► Ders 16 - Senkron Jeneratörler

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 сен 2024
  • ✅ Bu dersimizde Senkron Jeneratörlerin tanımına, yapısına, çalışma prensiplerine ve kullanım alanlarına değinilmiştir.
    🔵 Tüm Sosyal Medya Hesapları: linktr.ee/ruzg...
    🔴 Yeni içeriklerden anında haberdar olmak için abone olup, zili açmayı unutmayın!
    🟢 Rüzgârla kalın, dostça kalın, hoşçakalın!

Комментарии • 6

  • @moonlinest7729
    @moonlinest7729 Год назад +1

    Hocam 2 kutupluda senkron hız 3000d/dk çıkar, yanlışlık olmuş

  • @SmartBear2021
    @SmartBear2021 10 месяцев назад

    teşekkürler

  • @Ayva-Erik
    @Ayva-Erik 2 года назад

    Merakımdan dolayı jeneratör, güneş paneli ve gelişmiş pillerle ilgili yazı ve videoları kaçırmadan takip ederim. Bisikletimin dinamosunda mıknatıs vardı. Söker içini incelerdim. Jeneratörleri inceliyorum youtube videolarda. Pek çoğu rotoru sargılı. Dışarıdan DC akım verilerek rotor mıknatısa dönüştürülüyor, voltajı 220 de sabit tutmak için de AVR denen elektronik cihaz bu DC akımı kontrol ediyor deniliyor. Peki bu jeneratörlerde DC akım verecek bir düzenek yok. Kime sordumsa bu DC akımın nereden alındığını açıklayamadı. Sizden bir cevap bekliyorum. Saygılar.

    • @yucelcicek9520
      @yucelcicek9520 2 года назад

      Teşekkür Ederim.
      Önceliğinin ne olduğu daha önemli bence. Gerilim üretmek mi ? Yoksa Üretilen gerilimi sabit tutmak mı?
      Her ne kadar ikisi de bir biri ile ilişkili olsa da farklı kavramlar. Rotoru sargılı motorlara DC gerilim uygulamak uyartım sargısı aracılığıyla dışarıdan bir kaynak vererek kademe kademe yükseltmek gerekiyor. Dezavantajları olduğu kadar avantajlı kısımları da var. Mıknatıslar ile yapmak istersen büyük çapta bir senkron makinada uygulamak mali açıdan değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Küçük çap için ise pek faydalı olmayacaktır.
      AVR denen elektronik sistem doğrultma/regüle etme ikilisi ile meydana gelir. Yarım dalga ile büyük ve motorlu yükleri bir müddet çalıştırırsın sonra cihazı bozma riskin çok yüksek. Sadece TV-Laptop-elektronik cihazları çalıştırabillirsin

    • @yucelcicek9520
      @yucelcicek9520 2 года назад

      Tam Dalga ile regülasyonda tüm motorsal yükler ve elektronik cihazları kullanabilirsin. Çıkış akımın önemli olacaktır. Çıkış akımı ne kadar tüksek olursa, elektronik, güç elektroniği elemanları harmonik meydana getirirler bunu da yok etmen için aktif-pasif filtreler yapman gerekebilir.

    • @yucelcicek9520
      @yucelcicek9520 2 года назад

      bu tip jeneratörler de dışarıdan DC harici kaynak ile besleme yapılır. Burada amaç ne olacak onu düşünmek gerekiyor. Mıknatısı etkisi ile yüksek devir elde etmek mi ? Çıkış gerilimini sabit tutmak mı?