Yazılımcılığa nasıl başlanır? Gerçekler & zorluklar!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 3 июн 2022
  • Yazılımcılığa nasıl başlanır... Bana muhtemelen her gün 3 kere sorulan bu soruyu artık bu şekilde cevaplamak en doğrusuydu, maalesef herkese pompalanan bir "herkes yazılımcı olabilir" algısı var. Bu, her insana birer birer baktığında doğru olan ancak istatistiklere baktığında gerçek olmadığını gördüğümüz bir durum.
    Sektörde aktif olarak yazılımcılık yapan insanların sadece %10 ile %15 arasında bir miktarın "yazılım/bilgisayar" dışındaki bölümlerden yada direk diplomasız olduğunu gösteriyor. Bu da demektir ki, diğer mesleklerden yazılımcılığa geçmek isteyenlerin maksimum %15'i bu alana kayabilme fırsatı elde edecek.
    Bu gerçekleri bilip ona göre hareket etmek lazım.
    Twitch: / onurtirpan
    Instagram: / tirpanonur
    ​Linkedin: / onurtirpan
    Twitter: / onurtirpan
    Discord: / discord

Комментарии • 278

  • @queecas
    @queecas Год назад +30

    Videonun kısa özeti: Malsan girme, mal değilsen zaten benim tavsiyeme ihtiyacın yok.
    Videonun özeti: Herhangi bir şeyi başarmak için ne lazımsa yazılımcı olmak için de ondan lazım.
    1-Zeka
    2-Çalışkanlık
    3-Vazgeçmemek
    4-Alana yönelik kabiliyet
    5-Alana karşı sevgi
    Videonun eksikleri: Yazılım sektöründeki her işe çok zeki çalışkan adam lazım değil, herkes iyi-kötü ekmeğini bulur ve yeteneğine göre maaş alır. Adam güvenlik görevlisi, maaşı 10k, yazılıma çalışsa didinse maaşı 15k olacak şekilde IT de belki iş bulur. Sana bana komik gelebilir ama o adamın hayatı boyunca alamayacağı bir zamdır bu. Çok elleme milleti reis, su akar yatağını bulur.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +11

      Cok guzel ekleme yapmissin, harfiyen katiliyorum. O yuzden herkes senin gibi filtresinden gecirerek, elestirerek izlemeli her videoyu.
      Security abiye tavsiyem ise kendi alaninda yon degistirip, cyber security alanina kaymasi. Guvenlikten devam :)

    • @queecas
      @queecas Год назад

      @@OnurTirpan😂 😂

    • @orucemin
      @orucemin Год назад

      Bu yorumu videoyu başlatmadan okuyarak bende eklemiş olayım. Yukarıda yazılı olan bilgileri okuduktan sonra youtube bağımlılığı ve video kapağındaki başlık yüzünden içeriğinin merakı haricinde izliyorsan malsın. Beni buraya düşüren tamamen illet youtube algoritması yoksa kafaya koyan dişini sıkar başarır.

    • @codocrypto8147
      @codocrypto8147 Год назад +1

      @@OnurTirpan abi ben inşaatçı yım bana ne önerirsin 😂

    • @brain_304_
      @brain_304_ Год назад +1

      olabilirsiniz demek, olmuyor demekle aynı değildi bence.. insanin var olan potansiyelini ortaya cıkarmak içinizde muthiş bir güç görüyorsanız olabilirsiniz.

  • @enesaktas3740
    @enesaktas3740 Год назад +28

    Üniversite 4 yıl evet ama bundan yaz tatili ara tatili haftasonlarini vs . Çıkar ki üniversitedeki derslerinin bir sürü saçma sapan seçmeli derslerden oluşuyor . Burda bahsettiğimiz zaman kavramı spesifik olarak tanimlanmalı . 4 yılda boş yapmıs ve bir sürü boş derslerle vakit geçirmiş bir öğrencinin 4 senesi : 8 ayda hergun düzenli verimli odaklanmış bir insanın, günlük 8 saat çalışmasının yanında çöp bile kalabilir .

  • @tugberkcanozen
    @tugberkcanozen 2 года назад +57

    9. dakika ile 9:11'e kadar dinleyebildim. Bu dakikalar arasında bahsettiği her şeyi 6 ayda başardım. Ziraat Mühendisiydim bir bankada günde 8 saat çalışıyordum 1 saat de yol 9 saat. Akşam gelip kod yazıyordum eğitim izliyordum. Ve bunu 6 ay her gün yaptım. Şunu demek istiyorum bu yorumu okuyorsanız ve bu videoyu izlediyseniz arkadaşın söylediklerini kafanıza takmayın. Çalışmaya devam edin.
    Not: 29 yaşındayım

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +20

      Guzel bir orneksiniz, sizi tebrik ediyorum. Zaten bu cabayi gosterebilecek arkadaslar basariyi yakalayacaktir ama kolay olmadigini siz de dogrularsiniz sanirim.
      Benim size sorum su, ise girdinis mi bu alanda, girmediyseniz suan ise girecek seviyede misiniz? Mulakatlarda durum nasil? 6 ayda kod yazabilmek, hobi seviyesine cikmak pek tani ki mumkun. Asil soru ve zor olan, isi yapacak kadar ogrenmek mumkun mu bu kadar kisa surede?
      Eger siz de kabul ederseniz iletisimde kalalim, isterseniz bilgi seviyenizi bi olcelim, eger cidden isi yapabilecek seviyedeyseniz belki buradaki arkadaslara birlikte bi video dekip sizin yol haritanizi anlatiriz.
      Ben 15 yildir bu isi yapan biri olarak teknoloji hafizami silseler, bu isi 6 ayda isten/eve git/gel yaparken bir yandan da calisarak “mesleki yeterlilik zeviyesinde” ogrenebilecegime imkan vermiyorum. Hobi olarak tabi ki olur.

    • @tugberkcanozen
      @tugberkcanozen 2 года назад +1

      @@OnurTirpan Selamlar, 20 Haziran itibariyle bir firmada iOS Developer olarak çalışmaya başladım. Firmaya giriş sürecim de önce case gönderdiler gönderilen case’i yaptım daha sonra İK ve teknik mülakata girdim onları da başarıyla geçtim. Tabi iletişimde kalabiliriz. Bunu 6 ayda başardığımı ispatlayacak bir sürü kanıtım da var 🖐🏻daha önce bu alanda iş tecrübem olmadığını ziraat mühendisi olduğumu ve son iş tecrübemin bankacılık olduğunu belirteyim. İsterseniz sizinle live coding + case veya teknik mülakat bile yapabilirim :) bunların hiç biri sorun değil. Ben bunların yapılabilir şeyler olduğunu kendime ispatladım, başkalarına ispatlamaktan da çekinmem :) RUclips kanalıma girerseniz zaten görürsünüz. Ayrıca Türkiye’nin en büyük ikinci Swift topluluğunun da kurucusuyum kanal kuruluş tarihine bakarak tarihlerde eksik bilgi vermediğimi de teyit edebilirsin. Kanal : t.me/swiftakademi iyi çalışmalar dilerim 🖐🏻

    • @mucahittalha
      @mucahittalha 2 года назад

      Merhabalar öncelikle tebrik ederim size gittiğiniz kursu ve aklımda kalan bazı soruları sorabilir miyim bende sizin gibi düşünüyorum da

    • @daydream1468
      @daydream1468 Год назад

      ben de çok merak ettim şu anki durumunuzu alaylı sayılırım ben de ve bazen zorluyor açıkçası süreç. 6 ayda ne gibi bir konuma geldiniz, hangi alanda çalışıyorsunuz , hangi dilleri öğrendiniz ve daha iyisi yapılabilir miydi

    • @tugberkcanozen
      @tugberkcanozen Год назад +2

      @@daydream1468 Merhaba, iOS Developer'ım Swift öğrendim. 1 yıldır sektörde çalışıyorum uzaktan çalışıyorum şirketimden, çalışma şartlarımdan çok memnunum. Şimdi bu layofflardan dolayı işe alımlar biraz azaldı ancak kendinizi geliştirmeye devam ederseniz 6 ayda olmaz da 1 yılda olur tamamen size bağlı.

  • @samirali7195
    @samirali7195 Год назад +5

    Zihninize,hırsınıza güveniyorsanız,gündə ayıracak 6 saatiniz varsa ve illahda bu uşi Allahına kadar öğreneceğim demiyorsanız,ek gelir için evde rahatca yapacağım iş olsun diyorsanız bu işi yapabilirsiniz. Ben bir tarih öğretmeniyim ve oğretmen olarak günde 6 saat haftada 4 gün çalışıyorum. Front end developper olarakda birden fazla firmaylada çalışıyorum. Developper olarak öğretmen maaşından 2 kat daha fazla kazanc sağlaya biliyorum bu işle. Yok ben bu işi hayatıma yansıtacağım,geleceğimi bununla kuracağım diyorsanız bilgisayara biraz daha alt seviyyelerden başlamanız lazım. Eğitimli olmanız lazım ve yazılıma en azı 2 yıl ayırıb en azı 50 proje bitirmeniz lazım.
    Not: 38 yaşında başladım yazılıma😉

    • @arslan9477
      @arslan9477 Год назад +1

      Uzun zaman sonra ilk yorumum helal olsun

    • @mt-nv8hv
      @mt-nv8hv Год назад

      Size nereden ulaşabilirim?

    • @07etoo56
      @07etoo56 Год назад

      Allahına kadar ne lan azerii düzgün cümle kur.

    • @_rebellious_666
      @_rebellious_666 Год назад

      Ayqa

  • @meteh0n
    @meteh0n 2 года назад

    özlemiştik onur başkan baya yararlı video, miami de iyi eğlencelerr

  • @Shine-vj3dn
    @Shine-vj3dn 5 месяцев назад +1

    Abi çok teşşekur ederim. Çok samimisin konulari anlatmakta gerçekçi👌😏 Respect 👏 Boyle samimi gercegi anlatan birine internetde rastlamak sevindirici 🙂

  • @selimbulgan2541
    @selimbulgan2541 2 года назад +12

    Alaylı bir şekilde yazılım öğrenmeye çalışan biri olarak dedikleriniz beni daha da körükleyip ne kadar çok çalışmam gerektiğini yeniden hatırlattı. Umarım başarılı bir şekilde bu süreci atlatırım. çok sağolun.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Simdiden basarilar diliyorum, emeginin karsiligini aldigin gunleri de gorelim umarim :)

    • @MamiWH
      @MamiWH 8 месяцев назад

      Basardin mi

  • @fatihcetin1862
    @fatihcetin1862 2 года назад +1

    Özlemiştik onur abi iyi oldu bu .

  • @alpesta
    @alpesta Год назад

    Teşekkürler, söylediklerin gerçekten değerli.

  • @hakanharbelioglu1730
    @hakanharbelioglu1730 2 года назад

    Onur verdiğin bilgiler için teşekkür ederim gerçekçi bir yol göstermeye kesinlikle ihtiyaç var. Müsait olduğunda benim durumumla ilgili yorumunu çok merak ediyorum. Ben de Lise yıllarımdan beri yazılım geliştiriyorum hatta üniversitede bir bot yazılımını 10 kişiye satıp iyi bir gelir elde ettim. Fakat iibf mezunu olmam sebebiyle kendimi hiç bu sektörde bir profesyonel olarak hayal edemedim. Şu an 29 yaşındayım ve halen yazılımı çok seviyorum. Kotlin'de eticaret uygulaması geliştirecek kadar bilgim var. Tabi alaylı olduğum için mühendislik mezunları benden daha clean yazıyorlardır . Bildiğimi sandığım fakat bilmediğim şeyler vardır. Ya da yaşım da geçti geciktim gibi bazı korkularım var. Bir yandan profesyonellerin githubını kontrol ediyorum çok da bir fark göremiyorum. Sence bu korkularım yersiz mi 29 yaşından sonra iibf mezunu olarak bu sektöre geçiş için çabalamaya devam etmeli miyim? Son olarak sence junior kişinin bilgi düzeyi ne olmalı midlevel ne olmalı gibi bir ayrımı anlatabilecek bir video çekersen ya da düzeyini nasıl tespit edebilirsin gibi bir video çekersen çok memnun olurum şimdiden bu uzuuuun yorumu okuyacak vaktini ayırdığın için çok teşekkürler :)

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Bence benim gordugum diger adaylara gore senin sektore gecisin daha mumkun, ama tabi bu mumkunluk sansa, o anki sartlara, senin karakterine gore cok degiskenlik gosterir

    • @hakanharbelioglu1730
      @hakanharbelioglu1730 2 года назад

      @@OnurTirpan Tam olarak ne demek istediğini çok iyi anladım. Değerlendirmen için çok teşekkürler. Umarım en yakın zamanda 100 binlere ulaşır kanalın. Kanalın bunu hakediyor. İzle izle bitiremedim içerikleri çoğu da çok faydalı :)

  • @konuralppolat5846
    @konuralppolat5846 2 года назад +6

    Arkadaşlar, Onur Abinin video başında bahsettiği yazılım sektörüne alakasız alanlardan gelen %15'lik kısım ile ilgili biraz araştırma yapayım dedim. Google Scholar'da birkaç makale okudum. Genellikle her araştırmada birbirine yakın %10 %15 arası bir oran var. Bunlar tamamen yazılımdan farklı bir alandan gelmiş örneğin işletme gibi. Fakat bu da kalan %90 %85 yazılım veya bilgisayar mühendisliği okumuş demek değil; bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği, elektrik elektronik ve matematik bölümlerini "yazılımla alakalı" bölümler içerisine almışlar ve yazılımla birlikte değerlendirmişler. Onur Abi ve birçok yazılım mühendisi de aynı şekilde düşünüyor zaten.

  • @Realitesi
    @Realitesi 10 месяцев назад

    Kuzzat Altay var taksiciyi bile yazılımcı yaptık kendimde sıradan biriydim şimdi yazılım şirketim var diyo bence bunların üzerine çok dürüstseniz gitmelisiniz dürüst bir bilirkişi olarak insanlara faydalı oluyorsun başarıların devamını dilerim 37yaşındayım eletrik sektöründen yazılım sektörüne geçmeyi düşünüyordum şuan algılarım değişti teşekkürler yazılımcı olmak için verilen zaman herşeyden değerli

  • @oguzhancelik9632
    @oguzhancelik9632 2 года назад +7

    Hocam ben de yakın zamanda meslek değiştirip bu alanda çalışmaya başlayanlardanım ABD de. Daha önce finansal analisttim ve mesleğim gereği zaten programlama yapmasam bile yazılım ile ilgili temel mantaliteye hakimdim. Bikac da senin dediğin gibi hobim de olduğu için Türkiye de iken spesifik algoritmalar programlamaya giriş Python gibi dersler aldım. Bunlar dışında da vba ile ilk kodlama projemi yaptım finans sektöründe çalışırken. Halihazırda veritabanlarını ve Excel dolayısı ile tablo ve veri analizi mantığını bildiğim için de sql öğrenmem zor olmadı. Velhasıl çok kısa sürede ek bir kaç aracı da öğrenip bu sektöre girdim ki zaten istiyordum Türkiye de iken de. Okulunu okumasa da günlük düzenli emek harcayan ortalama zekaya sahip bir çok insanın yapabileceği bir iş. Öyle at ile deve değil. Evet çok daha derinlemesine bilgi sahibi olamaz kimse 6-7 ayda veyahut 1 yılda ama sektörde iş bulabilecek ve bu işi de layığı ile yapabilecek seviyeye gelir azmederse. Kolay olmadığını kabul etmekle birlikte hiç alakasız dil bölümü mezunu olup 9 ay civarı emek harcama ile bu işe giren azeri bir bayan arkadaşım vardı ki kendisi hem yaş itibari ile de hem de çocukları olması itibariyle aslında öğrenme sürecini zor geçirdi diyebilirim. Bir noktadan sonra azim asıl mesele.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Dediklerin cok degerli ve katiliyorum, bazen tek acidan anlattigim icin agresif geliyor ama olaylarin her zaman iki yonu var.
      Benim 10 yili geçik gecmisin oldugu icin, bugun baslasam herseyi ogrenmem yine 7-8 yil surecevi icin en az… 6 ayda ogrenme konusmakari kanimin cekilmesine sebep oluyor :)
      Basarabileer, yola cikaara nasil yapildigini anlatmali, sektorde cok uzun duran insanlara bazen cok zor geliyor o senaryo.

    • @oguzhancelik9632
      @oguzhancelik9632 Год назад +1

      @@OnurTirpan Burada daha çok katılıyorum. Bir kere zaten hiçbir zaman hiçbir meslek 6-7 ayda öğrenilip meslek sahibiyim şeklinde ifade edilemez. Bir de ABD özelinde ki Türkiye'de başladığını biliyorum, sahte resumelerle iş bulma olayı da var bu alanda. Özellikle bu tarz durumlar olunca sizin gibi çekirdekten gelenler için daha sinir bozucu olduğunu anlayabiliyorum. Öte yandan söylem noktasında bu kursların sahiplerinin aşırı rahat anlatımları da iyice rahatsız edebiliyor ki bu konuda ben de hayal satma diyorum. Asıl mesele meslek sahibi olmak değil de iş bulup bir işi yapabilme kabiliyeti ise evet 6-7 ayda öğrenir bir insan kendi bölümünden örnek vereyim çok yoğun çalışarak hiç bu alandan gelmeyen insanların finansal bağımsız denetim yaptığını(muhasebe ya da finans bağlamımdaki bilgiler yok denecek kadar az, Türkiye nin en nin kurumlarını denetliyorlar) ve bunu da zamanla öğrendiklerini gördüm. Bilgisayar bilgisi word ya da power point kullanmaktan öteye geçmeyen yeni mezunların 5-6 ay sonra klavye ye bakmadan kısa yollarla Excel de veri analizi yaptığına şahit oldum ki sayısı oldukca çok. Genelde asıl mesele meslek sahibi olmaktan ziyade kariyere başlangıç ve işi yapabilme/bitirebilme kabiliyetini kazanma. Hele ki yazılım geliştirme alanında araçların ve dillerin de çok geliştiğini düşünürsek bunu yapmak zaten 6-7 aydan fazla sürmez iyi emek harcayan birisi için maksimum 1 yıl. Ben biraz bu konuda ne kurs sahipleri kadar rahat ne de sizin kadar keskin olma taraftarıyım. Sonuçta mesele dedication meselesine dönüyor bu işde de kariyer yapmak isteyen de hayatının gelecek 3-5 senesini hakkıyla sürekli kendini geliştirecek şekilde harcaması gerektiğinin farkında olması lazım.

  • @muratyagc8441
    @muratyagc8441 8 месяцев назад +1

    Kral çok iyi bir video gerçekçi olmuş ağzına sağlık 🎉

  • @Miracle-uc6es
    @Miracle-uc6es Год назад +4

    Yazılımcılık biraz küçümsendiği için oluyor bu bana kalırsa, 40'Imdan sonra şarkıcı olabilir miyim, doktor olabilir miyim, makine mühendisi olabilir miyim diyen birisine denk gelmek daha zor.
    Evet 40 yaşında yazılımcı olabilirsin ama İngilizcem yok, Matematiğim yok, akşamları lol oynanacak kadar bilgisayar biliyorum. Gündüzleri A şirketinde muhasebe yapıyorum, evliyim ve geçindirmem gereken bir ailem var. Akşamları çalışarak yapabilir miyim diyorsan, hayır abi.
    Türkçe bilmeyen birisiyle bir barda oturup günlük konular hakkında sohbet edebilecek seviyede bir gün geçirebilecek kadar İngilizcen olsa, mühendislik ya da matematik bölümünü 10 yılda da olsa bitirecek kadar bir matematik temeliniz olsa, çocukken bilgisayar kasasının içini açıp bakan o meraklı çocuk bile olsanız, işiniz gücünüz olmasa ve tam zamanlı buna odaklansanız bile, minimum 6 ay bir yerde Junior olarak işe girmeniz.
    Bunu da en rahat şöyle anlarsınız. Açın herhangi bir tutorial videosunu. İlk video 100 izleniyorsa, ikincisi 40 izleniyor, üçüncüsü 20, sonra 15. Eğitimin sonunda izlenmeler ilk videoya oranla %5'lere düşüyor. O eğitimleri alıp alıp yarıda bırakan adamsan, olamazsın hacı. Olması için zorlamanız gerekiyorsa olamazsınız. O RUclips'da severek takip ettiğin kanallar var ya hacı, maç yorumları, talk showlar vs, onları izlemeye ayırdığın zamanı ve aldığın zevki, yazılım videolarına ayırmak içinden gelmiyorsa, olamazsın.

  • @yetkintozlu
    @yetkintozlu 2 года назад +3

    Güzel video, teşekkür ederim. Bu memlekette herkes bir çıkış arıyor. Herkes haklı kendince.

  • @caglarcirci411
    @caglarcirci411 2 года назад +1

    Abi video için çok teşekkür ederim. Ufak bir sorum olacaktı 4 yıllık mühendislik yerine yine bilgisayar ile alakalı olan bilgisayar programcılığı bölümü de kalan o %85 - %90 lık dilime mi giriyor ? Bu sene üniversiteye gideceğim ve 2 yıllık olarak bilgisayar programcılığı okuyabiliyorum sadece.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Alakasiz meslekler o kucuk azinlik, genelde yonetim bilisim, matematik, elektronik vs mezunlari da “egitimli” kategoride 80-90 olarak. Kalan %10 su urunleri, avukat vs gibi alakasiz alanlardan yada diplomasiz direk

  • @konuralppolat5846
    @konuralppolat5846 2 года назад

    Onur abi süper video her zamanki gibi.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Bana yazdigin yorumu buraya da yaz da insanlar gorsun 🥳

    • @konuralppolat5846
      @konuralppolat5846 2 года назад

      @@OnurTirpan yazdımm 🥳

  • @halepulyt653
    @halepulyt653 Год назад +1

    abi merhaba bi soru sormak istiyorum lütfen cevap ver ben şuan 17 yaşındayım ve 2 veya 3 senedir kodlamaya merakımdan dolayı kod yazıyorum front end alanında ve hayla kendimi geliştirmeye devam ediyorum lise sonunda okulu bırakmayı düşünüyorum ve alaylı şekilde devam edip yurt dışına çıkmak istiyorum babam kanada vatandaşı olduğu için çıkabiliyorum ve bende artık orada yaşayacağım ne yapmamı önerirsin bi yanlışım varsa önerilerini duymak isterim, ve evden şuanda uzaktan şirketlerde çalışmak yada özel işler almak istiyorum bu konudada bi yol gösterirsen veya yardımcı olursan çok sevinirim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Her yerden neden soruyosun mubarek birine cevap verirdik 🤣

  • @resolverman3519
    @resolverman3519 Год назад

    Selamlar Onur hocam. Ben MIS bölümünden mezun olalı 1 yıl oldu. İş başvurularıma dönüşler alamadım. Bende bu süre içerisinde kendimi geliştirmeye devam ettim, projeler geliştirdim ve iş başvurularıma dönüşler almaya başladım. Fakat şimdi de askerlik problemim var. Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bir işe yerleşirsem askerliği bedelli yaparim ve bu problem olmaz. Yerlesemezsem mecburen gitmek zorundayım. Normal şekilde gidip gelirsem askere, mezuniyetimin üzerinden 2 yıl geçmiş olacak. 2 yıldan sonra sizce iş bulma ihtimalim ne olur? Sektörden umudumu kesmeli miyim? Size bir danışmak istedim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Umudu kesmeye gerek yok, surec uzayabilir ama er yada gec bence istedigin sekle girer. Askerlik sorun maalesef ulkede. Benim de bir ara halletmem gerek dovizli/bedelli artik adi neyse.

  • @fatih5527
    @fatih5527 Год назад

    Onur sana bir soru soracağım. C ve C++ dilleri ile neler yapılabilir? Araştırdığım kadarıyla gömülü sistemlerde kullanılıyormuş. İşletim sistemine müdahale etmek, kerneli düzenlemek, linux sistemleri öğrenmek için neler yapılabilir? Front end ve back end’i çok sevmiyorum

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Bu bahsettigin konular hic vakit harcamadigim alanlar. Bir bilene sormak daha iyi olur, ben yanlis yonlendirmeyeyim.

  • @edgeindff8257
    @edgeindff8257 Год назад

    Dgs ile itu odtu,bogazici gibi yerlerde bilgisayar muhendisligi okumak isitoyeum robotik yapilara ve yazılıma merakım var . Fakat fizik ve mat bilgim yks ile gelenlere göre baya alt seviyede . Bu okulları kazanırsam çok zorlanirmiyim 1 seneicinde fizik ve mat 2 konuları halledirlimi bu açığı nasıl kapatabilirim . Ayrıca 26 yaşlarda muhendislige başlayıp 30 lu yaşlarda mezun olmakta korkutmuyor değil. Mühendislikte yas faktörü çok önemli mi yurt içi veya yurt dışında?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Yurt disinda yas sormak bile yasaktir cogu ulkede, ama turkiye’yi bilemiyorum tabi 🥲

  • @mehmet_main
    @mehmet_main 11 месяцев назад

    çok doğru söylüyorsun abim herkesin yapamayacağını biliyordum zaten niyeyse bir motivasyon videosu gibi oldu benim için çünkü öyle herkes çabalamadan bir yerlere gelemez bizim milletimiz de armut piş ağzıma düş kafasında olduğu için gereğini yapanlar zaten her meslekte önü parlak olur umut verenler konusunda da çok haklısın ne yazık ki umut fakirin ekmeğidir diye bir söz var buraya tam oturuyor .

  • @enginyldz7679
    @enginyldz7679 6 месяцев назад

    Udemy'de Engin Demiroğ'un 100+ saatte sektörde aranan yazılımcı olmak adlı kursunda pyhtonu bitirmek üzereyim. Hocam kursu eğer biliyorsanız bu kursu tamamladıktan sonra üzerine neler eklemeliyim bilmiyorsanızda vaktin olunca bir göz atıp "bu kursu bitirdiğinde şu ölçekte yararlı olacaktır", gibisinden görüşünü paylaşabilir misin?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  6 месяцев назад

      Kurs tek basina hic bir anlam ifade etmiyor, ogrendiklerinizle projeler gelistirin derim ben.

  • @bgt4675
    @bgt4675 2 года назад

    Abi projende güvenlik kısmını nasıl hallediyordun?
    Mesela web sayfası kısmında güvenliği nasıl hallediyordun merak ettim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Endustri standartlarini takip edince guvenli oluyor zaten gidip sen bi hata yapmazsan. Duzgun autorization ve authentication, guncel api teknolojileri, bilinen design patternlari ve frontend-backend validationlari dikkatli ve bol kullaninca cogu ayak onleniyor, daha ddrrijlemesine givenlik devops’un isi biraz, sunucu guvenligi vs; orada da bulut kullandiginda genelde cok ust seviyede oluyor guvenlik

  • @gokhanmg3875
    @gokhanmg3875 Год назад

    Kanka boğaziçi bilgisayar mühendisliği bitirip yazilim şirketlerinde calismak farklu bransta olup bu alana kaymak arasinda bizim dezavantajmiz ne olur ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Bogazici bilgisayar muhendisligi ile farkli bir branstan oraya kaynak arasindaki farki tartismaya benim kalbim dayanmaz 🤣 bogazicili olmanin sana katip seni getirecrgi konum ve acacagi kapilar cok daha ust seviyede olur. Sayarak bitiremeyiz muhtemelen

  • @ferhadabdullayev7585
    @ferhadabdullayev7585 2 года назад

    Abi super video olmuş 👍👍 eline sağlık.ben 32 yaşındayım.yazlimci olmak istiyorum.ama yazılımla.ilgili bilgim sifir.green card kazandim.kismet olursa ora gelivem.ne tavsiye edersin?ne kadar zamanımı alır bu yazilimcilik.baslamak doğrumu bu yaşta.tesekkur ederim 👍

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Benden bi yas buyuksun, haliyle zaman emek ve motivasyon gerekiyor meslege gecmek icin. Gereken emegi verebileceksen olabilmesi mumkun, ama her ihtimale karsi yedek planlar yapmakta da fayda var

  • @kerembozmaz3596
    @kerembozmaz3596 2 года назад +9

    hayallerim yıkılmadı tam tersine bu yoldaki zorluklara kendimi hazırladım onur abi senin gibi realist insanlar iyi ki var seviliyorsun❣

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +3

      aradigimiz enerji bu efenim :)

  • @felixfoxarslan
    @felixfoxarslan Год назад

    bende yazilim ogrenmek istiyorum ama nereden baslayabilirim bi turlu anlayamiyorum.

  • @berksartas1862
    @berksartas1862 2 года назад

    İstatistik bölümünde okumaktayım alanımın veri bilimiyle ilgili olduğunu biliyorum sizce veri bilimi alanında bilgisayarcı mı olmak iyi istatistikçimi

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Ben bilgisayar seviyorum, karar senin ama :)

  • @mertkeskinklc2503
    @mertkeskinklc2503 2 года назад

    Hocam ben üniversiteye yeni gircem maalesef mühendislik kazanamadım mezuna kalmak da istemiyorum artık. Universitede 4 yıl boyunca düzenli olarak yazılımla uğraşsam mezun olduğum da yazılımla ilgili işlere girebilir miyim ( bölümüme öylesine gidicem ana amacım yazilim hocam ) bide diploma eksikliği çok büyük sorun olur mu ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Mert ne desem yalan olacak ama diploma eksikligi mutlaka sorun olur az da olsa cok da olsa, bi ise girmek istersin bolumun alakasiz diye alinmama ihtimalin olur isi yapacak seviyede bile olsan, bi baska firma da diplomani bile sormadan ise alabilir, o yuzden bilmek zor.

    • @AhmetSahin-xr7it
      @AhmetSahin-xr7it 2 года назад

      Analitik zeka önemli de sıralaman kaç gelecek ki ? Bence bir matematik bölümü okusan iyi olabilir gibime geliyor. Çok kasmayan bir üniversite de matematik iyi olabilir kafasındayım yine iyi bir şekilde araştır. Bak Kocaeli ve İstanbul da Bakanlığın açtığı okul gibi bir şey var 42 Kocaeli ve 42 İstanbul ben başvurmuştum ama yaşım o zaman 17 olduğundan girememiştim buraya da bir bak istersen. Yazılım ile alakalı bir yer tabi ki.

  • @hakanali2236
    @hakanali2236 Год назад +2

    Bir sorum var abi
    3 ay önce javaya başladım
    Yapısal programlamayı kavradığıma inanıyorum
    OOP de inheritance,polymorphism,interface,private encapsulation, hata yönetimi class erişimleri gibi bir çok kavramı kafamda tam oturttuğuma ve junior derecesinde
    programlama yapabileceğime inanıyorum...
    Selenium kütüphanesini ekledim editörüme
    ufak tefek web sayfalarını inspect edip
    locator bulmayı öğreniyorum ve RUN ediyorum..
    bunun dışında Yazılım şirketleri
    nasıl çalışır ekip olarak nasıl çalışılır kod alış verişi nasıl sağlanır JİRA Git-hub gib versiyon kontrol sistemlerini zaten öğrendim
    Scrum master ne iş yapar,Business analys ne iş yapar gibi
    Bugün tam 3 ay oldu
    anlayıcağınız kendi müfredatımı kendim çıkardım ve üzerinde çalışıyorum...
    sırada testNG-Cucumber MySql gibi işler var
    bir şeyi anlamadan kafamda netleştirmeden devam etmiyorum
    sizce nasıl gidiyorum?
    Bir umut varmıdır ??

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Bahsettigin seyler guzel, katettigin asama da gayet iyi. Bu bilgileri orta olcekli bi proje yaparak kullananiliyorsan ve barolan open source java projelerinde duzenleme yapmana ve onlari da gelistirmene yetiyorsa yada yettiginde, bence basarinin en onemli kriterini saglamis olursun

    • @buruk178
      @buruk178 Год назад

      Selam dostum nasıl gidiyor

  • @burakalay
    @burakalay 2 года назад +3

    “Yav ben çok tecrübeliyim, en tecrübesiz anımda 200 tane projem vardı, bu iş öyle dışardan göründüğü gibi değil. Siz kimsiniz de yazılımcılığa özeniyorsunuz, zaten isteseniz de çalışıp yapamazsınız, çok zaman harcamanız lazım. Gelin bu sevdadan vazgeçin” temalı bir video. Eleman da Türkiye’nin özeti. Birisi bir işe kalkıştığı zaman hemen 1000 tane olumsuzluk sayıp hevesini kırmaya çalışanlardan. Siz bu arkadaşı dinlemeyin, bootcamp’den mezun olarak da 6 ayda junior da olursunuz, iş de bulursunuz. Yeter ki kendinizi verin ve bootcamp dışında veya kurs videoları dışında hayatınıza kod yazmayı adapte edin.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Yanlis anlamissin, maksat isi gulluk gulistanlik sananlara gercekleri ogretmek. Bana gelip, 1 yildir, 2 yildir ugrasiyorum hala kod yazamiyorum diyen insanlar var, herkes bahsettigin ornekteki gibi degil.
      Herkes kod yazabilir isterse hobi olarak ancak herkes bu meslege ve sektore giremez, aksini aoyleyen yalalancidir ya bu sektorun gercekliginden cok uzaktadir. 6 ayda meslege baslayabilen insanlar da var, ancak cok az bi kitle. Benim surekli muhattap oldugum onlarca insana bakarak gozlemim bu.
      Cok zaman harcamak lazim, 1-2 sene kafayi gommeye gucu/sabri yetmeyecek insanlar bosina zaman harcamamali. Gayet iyi niyetli bir video ancak beni tanimadigin icin cok dogal, sevgiler.

    • @burakalay
      @burakalay 2 года назад +1

      @@OnurTirpan hangi iş güllük gülistanlık dostum? Bugün en basit işler bile özen, adaptasyon gerektiriyor. Roket bilimi değil sonuçta dünyayı kurtarmıyorsun, yabancı dil öğrenmek gibi. tabii ki de düzenli çalışma, özveri ve azim gerektirecek. Sen belki bunu kötü bir niyetle yapmıyorsun ama dışardan inanılmaz tilt edici görünüyor bu tavırların.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      RUclipsda gormussundur, yuzlerce “3 ayda yazilimci olun 150k kazanin” konulu video var, insanlarin hem hayalleriyle oynuyor hem de kandiriyorlar; ustunr bootcamp adi altinda dolandiran da var.
      Benim videoda gordugun aciklamalarim o yuzden zit. Ayrica istatistik olarak bu bootcamplere katilanlarin en fazla %15’i meslege giris yapabilmis mesela.
      Soylediklerimin itici gelmesi, tarzimi begenmemen, gercekleri ve istatistikleri degistirmiyor. O %15’e girmek icin o cabayi gosteremeyecekler bosuna vakit kaybi yasamasin. Hobi olarak herkes ogrensin, gerekirse ilkokulda da ogretsinler; sagda solda “hepiniz yazilimci olun” gazina gelenleri zor gunler bekliyor olabilir. Sektorde 10+ yil tecrubesi olan cogu insanin ongorusu meslekte zor gunlerin yasanacagi. Insan kaynaklarinda calisanlar da keza oyle dusunuyor cevremde.
      Aksi bi bilgin, istatistigin varsa curutebilirsin; ama yoksa tarzim/itici olup olmamam burada ana konumuz degil. Eglence videosu cekmiyoruz en nihayetinde.

    • @emretenik8825
      @emretenik8825 2 года назад

      @@OnurTirpan Hocam bugün gidip bilgeadam akademi ile iyi bir fiyata kurs için görüştüm. Ama yaşım gereği sizin dedikleriniz bana geri adım attırdı biraz. Çünkü bu işin sonunda iş değiştiremezsem eğer baya bir baskı altına girecem gibi...

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Mali yukun altina girmeden kendin biraz kurcala, ilgini cekiyor mu, isinabiliyo musun onu bir degerlendir. Eger sevebiliyorsan bence riski almaya deger ama keyif alamiyorsan cok daha dikkatli dusunmeni oneririm

  • @aley3416
    @aley3416 Год назад

    Gerçekten o kadar haklısın ki.. RUclips yazılım konusunda umut tacirleriyle dolu.
    Ben hemşirelik okuyorum. Okumayı düşünmüyorum. Yks puanımla yazılıma geçiş yapabilirim ama okkkkkadar çok düşünüyorum ki. Geçsem mi? Yapabilir miyim? İlgim yok gibi ama işin içine girince bir alana yönelir miyim?
    Ya da ilgim var mı onu da anlayamıyorum

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      En azindan dogru sorulari soruyorsun suan ve er yada gec cevaplarini bulacak ve gereken sekilde sonraki adimlari atabileceksin. Basarilar 🕺

    • @aley3416
      @aley3416 Год назад

      @@OnurTirpan teşekkürler

  • @hgokmendev
    @hgokmendev Год назад +1

    Çocukken hayvan gibi oyun oynardım bu yüzden oyun dünyasını severdim. 7. sınıfa(2014) geldiğimde gelecekte yapmak istediğim meslek üzerine düşünmeye başladım ve araştırdım. Bilgisayar mühendisliği diye bir şey varmış. He dedim tamam ben bunu olcam. (-E hüseyin başlasana işte o zamanlardan tut ucundan demi madem istion :D)
    Oyun oynamaya devam ettim. Lise zamanı oyun geliştirme diye bir şey olduğunu öğrendim biraz Unity bakayım dedim fakat oynamak daha zevkli geliyordu. Ne yaptım? Tabii ki "daha sonraya" erteledim. Üniversite zamanı bakarım dedim, geldi çattı bilg. prog. bölümüne gitim (çalışmassan olacağı bu). Tahmin ettiğim gibi bir yer olmadığı için üniversiteyi bıraktım, kendim daha iyi çalışırım diye düşündüm. Memlekete döndüm biraz front end videoları biraz back end videoları derken sabit bir yerde gitmek gerektiğini anladım (anca mı, aferin). Oyun geliştirme alanında olmak benim için uzun vade de daha doğru olacaktır diye düşündüm.
    Sadede gelirsem: Google oyun ve uygulama akademisinden kabul aldığım için oradaki derslere ağırlık vererek kendimi Unity C# alanında geliştirmeye çalışıyorum, hatta biraz sonra BTK'dan GitHub eğitimine bakacağım.
    Olur da bunu okuyan olursa fark ettin mi 2014'ten falan bahsederken yıl oldu 2023 oldugum nokta sanki aynı nokta. Çok iğrenç bir şey bence de. Ama gerçek bu işte. Bu benim gerçeğim.
    Anlatmadığım özel çok detay var ama onları olurda iyi sayılabilecek bir yerlere gelirsem(?) o zaman anlatabilirim, bi' youtube kanalıma falan göz at birkaç yıl sonra falan okuduysan bu yorumu. (:

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Ben de cok oyun oynadim, hatta bi kac cesit oyun da yaptim. Fena baslangic degil :)

  • @ProGamerTRHD
    @ProGamerTRHD Год назад +1

    benim lisede power pointten çok basit bir slayt yapmayı bile beceremeyenler bilgisayar mühendisliği okuyor şuan duygulırım seninle aynı öğrenmeyi öğrenmeyi geçtim komple sıfır ve ilgisiz şekilde tek tercih etme sebepleri oo iyi para var okuyalım bunlar büyük hüsrana uğrayacak

  • @cahitbayr2089
    @cahitbayr2089 Год назад

    Onur bey samimiyetiniz bana geçti. Yazılım şirketlerinde avukat aranırken hangi kriterlere bakılıyor?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Hic fikrim yok, bilisim sektorundeki tecrubesine bakilir saniyorum

    • @cahitbayr2089
      @cahitbayr2089 Год назад

      @@OnurTirpan Teşekkür ederim

  • @daghan515151
    @daghan515151 2 года назад +2

    İlk defa olumsuz bir videonu gördüm onur. Tabi ki söylediklerinin birçoğu bence de değinilmesi gereken şeyler. Fakat eski bir videona yazmıştım ve aslında yorumum dinleyiciler tarafından tepki çekmişti kabul görmemişti. Ama ben hala aynı görüşteyim. Yazılımcılık belirli bir dille başlanabilir ama Bilgisayar mühendisi olmak, ya da yurt dışındaki adıyla bilgisayar bilimcisi olmak için işin teorik kısmına da hakim olmak gerekir. Sıfırdan CS konularını bitirmen gerekir. Sırf bu bence 6 Ay ile 1 sene arası sürer. Zaten TRdeki birçok iyi üniversite böyle başlıyor işe. Sonra bir ya da birkaç dilde uzmanlaşabilirsin. Direkt olarak high level bir dille işe başlarsan bir çok uygulamayı geliştirirsin ama profesyonel düzeyde olmaz, sayısız bug barındırabilir, bu benim şahsi görüşürüm. CPU-ram-mass storage çalışma yapısını, binary system'i, pozitif ve negatif sayıların nasıl depolandığını, text-audio-image nasıl depolanabildiğini, floating point hatalarını, mass storagedeki verilerin geri alınırken bilgisayarın yanlış okumalara karşı hangi teknolojileri kullandığını yani parity bit- checksum-CRC, tabi ki olmazsa olmaz veri yapıları, algoritmalar, networking konuları, işletim sistemleri, aklıma gelmeyen tonla teorik ders... IP4 adresinin 32 bit olduğunu bilmemen başlarda önemsiz gibi duruyor ama inan bazen ayrıntıları bilmezsen bir yerde takılıp kalıyor ilerleyemiyorsun. Anlattıklarım kimsenin hoşuna gitmiyor biliyorum, kimse 1000 sayfa teorik kitabı okumak istemiyor çünkü direkt new project diyerek kod yazmaya başlamak istiyor. Kim ne derse desin seçkin üniversilerin ilk dersleri hep "introduction to computer engineering concepts " benzeri tüm 4 yılın neredeyse özeti olan dersler olmuştur. Temel sağlam olsun gerisi gelir diyorum. Çalışan emek verenlere başarılar diliyorum.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +4

      Olumsuz bir video dememeyi tercih ederim, uyari mahiyetinde olsun istedim. Uzuluyorum hayal satilan ve gunun sonunda unutlarivhayalleri kirilan insanlari gorunce.
      Soylediklerine katiliyorum kismen, bu kadar hardcore derinlemesine ogrenmek cok ciddi fark yaratir ama buyuk bir zaman yatirimi.
      Yanan ormands oynanan tavsan yarisi gibi suan sektor, birileri sans eseri dogru rotaya gidiyor, birileri de “5000 dolara rota bulmayi ogretiyoruz” diye insnalarin parasini caliyor… o ara orman yandi, yaris bitti gitti…

    • @muhammetuygun5711
      @muhammetuygun5711 Год назад

      Bu teorik bilgileri öğrenebileceğim kitaplar önerebilir misiniz acaba?

    • @daghan515151
      @daghan515151 Год назад

      @@muhammetuygun5711 Türkçe bilmiyorum ama ingce Computer Science an overview kitaplarının hepsinde var.

    • @muhammetuygun5711
      @muhammetuygun5711 Год назад

      @@daghan515151 Tamamdır teşekkür ederim

  • @diklomat1
    @diklomat1 Год назад

    Merhaba ozel ders veya danismanlik veriyormusunuz? Size nasil ulasabiliriz ?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Ikisini de yapmiyorum ama firsat oldukca buradan ulasanlara cevap verip yardim etmeye calisiyorum :)

  • @user-aSena
    @user-aSena 11 месяцев назад +1

    Ben bilgisayar mühendisliği okuyorum videoda saçma bulduğum şeyler var ama en saçması şuydu: evet ilgili bölümleri okumadan yazılımcı olarak meslek sahibi olmak zor. Ancak 15 saat boyunca negatif enerji yayıp insanların mevcut keyfini 0'a indirebilirsin. Benimkini değil tabi çünkü benim doğal olarak mesleğim bu. 50 dakikada anlattığın şeyi 15 dakikada anlatırsan daha iyi olur senin icin

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  11 месяцев назад

      Hakli olabilirsin ama bunu bi podcast tadinda yaptigimi unutmadan degerlendirirsen sevinirim. Neyi neden nasil dusundugumu anlatmadan fikir beyan etmek bana bilgisiz yonlendirme yapmak gibi geliyor. Sevgiler

  • @yigitaltunbulak4789
    @yigitaltunbulak4789 Год назад +1

    Abi ben 18 yaşındayım liseden mezun oldum hem üniversiteye hazırlığa 5 saat yazılım öğrenmeye 4 saat ayırarak üniversite bölümünü kazanırsam benim için avantajı olur mu ?

    • @janissarys
      @janissarys Год назад +1

      Sadece bir örnek vermek istiyorum, belki yardımım dokunur. 12. sınıftayken benzer bir şeyi denedim ve yazılım konusunda ne yazık ki başarısız oldum. Bu deneyim, zaten 3 yıllık bir tecrübem olan beni bile zorladı ve sınavda da başarısız oldum. Mezun senemde sınavıma odaklanmaya karar verdim ve sınavımı başarıyla geçtim. Tabii ki sana tavsiye vermek istemiyorum ancak düşüncelerimi paylaşmak istiyorum: Yazılım geliştirmeye odaklanmak yerine, üniversite sınavlarına hazırlanmak daha garantici olabilir. Çünkü eğer planladığın projeleri gerçekleştiremezsen, bir yılını boşa harcamış olursun. Kolay gelsin

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Ikisini de yurutebileceksen neden olmasin ama insan beyninin tum bunlari ayni anda alip isleyip ogrenmesi benim icin biraz zorlayici bi surec.
      Okulu kazanip yzilima okulda baslaman daha mantikli olur. Zaten 4 yilin olacak ogrenmek icin. Son karar sende tabi.

    • @yigitaltunbulak4789
      @yigitaltunbulak4789 Год назад +1

      O da olabilir ama yazılım öğrenmek artık benim için bir hobi artık çünkü bana huzur veriyor mutluluk veriyor. ve her ne kadar zor olsada bunu mesleğim halime getireceğim bir yandan üniversitede bölümünü inşallah kazanacağım. Yorumun , fikirlerinden ve realist bir şekilde olaylara baktığın için sana teşekkür ederim bu ülkenin senin gibi realist Samimi anlaşılır insanlara gerçekten çok ihtiyacı var o yüzden var ol ve hayatta senin gibi insanlara başarılar diliyorum saygı duyulacak bir kişisin. Seviyorum seni seviliyorsun abi.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Tesekkur ederim, sana da hem hobinde hem isinde basarilar :)

  • @diklomat1
    @diklomat1 Год назад +1

    Ben 3-5 sene ayirabilirim. Liseyi aciktan bitirdim. Ingilizce ogrendim suan iyi seviyede ingilizce konusuyorum. Insaat ustasiyim . 1 haftadir gunde 1-2 saat video izliyorum. Hala nereden nasil baslayacagimi bulamadim. Yardimci olurmusunuz.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +2

      3-5 sene ayirmaya gerek yok, 1 sene guzel ve yogun ogrenme sureci gecirirsen kalani tecrube edinmek olur zaten muhtemelen, tabi konuya ne kadar yatmin olduguna gore degisir bu bir sene.
      Ne yapmak istedigine gore degisir nasil baslayacagin.
      Bu konuda bi video yapmaya calisirim

    • @diklomat1
      @diklomat1 Год назад

      @@OnurTirpan Cok tesekkur ederim. Yani hicbir matematik Bilgisi olmayan egitimi olmayan biri hayatini degistirmek istiyorsa neler yapabilir diye bir video cekerseniz muhtesem olur . 2 sene once bir video izledim onun sayesinde ingilizce konusuyorum suan. Suan Yazilim ogrenmek ve meslegim yapmak istiyorum ama nereden nasil baslayacagim hakkinda hic ama hicbir fikrim yok.

  • @ismayilusta42
    @ismayilusta42 4 месяца назад

    afferin be adamım dürüst və vicdanlı danışdın. vidyonu tam izlədim. Özümə praktiki məsləhətlər götürdüm və səni alqışlıyıram

  • @Nobody-pj4yj
    @Nobody-pj4yj Год назад +9

    Arkadaşlar, Onur'u dedikleri her ne kadar acı olsa da gerçek. İnsanlar istediği her şeyi yapamazlar maalesef. "İstediğin her şeyi yapabilirsin, yeter ki inan" sözü, umut tacirliğinden başka bir şey değildir. Bu söz de doğru olan kavramlar var tabiki, inanmak ve istemek. Ama bunlara size başarıyı getirmezler. Başarılı olacağınız alana ilk adımı attırırlar sadece. Bu adımın devamı, asıl önemli olan noktadır. O da nokta da zaman ve emektir. Bu işi yapabilmek için çok çok fazla zaman harcamanız gerekir. Üstelik analitik zekanız çok iyi değilse, gereken sürenin iki katı bir süreye ihtiyacınız var demektir. Bu geçen süre de oldukça fazla yıpranacaksınız. Çünkü gerçekten öğrenmesi ve adapte olması zor bir alan. Yani bu süreye sahip olanlar ve bu zorluğu kaldıracak sabrı olanlar başarılı olacaktır. Onur'un bence değinmek istediği noktalardan birisi buydu.
    Çok fazla olumsuz konuşmuş gibi görünebiliyorum ama hayata bazı noktalarda realist yaklaşıp, ona göre pozisyon almak gerekir.
    Mesela bu söylediklerimin farkındasın nasıl bir yol izlemelisin. Bana göre 7-8 ay çok sıkı bir şekilde, pes etmeden, bol bol proje yaparak çalışılmalı. 7-8 ayın sonunda, mutlaka intern, longterm-intern, belki Jr pozisyonlarında bir iş bulmanız lazım. Çünkü bir süre sonra kendi kendinize yetemeyeceksiniz. Sizi asıl geliştirecek olan şey iştir. Bir şirket Jr bir yazılımcıya bile yatırım yapar ilk başta. 6 ay boyunca Jr yazılımcı o şirkete çok para kazandırmaz. İşi öğrenir, gelişir ve işe adapte olur. İşte 6 ay boyunca öğreneceğiniz bilgi, kendi başına çalışarak 1-1,5 sene de öğrenebileceğiniz bilgiye eşittir ortalama olarak. Yani geçen süre muazzam uzun bir süre. Bu süre zarfında pes etmeyenler başarılı olacaktır tabiki. Ama bu konuda da realist düşünün. Bu bahsettiğimiz süre de tek odağınız bu iş olmalı. Yoksa çok zor diyebilirim.
    Ha bir de bootcamp mevzusu var. Arkadaşlar, Onur un bu konuda dediği şeyler de tamamen doğru. Bootcamp ten mezun olunca Jr seviyesinde çıkmanız çok çok zor, eğer daha önce iyi bir alt yapınız yoksa. Çünkü öğrenecek muazzam çok fazla şeyler var. Bu anlattığım şeyleri birebir ben yaşadım. Bootcamp e de girdim. Beni geliştirdi ama bir Jr yapmadı, bilgisayar mühendisliği mezunu olmama rağmen. Üzerine iki tane uzun dönem staj yaptım. Yani kısacası, çok iyi bir analitik düşünme beceriniz yoksa, bu işi öğrenmek gerçekten çok uzun sürüyor.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +3

      Bu yorumu pinliyorum, guzel bilgiler vermissin tesekkurler.

  • @umitgungor35
    @umitgungor35 Год назад

    hobi olarak uğraşmaya başladım ama hoşuma gitti oyun falan yazmayı deniyorum belli bir süre devam edeceğim bakalım ne olacak :D

  • @reconceptx
    @reconceptx 9 месяцев назад

    kesinlikle katılıyorum bir bucuk senedir yazılım çalışıyorum ilk başta en önemli avantajım zamanım ve ingilizcem vardı ...şimdi orta seviye bir developer olmaya adayım ...

  • @sprachgefuhl9757
    @sprachgefuhl9757 2 года назад +6

    Bence, uzun süre odaklı çalışabiliyor olmak bu alanda başarı için kilit yetenek. Bu geliştirilebilir, hatta youtube'da videolar var bununla ilgili. Yeni başlayanlar buna odaklanmalı.

    • @konuralppolat5846
      @konuralppolat5846 2 года назад +2

      ruclips.net/video/Hu4Yvq-g7_Y/видео.html&ab_channel=TEDxTalks bu tedx konuşmasını tavsiye ederim arkadaşlar

    • @sprachgefuhl9757
      @sprachgefuhl9757 2 года назад +1

      @@pure_code Kişisel tecrübem kütüphanede çalışmanın faydalı olduğu odaklanma konusunda. Halk/özel kütüphanelere gidebilirsiniz. Sessiz uygun kafeler de olabilir. Bir de tıpkı üniversite sınavında olduğu gibi 3 saat aralıksız çalışmaya zorlayın kendinizi. Zamanla uzun süre çalışabildiğinizi göreceksiniz. Telefon gibi dikkat dağıtıcıları da kapatın. Hele yataktan kalkınca telefona bakmayın. Bilimsel olarak bu çalışma motivasyonunu düşürüyor dopamin salgilandığı için. Bir de yatmadan önce son yaptığınız şey programlama ile ilgili çalışmış olmak olsun. İlginizi başka yerlere çekecek oyun oynamak, Kitap okumak gibi şeyler yapmayın. Sabah daha motive uyanıyorsun böylece. Uyandığınızda kafanızda akşam uğraştığınız programlama konusu oluyor. Odağınız dağılmamış oluyor. Bunlar benim ufak tecrübelerimdi. Zamanla kendi rutininizi oluşturacaksınız. Selamlar.

  • @tarkanaskar4295
    @tarkanaskar4295 9 месяцев назад

    katılıyorum kardeşim. kesinlikle aynı kafadayım. yazılımcı olmak isteyen birinin üst düzey üretim zekasına sahip olması gerekiyor. örnek bir şeyi yap dediğinde onun yapılması için gereken malzeme üretim için gerekli araştırma kabiliyeti yani kısaca beyninde onu yapıp sonra hayata geçirebiliyor olman lazım bu söylediğim normal yaşam içindeki argümanlar bunu yapamıyorsan kodla bir şeyler üretemez yada geliştiremezsin. çok iyi kod yazarsın ezberin müthiştir ama üretemezsin. ürettiğinde yazılımcı olursun. bir tanıdığım mükemmel kod yazıyor ama hiç bir üretkenlik yok. o kadar ki anlattığımı koda döküyor fakat ne işe yaradığı hakkında hiç bir fikri yok çalışıyor mu çalışıyor sorun yok. yani bu iş bu kadar basit değil. katılıyorum. şahsım adına o arkadaşım da yazılımcı değil. Onur üstat başarılar dilerim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  9 месяцев назад +1

      Tesekkurler sevgiler 🕺

  • @onurkula9458
    @onurkula9458 Год назад

    Abi ben kimya öğretmenliği bölümünden mezunum yazılım kursuna gittiğimde 7 ayda (344saat) bu işin ne kadarını öğrenebilirim

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Bu sorunun cevabi sende ve gittigin kursun kalitesinde sakli, ben ne desem bos :)

  • @wontpeekthis
    @wontpeekthis 6 месяцев назад

    Video öyle bir seviyede ki gerçekten sanki CERN'de hadron çarpıştırıcısı yapıyorsunuz
    bu videoya şöyle bir yorum yapmak isterim
    ilk videonu izliyorum ama öyle bir video yapmışsın ki olabilecek insanın bile şevkini kırıyor
    arkadaşlar yazılım öğrenecekseniz aklınızda böyle bir fikir varsa kendinize ilk önce bir sorun
    ben niye bu alana yöneleceğim niye yöneliyorum
    Web developer mi olacağım front-end'ci mi ? back-end'ci mi ?
    ya da bakarsın kendine gui aplikasyonları geliştirmek hoşuna gider yaptıkca kendine güvenin gelir
    yazılım dediğiniz şey sadece CSS JS HTML ya da C#'tan ibaret değil geniş bir evren yazın ya iş olarak yapmasanız bile az çok bir istediğiniz varsa yazın

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  6 месяцев назад

      Gercekleri duyunca sevki kirilan insana gore video yapamam ben. Bugun basit bir web uygulamasi bile eskisine gore daha kompleks calisiyor.
      Bu alana girip is bulacagim diye kredi cekip kursa giden yuzlerce insan yazdi bana bugune kadar, cogu basarisiz oluyor bu insanlarin. O yuzden gervekleri birilerinin soylemesi gerek.
      Hobi icin yapacaksan zaten videonun bi anlami yok hobiciler icin.

  • @nuracar8106
    @nuracar8106 Год назад

    Abinin dediği gerçekten çok doğru ben 0 dım üniversiteye başladığım da önceden bilgisi olan arkadaşlar o kadar ileriydi ki benden ben bazı günler bu mesleği bırakmayı bile düşündüm ama benimki tutkuydu 0 dan başlayıp gece gündüz deli gibi çalıştım gezmedim tozmadım yemek yerken başka iş yaparken bile yazılımsal şeyler dinledim o kadar zor bir bölüm ki sadece kodlama çalışmıyorsunuz dil çalışmanız gerek matematik çalışmanız gerek ben yaptım ama bazen acayip dibe çarptım öyle 6 ayda 3 ayda olacak iş değil zamanınızı harcamanız gerek gerçekten zor.

    • @edgeindff8257
      @edgeindff8257 Год назад

      Sıfırdan alaylı bir kidemli Siber guvenlikci olmak icin kaç yıl gereklidir sizce bir 5 yıl varmidir

  • @zonayovictv2529
    @zonayovictv2529 6 месяцев назад

    tamam adam sert konuşuyor ama şu sözü çok çok önemli , "gerçek bir proje içinde bulunup bunları gerçekleştirmek (kod yazmak) bambaşka bir senaryo", gerçekten öyle, ilk freelance işimi aldığımda bu fark ettim, kodu yazmak ayrı bir mesele iken resmi bir iş olduğu için o kodu verimli yazmak ayrı bir mesele, sen native js ile projeyi yazıyorsun adam çıkıp diyor ki " ee kardeşim bunu js opp ile yazsaydın ya senden sonra projeye bakacak adam kolayca başka işleri çözerdi yada bu fonksiyonu başka projelerde de kullanırdık", isteklere göre gelişmelisiniz yani, birde şu sözüne katılıyorum yazılım içine girince hayat felsefen değişiyor , hee benim mühendislik eğitimi aldığım yıllarda değişmişti zaten ama yazılım mühendisliği eğitimi almıyordum, yazılım felsefesi ile olaylara bakmaya başlayınca hayat felsefem bir tık daha değişti, çok basit söyleyecem eğer bu işlerden anlayacak gibiysen ilk başladığın zamanlar öğrendikçe sitelerdeki hataları, bir uygulamadaki hataları, hatta bir hatayı bilerek bile yapıldığını anlıyorsun, biri kod gösteriyor sana ve kodun yaptığı işi gösteriyor eğer sen kodun içeriğini tahmin edemiyorsan bence olmaz bu iş buda benden uyarı olsun, todoApp yaptın tamam bir şeyler bildiğini gösterir ama işte gerçek işlerde kimse senden todoApp istemiyor, mesela adres doğrulama nasıl yaparsın ne düşürsün diye sordu, ben junnior frontend developerım freelance işler yaptım vs. ve ilk aklıma gelen şey şu doğrulama yapacaksam, bu doğrulamayı kendi içimde yapabilir miyim hayır çünkü benim elimde tüm ülkenin kaydı yok, ee ne yapmalıyım, hemen kullanıcıdan adresini almalıyım bu adresi bir yerlerde tutmalıyım, daha sonra hemen tüm ülkenin kaydı olan bir api hizmeti veren birini bulmalıyım, sonra kullanıcıdan aldığım kaydı bu bulduğum apiye gönderim sorgulatmalıyım sonra geri dönen cevabı ele almalıyım ve bu cevabın durumuna göre aksiyonlar almalıyım bu aksiyonlar neler ? ihtiyaç duyulan aksiyonlar, şimdi ise hemen kodlamaya başlamalıyım :D, he ben bunu frontend kafası ile düşünüyorum ve tecrübem az , 5 yıllık tecrübesi olan bir full stack çıkar bana der ki " eşek misin olm sen ne uğraşıyorsun biz bu işi yapan kodu zaten yazdık oradan çek fonksiyonu çalıştır" yada "sen tam eşeksin projeyi yanlış anlamışsın" :D

  • @Mustafasen-hy9mv
    @Mustafasen-hy9mv 8 месяцев назад

    Merhaba vidyona ilk defa denk geldim adres doğrulama kodunu nasıl yapardın diye bir soru yönelttin yazılıma yazmaya henüz daha başladım ama bi fikir mi söylemek isterim geri dönüş yaparsan mutlu olurum mantıksal alıcın hesabina mail gönderek mail açtığı an canlı konumu alırım veya cep telefonuna mesajı gönderek veya konumunu açmasını isterim

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  8 месяцев назад +1

      Videoda ne konseptte sordum bilmiyorum ama senin anladigin usulde yapilmasi da degerlendirilebilir.
      Benim sordugum adres dogrulama, kisinin yazdigi adresi dogrulamak uzerine. Yani yanlislikla yanlis yazmissa, nasil dogrulugunu kontrol ederiz gibi. Misal, sen suan istanbuldasin ama ankaraya kargo yollatacaksin ama adresi yanlis yazdin istemeden. Bunu nasil anlayip, duzeltebiliriz?

    • @Mustafasen-hy9mv
      @Mustafasen-hy9mv 8 месяцев назад

      Girdiği adresi tarayıca da bulup eğer ki böyle bir adres var ise işleme devam eder eğer tarayıcı böyle bir adres bulamaz ise hata verip böyle bir adres bulunamadı olarak hata verir ve işleme devam edemez

    • @Mustafasen-hy9mv
      @Mustafasen-hy9mv 8 месяцев назад

      Veya bi adres onayı onaylar ise yanlış da olsa doğruda olsa onaylandıktan sonra sorumluluk göndericeye ait 😂😂

  • @marcioironsmith
    @marcioironsmith Год назад

    Ben de yazılıma Mubasebeden geçmeyi düşünüyorum, umarım o %10'luk dilme girerim, aslında gireceğimi de düşünüyorum ileride bu yorumun altına da yaptım yazmayı isterim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Basarilar 🫶🏻 bekliyorum tekrar.

  • @zonayovictv2529
    @zonayovictv2529 6 месяцев назад

    okullu olmayan biri olarak söylüyorum, tamamen kendi sürecimi anlatıcam, ilk önce kötü haberi vereyim, arkadaşlar size 6 ayda yazılımcı ol vs. gibi bootcamp satmaya çalışanlara inanmayın, tamamen umut tacirliğidir, hee ücretsiz bootcamp bulursanız katılın illaki bir şeyler öğrenirsiniz ama yazılımı öğrenemezsiniz, şimdi kendi sürecimden bahsedeyim, ben mühendisim ismi lazım değil ama iyi bi mühendislik ( meslekten soğuduğum için ismi lazım değil dedim), ben tabi farklı arayışlar içindeydim, bir arkadaşta gördüm, bir şeyler yazıyor tarayıcıda bir şeyler değişiyor vs. hemen ilgimi çekti çünkü bir şey üretiyor ben mühendislik eğitimimden dolayı ve çocukluktan beri öyle yetiştiğim için üretmeyi çok severim ve her şeyi çok merak ederim, sorgularım, nedenini bilmediğim bir şeyi yapmam, istesem de yapamam çünkü ben böyle biriyim, neyse benim ilgimi çekince bu işler biraz araştırma yaptım frontend kısmı daha çekici geldi bana, o sırada tabi 6 ayda full stack ol reklamları çıkıyor hep karşıma neyse İngilizcem mühendislik eğitiminden dolayı orta seviye mesleki İngilizce yani anlıyorum ama konuşamıyor ve akademik makale okurum anlamadığım kısmı çevirir anlarım İngilizcesi :D sorasında ben öğrenmeye başladım, doküman okuyorum anlamadıklarımı video izliyorum yada tam tersi videolarda anlayamadıklarımı dokümandan bakıyorum vs. bu süreç böyle ilerledi, uzun lafın kısası da şu kendimden örnek verecem 9 aydır bir framework kullanıyorum, neyi nasıl ne kullanarak yapacağımı biliyorum algoritmayı kuruyorum ama kullanacağım bir kodun syntax ına hala dokümanlardan bakıyorum :D ezberlemiyoum :D ve bu sadece bir framework yani dil değil ve bu nedenle şunu söylüyorum, okullu olmadan yazılımcı olunur ama 6 ayda yazılımcı olunmaz

  • @telepenu1833
    @telepenu1833 2 года назад +1

    hocam farkli bir öneriyle gelmek istiyorum.canlı yayında veya video olarak basitçe c# kursu olabilir, bir proje olabilir o tarz birşey yapabilirsiniz.artık bence zamanı geldi. :)
    bu arada ben de kanalda bi 50 takipçi falan varken böyle sorular soruyordum.şimdi fark ediyorum da bu soruyu soranların %90 ı erteleme hastalığından dolayı böyleler.sürekli şunu mu yapsam şuna mı geçsem falan.kendimden biliyorum ben de öyleydim.halihazırda enerji sektöründe çalışan bir elektrik-elektonik mühendisi olarak işimden memnuniyetsizliğim hat safaya ulaşınca bu tarz soruları bıraktım .bir şirkette android developer olan arkadaşımın da gazıyla direkt daldım.böyle soru sorarak tam 1 yılım geçti.kendimi sürekli kandırıyordum.html ve csssi çok bi proje yapacak seviyede olmasa da öğrendim.sonra android daha iyi sanki falan derken bi bakmışım hem jse geçemiyorum hem de android bir yandan beynimi kurcalıyo bu şekilde işin etrafından dolanarak da bir 3 ayım boşa gitmiştir.sonuç o mu bu mu demeden herhangi bir şeye dalmak olarak görüyorum.daha işin çok başındayım ama hayata geçireceğim belki de beni şirket sahibi yapacak bir sürü projem var.bu şekilde bir şeyler yapabilecek seviyelere geldiğimi hissedince yapıştırıcam bi proje.sonra iş bulmam da kolaylaşacaktır.
    tabi burda mühendis kafamın olmasının işimi kolaylaştıracağını düşünüyorum.mesela bir koda bakınca ki kotlin öğreniyorum örneğin javada bu classa constructor oluşturmak nasıl yapılıyormuş ne yapmış da kotlin bunu aşmış.ya da baktığım bir kodda senin dediğin gibi işin gerisini düşünüyorum.yada eğer androidci arkadaşım yanımda varsa diyelim enum classlar veya diğer dillerde olmaya data class yapısı bunu sen şirketteki büyük projelerde nerde kullanıyosun gibi sorular soruyorum. yine aynı şekilde collectionları öğrenirken databasede bunların hangisini kullanıyorsunuz diyorum .aldığım listler cevabı yine beni bir yere çıkarıyor.sonra bakıyorum ki listeler kullanım açısından hakikaten daha mantıklı vs .bu şekilde kafası bilgisayara ve mantığına basan senin benim gibi insanlar şu erteleme sorunu halletiklerinde zaten kolaylıkla bir yere gelebilirler.ama açıkcası bi tık matematik kafası olmayan insanların o mükemmel mimarileri anlayabilecek kafalara hiçbir zaman gelemeyeceklerini düşünen üsten bakan bir bakış açım da var :)

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      hahaha telepenu, iyi niyetli oneri ama ben zaten gunde 8 saat kod yaziyorum, bi de eglenmek ve hobi amacli yatigim youtube kanalinda da kod yazarsam dukkani kapatir giderim :D

  • @rwn5669
    @rwn5669 2 года назад +2

    Abi set up tanıtımı yaparmısın
    Birde dışarıda da video çekersen daha iyi olur 1 saat kameraya bakarak canın sıkılmaz en azından
    microsoft anılarını da anlatırmısın ortam nasıldı

  • @MotivasyonSozleri182
    @MotivasyonSozleri182 10 месяцев назад

    Gerçəkleri söyləyən biri cikti sonunda abi bende yazılımci olmal istiyorum bütün zorluklari göze alıb bu yola girmişəm inşAllah başarılı olurum

  • @ismailhocailematematik8374
    @ismailhocailematematik8374 10 месяцев назад

    Yönetim bilişim sistemleri mühendisliği hangi üniversite acaba

  • @CryPoison
    @CryPoison 2 года назад +1

    Bence çevrende başka işlerden gelenlerin az olmasını sebebi universite falan değil. Bu işin tek başına oldukça zor olması. Gerçekten zor. 3 ayı geride bıraktım hala algoritma ve js temellerinden çıkamadım. Keşke syntax öğrenmek kadar kolay olsa yazılım öğrenmek ama değil işte.

    • @CryPoison
      @CryPoison 2 года назад

      @Twitch Land internette bu konu hakkında konuşulmuş bir çok forum ve tartışma var quora gibi. Onur'un dediği gibi çok fazla umut taciri var, özellikle youtube'da bunlar gerçek hayattaki "3 ayda c1 ingilizce öğretiyoruz!" diyen sahtekârlardan farksız. Çevremde çok fazla işsiz yazılımcı var ama sorsan hiçbiri ne adam akıllı ingilizce öğrenmiş, ne güzel bir portfolyo oluşturmuş. Sadece aldıkları diploma ile iş bulabileceklerini sanıyorlar.
      Üniversitede yazılım okuyan çoğu kişi oturup adam akıllı bir tane proje bile çıkarmıyor hatta ödevlerini başkalarına para ile yaptırtıyor, bu adam nasıl iş bulsun?
      Üniversitenin tek ve en güzel avantajı seni dışarıdan disipline sokması (eğer eğitimi kaliteli ise) öteki türlü pek bir işe yaramıyor.
      yorumumda da bahsettiğim gibi bir insanın kendini disipline etmesi hiç kolay değil. Umarım herkes istediği hayata erişir ama bu console.log("hello world") kadar kolay olmuyor.

    • @ahmetgoethecakarr
      @ahmetgoethecakarr 2 года назад

      @Twitch Land bence dediğin, ortalama ve üstü bölümler için geçerli. Yatarak geçilen bölümlerde okuyanların da çok boş zamanı oluyor. Yapmak isteyen eninde sonunda bir fırsat bulabilir. Her ne kadar başta bana saçma gelse de olayın biraz kişilikle de ilgisi var gibi gözüküyor.

    • @muhammetuygun5711
      @muhammetuygun5711 Год назад

      Algoritmada ben de zorlanıyorum yaklaşık 3 ay oldu yazılıma başlayalı. Bu konuya ekstra bir özen göstermemiz lazım

  • @Bugun_de_boyle_olsun
    @Bugun_de_boyle_olsun 2 года назад

    42 yaşindayim kendi isyerim var fastfood uzerine cok onceden beri mearkliyim bu islere ama bootcampler bu paralari hak etmiyor udemy den ögrenmeye çalisiyorum doğru mu
    Ested eğitimi denen garabete denk geldim yine ilkay zaman yine tamamen duygusal nedenler kendi isini kendin yap

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Ilkay zaman bence ne karsiliginda bu tanitimi yaptigini aciklamali, insanlara hayal satiliyor cunku. Ilkay bi kac bin dolar kazanacak diye insanlarin hayalleriyle oynamak baya buyuk bi mevzu.

  • @lyberalmemes23
    @lyberalmemes23 2 года назад

    8:45'te bahsedilen durumla ilgili bir video linki; ruclips.net/video/4UYnQl3tfkw/видео.html

  • @begenchmamedow2587
    @begenchmamedow2587 Год назад

    Kardesim bu video icin abeno oldu mantikli konusyorsun

  • @huseyinemreyilmaz609
    @huseyinemreyilmaz609 2 года назад +4

    50 dk boyunca konuşup hiç bilgi vermediysen ben yazılımcı olurum aga :D

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      Bilgi gorece kaliyor biraz, aktardigim bilgi: “o isler oyle kolay degil herkesin anlattigi/gazladigi gibi”.
      Bence onemli bilgi 🤣 bana bi ton insan yaziyo kursa gittim 6 aydir is bulamiyorum diye, o sayi artmasin videosu 🤣

  • @kadirtanyildiz3074
    @kadirtanyildiz3074 6 месяцев назад

    Peki bu işi hobi amaçlı öğrenemez miyiz?? Sektöre girmeden.)) Diye soracaktım:)) 9:18 de cevabını vermişsin teşekkürler.

  • @yemyesil28
    @yemyesil28 10 месяцев назад

    Sene 2000, okulda qbasic gösteriyorlar; dos ortamı. O vakitler soğudum programlamadan. Keşke düşseydim peşine, kendi kendime programcıklar yazardım kendim ve dostlarım için.

  • @lickdarry1311
    @lickdarry1311 Год назад

    Ben python dilini seçtim ve framework olarak django öğreneceğim. Ailem memur olmamı istiyor ama bence 1 yıl kpss kasacağıma bu teknolojileri öğrenmek daha mantıklı geliyor.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Bol sans diliyorum :) yardir

    • @furkanyldz0
      @furkanyldz0 11 месяцев назад

      ben de yazılım öğreneceğime memur olurum en azından devlet baba beni kanatları altına alıp geleceğimi garantiye alır 👍

  • @khanbozkurt
    @khanbozkurt Год назад

    Çok güzel noktalara değinmişsiniz. Ancak burada okul ile alakalı bir kriter olduğunu düşünmüyorum. Biz yazılım bilgimizi değil, yazılıma karşı bakış açımızı genişletemiyoruz. Öğrenmiyor ezberliyoruz. Gerçekten öğrensek ve öğrendiğimiz bilgiyle oyun hamuru gibi oynayıp bu bilgiyle oluşturduğumuz düşünceleri beyin hücrelerimizde hissedebilecek seviyeye gelirsek gerçekten üreten bir yazılımcı oluruz. Bizi bu noktaya getirecek yöntemler nedir peki bunlarda fikir yürütelim. Bu iş her yeni çıkan frameworkü dökümandan kullanmakla olmuyor. Yazdığımız kodun arkaplanda nasıl bir iş yaptığını bile bilmiyoruz. Anlatabilen yok. Javascript biliyorum diyorum ama React'ın github reposuna bakıyorum mal gibi kalıyorum. Biz neyi bilmiyoruz neyi öğrenemiyoruz anlamış değilim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      sen aslinda bu isin en buyuk kanayan yarasina parmak basiyorsun ve cok cok cok haklisin. bu durumu ben dahil, sentorde onlarca yil geciren insanlar da yasiyor. gunumuzde olay artik framework kullanabilme becerisine donustu cogu yerde. o yuzden sagda solda her yerden egitim satmaya calisanlar firliyor zaten. birseyin arka planini bilmesen bile taslarin nasil oynadigini icgudusel olarak anlayamadan bu meslegin erbabi, uzmani olmak mumkun degil. ve bu cok uzun zaman ve tecrubeler sonucu gelisen bir ozellik genellikle. dogustan yetenekli olanlari haric tutuyorum.

    • @khanbozkurt
      @khanbozkurt Год назад

      @@OnurTirpan Bu farkındalığa sahip olmam benim için malesef çözüm üretmiyor :( Ben alaylı bir yazılımcıyım eksiklerimin farkındayım kendimi her geçen gün işin mühendisi gözüyle geliştirmeye çalışıp farklı düşünce biçimleriyle bakış açımı genişletmeye çalışıyorum. Ama şu konuda netim; Biri NodeJs diye birşey çıkartıyor, başka biri de bu NodeJs ile 1 yıl içerisinde neyin nasıl kullanıldığını anlatan dökümanlarıyla beraber bir framework geliştiyor ve pricing aşamalarını bile hazırlıyor. Ama bizdeki birçok firma 2 sene bir yazılım ekibiyle çalışıp ancak MVP seviyesinde proje çıkabiliyorsa, kesinlikle ama kesinlikle yazılıma bakış açımızda bir hata var. Algılayamadığımız yada düşünemediğimiz bir şey var. Belki de yazılımı bir konfor alanı olarak görüp çalışma disiplinini kaybediyoruz. Dostlar iş üstünde görsün veya havalı bir mesleğimiz olsun düşüncesinden ileriye gitmek istemiyoruz. İlerledikçe bu düşünceler istemesen de kırılıyor ve bu işin emek ve sabır işi olduğunu anlıyorsun. Eğer vicdanın varsa ve kendine karşı dürüstsen.

  • @spiritofnature603
    @spiritofnature603 Год назад

    Şuan Polonyada CS eğitimi alıyorum ve burada bir çok yazılımcı ile tanışma fırsatım oldu. Fakultemizde 40 yaşında da insan var, 19 yaşında da. CS eğitimi almadan yazılımcı olunur mu? Bal gibi olunur. Günde 8 saat başka işte çalışarak yazılım öğrenilir mi? Bal gibi öğrenilir. Evet belki 30 yaşından sonra yazılıma başlayıp NASA'da çalışmayacaksınız ama 6 ay sıkı çalışıp bir ajansta junior front-end developer olarak staja başlarsınız ve ya maaşlı iş bulursunuz. İngilizceniz iyi ise zaten remote olarak bir çok fırsat var. Şuan Polonyada insanlar sadece HTML5, CSS3 ve JavaScript öğrenerek staj yapıyor. Ayrıca ben ve bir çok arkadaşım üniversitemizin yıllık ücretini ve aylık masraflarımızı karşılamak için zaten günde 8 saat çalışıyoruz. Sabah 6 kalkıyorum 12 ye kadar ders 12 den 8 e kadar uber. Hindistanlılar, Pakistanlılar, Ukranyalılar, Türkler, Azeriler, Afrikalılar bu şekilde yapıyor. Babadan zengin site çocuğu değiliz hepimiz. Bunun üniverisite okumak ile alakası da yok. Üniversite okuyup günde 8 saat çalışan bir çok insan var. Bende onlardan biri olduğum için sadece gurur duyarım. Yazılımcılık diğer bütün meslekler gibidir. Çok çalışırsan, azimliysen, yaparsın. Utsa bir aşçıya çıraklığında 100 kere senden bir b*k olmaz demişdir şefi, usta bir berbere ustası aynısnı söylemiştir. Okan Serbes Amerikada 7 aylık bir QA Bootcampını tamamlayarak yıllık 110K'lık sözleşme imzaladı. Yani yapanda var yapamayanda. Dünyanın en büyük yalanı "Göründüğü kadar kolay değil" dir.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Dunyanin en buyuk yalani herkes herseyi yapabilirdir tam tersine. Ve hic bir zaman hic bir sey gorundugu kadar kolay degildir. Ozellikle 2-3 yilda bir kendisini yenileyen bir sektore kolay demek, sektoru bilmemektir.
      Ismini verdigin arkadasi birebir tanimiyorum. Qa tester olmakla yazilimci olmak arasinda ciddi bir fark var.
      Suna katiliyorum, isteyen tabi ki azim edip basarabilir. Videoda israrla bunu belirtiyorum zaten.
      Suan sektor duraklaka doneminde, 2 sene de boyle gitmesi on goruluyor mesela. Suan kim html css js bilerek is bulabiliyormus? 6-12 aydir sektorde sadece tecrubeli insanlar is buluyor cogunlukla. Sektore disaridan girmeye calisan binlerce insan perisan suan. Ve hala da bootcamplerden adam akmaya devam ediyor. Suan linkedinde acilan bir ilana 30 dakikada 2k basvuru geliyor, eskiden 30-40’ti bu sayilar.
      Iyi niyetli motive yorumun cok tatli ve sanimi, ama sektorun kisa ve orta vadeli gerceklerinden uzaksin maalesef.

  • @M_i_T_H_R_i_L
    @M_i_T_H_R_i_L 2 года назад

    kral uygulamalı birebir ders olarak anlatım video'su hazırlıyabilirmisiniz

  • @zerohedge972
    @zerohedge972 2 года назад +1

    hem yazilim mezunuyum hemde mulakatla giris yapilan bir bootcampten mezunum. soyle soyliyim. bu is gercekten zeka ve emek isteyen bir istir. her babayigidin harci degil yazilimci olmak. her turlu iddiasina varim tipla yarisir zorlukta. tip zaten full ezber. yazilimda ise her proje yeni bir icat adeta

    • @zerohedge972
      @zerohedge972 2 года назад

      jr olarak ise girmenin zorluklarindan bahsetmiyorum bile

  • @barbarosa7154
    @barbarosa7154 11 месяцев назад

    İnternet ve popüler kültür mesleği çok farklı noktadaymış gibi gösterdi ve iş bu noktalara geldi. Tabiki balon maaşlar ve rahat çalışılıyormuş gibi gözükmesi de buna sebep olmuş olabilir. Yazılım sektörü ciddi öğrenme merakı gerektiren sürekli yeni şeylere adapte olmayı gerektiren ve beyni çok fazla kullandırtan bir sektör. Problem çözme, hızlı düşünme, stres yönetimi yapamayan insanın yapabileceği bir meslek kesinlikle değil. Maaşı yüksekmiş,evden çalışıyormuş falan filan mevzularına çok aldanmamak gerek. Meslek gerçekten zor bir meslek içine grince anlaşılıyor dışardan bakmakla tamamen zıt. İnsanlar genelde yaparım kafasıyla dalıp işin içinden sıyrılamayabiliyor. Kendinize meslek seçiyorsanız incik boncuk araştırın sonra pişman olmayın, piyasada ne o gördüğünüz şişirilmiş maaşlar var ne o rahat çalışma şartları var. Aynı parayı kazanabileceğiniz daha az beyin kullandıran meslekler var sadece merakınız ilginiz ve beceriniz olduğunu düşünüyorsanız bulaşın derim ben. Yoksa iş bulması yetişmesi jr olarak başlamanın zorlukları var.

  • @ahmetozgen7292
    @ahmetozgen7292 Год назад +1

    Şİmdi bunu dinleyenler bu işe yönelmez. Meydanda buna kalır. Oh mis.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Aynen butun amacim buydu, yakaladin beni. o yuzden 135 tane video cektim insanlara faydali olmak icin, dimi?. Sizi dogurup ortaliga salanlarin sucu gerci, senin hatan yok.

  • @hasanmezarc6621
    @hasanmezarc6621 2 года назад

    Reis bee aydınlat bizi

  • @cagrgulnar1970
    @cagrgulnar1970 Год назад

    Onur merhaba. Diploma konusunda ülkemizin ve Avrupanın farklı perspektiflerinden haberdarız. Fizik bölümü okuyorum, üniversitemi yani bölümümü tamamlamadan çifte vatandaşlığıma da biraz güvenerek Belçikaya gitmeyi düşünüyordum. Şirketler için jr seviyesi işçilerde problem oluşturur mu? Bu arada her yoruma neredeyse cevap veriyorsun. Kanalınızı arkadaşlarımla paylaştım çok güzel nesnel bilgiler veriyorsunuz emeğinize sağlık... Yanıtlamazsanız da canınız sağolsun

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Diplomasiz mulakata girmek her halukarda dezavantaj yaratacaktir, ne kadar dezavantaj yaratacagi sizin cv dizayniniza, cv’yi inceleyenlerin dikkat ve tercih rutinlerine, biraz da sansiniza gore degisecektir.
      Diplomasiz olmanin en buyuk dezavantaji, diplomasi olan insanlara oncelik verilecegi gercegi. Kac kisi risk alip “diplomasi yok bu insanin, diger 5 diplomali adayi eleyip diplomasizi alalim” diyecegini tartmak lazim, siz ne yapardiniz bu durumda?

    • @cagrgulnar1970
      @cagrgulnar1970 Год назад

      @@OnurTirpan teşekkür ederim şu anda 3.sınıf fizik bölümü öğrencisiyim. O zaman bitirmeye bakayım ben son derece haklısınız. Bölümüm ciddi bir dezavantaj yaratırımı peki. Jr konum için? Pasaportumun süresi dolmadan gitmeyi düşünüyordum kime sorduysam sizin verdiğiniz cevaba yakın cevap verdiler. Bölümümü bitirmeye bakayım. Çok sağolun

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Fizik bilim alani oldugu icin, ben sahsen kendini gelistirebilmis bir insana negstif bakmazdim ama farkli bolum olmasi muhtemelen dezavantaj yaratir, bunu avantaja cevirmek icin fizik alaninda ugras veren bir firma bulmak, bilimsel alanda calisan yerleri zorlamak fark yaratir mutlaka. Ama tabi bunu nasil yapabiliriz o bilgi bende yok :)

    • @cagrgulnar1970
      @cagrgulnar1970 Год назад

      @@OnurTirpan Çok teşekkür ederim dönüş yaptığınız için kaçırdığım sohbetlerinize bakıyorum kod yazarken fena kafa açıyorsunuz hocam, sevgi ile kalın..

    • @erdoganborklu
      @erdoganborklu Год назад +1

      Ben 36 yaşındayım, fizik öğretmeniyim. Devlette çalışıyorum. Mezuniyet fizik bölümü.
      Birkaç aydır tamamen motive oldum ve çalışıyorum.
      Selamlar!

  • @p.k.5635
    @p.k.5635 Год назад

    Gerçekçi olman çok faydalı teşekkürler

  • @yusuf-gs9zn
    @yusuf-gs9zn Год назад

    ritalin kullanıyor musun?

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Hayir, ilk defa duydum. Neden?

  • @schruteman7444
    @schruteman7444 2 года назад

    ağzına sağlık.

    • @schruteman7444
      @schruteman7444 2 года назад

      doğruları tükürmüş onur abim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Varol surutmen 🫶🏻

  • @potkabac
    @potkabac Год назад +5

    Normalde bu tür videolara yorum pek yazmam. Lakin aslanım ben maden mühendisi bir adamım. Ve 41 yaşındayım. İngilizcemde yok ama söylediklerini dinleyince kısmen katılsamda herhangi teknik bölüm mezunu bir adam kafasına koyduysa bu işi yapar. Sadece şartlarını ona göre ayarlaması ve bilg. mühendisi adamın harcadığı zamandan ve emekten daha fazla zaman ve emek harcadığında olur. Hiç kusura bakma ama senin dediğin sadece doktorlukta geçerli bir mevzu. Atomu parçalamıyorsun. Programlama dilleri belli yapılacak işlem belli. Gayet normal zeka seviyesine sahip ne adamlar var ortaya neler koyuyorlar. Senin insanlara tecrübelerini ve zorluklarla nasıl mücadele edip sorunları çözebileceklerini anlatmak yerine bu şekilde konuşman bu boku ben yedim ama siz yiyemezsiniz demekten başka bir şey değil. Unutma sen "mühendis" unvanına bile sahip değilsin ! Aç google mühendis tanımında ne söylemiş oku gör. Sen 15 sene harcamışsın bu işi 5 senede çözebilecek insanlarda var bunu unutma. Yorumuma kızabilirsin belki ama hiç kusura bakma. Sana amerikalı olupta lise mezunu olup 20-25 senedir bu sektörde olan örneklerde verebilirim. burada benim söyleyeceğim şey şu. Teknik zekaya sahip, sorunlara karşı çözüm üretebilecek zekası olan her insan bu işi yapabilir. Kimi 5 sene de yapar kimi 10 senede ama ciddi manada uğraşırsa olur. Seninkisi öğrendiklerinle insanları küçümsemek.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Yoruma kizmadim, beni biraz yanlis anlamissiniz. Dediklerinizin yarisina katiliyorum harfiyen.
      Kacirdiginiz durum su, yazilimcilik, muhendislik, developerlik artik adina ne diyorsaniz, gunumuzde cok karmasiklasti. Suan oturup 2 sene evinde bir dili ogrenen insan, ise girdigi an hic bir sey yapamayabiliyor. Platformlar, dagitik sistemler, sistemlerin birbirine bagimliligi inanilmaz seviyede. Bulutu, devopsu, guvenligi, bir bakiyorsunuz yazilimla ilgilendiginiz kiskin sadece %20’si kod yazmak, gerisi derin sularda yuzerken balik yakalamak ayni anda.
      Bunlarin hepsini ogrenecek firsat oldu eskiden bu sektore giren insanlarda. Suan sektore girenlerin ise kucagina bomba birakiliyor. Suan bir dil ogrenmek asla bir ise girmeye yetmiyor. En azindan mutlu olacaginiz bir firmada giremiyorsunuz. Sizden sadece c#, java, yada javascript bilmenizi isteyerek ise alan firmalarda zaten bisey ogrenemezsiniz de. Dil artik isin kucuk bi kismi. Bir haftada herhangi bir programlama dilinde ileri seviyeye gelebilirim, ama o dilin calistigi/calisacagi platformlara hakim olmak aylar suruyor.
      Video biraz keyif kacirici olabilir, ama youtube’da hit icin, tebrik icin, ilgi icin yalandan motivasyon videolari dolduran insanlarin sayisini kaybettim ben. Ben asla, “ben yaptim, siz yapamazsiniz” diyecek birisi degilim, ama zaman farkli. Benim 10 senede yayarak ogrendiklerimi 2 senede ogrenmek zorunda kaliyor insanlar, kurslar da bunlari 6 ayda ogrettigini iddia ediyor.
      Bana kurslara gidip, 2 sene hazirlanip, isini birakip bu alana odaklanip basaranamis kac kisi yaziyor bilmiyorsunuz. Bu video, o hatayi yapmadan once insanlara madalyonun sert tarafini gostermek. Cunku uc bes kisinin videolariyla gaza geliyorlar, hayalleri yikiliyor. Hayalleri yikilmayacak adam insan zaten tunelin sonunda isigi gormustur. O isiga ulasir.
      Teknik alanlardaki insanlar zaten bu meslege en uygunlari, bunun tersini soyledigimi hatirlamiyorum videoda.
      Bana saldirmayi secmenizi ise anlayamadim sonlara dogru. Gerek yok :) ogrendiklerimle insanlari kucumsemeyi birakin, hala bilmediklerimin utancini yasiyorum ben ayda bir iki kez.
      Ilk attigim videoya bakin eger vaktiniznolursa, kendimi nasil gomdugumu, hatalarimi nasil anlattigimi orada cok net gorebilirsiniz. Ama her videoda seromoni olarak once kendime gonup, sonrasinda sadece kendi fikrim bu, siz yone kendi dogrunuzu kendiniz bulun asamalarini yapmak imkansiz. E haliyle sizin her videomu izleyip, bu video giden yolda neler anlattigimi bilmeniz imkansiz.
      Sizin yaptiginiz game of thrones’un 3. Sezonunun 4. Bolumunden baslayip, “kim ulan bu siyah giyinip artislik yapan pezevenk, essolessege bak ya” demek gibi.
      Sevgiler.

    • @potkabac
      @potkabac Год назад

      @@OnurTirpan Güzel kardeşim yorumu yapalı üzerinden ne kadar zaman geçti bilemiyorum ama epey zaman oldu. Benim sana saldırmak gibi bir niyetim yok lakin anlatmak istediğimi de tam anlamamışsın. Gerçi son dönemde türkiyede çıkan sahte doktorlardan sonra doktor örneğini vermiş olmam ne derece doğru oldu bilemiyorum ama işin özünde olmayacak şey değil benim söylediklerim. Örneğin sana yazdığım dönemde bende green card başvurusu yapmış amerikaya bir şekilde yerleşme ihtimali üzerine planlar yapan bir insandım lakin bazı sağlık sorunları ve engelli bir vatandaş olmamdan dolayı amerikadaki engelli hakları nedir şuan türkiye de sahip olduğum şartlara benzer bir ortam sağlama noktasında başarılı olma ihtimalinin riskli olmasından dolayı kısa zamanda programlama vs öğrenme işini asıl amaç seviyesinden hobi seviyesine indirmek zorunda kaldım. Diyabet hastalığının getirmiş olduğu hasarlar olmasa idi o zaman 3-4 sene içinde iş bulabilecek seviyede bu alanda ilerleme kaydetmeyi planlamıştım ama bundan vazgeçtim. Sen ve senin gibi hayatın kendisine tanımış olduğu fırsatı değerlendirmiş arkadaşların yapması gereken şey bana göre kendi milletinin insanlarının bir şekilde başarılı olmasına katkı sağlamak. Cehennemdeki rüklerin çukurunda bekçi olmamasının hikayesini bilirsin yada duymadıysan bakarsın. Malesef bizim milletin kötü huyuda bu. Bak çinlilere filmlere bile konu olmuştur tutuculukları. İnsan ticareti vs yasal gayri yasal yollarla senelerce insanlarını doldurdular amerikaya sonrasında da teknolojiyi öyle veya böyle kendi ülkelerine taşıdılar. Konu hakkında sayfalar dolusu şeyler yazılıp fikri bazda tartışılabilir ama ben uzatmak istemiyorum. Sana anlatmaya çalıştığım olay şuydu. Boşver imkansız vs muhabbetlerini sen bu işin nasıl yapılacağını anlatmaya çalış insanlara.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Gecmis olsun oncelikle.
      Ben dogru olduguna inandigim seyleri anlatiyorum, kimsenin moralini bozmak yada gaz vermek niyetinde degilim. Gercekleri bilmek, yalandan gaz verilmesinden daha evla benim gozumde.
      Bugune kadar onlarca insandan “abi ilk defa birileri gercekleri anlatiyor, hic duymadigimiz seyler ogrendim” benzeri seyler duydum, amacim da buydu hep. Ayrica bugune kadar Turkiye’den yurt disina cikmasina yardim ettigim neredeyse 10 kisi oldu basariya ulasan.
      Sizi anliyorum ama benim karakterim bu, yuru kocum demek bana uygun degil, bunlara dikkat edin gencler bu isler oyle anlatildigi kadar kolay degil demek benim karakterim.
      Size sevgiler ve hobinizde basarilar, cok gecmis olsun tekrar.

  • @jobniak
    @jobniak Год назад

    Bu videoyu izleyen çoğu kişi şapkayı önüne koyup düşünmek yerine "ahah ben zaten yazılımcı olucam bu anlatılanları diğerleri düşünsün" diye aklından geçirdi bence. Kendimden biliyorum. Ama ben dahil videoyu izleyen ve yazılımcı olarak çalışmayan herkesin oturup düşünmesi lazım "acaba sektörün bana ihtiyacı var mı" diye.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Iyi yazilimci her zaman her yere lazim, ama o “iyi” olma sureci bir iki yil veya daha uzun surebiliyor. Onu goze alan, kafasi analitik calisabilen herkes lazim :)

  • @ahmetkemal4856
    @ahmetkemal4856 7 месяцев назад

    Abi motivasyon videosu izleyenleri zorbalıyom yazılımcı olabilir miyim

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  7 месяцев назад

      Harika bi baslangic :p

  • @haydarcam1009
    @haydarcam1009 Год назад

    butun sorularımın yanıtını buldum tesekkur ederım 2000 dolarımda cebımde kaldı.cuzdan yapmaya devam

  • @selimakol8973
    @selimakol8973 Год назад

    Hocam merhabalar.
    Ben de en sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim, yazılımcı olmak istemiyorum.
    36 yaşımdayım, avukatlık yapıyorum. İngilizce de bilmiyorum ve yazılıma dair bu zamana kadar herhangi bi merakım ya da deneyimim olmadı. Bu ayrıntıları veriyorum çünkü açıkçası birisinin yönlendirmesine ihtiyacım var çünkü sıfır bilgili olduğum bi alan. Konuya nereden başlamam gerektiğini, neleri araştırmam ve öğrenmem gerektiğini tam olarak kestiremiyor ve gereksiz vakit kaybetmek istemiyorum. Bu hususta mümkünse yardımcı olabilirseniz sevinirim.
    Yapay zeka teknolojisi ve chatgpt gibi gelişmelerden de nazaran yakın zamanda haberim oldu diyebilirim. Ancak araştırdıkça ve merak ettikçe gördüm ki gerçekten de çağımızın elektriği derken hiç de abartı bir tespitte bulunmamışlar, ben en azından öyle düşünüyorum. Ve çok da uzak olmayan bir zamanda yine tıpkı elektrik gibi yapay zekanın da çok daha fazla ve hayatımızın tamamen her alanında kullanılacağını düşünüyorum. Amiyane tabiri ile makinanın, yani yapay zekanın dilini öğrenmek gerekiyor diye düşünüyorum bu nedenle de. Mevcut yeni gelişmelere adapte olamayanların çağı kaçıracağı aşikar. Ve bu yeni medeniyete geriden gelmek istemiyorum ben de.
    Gerek chatgpt’nin mevcut hali, gerek gün günden geliştirilmesi ile mesleklere olacak katkısı, bu bağlamda komut verilmesinin bilinmesi, artık verilerin çok değerli hale gelmesi ve bunların işlevsel kullanılmasının analizlerini elde edebilecek yetkinlik ve bilhassa çalışılan mesleğe mümkün mertebe entegre etme çabası doğrultusunda yazılım alanına giriş yaptım ve en azından temel olarak neymiş bi bakayım diyerek paython öğrenmeye başladım. Yaptığım şeye öğrenme denilebilirse, emin değilim…
    Tam da bu noktada, doğru bi başlangıç mı yaptım emin olamıyorum. Yukarıda anlatmaya çalıştığım gibi yazılımcı olmak, yazılım sektöründe kod yazmak ya da o sektöre ait herhangi bi alanda çalışmak olarak düşünmüyorum, ancak; çağı yakalamak, yapay zekanın dilinden anlamak, doğru komut verme yetisi edinmek ve aslında oldukça önemli olduğunu düşündüğüm etkili prompter oluşturmayı bilebilmek için yapmam, başlamam gereken yer neresidir bana bir yol veya en azından kaynak gösterebilirseniz gerçekten memnun olurum. Gerçekten hiç bilmediğim bi alandı şimdiye kadar umarım anlatabilmişimdir sormak istediğimi.
    Herkese şimdiden teşekkür ederim.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Udemy’den programming and software development fundamentals diye aratirsan ucuz yolllu bi iki kursla bi cok temel seyi ogrenebilirsin. Hatta how to use AI efficiently gibi seylere de bakip cagi yakalamak adina kendini egitmeyi deneyebilirsin youtube ve udemy kurslariyla

  • @ahmetakgul8532
    @ahmetakgul8532 2 года назад +1

    Hocam redbull içmiyor musun artık :))

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад

      gece icmemeye calisiyorum sabaha kadar gozler faltasi gibi oturuyorum sonra

  • @raphusnet1031
    @raphusnet1031 6 месяцев назад

    Videoyu izlemedim şansım artsın diye, uyarı için teşekkürler

  • @aysenurtosun1567
    @aysenurtosun1567 Год назад

    zoruna giden bazı durumlar olabilir gibi geldi bana :)

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Mesela, ne dusunuyosunuz?

    • @yorumcu-cz5br
      @yorumcu-cz5br 10 месяцев назад

      ​@@OnurTirpanonur merhaba bir soru, matematiği iyi olan ama bilgisayar kullanma özürlüsu biri iyi bir meslek olması nedeniyle bu alana yönelmeli mi
      Benim için bilgisayar mühendisliği bilgisayar başından kalkmayan çocuklara yönelik

  • @5gkhn2
    @5gkhn2 2 года назад +5

    Yazılım, ben öğrendim yeaaaa dediğin anda zorlaşmaya başlayan ve oradan itibaren ilerlemeye çalıştığın'da aslında hiçbir şey bilmediğini ve yazılım'da asla ben tamamım herşeyi öğrendim diyemeyeceğini yüzüne vura vura gösteren bir iştir.

  • @devrimaskar4907
    @devrimaskar4907 2 года назад

    hangi ülkedesin bilmiyorum ama artık şirketler kendi elemanını yetiştiriyorlar en azından avrupada çünkü eleman eksik ama türkiyede işşizlik çok diye belki öyle degildir ama avrupada insan ithal yerine artık şirketler yetiştiriyor onlar bu riski alıyor ama türkiyede öyle degil

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      ben hem cek cumruhiyetinde caistim, suanda da amerikada calisiyorum. stajyer alimi oldugunu ve bunlardan ise aim oldugunu biliyorum ama senin dedigin "artik kendi elemanini yetistiriyor"a katilmiyorum, nadir bir oranda yapilir bu, bizim sirket de yapiyor. ayrica benim 25+ arkadasim avrupaya gitti, yani kedinlikle insan ithal ediyorlar.
      bahsettigin sey bir varsayim gibi geliyor kulaga, eger degilse bu bahsettiklerin hangi sirketler mesela? kac tane sirketin boyle yaptigi bilgisine ulastin? 10 sirketten 5'i mi yapiyor, yoksa 100 sirketten 1'i mi? gercekten merak ettim nasil bu kadar net bir sekilde soyluyorsun :)

  • @husynkrkmaz
    @husynkrkmaz 2 года назад +1

    Genel olarak düşüncelerine katılıyorum, bende iş harici öğrenmeye çalışıyorum, 2 yıllık programlama okudum, ancak zaman kısıtlı, yetmiyor, sosyalleşince hele ki hiç zaman kalmıyor haliyle az-orta arasında bilgi seviyem var, kendime bir yol haritası çıkartabilecek seviyede bilgiliyim her anlamda, oyüzden rahat ilerleyebilirim o hedefte, ancak bunun için varolan işi bırakmam lazım, yaşım 24 risk alabilecek yaştayım, büyük bir sorumluluk altında değilsek (evli olmak gibi) 30-32 yaşına kadar yüksek risk alınmalı diye düşünüyorum, yaş ileriledikçe zaten iç güdüsel olarak risk alma isteği azalıyor kabuğuna çekilmeye başlıyor insanlar, bunu çevremde iyi gözlemledim, kendi açımdan bunu en kısa sürede yapacağım, istediğim inandığım hedeflere yürümek için. Ayrıca yazılım mesleğinin kimi taraflar bakımından fazla abartıldığını ve yüceltildiğini düşünüyorum, güzelim mesleği öyle bir etkisi varmış gibi gösteriyorlar ki bootcamplerde insanlara motivasyon ve gül pembe hayaller pompalıyorlar sonrasında %90lık kesim eli boş ayrılıyor ve bir daha yeni birşey öğrenme hevesi kalmıyor çoğu kişide, yazılım mesleği bir seviyeye kadar kendi çabalarınla gelişebileceğin sonrasında ise deneme - yanılma yoluyla ilerlenebilecek bir meslek olduğunu düşünüyorum, yeni teknolojiler çıkar öğrenirsin denersin olmazsa diğerini denersin vsvs. doğrusunu ve sana uygun olan yönlerini bulana kadar bu süreç böyle gider, ben şahsen iyi maaş kısmından çok bilgisayar başında oturmayı, ofis ortamında çalışmayı, internet üzerinde bilgi aramayı, okumayı, ortaya olmayan birşeyi çıkarmayı, insanlara istediklerini en iyi şekilde sunmayı sevdiğim için vs. bu mesleğe sektöre girmeyi istiyorum, maaşları iyi diye bu işe yaklaşanların çoğunluğu zaten bir süre sonra ya sektör içinde kayboluyor kendini geliştirmediği için yada yine yazılıma girdikleri gibi sektör değiştiriyorlar vs. mühendis seviyesinde olmak için okul okumak olmazsa olmaz şart olmasada imkan varsa okunmalı, ben o yaşlardan yönlendireme bekledim oyüzden boşa geçti herşey 2 yıllık bölümle olur diye düşünmüştüm ama işler bambaşkaymış :D , mühendislik okuyanlarla eş değer bilgiler öğrenmek için kendini çok iyi yetiştirmek gerekli diye düşünüyorum, öğrenme eğrisi herkeste farklıdır, bu başlığı bir internetten araştırın ve kendinizde uygulayın derim, öğrenme eğrisinde belirli eşikler var onları kırdıkça daha çok öğrenmek istiyorsun, beyin hep daha fazlasını istiyor dopamin salgılıyor buda alışkanlıkla eşdeğer, oyüzden ben gerçekten bu mesleğe yönelip internetten araştırarakta bu işin olacağını düşünüyorum, bir oxforddaki bilgisayar bilimi öğrencisiyle yarışamayız belki ama onun yönettiğin projelerdeki programcı olabiliriz diye düşünüyorum :D genel olarak demek istediğim şu ki, biraz çaba, özveri, öğrenme hevesi, risk almak, kendi kendine öğrenmeyi bilen herkes ve gerçekten bu işi yapmak isteyen insanlar bu işi yapabilir diye düşünüyorum, internet sonsuz bir kaynak, küçük yaşlardan beri internetten herşeyi arıyorum buluyorum, gidip oradan buradan akıl almaktansa internette kendi doğrularınızla yolu bulmak daha kolay ve sorunsuz yol olabilir diye düşünüyorum, dünyada hintli yazılımcı çok en basit işlerden en karmaşık işlere kadar hepsinde mutlaka hintliler var, onlar o altyapısı kötü ülkeden sektöre böyle yığınla insan sürüyorsa(nüfus faktörünü işin dışında tutalım) bizlerde yapabiliriz diye düşünüyorum yanlış mı bilmiyorum :D birde ingilizce çalışmayın başlayın acilen ingilizce olmadan işler çok zor, sadece yazılım olarak değil genel olarak, yurtdışında çıkan haberleri takip etmek, dünyayı takip etmek için ingilizce şart, direkt öğrenmeye başlayın planlarınızın başında olsun, bende hep ertleledim bu yaşıma kadar ama artık çalışıyorum öğreniyorum, risk alma evresine gelene kadar temel atmak sonrasındada üstüne kat çıkacağım umarım :D

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +2

      Ben de dediklerinin coguna katiliyorum, resmi gercekci cizmek gerekiyor; nereye baksak gaz veriyor herkes. Biri cikiyor ben bootcample 150k aliyorum diyor ama aslinda cv’si sahte, biri cikiyor bootcampimiz avr herkesi yazilimci yapiyoruz diyor ama mezunlarinin 3-5’i disinda hic biri sektore giremiyor; uzar da gider cidden :(

    • @travtocmelto2583
      @travtocmelto2583 2 года назад

      :d ne yazmışsın be dayımoglu hahahahhahahaha

    • @tolgaaldag5483
      @tolgaaldag5483 2 года назад

      29 yaşındayım ve anadil seviyesinde İngilizce biliyorum. Şu an evden bilgisayar başında çalışarak ortalama 11.000 TL kazanıyorum. Yazılıma ilgim çok fazla ve yeteneğim olduğuna da inanıyorum fakat risk almak biraz korkutuyor beni. Bence çok geçmeden o riski al. Yoksa 5 yıl sonra sen de başkası için böyle bir yorum yazıyor olabilirsin. :)

    • @edgeindff8257
      @edgeindff8257 Год назад

      Bende aoften bilgisayar programciligi okuyorum . Sonra dgs ile muhendislik yada yonetim bilisim sistemleri okuyup yoluma devam etmek . Univeruseteye sirf universite mezunu olmak için değil is hayatında disiplin ,planlama , sabırlı biri olmam yolunda güçlü kılması amacıyla tercih ediyorum bu arada benim de yaşım 24 yeni girdim insanın yaşı ilerledikçe bazi şeyleri yeni farkına varıyor . 18 yasinda universiteye başlasaydı belki sevmediğim bolu olacaktı 4 -5 sene heba olacaktı gerçi şimdide oldu ama sevmediğim işi yapmaktansa sevdiğimiz is olması daha iyi yas kaç olursa olsun . Aceleye gerek yok . Sabırlı bir şekilde ogrenirsek hersey hallolur.

  • @LoRd-ml1vl
    @LoRd-ml1vl Год назад

    Abi benim hayatım 20 yaşımdayım komedi gibi anlatılmaz ama yaşanmazda allah yolunu açık etsin.sana buraya satırlar boyu yazdım ama hepsini sildim. çünkü sığmaz, sığamaz.Bu video travma etkisi yarattı bende.

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Ozelden yaz mubarek bisey paylasmak istersen.

    • @LoRd-ml1vl
      @LoRd-ml1vl Год назад

      @@OnurTirpan Seneler sonra yanına gelirsem anlatırım.

  • @rumeysa3381
    @rumeysa3381 Год назад

    Başlamadan bıraktım sağol

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      Birakma ama farkinda ol gerceklerin :)

  • @cahitbayr2089
    @cahitbayr2089 Год назад

    Avukatım,yazılımla alakam yok ama öyle izledim 😅😅

  • @ozkankurukavak7497
    @ozkankurukavak7497 7 месяцев назад

    Ben 35 yasında açıköğretim kamuyönetimi mezunuyum ve ticaretle uğraşıyorum 3 sene almanyada yaşadım almanyaya gitmeden önce Almanca için dil kursu aradım araştırmaları sonucunda herkes almanca çok zor nasıl bir dil vs diyordu ben kulaklarımı kapadım b1 öğrendim 2015 türkiyeye geri döndüm ara ara almanca çalışıyordum şimdi ise hergün düzenli olarak podcast dinliyorum metin listesini çıkarıp bilmediğim kelimeleri yazıyorum sonra okuyorum sonra tekrar dinliyorum ve 2 haftda baya farketti ve herşey azminize bağlı tabiri caizse salak değilseniz herşey olur ben olmaz lafına inanmıyorum he sevmez sevemez o ayrı ocak 15 te pyhton yapay zeka big data big data science eğitimim başlıyor ve yapağıma en azından azmime inanıyorum 1 sene sonra tekrar yazıcam durumumu buraya :)))

  • @K1Ok
    @K1Ok 2 года назад

    Yahu öyle diyorsunuz da eğitimi alan amerikada iş bulabiliyor ? 100 bin dolarlık maaşlar alan var bunları düşünüp bu kadar olumsuz msj vermek neden? Herkes yapamaz herkes yapsa zaten bu paralar konuşulmazdı ama yapan da iyi yerlere geliyor

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  2 года назад +1

      Kac kisi geliyor o iyi yerlere? 100 kisinin parasini “herkes olur saldirin” diye alip sadece 3-5 tanesi is buluyorsa bi durup dusunmek gerek. Kaldi ki iddia ediyorum; o 5 kisi bootcamp vs olmadan da bu isi yapabilir halengelir zaten kendi calismalariyla.
      Maksat beklentiyi ve gereken eforu iyi bilmek. Sabah aksam milletin hayalleriyle oynuyorlar uc kurus fazla like ve takipci icin, yazik bu insanlara. Bana onlarca insan yaZdi baslayip bu isin sonunu getirmekte zorlanan, herkes gaz veriyor, ben de benim inandigim dogrularivpaylastim. Haklisin, mesaj biraz sert ama samimi gorusum bu. Gonul ister ki herkes aksini ispat etsin; ben yanilmaktan cook memnun olurum inan bana. Sevgiler :)

  • @huyagci
    @huyagci 2 года назад +1

    - Yazilima baslayacagim, hangi dili ogrenmeliyim?
    - Ingilizce.

  • @alikaanguldal9924
    @alikaanguldal9924 Год назад +1

    1 yıl sonra bugün başarmış olucam .

  • @bugraaltnsk1169
    @bugraaltnsk1169 Год назад

    Abi ağzina sağlık 15 yasindayim c dilinde dersleri izliyorum inşallah yazilimci olurum

  • @yemyesil28
    @yemyesil28 10 месяцев назад

    30:50 😂😂

  • @mertokcu9467
    @mertokcu9467 Год назад

    Arkadaşlar ben bir mühendis olarak katılmıyorum bunu kafaya takmayın elektrik elektronik muhendisiyim okulda 4 tane dil verdiler hiç birisini düzgün anlatmadilar ama muh. Okumayip kendini çok iyi yetiştiren arkadaşlarımız var bunlar arkadaşlarım en büyük örnek ise mark zuckberg kendisi harwardden atıldı üstelik psikoloji bölümü okuyordu Facebook'u kurdu ümitsizliğe kapılmayın 🙂🙋

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад +1

      Sen katilmayabilirsin tabi ki, eminim bi cok arkadas da basarili olabilir (kaldi ki ben de muhendislik okumadim)
      Ama istatistikler boyle :) 100 kisiden 5 yada 15’i arasinda sayilar maksimum.

  • @bestyoutubechannel3038
    @bestyoutubechannel3038 Год назад

    Bu vidoyu izleyenlerin %15 i yazılımcı olabilir demişsin, ve sonrada( ''çünkü bir kurumun %15 lik bir kısmı sadece kendi kendini geliştirerek o kurumda çalışıyor '') demişsin ve bunları aynı mantık çatısı altında birleştirmişsin ama aynı şey değiller bu vidoyu izleyenler sadece sıfırdan bu işi yapmaya karar vermiş insanlar değil bu işin üniversite mezunu veya okuyan adamda seni izliyor ama hadi hiç bir yazılım üniversitelisinin mezununun izlemediğini varsayalım sıfırdan kendini geliştirmek isteyen adamlar seni izliyor ve bu seni izleyen kitlenin %100 ı beklide o %15 lik kısma girebilir yani biz beklide bu vidoyu izleyen 4.700 kişi adına konuşuyorum biz zaten o %15 lik kısımız geri kalan ve bu vidoyu izlemeyen bu işin mezunu yada olacak adamlar da o %85 lik kısım , ben sadece %100 diyerek varsayımda bulundum, ama bu vidoyu açan hiçbir kimsenin yazılımcı olma olasılığı %15 falan değil, sadece bakış açısı, saygılar :)

    • @OnurTirpan
      @OnurTirpan  Год назад

      yazilimci olma ihtimali basaracaklar icin %100, basaramayacaklar icin %0 :)