Felicitari pentru modul ordonat de lucru si pentru explicatiile simple si la obiect. Va recomand sa mai adaugati pe coloana principala un filtru cu sita de inox (costa cateva zeci de lei) in cazul in care hidroforul nu are montat asa ceva in amonte de robinet. Apoi, tot pe coloana principala, neaparat un regulator de presiune de 1.5 bar pentru protejarea benzilor de picurare la suprapresiune (regulatorul are de asemenea un pret redus, si va scapa de micro ajustarile de "debit si presiune" setate din robinet). Suplimentar pentru o minimă automatizare puteti adauga pe circuit un programator care va permite sa udati la ore prestabilite. Puteti programa astfel udarile la ora 4-5 dimineața fara sa mai fie nevoie de intervenția d-voastră. Programatorul se monteaza la iesirea din robinet. Programatoare hobby se gasesc la preturi relativ mici (100-200 lei) in magazinele de bricolaj, pe eMag, chiar si Lidl a avut in oferta asa ceva. Pentru cele profesionale puteti cauta la magazinele online de specialitate marci precum Hunter, Rainbird, dar costurile acestora sunt mult mai mari si presupun si alte accesorii pt automatizare. Succes si spor la treabă.
Eu am preferat furtun (care e mai solid si tine mai multe sezoane) in locul benzilor. Preturile in ultima vreme au scazut foarte mult: 0.60-0.70 lei/metru la furtun si 0.20-0.25 lei/metru la banda. In principiu furtunul e de 3 ori mai scump decat banda, asa ca in functie de cat de des il schimbi (trebuie luat in calcul nu numai pretul ci si timpul/efortul depus pentru schimbare) trebuie sa alegi banda sau furtun. La suprafete mici poti sa folosesti hidroforul pentru perioade scurte (de 3 ori pe zi cate vreo ora). Daca suprafetele sunt mai mari atunci trebuie folosita o pompa dedicata altfel arzi motorul de la hidrofor (porniri/opriri dese). Ideal ar fi de implementat o automatizare pentru pornire/oprire motor. Astfel poti sa reduci numarul de porniri/opriri al motorului dar si numarul de ore de functionare ca sa te incadrezi in specificatiile motorului. Eventual poti comanda inchiderea/deschiderea robinetilor si poti iriga pe perioade diferite, anumite parcele. Daca mai pui si niste senzori de umiditate pe fiecare rand/parcela si ii conectezi la sistemul central de automatizare irigare chiar poti face o automatizare completa ... dar deja o dam in SF-uri :)))
@@GavrilaMihai Ideal ar fi sa le strangi ca sa nu "imbatraneasca" prematur din cauza conditiilor extreme. Dar daca instalatia este montata in solar sau conditiile nu sunt prea vitrege ... le poti lasa montate. Trebuie sa pui in balanta timpul de montare/demontare vs timpul de utilizare/viata crescut.
Felicitari, dar mai documentati-vã : 4 Bari e prea mult pentru instalatia aceea.exista limitatoare de presiune. Reductiile au o logicã si trebuie folosita experienta celor care deja folosesc mecanica fluidelor ( referitor la reductia de la mare la mic) . Si eu am invatat pe parcurs. Felicitari încã odata : un tînãr in gradinã ?!?!?-- Magnific !
Cu timpul se vor infunda gaurile, asa ca, anual se scot tuburile ( benzile) si se foloseste apã tare ca sã manince piatra depusa. Încã ceva! -- hidroforul trebuie sã aibã o functie de functionare permanenta, fãrã sã decupleze cind ajunge la presiunea stability ; altfel I se scurteaza semnificativ viata. Se poate folosi o alta butelie de presiune in paralel fãrã altceva instalat, ,,moartã" cum se spune, pe un ,,T" linga hidrofor pentru a micsora numarul de opriri si porniri.si grija iarna la inghet. Ma simt onorat de dorinta dv. de a face ceva !
Buna ziua. Multumim pt mesaje. Legat de hidrofor tata are un hidrofor facut dintr un butoi de bere. Pe acela il folosim. Benzile le schimbam de la an la an..costul este relativ scazut pt suprafata noastra ~ 50 lei.
cat sunt de flexibile benzile? se pot utiliza numai in linie dreapta sau as putea sa le curbez usor ca sa acopar si sa ud prin picurare si o zona cu plante ornamentale (in genul cum se aseaza tubulatura la incalzirea in pardoseala)
L am intrebat pe tata si nu stie sigur...posibil sa fie presiunea prea mica. Ce metraj de banda intentionati sa folositi? Merge incercat...daca nu va trebui pompa.
@@cosma015 Am de stropit vreo 80 de copaci fructiferi tineri , fac o fantana de vreo 12 metri adancime , ce pompa si ce generator mi-ar trebui ? Am un generator mare care il voi folosi mai tarziu, dar vreau unul mai mic sa il duc doar cand merg la gradina sa scot apa , nu-l pot lasa pe tarla ca il ciordesc rumanii ))) . Am luat si 4 bidoane de cate 1000 litri pentru stocare apa , ce imi recomanzi ?
Cum a mers instalatia, apa direct de la pompa nu este prea rece pentru plante? Sunt oameni care spun ca ar fi mai indicata utilizarea unui bazin pentru ca apa sa aiba timp sa se incalzeasca insa asta ridica considerabil costurile. Ati fost multumit si fara?
@@cosma015 Ba, cred ca da! Nu ai cum sa sapicu ele, s-ar înfundă și este incomod! Am și eu în solar și gradina, dar nu sap cu ele pe pământ, le scot! Ok, fiecare face cum le e mai convenabil! O zi buna! Mulțumim oricum!
@@cosma015 eu din ce observ presiunea dintre cele doua linii nu este egala,pt ca teul este pus rau...functioneaza,adevarat,dar nu in parametrii care trebuie.
Lucru romanesc. Faci economie la dopuri Dar folosesti 2 tevi de 40 alimentate din 1 de 20..... bravo mestere. Si mai pui si video sa vada habarnistii ce tare e sistemul LOL
Felicitari pentru modul ordonat de lucru si pentru explicatiile simple si la obiect. Va recomand sa mai adaugati pe coloana principala un filtru cu sita de inox (costa cateva zeci de lei) in cazul in care hidroforul nu are montat asa ceva in amonte de robinet.
Apoi, tot pe coloana principala, neaparat un regulator de presiune de 1.5 bar pentru protejarea benzilor de picurare la suprapresiune (regulatorul are de asemenea un pret redus, si va scapa de micro ajustarile de "debit si presiune" setate din robinet).
Suplimentar pentru o minimă automatizare puteti adauga pe circuit un programator care va permite sa udati la ore prestabilite. Puteti programa astfel udarile la ora 4-5 dimineața fara sa mai fie nevoie de intervenția d-voastră. Programatorul se monteaza la iesirea din robinet.
Programatoare hobby se gasesc la preturi relativ mici (100-200 lei) in magazinele de bricolaj, pe eMag, chiar si Lidl a avut in oferta asa ceva.
Pentru cele profesionale puteti cauta la magazinele online de specialitate marci precum Hunter, Rainbird, dar costurile acestora sunt mult mai mari si presupun si alte accesorii pt automatizare. Succes si spor la treabă.
Foarte bune ponturi, multumesc
Salutare! Faină treabă, faina grădină!❤ Roade bogate!
Videoclip reușit 👍 felicitări din Suceava.
Eu am preferat furtun (care e mai solid si tine mai multe sezoane) in locul benzilor.
Preturile in ultima vreme au scazut foarte mult: 0.60-0.70 lei/metru la furtun si 0.20-0.25 lei/metru la banda.
In principiu furtunul e de 3 ori mai scump decat banda, asa ca in functie de cat de des il schimbi (trebuie luat in calcul nu numai pretul ci si timpul/efortul depus pentru schimbare) trebuie sa alegi banda sau furtun.
La suprafete mici poti sa folosesti hidroforul pentru perioade scurte (de 3 ori pe zi cate vreo ora).
Daca suprafetele sunt mai mari atunci trebuie folosita o pompa dedicata altfel arzi motorul de la hidrofor (porniri/opriri dese).
Ideal ar fi de implementat o automatizare pentru pornire/oprire motor.
Astfel poti sa reduci numarul de porniri/opriri al motorului dar si numarul de ore de functionare ca sa te incadrezi in specificatiile motorului.
Eventual poti comanda inchiderea/deschiderea robinetilor si poti iriga pe perioade diferite, anumite parcele.
Daca mai pui si niste senzori de umiditate pe fiecare rand/parcela si ii conectezi la sistemul central de automatizare irigare chiar poti face o automatizare completa ... dar deja o dam in SF-uri :)))
Multumim de idei :)
Iarna strangi furtunasele de irigat sau le lași pe loc?
@@GavrilaMihai Ideal ar fi sa le strangi ca sa nu "imbatraneasca" prematur din cauza conditiilor extreme. Dar daca instalatia este montata in solar sau conditiile nu sunt prea vitrege ... le poti lasa montate. Trebuie sa pui in balanta timpul de montare/demontare vs timpul de utilizare/viata crescut.
@@danielbis ms
Foarte util clipul. Iti recomand sa cercetezi si varianta no-till (gradinarit fara sapatura)
Super .... frumos🥰
Felicitari, dar mai documentati-vã : 4 Bari e prea mult pentru instalatia aceea.exista limitatoare de presiune. Reductiile au o logicã si trebuie folosita experienta celor care deja folosesc mecanica fluidelor ( referitor la reductia de la mare la mic) . Si eu am invatat pe parcurs. Felicitari încã odata : un tînãr in gradinã ?!?!?-- Magnific !
Cu timpul se vor infunda gaurile, asa ca, anual se scot tuburile ( benzile) si se foloseste apã tare ca sã manince piatra depusa.
Încã ceva! -- hidroforul trebuie sã aibã o functie de functionare permanenta, fãrã sã decupleze cind ajunge la presiunea stability ; altfel I se scurteaza semnificativ viata. Se poate folosi o alta butelie de presiune in paralel fãrã altceva instalat, ,,moartã" cum se spune, pe un ,,T" linga hidrofor pentru a micsora numarul de opriri si porniri.si grija iarna la inghet.
Ma simt onorat de dorinta dv. de a face ceva !
Buna ziua. Multumim pt mesaje. Legat de hidrofor tata are un hidrofor facut dintr un butoi de bere.
Pe acela il folosim. Benzile le schimbam de la an la an..costul este relativ scazut pt suprafata noastra ~ 50 lei.
Super felicitări
Multumim
Super tare
Salutare!
După ce se umple instalația cu apă, furtunul, oprești hidroforul?
Merită din belșug 👏
Felicitari ! Imi puteti spune care este distanta dintre benzile de picurare pe coloana ?
In functie de randurile plantate. La noi distanta e de aprox 50cm.
cat sunt de flexibile benzile? se pot utiliza numai in linie dreapta sau as putea sa le curbez usor ca sa acopar si sa ud prin picurare si o zona cu plante ornamentale (in genul cum se aseaza tubulatura la incalzirea in pardoseala)
Buna, sunt flexibile, dar nu recomand sa le indoi prea mult. Atunci cand sunt pline cu apa daca sunt gatuite nu prea mai au randamentul dorit.
Orificiile din banda nu sunt prea dese ? Pot planta rosii de exemplu la 10 cm ?
Noi am vrut sa fie mai dese pt ca in timp apa fiind destul de dura in zona noastra unele orificii se mai inchid.
@@cosma015Multumesc pentru raspuns ,eu sunt novice in meserie ,desi sunt destul de batran !
Am un bazin de 1000de litri pus la o inaltime de 2,40 metri ,,,mă intereseaza dacă se poate face irigarea prin picurare din el .Multumesc.
L am intrebat pe tata si nu stie sigur...posibil sa fie presiunea prea mica. Ce metraj de banda intentionati sa folositi?
Merge incercat...daca nu va trebui pompa.
merge, eu il am la 1.2 m si e perfect. momentan la un solar de 10x6 metri
Din ce ai facut stativul pe care sta bidonul ?
@@cosma015 Cat costa o instalatie pentru o sera de 160 metri patrati ?
@@cosma015 Am de stropit vreo 80 de copaci fructiferi tineri , fac o fantana de vreo 12 metri adancime , ce pompa si ce generator mi-ar trebui ? Am un generator mare care il voi folosi mai tarziu, dar vreau unul mai mic sa il duc doar cand merg la gradina sa scot apa , nu-l pot lasa pe tarla ca il ciordesc rumanii ))) . Am luat si 4 bidoane de cate 1000 litri pentru stocare apa , ce imi recomanzi ?
Te salut și felicitări pt clip! Banda pe picurare se poate refolosi și în următorul an?
Se poate, dar nu e indicat. Se mai infunda o parte din orificii..
@@cosma015 mulțumesc!
Salut ...îmi zici te rog cum ai mufat țeavă de 20 la robinet ?
Felicitări ... in solar e acelas sistem ?
Avem prieteni care au acelasi sistem si in solar.
sunt curios: acele tevi ce au gauri in ele se pot refolosi de la un an la altul?
Da
Cu respect! Ai idee cati ani poate dura o bandă. Mulțumesc
1-2 ani..nu e asa scumpa si merita schimbata totusi ca se mai infunda gaurile alea in timp
@@cosma015 mulțumesc frumos!
@Mtl Montichiari Nu ai apa prea dura
Cum a mers instalatia, apa direct de la pompa nu este prea rece pentru plante? Sunt oameni care spun ca ar fi mai indicata utilizarea unui bazin pentru ca apa sa aiba timp sa se incalzeasca insa asta ridica considerabil costurile. Ati fost multumit si fara?
Folosim de vreo 3 ani si suntem multumiti, da.
Ai mei au udat toata viata cu apa din fantana. Doar ca se uda dimineata si seara, nu pe crapat.
Daca nu am pompă, mergr si din bazin suspendat sus?
Merge ! Eu am bazin de 1000 l ibc pus pe bca.uri ,deci vreo 40 inaltime cu tot cu palet si uda prin banda si le 50 de m distanta
@@cornelalexandru244 O SUPER
Cand trebuie sapat , se scot benzile de picurare ?
Nu e necesar sa fie scoase.
@@cosma015 Ba, cred ca da! Nu ai cum sa sapicu ele, s-ar înfundă și este incomod! Am și eu în solar și gradina, dar nu sap cu ele pe pământ, le scot! Ok, fiecare face cum le e mai convenabil! O zi buna! Mulțumim oricum!
Care este distanța între robineți și ce distanța aveți între rânduri
Cam 40 cm intre randuri + niste poteci de 60 pt motocultor..depinde cum e terenul si ce ai nevoie.
Cât a costat ? Mulțumesc frumos
Salut orificile pentru picurare le faci tu cu acul sau cum
Benzile vin deja gaurite din 10 in 10 cm
Vă salut. Am un teren in pantă , cum pot folosi instalația prin picurare ?
Similar. Tata e de parere ca ar ajuta ca alimentarea cu apa sa fie in partea de sus.
Mulțumesc. Spor la treabă.
In partea de sus montezi un rezervor si gravitația își face treaba , doar alimentezi rezervorul si atât .
👍
Mulțumesc, m-am chinuit sa înțeleag cum se leagă furtunul la piulița 🤣🤦
👍👍👍
Multumim :)
La ceapă cum faci irigarea eram curios
Similar, dar le punem mai des.
@@cosma015 aha ms frumos pentru raspuns
Robineti, de unde si ce pret? Ms
Cam 3-5 ron bucata..cam asa. Se gasesc la orice magazin de bricolaj.
Tosta presiunea se va duce catre linia dispre ceapa,pt ca apa va lovi in cot,si presiunea acolo se duce
Si totusi defapt functioneaza de 2 ani f bine. :)
@@cosma015 eu din ce observ presiunea dintre cele doua linii nu este egala,pt ca teul este pus rau...functioneaza,adevarat,dar nu in parametrii care trebuie.
@@PaulDanciu se folosesc robinetii
Pe mine 200 metri de banda ma costat 50 de lei
De unde ai cumpărat banda
Bravo
Dar apa cum se duce la jumate,tot cu FURTUNU an mână e mai bine.
Nu cred ca e mai bine cu furtunu "an mana" :)
Daca n-ai ce face 2 3 ore pe zi
Mulțumim.Se aude foarte încet.☹
Cu drag. Imi pare rau de sunet...sunteti prima pers care semnaleaza asta. Avem in vedere sa crestem calitatea pe viitor
A dat mult pe banda
Asa am gasit-o :)
Lucru romanesc. Faci economie la dopuri Dar folosesti 2 tevi de 40 alimentate din 1 de 20..... bravo mestere. Si mai pui si video sa vada habarnistii ce tare e sistemul LOL
Ce ne bucura pe noi e ca functioneaza :)
Ia mai taci,mai,haterule. Dupa razboi, multi viteji se-arata.
Unde vezi tu că a greșit? Chiar dacă este îngrădită, reduce puțin presiunea, altfel banda se va sparge cu greu.
Cârcotașule, tu ai ce să ne arăți din ”realizărili”dumitale ?
La ceapă cum ajunge apa an capu celalt
Punand o banda pana in capatul celalalt :)
Total risipă de timp
Noi zicem ca nu :)
Noi folosim de ani buni și este foarte eficienta!
Cand stai cu furtunul in mana 2 ore nu e risipa?