Biavl: Sådan laver jeg småfamilier

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 2 июн 2022
  • Så er det blevet tid til at lave småfamilier. Se med og find ud af, hvordan man laver småfamilier og hvor mange, jeg ender med at få lavet ud af ét stade.
    småfamilier dronninger dronningeceller bier biavl honning yngel dronningegitter biavler bigård forår
  • ЖивотныеЖивотные

Комментарии • 17

  • @AllanGyllingOlsen
    @AllanGyllingOlsen Месяц назад +1

    Godt nok fredelige bier…👍

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  Месяц назад +1

      Det er de😄
      Jeg tillægger det, både deres arvelige egenskaber, og den harmoni jeg lader bierne have i deres familier, ved ikke at bruge dronningegitter og heller ikke at fjerne de droner familien/dronningen finder passende.
      Lige netop omkring dronerne, har jeg læst at både amerikanske og indiske forskere de sidste år har påvist en meget positiv udvikling af hele bifamilien, når de har mange droner. Tilstedeværelsen af mange droner, stimulerer arbejderbierne med hormonstoffer som kun dronerne udskiller. Påvirkningen gør både bierne rolige, flittigere og måske de endda lever længere! Noget jeg tror på jeg oplever i mine bifamilier😀
      Jeg ved godt det går imod den gængse opfattelse af droner bare er snyltere, der spiser af biavlerens honning, en opfattelse jeg for længst har skrottet, som gammel overtro, et levn fra en tid hvor vi ikke vidste bedre. Men sådan ser vi jo forskelligt på ting!
      Rigtig god bidag til dig🐝
      Hilsen John

  • @johnsbiavl
    @johnsbiavl  2 месяца назад +1

    Hej Rasmus
    Jeg kom til at skrive fra datterens profil. Håber du kan se gennem fingeren med det😁
    Hilsen John

  • @Moahamad1000
    @Moahamad1000 11 месяцев назад +1

    Hej John. Du starter med en yngeltavle og en polentavle. Hvad var den tredje tavle? Jeg kunne ikke se det i videoen.
    Tak for gode videoer.

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  11 месяцев назад +2

      Hej
      Jeg kan godt se det ikke er så synligt hvad den sidste ramme indeholder! Den indeholder bare voks, enten en hel plade eller bare en leder.
      Mange tak for du ser med og mange tak for din opmærksomhed.
      Det er skønt med følgere der er engageret😃
      Bi-hilsen
      John

  • @JensThomasNepper
    @JensThomasNepper 2 года назад +2

    Spændende måde at lave en familie, hvis man planlægger flere stader til næste sæson... Tak John

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  2 года назад +1

      Hej Jens☀️ Ja, det er både en hurtig, nem og praktisk måde at få flere familier på😊 Så slipper man for at jagte sværme🐝
      Rigtig god dag.
      Mvh John

  • @AllanGyllingOlsen
    @AllanGyllingOlsen Месяц назад +1

    Hej igen. Hvad gør du så når familierne er blevet større og du splitter dem? Anden bigård eller hyr?

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  Месяц назад +1

      Hej Allan
      Når jeg splitter bierne, altså laver småfamilier, sikrer jeg mig bare tilstrækkeligt med unge bier i hver aflægger, på den måde kan de sagtens blive i bigårde 😃 noget jeg hører man aldrig siger i skolebigårdene rundt omkring.
      Jeg deler familierne, laver småfamilier, på en god trækdag, hvor de gamle bier er på arbejde udenfor stadet. Over middag sådan en dag, har jeg mest overblik over hvor mange bier jeg får med i småfamilierne! Jeg ved godt at der altid på den måde, vil forsvinde lidt af de bier jeg får med over i mine småfamilier, hvorfor jeg altid gør meget for at sikre at småfamilierne på dannelses dagen, indeholder rigeligt med bier. Jeg flytter 2 tavler med bier over i hver småfamilier plus bier fra yderlige en tavle, sådan cirka!
      Mine småfamilier får altså en tavle med forseglet yngel med påsiddende bier, en fodertavle med meget pollen og påsiddende bier, plus bier fra en tavle mere, de rystes bare ned i småfamilierne.
      På den måde kan jeg beholde mine aflæggere/småfamilier i samme bigård, som jeg laver dem i.
      Gør du dette meget anderledes?
      Med venlig hilsen
      John

    • @AllanGyllingOlsen
      @AllanGyllingOlsen Месяц назад +1

      Well jeg plejer ikke at lave 3 små familier i en, bare en i en “aflæggerkassen” så bliver de hvor de er, når jeg udvider.

  • @MichaelBornholdtNielsen
    @MichaelBornholdtNielsen 2 года назад +2

    Jeg er lidt overrasket over, at det er muligt at have tre dronninger i samme magasin - adskilt af et par plader. Ser frem til at følge småfamilierne.

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  2 года назад +1

      Hej Michael, skønt at vi kan overraske dig lidt😄 Det fungerer super godt, da de små bifamilier bl.a. hjælper hinanden med at holde varmen, som var de én stor😊 Jeg har brugt metoden i ca. 30 år efterhånden og har kun oplevet fordelene ved det🐝 Der kommer snart en ny video med en opdatering om småfamilierne 🎉
      Rigtig god dag.
      Mvh John

    • @AllanGyllingOlsen
      @AllanGyllingOlsen Месяц назад

      @@johnsbiavl bare de ikke kan “løbe over” til hinanden vel?

  • @rasmusb639
    @rasmusb639 2 месяца назад +1

    Hvornår vil du tidligst lave familier? Jeg har planer om at dele en af mine familier, der er overvintret på to magasiner.

    • @johnsbiavl
      @johnsbiavl  2 месяца назад +1

      Hej
      Familie deling, kan laves når vi kan få nye dronninger, befrugtede eller jomfruer, alt afhængig af vores risikovillighed! Befrugtede kan med næsten 100% sikkerhed indføres i en ny “små familie”, med bare en enkelt tavle yngel og lidt foder. Når dronningen så er kommet godt igang og er omgivet af egne børn, efter minimum 3-4 uger, kan der tilføres flere bier ved at lægge den sammen med en anden familie, hvor vi selvfølgelig har fjernet den “gamle” dronning fra sidste år.
      Bruger vi jomfru dronninger, kan de også indføres i en “små familie”. Efter befrugtningen som kan tage op til 3 uger, skal der også gå 3-4 uger, før den nu befrugtede dronning er omgivet at egne døtre og altså eventuelt er klar til sammenlægning med en anden familie. Bruger vi jomfru dronninger, skal vi huske at der er risiko for de går tabt på deres parrings udflugter. Ofte mister vi op til hveranden dronning på parringsudflugterne!
      Nye dronninger af dansk avl(som altid kan anbefales), kan gerne erhverves hen i juni og frem til august. Befrugtede kan selvfølgelig i gode år fåes helt hen til oktober.
      Når du som du beskriver ønsker at udvide dit antal familier, vil jeg anbefale dig at starte omkring 1. juni. På den måde kan en lille familie, der måske bliver hjulpet lidt med drivfodring, nå at vokse sig stor nok til overvintring som selvstændig familie.
      Rigtig god fornøjelse med det.
      Bi-hilsen John
      Ps: er der mere du gerne vil have belyst, skal du endelig bare spørge!

    • @rasmusb639
      @rasmusb639 2 месяца назад +1

      @@johnsbiavl tak for svar :) - jeg ved godt du ikke har set familien, men lad os sige en familie der fylder to magasiner og alle rammerne, hvor mange familier kan det blive til -og kan der være en fordel ved at lave familierne lidt større (2X yngeltavle, 2X pollen, og foder)?

    • @nataliedk2022
      @nataliedk2022 2 месяца назад +1

      Hej igen
      Antal af familier du kan lave ud af en familie, er maksimalt lig med antal forseglet yngeltavler i familien. Og det bør egentlig være yngeltavler, hvor yngler er ved at løbe ud!
      I juni til først i juli, er en yngeltavle fint. Sådan en lille familie kan sagtens nå at fylde et magasin til indvintring.
      Vil du have større familier, eller laver du dem hen i august, kan det sagtens være en fordel at give hver lille familie 2 yngeltavler, men med behøver de bestemt heller ikke, bare de bliver drivfodret frem til december☺️