Maeștri ai artei vizuale românești - Victor Brauner

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 16 дек 2020
  • Lucrările artistului suprarealist Victor Brauner (1903-1966) se găsesc astăzi în cele mai importante muzee ale lumii, o lucrare a sa fiind vândută la Paris, în 2003, cu 700 000 euro. S-a născut la Piatra Neamţ într-o familie de origine evreiască, dar copilăria și-a petrecut-o la Hamburg și Viena. Revenit în țară, a frecventat Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1919-1921), de unde a fost exmatriculat din cauza participării la o grevă studențească, şi Academia Liberă de Pictură a lui Horia Igiroşanu. După terminarea școlii, a realizat o serie de experimente plastice, trecând prin toate curentele de avangardă în această perioadă de căutări: expresionism, cubism, dadaism, constructivism. În 1924 îl întâlneşte pe poetul Ilarie Voronca, cu care va înfiinţa revista „75 HP”, în care publică manifestul „Pictopoezia" şi articololul „Supra-raţionalismul", ce prevestește orientarea sa suprarealistă, care își va pune amprenta asupra operei sale până la finalul vieții. Dacă la Paris a avut succes imediat în anii ’30, în România publicul nu a fost pregătit pentru un astfel de experiment ultramodern, cu excepția câtorva voci singulare, precum poetul Gellu Naum, care se declara, în jurnalul său, fascinat de expoziția lui Brauner de la Galeriile Mozart. A ilustrat revistele de avangardă Contimporanul, Punct și Unu, iar în 1938 s-a mutat definitiv la Paris din cauza manifestărilor antisemite din România. Un episod biografic important este pierderea unui ochi, în 1938, într-o dispută dintre alți doi pictori, după ce, în 1931, pictase „Autoportret cu ochiul scos", temă premonitorie regăsită în mai multe lucrări ale sale. Vă invităm să vizionați materialul video dedicat pictorului Victor Brauner (1903-1966), în seria „Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor“, derulată de ICR în parteneriat cu Fundația Centrul Cultural Art Society.
    ***
    O serie de materiale video expun într-un mod inedit poveștile mai multor artiști vizuali români. Proiectul ICR, realizat în colaborare cu Fundația Centrul Cultural Art Society, are la bază lucrări de artă, fotografii și literatură despre pictorii selectați, și este curatoriat de echipa Art Society.
    Informații despre parcursul artistic, stiluri de creație, povești personale și ale operelor celor mai îndrăgiți maeștri ai artei românești au fost atent selectate de specialiști. De asemenea, imagini ale lucrărilor de patrimoniu se vor reuni în materiale video captivante și educative, în dorința de a celebra capodopere ale unor artiști de talie europeană: Constantin Brâncuși, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Samuel Mützner, Theodor Aman, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Eustaţiu Stoenescu, Iosif Iser, Cecilia Cuțescu-Stork, Margareta Sterian, Ion Theodorescu-Sion, Victor Brauner, Octav Băncilă și chiar Regina Maria.
  • ВидеоклипыВидеоклипы

Комментарии •