Allah'a bir iftiradır onun hakkında yalan uydurmaktır çünkü kuluna kötülüğün farkına kendi izniyle varabilen kuluna kötülük yapması için ,size göre , yol açılmasıdır
3) ahlakı din belirler insanların 'vicdanım bunu söylediği için ve iç huzur böyle ediniliyor bu yüzden ahlaklıyım ' sözü tamamen boş ve kibir dolu bir sözdür kendinizi aldatmaktan öteye varamaz bugün bir babanın çocuğu ile evlenmesi (İslam'a göre ahlaksızlıktır çünkü güzel ahlakı tamamlamak ve uygulanması üzere gelen bir din ve peygamber var) sizin (dini olmayanlar ) için ahlaksız kabul edilse de tutarlı ve samimi olamazsınız çünkü yıllar önce antik Mısır'da firavunlar kendi çocukları ile evleniyorlardı ve orada ahlaksız kabul edilmiyordu çünkü o dönem ki genel inanç bu şekildeydi ve işin özünde o insanlardan pek farkınız da olmazdı çünkü bir temele bağlı hareket etmiyorsunuz tamamen zanna çağa göre hareket ediyorsunuz tıpkı rüzgar esince uçuşan yapraklar gibi rüzgar ne tarafa esse ona göre ahlak anlayışınız oluyor ancak bu yanlış ve tutarsız bir durumdur
4) Allah'ın (c.c.) din ve peygamber göndermediğini iddia ediyorsunuz siz hangi bilgiye dayanarak bunu söylüyorsunuz Allah'tan (c.c.) ilahi mesaj , yönlendirilme ve kaynak mı edindiniz de buna göre konuşuyorsunuz . Siz Allah(c.c.) hakkında yalan uyduruyorsunuz ve gerçeği inkar ediyorsunuz nasıl bir arabanın kullanma kılavuzu varsa hayatında kılavuzu Allah'ın (c.c.) ayetleri ve elçisinin vahye göre eylemleridir
Âl-i İmrân 185.Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
Her nefis ölümü tadacaktır. Yaptıklarınızın karşılığı ancak kıyâmet günü tastamam verilecektir. Kim cehennemden uzaklaştırılıp cennete konulursa, gerçekten o kurtuluşa ermiştir. İyi bilin ki, bu dünya hayatı, aldatıcı bir faydadan başka bir şey değildir.
Yâsin / 77. Ayet
Bismillahirrahmanirrahim
İnsan hiç dikkat edip düşünmez mi ki, biz onu bir damla sudan nasıl yaratıyoruz? Böyleyken, o bize karşı kalkmış apaçık bir düşman kesilmiştir.