0:44 Va multumesc pentru pretioasele informatii! Realitatea bate filmul si cate bordeie atatea prize de pamant, Sunt beneficiar de bransamet rural monofazat. Pana anul trecut cu un contor in casa si o priza de pamant in regie proprie 6 tarusi si platbana 2 ohmi valoare masurata de sigurul posesor de aparat de masura dedicat pe raza de 30 km. In tabloul vechi nulul era legat cu priza de pamant printr-un surub si de acolo nul la sigurante fuzibile impamantare la protectie prize. Am scos contorul in strada cu proiect si bransament autorizat(nu am aces la contor sigilat si cutia), De la punctul de masura la tabloul electric din casa vin doua cabluri F si N restul a ramas neschimbat. Ce trebuie sa fac ca sa respect normativele sa nu dardai pe langa masina de spalat si sa nu iau foc?
Salutare Adi. Mulțumim pentru prezentare si explicatii. Ce ne facem cu colegii mai in vârsta care nu stiu nici măcar sistemul in care este furnizată energia electrică si instaleaza protectii " sa tina " ... am fost recent la un prieten care a contractat serviciile unei firme destul de mare sa ii refaca instalația acasă, societate autorizata cu angajat ( 60 ani ) autorizat, cu 30 ani experienta, si doi copii care taie si sparg au instalat protectii 25 A pe C.P. si 16 A pe C.IL. si nu stia de PEN ... când am ajuns acolo nu mi-a venit sa cred, ca in 2024, mai pot vedea asa ceva ... 25 A pe circuit dedicat A.C. 12000 BTU, cu un curent absorbit de compresor 4.5 - 5 A, lungimea circuitului 1ml, 2.5 mm sectiune.
Fain ar fi sa abordezi si partea de protectie impotriva trasnetului, sau un alt capitol pentru ca mai toti electricienii de vreo 2 ani inco" vorbesc doar de asta.
Am ceva video-uri pe canal cu Instalatii de protecție la trăsnet dar poate mai fac ceva legat de necesitatea lor alături de sistemele fotovoltaice. Multumesc!
E viața greu cu tratarea asta nenea Adriane😅. Ce sa le faci unora că nu vor sa inteleaga. Unii meseriași de la Enel spuneau că ei nu îl tratează că în caz că se rupe nu găsesc defectul.🤣 Ăștia suntem, ce sa mai... Oricum, bine explicat și exemplificat. Mulțumim pentru al 1000-lea videoclip despre tratarea neutrului, poate înțelege cineva.
3.3.2.5 Se menționează că in această rețea ,de la ultimul tablou spre receptor alimentarea se realizează INTOTDEAUNA in sistem TN-S, adică cu conductoarele separate PE si N.........
Buna ziua, am si eu o intrebare , noi cei ce avem contorul in casa si un MCB pe perete, in afara casei cum reusim sa facem tratarea pen ului, daca pen ul este trecut printr-un MCB C32 inainte de intrarea in casa (pe peretele casei unde este sigilat) . Ne bazam doar pe diferentiale pana vor veni sa faca modermizare ? As dori, daca aveti timp , un raspuns . Mulțumesc anticipat .
Salut Adrian e f bine ce spui dar la blocurile f vechi in casă ajung 2 conductori .tratezi nulul in tabloul din casă și te protejezi cu contactor și releu de tensiune pt lipsa nulului de la rețea ,trebuie sa ai și PE in tablou
Degeaba unii nu înțeleg lucrurile astea În trecut am lucrat la o firma care făceau branșamente iar de la postul de transformare la BMPT sa tras cablu armat cu 4 conductori în BMPT au legat cele trei faze iar PEN-UL l-au folosit ca nul și au spus ca împământarea locală ei nu trebuie sa o lege în BMPT ci fiecare om trebuie sa o ducă la el în tabloul din casa Și nu este prima data când văd asta la țara am văzut un branșament la fel de pe stâlp pleca o faza și un PEN doar ca acel PEN era folosit pe post de nul împământarea locală nu era legată deloc la PEN Ma Mir cum de le da voie sa facă asta atâta timp cât la noi în țara este TNC și la utilizatori casnici se folosește TNCS
Mulțumesc pentru video, foarte bine explicat. Vreau să vă rog 2 chestii, o sa le pun separat: 1. V-ați gândit să faceți cursurile și on-line? Nu înlocuiește nimic partea practică dar s-ar putea găsi un compromis să zicem cu niste scheme pentru partea de planșă și măsurătorile sau ce trebuie făcut practic filmat și explicat, ca și cum ar fi cursantul acolo să pună mâna, dar fără să pună mâna :D. Nu-i ideea mea dar am văzut ca se practică și pe la alte profesii. Ar ajuta pe mai multă lume. Mulțumesc!
E greu cu online-ul deoarece sunt lucruri tehnice iar punerea in opera ar trebui monitorizata. La mijloc sunt operațiuni care dacă nu sunt făcute corespunzător pot pune in pericol persoane nevinovate. Ma gândesc la ceva teorie însă nu e de-ajuns sa sti cum se face dacă nu pui mâna. Multumesc.
@@alarmelectricsistem de aceea am și zis că nimic nu înlocuiește partea de practică. Totuși se poate insista pe aspectele despre care vorbiți. Oricum lucrurile se explică înainte de a lăsa cursantul să pună mâna. Și eventual pentru cei din on-line făcut separat o zi, 2, 3 practică mai condensată să zic așa. Vine omul la "laborator" cu rețeta învățată și pregătită. Poate puteți lua exemplu din cursurile celor de la Cisco, de exemplu. În industria de IT nu-i bate nimeni la calitatea cursurilor și examenelor.
Domni de la enel fac numai bucla ca separație înainte de contor apoi le duc direct la clema di distribuție a utilizatorului . E corect ca în clema utilizatorului să se lege priză de pământ ? Așa am întâlnit mai multe situații
Mai nou, OD-ul pune tripolara in BMPT. PEN-ul nu e intrerupt. In cazul asta, nu vad nicio problema daca la BMPT se trateaza PEN-ul (practic e o punere suplimentara la pamant), iar apoi pleaca pe cablu cu 4 conductori pana la TEG si se face tratarea cu impamantarea casei si separarea in PE si N la TEG
Buna seara, am o problema, un ATR nou cu racordare LES la o casa cu instalatie nemodificata , in momentul cand am dorit sa separ PEN -ul venit dintr-un BMPM 40A DEER siguranta din BMPM sare, au anulat toate protectiile si tot sare in momentul in care conectez PEN -ul la impamantarea caseii(impamantare noua cu 8 tarusi de 1,5 la 3m cu pladband de 40 si adincime de 1m). Firma care a facut bransamentul a zis ca nu este nicio poblema daca folosesc impamntarea separat de PEN -ul distribuitorului , ca instalatia este protejata ceva in genul TT
Buna ziua ,nu sunt de meserie ,dar doresc sa stiu la casă cum se poate masura impamantarea la prize dacaxmai funcționează sau dacă mai este in parametri ! Va mulțumesc !
Salut Adrian. Am urmărit cu atenție si ai explicat destul de clar ca tratarea neutrului se face doar in BMPT si refacerea in Tg este interzisă , dar eu am o situație in care BMPT este la 60 de metri de casa. Nu ar fi periculos ca la distanță asta sa nu leg la pământ nulul si la priza de pământ a clientului.? Mi se pare periculos la distanță asta. Mai ales ca vb de o rețea trifazata. Astept răspuns . Multumesc anticipat
In cazul asta trebuie sa faci doua prize de pământ. Una la blocul de măsura (de preferat de adâncime) cu care sa faci tratarea PEN ului și una la casa cu care sa mergi la sistemul de echipotentializare și apoi la TG. Mai mult decât atât conductorul PE care vine prin coloana de alimentare trebuie conectat atât la separare cat și la sistemul de echipotentializare pentru a nu avea diferența de potențial între cele doua conductoare de protecție. Succes!
@@alarmelectricsistem dupa ce mi-am batut capul ( a 7-a oara in 2 ani....periodic) am crezut ca am raspuns la situatia mea....pana cand ai zis : " Mai mult decât atât conductorul PE care vine prin coloana de alimentare trebuie conectat atât la separare cat și la sistemul de echipotentializare pentru a nu avea diferența de potențial între cele doua conductoare de protecție" "conectat atât la separare" adica in bmpt unde se face o priza de adancime si se uneste PEN-ul din transformator cu PE-ul ce vine din priza de adancime si totodata si cu conductorul de PE ce merge din bmpt in tablou general in bara de PE ? Apoi din bara de PE se conecteaza la priza de echipotentializare conectata la impamantarea din curte? Daca este asa si eu am doar un cablu cu 4 fire din bmpt in tg, am impamantare buna in curte , voi face una de adancime langa bmpt (ca nu este deloc) ,mai trebuie sa trag pe gofrat din tg si/sau priza de echipotenttializare inca un conductor de PE pana in bmpt si sa-l cuplez la clema de separare ?
Salut Eu am blocul de masura la 25m de casa iar e distribuție a montat doar un cablu 4×6mm. Drept urmare nu a fost separat penul înainte de contor. Ce se poate face? Sunt obligat sa fac sistem TT?
Va salut! Sunt cazuri in care este imposibil de a conecta PPL-ul cu PL din bmpm/t chiar daca sa facut tratarea Pen-ului in Bmpm/t ,iti ramane optiunea doar de a conecta PE-ul la PPL printr-o piesa de echipontentializare, nu va place dar situatia e alta in teren,puteti da o solutie in cazul de fata?Nu cred!
Si atunci inafara de varianta ideala in care sa faci tratarea PEN la BMPT si sa ai platbanda si la bmpt dusa si la casa ; si nu avem nici cum sa facem la bmpt tratarea atunci mai bine nu o facem deloc sau lasam sistem TT? Sau care ar fi varianta mai buna? Multumesc
Nu cred ca am inteles bine un aspect la explicațiile pe care le ati dat la casele vechi pe la min 6.30. Daca de la retea imi vine PEN (nu am PE din bransament), adica nul combinat cu PE, nu am voie sa fac separarea N si PE prin legare la impamantare proprie? Adica sa fac TNCS? Din cate inteleg, in situatia asta sunt obligat sa fac TT? Probabil am inteles ceva gresit.
Era bine sa ne arătați o poza cu un tablou în care s-a făcut tratarea nulului asa cum trebuie. Sau postat pe net tot felul de situații care nu sunt corecte, dar un tablou făcut corect cu tot ce trebuie în el Nu se poate vedea nicăieri. Ma refer la niște fotografii reale. Faceți va rog acest lucru pentru noi toți. Va mulțumesc anticipat.
Dl.Chelaru vă rog să-mi spuneți dacă pentru tratsrea PEN-ului este nevoie de aprobsre de la EON. Am instalația trifazată din 1992 și-mi vine în blocul de măsură în patru fire.Pot să-mi fac tratarea PEN în cazul acesta? Vă mulțumesc anticipat ! O zi bună vă doresc și felicitări pentru proiectele dv. ! 👍👍👍
In mod normal in ATR (avizul tehnic de racordare) se specifica ca priza de pământ locală (PPL) trebuie pusă la dispoziție de către consumator pentru a se poate face tratarea PEN ului și separarea lui. Acum dacă bransamentul este vechi cred ca la modernizarea lui o sa se solicite sa se facă acesta tratare. Succes!
Salut Adrian ce se întâmplă în cazul în care dispare din diferite cauze nulul rețelei și știi ca se poate așa ceva nu cumva eu dau retur în rețea nul prin împământare.
În concluzie am înțeles ca dacă am 4 conductori pentru trifazat am 2 opțiuni, sa cer în bmpt un mcb în loc de diferențial... Deși aceasta metoda nu știu cum o agreează furnizori de e. electrică sau un sistem Tt. La un sistem Tt recomanzi rcbo pentru fiecare circuit sau merge și cu rccb urmat de mcb? Ar fi bine dacă ai explica mai bine despre aceste protecții necesare la tt și verificarea împământării, etc. Sunt mulți care au astfel de sistem și probabil nici nu știu, ba mai mult protecții deficitare... Chiar și cu un tncs am văzut multi doar cu mcb în tablou bazându-se doar pe rccb de la furnizor.. Și ala de 500ma ceea ce este mult.
Salut Adrian. Pai eu am un branșament făcut în 2011 în Ilfov, ca general în Bmpt mi au pus o tripolara, Pen ul e băgat într-o clema de unde iau nul pt contor și au legat Pen ul ce vine din Bmpt la casa printr un 4 ×16.Eu pe peretele casei am pus un tablou metalic Schrack unde am venit cu 4×16 din Bmpt, am adus și împământare locala am combinat Pen cu impamantare și le am separat în Pe și N plecând în distribuția casei cu 5×16 in primul tablou.
@@cristianner6516 Asta e cea mai mica problema. Important e sa tratezi nulul astfel incat sa poti trage din retea toata puterea care ti a aprobat o distribuitorul. Nulul daca s a intrerupt nu dureaza o vesnicie.
@@esatcriesatcri8763 nu i cea mai mică problemă ia gândește te să duci pe implantarea ta vreo 70 case cum crezi ca va fi eu vb de caz practic la alimentare din aerian???
Iti faci probleme degeaba. Impamantarea ta nu are cum sa duca multe case. In cazul in care pica nulul retelei puterea absorbita de fiecare se va duce drastic spre zero neavand unde sa se scurga curentul. Procedura cu tratarea si separarea nulului e obligatorie si a fost gandita pentru toata reteaua noastra de transport energie, precum si in multe alte tari. Cei care au luat decizia asta au fost ingineri foarte bine pregstiti care au studiat problema. Nu cred ca tu, eu sau altii de pe acest grup avem o asemenea pregatire incat sa regantim reteaua de transport.
@@esatcriesatcri8763 fără falsă modestie am destulă experiență de exploatare și îți spun cu certitudine ca am întâlnit cazul în care pe împănantare se ținea nulul rețelei nu sunt chiar un novice care să învăț meserie de pe you tube .Seara frumoasa nu intru în polemică cu nimeni toți își fac reclamă aici .
La fel vreau să mut contorul în stâlp afară și au zis că ei nu lucrează și nu fac tratarea în BMPT, Ce este de făcut, menționez că am priză locală naturală la casă garantat sub 4 ohmi, fac eu în tablou...!? Mulțumesc mult
Tratarea și separarea nu..., în plus nu au și nici nu fac inpamantare la stâlpul ext cu BMPT-ul...O să fac eu șanțul și trag un conductor 3×16min ,sau 5×, atunci ce mai e de făcut dacă zic tot ca ei?
Va salut! Stau într-un bloc din 64 fără impamtare. Mam uitat în cofretul de la întrare în bloc vin 3 faze și pen, în tabloul meu sa făcut tratarea de pen (fără a mai fi legata ppl-ul) este ok asa sau a devenit mai periculos? În tablou am un rccb urmat 7 mcb-uri și 3 rcbo. Spor!
Mare bataie de cap imi da si mie tratarea asta.Eu am problema in felul urmator.Casa noua bransament trifazic,am vazut ca tratarea a fost facuta in BmPt.Pana aici toat bune si frumoase dar problema este ca blocul de masura este pe o parte a unui rau iar casa este pe partea cealalta a apei.Cum Doamne iartama leg eu impamantarea casei la blocul de masura?Am aproximativ 40m pana la bmpt
bine bine.. legea e lege dar de fapt daca in TG ai grija sa nu deconectezi nulul ala pe care l-ai separat tu la tine.. nu e niciun risc, nu? Sa iti dau un exemplu: initial am avut PEN care imi venea direct in TG si am tratat acolo. Mai nou, am trecut la trifazic si evident ca BMPT-ul s-a schimbat si odata cu schimbarea lui, s-a facut cum trebuia si initial dealtfel tratarea penului in BMPT dar coloana pana la casa a ramas aceeasi asa ca vechiul PEN albastru a devenit acum nul - tot albastru (acelasi cablu). Evident.. ca .. dintr-o data m-am trezit ca acum am penul tratat in BMPT si apoi "tratat" in TG si ma vad in imposibilittaea de a avea sistem TNCS acasa pentru ca impamantarea este langa casa si nu e legata la MBPT care este la poarta (la 30m distanta) asa ca am ramas pe aceasta dubla "tratare". Care e soultia? sa scot bani din buzunar pentru a lega impamantarea de la casa la BMPT sau sa fac alta (tot alti bani) ? Evident ca nu-s nebun sa trec la TT ca ar trebui sa pun b6 pe prize.. Nu cred ca sunt singurul in aceasta situatie ci cred ca e o situatie des intalnita. Asa ca aceatsa interzicere a tratatrii de mai multe ori, dupa parerea mea, din considerente de moralitate - financiare ar trebui inlocuita cu niste atentionari de a nu deconecta vreoadata separatia decat din BMPT.. Oricum n-ai cum sa interzici prrin lege unui om sa faca asta pentru ca e ca si cum ai da amenzi oamenilor ca nu parcheaza regulamentar dar in acelasi timp nu le oferi infrastructura sa poata parca legulamentar. Pareri?
Stimate domnule Chelaru, Am o întrebare teoretică. Ipotezele sunt PEN corect, neintrerupt topologie TN-C-S corect realizată PE în parametri diferenţial funcţional Există un context imaginabil în care PE să protejeze şi diferenţialul nu, cu alte cuvinte aduce PE o protecţie suplimentară faţă de diferenţial ? Aştept cu interes un astfel de exemplu. Cu stimă, Valeriu Dincă
În funcție de sistemul de distribuție PE este considerată măsură principală de protecție sau suplimentară. Întotdeauna trebuie să existe o măsură de protecție principală și una secundară.
@@alarmelectricsistem Va multumesc pentru răspuns. Îl interpretez aşa: dacă sunt indeplinite condiţiile din întrebare atunci PE-ul nu aduce nicio protecţie suplimentară faţa de diferenţial având în vedere însă importanţa protecţiei, se impune o redundanţă care să menţină protecţia şi în cazul în care se defectează ceva, de exemplu diferenţialul, chiar dacă nivelul de protecţie e mai scăzut decât în cazul ideal (clasa de defecte acoperite de protecţie e mai mică) şi din acest motiv nu se poate renunţa la PE. E corecă interpretarea mea ? Îmi permit şi o a doua întrebare sugerată de filmul "PEN intrerupt? - Curent de defect pe conductorul PE - DEZBATERE" Există echipamente care să monitorizeze curentul prin PE (un fel de releu de monitorizare de curent dar plasat pe PE) ?
@valeriudinca8952 sunt multe de discutat pe tema asta și dacă cauți pe canalul meu o să tot regăsești aceste informații chiar și situația în care neconectarea PEN ului la priza de pământ să ducă la nefuncționarea protecției diferențiale. Te aștept pe la laborator și te lămuresc și cu exemple demonstrative.
Salut! Am incercat sa fac tratarea PEN lui in primul tablou al casei iar atunci cand leg PEN ul la PE al casei declanseaza imediat diferentialul din blocul de masura deci practic nu am cum sa fac separarea. Ai idee de ce se intampla asta?
2. Că mai zicea cineva în comentarii că i s-a refuzat tratarea PEN-ului în BMPT... Normal trebuie făcut cum ați spus și cum scrie la normativ, nu-i discuție. Dar ce facem dacă ne lovim de refuz? Că nu poți lega omul de la OD de blocul de măsurare dacă nu vrea să facă modificarea (asta în cazul în care vine, dar de obicei primești cu flit la sesizare). Practic, care este problema dacă se face separarea în primul tablou? Da se întrerupe PEN-ul de către bipolară sau tetrapolara din blocul de măsură. Dar nu se va întrerupe separat, ci se va întrerupe cu totul dacă acea tetrapolară sau bipolară deconectează în cazul în care defectul apare în rețeaua beneficiarului. În contor N-ul (sau PEN-ul) trece neîntrerupt, cel puțin așa arată din schițele ce le-am descărcat, fie mono, fie trifazat contorul. Singura problemă ce o văd eu e că în această modalitate, dacă vecinii nu ai priză locală (și majoritatea nu au) pot folosi priza beneficiarului care având tratarea în primul tablou după branșament tot curentul de defect trece prin acel MCB ce va duce probabil la distrugerea pastilei sau ce-i acolo, practic întreruperea N/PEN-ului, dacă MCB-ul e P+N sau 3P+N, fără a deconecta fazele. Iar la cei cu trifazic probabil se va ajunge la prăjirea unor electrocasnice. Dar și aici e discutabil deoarece N-ul fiind legat la PE, în rețeaua beneficiarului s-ar putea ori să deconecteze protecția DDR (sper să aibă) ori de fapt să nu-i crească aiurea tensiunea, N-ul deși deconectat de la rețea prin MCB-ul defect tot are referință 0, fiind legat local la pământ. O posibilă rezolvare cred ar fi cu o bipolară sau tetrapolară în blocul de măsură să aibe protecție și pe N, în caz de defect în amomnte se va deconecta cu totul (să ardă casa vecinului :P) Vă rog să mă ajutați să identific problema în raționamentul de mai sus și să mă corectati dacă greșesc. Deși e o soluție penibilă, posibil să fie totuși mai ok ca și sistemul TT.
@@angellino1 sunt destule cazuri în care tratarea PEN-ului nu e făcută în blocul de măsurare. Încercam doar să găsesc ce anume s-ar putea întâmpla în acest caz. Am citit I7-le dacă la cartea aceea faceți referire. Dacă ați putea veni și cu ceva argumente unde raționamentul e greșit...
@@agruiescu nu sunt aici nici sa fac dezbateri,sa tin lectii sau sa ne apucam sa pornim de la baza.pentru argumente ar insemna ca o persoana sa aiba suficiente cunostinte in domeniu ,eventual in plus decat media si sa explice unui alt personaj care ar trtebui sa aiba suficiente cunostinte sa inteleaga....nu e cazul si nici locul....citind doar carti si /sau neaprofundind prin practica de multe ori se ramane doar la nivelul de baza ,eventual intervenind anumite interpretari personale,interpretari care fara o parte practica ,confirmata prin testare si analiza,lucru care in Romania nu se mai face de ani,pot duce la o rastalmacire a lucrurilor.Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da e sa mergeti la un curs al lui Adrian Chelaru care face foarte bine ceea ce face.
Am tot explicat și in alte video-uri. Cel mai bun exemplu este ca in cazul in care se intrerupe PEN ul întoarcerea de pe N (care este comuna cu Pe ul) va ajunge pe carcasele metalice a receptorilor și este foarte periculos.
Buna ziua, domnule Chelaru, Vă rog să mă lămuriți și pe mine în următoarea speță: Am realizat PPL lângă casă, însă între BMPT si PPL este o distanță de aprox. 23 ml. Întrebarea mea este următoarea: pot duce un conductor (ex. 25 mmp cupru) de la PPL la BMPT în piesa unde se va face separarea PEN-ului, urmând ca L1, L2, L3 si N să treacă prin contorul electric și apoi ieșirea din contor împreună PE-ul să meargă în tabloul electric general al casei (TG)?!? Răspunsul dumneavoastră prompt m-ar ajuta foarte mult. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns! Cu stimă și considerație, PS: am mai întrebat si in trecut... însă fără răspuns.
Dacă nu poți sa duci platbanda pana acolo poți sa mergi cu un cablu (nu conductor deoarece acesta nu poate fi tras in exterior) unifilar, de exemplu NYY-J 1x25mmp.
Dar chiar nu se poate face nimic ca od ul sa faca impamintare ca la regulament? Pare ca regulamentul asta e asa... ceva optional si doar fraierii il respecta. Chiar nu inteleg ce se intimpla. De vreo 3 ani sunt in industria asta si problema este neschimbata. Poate creeaza dl . Chelaru prin asociatie , un demers oficial la anre , demers la care sa subscrie toti electricienii independenti.
Acest OD sunt niște smecherasi legali...ei dpdv al fizicii și legilor electricității nu ar trebui sa lase bmpt la o distanță mai mare de 3m de tabloul general....dar au omis intentionet(cred eu) acest fapt și vad postări de oameni care au zeci de metri distanta între bmp și Tg....hoți și dezinteresați
Cursurile se fac in cadrul Asociației RoElectric in Bucuresti. Pentru mai multe detalii gasiti informatii pe site-ul nostru www.asociatiaroelectric.ro secțiunea cursuri.Mulțumesc!
Mulțumim!
0:44 Va multumesc pentru pretioasele informatii! Realitatea bate filmul si cate bordeie atatea prize de pamant, Sunt beneficiar de bransamet rural monofazat. Pana anul trecut cu un contor in casa si o priza de pamant in regie proprie 6 tarusi si platbana 2 ohmi valoare masurata de sigurul posesor de aparat de masura dedicat pe raza de 30 km. In tabloul vechi nulul era legat cu priza de pamant printr-un surub si de acolo nul la sigurante fuzibile impamantare la protectie prize. Am scos contorul in strada cu proiect si bransament autorizat(nu am aces la contor sigilat si cutia), De la punctul de masura la tabloul electric din casa vin doua cabluri F si N restul a ramas neschimbat. Ce trebuie sa fac ca sa respect normativele sa nu dardai pe langa masina de spalat si sa nu iau foc?
Va mulțumim pentru fiecare detaliu in parte si pentru video
Tot respectul !!!
Salutare Adi. Mulțumim pentru prezentare si explicatii. Ce ne facem cu colegii mai in vârsta care nu stiu nici măcar sistemul in care este furnizată energia electrică si instaleaza protectii " sa tina " ... am fost recent la un prieten care a contractat serviciile unei firme destul de mare sa ii refaca instalația acasă, societate autorizata cu angajat ( 60 ani ) autorizat, cu 30 ani experienta, si doi copii care taie si sparg au instalat protectii 25 A pe C.P. si 16 A pe C.IL. si nu stia de PEN ... când am ajuns acolo nu mi-a venit sa cred, ca in 2024, mai pot vedea asa ceva ... 25 A pe circuit dedicat A.C. 12000 BTU, cu un curent absorbit de compresor 4.5 - 5 A, lungimea circuitului 1ml, 2.5 mm sectiune.
Corect, Bine explicat.
Fain ar fi sa abordezi si partea de protectie impotriva trasnetului, sau un alt capitol pentru ca mai toti electricienii de vreo 2 ani inco" vorbesc doar de asta.
Am ceva video-uri pe canal cu Instalatii de protecție la trăsnet dar poate mai fac ceva legat de necesitatea lor alături de sistemele fotovoltaice. Multumesc!
Salut Adrian...cum putem stii cu siguranta daca acel PE din BMPT este sau nu legat calumea si daca ne putem baza pe el?
Da, da ,da!....👍👍👍👍❤❤
E viața greu cu tratarea asta nenea Adriane😅. Ce sa le faci unora că nu vor sa inteleaga. Unii meseriași de la Enel spuneau că ei nu îl tratează că în caz că se rupe nu găsesc defectul.🤣 Ăștia suntem, ce sa mai...
Oricum, bine explicat și exemplificat. Mulțumim pentru al 1000-lea videoclip despre tratarea neutrului, poate înțelege cineva.
Simplu și la subiect... 👋👋👋
3.3.2.5 Se menționează că in această rețea ,de la ultimul tablou spre receptor alimentarea se realizează INTOTDEAUNA in sistem TN-S, adică cu conductoarele separate PE si N.........
Buna ziua, am si eu o intrebare , noi cei ce avem contorul in casa si un MCB pe perete, in afara casei cum reusim sa facem tratarea pen ului, daca pen ul este trecut printr-un MCB C32 inainte de intrarea in casa (pe peretele casei unde este sigilat) . Ne bazam doar pe diferentiale pana vor veni sa faca modermizare ? As dori, daca aveti timp , un raspuns . Mulțumesc anticipat .
Da, pai protecția diferențială este soluția deocamdată.
@@alarmelectricsistem Va mulțumesc pentru timpul acordat !
Salut Adrian e f bine ce spui dar la blocurile f vechi in casă ajung 2 conductori .tratezi nulul in tabloul din casă și te protejezi cu contactor și releu de tensiune pt lipsa nulului de la rețea ,trebuie sa ai și PE in tablou
Degeaba unii nu înțeleg lucrurile astea
În trecut am lucrat la o firma care făceau branșamente iar de la postul de transformare la BMPT sa tras cablu armat cu 4 conductori în BMPT au legat cele trei faze iar PEN-UL l-au folosit ca nul și au spus ca împământarea locală ei nu trebuie sa o lege în BMPT ci fiecare om trebuie sa o ducă la el în tabloul din casa
Și nu este prima data când văd asta la țara am văzut un branșament la fel de pe stâlp pleca o faza și un PEN doar ca acel PEN era folosit pe post de nul împământarea locală nu era legată deloc la PEN
Ma Mir cum de le da voie sa facă asta atâta timp cât la noi în țara este TNC și la utilizatori casnici se folosește TNCS
Mulțumesc pentru video, foarte bine explicat. Vreau să vă rog 2 chestii, o sa le pun separat:
1. V-ați gândit să faceți cursurile și on-line? Nu înlocuiește nimic partea practică dar s-ar putea găsi un compromis să zicem cu niste scheme pentru partea de planșă și măsurătorile sau ce trebuie făcut practic filmat și explicat, ca și cum ar fi cursantul acolo să pună mâna, dar fără să pună mâna :D. Nu-i ideea mea dar am văzut ca se practică și pe la alte profesii. Ar ajuta pe mai multă lume.
Mulțumesc!
E greu cu online-ul deoarece sunt lucruri tehnice iar punerea in opera ar trebui monitorizata. La mijloc sunt operațiuni care dacă nu sunt făcute corespunzător pot pune in pericol persoane nevinovate. Ma gândesc la ceva teorie însă nu e de-ajuns sa sti cum se face dacă nu pui mâna. Multumesc.
@@alarmelectricsistem de aceea am și zis că nimic nu înlocuiește partea de practică. Totuși se poate insista pe aspectele despre care vorbiți. Oricum lucrurile se explică înainte de a lăsa cursantul să pună mâna. Și eventual pentru cei din on-line făcut separat o zi, 2, 3 practică mai condensată să zic așa. Vine omul la "laborator" cu rețeta învățată și pregătită.
Poate puteți lua exemplu din cursurile celor de la Cisco, de exemplu. În industria de IT nu-i bate nimeni la calitatea cursurilor și examenelor.
Nu are a face IT cu electrica. Nici un IT-ist nu a făcut cursuri. A făcut o facultate. De aceea poate lucra online. @@agruiescu
Domni de la enel fac numai bucla ca separație înainte de contor apoi le duc direct la clema di distribuție a utilizatorului . E corect ca în clema utilizatorului să se lege priză de pământ ? Așa am întâlnit mai multe situații
Mai nou, OD-ul pune tripolara in BMPT. PEN-ul nu e intrerupt. In cazul asta, nu vad nicio problema daca la BMPT se trateaza PEN-ul (practic e o punere suplimentara la pamant), iar apoi pleaca pe cablu cu 4 conductori pana la TEG si se face tratarea cu impamantarea casei si separarea in PE si N la TEG
As dori un videoclip despre cum se montează diferential de 300ma
Vă salut. Pentru a măsură rezistența prizei de pământ cu aparatul pentru impedanța buclei va trebui să deconectăm PEN-ul de la rețea?
Pe partea de retele electrice am invatat mai multe de pe acest canal, decat din facultate 😅
🙏!
Buna seara, am o problema, un ATR nou cu racordare LES la o casa cu instalatie nemodificata , in momentul cand am dorit sa separ PEN -ul venit dintr-un BMPM 40A DEER siguranta din BMPM sare, au anulat toate protectiile si tot sare in momentul in care conectez PEN -ul la impamantarea caseii(impamantare noua cu 8 tarusi de 1,5 la 3m cu pladband de 40 si adincime de 1m). Firma care a facut bransamentul a zis ca nu este nicio poblema daca folosesc impamntarea separat de PEN -ul distribuitorului , ca instalatia este protejata ceva in genul TT
Buna ziua ,nu sunt de meserie ,dar doresc sa stiu la casă cum se poate masura impamantarea la prize dacaxmai funcționează sau dacă mai este in parametri !
Va mulțumesc !
Salut Adrian. Am urmărit cu atenție si ai explicat destul de clar ca tratarea neutrului se face doar in BMPT si refacerea in Tg este interzisă , dar eu am o situație in care BMPT este la 60 de metri de casa. Nu ar fi periculos ca la distanță asta sa nu leg la pământ nulul si la priza de pământ a clientului.? Mi se pare periculos la distanță asta. Mai ales ca vb de o rețea trifazata. Astept răspuns . Multumesc anticipat
In cazul asta trebuie sa faci doua prize de pământ. Una la blocul de măsura (de preferat de adâncime) cu care sa faci tratarea PEN ului și una la casa cu care sa mergi la sistemul de echipotentializare și apoi la TG. Mai mult decât atât conductorul PE care vine prin coloana de alimentare trebuie conectat atât la separare cat și la sistemul de echipotentializare pentru a nu avea diferența de potențial între cele doua conductoare de protecție. Succes!
@@alarmelectricsistem dupa ce mi-am batut capul ( a 7-a oara in 2 ani....periodic) am crezut ca am raspuns la situatia mea....pana cand ai zis : " Mai mult decât atât conductorul PE care vine prin coloana de alimentare trebuie conectat atât la separare cat și la sistemul de echipotentializare pentru a nu avea diferența de potențial între cele doua conductoare de protecție" "conectat atât la separare" adica in bmpt unde se face o priza de adancime si se uneste PEN-ul din transformator cu PE-ul ce vine din priza de adancime si totodata si cu conductorul de PE ce merge din bmpt in tablou general in bara de PE ? Apoi din bara de PE se conecteaza la priza de echipotentializare conectata la impamantarea din curte? Daca este asa si eu am doar un cablu cu 4 fire din bmpt in tg, am impamantare buna in curte , voi face una de adancime langa bmpt (ca nu este deloc) ,mai trebuie sa trag pe gofrat din tg si/sau priza de echipotenttializare inca un conductor de PE pana in bmpt si sa-l cuplez la clema de separare ?
👍👍👍
Salut
Eu am blocul de masura la 25m de casa iar e distribuție a montat doar un cablu 4×6mm.
Drept urmare nu a fost separat penul înainte de contor.
Ce se poate face?
Sunt obligat sa fac sistem TT?
Va salut! Sunt cazuri in care este imposibil de a conecta PPL-ul cu PL din bmpm/t chiar daca sa facut tratarea Pen-ului in Bmpm/t ,iti ramane optiunea doar de a conecta PE-ul la PPL printr-o piesa de echipontentializare, nu va place dar situatia e alta in teren,puteti da o solutie in cazul de fata?Nu cred!
Si atunci inafara de varianta ideala in care sa faci tratarea PEN la BMPT si sa ai platbanda si la bmpt dusa si la casa ; si nu avem nici cum sa facem la bmpt tratarea atunci mai bine nu o facem deloc sau lasam sistem TT? Sau care ar fi varianta mai buna? Multumesc
Nu cred ca am inteles bine un aspect la explicațiile pe care le ati dat la casele vechi pe la min 6.30. Daca de la retea imi vine PEN (nu am PE din bransament), adica nul combinat cu PE, nu am voie sa fac separarea N si PE prin legare la impamantare proprie? Adica sa fac TNCS? Din cate inteleg, in situatia asta sunt obligat sa fac TT? Probabil am inteles ceva gresit.
Salut! Am o intrebare daca puteti sa ma ajutati, RCBO-urile de 10 ka curba B tip A sunt ok pentru rezidential? Multumesc!
Depinde de aplicație.
Era bine sa ne arătați o poza cu un tablou în care s-a făcut tratarea nulului asa cum trebuie. Sau postat pe net tot felul de situații care nu sunt corecte, dar un tablou făcut corect cu tot ce trebuie în el Nu se poate vedea nicăieri. Ma refer la niște fotografii reale. Faceți va rog acest lucru pentru noi toți. Va mulțumesc anticipat.
Bun ziua, Multumesc mult pentru filmulet
Cu stima Antonio
Ki
Dl.Chelaru vă rog să-mi spuneți dacă pentru tratsrea PEN-ului este nevoie de aprobsre de la EON. Am instalația trifazată din 1992 și-mi vine în blocul de măsură în patru fire.Pot să-mi fac tratarea PEN în cazul acesta?
Vă mulțumesc anticipat !
O zi bună vă doresc și felicitări pentru proiectele dv. ! 👍👍👍
In mod normal in ATR (avizul tehnic de racordare) se specifica ca priza de pământ locală (PPL) trebuie pusă la dispoziție de către consumator pentru a se poate face tratarea PEN ului și separarea lui. Acum dacă bransamentul este vechi cred ca la modernizarea lui o sa se solicite sa se facă acesta tratare. Succes!
@@alarmelectricsistem Mulțumesc mult!
Salut Adrian ce se întâmplă în cazul în care dispare din diferite cauze nulul rețelei și știi ca se poate așa ceva nu cumva eu dau retur în rețea nul prin împământare.
În concluzie am înțeles ca dacă am 4 conductori pentru trifazat am 2 opțiuni, sa cer în bmpt un mcb în loc de diferențial... Deși aceasta metoda nu știu cum o agreează furnizori de e. electrică sau un sistem Tt. La un sistem Tt recomanzi rcbo pentru fiecare circuit sau merge și cu rccb urmat de mcb? Ar fi bine dacă ai explica mai bine despre aceste protecții necesare la tt și verificarea împământării, etc. Sunt mulți care au astfel de sistem și probabil nici nu știu, ba mai mult protecții deficitare... Chiar și cu un tncs am văzut multi doar cu mcb în tablou bazându-se doar pe rccb de la furnizor.. Și ala de 500ma ceea ce este mult.
Bună ziua.CUM RĂMÂNE CU DIFERENȚIALUL CA AȘA O SĂ SARĂ .
Salut Adrian. Pai eu am un branșament făcut în 2011 în Ilfov, ca general în Bmpt mi au pus o tripolara, Pen ul e băgat într-o clema de unde iau nul pt contor și au legat Pen ul ce vine din Bmpt la casa printr un 4 ×16.Eu pe peretele casei am pus un tablou metalic Schrack unde am venit cu 4×16 din Bmpt, am adus și împământare locala am combinat Pen cu impamantare și le am separat în Pe și N plecând în distribuția casei cu 5×16 in primul tablou.
Ce faci dacă dispare nulul de lucru al rețelei tu dai prin împământare retur în rețea nul !!!
@@cristianner6516
Asta e cea mai mica problema. Important e sa tratezi nulul astfel incat sa poti trage din retea toata puterea care ti a aprobat o distribuitorul. Nulul daca s a intrerupt nu dureaza o vesnicie.
@@esatcriesatcri8763 nu i cea mai mică problemă ia gândește te să duci pe implantarea ta vreo 70 case cum crezi ca va fi eu vb de caz practic la alimentare din aerian???
Iti faci probleme degeaba. Impamantarea ta nu are cum sa duca multe case. In cazul in care pica nulul retelei puterea absorbita de fiecare se va duce drastic spre zero neavand unde sa se scurga curentul.
Procedura cu tratarea si separarea nulului e obligatorie si a fost gandita pentru toata reteaua noastra de transport energie, precum si in multe alte tari. Cei care au luat decizia asta au fost ingineri foarte bine pregstiti care au studiat problema. Nu cred ca tu, eu sau altii de pe acest grup avem o asemenea pregatire incat sa regantim reteaua de transport.
@@esatcriesatcri8763 fără falsă modestie am destulă experiență de exploatare și îți spun cu certitudine ca am întâlnit cazul în care pe împănantare se ținea nulul rețelei nu sunt chiar un novice care să învăț meserie de pe you tube .Seara frumoasa nu intru în polemică cu nimeni toți își fac reclamă aici .
La fel vreau să mut contorul în stâlp afară și au zis că ei nu lucrează și nu fac tratarea în BMPT, Ce este de făcut, menționez că am priză locală naturală la casă garantat sub 4 ohmi, fac eu în tablou...!? Mulțumesc mult
Când spun ca nu fac tratarea trebuie sa aibă o justificare. Sa îți dea scris ca ei nu vor sa o facă.
Tratarea și separarea nu..., în plus nu au și nici nu fac inpamantare la stâlpul ext cu BMPT-ul...O să fac eu șanțul și trag un conductor 3×16min ,sau 5×, atunci ce mai e de făcut dacă zic tot ca ei?
Va salut! Stau într-un bloc din 64 fără impamtare. Mam uitat în cofretul de la întrare în bloc vin 3 faze și pen, în tabloul meu sa făcut tratarea de pen (fără a mai fi legata ppl-ul) este ok asa sau a devenit mai periculos? În tablou am un rccb urmat 7 mcb-uri și 3 rcbo. Spor!
Cum as putea sa iau legatura cu dvs sa va intreb si arat ceva ? Multumesc !
Bună ce putem face cu PE care ni-l dă distribuitorul suntem conditionati la TT
Concluzia: Greu de înțeles de unii modul în care funcționează RCCB-urile.
Mare bataie de cap imi da si mie tratarea asta.Eu am problema in felul urmator.Casa noua bransament trifazic,am vazut ca tratarea a fost facuta in BmPt.Pana aici toat bune si frumoase dar problema este ca blocul de masura este pe o parte a unui rau iar casa este pe partea cealalta a apei.Cum Doamne iartama leg eu impamantarea casei la blocul de masura?Am aproximativ 40m pana la bmpt
bine bine.. legea e lege dar de fapt daca in TG ai grija sa nu deconectezi nulul ala pe care l-ai separat tu la tine.. nu e niciun risc, nu? Sa iti dau un exemplu: initial am avut PEN care imi venea direct in TG si am tratat acolo. Mai nou, am trecut la trifazic si evident ca BMPT-ul s-a schimbat si odata cu schimbarea lui, s-a facut cum trebuia si initial dealtfel tratarea penului in BMPT dar coloana pana la casa a ramas aceeasi asa ca vechiul PEN albastru a devenit acum nul - tot albastru (acelasi cablu). Evident.. ca .. dintr-o data m-am trezit ca acum am penul tratat in BMPT si apoi "tratat" in TG si ma vad in imposibilittaea de a avea sistem TNCS acasa pentru ca impamantarea este langa casa si nu e legata la MBPT care este la poarta (la 30m distanta) asa ca am ramas pe aceasta dubla "tratare". Care e soultia? sa scot bani din buzunar pentru a lega impamantarea de la casa la BMPT sau sa fac alta (tot alti bani) ? Evident ca nu-s nebun sa trec la TT ca ar trebui sa pun b6 pe prize.. Nu cred ca sunt singurul in aceasta situatie ci cred ca e o situatie des intalnita. Asa ca aceatsa interzicere a tratatrii de mai multe ori, dupa parerea mea, din considerente de moralitate - financiare ar trebui inlocuita cu niste atentionari de a nu deconecta vreoadata separatia decat din BMPT.. Oricum n-ai cum sa interzici prrin lege unui om sa faca asta pentru ca e ca si cum ai da amenzi oamenilor ca nu parcheaza regulamentar dar in acelasi timp nu le oferi infrastructura sa poata parca legulamentar. Pareri?
Stimate domnule Chelaru,
Am o întrebare teoretică.
Ipotezele sunt
PEN corect, neintrerupt
topologie TN-C-S corect realizată
PE în parametri
diferenţial funcţional
Există un context imaginabil în care PE să protejeze şi diferenţialul nu, cu alte cuvinte aduce PE o protecţie suplimentară faţă de diferenţial ?
Aştept cu interes un astfel de exemplu.
Cu stimă,
Valeriu Dincă
În funcție de sistemul de distribuție PE este considerată măsură principală de protecție sau suplimentară. Întotdeauna trebuie să existe o măsură de protecție principală și una secundară.
@@alarmelectricsistem Va multumesc pentru răspuns. Îl interpretez aşa:
dacă sunt indeplinite condiţiile din întrebare atunci PE-ul nu aduce nicio protecţie suplimentară faţa de diferenţial
având în vedere însă importanţa protecţiei, se impune o redundanţă care să menţină protecţia şi în cazul în care se defectează ceva, de exemplu diferenţialul, chiar dacă nivelul de protecţie e mai scăzut decât în cazul ideal (clasa de defecte acoperite de protecţie e mai mică) şi din acest motiv nu se poate renunţa la PE.
E corecă interpretarea mea ?
Îmi permit şi o a doua întrebare sugerată de filmul "PEN intrerupt? - Curent de defect pe conductorul PE - DEZBATERE"
Există echipamente care să monitorizeze curentul prin PE (un fel de releu de monitorizare de curent dar plasat pe PE) ?
@valeriudinca8952 sunt multe de discutat pe tema asta și dacă cauți pe canalul meu o să tot regăsești aceste informații chiar și situația în care neconectarea PEN ului la priza de pământ să ducă la nefuncționarea protecției diferențiale. Te aștept pe la laborator și te lămuresc și cu exemple demonstrative.
Salut! Am incercat sa fac tratarea PEN lui in primul tablou al casei iar atunci cand leg PEN ul la PE al casei declanseaza imediat diferentialul din blocul de masura deci practic nu am cum sa fac separarea. Ai idee de ce se intampla asta?
Salut. Nu s-a respectat specificația tehnică unificată. O găsești pe internet cu tot cu descrierea blocului de măsură.
Salut, daca operatorul de distribuție imi trece PEN prin contor la iesirea din contor am tot PEN ?
Tot Pen ramane
Poți face tratarea în TG?
Am observat ca la bransamentul trifazat distribuitorul foloseste siguranta tripolara mcb si clema,iar la monofazat foloseste diferential
Eu am trifazat iar în bmpt am diferențial și 1tetrapolara care are atașata și o protecție Tmps.
2. Că mai zicea cineva în comentarii că i s-a refuzat tratarea PEN-ului în BMPT... Normal trebuie făcut cum ați spus și cum scrie la normativ, nu-i discuție. Dar ce facem dacă ne lovim de refuz? Că nu poți lega omul de la OD de blocul de măsurare dacă nu vrea să facă modificarea (asta în cazul în care vine, dar de obicei primești cu flit la sesizare).
Practic, care este problema dacă se face separarea în primul tablou? Da se întrerupe PEN-ul de către bipolară sau tetrapolara din blocul de măsură. Dar nu se va întrerupe separat, ci se va întrerupe cu totul dacă acea tetrapolară sau bipolară deconectează în cazul în care defectul apare în rețeaua beneficiarului. În contor N-ul (sau PEN-ul) trece neîntrerupt, cel puțin așa arată din schițele ce le-am descărcat, fie mono, fie trifazat contorul.
Singura problemă ce o văd eu e că în această modalitate, dacă vecinii nu ai priză locală (și majoritatea nu au) pot folosi priza beneficiarului care având tratarea în primul tablou după branșament tot curentul de defect trece prin acel MCB ce va duce probabil la distrugerea pastilei sau ce-i acolo, practic întreruperea N/PEN-ului, dacă MCB-ul e P+N sau 3P+N, fără a deconecta fazele. Iar la cei cu trifazic probabil se va ajunge la prăjirea unor electrocasnice.
Dar și aici e discutabil deoarece N-ul fiind legat la PE, în rețeaua beneficiarului s-ar putea ori să deconecteze protecția DDR (sper să aibă) ori de fapt să nu-i crească aiurea tensiunea, N-ul deși deconectat de la rețea prin MCB-ul defect tot are referință 0, fiind legat local la pământ. O posibilă rezolvare cred ar fi cu o bipolară sau tetrapolară în blocul de măsură să aibe protecție și pe N, în caz de defect în amomnte se va deconecta cu totul (să ardă casa vecinului :P)
Vă rog să mă ajutați să identific problema în raționamentul de mai sus și să mă corectati dacă greșesc. Deși e o soluție penibilă, posibil să fie totuși mai ok ca și sistemul TT.
Tot ce ați spus e greșit....luați cartea,citiți-o ca a-ți vorbit numai din punct de vedere al imaginației dumneavoastră personale
@@angellino1 sunt destule cazuri în care tratarea PEN-ului nu e făcută în blocul de măsurare. Încercam doar să găsesc ce anume s-ar putea întâmpla în acest caz. Am citit I7-le dacă la cartea aceea faceți referire. Dacă ați putea veni și cu ceva argumente unde raționamentul e greșit...
@@agruiescu nu sunt aici nici sa fac dezbateri,sa tin lectii sau sa ne apucam sa pornim de la baza.pentru argumente ar insemna ca o persoana sa aiba suficiente cunostinte in domeniu ,eventual in plus decat media si sa explice unui alt personaj care ar trtebui sa aiba suficiente cunostinte sa inteleaga....nu e cazul si nici locul....citind doar carti si /sau neaprofundind prin practica de multe ori se ramane doar la nivelul de baza ,eventual intervenind anumite interpretari personale,interpretari care fara o parte practica ,confirmata prin testare si analiza,lucru care in Romania nu se mai face de ani,pot duce la o rastalmacire a lucrurilor.Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da e sa mergeti la un curs al lui Adrian Chelaru care face foarte bine ceea ce face.
Perfect, este interzis. De ce? O explicație teoretică dacă este posibil.
Am tot explicat și in alte video-uri. Cel mai bun exemplu este ca in cazul in care se intrerupe PEN ul întoarcerea de pe N (care este comuna cu Pe ul) va ajunge pe carcasele metalice a receptorilor și este foarte periculos.
În sistem tt la întreruperea pen prin contor îti baga tensiune pe nul@@alarmelectricsistem
Buna ziua, domnule Chelaru,
Vă rog să mă lămuriți și pe mine în următoarea speță:
Am realizat PPL lângă casă, însă între BMPT si PPL este o distanță de aprox. 23 ml.
Întrebarea mea este următoarea: pot duce un conductor (ex. 25 mmp cupru) de la PPL la BMPT în piesa unde se va face separarea PEN-ului, urmând ca L1, L2, L3 si N să treacă prin contorul electric și apoi ieșirea din contor împreună PE-ul să meargă în tabloul electric general al casei (TG)?!?
Răspunsul dumneavoastră prompt m-ar ajuta foarte mult.
Va mulțumesc anticipat pentru răspuns!
Cu stimă și considerație,
PS: am mai întrebat si in trecut... însă fără răspuns.
Dacă nu poți sa duci platbanda pana acolo poți sa mergi cu un cablu (nu conductor deoarece acesta nu poate fi tras in exterior) unifilar, de exemplu NYY-J 1x25mmp.
@@alarmelectricsistem Vă mulțumesc pentru rapiditatea cu care mi-ați răspuns!
Cu stimă și respect,
Dar chiar nu se poate face nimic ca od ul sa faca impamintare ca la regulament?
Pare ca regulamentul asta e asa... ceva optional si doar fraierii il respecta.
Chiar nu inteleg ce se intimpla. De vreo 3 ani sunt in industria asta si problema este neschimbata.
Poate creeaza dl . Chelaru prin asociatie , un demers oficial la anre , demers la care sa subscrie toti electricienii independenti.
Acest OD sunt niște smecherasi legali...ei dpdv al fizicii și legilor electricității nu ar trebui sa lase bmpt la o distanță mai mare de 3m de tabloul general....dar au omis intentionet(cred eu) acest fapt și vad postări de oameni care au zeci de metri distanta între bmp și Tg....hoți și dezinteresați
La ptab usulul întrerupe și pen
Ce este mai periculos la un trifazic sistem tt sau separația în tablou
discutie neinterminabila ? ... clar, e nevoe de trataria penului
👏👏👏👏👏👏👍🙏🙏🙏👏👏👏👍🫡
Cît costă un curs de electrician la tine și cum și unde se desfășoară..?..🙏
Cursurile se fac in cadrul Asociației RoElectric in Bucuresti. Pentru mai multe detalii gasiti informatii pe site-ul nostru www.asociatiaroelectric.ro secțiunea cursuri.Mulțumesc!
@@alarmelectricsistem mulțumesc și mă voi documenta..🙏